Bästa Robotdammsugare

Bästa Robotdammsugare

Robotdammsugare är smarta hjälpredor som kan både dammsuga och moppa golvet automatiskt. Vår granskning av de bästa robotdammsugarna 2022 visar dock på att flera enklare modeller inte håller måttet i testerna.

Utvecklingen går fortsatt framåt och de bästa robotdammsugarna är idag smartare med kamera för att identifiera objekt genom AI-igenkänning. De kan undvika skosnören så att de inte fastnar och eller hundlatrin om olyckan varit framme så det inte kletas ut i hela bostaden.

Samtidigt får fler robotdammsugare stöd för större basstationer där de automatiskt tömmer smutsen i större behållare och i vissa fall även kan fylla på vattenbehållaren för moppning automatiskt. Det är funktioner som drar upp priset men som visat sig bra för större bostäder där smutsbehållaren annars lätt fylls på en städrunda – något som gör schemaläggning svårt.

Här nedanför går vi igenom de robotdammsugare som presterat bäst i test och som fått bra betyg i recensioner. Längre ner i artikeln får du mer hjälp om vilka funktioner som är viktiga och vad du bör tänka på när du ska köpa robotdammsugare till ditt hem.

Xiaomi Roborock S6 MaxV – Bäst i Test

Roborock S6 MaxV
 • Bäst i Test 2022
 • Presterat bäst i flera tester
 • Kraftfull dammsugning och bra mopp-funktion
 • Två kameror och mycket smart AI
 • Bra funktioner med full kontroll
 • Stöd för flera våningsplan

Priser för Roborock S6 MaxV

239 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar
4 672 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar
5 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

Produktbeskrivning

Xiaomi Roborock S6 MaxV är på många sätt den bästa all-round robotdammsugaren för 2022 trots att den lanserades under 2020.

När robotdammsugaren lanserades ansågs den vara en av de smartaste modellerna med kamera för igenkänning av objekt att undvika. Priset var dock högt vid lanseringen och idag kostar den ett par tusenlappar mindre vilket gör den mycket mer prisvärd.

Med ett extremt bra testresultat är det robotdammsugaren som ger mest för pengarna under 2022 och en modell som passar så väl till en medelstor lägenhet som en villa med familj.

Vidareutveckling av S6

Xiaomi Roborock S6 MaxV - dubbla kamerorMan kan kortfattat säga att Xiaomi har tagit deras testvinnande robotdammsugare S6 och uppgraderat den ytterligare med fler och bättre sensorer.

Genom dubbla kameror och deras ReactiveAI-teknik så undviker den hinder bättre än sina föregångare. Det är helt enkelt en smartare robotdammsugare vilket även syns i tester. Det ska dock poängteras att den vanliga S6 Pure inte på något vis är dålig, utan att denna bättre identifierar vad det är för hinder och hur den ska städa runt det.

Den kommer också med kraftfullare sugförmåga vilket väntas dra upp ljudnivån något när det läget är aktiverat. Däremot är valmöjligheten minst sagt trevlig och om den städer när man inte är hemma spelar det mindre roll. I maxläget erbjuder den 25 % mer sugeffekt än den vanliga Roborock S6 och enligt tester t.o.m. snäppet bättre än S7 som är nyare.

Xiaomi Roborock S6 MaxV - identifiera objektEn stor fördel med bra AI och möjligheten att bättra kunna identifiera hinder är att robotdammsugaren kan avgöra om den ska städa nära ett objekt eller om den helt ska försöka undvika ett objekt. De två kamerorna och den snabbare processorn i Xiaomi Roborock S6 MaxV gör detta jobbet bättre än i ”vanliga” Roborock S6. Det är även i dessa komponenter den stora prisskillnaden ligger.

Nytt för denna modellen är just att identifiera objekt som även sparas så att när du laddar in mobilappen kan se vilka objekt som ligger framme. Att kunna identifiera objekt och undvika dem vid behov kan vara värt mycket i situationer om någon spillt något som inte blir bättre av att robotdammsugaren försöker ge sig på (t.ex. avföring eller något annat kladdigt).

Xiaomi Roborock S6 MaxV har även stöd för moppning eller våttorkning som är ett bättre namn för funktionen. Genom en vattenbehållare och en våttrasa kan den få bort fläckar och få golvet ännu renare än vid endast dammsugning. Den har möjligheten att göra detta på ytor upp till 200 kvadratmeter.

Nackdelarna

Nackdelarna med Xiaomi Roborock S6 MaxV ligger främst i att nyare modeller har sprungit om med fler funktioner som visat sig vara praktiska.

I jämförelse med t.ex. Roborock S7 så kan den höja moppen från golvet om den identifierar en matta. Den kan således våttorka golv och bara dammsuga mattor utan att du behöver montera av någonting själv medan du på S6 MaxV måste montera av moppen om den inte ska användas. Du kan dock ställa in zoner som inte ska moppas och på så sätt undvika mattorna när moppen är installerad.

Under 2022 blir det också allt vanligare med ladd- och tömningsstationer där robotdammsugaren kan tömma smuts i större behållare och i vissa fall även fylla på vatten. Det underlättar administrationen mycket då smutsbehållaren lätt fylls på en städning om du har husdjur.

Slutsats

Xiaomi Roborock S6 MaxV är en väldigt bra robotdammsugare och tar vi hänsyn till prisnivån och vad du faktiskt får ligger den väldigt bra även för 2022. Något som gör att den får behålla utmärkelsen ”Bäst i Test”.

Valet är dock inte lika självklart längre och den nya Roborock S7 MaxV är en klart bättre robotdammsugare med stöd för bättre moppning, automatisk tömning och nyare teknik – fast till klart högre pris.

Det finns också billigare robotdammsugare som kan städa av bostaden effektivt och även moppa golvet. De saknar dock kamera och AI för att känna igen objekt och har i många fall lite sämre sugeffekt.

Roborock S7 MaxV Ultra – Bästa Premiumval

Roborock S7 MaxV Ultra
 • Bästa Premiumval 2022
 • Extremt bra betyg i oberoende tester
 • Automatisk tömning, rengöring & påfyllning
 • Mycket kraftfull sugkraft på 5100 Pa
 • Identifiering av objekt att undvika
 • Bra våttorkning och höjer moppen på mattor

Priser för Roborock S7 MaxV Ultra

14 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

Produktbeskrivning

Roborock S7 MaxV Ultra är en robotdammsugare som visar vägen framåt för 2022 och erbjuder funktioner som ökar livskvaliteten för dig som ägare. Men samtidigt är det en av de dyraste robotdammsugarna du kan köpa och lämpar sig därför inte för alla plånböcker.

Robotdammsugaren kommer med alla avancerade funktioner från tidigare generationer så som radar och sensorer samt kamera för igenkänning av objekt. Små förbättringar har sektt för sugkraften och moppen mot tidigare generationer men skillnaderna här är inte astronomiska.

Automatisk tömning, påfyllning & rengöring

Roborock S7 MaxV Ultra - bra laddstationDe största fördelarna med Roborock S7 MaxV Ultra ligger i basstationen där robotdammsugaren laddas. Här har den möjlighet att tömma dammbehållaren och fylla på vatten för våttorkningen. Dessutom rengör den sig själv vilket även inkluderar moppen som tvättas.

Har du inte tidigare ägt en robotdammsugare kan det vara svårt att förstå fördelarna här. Men behållaren för smuts tenderar att fyllas fort och i en större lägenhet eller hus tenderar den att fyllas efter en enskild städning. Det gör att du måste tömma dammbehållaren inför varje städning och någon schemalagd städning fungerar dåligt.

Samma sak gäller moppen och dess vatten som ofta behöver fyllas på för att den inte ska våttorka (torrtorka) utan vatten. Alla dessa funktioner kräver en klart större laddstation men förbättrar livskvaliteten avsevärt. Helt plötsligt fungerar schemalagda städningar som tänkt och nu behöver du bara tömma påsen när den blir full och se till så där finns vatten för moppen.

Förutom de självklara nackdelarna som klart högre pris och en större laddstation så används även dammsugarpåse dit all smuts töms. Det ökar driftkostnaden lite om du slänger dammsugarpåsen som tänkt när den är full.

Roborock S7 MaxV säljs med vanlig laddstation och som Pro-utförande där endast tömning sker. Det är däremot Ultra-modellen som erbjuder både tömning av smuts samt påfyllning av vatten och rengöring fullt ut.

Bra prestanda och funktioner

Roborock S7 MaxV - bra funktionerRoborock S7 MaxV har klart bättre sugkraft jämfört med äldre modeller och når hela 5100 Pa vilket kan jämföras med 2500 PA som återfinns i Roborock S6 MaxV. Det betyder dock inte att den är dubbelt så bra på att städa då S6 MaxV presterade väldigt bra i sina tester.

Moppfunktionen är också utrustad med Sonic vibrationsteknik som vibrerar moppen 3000 gånger per minut. Det gör att den gnuggar mot fläckar bättre vilket vi såg resultat på i tester redan för vanliga Roborock S7. Det kommer dock inte upp i samma klass som manuell våttorkning men kan ta bort smått spill, kaffefläckar och ge en klart renare känsla.

Robotdammsugaren kan precis som föregångaren lyfta moppen i zoner du markerat ut som inte ska våttorkas. Den känner också automatiskt av matter där den höjer moppen och kan öka sugkraften maximalt om så önskas.

Sensorerna, LiDAR och kamera bidrar till bra förståelse över ditt hem där den får en 3D-kartläggning över din bostad. Objekt identifieras automatiskt där t.ex. skosnören eller hundlatrin undviks till skillnad från enklare modeller som försöker städa bort (kleta ut) det.

Slutsats

Det finns mycket att skriva om gällande Roborock S7 MaxV Ultra och vi har främst fokuserat på det som utmärker den mot andra konkurrenter. I praktiken har den alla funktioner du förväntar dig av en robotdammsugare och dessutom nya mer avancerade funktioner.

Det finns andra alternativ på marknaden som tömmer smutsen automatiskt men ingen annan robotdammsugare gör i skrivande stund samma omfattande rengöring, påfyllning av vatten och tvätt av moppen. Att Roborock lyckats automatisera detta i S7 MaxV tillsammans med laddstationen som följer med Ultra-paketet är imponerande. Det visar vägen för kommande generationer.

Roborock S7 MaxV i sin enklaste form är kanske onödigt dyr och på många sätt är den äldre Roborock S6 MaxV mer prisvärd. Däremot finns inte dessa avancerade tömningsstationer till den äldre och det gör att S7 MaxV i framförallt Ultra-paketet som det bästa premiumvalet.

Roborock S7 – Bra våttorkning

Roborock S7
 • Bra Produkt 2022
 • Bäst resultat i flera tester
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Uppgraderad moppfunktion
 • Bra städresultat på golv som mattor
 • HEPA-filter för bättre filtrering av luft
 • Smarta funktioner och bra app

Priser för Roborock S7

5 290 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
5 290 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar
5 290 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
5 290 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

Produktbeskrivning

Roborock S7 från Xiaomi är en robotdammsugare som lanserades 2021 och som är ett bra och prisvärt val för dig som vill ha bra moppfunktion. Den har alla grundfunktioner som förväntas av en bra robotdammsugare.

På många sätt påminner den om föregångaren Roborock S6 men har förbättrats på framförallt moppfunktionen vilket blivit modellens främsta styrka jämfört med konkurrenter och billigare alternativ som har sämre stöd för våttorkning.

Förbättrad moppfunktion

Roborock S7 kommer med en helt ny mopp för våttorkning av golv vilket tidiga tester direkt var snabba med att belysa då skillnaderna är stora – både i användarvänlighet men också i testresultat av moppning.

Xiaomi Roborock S7 - lyfter moppen från golvet

Robotdammsugaren har stöd för att lyfta moppen (VibraRise) från golvet automatiskt vilket är en av de vinnande funktionerna. Den kan således städa hela bostaden i en körning men undvika att moppa och endast dammsuga i zoner som du markerat ut eller automatiskt när den identifierar en matta.

Trasan för våttorkning har också en nyare design och är betydligt bättre än äldre modeller med mer textil och möjlighet att fånga upp mer smuts. Dessutom vibrerar moppen när den används Roborock S7 vilket gnuggar bort fläckar mycket bättre.

För de som är vana ägare av robotdammsugare som vill använda moppning ökar livskvaliteten en hel del där du slipper att köra den 2 gånger (med och utan mopp) om du vill städa hela bostaden.

Generellt bra funktioner & testresultat

Precis som med fjolårets toppmodell så har Roborock S7 elektriskt vattenlås för moppen som gör att moppen inte fuktas om den står på laddning eller kör upp på mattor. På så sätt undviker man att den står och droppar och det ger också möjligheten att ladda vattentanken långt i förväg.

Xiaomi Roborock S7 - undersida med borstar

Robotdammsugaren har samma höga sugeffekt på 2 500 Pa som Roborock S6 MaxV men tester visar på att det är något lägre i praktiken vilket förmodligen har med ändrad dynamik undertill att göra. Däremot verkar det inte påverka städresultatet och Roborock S7 presterar i topp på så väl hårt underlag som på mattor.

Även om moppningen är den största skillnaden mot tidigare toppmodeller hos Roborock så finns det även små förbättringar i borstarna och dess material som kan bidra till bättre städning.

Nackdelarna med Roborock S7

Nackdelarna för Roborock-serien har främst legat i förmågan att komma åt smuts längst in i hörn vilket också kvarstår med Roborock S7. Även om den kan städa hörn är resultatet avsevärt sämre jämfört med andra ytor där den bättre kommer åt. Den runda designen gör at den inte kan köra över ytan utan måste förlita sig på att borsten drar in smutsen undertill så att den kan suga upp det.

I praktiken är det dock ett litet problem och om du någon gång ibland dammsuger av hörn manuellt samtidigt som du städar av några områden där robotdammsugarna ändå inte kommer åt så märks detta inte av.

En annan nackdel är att trots högre/nyare modellnummer än S6 MaxV så saknas kamera och igenkänning av objekt. En funktion som är praktiskt om du har barn eller husdjur där prylar lätt hamnar på golvet eller där du vill minska risken att något obehagligt sprids ut i bostaden. Detta är dock en funktion som återfinns i den klart dyrare Roborock S7 MaxV.

Slutsats

Xiaomi Roborock S7 presterar väldigt bra i tester och är ett mycket bra val för dig som vill ha en kompetent robotdammsugare med bra våttorkning.

Det finns dock både smartare och bättre robotdammsugare 2022 där den självklara uppgraderingen för dig som har råd är Roborock S7 MaxV som har de smartaste funktionerna med AI samt stöd för automatisk tömning i dockstationen.

Roborock S7 har sjunkit mycket i pris sedan lanseringen och i takt med att nyare premiumalternativ kommit ut på marknaden något som gör den klart prisvärd.

Dreame D10 Plus – Prisvärd robotdammsugare

Dreame D10 Plus
 • Bra Produkt 2022
 • Prisvärd robotdammsugare
 • Smart app för konfiguration
 • Automatisk tömning vid laddstation
 • Bra städförmåga med hög sugkraft
 • Våttorkning i olika mängder
 • Bra batteritid räcker upp till 270m²

Priser för Dreame D10 Plus

4 490 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar
4 490 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
9 894 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Vi har under 2022 testat Dreame D10 Plus som visat sig vara en bra och prisvärd robotdammsugare som står sig bra mot de bästa modellerna.

Dreame D10 Plus - bra robotdammsugareDen kommer med de viktigaste funktionerna för att få ett välstädat hem och några nyheter som få andra robotdammsugare har i detta prissegment.

Dreame är en del av Xiaomi-koncern där bl.a. Roborock ingår. Det märks då mycket är likt mellan fabrikaten och kan styras med samma app för smarta prylar i hemmet.

Automatisk tömning vid laddstation

Robotdammsugaren kommer med en tömningsstation för smuts. Varje gång Dreame D10 Plus återvänder till laddningsstationen efter en slutförd städning så tömmer den sin egna behållare till laddstationens större dammsugarpåse. Detta går att stänga av och även ändra till att det sker varannan gång eller var tredje gång.

Dreame D10 Plus - automatisk tömning vid laddstation

I och med robotdammsugare snabbt fyller sin egna smutsbehållare har denna lösning växt fram under senaste året och blivit vanligare under 2022. Däremot är det få fabrikat som lyckats lansera detta i en så pass billig robotdammsugare som Dreame D10 Plus ändå får räknas som.

I jämförelse med Roborock som förvisso ingår i samma koncern så behöver du gå upp i prisklass för att få dessa funktioner. Samtidigt presterar Dreame D10 Plus väldigt likvärt med Robotrock S7 i våra städtester förutom moppfunktionen som är bättre hos S7:an.

Enkel och tydlig app

Xiaomi Home - Dreame D10 PlusÄven appen som du använder för att styra och konfigurera robotdammsugaren är bra och du kan använda Xiaomi Home för detta.

Robotdammsugaren gör en karta över din bostad som du kan dela in i rum och genom appen kan du välja att städa hela bostaden (våningen), välja enstaka rum eller markera ut en zon som ska städas. Detta är ingenting nytt men ger väldigt bra kontroll på var du vill att Dreame D10 Plus ska städa.

Samtidigt har du möjligheten att schemalägga städning om du vill att den ska städa under vissa tider under veckan. Regelbundna städningar är bra för att ha ett rent hem men ställer också lite krav på att inte lämna föremål framme.

Golvmopp & våttorkning

Mopp-funktionen är relativt enkel på Dreame D10 Plus men fortfarande bra nog för att fånga upp annan smuts och få ett renare hem. Om du vill köra med schemalagd städning är det dock rekommenderat att den inte är installerad och att du sätter dit den manuellt de gånger du vill att golvet ska moppas.

Golvmoppen påminner om de äldre och enklare modellerna i Roborock S-serien. En mikrofiberduk är monterad på en insats som sitter i bakkant. När vattentanken är fylld så hålls mikrofiberduken fuktig medan den våttorkar golvet vid körning.

I jämförelse med Roborock S7 som både kan höja våttorken när den inte ska användas (mattor och no mop-zoner) och även har inbyggd vibrator som lägg gnuggar mikrofiberduken mot golvet så faller Dreame D10 Plus kort med sin enklare modell.

Funktioner som saknas & svårigheter

I jämförelse med de bästa robotdammsugarna så saknar Dreame D10 Plus kamera för igenkänning av objekt, något som återfinns i flera dyrare modeller. Om robotdammsugaren kan identifiera objekt genom AI kan den undvika att städa intill objekt som ger problem, oavsett om det är skosnören som kan fastna eller hundlatrin.

Funktionen för automatisk tömning antyder på att modellen är designad för att kunna köras regelbundet med schemalagd städning. Samtidigt ställer det större krav på att du har det undanplockat och att objekt som stör robotdammsugaren inte ligger framme.

Dreame D10 Plus - smidig städningGolvmoppen är som vi skrev ovan enkel men den fungerar och göra ett hyggligt jobb och klart likvärd andra modeller med enklare lösningar. Vi tycker även det är en rimlig kompromiss om du vill hålla nere kostnaden för din robotdammsugare.

I vårt test hade Dreame D10 Plus även svårt att hantera stora golvspeglar på skjutdörrar. Den identifierar spegelbilden som eget rum och vill försöka ta sig dit och städa, något man dock kan förhindra genom att markera ytan som en yta som inte ska städas på kartan. Detta är dock inget unikt för just denna modell utan ett vanligt problem och det är bra att det finns lösningar i mjukvaran för det.

Slutsats

Dreame D10 Plus är en intressant robotdammsugare i sitt prissegment. Den generella prestandan och funktioner är bra samtidigt som den erbjuder automatisk tömning vilket normalt endast återfinns i dyrare modeller.

För dig som söker en väldigt billig robotdammsugare kan priset för Dreame D10 Plus fortfarande vara något högt. Samtidigt är det ingen modell som konkurrerar med de absolut bästa modellerna.

Om du verkligen vill ha automatisk tömning och letar efter en robotdammsugare i detta prissegment så är Dreame D10 Plus det bästa valet. Om du eftersöker andra funktioner som bättre moppningen eller kamera för att identifiera objekt så finns det alternativ som är bättre.

Xiaomi RoboRock S5 Max – Prisvärd

Roborock S5 Max
 • Bra Produkt 2022
 • Mycket bra resultat i tester
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • Dammsuger och våttorkar golv
 • Mycket smarta funktioner och bra AI
 • Bra sugförmåga och enkel underhåll

Priser för Roborock S5 Max

6 725 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Xiaomi RoboRock S5 Max var vid dess lanseringen en av de bästa och mest kraftfulla robotdammsugarna du kunde köpa. Idag räknas det fortfarande som en bra produkt och med en klart lägre prispunkt är den klart intressant även under 2022.

Bra testresultat

RoboRock S5 Max  har presterat väldigt bra i flera tester och var en uppgradering på den tidigare testvinnaren RoboRock S5. Även konsumenter har gett robotdammsugaren ett bra betyg.

Xiaomi Mi RoboRock S5 Max vattentank

Den äldre modellen utsågs till bäst i test när både norska Tek.no och svenska Byggahus.se testade robotdammsugare under 2019. Den nya och uppgraderade S5 Max har flera förbättringar över den äldre modellen som t.ex. längre batteritiden, bättre processor för snabbare beslut, bättre mobilapp och en mängd andra designändringar.

Mycket lik Roborock S6

Robotdammsugaren kliver in strax under S6 i pris och kan i viss mån anses vara ett mer prisvärt alternativ. I och med uppgradering till S5 Max så skiljer sig modeller inte mycket åt i rena specifikationer och skillnaderna syns istället i detaljerna. En tydlig skillnad mellan modellerna är att Roborock S6 kan flyttas till andra våningar och identifiera det som en ny våning och rita upp en separat karta där. Roborock S5 Max klarar inte detta och måste då skriva över sin befintliga karta över bostadens aktuella våning.

Xiaomi RoboRock S5 Max har dock vissa fördelar i hantering av moppning och konfigurera zoner som saknas i S6 men som dock finns i S6 Pure. Den extra möjligheten att ställa in vilka rum som ska städas på olika sätt kan vara guld värt. Kanske vill man inte våttorka parketten i vardagsrummet eller undvika områden med mattor.

Xiaomi RoboRock S5 Max trappaI övrigt kan du förvänta dig en väldigt snarlik robotdammsugare med Xiaomi RoboRock S5 Max som med Roborock S6 (Pure). Skillnaderna är små och båda är extremt kompetenta alternativ under 2022 om du letar i det billigare prissegmentet.

Bra grundfunktioner

Robotdammsugaren RoboRock S5 Max har alla viktiga grundfunktioner som förväntas av bra modeller idag.

Den har flera sensorer som används för att rita upp bostaden och planera städningen därefter. Du kan enkelt följa robotdammsugarens väg på kartan genom appen i din smartphone. Den har också trappsensor för att undvika att köra ut för höjder.

Givetvis kan du schemalägga städning om du önskar den har inbyggd mopp för våttorkning även om den inte är lika avancerad och användarvänlig som de nyare modellerna som kommit ut de senaste åren.

Slutsats

Xiaomi RoboRock S5 Max är en väldigt bra robotdammsugare och det lägre prissegmentet gör den väldigt bra för dig som förstaköpare och som vill prova något pålitligt utan att behöva lägga allt för mycket pengar.

Xiaomi Roborock S6 Pure – Prisvärt alternativ

Roborock S6 Pure
 • Bra Produkt 2022
 • Prisvärd robotdammsugare för 2022
 • Smarta sensorer kartlägger din bostad
 • Bra algoritmer effektiviserar städningen
 • Möjlighet att våttorka golvet med mopp
 • Klarar trösklar i bostäder bra
 • Bra app för att konfigurera och styra den

Priser för Roborock S6 Pure

5 514 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Xiaomi Roborock S6 Pure och den lite äldre Roborock S6 är båda robotdammsugare värda att stå på tronen som bästa valet för 2020. Skillnaderna är små och den nyare modellen Xiaomi Roborock S6 Pure blev utsedd som bäst i test när Aftonbladet under 2020 testade robotdammsugare. Men liknande betyg syns från många tester och konsumenterna som testat dem är väldigt nöjda.

Xiaomi Roborock S6 Pure - Bäst i TestBåda modellerna presterar bra och skillnaderna är som sagt små. Roborock S6 Pure har något större vattentank vilket gör att den är lite bättre på att våttorka golv än vanliga Roborock S6. Däremot har den sistnämnda större behållare för damm och är lite bättre ljudisolerad som i praktiken ger ett par lägre värden på decibelskalan. I övrigt är de identiska förutom mindre designskillnader i utseendet.

Xiaomi RoboRock S6 är en lite lyxigare variant av den populära och äldre prisbelönta S5 som tagit hem flera utmärkelser som ”bäst i test”. Den dyrare modellen S6 är inte sämre och ger dig en bättre robotdammsugare med fler funktioner men till ett högre pris.

En funktion som skiljer dem åt är zonstädning som fungerar annorlunda i S6. På den billigare modellen kan du kommendera din S5:a att städa ett specifikt område genom att rita ut en rektangel över det område den hittills har kartlagt. Men på S6:an kan du skapa och namnge rum som den kommer ihåg. Du kan skapa upp till 15 olika rum eller zoner som du sedan kan skicka din robotdammsugare till. Det är lite mer effektivt för den som vanligtvis önskar zonstäda ett visst antal rum.

Xiaomi Roborock S6 Pure - Flera våningar och zonerXiaomi Roborock S6 (Pure) har med sina sensorer och AI tydligt tagit plats som en av de bästa robotdammsugarna för 2020 och ett klart prisvärt alternativ även under 2021.

Den städar successivt av rum efter rum och hanterar många hinder på ett ypperligt sätt. Du kan enkelt välja mellan 4 olika lägen för tyst städning till maximalt sug. Robotdammsugaren kan även själv öka suget när den känner av att den städar på en matta för att lättare fånga upp smuts från den.

Robotdammsugaren letar sig själv fram genom din bostad och mappar upp den med hjälp av kameror och LiDAR-sytemet som skannar av rummen utformning. Den klarar själv av att identifiera olika rum och du kan applicera no-go zoner, osynliga väggar och no-mop zoner. Den har t.o.m. stöd för olika våningsplan och kan själv känna igen var den är även om du fysiskt måste flytta den till det nya planet.

Det är ingen tvekan om att Xiaomi Roborock S6 och Roborock S6 Pure ger väldigt mycket robotdammsugare för pengarna. Bra testresultat, goda omdömen och imponerande funktioner gör att den är ett säkert köp 2021.

iRobot Roomba S9 Plus – Lyxig toppmodell

iRobot Roomba S9 Plus
 • Bra Produkt 2022
 • Mycket avancerad och smart robotdammsugare
 • Laddstation med tömning av damm automatiskt
 • Allergivänligt system med god sugeffekt
 • Upp till 120 minuters batteritid
 • Trappsensor, WiFi och andra funktioner

Priser för iRobot Roomba S9 Plus

12 890 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Tillverkaren iRobot var en av de första som lyckades utveckla och ta fram riktigt bra robotdammsugare som höll måttet. Sedan dess har deras modeller fortsatt att utvecklas och de har idag några av de bästa och mest påkostade modeller på marknaden som t.ex. iRobot Roomba S9 Plus.

iRobot Roomba S9 Plus är den mest påkostade av iRobots robotdammsugare under 2020 där plus-modellen kommer med en större laddstation där robotdammsugaren tömmer smuts. På så sätt blir den totala behållaren större och kräver inte underhåll lika ofta. Har du husdjur eller på annat sätt fångar upp mycket smuts så kan denna funktion vara väl uppskattad.

iRobot Roomba S9 Plus - bra sugeffekt

I jämförelse med äldre Roomba-modeller så har Roomba S9 en extremt mycket kraftfullare sugeffekt och städer både runt och under möbler så länge utrymmet är stort nog. Den har även sensorer för att detektera hur smutsigt det är och har bra förmåga att städa i hörn.

Batteritiden är god och ger ca 2 timmars städning innan den behöver laddas. Precis som andra smarta robotdammsugare så kommer den själv köra tillbaka till laddning och återuppta städningen där den slutade om batteriet börjar ta slut. På så sätt fungerar den även väldigt bra i lite större bostäder.

iRobot Roomba S9 Plus - smart AIiRobot Roomba S9 Plus är en smart robotdammsugare med bra AI och du har goda möjligheter att markera ut zoner som den inte ska städa eller köra vid. Trappsensorn gör att den undviker att köra ut för trappor och den tar sig över trösklar med 2 cm höjd.

Den ansluts till ditt WiFi och kan styras av app i telefonen men även genom Google Assistant och Alexa. Du kan givetvis också schemalägga städning när det passar dig så du t.ex. kan komma hem efter en dags jobb till ett nystädat golv.

En nackdel med modellen är att den saknar våtmopp. Även om robotdammsugare med våttorkningsfunktion inte göra ett lika bra jobb som att manuellt våt-torka golv är det fortfarande en uppskattad funktion hos några konkurrenter. En annan nackdel är självklart priset som ligger långt över många konkurrenter men som då saknar laddstation där robotdammsugaren själv kan tömma dammet och smuts.

iRobot Roomba S9 Plus är en robotdammsugare för dig som vill ha en av de mest avancerade modellerna på marknaden under 2020. Du känner ett stort behov av att inte behöva tömma din robotdammsugares dammbehållare regelbundet.

Electrolux Pure i9.2 – Bra robotdammsugare

Electrolux Pure i9.2 PI92-6DGM
 • Utsågs till bäst i test när Aftonbladet testade
 • Undviker hinder på ett smart sätt
 • Bra städförmåga och hanterar trösklar bra
 • Styr städdagar och tider med appen i din smartphone
 • Mjukvaruuppdateringar har gjort den ännu bättre

Priser för Electrolux Pure i9.2 PI92-6DGM

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Electrolux Pure i9.2 är en uppgradering av den tidigare i9-modellen som kammade hem bäst i test när tidningen M3 testade robotdammsugare under 2018. I slutet av 2019 lanserade Electrolux Pure i9.2 som ersättare och sedan dess har den nya modellen kammat hem andraplatsen i Aftonbladets test av robotdammsugare.

Electrolux Pure i9 var redan en relativt smart robotdammsugare med bra AI och sensorer som gör att den tar sig runt i bostaden på ett effektivt och bra sätt samtidigt som den t.ex. undviker trappor. Specifikationerna och priset talar för att Electrolux Pure i9.2 är en väldigt bra robotdammsugare.

Electrolux Pure i9.2 sensorSensorsystemet gör att robotdammsugaren kommer att undvika hinder den stöter på och försöker städa runt om istället. Det betyder att om du glömt kläder på golvet kommer robotdammsugaren med största sannolikhet inte fastna i det utan istället städa runt om. Detta kan vara riktigt frustrerande vid små hinder som strumpor och liknande då de städningen lätt avbryts trots litet hinder.Men det är något som Electrolux Pure i9 enligt testet verkar hantera fint.

När M3 testade Electrolux Pure i9 hittade de inga egentliga svagheter med maskinen och gav den 9 av 10 i betyg. De upprepade dock det Electrolux själva sagt om att den inte hanterar vatten vilket gör att våtutrymmen som badrum bör undvikas. I övrigt är den något högljudd och det går inte att begränsa områden med virtuella väggar.

Electrolux Pure i9 hinder

Robotdammsugaren har någorlunda bra förmåga att ta sig över hinder och trösklar på golvet vilket även den tidigare modellen var bra på. Trösklar upp till 2,2 cm är listat som överkomliga.

Den har också en god arbetsyta på upp till 140 kvadratmeter med 2 timmars drifttid. Den behöver sedan laddas lika lång tid för att vara fulladdad och redo.

Även appen lyfts fram som lätt att använd då du kan se status för robotdammsugaren, ställa in tider och vilka dagar den ska städa, samt några andra inställningar för maskinen.

Vid en granskning av kundomdömen visar det sig ganska tydligt att Electrolux Pure i9 och i9.2 inte är perfekt. Eller den var i alla fall inte det från början. Även om många konsumenter är väldigt nöjda med sitt köp är där en handfull kritiker som dels berättar om problem med tjockare mattor vilket kan kopplas samman med problemen med mattfransar. Att det då heller inte går att begränsa så att robotdammsugaren inte ska städa den där tjocka mattan och ignorera det området gör att det kan vara ett potentiellt problem. Att robotdammsugaren saknar virtuella barriärer är direkt dåligt för sin prisklass.

Electrolux Pure i9.2 laddstationEn del konsumenter har också hänvisat till problem med att robotdammsugaren haft svårt att hitta tillbaka till laddstationen i tid. Detta är förmodligen inte ett vanligt fel utan förekommer i vissa bostäder och förbättras förhoppnings med framtida mjukvaruuppdateringar. Robotdammsugaren har även blivit bättre på mycket annat tack vare dessa uppdateringar.

Konkurrensen har hårdnat och många bra robotdammsugare når marknaden. Vi tycker att Electrolux Pure i9.2 har ett relativt högt pris i förhållande till vad man får. Även om det kan ses som ett bra alternativ finns det både bättre och mer prisvärda robotdammsugare under 2020.

Fler bra robotdammsugare

Antalet robotdammsugare som antagit den svenska marknaden är många och det finns idag flera hundra modeller på marknaden.

Här nedanför finner du en tabell med fler robotdammsugare som visat bra resultat i tester.

Modell Beskrivning
Cleanmate S990 Svensktillverkad robotdammsugare som kom på tredjeplats när Aftonbladet+ testade under 2020. Modellen har dock inte fått riktigt lika bra betyg från konsumenter men samtidigt är det en billig modell och för sin prisklass möjligtvis ett intressant alternativ att spana in.
Ecovacs Deebot Ozmo T8 Robotdammsugaren tillhör den högre prisklassen av modeller men också klart en av de smartare med inbyggda sensorer för att undvika möbler, sladdar och objekt som den vet att den kan få problem med. Den har de funktioner man förväntar sig av toppmodell som samtidigt presterat bra i tester.
Ecovacs Deebot Ozmo T9 Lanserades under 2021 och har många av de funktioner som förväntas av en high-end robotdammsugare. Prisnivån är relativt ög men ett bra val för dig som letar en kompetent robotdammsugare. Deras förmåga att undvika objekt har fått bra betyg och anses av vissa recensenter var en av de bästa robotdammsugarna. Vi har dock avvaktat med att lyfta fram dem tills mer testresultat kommer.
Dreame D9 En mycket prisvärd robotdammsugare som tillverkas av Xiaomi, samma koncern som äger Roborock vilket märks då modellen är väldigt lik. Dreame D9 har presterat bra i tester och även fått bra betyg av konsumenter.
iRobot Roomba i7+ i7550 Premiumalternativ med extern behållare för smuts dit robotdammsugaren kan tömma. Tillverkaren iRobot har lyckats bra med deras Roomba-serie och i7+ tog hem 4 av 5 i betyg när M3 testade robotdammsugare. Priset är dock högt men den kan absolut vara rätt val för vissa konsumenter.
Roborock E4 E-serien är Roborock billigaste alternativ och deras E4-modell ger mycket robotdammsugare för pengarna i det lägre prissegmentet. Modellen lanserades under 2020 och har redan mottagit toppbetyg från konsumenter som köpt den. Ett värdigt alternativ att spana in för dig som vill hålla lite extra i plånboken.

Så köper du bästa robotdammsugaren

Vilken är egentligen den bästa robotdammsugaren? Det finns bättre och sämre modeller och genom testmoment får olika modeller bära titeln som bäst i test. Men detta är ofta sett till flera användningsområden och som ett generellt riktmärke.

En självgående dammsugare som inte tar sig över trösklar bra kommer givetvis inte vara en bra robotdammsugare för bostäder med tydliga trösklar mellan rummen. På samma sätt kommer en dammsugarrobot som inte klarar djurhår passa för de med husdjur.

Det är viktigt att robotdammsugaren bidrar till att effektivisera städningen av bostaden och spara tid åt dig. Många av de bästa robotdammsugarna som presterat bra i tester är bra utgångspunkter att titta närmare på, men exakt vilken som är bäst för ditt hem måste du avgöra själv.

 1. Kontroll & Konfiguration
 2. Trösklar & Hinder
 3. Mattor & städlägen
 4. Hundhår, Katthår och annat djurhår
 5. Moppning & våttorkning
 6. Sensorer & Intelligens
 7. Laddstation & automatisk tömning
 8. Batteritid & Städyta
 9. Hållbarhet & Reservdelar

1. Kontroll & Konfiguration

Kontrollera robotdammsugarenEtt klart underskattat område som är viktigt att titta på är möjligheten att kontrollera och konfigurera sin robotdammsugare.

Ju bättre inställningar där finns för att konfigurera sin robotdammsugare ju bättre kommer städning också att kunna bli. Givetvis spelar andra faktorer också roll men detta är betydelsefullt för en bra robotdammsugare.

Att kunna kontrollera sin robotdammsugare via en app är också väldigt bra. Det är skönt att veta att när man rusar iväg till bussen i all hast så kan man starta städningen när man väl hunnit med bussen. Man behöver inte vända om hemåt för att starta den manuellt.

Eller varför kunna starta den från jobbet när man tillsammans med sina vänner eller kollegor kommit fram till att man borde hitta på någonting efter jobb med samlingsplats hemma hos just dig. Tester visar att de bästa robotdammsugarna hanterar dessa problem bra, men de billigaste modellerna har sparat in på detta.

2. Trösklar & Hinder

Robotdammsugare tröskelDet finns inget värre än att köpa en robotdammsugare, börja använda produkten och inse att den har problem att ta sig över trösklarna i bostaden. Den kanske även trasslar in sig i andra hinder och i och med man börjat använda produkten så är möjligheten att returnera varan mycket begränsad.

En bra robotdammsugare ska klara trösklar, även om väldigt höga sådana är problem även för de bästa modellerna. Väldigt höga trösklar över 2 cm har de flesta robotdammsugare problem med. En orsak till detta är att de måste vara någorlunda nära marken för att städningen och uppsuget av smuts ska vara effektivt.

Om du tänkt renovera eller byta trösklar hemma är det smart att välja trösklar som robotdammsugaren klarar av.

Oavsett hur din bostad ser ut är det bra att välja en robotdammsugare som har god förmåga att ta sig över vanliga trösklar som är ca 1 cm höga.

3. Mattor & städlägen

Robotdammsugare mattaAtt städa på hårt golv som parkett, klinkers eller plastmatta är sig ganska likt och det behövs inga direkta justeringar från robotdammsugaren. Däremot kan det behövas justeringar när man kommer in på en matta.

Att kunna känna av när man kommer in på en mata och t.ex. öka sugeffekten och hantera det på att annorlunda vis kan vara väldigt bra. Mycket smuts fastnar i just mattor och det är viktigt att de städas på ett bra sätt.

Testresultaten från tester visar att just städning av mattor är något skiljer robotdammsugarna mycket åt.

4. Hundhår, Katthår och annat djurhår

Robotdammsugarens förmåga att hantera hundhår, katthår och andra djurhår är också en faktor att ta med.

En del av de bättre robotdammsugarna hanterar detta väldigt bra och är byggda för att kunna hantera detta. Tillsammans med bra filter presterar de helt enkelt bättre.

Normalt är ett HEPA-filter det bästa filtret du kan använda för att filtrera bort dåliga partiklar, allergener och t.o.m. virus genom städning.

HEPA-filter är i princip essentiellt om du är allergiker och vill minimera allergener i hemmet.

5. Moppning & våttorkning

Robotdammsugare moppning av golvMoppning och våttorkning av golv är en funktion som inte finns på alla robotdammsugare. Resultatet i tester visar att även om det kan vara ett bra komplement för att få bort fläckar så är funktionen begränsad även hos de bästa robotdammsugarna.

Små fläckar om spillt någon droppe kaffe eller liknande kan dock städas upp och varför många uppskattar funktionen med moppning. Skulle robotdammsugarna miss någon fläck tar man således det manuellt.

Det kan vara värt att fundera om du har behov av denna funktion och hur robotdammsugarna du tänkt dig presterar i tester på den punkten.

6. Sensorer & Intelligens

Sensorer fungerar i mörkerHur bra en robotdammsugare är kommer ofta ner till sensorer och intelligens. De bästa självgående dammsugarna har många sensorer och bra algoritmer för att ta rätt beslut.

Sensorer används för att få en uppfattning om miljön runt robotdammsugaren. Är det en vägg eller bara en soffa som man kommer under? Är där en trappkant som man inte ska köra utför?

Detta ska sen kombineras med att robotdammsugaren skapar en karta över bostaden så den hittar tillbaka till sin laddstation och även kan ha en uppfattning om var den dammsugit klart.

Detta varierar kraftigt mellan modeller. En av de mest populära robotdammsugarna är Xiaomi Mi RoboRock S5 som kombinerar detta på ett bra sätt. Medan t.ex. den extremt billiga Cleanmate S300 har endast de mest enkla sensorerna som gör att den kör runt och städer utan någon form av intelligens alls. Med andra ord kan den skippa delar av bostaden och städa andra områden 30 gånger.

7. Laddstation & automatisk tömning

Laddstationerna har genomgått stora förändringar sedan de första robotdammsugarna intog marknaden. Idag finns det flera olika typer och det är värt att känna till skillnaden om du funderar på att köpa en.

De enklaste laddstationerna gör just bara det namnet antyder och laddar robotdammsugarens batteri. Nästan alla modeller letar sig tillbaka dit av sig själv och påbörjar laddning när batteriet blir för lågt eller när de är klara med städningen.

Roborock S7 MaxV Plus - laddstation med automatisk tömning
Med Roborock S7 MaxV Plus får du en större laddstation med automatisk tömning av smuts till en större förvaring.

Ett stort problem med robotdammsugare har varit att behållaren för damm och smuts fylls snabbt, vilket märks tydligt för dig som har husdjur. Därför har det börjat komma  laddstationer med större behållare för smuts där robotdammsugaren tömmer sin smuts medan den laddar.

Även för våttorkning har det börjat komma modeller som har större vattentank vid laddstationen som kan fylla på vatten till robotdammsugaren. Här finns även självrengörande laddstationer som tvättar moppen vilket vi lär få se mer av längre fram.

Dessa funktioner förbättrar livskvaliteten avsevärt och är ett tydligt steg mot att robotdammsugarna helt ska kunna klara sig själv utan att konstant behöva underhållas med det ena eller andra.

Att regelbundet städa av bostaden är ett bra sätt att minimera farliga kemikalier, pollen och andra alergener. En robotdammsugare som mer eller mindre kräver lite underhåll underlättar detta arbete avsevärt.

8. Batteritid & Städyta

Batteritiden är en indikator för hur länge robotdammsugaren kan hålla på i bästa möjliga scenario. Precis som med batteritid för andra elektroniska enheter bör man ta det med en skopa salt då det sällan är exakt så i praktiken.

Hur smart din robotdammsugare är i kombination med batteritid ger dig en inblick i hur stor bostadsyta den kommer att klara av att städa. Ju mer effektiv den är på att städa av ytor och ju bättre den är på att få med sig smutsen, ju mindre batteritid behövs för att städa samma område.

En bra batteritid, god städförmåga och snabb laddning bidrar till ökad effektivitet. Vid storstädning kan du t.ex. låta robotdammsugaren städa golvet medan du städar annat och sedan avsluta med ytterligare en städning och våttorkning av golv för att ge en riktigt fräsch känsla efteråt.

9. Hållbarhet & Reservdelar

Robotdammsugare sidoborstar reservdelSå du har funderat på att investera i en robotdammsugare, men hur länge kommer den egentligen att hålla? Och vilka reservdelar finns det att enkelt beställa hem?

Flera delar på robotdammsugaren kommer att slitas. Borstarna är ett exempel som har ett par hundra drifttimmar avsedda att klara, men sen behöver de bytas ut någon gång. Att satsa på ett väletablerat märke där det är lätt att få tag i nya borstar kan vara strategiskt.

I bästa fall håller en robotdammsugare under många år. Garantitiderna varierar mellan 1 år och uppåt och det kan vara värt att resonera kring detta om man vill hitta den bästa modellen.

Modeller på väg bort & utgått

Äldre modeller fasas regelbundet bort för att ge plats åt nya modeller. När modellerna successivt börjar försvinna hos svenska e-handlare flyttar vi ner produkterna här innan de helt tas bort. På så sätt har du en möjlighet att kanske få upp ögonen för en robotdammsugare som säljs ut på rea.

Neato Robotics Botvac D4 Connected – Testvinnare

Neato Robotics Botvac D4 Connected
 • Bra Produkt 2021
 • Bra betyg i Råd & Röns test
 • Utmärkelsen "Rekommenderad" hos M3
 • Kan kopplas upp mot Wi-Fi och styras med app i telefon
 • Laser kartlägger rummet för att städa mer optimalt
 • Bra framkomlighet i testerna som gjorts
 • Hanterar hörnor riktigt bra enligt testet

Priser för Neato Robotics Botvac D4 Connected

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Neato Robotics Botvac D4 Connected städar parkettgolvNeato Robotics Botvac D4 Connected är den mest prisvärda modellen av Neato:s välpresterande robotdammsugare för 2019. De har flera modeller som plockat hem toppbetyg och delad vinnare i test där t.ex. tidningen M3 gav D4, D6 och D7 delad förstaplats tillsammans med några andra modeller. Med sig från testet fick den utmärkelsen ”M3 Rekommenderar”.

Även i Råd & Röns (dock begränsade) test så har den äldre Neato Robotics BotVac Connected tagit hem förstaplatsen och D4 placerade sig väldigt bra i deras lista när den väl testades.

I testerna är det tydligt att även om D4 är den billigare varianten så presterar den i klass med de dyrare modellerna. Den städar väldigt bra, tar sig fram nästan överallt, har bra batteritid och det är enkelt att konfigurera den.

Neato Robotics Botvac D4 Connected är utrustad med en kombinationsborste som är avsedd för att städa på alla ytor. Med andra ord klarar den av att användas på så väl hårda underlag som på mattor.

Lasernavigeringen som används i Neato Robotics Botvac D4 Connected är också väldigt bra och det märks att företaget haft många generationer av robotdammsugare. I ett annat test så presterade den dyrare modellen Botvac D7 Connected väldigt bra och fick full-pot på hur noggrant och intelligent den betedde sig.

Även designen och utformningen av robotdammsugaren bidrar till effektiviteten. Den D-formade designen gör att den lättare kommer åt i hörn och kan få upp smuts där. Just hörn är annars ett område där just självgående dammsugare kan ha problem att komma åt.

Neato Robotics Botvac D4 Connected laddstationBatteritiden på 75 minuters drift är också väldigt bra och kommer räcka för de flesta medelstora bostäder. Den laddar även upp sig på 1 timme och 40 minuter, vilket är snabbare än de med större batterier.

Även appen som du styr robotdammsugaren med är väldigt bra. Här har du möjlighet att dels schemalägga när den ska städa, men också sätta upp avgränsningslinjer för vad den inte får passera. Det kan vara ett bra sätt att hindra den från att städa på ett känsligt ställe.

Det sägs att ingen produkt är perfekt och det gäller antagligen även Neato Robotics Botvac D4 Connected. Till skillnad från de dyrare D6 och D7 så saknar D4 en borste för att på bästa sätt hantera djurhår. Således är den inte optimal för de som har katt eller hund. Vi finner också att en del konsumenter anmärker på att den är svår att programmera med lite bristfällig information. Överlag verkar det dock inte vara några större brister rapporterade.

Neato Robotics Botvac D6 Connected

Neato Robotics Botvac D6 Connected
 • Botvac-serien har fått toppbetyg i tester
 • Mycket kompetent robotdammsugare
 • Bra förmåga att komma åt hörn
 • Klarar trösklar på ett bra sätt
 • Bra batteritid på 120 minuter
 • Enkel app att styra dammsugaren

Priser för Neato Robotics Botvac D6 Connected

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Neato Robotics Botvac D6 Connected är tillsammans med D7 de två mer avancerande robotdammsugarna från Neato. Till ett högre pris får du helt enkelt mer funktioner och bättre prestanda än vad som finns i den billigare Botvac D4.

De är väldigt lika varandra och Botvac D7 har några extra funktioner som att du kan zonstäda utvalda områden via appen och manuellt styra din robotdammsugare med en fjärrkontroll. Den dyrare modellen har också stöd för 5 GHz WiFi till skillnad från endast 2.4 GHz hos de andra två.

Neato Robotics Botvac D6 Connected matresterÄven om zonstädning är väldigt praktiskt och en funktion som borde finnas i Neato Robotics Botvac D6 Connected så är de största skillnaderna mellan den och D4.

Med Botvac D6 har du möjligheten att spara flervåningskartor så du kan använda din robotdammsugare på flera våningar utan att behöva återställa minnet. Praktiskt för dig som bor i villa med flera våningsplan, men som endast vill ha en robotdammsugare.

Du hittar också ett starkare batteri i Botvac D6/D7 som ger en drifttid på 120 minuter istället för de 75 minuter som finns i den billiga D4. Däremot lär laddningstiden gå upp också vilket man bör komma ihåg.

Eftersom robotdammsugaren kan köra till laddstationen och ladda sig själv två gånger per städcykel så kan klarar de väldigt stora bostadsytor.

Neato har helt klart lyckats med sin serie av Botvac-dammsugare och D4, D6 och D7 är alla bra val. Sett till tester så lyckades Neato Botvac D7 Connected få lika mycket poäng av Byggahus, men fick inte titeln bäst i test då den är dyrare.

Det är också värt att tillägga att det är ganska många konsumenter som testat robotdammsugaren och lämnat recensioner samt omdömen. Dessa är överlag väldigt bra och det är ingen tvekan om att de tillhör toppen av de bästa självgående dammsugarna.

Modeller att undvika

Ibland händer det att vissa robotdammsugare lyckas ta sig igenom utmaningarna i tester på ett bra sätt men när konsumenterna sedan köper produkten så stöter många på problem.

Det finns många dåliga robotdammsugare och ju billigare de är ju större är risken att de inte presterar som tänkt. Nedanstående hittar du modeller som fått bra betyg i tester, rekommenderats att köpa men som i slutändan inte håller måttet. Vi vill därför höja ett varningens finger för dessa så att du inte blir ännu en missnöjd konsument av dessa.

Miele Scout RX1

Miele Scout RX1Miele Scout RX1 lanserades under 2014 till ett ganska högt pris på över 6000 kronor men sjönk också en del redan under nästkommande år. Det var nu modellen snabbt blev populär och ansågs länge vara en väldigt prisvärd modell.

I testet hos Aftonbladet fick Miele Scout RX1 hela 4 av 5 i betyg och det är lätt att tro att detta är en väldigt bra och prisvärd robotdammsugare.

Vid en närmare titt inser man dock att genomsnittsbetygen från konsumenter som köpt denna inte alls är bra. Problemen som många upplever med modellen är många och det kan röra sig allt ifrån navigeringsproblem till att den går sönder efter en tids användande.

Antalet dåliga recensioner i förhållande till bra recensioner sticker ut med Miele Scout RX1 jämfört med andra modeller som fått bra betyg i tester. Av den anledningen vill vi varna för modellen.

Även i ett test utfört av norska Tek.no fick modellen endast 5 av 10 i betyg och titeln ”medelmåttig”. Detta vara dessutom under 2016 och modellerna för robotdammsugare förbättras hela tiden vilket gör att konkurrensen är ännu hårdare idag.

Hur vi valde ut de bästa modellerna

För att kunna utse de bästa robotdammsugarna har vi sammanställt tester där flera modeller ställs mot varandra. Vi har undvikit för gamla tester då deras resultat är oanvändbart i en nisch som förändras och förbättras så snabbt som robotdammsugare gör. Vi har valt att lyfta fram de modeller som utsetts till bäst i test och även andra modeller som fått bra betyg i testerna.

Men att testa robotdammsugare är svårt för att bygga upp ett hem med alla tänkbara hinder som kan existera är svårt. Många test använder en lägenhet där robotdammsugarna ställs inför samma typ av hinder. Men det betyder inte att det sen är samma hinder som finns hos konsumenterna.

Detta är problematiskt och gör även att testerna här endast visar en del av bilden. Sugförmågan, möjligheten att ta sig över trösklar och liknande går givetvis att testa. Men exakt hur den hanterar en viss typ av matta eller andra hinder är svårare.

Konsumenter kan dock bistå med en bra uppfattning om en robotdammsugare fungerar eller inte, men det kräver också att antalet som lämnat omdöme är stort nog. Ett fåtal omdömen är svårt att dra några slutsatser på jämfört med ett 30-tal där alla är mer eller mindre positiva.

Vi gör vårt bästa för att presentera de bästa modellerna och sedan är det upp till konsumenten som ska köpa att försöka hitta vad som passar deras bostad bäst.

Källor

De källor av test, recensioner och omdömen som vi använt oss för att kunna presentera de bästa robotdammsugarna.

 • Test av robotdammsugare – 2022
  Vi har fördjupat vår data genom test av robotdammsugare så som Roborock S6, Roborock S7 och Dreame D10 Plus. Vi kommer att fortsätta testa och jämföra robotdammsugare för djupare förståelse i olika modellers brister och vad som gör dem bra.
 • Robotdammsugare bäst i test – 2022 – Aftonbladet
  Aftonbladet har under 2022 släppt ett nytt test av robotdammsugare. I detta testet har de börjat titta lite på modeller som kan tömma sig själv. Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro+ är den robotdammsugare som blev testvinnare och fick utmärkelsen bäst i test. En stor anledning är att den ansågs prisvärd i förhållande till vad den klarade av att rengöra. Andra robotdammsugare som presterade bra i testet var 360 Robot Vacuum Cleaner S10, Cleanmate S2000 Pro Max och Irobot Roomba J7+.
 • Stort test av 65 robotdammsugare – 2021 – Råd & Rön
  Råd & Rön har testat ett stort antal robotdammsugare. De utför test löpande och fyller på sin lista med nya modeller och senast var under hösten 2021 när 26 nya robotdammsugare lades till. Råd & Rön har dock tydliga problem med sitt test och är vilka modeller de valt att testa. Med tanke på att de påstår att de precis som konsumenter köper produkterna själva som ska testas så undrar man lite varför så många populära modeller inte är med i testet. Det är också Neato Robotics Botvac D4 Connected som fåt bäst betyg i testet vilket är en robotdammsugare de testat för länge sedan och lanserades 2018. Vi vet att den inte är bäst och därför blir hela resultatet mycket tveksamt. Vi lägger mycket liten tillförlitlighet till Råd & Röns test. De behöver tänka om för detta test.
 • Robotdammsugare testas – 2021 – Aftonbladet
  Aftonbladet Plus har testat robotdammsugare i hemmamiljö där de fått städa vanliga rum och kök. På de modeller som har våttorkning så har även moppen testats för detta. Dessutom har apparna testats och hur enkelt det är att konfigurera robotdammsugaren för att göra det som är tänkt. Aftonbladet väger in priset i betyget vilket kan bli lite konstigt när en dyrare modell i samma serie får sämre betyg än den billiga. Redan i översikten av de testade robotdammsugarna är det märkligt att Aftonbladet inte valt att ta med de mest populära modellerna och helt undvikit Roborock. Hur som helst var det flera robotdammsugare som presterade bra och fick 4 av 5 eller mer i betyg. Dreame Robot Vacuum D9 var den robotdammsugare som presterade bäst och blev utsedd till bäst i test. Andra modeller som presterade bra var Neato Robotics Botvac D7, Mi Robot Vacuum Mop, Cleanmate S995 och Irobot Roomba i3. Resterande modeller i testet fick endast 3 av 5 i betyg.
 • Test av nio olika robotdammsugare – 2020 – Aftonbladet
  Aftonbladet har testat nio olika robotdammsugare. Det är tydligt att robotdammsugare under 2019 och 2020 fortsatt göra stora framsteg i utveckling. De blir smartare och bättre för varje år som går. Den nya Xiaomi Roborock S6 Pure kommer ut som testvinnare och kniper utmärkelsen ”bäst i test”. På andraplats finner vi Electrolux Pure i9.2 som är en uppdatering av tidigare testvinnare. På tredjeplats hamnar den väldigt billiga och prisvärda robotdammsugaren Cleanmate S990.
 • Test av Robotdammsugare – 2019 – Byggahus.se
  Den svenska sidan Byggahus.se har testat flera olika robotdammsugare på ett tydligt och bra sätt som gör att du som konsument lättare kan välja rätt produkt. I testet ingick modellerna Xiaomi Mi Roborock S50 (bäst i test), Neato Botvac D7 Connected, Electrolux Pure i9, Cleanmate S 950, iRobot Roomba 980, Miele Scout RX Home Vision och Vileda VR302. Robotdammsugarna fick poäng i olika delmoment för användarupplevelse, noggrannhet & intelligens, samt sugförmågan & effekt. Xiaomi Mi Roborock S5 blev bäst i testet men Neato Botvac D7 Connected fick lika mycket poäng. Däremot kostar den rätt mycket mer och faller således på det.
 • Test av robotdammsugare – 2019 – M3
  Test av robotdammsugare som uppdateras löpande med nya modeller. Betygen som tilldelas modeller ändras över tid och när artikeln uppdateras. Detta gör det svårt att referera till ett resultat som varit. Under 2018 hade t.ex. Electrolux Pure i9 9/10 i betyg och var bäst i testet, men det betyget har sänkts till 6/10 för 2019. Robotdammsugarna som är bäst enligt testet för 2019 är Xiaomi Mi RoboRock S5 som fått 8/10 i betyg. Även Neato Botvac D4, D6 och D7 har fått 8/10 i betyg. Även Roomba i7 Plus kvalar in på samma slutpoäng. Den billiga Cleanmate S990 fick 7 av 10 i betyg. Andra modeller som ingått i testet är Cleanmate S800, Cleanmate S900, Dyson 360 Eye, Irobot Roomba 980.
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt för at identifiera vilka modeller säljer väldigt bra och om någon av dem ännu inte testats i något av de större testen vi tittat på. I så fall kan det finna anledning att komplettera med specifika recensioner eller andra tester för produkten. Prisjakt kan även bistå med en indikation om hur bra en robotdammsugare är sett till det betyg som konsumenter lämnat. Vi förlitar oss dock aldrig enskilt på de omdömen som finns hos Prisjakt då det är för lätt att manipulera.