Bästa Pulsklocka

Bästa Pulsklocka för idrottare & professionella

Pulsklockan är ett bra träningsredskap som används av så väl motionärer som elitidrottare. Förutom att hjälpa dig under träning och tävling övervakar de din hälsa och håller koll på sömn, stressnivåer och mycket mer.

Utbudet av pulsklockor har ökat lavinartat och prisnivåerna skiljer sig mycket. Vi har därför valt att separera de bästa pulsklockorna i två olika test. I denna artikel kan du läsa om de bästa professionella pulsklockorna riktade till idrottare, elitmotionärer och de med specifika behov som t.ex. golfare. Vi har också en artikel med träningsklockor för motionärer som har andra prioriteringar.

För att hitta de bästa pulsklockorna har vi granskat oberoende tester, jämfört funktioner och till viss mån även vägt in våra egna tester för att hitta vilka modeller som är bäst i test.

Bland professionella pulsklockor hittar vi funktioner som kartor med avancerad navigering, inbyggd solpanel och längre batteritider för att nämna. Här nedanför kan du läsa om de modeller som är bäst för 2022.

Garmin Forerunner 955 – Bästa Pulsklockan

Garmin Forerunner 955
  • Bästa Valet 2022
  • Mycket bra betyg i oberoende tester
  • Funktioner riktade till idrottare
  • Stöd för dualband GPS
  • 32 GB med plats för kartor
  • Stöder enormt många sporter/aktiviteter
  • Priser
  • Egenskaper
5 779 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 14 dagar
TillverkareGarmin
ModellForerunner 955
Produktvikt52 g
Tjocklek14,4 mm
BluetoothJa
Wi-FiJa
GPSJa, även multiband för bättre precision
GLONASSJa
GalileoJa
PulsmätningInbyggd, stödjer även pulsband
HälsofunktionerDaglig aktivitetsnivåer, konditionsålder, RHR (vilopuls), stressnivåer, sömnövervakning, hälsoregistrering för kvinnor
Batteritid15 dagars vila i smartklockläge, 42 h i GPS-läge, 20 h med alla GNSS-system och multiband, 8,5 h med musik
FunktionerBarometer, Kompass, ANT+
MusikInbyggt minne för upp till 2000 låtar som kan synkroniseras med spellistor från t.ex. Spotify.
Lanseringsår2022

Garmin Forerunner 955 är den bästa pulsklockan 2022 för idrottare och elitmotionärer. Den har nästan alla funktioner som återfinns i premiumklockorna men med en klart lägre prisnivå.

Garmin Forerunner 955 - träningsstatus

I oberoende tester står sig Forerunner 955 väldigt bra och har de flesta funktioner som idrottare letar efter. Endast i nischade situationer eller specifika behov finns det bra anledningar att gå upp i pris.

Du får de flesta funktionerna som återfinns i de dyrare premiumalternativen som Garmin Fenix 7 Sapphire och Enduro 2 fast med ett enklare skal som väger mindre (52 g) och känns lätt på handleden.

Den äldre Forerunner 945 var en populärt och bra pulsklocka vilket 955:an bygger vidare på. Uppgraderad med de senaste teknikerna så lanserades Forerunner 955 under 2022 som ett mycket bra alternativ för så väl löpare, cyklister, simmare, triathleter m.fl.

Kartor, golf och navigering

Garmin Forerunner 955 - kartor och navigeringTill skillnad från den enklare Garmin Forerunner 255 så kommer 955 med stöd för kartor tack vare sitt stora lagringsutrymme på 32 GB.

Som golfare får du tillgång till 42 000 förinlästa golfbanor med information om avstånd inom greenen, layups, mätning av slaglängd, poängräkning, statistik och mycket mer.

Som löpare och cyklist får du tillgång till GPS-navigering med kartor som visas som bakgrund och där populära rutter markeras ut. Istället för att endast se riktning får du information om terräng, vägar och stigar som passerar vilket gör navigeringen lättare samtidigt som pulsklockan på egen hand kan hitta nya rutter vid behov.

Garmin Forerunner 955 skiljer på kartor och rutter beroende på aktivitet där landsvägscykling inte nödvändigtvis kan ta samma sträcker som en löpare eller cyklist på MTB. Dessa funktioner gör att navigeringen är bland det bästa vi sett på pulsklockor.

För träning kan du planera längre rutter i nyare terräng på förhand som du sedan följer och där klockan ser till så du navigerar rätt. För tävling är det dessutom praktiskt för att se till att du håller dig på banan då pulsklockan varnar dig om du lämnar den inlästa rutten.

Bra GPS & batteritid för långa aktiviteter

Garmin Forerunner 955 - GNSS multiband gpsGarmin Forerunner 955 har en bra batteritid som borde räcka bra för de flesta idrottare som tävlar i distanser som avslutas inom ett dygn.

I vanligt smartklock-läge så får du 15 dagars batteritid, med endast GPS läge kan du nå 42 timmars batteritid och om du samtidigt lyssnar på musik som strömmas från klockan får du 8,5 timmar.

Den har även stöd för de nya multiband-frekvenserna som ger tillgång till fler GPS-satelliter för bättre precision i terräng där signalerna annars lätt störs ut (skog, höga byggnader). Med alla system påslagna räcker batteritiden upp till 20 timmar om du inte lyssnar på musik.

Skulle du behöva längre batteritid för riktigt långa ultralopp kan du antingen ladda din pulsklocka under tävling med powerbank eller vända dig till Garmin Fenix 7 Sapphire eller Enduro 2 som ger längre batteritid.

Alla vanliga funktioner inkluderas

Garmin har inte snålat på funktionerna hos Forerunner 955 och allt som återfinns i den billigare 255 finns även i den här dyrare modellen.

Garmin Forerunner 955 - registrera menscykel eller graviditet
Hälsoregistrering för kvinnor ger dig möjligheten att följa menscykeln eller graviditet med loggning av symtom och få tips.

Du hittar väldigt många sportprofiler som täcker långt mycket mer än de vanligaste idrotterna och aktiviteterna.

Du kan således räkna med full spårning av daglig aktivitetsnivåer, sömn, stress, energi och tillsammans med träningsdata som utvärdera din återhämtning och utveckling.

Det har också blivit vanligare med kvinnospecifika hälsovärden för att hålla koll på t.ex. menstruationscykeln, logga symtom och få tips.

Även Garmin Pay finns som ger dig möjligheten att lägga in dina betal- och kreditkort så du kan betala kontaktlöst (blippa) med klockan istället för kort. Det är inte den smidigaste metoden men ett bra alternativ om du någon gång vill köpa något på väg hem från träningen och du lämnat betalkorten och din smartphone hemma.

Sammanfattning

Garmin Forerunner 955 är på många sätt en komplett pulsklocka som riktar sig till idrottare som utövar löpning, cykling och triathlon. Men den fungerar även väldigt bra för andra aktiviteter och sporter.

I jämförelse med de dyrare premiumalternativen som Garmin Fenix 7 Sapphire, Epix gen 2 och Enduro 2 så saknar den förvisso en del funktioner och/eller har lite mindre batteritid. Det är dock främst nischade funktioner som riktar sig till de som vill ha det absolut bästa och är villiga att betala ett premiumpris för det.

Således är det vår uppfattning att Garmin Forerunner 955 är den bästa pulsklockan 2022 om prisvärdheten vägs in. Vi ser heller inga tydliga kandidater som tävlar i detta segment även om den billigare Garmin Forerunner 255 är ett alternativ.

Även oberoende tester har lyft fram Garmin Forerunner 955 som en mycket bra pulsklocka med bra betyg och testresultat. I en direkt jämförelse med konkurrerande modeller framstår den tydligt som bäst i test.

Garmin Forerunner 255 Music – Bästa Budgetval

Garmin Forerunner 255 Music
  • Bästa Budgetval 2022
  • Mycket prisvärd pulsklocka
  • Bra batteritid på upp till 2 veckor
  • Många sportprofiler / aktiviter
  • Övervakar hälsan dygnet runt
  • Anpassade funktioner för kvinnor
  • Musikspelare med plats för 500 låtar
  • Priser
  • Egenskaper
Vi saknar priser för denna produkten just nu.
TillverkareGarmin
ModellForerunner 255
Produktvikt49 g
Tjocklek12,9 mm
BluetoothJa
Wi-FiNej
GPSJa, även multiband för bättre precision
GLONASSJa
GalileoJa
PulsmätningInbyggd, stödjer även pulsband
HälsofunktionerDaglig aktivitetsnivåer, konditionsålder, RHR (vilopuls), stressnivåer, sömnövervakning, hälsoregistrering för kvinnor
Batteritid14 dagars vila i smartklockläge, 30 h i GPS-läge, 16 h med alla GNSS-system och multiband, 6,5 h med musik
FunktionerBarometer, Kompass, ANT+
MusikInbyggt minne för upp till 500 låtar som kan synkroniseras med spellistor från t.ex. Spotify.
Lanseringsår2022

Garmin Forerunner 255 Music lanserades under 2022 och är uppföljaren på den mycket populära pulsklockan Forerunner 245.

Garmin har länge varit den ledande utvecklaren av pulsklockor men den ökade konkurrensen har märkts med årets lanseringar. Stora förbättringar i Garmin Forerunner 255 jämfört den tidigare modellen gör den till en av de bästa pulsklockorna du kan köpa 2022 om du vill få mycket för pengarna.

Många bra basfunktioner

Garmin Forerunner 255 Music - sportprofiler och aktiviteterGarmin Forerunner 255 har alla basfunktioner som du kan förvänta dig av en pulsklocka idag. Den kommer med sensor för att mäta pulsen direkt vid handleden och har även stöd för att mäta syresättningen i blodet (även om dessa mätmetoder inte är helt pålitliga).

Förutom att du får tillgång till en stor mängd sportprofiler för idrotter och aktiviteter så spårar den även din dagliga aktivitetsnivåer, sömn, stress och mycket mer. Detta kombineras sen med träningsstatus och där klockan kan ge förslag på träningspass baserat på hur du tränat och hur utvilad du är.

Även smartfunktioner finns där appar skickar notifieringar till klockan. Du ställer själv in vilka appar du ska se och hur notiserna ska synas.

Dessa funktioner påminner mycket om de som återfanns i den äldre Forerunner 245. Vissa är oförändrade, andra är förbättrade och nya detaljer har tillkommit. Däremot är det inga radikala förändringar bland basfunktionerna.

Två storlekar & med eller utan musik

Garmin Forerunner 255 Music - med stöd för SpotifyGarmin Forerunner 255 finns i 2 storlekar och med eller utan stöd för musiklagring på enheten. Den normala versionen som passar många har en diameter på 46mm medan den mindre S-modellen har en diameter på 41mm.

Den mindre modellen har även något sämre batteritid och mindre upplösning på displayen. En kompromiss som är väl värt det om dina handleder är för smala för den normalstora versionen.

Musikfunktionen gör att du kan ladda ner musik från spellistor hos Spotify och liknande tjänster med plats för upp till 500 låtar lagrade direkt på pulsklockan.

Du kan sedan spela upp dessa låter till dina trådlösa hörlurar när du tränar utan att behöva ta med dig telefonen. En funktion många finner praktiskt och prisskillnaden är inte stor mellan dessa två versioner.

Nya funktioner & förbättringar

Garmin Forerunner 255 Music - pulsmätning vid handleden
Sensorer för pulsmätning och uppskattning av syresättningen i blodet finns under klockan mot handleden.

Så vad är då skillnaden mellan den nya Forerunner 255 och den äldre Forerunner 245?

Batteritiden har förbättrats ganska mycket där du nu har batteritid som räcker i 2 veckor i smartklock-läge. Med aktiviteter där endast GPS är aktiverat så får du 30 timmars batteritid. Om du använder alla satellitsystem GNSS (GPS, GLONASS m.fl.) och multiband frekvenser så får du upp till 16 timmar spårning med extremt bra precision.

Skulle du lyssna på musik samtidigt som du tränar med GNSS så kan du få upp till 6,5 timmars musik. Det är uppenbart att strömma trådlös musik till hörlurar fortfarande äter mycket av batteritiden.

GPS-chipet är också nytt med stöd för dualband-frekvenser, något som Garmin introducerat först 2022 i ett flertal nya pulsklockor efter att konkurrenten Coros utmanat Garmin här. I praktiken får du tillgång till fler och bättre GPS-satelliter som ger mycket bättre precision vid mycket skog eller höga byggnader där signalerna normalt sett är sämre.

Garmin Forerunner 255 har även fått stöd för multisport där du kan registrera flera sporter i en aktivitet som t.ex. triathlon men även swimrun och liknande. Detta har Garmin tidigare endast erbjudit i sina dyrare pulsklockor men det är tydligt att konkurrensen hettat till.

Förändringarna gör att Forerunner 255 blir den bästa pulsklockan i sitt segment.

Sammanfattning

Garmin Forerunner 255 har det mesta du kan tänkas behöva av en pulsklocka för både träning och tävling. Den täcker alla vanliga behov samtidigt som den har relativt bra batteritid.

För de flesta idrottare och elitmotionärer kommer pulsklockan fungera väldigt bra och ger mest för pengarna under 2022 – något som gör att den titulerar sig som ”Bästa Budgetval” bland pulsklockor för professionella användare. Bland motionärer gav vi den utmärkelsen ”bäst i test”.

Alternativ

Ett alternativ till Forerunner 255 är givetvis den äldre 245 som säljs till lägre pris. För många kan den fortfarande fungera klart godkänt även om precisionen på GPS i 255 och fler funktioner är efterfrågat av många och då framförallt löpare.

Att gå upp i prisklass är också ett alternativ och där utökas oftast funktionerna ytterligare där kartor tillsammans navigering blir möjligt, något ultralöpare och vandrare har nytta av. Även golfkartor, pistkartor och liknande finns att få i premiumalternativen.

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar – Bästa Premiumval

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar
  • Bästa Premiumval 2022
  • Pulsklockan med "alla" funktioner
  • Mycket bra batteritid och utnyttjar solenergi
  • Extremt många sportprofiler att välja på
  • GPS-kartor, golfkartor och pistkartor
  • Bra träningsfunktioner
  • Priser
  • Egenskaper
Vi saknar priser för denna produkten just nu.
TillverkareGarmin
ModellFenix 7 Sapphire Solar
Produktvikt73 g
Tjocklek14,5 mm
BluetoothJa
Wi-FiJa
GPSJa, även multiband för bättre precision
GLONASSJa
GalileoJa
PulsmätningInbyggd, stödjer även pulsband
HälsofunktionerDaglig aktivitetsnivåer, konditionsålder, RHR (vilopuls), stressnivåer, sömnövervakning, hälsoregistrering för kvinnor
Batteritid18 dagars vila i smartklockläge, 57 h i GPS-läge, 23 h med alla GNSS-system och multiband, 10 h med musik. Om solenergi finns att tillgå utökas batteritiderna ytterligare.
FunktionerBarometer, Kompass, ANT+
KartorJa, inbyggda kartor för navigering. Golfkartor och pistkartor för skidåkning.
MusikInbyggt minne för upp till 2000 låtar som kan synkroniseras med spellistor från t.ex. Spotify eller Amazon Music.
Lanseringsår2022

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar är en flaggskeppsmodell från Garmin som finns i tre olika storlekar (7S, 7 och 7X). Bortsett från den fysiska storleken skiljer de sig åt i upplösning på displayen och batteritiden.

Fenix-serien har länge varit en av de bästa pulsklockorna för dig som vill ha maximalt med funktioner och lång batteritid, något som intresserar allt ifrån ultralöpare och triathleter till jägare och golfare.

Tester visar också att Fenix 7 tar ett tydligt steg i rätt riktning med många förbättringar jämfört med den äldre Fenix 6 Pro.

Maximalt med basfunktioner

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar har alla tänkbara basfunktioner du kan tänkas behöva på en pulsklocka. Inom sporter som löpning, cykling och simning får du ett bra stöd av funktioner och tillbehör.

Givetvis registreras all träningsdata, prestationsnivåer, dagliga aktivitetsnivåer, stress, sömn och mycket mer som du enkelt kan läsa av direkt på klockan, i smartphone appen eller webbläsaren för Garmin Connect som är deras webbapplikation.

Din träningsbelastning i kombination med vila och sömn utvärderas för att ge förslag på återhämtning till nästa tuffa träningspass. Dessutom kan du lägga in mål och få förslag på träningspass för att nå dessa mål där pulsklockan blir din virtuella coach.

Det finns väldigt många förinställda aktivitetsprofiler att välja på där de vanligaste som löpning, cykling, simning och rodd givetvis är med men det finns också skidåkning, padel, ridning, multisport, yoga, klättring och mycket mer.

Du kan också räkna med vardagliga funktioner som Garmin Pay för att kunna göra kontaktlösa betalningar (blippa) även smartphone och kort oftast är lättare att använda.

Många bra sensorer

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar - pulssensor vid handledenInte helt oväntat kommer Garmin Fenix 7 Sapphire Solar med alla sensorer du kan tänkas behöva.

Pulsmätning vid handleden är idag standard i de flesta pulsklockor och lika så är det här även om du kan koppla till pulsbälte och få ett mer exakt mätvärde.

Syremättnaden i blodet mäts också genom Pulse OX-sensor. Detta värde är mindre noggrant än pulsen och svårare att använda som ett isolerat mätvärde. Men det finns där och kan möjlighetvis användas tillsammans med annan data för att förbättra återhämtning och träningsanalyser.

GNSS (Global Navigation Satellite System) där GPS, GLONASS och Galileo ingår är system för att fånga upp signaler från satelliter och beräkna var på jordklotet du befinner dig. Garmin Fenix 7 Sapphire Solar har stöd för allt detta men kommer även med stöd för dual band-frekvenser inom GPS-nätet vilket ger tillgång till fler satelliter och mer exakt avläsning.

I övrigt hittar du sensorer som barometer för mäta lufttrycket och kan på ett relativt noggrant sätt mäta hur högt över havet du befinner dig.

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar - solenergiNamnet skvallrar också att den är utrustad med en solpanel som laddar klockans batteri med solenergi. Runt klockans ur syns en tunn solpanel med lite annan färg än bakgrunden på displayen som fångar upp 100% av ljuset för att omvandla till energi. Displayen släpper också igenom 10% av ljuset som tas tillvara på bakom.

För längre äventyr som vandring eller vardagsanvändning där klockan utsetts för mycket solljus så bromsas batteriförbrukningen radikalt och det tar betydligt längre tid innan du behöver ladda pulsklockan igen. För aktiviteter med GPS kan du räkna med flera extra timmar.

Många kartor

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar - kartor och navigeringSom toppmodell hos Garmin är det inte oväntat att Garmin Fenix 7 Sapphire Solar har stöd för kartor. I jämförelse med billigare pulsklockor som Forerunner 955 så har den stöd för fler olika typer av kartor vilket kan vara lockande för dig som utför dessa aktiviteter regelbundet.

Du får givetvis vanlig navigering med vanliga kartor där rutter anpassas efter aktivitet så som löpning, landsvägscykling och mountainbike. Tack vare att kartorna finns sparade på klockan kan du hitta alternativa rutter lämpade för den aktiviteten du utför eller se till så du håller dig på kursen enligt rutten du lagt in (perfekt för tävlingar).

Det som gör att Garmin Fenix 7 Sapphire Solar sticker ut är det stora stödet för 42 000 golfbanor och pistkartor för dig som åker alpin skidåkning. Här finns över 2 000 skidorter inlagda och kan hjälpa dig att navigera i skidsystemet, se svårigheterna på pisterna och även registrera dina åk.

En ny funktion i Garmin Fenix 7 Sapphire Solar är att rutter med inlagda waypoints (ledpunkter) dyker upp som en lista i ett datablad under aktiviteten. Du kan alltså se hur långt kvar det är till nästa vätskekontroll, toalett, målgång och andra punkter du lagt in längs rutten. För vandring, äventyr och lopp där du är mer självförsörjande kan denna information vara väldigt bra att få tillgång till på ett tydligt sätt.

Varianter & alternativ

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar ska inte förväxlas med den enklare Fenix 7 Standard Edition som är en modell som hamnat lite mellan stolarna. Den är billigare men den är svår att argumentera för då Forerunner 955 är ett bättre val för många.

Garmin Epix (gen 2)Garmin Epix Sapphire (gen 2) är ett alternativ som lanserades under våren 2022 tillsammans med Fenix 7-serien. Den är nästan identisk med Fenix 7 Sapphire Solar men i utbyte mot att den saknar solpanel så kommer den med en AMOLED-display.

Det gör att du får en högupplöst display med klara färger precis som i en smartphone och smartklocka. Detta sker på bekostnad av batteritiden men i jämförelse med smartklockor har den fortfarande extremt bra batteritid och ett bra alternativ för dig som vill prioritera detta.

Senare under 2022 lanserade Garmin även Enduro 2 som mer eller mindre är identisk specifikationsmässigt som Fenix 7 Sapphire Solar fast med längre batteritid. Den riktar sig till dig som utför extremt långt aktiviteter som de längsta ultraloppen eller vandring.

Testresultat och omdömen

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar fortsätter att plocka hem toppbetyg i tester och Garmin levererar en klart förbättrad uppdatering jämfört med den äldre Fenix 6 Pro som varit ute på marknaden sedan 2020.

Oberoende testare och idrottsmänniskor ger den nya Garmin Fenix 7 Sapphire Solar ett väldigt bra betyg och bortsett från de självklara nackdelarna är det svårt att hitta negativa synpunkter att lyfta fram.

Sammanfattning

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar - datafält för löpningGarmin Fenix 7 Sapphire Solar är pulsklockan för dig som vill ha allt eller som behöver de där unika funktionerna som inte återfinns i de billigare modellerna som Garmin Forerunner 955.

Oavsett om det är mjukvarufunktioner för navigering, längre batteritid, stöd för pistkartor eller något annat som är unikt med Fenix 7 Sapphire Solar så blir den för många idrottare och friluftsmänniskor den bästa pulsklockan.

Nackdelarna ligger i dess storlek och vikt som gör att vissa elitidrottare hellre vänder sig till Forerunner 955 som väger mindre och ger en lättare känsla. En annan nackdel är såklart prislappen där du får betala ett klart premiumpris för de sista funktionerna och den förbättrade batteritiden.

Bortsett från vikt, storlek och pris är det svårt att anmärka på något. Det finns funktioner som kan bli bättre eller som lovar för mycket men det är ingenting som konkurrenterna är bättre på eller som andra modeller löst.

Vårt omdömen är att de tre modellerna 7S, 7 och 7X av Fenix är det bästa premiumvalet för 2022. Vill du ha en snygg klocka till vardags och inte har behov av extremt bra batteritid så är Epix (gen 2) möjligtvis ett bättre val.

Äldre men fortfarande aktuella pulsklockor

Det finns äldre pulsklockor som inte nödvändigtvis är dåliga men som faller lite mellan stolarna bland dagens modeller.

Generellt sett rekommenderar vi inte dessa men om de säljs till kampanjpris kan de dock bli väldigt bra alternativ.

Garmin Forerunner 245 Music – Billig pulsklocka

Garmin Forerunner 245 Music
  • Bästa Valet 2021
  • Bästa Träningsklockan 2020
  • Inbyggd musikspelare
  • Stödjer WiFi & Bluetooth
  • Många bra funktioner för träning & hälsa
  • Kompetent avläsning av puls vid handled
  • Stöd för många bra tillbehör
  • Priser
  • Egenskaper
Vi saknar priser för denna produkten just nu.
TillverkareGarmin
ModellForerunner 245
Produktvikt38,5 g
Tjocklek12,2 mm
BluetoothJa
GPSJa
GLONASSJa
PulsmätningInbyggd, stödjer även pulsband
Batteritid7 dagars vila, upp till 24h med GPS eller 6h med GPS+Music
FunktionerKompass, Sömnavläsning, ANT+, Musikspelning från t.ex. Spotify och Deezer
Lanseringsår2019

Garmins Forerunner 245 är uppföljaren på den nästan legendariska löparklockan Forerunner 235 som länge varit den bästa pulsklockan i det lägre prissegmentet.

Garmin Forerunner 245 Music har under 2022 fått en uppföljare i form av Forerunner 255 som vi rekommenderar framför 245 pågrund av bättre funktioner och GPS-chip. Däremot är Garmin Forerunner 245 Music fortfarande ett bra budgetval om du kan få tag på den till nedsatt pris.

Pulsklockan har många av de mest väsentliga funktionerna som du kan tänkas behöva för att hålla koll på din dagliga aktivitetsnivå, träningsstatistik, mäta sömn m.m. Nytt med modellen är även en OX-sensor för att mäta syremättnad i blodet.

Givetvis har träningsklockan inbyggd GPS för att kunna återge de basala funktionerna som hastighet och sträcka när du springer eller cyklar. Detta tillsammans med mycket annan träningsdata som VO2max (maximal syreupptagningsförmåga), träningsstatus och träningsbelastning synkroniseras trådlöst till Garmin Connect appen i din smartphone. Du kan sedan utvärdera dina träningspass online eller direkt i appen. Perfekt för dig som vill ha full koll på din träning och se hur du utvecklas.

Garmin Forerunner 245 finns i två olika versioner, en med inbyggd musikspelare och en utan funktionen. Prisskillnaden är mycket liten men Forerunner 245 Music ger dig möjligheten att synkronisera spellistor från musiktjänster som Spotify och Deezer direkt till träningsklockan och kan således strömma musik med bluetooth till dina öron utan att du behöver ta med dig mobiltelefonen. Detta förutsätter förvisso att du har trådlösa bluetooth-hörlurar att tillgå.

Spellistorna görs tillgängliga i s.k. offline-läge vilket gör att du kommer åt dem utan mobiltäckning och sportklockan har stöd för upp till att 500 låtar sparas på den.

Garmin Forerunner 245 SportprofilerI jämförelse med den äldre och mycket populära Garmin Forerunner 235 så får du många uppdateringar över hela brädet. Det är en pulsklocka som hanterar många aktiviteter så som löpning, simning i bassäng, crosstrainer, trappmaskin m.m.

Garmin Forerunner 245 är utrustad med Gorilla Glass 3 för att skydda mot repor. Displayen är bättre och hanterar starkt solljus mycket bättre. Du får också en bättre pulsmätning direkt vid handleden jämfört med vad 235 var kapabel till. Det är helt enkelt en relativt bra all-around pulsklocka och för löpare är det även en av de bättre löparklockorna du kan satsa på som instegsmodell.

Batteritiden är också klart godkänd och mycket bättre än vanliga smartklockor som lätt brister i detta. Du har ca 7 dagars batteritid i viloläge när ingen aktivitet utförs men kan få upp till 24 timmars spårning med GPS när en aktivitet är på. Om du väljer att kombinera musikuppspelning och GPS-aktivitet samtidigt så har klockan 6 timmars batteritid när den är fulladdad.

Garmin Forerunner 245 Music räknas som en äldre modell under 2022 och kan inte längre titulera sig som bästa pulsklockan inom något segment. Det betyder dock inte att det är ett dåligt köp även om den passar klart bättre till motionärer jämfört med professionella idrottare.

Garmin Fenix 6 Pro – Bra pulsklocka

Garmin Fenix 6 Pro
  • Bästa Premiumval 2021
  • Bästa pulsklockan och träningsklockan
  • Mest avancerade sportklockan som har allt!
  • Stöd för att lägga in egna rutter att följa
  • GPS, barometer, 3-axlad kompass & gyroskop
  • Avtagbar rem på enkla och snabba fästen
  • Pro-modell med musikspelare, kartor & WiFi
  • Priser
  • Egenskaper
Vi saknar priser för denna produkten just nu.
TillverkareGarmin
ModellFenix 6 Pro
Produktvikt83 g (72 g med titan)
Tjocklek14,7 mm
BluetoothJa
GPSJa
GLONASSJa
GalileoJa
PulsmätningInbyggd, stödjer även pulsband
Batteritid14 dagars vila, upp till 36h med GPS och 10h med GPS+Musik.
MusikInbyggd trådlös musikspelare med stöd för Spotify och upp till 2000 låtar i offline-läge
FunktionerKompass, Sömnavläsning, Barometer, ANT+
Lanseringsår2019

Garmin Fēnix 6 lanserades i andra halvan av 2019 och tog över ledartröjan från Garmin Fēnix 5 Pro som den bästa premiumklockan du kan köpa för träning och aktiv livsstil.

Sedan dess har den dock utdaterats där sedan Fenix 7 lanserades och är inte längre det bästa premiumvalet bland pulsklockor för 2022. Däremot har priset sjunkit och för den som inte känner behovet av det som är nytt i Fenix 7 så kan Fenix 6 Pro fortfarande vara ett bra val.

Pulsklockan finns i en mängd olika varianter så se till så du väljer rätt om du är intresserad av denna. För det första lanseras den i tre olika storlekar om 42, 47 och 51 mm. Den minsta modellen benämns med suffixet S och den stora med suffixet X. Garmin Fēnix 6S är således den minsta modellen medan Fēnix 6X är den största modellen.

Alla storlekar går att få med eller utan Sapphire-version, vilket känns igen från tidigare generationer också. Här får du ett reptålig safirlins som bättre skyddar mot repor. Dessutom går alla versioner att få som Pro-version vilket då innebär att du får tillgång till inbyggd musikspelare, kartor och Wi-Fi.

Garmin Fenix 6 Pro kartorVid lanseringen fanns även en version med solceller men den har utökats till fler modeller sedan lanseringen. Runt klockans display går en tun linje som fångar upp 100% av ljuset och displayen släpper även igenom 10% solljus till en bakomliggande panel på dessa versioner.

Solpanelen drar upp priset en hel del och ger bättre batteritid när du är ute i solen. Störst skillnad märks i vanligt klockläge där batteriet enligt tester knappt sjönk om man var utomhus hela dagen. I mer strömhungriga lägen som med GPS eller musik aktiverad så kommer solpanelen i bästa fall ge 10% längre batteritid än angivet.

Oavsett om du väljer den vanliga Garmin Fēnix 6 eller Pro-versionen står det klart att du har en av de bästa premiumklockorna för sport och träning. Det är en GPS-klocka skapad för de som vill ha alla funktioner i en modell med premiumkänsla.

Nackdelen med Fēnix 6 är det högre priset och en klocka som väger lite mer då höljet är mer i metall än de lättare modellerna. Flera av Fēnix-modellerna anses även passa bra att bära vid festligheter och då speciellt om man byter armbandet då det ger en känsla av en vanlig lyxklocka.

Fēnix 6 har snart ett par år på nacken och den kan tänkas få en ersättare under 2021. Garmin Enduro lanserades dock i början av 2021 som en pulsklocka med extrem batteritid för de som tävlar under väldigt många timmar. Men tills en ersättare kommer så står Garmin Fēnix 6 kvar som det bästa premiumalternativet.

Garmin Forerunner 745 – Löparklocka / Multisport

Garmin Forerunner 745
  • Bra Produkt 2021
  • Mycket bra betyg i tester
  • Toppbetyg av konsumenter som testat
  • Stöder många sporter/aktiviteter
  • Sömndata, energiövervakning m.m.
  • Bra funktioner för löpare
  • Stöd för många tillbehör
  • Priser
  • Egenskaper
Vi saknar priser för denna produkten just nu.
TillverkareGarmin
ModellForerunner 745
Produktvikt47 g
Tjocklek13,3 mm
BluetoothJa
GPSJa
GLONASSJa
GalileoJa
PulsmätningInbyggd, stödjer även pulsband
Batteritid7 dagars vila, upp till 16h med GPS och 6h med GPS+musik
FunktionerBarometer, Kompass, Sömnavläsning, ANT+
MusikInbyggt minne för upp till 500 låtar som kan synkroniseras med spellistor från t.ex. Spotify.
Lanseringsår2020

Garmin Forerunner 745 var vind lanseringen en av de bästa löparklockorna och även ett bra val för dig som höll på med multisport som triathlon.

Sedan lanseringen har pulsklockan dock tappat fästet och det är idag en modell som hamnat lite mellan stolarna i utbudet där den har svårt att främhäva sig själv.

På vissa plan är Garmin Forerunner 745 fortfarande ett bra alternativ men det krävs att priset är klart lägre än vid lansering. I och med att multisport finns tillgängligt hos Forerunner 255 som även kommer med bättre GPS-chip så blir det en svårt att argumentera för 745 framför 255.

Garmin Forerunner 745 - pulsmätning handledVardagliga funktioner som kontaktlös betalning genom Garmin Pay och smarta aviseringar från mobilen är självklara funktioner att räkna med. Du får även statistik över sömndata, stressnivåer, vardagsaktiviteter och mycket mer för en bra helhetsbild över dina dygn. Dessutom har den inbyggd musikspelare med plats för upp till 500 låtar som kan synkroniseras med t.ex. Spotify.

En välkommen förbättring hos Garmin Forerunner 745 är stöd för 6 datafält jämfört med endast 4 på tidigare modell. Det avser antal mätvärden under träning som kan visas på en och samma skärm utan att behöva bläddra till nästa sidan med knapptryckning. För den som tränat ett tag och kör högintensiva träningspass är det inte ovanligt att man finner behovet att vilja se t.ex. tid, sträcka, hastighet, genomsnittshastighet och puls samtidigt för att ta ett exempel.

sportprofiler på Garmin Forerunner 745Pulsklockan Garmin Forerunner 745 är en bra pulsklocka som fungerar väldigt bra i många olika aktiviteter och har flera sportprofiler att välja mellan. Funktionerna är bäst anpassade för konditionsidrotter som löpning, cykling och simning men det skiljer sig egentligen inte mot andra sportklockor heller.

För löpare finns det dock väldigt mycket data att spåra och läsa av vilket gör att de oftast får ut mest användning av pulsklockorna. För Garmin Forerunner 745 med pulsbälte får dessutom löpare ut nästan allt de kan tänkas behöva i form av löpdynamik, träningseffekt, träningsstatus, navigeringshjälp m.m. Den kan uppfattas som en sweet-spot för löpare om man inte har specifika behov som t.ex. extrem batteritid.

Batteritiden är angiven till 7 dagar i smartwatch-läge där den kommunicerar med din smartphone och visar aviseringar. Om du utför en aktivitet och använder GPS (t.ex. löpning utomhus) så har du en batteritid på upp till 16 timmar eller upp till 6 timmar om du även lyssnar på musik samtidigt med den inbyggda spelaren. Det finns även UltraTrac-läge som kan ge upp till 21 timmars batteritid på bekostnad av mindre noggrann spårning.

Även batteritiden är sämre än den nyare Forerunner 255 och det blir helt enkelt svårt att rekommendera den. Skulle du däremot kunna acceptera kortare batteritid, sämre GPS-precision så är Forerunner 745 inte nödvändigtvis ett dåligt val. Men det är inte glasklart för vem som skulle tjäna mer på detta.

Vid lansering presterade Garmin Forerunner 745 väldigt bra i tester och har fått bra betyg bland omdömena. Tyvärr har ny teknik och ökad konkurrens gjort att nyare modeller från Garmin blivit mer attraktiva.

Garmin Forerunner 945 – Multisportklocka

Garmin Forerunner 945
  • Bra Produkt 2021
  • Låg vikt på bara 50 gram
  • Höjdmätning med barometer och elektronisk kompass för navigering
  • Utvärdering av träningsstatus
  • Avancerad dynamik för löpning, cykling och simning
  • Batteritid upp till 36h med GPS-läge & 10h med musik
  • Pulsmätning vid handled och med pulsband som tillval
  • Bäst i test för triathlon
  • Priser
  • Egenskaper
5 338 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 14 dagar
TillverkareGarmin
ModellForerunner 945
Produktvikt50 g
Tjocklek13,7 mm
BluetoothJa
GPSJa
GLONASSJa
GalileoJa
PulsmätningInbyggd, stödjer även pulsband
Batteritid14 dagars vila, upp till 36h med GPS och 10h med GPS+musik
FunktionerBarometer, Kompass, Sömnavläsning, ANT+
MusikInbyggt minne för upp till 1000 låtar som kan synkroniseras med spellistor från t.ex. Spotify.
Lanseringsår2019

Garmin Forerunner 945 har under 2019 klivit in som den bästa multisportklockan för triathleter och de som håller på med multisport. Till skillnad från premiumklockan Fenix 6 så är Forerunner 945 mer inriktad på tävling med en vikt som är 50 gram, vilket är ett gram mer än den tidigare 935 men är också 0,2 mm tunnare.

Garmin Forerunner 945 får flera förbättringar mot den äldre 935 som dock än idag är ett bra alternativ. Batteritiden i vanligt aktivt GPS-läge går från 24 timmar till 36 timmar vilket är en klar förbättring på den fronten.

Sedan lanseringen har Forerunner 945 hittat en ersättare i form av 955 som lanserades under 2022. Den är således inte längre den bästa multisportklockan även om den vid lansering fick utmärkelser som ”bäst i test”.

Du får också tillgång till de nya teknikerna som Garmin implementerat i sina träningsklockor den senaste tiden vilket är Garmin Pay för att kunna göra kortlösa betalningar i terminaler där du kan ”blippa” om du lagt in ditt kort (kräver att banken stödjer det). Det finns också en inbyggd musikspelare i Forerunner 945 och till skillnad från de billigare pulsklockorna finns det ingen version utan detta.

Du kan lagra upp till 1000 låtar i din Forerunner 945 som spelas upp trådlöst till dina bluetooth-hörlurar. Det går också att synkronisera låtar och spellistor från Spotify så de ligger i din klocka redo för träningspasset. Perfekt de gånger du inte vill ta med dig din mobiltelefon under träningspasset.

Förutom dessa stora förändringar har du även mjukvaruförbättringar och förbättrade sensorer som ska hjälpa dig att få bättre och mer exakt träningsresultat. Du kan givetvis ansluta externa sensorer också för mer exakt mätdata vilket även rekommenderas för pulsmätning om du vill ha bättre mätvärde att utgå från.

Garmin Forerunner 945 är ingen dålig pulsklocka men nyare modeller är bättre och det krävs ett klart lägre pris för att rättfärdiga köpet av 945 framför den bättre 955 idag.

Så väljer du rätt pulsklocka för dig

Guide till rätt pulsklocka

Är du redo för att köpa en bra pulsklocka men vet inte vilken som passar dina behov eller känns valet överväldigande? Det är inte så konstigt då sportklockor idag är väldigt avancerade och kommer med många bra funktioner.

Här nedanför går vi igenom de flesta av de väsentliga funktionera som finns på GPS-sportklockor idag. Syftet är informera om funktionerna och vad det innebär för att du lättare ska förstå om du har behov av just det. Vi försöker även informera om funktionerna förekommer i billiga löparklockor eller om du måste titta i ett dyrare prissegment för att få den funktionen.

Förhoppningsvis kan du tillsammans med kunskapen och våra rekommendationer ovan lista ut vilken pulsklocka som är bäst för dig och dina behov.

Översikt av guiden

Basfunktioner för pulsklockor

Alla pulsklockor värda namnet har någon form av positionsspårning där GPS är den absolut vanligaste tekniken. Genom att veta var du geografiskt befinner dig så kan klockan visa dig tid för aktivitet, distansens du rört dig och i vilken hastighet det skett.

Dessa funktioner kombineras oftast med inbyggd stegräknare och pulsmätning vilket gör att pulsklockan kan identifiera om din träning är högintensiv eller om du tränar i ett lugnt tempo. Här får du ofta ut mer statistik som t.ex. estimerad kaloriförbrukning även om den uppgiften sällan är så exakt.

Dessa funktioner ligger till grund för en sportklocka och sedan byggs det på olika många funktioner beroende på vilket prissegment modellen ligger i. Men även billiga pulsklockor från Garmin har betydelse fler funktioner än bara basfunktionerna. Men det skadar inte att känna till själva kärnan i vad som utgör en träningsklocka.

Aktivitetsprofiler

Aktivitetsprofiler Garmin Vivoactive 4sOm du ska köpa en pulsklocka är det förmodligen för att få hjälp under aktiviteten och/eller för att i efterhand utvärdera vilka aktiviteter du utfört samt hur du presterat över tid.

För att registrera en aktivitet så krävs det att din sportklocka har stöd för den aktivitet som du tänkt utföra. De billigaste pulsklockorna brukar definieras löparklockor för de primärt är fokuserade på den aktiviteten. Däremot är det vanligt idag att det finns fler aktiviteter än bara löpning att välja på även bland de billigaste modellerna.

Exempel på aktivitetsprofiler kan vara:

  • Löpning utomhus, löpning inomhus, löpning på löpband, traillöpning
  • Cykling utomhus och inomhuscykling (t.ex. motionscykling eller spinning)
  • Simning i bassäng och open water
  • Styrketräning
  • Yoga
  • Gång
  • Skidåkning
  • Rodd
  • Crosstrainer
  • Trappmaskiner
  • Konditionsträning (Cradio-pass)
  • Golf

De billigaste pulsklockorna brukar ha ett mer begränsat utbud av vilka aktiviteter du kan välja. En annan skillnad är att dyrare och mer påkostade modeller har fler sensorer och kan ge mer data under en aktivitet. T.ex. kan vissa sportklockor automatiskt känna av vändningar i inomhusbassänger vid simning. Även golfkartor och andra exklusiva hjälpmedel kan dyka upp i de bästa pulsklockorna.

Pulsmätning

Garmin optisk pulsmätning vid handledPulsmätning har historiskt skett genom ett pulsbälte som fästs över bröstkorgen och kan fånga upp hjärtats slag. Detta har varit det enklaste och enda alternativet att mäta pulsen på tills för ett antal år sedan då optisk pulsmätning vid handleden blev aktuellt.

Optisk pulsmätning vid handleden innebär att lysdioder skjuter ljus in i handleden som studsar tillbaka från bl.a. skelettet och en sensor under klockan mäter sedan av förändringarna. Varje pulsslag innebär förändringar och således kan tekniken användas för att mäta pulsen utan att användaren behöver ett pulsbälte. Denna metod har blivit en form av basmetod för pulsklockor och pulsbälte används istället som komplement.

Den optiska pulsmätningen har dock problem när t.ex. handleden är i rörelse mycket vilket ger dåliga och ofta direkt felaktiga mätresultat. Styrketräning och crossfit är typiska exempel där optisk pulsmätning vid handleden inte fungerar så bra. Även vid simning fungerar det inte alls eller väldigt dåligt då vattnet förstör mätningen. Vid löpning och cykling fungerar det dock relativt bra även om mätvärdet aldrig blir lika exakt som vid användning av pulsbälte. Tester visar även att olika hudtyper påverkar resultat vilket gör att det kan fungera bättre på vissa individer.

Garmin HRM-Dual pulsbälte

Flera pulsbälten idag kommer även med andra sensorer där t.ex. Garmin HRM-Run är ett exempel. Den har flera andra sensorer som gör det möjligt att läsa av hur din torso rör sig vilket kan ge statistik om vertikalrörelse, markkontakttid, balans för markkontakttid, steglängd m.m. Du får alltså inte bara bättre och mycket mer exakt mätvärde över din puls utan även annan information som du kan använda för att förbättra löptekniken.

Dessa pulsbälten säljs oftast separat och Garmin har flera varianter där vissa är lämpade för simning (HRM-Swim), triathlon (HRM-Tri) eller löpning och andra vanliga aktiviteter (HRM-Run / HRM-Dual). Deras billigaste löparklockor har oftast bara stöd för enklaste tillbehören vilket kan vara värt att notera om du funderar på att förbättra din löpning och vill köpa till ett bra pulsbälte.

Som exempel har den billiga Garmin Forerunner 45 endast stöd för pulsbältet HRM-Dual och inte några av de andra mer avancerade pulsbältena från Garmin med ytterligare sensorer.

Träningsstatus & Återhämtning

Träningsstatus GarminSportklockornas förmåga att mäta träningsstatus och återhämtningstid har förbättrats genom åren. Nästan alla fabrikat erbjuder mätvärden för detta men exakt hur det räknas ut skiljer sig lite mellan Garmin, Polar, Suunto och andra.

För Garmin innebär träningsstatus ett värde hur hårt du har tränat de senaste 7 dagarna där träningspassen slås ihop till ett värde. Detta jämförs sedan med träningsbelastningen du haft de senaste 28 dagarna för att hjälpa dig att hålla dig inom ett område där du inte tränar för mycket och kan fortsätta att utvecklas.

Denna statistik berättar även för dig om du är produktiv i form av att din syreupptagningsförmåga (VO2max) utvecklas. Det finns en mängd olika statusnivåer från överträning till toppning och att man tränat för lite. Även om statistiken är trevlig och att man lätt påverkas av värdet så är felmarginalen tyvärr stor och pulsklockorna har en lång väg att vandra på detta område innan de är riktigt bra.

Återhämtning är också en faktor som man bör ta med en nypa salt och signalerar när du är redo för träning igen. Antingen berättar den för dig att du bör vila, träna lugnt eller är redo för hård träning igen.

Även om statistiken inte är meningslös och att det är väldigt kul att följa över tid bör man vara försiktig och inte lita blint på det som står. Vi skulle rekommendera att använda det mer på ena hållet än andra. Om klockan varnar för att man tränar för hårt bör man överväga om så är fallet. Om klockan däremot säger att du är redo för hårt träningspass så lyssna hellre på kroppen hur den känner.

Bättre pulsklockor ger fler mätvärden här och kan ge djupare analys av din träning.

Hälsostatistik

Garmin pulsklocka med hälsostatistik
Hälsostatistik som puls, stressnivå, syremättnad och andningsfrekvens visas på pulsklocka från Garmin.

Pulsklockornas förmåga att registrera hälsostatistik och din dagliga aktivitetsnivå är en annan faktor som utvecklas stadigt från år till år. Oavsett om du tränar mycket på elitnivå, är motionär eller bara vill se hur aktiv du är till vardags så är det inte ointressant att följa sin hälsostatistik över tid.

Om pulsklockan mäter pulsen vid handleden kan detta användas för att registrera din pulsnivå över dagen. Det ger en bra fingervisning om hur aktiv livsstil du har men också en viss fingervisning om din allmänna kondition vilket vilopulsen ofta skvallrar om.

Stressnivåer och sömnkvalitet är andra faktorer som till viss mån kan mätas med dessa metoder och speciellt i kombination med accelerometer-sensor som känner av när du rör på armen. Att kunna utvärdera sin sömnkvalitet över tid, se förändringar och även fånga upp perioder när man är mer stressig kan förklara varför man inte orkade så mycket under ett visst träningspass eller ännu bättre signalera om att man kanske bör träna lite lugnare just nu då andra faktorer än träning påverkar din prestation.

Nya funktioner som pulsoximetri som mäter blodets syremättnad och sensorer som försöker detektera din andningsfrekvens har dykt upp i Garmins senare modeller under 2019 och 2020. Tester visar dock att denna teknologi inte är speciellt exakt utan bör användas mer som en uppskattning. Garmin har även börjat erbjuda deras funktion Body Battery som ska ge indikation på hur mycket energi du har kvar från din potential. Om du vaknar med t.ex. 50 av 100 kan det vara ett signalement på att du inte har återhämtat dig fullt ut.

Möjligheten att registrera och ”övervaka” menstruationscykel är en annan funktion som också blir vanligare för att hjälpa kvinnor identifiera hur deras cykel påverkar prestationsförmågan.

Även om de billigaste pulsklockorna kanske inte har alla funktioner tenderar vi att se att det snarare är viktigare att träningsklockan är någorlunda ny om du önskar dessa funktioner. Många modeller i mellansegmentet har brett stöd för hälsostatistik.

Multisport för triathlon

Multisportklocka för triathlonDefinitionen av multisportklocka innebär att den har möjlighet att byta ”sport”/gren utan att avbryta aktiviteten och dessutom ge split-tider för detta.

Om du utövar triathlon, swim-run eller liknande aktiviteter vill man inte avsluta första aktiviteten och vänta på att klockan ska göra sig redo för nästa. Detta ska gå i en knapptryckningen och man vill såklart ha kvar totaltiden för loppet men också för den sträcka/del man är på.

Denna funktion kallas för multisport och vi specificerar dessa träningsklockor som multisportklockor ovan. Vissa modeller som Garmin Forerunner 735XT/935/945 är direkt avsedda för användning i triathlon och har optimerat vikten m.m. för att lämpa sig bra till de som tävlar triathlon och Ironman.

Men flera av de bästa pulsklockorna (premiumklockor) är också multisportklockor med bred funktionalitet för att fungera till ”allt”. Här är t.ex. Suunto 9 och Garmin Fenix 6 exempel. Vissa av dessa har exklusivt skal och länk i metall vilket drar upp vikten och något som triathleter på toppnivå förmodligen inte är ute efter.

Positioneringstekniker

Galileo satellitnavigationssystem
Fler och fler pulsklockor har fått stöd för det europeiska satellitnavigationssystemet Galileo.

För att pulsklockorna ska kunna positionera var du befinner dig när du utför en aktivitet så används GNSS (Global Navigation Satellite System).

Det absolut mest kända systemet är GPS (Global Positioning System) men det finns fler som t.ex. Galileo som drivs av EU och GLONASS som drivs av Ryssland.

Sedan ett antal år tillbaka har pulsklockorna fått möjligheten att använda flera av dessa system och ibland samtidigt för att ge bättre precisioner.

GPS har varit den mest pålitliga tekniken men GPS-chip har haft problem med lokalisering när höga hus eller träd täcker och stör signalerna. Effekterna av detta kan vara att det ser ut som du rört dig 20-30 meter fel och ibland ännu värre. Det påverkar i sin tur vilket tempo som din pulsklocka visar vilket kan vara frustrerande om du vill hålla ett specifikt tempo under intervaller eller tävling.

GPS-chipen har under 2022 blivit bättre och Coros var först ut med en modell som hade stöd för det som ofta beskrivs som dualband GPS eller multiband. Det innebär att du får tillgång till ett nytt frekvensområde och ännu fler satelliter vilket tester visat ger extremt mycket bättre preceision i de situationer när de äldre pulsklockorna haf problem.

GNSS kan även definiera höjd

Om din pulsklocka plockar upp signaler från 4 satelliter eller fler så kan kan även din position över havet bestämmas. Detta fungerar generellt sett sämre än en barometer om du springer på kullar som går mycket upp och ner. Om du däremot springer i berg med längre stigningar så ger dem betydligt mer lika resultat.

De bästa pulsklockorna kommer med barometer och kan då använda sig av båda teknikerna vid behov.

Sensorer

Suunto 9 med barometer
Suunto 9 med barometer som visar lufttrycket över tid. Höjdkurvan för aktivitet visas på samma sätt i meter.

Pulsklockor har flera sensorer i sig som hjälper till att identifiera rörelser och steg eller mäta lufttryck och temperatur.

Rent krasst kan man säga att en dyrare och mer exklusiv sportklocka har fler sensorer vilket kan användas för att ge bättre mätvärden.

Ett sådant exempel är t.ex. barometer som mäter lufttryck och kan identifiera hur högt över havet du är. Om du läst texten ovan om GPS och positionering så märkte du kanske att även den tekniken klarar av det. Däremot är ofta en barometer mer känslig och reagerar snabbare på små höjdskillnader.

Barometer är en typisk sensor som förr endast fanns i de dyrare premiumalternativen av träningsklockor men som letat sig ner i mellanklassen sedan dess. Nackdelen med barometern är att den har svårt att identifiera den faktiska höjden som du börjar på men kan relativt bra därifrån berätta hur många meter upp och ner du sprungit.

Typiska sensorer i pulsklockor:

  • Pulsmätare – med ljus mäts blodets rörelse genom huden och kan ofta återge en relativt bra uppskattning om puls. Felmarginalerna kan vara stora beroende på rörelser i handleden, hudtoner och andra faktorer.
  • OX-sensor – Mäter syresättningen i blodet. Fungerar generellt sett väldigt dåligt och du ska inte lägga någon vikt vid det faktiska värdet. Det är inte ovanligt att du t.ex. får 95% vilket är en nivå som du bör läggas in på sjukhus för. Sensorn kan dock användas för att plocka upp variationer hos dig som individ och användas för andra slutsatser.
  • Barometer – Mätare av lufttryck och ett av de bättre sätten att mäta hur många höjdmeter du har under aktiviteter. Exaktheten är begränsad och kan påverkas av klockans placering, vind och andra faktorer.
  • Accelerometer & Gyroskop – Mäter rörelser som klockan utsätts för och fungerar bra. De används för att upptäcka hur många steg du tar, om du rör dig i sömnen och om du tar upp klockan och tittar på den så den kan tända displayen.
  • Kompass – Elektronisk kompass. Fungerar relativt bra men elektrisk utrusttning kan påverka den.
  • Termometer – Mäter temperaturen vid klockan och påverkas av värmeutvecklingen från kroppen. Fungerar bäst om klockan läggs ifrån eller om temperaturerna är vid kroppstemperatur eller över. Används som statistik och för att ge information om du acklimatiserats till ett varmare klimat i vissa modeller.

Navigeringshjälp

Navigeringshjälp är en av de funktioner som hos Garmin fortfarande skiljer sig från de billigaste pulsklockorna upp till de bästa och mest påkostade modellerna.

Från mellansegmentet och uppåt kan man hitta stöd för navigering i träningsklockan. Möjligheten att ladda in en rutt/bana som du sedan kan följa medan du springer är en funktion som inte ska underskattas och väldigt användbar när du väl börjat använda den.

Garmin Fenix 5 Navigation
Garmin Fenix 5 navigation med hjälp av enklare kartor som visar vägar.

I det enklaste utförande eller vanlig navigeringshjälp så synkroniserar du banor och om du väljer att navigera den så kommer pulsklockan dels informera dig om när du ska svänga och på vilket sätt (t.ex. vänster/höger men även andra pilar kan förekomma). Skulle du springa fel kommer klockan ganska snabbt (efter ca 50 m) berätta att du sprungit fel och avvikit från rutten.

Garmin erbjuder genom sin onlinetjänst Garmin Connect möjligheten att bläddra bland andras rutter. Du kan då zooma in på en karta för ett område och se andra publika rutter som de rekommenderar och med några få klicka kan du synkronisera över det till din klocka. Du kan också skapa egna och dela rutter med vänner. Genom Garmins verktyg kan markeras stigar och vägar som andra sprungit på med Garmin-enheter vilket gör det lättare för dig att hitta nya spännande vägar.

Förutom navigeringshjälp finns det idag även pulsklockor med kartor. För Garmin är det endast toppmodellerna som har detta vilket innebär att förutom att se rutten kan du även få karta som bakgrund och lättare se hur du ska navigera. Något som kan vara effektivt och minska fel vägval vid korsningar med många val.

Navigeringshjälp är smidigt om du vill prova på rutter du inte tidigare sprungit. Gillar du att prova nya trailspår är detta en riktigt bra funktion men det är också en funktion som kan bli passande om du besöker en ny destination, är på semester eller liknande.

Exempel på löparklockor som har stöd för den enklare navigeringsfunktionen är Garmin Forerunner 245 och 645 medan Fenix 6 Pro t.ex. har stöd för kartor.

Vattentålighet

Vattentålighet mäts normalt sett i ATM (Atmospheres) för sportklockor och pulsklockor precis som för andra typer av klockor. 1 ATM motsvarar det trycket du har strax ovanför vattenytan vid havsnivå.

Ju längre ner under vatten du kommer ju högre tryck uppstår på klockan. I tabellen nedan kan du få en uppfattning om olika nivåer av vattentålighet och vad du ska leta efter för att passa dina behov.

Märkning Förklaring
1 ATM Produkten tåler inte vatten alls och bör hållas borta även från regn.
3 ATM Pulsklockan tåler regn och svett samt skyddad mot skvättar av vatten.
5 ATM Pulsklockan klarar av att användas i vatten nära vattenytan som vid simning.
10 ATM Pulsklockan tåler att sänkas ner mer i vatten och klarar t.ex. av snorkling i havet.
20 ATM Pulsklockan tåler att sänkas mer än mer och utsättas för större vattentryck som kan uppstå vid vattensporter som t.ex. surfning.

Batteritid

Batteritid Fenix 6 i UltraTrac-lägeBatteritiden är såklart en väldigt viktig aspekt och de flesta vill nog behöva ladda sin klocka så sällan som möjligt.

De bästa pulsklockorna har idag en batteritid på ca 2 veckor i smartklock-läge. Alltså där smarta notiser visas och där den analyserar din sömn, aktivitetsnivåer, stress m.m.

GNSS som GPS drar mer batteri och varför en pågående aktivitet förbrukar mer batteri. I samband med nyare tekniker som använder flera satellitsystem samtidigt och ny även multiband inom GPS-nätverket så förbrukas mer batteri för bättre precision.

Flera modeller har möjligheten att välja batterinivå och konfigurera vad du vill ha igång. Premiummodellerna har oftast ett bättre stöd för detta där olika strömprofiler kan aktiveras för olika aktiviteter.

Om du ska utföra ett långt lopp eller en längre vandring så finns det lägen som sparar på batteriet mycket genom att inte hämta GPS-positionen lika ofta. Det ger betydligt bättre hållbarhet.

I övrigt har batteritiden förbättrats avsevärt och även billigare alternativ av moderna pulsklockor kommer upp i längre batteritid än de dyraste modellerna som har några år på nacken.

För extremt långa lopp och äventyr kan en powerbank dock vara nödvändigt. Här kan det vara värt att kolla upp vilka enheter som fungerar medan de laddas.

Musikspelare & styrning

Garmin musikspelare spotifyTeknologiska framsteg har gjort att det dykt upp flera pulsklockor med inbyggd musikspelare och i andra fall möjligheten att styra de låtar som spelas på smartphone.

Den enklaste funktionen som endast innebär styrning skickar kommandon till din smartphone att byta låta samtidigt som den kan ta emot data för att visa vilken låt som spelas just nu på displayen. Detta har börjat dyka upp även i instegsmodeller av pulsklockor och kräver således inte nödvändigtvis en dyr investering. Funktionen kan vara praktiskt för att hoppa till favoritlåten så man får en extra energikick när det börjar bli jobbigt eller för att ta sig förbi den där låten man inte förstår att man lagt i spellistan.

Pulsklockor med inbyggd musikspelare innebär dock att du kan spara låtarna och spellistorna direkt på pulsklockan och kan således lämna din mobiltelefon hemma. Musiken strömmas sedan trådlöst till valfritt bluetooth-headset medan du tränar. Garmin har senaste åren lanserat flera Music-varianter som har möjligheten att spara 500 – 2000 låtar. Detta kan synkroniseras från tjänster som Spotify, Deezer m.fl.

Prisskillnaden är ofta inte så stor för att få pulsklockan med inbyggd musikspelare och varför flera av de modellerna utsetts till bästa valen här ovan. Bland premiumalternativen är funktionen dessutom standard idag.

Smarta funktioner

Smarta funktioner direkt i pulsklockan är också något många önskar vilket sammanflätar din klockan med din smartphone.

Även i de enklaste pulsklockorna kan du få smarta aviseringar om t.ex. inkommande samtal där du har möjlighet att svara/neka. Du kan också få notiser om SMS med förhandsgranskning av innehållet och möjligheten att välja vilka appar i telefonen som ska ha möjlighet att skicka notiser direkt till din pulsklocka.

Samsung och Apple är de mest populära alternativen för smartklockor. Däremot lämpar dig sig inte alls till idrottare. De har klart sämre funktioner för aktiviteter och sporter samtidigt som batteritiderna är mycket sämre.

Kontaktlös Betalning

Garmin Pay kontaktlös betalning med pulsklockaGarmin lanserade sent under 2017 Garmin Pay vilket är en kontaktlös betalning där du har möjligheten att spara ditt bankkort/kreditkort i pulsklockan och sedan göra betalningar med den.

För att det ska vara möjligt att använda Garmin Pay krävs det att din bank har stöd för tjänsten (vilket många svenska banker har) och att du har kontaktlös blipp-funktion på ditt betalkort.

Även om man släpar med sig sin smartphone på löprundorna är det inte säkert att man tar med sig sina betalmedel i övrigt. När sommarvärmen trycker på och du har möjligheten att snabbt svänga in om en kiosk eller mataffär för att köpa en kall dryck så har man få negativa kommentarer om denna funktion.

För att skydda korten så de inte används av någon som hittar pulsklockan så behöver man slå in en kod. Denna kod tar lite tid att slå in vilket gör att tekniken inte ersätter vanliga kort eller kontaktlös betalning med smartphone som är klart smidigare. Istället bör man se det som en nödlösning.

Så valde vi ut de bästa pulsklockorna

I detta test av vi främsta tittat på vilka pulsklockor som är bäst för professionella användare så som:

  • Idrottare
  • Elitmotionärer
  • Golfare, Skidåkare och andra med specifika behov

Så fort du utför aktiviteter som kräver mycket batteritid, bra navigering, tillgång till kartor eller liknande så ställs andra krav på produkterna. Detta skiljer sig ofta mycket från vanligare användare och motionärer som klarar sig bra med basfunktioner och där vikten av ytterligare funktioner varierar.

För att hitta de bästa pulsklockorna har vi valt att titta på expertrecensioner och vägt in våra egna kunskaper i vilka modeller som är bäst. Större oberoende tester som jämför flera modeller har visat sig vara rätt dåliga och speciellt om de utförs av testinstut som inte har kompetensen att avgöra vilka funktioner som är bäst på en pulsklocka.

Avslutningsvis har vi även tittat på idrottares egna omdömen och betyg för att få en uppfattning om produkterna faktiskt lever upp till förväntningarna.

Källor / Tester

Här är några av de källor vi använt för att presentera det resultat och de produktförslag vi har ovan.

  • Djupgående test av Garmin Fenix 7 – 2022 – DC Rainmaker
    Uppföljaren på den tidigare bästa premiumpulsklockan gör mycket rätt och blir bättre på i princip allting. Vissa funktioner förbättras markant medan andra poleras till. Det nya GPS-chipet som bidrar till multiband har visat sig vara exakt det Garmin behövt lägga in för att äntligen få mycket bättre testresultat på precisionen vid användning. En större utmanare i form av Epix (gen 2) har dock letat sig in som ger klart bättre display i utbyte mot sämre batteritid. Men till skillnad från smartklockor så ger Epix klart mycket bättre batteritid och kan vara ett bra val för idrottare som inte behöver de extremt långa batteritiderna som finns i Fenix 7.
  • Test av Garmin Forerunner 255 – 2022 – DC Rainmaker
    Test av Garmin Forerunner 255 av DC Rainmaker som djupgående testar bl.a. sportklockor. Pulsklockan har tagit ett tydligt steg upp i funktioner och kapacitet från föregångaren Forerunner 245. Test av Garmin Forerunner 255 är vid lanseringen en av de mest kompletta och absolut bästa pulsklockor i det lägre prissegmentet. Infört stöd för multisport, bättre batteritid, multiband GPS och andra förbättringar gör det till en mycket bra pulsklocka för så väl motionärer som elitidrottare.
  • Test av Garmin Forerunner 955 – 2022 – DC Rainmaker
    DC Rainmaker konstaterar att prisnvån för just Forerunner 955 är väldigt intressant. Traditionellt har Garmin tagit ut mer betalt för deras premiumprodukter med Forerunner 955 lägger sig lägre och gör det till en av de bästa pulsklockorna för den som vill många funktioner och vara prisvärd. Med fullt stöd för kartor, navigering, golfkartor, multiband GPS och många fler funktioner riktade till idrottare så är det en bra kandidat som den bästa pulsklockan 2022.
  • Test av den nya Fenix 6 serien från Garmin – 2019 – DC Rainmaker
    Vi vänder oss än en gång till en av de bästa testarna för träningsklockor med mycket djupgående information för den som vill veta allt om modellen innan köp. Förutom att Fenix 6 kommer i olika utföranden uppdateras klockan rejält och får det mesta från Forerunner 945 och ytterligare en hel del nya funktioner. Solpanelen ger förbättrad batteritid om du använder klockan utomhus i solljus vilket är en trevlig med dyr egenskap. Överlag står det klart att Fenix 6 är den nya premiumklockan att vända sig till om man vill ha det senaste.
  • Djupgående recension av Forerunner 945 – 2019 – DC Rainmaker
    En av de bästa och mest djupgående recensioner för multisportklockan Forerunner 945. Även om där finns finns vissa missar med modellen som att de valt en mer energisnål GPS-chip till bekostnad av något sämre precision i mätningen så är det en väldigt bra sportklocka för triathleter. Slutsatsen för modellen är att det är den mest fullfjädrade multisportklockan på marknaden och ett givet köp för den som är ute efter det bästa i segmentet.
  • Träningsklockor, Smarta klockor och aktivitetsarmband testas – 2021 – Råd & Rön
    Råd & rön har fortsatt uppdatera sitt test med träningsklockor, smartklockor och aktivitetsarmband. Testerna fortsätter med stora brister och resultatet bör tas med en stor nypa salt då det avviker radikalt från gemene uppfattning och andra oberoende tester. Bästa pulsklockan enligt Råd & Rön är Garmin Forerunner 55 som är en mycket enkel träningsklocka som riktar sig till nybörjare och motionärer. På andraplats hittar vi Garmin Forerunner 745, en löpar- och multisportklocka som förvisso är ett bra val men som inte står sig under 2022. Dåligt utbud av modeller, konstiga testmetoder och värderingar gör att vi inte lägger någon större vikt i deras test.
  • Test av pulsklockor – 2022
    Redaktionen har på egen hand testat och jämfört pulsklockor på flera olika nivåer och med mångårig historik följer vi marknaden noggrant. Vi använder vår expertis tillsammans med recensioner och testresultat för att på ett bättre sätt ge rekommendationer och lyfta fram vad som är viktigt.
  • Prisjakt – 2022
    Vi har använt oss av Prisjakt för att hitta vilka pulsklockor som fortfarande är till salu och vilka modeller som utgått. Detta har även fungerat som bas för att snabbt ta sig till svenska butiker för att sammanställa konsumentomdömen för löparklockor och träningsklockor. Konsumenters omdömen har aggregerats från flera källor för att skapa ett mer trovärdigt resultat och vi har ignorerat källor där vi finner det sannolikt att manipulation kan ha förekommit.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng