Bästa Mandolin

Bästa Mandolin

Mandolinen är ett utmärkt köksredskap som hjälper dig att snabbt och snyggt skiva så väl grönsaker som potatis. Vi har tittat på de mandoliner som utsetts till bäst i test och fått bra kundomdömen av konsumenter som testat.

De bästa mandolinerna har ett ställbart bland och en säker konstruktion som gör att du kan spara minuter vid många matlagningstillfällen samtidigt som du får skivor med perfektion. Det vassa bladet gör att du med enkelhet gör tunna och snygga skivor av så väl gurka, tomat, lök som med hårdare rotfrukter som potatis.

Här nedanför hittar du de mandoliner som fått bäst betyg i tester och längre ner på sidan hittar du säkerhetsinformation och vilka källor vi använt.

de Buyer Mandolin Swing Plus – Bäst i test

de Buyer Mandolin Swing
 • Utsågs till bäst i test av Aftonbladet
 • Hög byggkvalitet från franska de Buyer
 • Vändbart blad med rakt & räfflat egg
 • Bästa fingerskydd av testade mandoliner
 • Ställbar tjocklek på 0-10 mm på skivor
 • Lätt att rengöra och går att köra i diskmaskin

Priser för de Buyer Mandolin Swing

1 659 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

de Buyer Mandolin Swing Plus blev utsedd till bäst i test när Aftonbladet testade mandoliner. de Buyer är ett franskt märke och deras mandoliner håller en väldigt hög kvalitet och det är inte svårt att förstå att modellen skulle placera sig bra i testet.

de Buyer Mandolin Swing har en ergonomisk design som gör att den är lätt att arbeta med på ett säkert sätt. Det medföljande handtaget är skönt att hålla i och ser till så att inte någon fingertopp ryker när du snabbt och enkelt skivar grönsaker, frukter eller rotfrukter.

I testet hos Aftonbladet framkom det att denna mandolin är i en klass för sig och där läge 0 i tjocklek verkligen gav ett lövtunt resultat. Det framkommer även att fingerskyddat är det säkraste i testet.

Mandolinen kommer med ett vändbart knivblad där du på ena sidan får en rak egg för att skära raka skivor och på andra sidan ett räfflat egg för att t.ex. kunna skära ut räfflad potatis till ugnen. Tjockleken på skivorna du skär kan justeras från 0-10 mm.

Modellen är utrustad med ett non-slip-stöd som du kan fälla upp för att den ska ta mindre plats i förvaring. Den är även lätt att rengöra och klarar att köras i maskindisk om du så önskar.

Benriner Super Mandolin – Bra val

Benriner Super Mandolin
 • 4 av 5 plus i Aftonbladets test
 • Bred yta p 95 mm för större råvaror
 • Inställbar tjocklek från 0,5 - 10 mm
 • Bra säkerhet med förbättrat fingerskydd
 • Extremt vassa blad som handlipas
 • 3 olika utbytbara blad

Priser för Benriner Super Mandolin

749 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
849 krTill Butik
 • Öppet köp i 30 dagar
1 049 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Benriner Super från den japanska tillverkaren är utan tvekan ett bra val om du ska välja en mandolin till köket. Denna större modellen med en bred skäryta på 95 mm gör att du kan skära upp många större grönsaker på ett enkelt sätt.

Modellen har ett rejält handtag som du håller med ena handen medan du håller råvaran med fingerskyddet i andra handen. Detta är en mycket enkel metod för att snabbt skära upp stora mängder råvaror.

I det stora testet av mandoliner hos Aftonbladet hamnade denna modell väldigt bra till och fick 4 av 5 i betyg vilket tydligt gör den till den näst bästa av de större modellerna. I testet visade mandolinen på goda egenskaper att snabbt skära ultratunna skivor där även mosiga tomater skars snyggt och enkelt.

Den största nackdelen i testet framgår till fingerskyddet som inte är så bra utformat då ett finger lätt hamnar utanför. Vi kan dock glädja dig med att trots att testet utförts 2018 så har förbättringar gjorts här och du har idag ett säkrare fingerskydd.

Mandolinen är tillverkad i BPA-fri plast och bladen i rostfritt stål. Det följer med tre utbytbara blad vilket du kan använda för att skära, strimla och julienne i olika storlekar. Mandolinen har också glidskydd undertill som gör att den är lättare att arbeta med och att du kan utföra arbetet mer säkert.

Tjockleken för skivorna ställer du enkelt in själv genom ratten på sidan även om den uppfattades som lite trög i testet så tolkar vi de som att det är tänkt så för att den ska stanna i sitt läge. Glöm inte att alltid använda fingerskyddet när du arbetar med en mandolin. I detta fallet är den extremt vassa blad som är handslipade och har inget problem att plocka toppen på ett finger om du slinter.

Kyocera CSN-202BK – Bästa budgetval

Kyocera CSN-202BK
 • Bästa minimodellen i Aftonbladets test
 • 4 av 5 i betyg med över 500 recensioner hos Amazon
 • Liten och prisvärd mandolin
 • Skarpt blad skär tomater med enkelhet
 • Lättdiskad och enkel att använda

Priser för Kyocera CSN-202BK

235 krTill Butik
 • Gratis frakt över 499 kr
 • Öppet köp i 90 dagar
249 krTill Butik
 • Öppet köp i 30 dagar
289 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
300 krTill Butik
 • Gratis frakt över 499 kr
 • Öppet köp i 30 dagar
305 krTill Butik
 • Gratis frakt över 399 kr
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Denna japanska mandolinen Kyocera CSN-202BK är förmodligen det bästa alternativen för den som fill ha en enkel, billig och bra mandolin.

Även om mandolinen Kyocera CSN-202BK inte blev utsedd till bäst i test när Aftonbladet testade så fick den bra betyg och fick istället utmärkelsen ”bästa minimodellen”.

De är en liten mandolin som ändå är enkel att arbeta med och bladet är riktigt vasst. Det är dock ingen tvekan om att detta är en billigare konstruktion jämfört med den mandolinen som blev testvinnare. Men det märks även på priset då detta är en mycket billigare mandolin.

De största nackdelarna med mandolinen är förmodligen fingerskyddet som är vingligt och ostabilt. Det gör att man gärna börjar utan det när man skär t.ex. potatis. Detta är en metod som fungerar om man är försiktig och byter över till fingerskyddet i god tid. Det är i alla fall slutsatsen som framkommer i testet.

Vår tolkning av modellen är att det nog är den bästa mandolinen i de lägre prisklasserna. Men att det ändå kan vara värt att investera i en bättre mandolin som kostar lite mer och där man inte behöver göra avkall på säkerheten på samma sätt.

En stor fördel med Kyocera CSN-202BK är att den är väldigt lättdiskad. Tjockleken på skivorna går dock bara att ställa mellan 0,5 – 3 mm vilket gör att den inte klarar lika tjocka skivor som andra modeller.

KitchenAid Mandolin – Bra alternativ

KitchenAid Mandolin
 • Bra betyg av konsumenter
 • Stort mandolin-kit med många tillbehör
 • Utbytbara blad för Julienne och rivjärn
 • Justera tjockleken på skivorna
 • Bra och stort fingerskydd

Priser för KitchenAid Mandolin

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

En mandolin som blivit väldigt omtyckt är den från KitchenAid. KitchenAid är en välkänd tillverkare av köksredskap och köksmaskiner som fått många att välja deras produkter.

Mandolinen från KitchenAid kommer i en fin klassisk röd färg som lätt får tankarna på varumärket. Även om detta är en lite lyxigare och dyrare modell så är den ändå inte så extremt dyr med tanke på vad man får med.

Förutom själva mandolinen med skärblad och fingerskydd så får du även med två olika Julienne-strimmlarskivor, ett rivjärn och möjligheten att ställa in tjockleken på dessa genom att korrigera bladets höjd i förhållande till glidytan.

Det följer även med fyra små plastskålar samt en uppsamlingsbehållare som gör detta mandolin-kit till det bästa på marknaden.

Vi har dock haft svårt att hitta några recensioner på mandolinen men vet sedan tidigare att KitchenAid gör produkter med hög kvalitet och vi har ingen anledning att tro något annat här. Men samtidigt kostar modellen lika mycket som den mandolin som fick bäst i test när Aftonbladet testade vilket gör att det kanske är svårmotiverat köp om man vill ha det bästa.

Varning – Använd mandolinen säkert

Mandolin säkerhet
Tänk på hur du håller och använder din mandolin. Tappa inte respekten för de vassa bladen.

Mandolinen är ett riktigt bra redskap för att förbereda råvaror vid matlagning. Oavsett om du vill skära upp lövtunna potatisskivor till en gratäng eller lök till salladen så är detta ett redskap som gör det otroligt snabbt med exakthet.

För att det ska vara enkelt att använda en mandolin så är bladen sylvassa som rakblad i princip. När man arbetar med en inarbetad rörelse snabbt är det viktigt att man använder sig av det medföljande fingerskyddet och arbetar med mandolin som det är tänkt (se manualen för din modell).

Det har hänt olyckor där man dels glömmer bort hur snabbt och effektivt den hyvlar att man flyttar fingrarna försent och eftersom man har en så pass snabb och inarbetad rörelse hinner du inte reagera förrän toppen av fingret hamnat bland potatisskivorna. Tumma aldrig på denna säkerhetsregel om du inte tillfälligt måste.

Ett exempel som vi sett är att det kan vara svårt att dra första svepet med fingerskyddet på. Om så är fallet kan man försiktigt dra av första skivan på t.ex. en potatis innan man använder fingerskyddet. Men även här ska man vara försiktig så man inte gör det i all hast för man kan även slinta och glida om man har otur.

På samma sätt som köksknivar ska hållas borta från barn så ska givetvis mandolinen även förvaras i ett barnskyddat skåp antingen förseglat med skydd eller högre upp där de inte når.

Följer du instruktionerna för användning i manualen så är detta ett fantastiskt och säkert sätt att förbereda mycket mat på.

Kniv, matberedare eller mandolin?

Mandolin används i främsta fallet för att skära jämnstora skivor av t.ex. potatis, tomat, gurka, paprika, lök, rödbetor, frukter och vad du kan tänka dig vilja skiva.

Men detta kan i många fall använda en vanlig kniv till så varför ska man då köpa en mandolin över huvud taget? Det hela kommer ner till möjligheterna, precisionen och tidsbesparingen.

Squash / Zucchini chips som är lövtunna med hjälp av mandolin

Även om mandolinen är ett stort redskap så går det snabbt att fram den ur skåpet och börja använda den. De är också oftast lätta att diska och många modeller går att köra i diskmaskin.

Möjligheten att justera tjockleken gör att du kan använda den för att få exakt den tjockleken du vill ha. Vid ett större kok eller förberedelser inför middagsbjudningar är vissa rätter svåra att få till eftersom det är tidskrävande att skära råvarorna själv. En mandolin gör detta arbetet mycket enklare.

Men många matberedare kan också skära skivor ganska snabbt och är bra på annat också. Men detta är också mer otympliga maskiner som tar längre tid att komma igång med, ger mer disk och dina möjligheter att justera tjockleken på skivorna är betydligt sämre. Samtidigt är inmatningshålen till en matberedare ofta mycket mindre vilket gör det svårt att trycka ner en stor potatis, paprika eller tomat.

Med mandolinen kan du få de där riktigt tunna skivorna som ser fabriksgjorda ut. Det tar matlagningen till helt andra nivåer och gör det möjligt att få rätterna på ett sätt som som annars inte hade varit möjligt. Att skära lövtunna bitar är i princip omöjligt med kniv eller matberedare. Du hade antagligen behövt en skärmaskin för att lyckas med det men nu pratar vi än ännu otympligare maskin som man kanske inte vill använda 5 dagar i veckan.

Så valde vi ut bästa mandolinerna

Vi har valt att i första hand titta på nya test utförda på mandoliner i syfte av att hitta de bästa modellerna. Mandolinen är inte så populär i Sverige att det gjorts ett stort antal tester utan underlaget har varit ett fåtal test där vi kompletterat med annan information.

Bra oberoende tester är en utmärkt grund att använda sig av för att identifiera de bästa modellerna. Men det är heller inte säkert att alla modeller varit med i testet vilket gör att det kan fortfarande finnas många populära mandoliner som helt enkelt inte testats men som ändå lyfts fram som bra av konsumenter.

Vi lägger störst vikt vid tester och försöker komplettera detta med vad kundomdömen säger. Modeller som inte alls varit med i något oberoende test eller någon recension har svårt att bli utsedda som bästa mandolinen om andra modeller varit det.

I slutändan tittar vi på kvalitet, tillbehör, funktioner, säkerhet och enkelheten för att identifiera de bästa mandolinerna. Tester väger tyngre än produktrecensioner även om recensionerna är bra komplement. Vi kompletterar sedan med betygen från konsumenter som vi sammanställer från flera källor för att få ett så bra underlag som möjligt.

Källor & Test

Test, recensioner och andra källor som vi använt oss av för att presentera de bästa mandolinerna.

 • 11 mandoliner testade – 2018 – Aftonbladet
  Aftonbladet testar ett stort antal mandoliner för köket. Testet gick ut på att skiva potatis, rödbeta, fänkål och tomat i olika tjocklekar för att se hur mandolinerna hanterade den uppgiften. De testade även andra tillbehör som julienneverktyg, rivjärn och andra extrafunktioner även om betygsättning sker för det klassiska alternativet att skiva. Vill du läsa mer ingående om testet rekommenderar vi att du besöker deras sida och blir Plus-medlem för att komma åt innehållet. Bäst i test utsågs De Buyer Swing plus till och Kyocera CSN-202BK samt Super Benriner fick väldigt bra betyg.
 • Test av mandoliner – 2011 – Icakuriren
  Ett äldre test utför av Icakuriren. Vi har inte lagt någon större vikt på resultatet i testet då många modellerna inte längre säljs eller släppts i nya versioner.
 • Prisjakt – 2018
  Vi har använt oss av Prisjakt för att sammanställa butiker som säljer mandoliner. I skrivande stund har dock inte Prisjakt någon sektion för mandoliner vilket gör det svårt att se popularitet, kundomdömen, prisutveckling eller ens se vilka butiker som säljer mandolinerna.
 • Amazon – 2018
  Amazon har kunnat agera en viktig källa för kundomdömen för de mandoliner som även säljs internationellt. Ett bra sätt att se vilka mandoliner som fått bäst betyg av konsumenter.