Bästa Skärmaskin

Bästa Skärmaskin

En bra skärmaskin kan med enkelhet skära och skiva upp bröd, kött, pålägg, grönsaker, ost och mycket mer. Tester visar dock att kvaliteten skiljer mycket och det finns goda anledningar att välja rätt maskin för att slippa problem.

Vi har tittat närmare på de skärmaskiner som fått bäst betyg i tester. Vi har också sammanställt betyg från konsumenter för att säkerställa att modellerna håller vad de lovar samt lever upp till förväntningarna.

Här nedanför hittar du de skärmaskiner som är bäst för vanliga konsumenter. Ju större volymer och ju mer regelbundet du använder maskinen, desto större nytta får du av en lite mer påkostad skärmaskin.

Längre ner på sidan kan du fördjupa dig mer i vad du bör tänka på och andra förklaringar gällande skärmaskiner.

Wilfa FS-200 – Bästa Skärmaskin

Wilfa FS-200
 • Bästa Valet 2022
 • Mycket bra och prisvärd skärmaskin
 • Snittbetyg på 3,9 av 5 på Amazon
 • Ställbar tjocklek från 0-15 mm
 • Löstagbara delar för lättare rengöring
 • Utbytbara blad vid behov
 • Universalblad följer med

Priser för Wilfa FS-200

1 496 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Skärmaskinen Wilfa FS-200 är en mycket prisvärd och populär skärmaskin som fått bra betyg från testande konsumenter.

När vi sammanställde betyg i recensioner och omdömen från konsumenter så fick Wilfa FS-200 toppbetyg. Samtidigt är prisnivån väldigt bra jämfört skärmaskinerna från Graef som ofta kostar en större slant.

Tjockleken på skivorna du skär går att ställa in mellan 0-15 mm. Det finns många skärmaskiner som tillåter tjockare bitar på 20 mm men samtidigt räcker 15 mm gott och väl för bröd, kött och pålägg. Men det skulle kunna vara en nackdel om du vill skära lite tjockare köttbitar.

Wilfa FS-200 - billig skärmaskin från sidan

Förmågan att skära tunna skivor snyggt är något vissa av de billigaste skärmaskinerna har problem med. Däremot har Wilfa FS-200 inte visat några tecken på att ha problem att skära tunnare pålägg.

Motorns effekt är på 200 W vilket är bra för en skärmaskin avsedd för ett vanligt kök. Den medföljande klingan är en s.k. universal-klinga som fungerar både för kött och bröd. Den är lite lätt räfflad för att uppnå detta.

Du kan välja att köpa till klinga specifikt för bröd (räfflad) och kött (slät). Det kan vara praktiskt om det använder skärmaskinen för ett specifikt ändamål. Är du jägare och skär upp eget kött kanske en ny skiva som gör om maskinen till ett köttskivare vara ett bra val.

Mycket av konstruktionen är i rostfritt stål vilket bidrar till en hög kvalitet i baskonstruktionen. Vred, reglage och skydd är i plast och vissa delar är enkla att lossa för att lättare rengöra maskinen när du är klar.

Sammanfattning

Wilfa FS-200 är en skärmaskin som helt klart imponerar med ett mycket bra betyg av de som testat maskinen.

För dig som endast vill skära upp eget bröd, kött eller pålägg ibland så är detta en av de bästa skärmaskinerna du kan köpa 2022. En viss möjlighet finns att gå ner i pris och köpa det bästa budgetvalet om du är på en stram budget – men det innebär också fler kompromisser.

Att gå upp i prisklass rekommenderas främst för dig som vet att du kommer använda skärmaskinen flera gånger i veckan. Kanske älskar du bakat bröd, bjuda på brunch eller är jägare som skär upp större mängder eget kött. En kraftfullare maskin avsedd för större volymer kan då vara ett bättre val.

Graef Master M90 – Bästa Premiumval

Graef Master M90
 • Bästa Premiumval 2022
 • Lyxprodukt för privatpersoner
 • Riktigt bra skärmaskin
 • Tillverkad av ledande tyskt bolag av skärmaskiner
 • Toppbetyg av konsumenter
 • En av de bästa skärmaskinerna för privatpersoner

Priser för Graef Master M90

3 965 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

För den som vill investera i kvalitet och satsa på den bästa skärmaskinen så är Master M90 från Tyska tillverkaren Graef ett säkert kort. Den rostfria skärmaskinen är byggd med hög kvalitet och många bra funktioner.

Graef Master M90 - justera tjocklek på skivorGraef Master M90 är en skärmaskin som fått väldigt bra kundomdömen och som visat sig vara väldigt bra på att skära bl.a. kött i väldigt fin och bra precision även om de är tunna. Men något annat ska heller inte förväntas i denna prisklassen.

Skärmaskinen har även en tystgående motor och låter mindre jämfört många andra modeller på marknaden där vissa kan ha en väldigt hög ljudnivå.

Basen är tillverkad i aluminium och rostfritt stål. Bottenplattan är i härdat glas och en släde i plast. Modellen är även tiltbar så du kan skära i 30 graders lutning.

Motorn i maskinen har en effekt på 170 W vilket är väldigt mycket för en skärmaskin men är trots det väldigt tyst. Klingan är lätt att ta bort och är tillverkad med förhårdnad teknik som gör att den håller längre.

I jämförelse med andra modeller är Master M90 från Graef väldigt bra. Det är en skärmaskin i absolut toppklass och som anses vara bästa skärmaskinen tack vare sin tystgående motor, höga kvalitet och fina precision när den jobbar. Prislappen blir dock modellens främst nackdel.

Sammanställning

Graef Master M90 tillhör de absolut bästa skärmaskinerna för vanliga konsumenter och nästa steg upp är i princip professionella maskiner som används i charken, restaurangen eller hos slaktaren.

Kvalitet och pålitlighet är ord som klingar väl med Graef Master M90 som även plockat hem toppbetyg av så väl recensenter som av konsumenter som testat den. Det är en rimlig kandidat för bästa skärmaskinen även om priset tar den till premiumsegmentet.

Graef Master M20 – Mycket bra skärmaskin

Graef Master M20
 • Bra Produkt 2022
 • Extremt bra kundrecensioner
 • En av de bästa skärmaskinerna för privat bruk
 • Stark motor på 170 W med slät klinga i rostfritt stål
 • Skär enkelt korv, ost, grönsaker snyggt och jämt
 • Mycket tyst skärmaskin i tomgång

Priser för Graef Master M20

3 540 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Graef Master M20 tillhör de billigare skärmaskinerna från Graef, men det innebär inte att det på något vis rör sig om en budgetmodell. Tvärt emot har Graef Master M20 visat sig prestera väldigt bra och fått mycket goda omdömen från konsumenter som testat den.

En lite billigare skärmaskin från Graef som ändå behåller de fina egenskaper från den tyska specialisten är Graef Master M20. Detta är fortfarande en väldigt dyr skärmaskin jämfört med de billigare valen men det är också ett premiumalternativ för dig som vill investera i en bra maskin.

Graef Master M20 har ett snittbetyg på 4,2 av 5 hos Amazon är det är ingen tvekan att det är en skärmaskin som presterar i det yttersta toppsegmentet för modeller avsedda för privatpersoner. Även om den mer påkostade M90 presterar bättre så kostar den också en slant extra och varför det är denna som listas som bästa valet.

Graef Master M20 barnlås
Barnlåset förhindrar små barn från att starta maskinen om de lyckas komma åt den när du inte ser.

Bakar du mycket bröd, driver en mindre restaurang eller har andra behov där du vill skiva upp mycket i varierad storlek samtidigt som du sparar tid så är en skärmaskin från Graef det självklara valet. Det ska dock påpekas att detta är konsumentmodeller och är inte gjorda för att ta på sig stora mängder arbete som t.ex. en chark hade behövt.

Tittar vi på utförande ser vi att Graef Master M20 är tillverkat i nästan bara rostfritt stål med ett fåtal plastdetaljer vilket starkt indikerar den höga kvaliteten. Plattan som den står på är i tjockt och förstärkt glas vilket gör det lätt att använda för uppsamling och samtidigt lätt att rengöra.

Tjockleken på skivorna kan du välja mellan 0 – 20 mm och modellen är även utrustad med en barnsäkring och ett bra skydd för dig som använder den. Klingan som sitter på är slät och har inga taggar och är av väldigt hög kvalitet. Det är alltså inga problem att skära väldigt fina skivor kött med denna samtidigt som kanterna inte förstörs av en taggad klinga.

Sammanställning

Graef Master M20 tillhör de absolut bästa skärmaskinerna på marknaden och ett är ett mycket bra köp för den som prioriterar hög kvalitet på sina köksmaskiner.

I jämförelse med skärmaskinen Wilfa FS-200 som blev utsedd till bäst i test så är det priset som petar bort Graef Master M20 från förstaplatsen. Dess höga snittbetyg från konsumenter och genomgoda kvalitet gör den till ett mycket bra köp.

Många som testat Graef Master M20 imponeras över resultatet jämfört med billigare skärmaskiner vilket är en stark bidragande faktor att vi rekommenderar den.

Tristar EM-2099 – Bästa Budgetval

Tristar EM-2099
 • Bästa Budgetval 2022
 • Mycket billig skärmaskin
 • Motor på 150 W
 • Avtagbar klinga som tål maskindisk
 • Lätt att rengöra
 • Justerbar tjocklek upp till 15 mm

Priser för Tristar EM-2099

698 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Letar du efter en billig skärmaskin som ändå gör ett rimligt bra jobb att skära bröd, kött och pålägg? I så fall är Tristar EM-2099 den bästa skärmaskinen du kan välja.

I jämförelse med Wilfa FS-200 får du liknande inställningsmöjligheter med en tjocklek på upp till 15 mm vilket räcker för att skära så väl korv, skinka och hembakat bröd. Konstruktionen är något enklare och betydligt fler delar är i plast än i rostfritt stål.

Bland konsumenter som testat skärmaskinen så får det trots sitt låga pris ett bra betyg. Det aggregerade resultatet i vår sammanställning ger ett väldigt bra resultat.

Tristar EM-2099 kommer med en induktionsmotor med effekt på 150 W. Det är något svagare jämfört Wilfa FS-200 som utsetts till bästa skärmaskinen.

Det medföljande skärbladet är tillverkat i rostfritt stål med en diameter på 19 cm. Det är lätt räfflat och är således ett univeralblad avsett för att skära både kött och bröd. Däremot beskrivs den i tester ha problem att skära tunna skivor pålägg och du bör möjligtvis köpa till ett specifikt blad för kött då.

Tristar EM-2099 är även lätt att plocka isär vilket underlättar rengöringen avsevärt. Just rengöring är viktigt med om man inte vill att skärmaskinen blir en plats för bakterieodling.

Sammanfattning

Den billiga konstruktionen håller nere priset på Tristar EM-2099 som dock gör den till en av de bästa skärmaskinerna i det lägre prissegmentet.

Du kan inte räkna med samma kvalitet eller resultat som i de dyrare skärmaskinerna. Däremot fungerar den riktigt bra för bröd och lite större köttbitar. Ska du skära pålägg bör du verkligen köpa till ett skär specifikt för det.

Om du vill köpa en billig skärmaskin och inte behöver använda skärmaskinen regelbundet för större volymer så är Tristar EM-2099 ett av de bästa valen du kan välja.

Graef Vivo V10 – Mycket bra skärmaskin

Graef Vivo V10
 • Bra Produkt 2022
 • Tysk premiumkvalitet från Graef
 • Bra snittbetyg på 4,1 av 5 hos Amazon
 • Bra resultat och perfekt för hemmabruk
 • Låg energinivå gör skärmaskinen mer miljövänlig
 • Automatisk avstängning och barnlås
 • Ställbar tjocklek på 0 - 20 mm

Priser för Graef Vivo V10

2 690 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Graef Vivo V10 är en skärmaskin som imponerat och är en del av Vivo-serien från den tyska kvalitetstillverkaren Graef.

Som en konsumentmodell ger Graef Vivo V10 väldigt mycket för pengarna och anses av många vara den bästa skärmaskinen. Modellen har mottagit toppbetyg av konsumenter som köpt och testat den vilket också är betryggande.

Graef Vivo V10 klinga

Vivo V10 är en av de billigare skärmaskinerna från Graef och en modell direkt riktad till det vardagliga köket.

Modellen kommer dock ändå med sladd som är upprullningsbar och ett barnlås som gör att du inte behöver känna paniken för att du lämnar köket i 2 sekunder.

Skärmaskinen är tillverkad i rostfritt stål med en tydlig känsla för kvalitet. Oavsett om du vill skära bröd eller pålägg så är detta ett bra val av skärmaskin för hushållet. Du kan ställa tjockleken på skivorna mellan 0 – 20 mm.

Klingan som medföljer Graef Vivo V10 är dock en en tandad klinga vilket är en bra allround-klinga men är bättre som brödskivare än köttskärare. Däremot fungerar den fint även för ost, korv, grönsaker, kyckling och frukt. Att skära tunna köttskivor är dock inte att rekommendera med klingan.

Givetvis följer det med fingerskydd som gör att du med rätt teknik kan arbeta med maskinen utan att riskera toppen av ditt finger. Antihalktassarna under skärmaskinen gör att den står stadigt utan att glida iväg medan du arbetar med den.

Sammanfattning

Graef Vivo V10 är en mycket bra skärmaskin med hög kvalitet och en bra utmanare till Wilfa FS-200 för den bästa skärmaskinen 2022.

Det högre priset gör att det är svårt att rekommendera Graef Vivo V10 till vanliga konsumenter som någon gång då och då behöver skiva bröd eller pålägg. Det är helt enkelt lättare att argumentera för det lägre priset hos Wilfa FS-200.

Det är möjligt att Graef Vivo V10 har snäppet bättre konstruktion och håller en lite högre kvalitet men är det värt det extra prispåslaget? Tveksamt! Däremot erbjuder den möjligheten att skära 20 mm tjocka bitar och kan snabbt bli en avgörande faktor om du har det behovet.

Graef UNA 90 – Smidig skärmaskin

Graef UNA 90
 • Bra Produkt 2022
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Bra motoreffekt på 170 W
 • Hopfällbar maskin som tar lite plats
 • Upp till 15 mm tjocklek på skivorna
 • Tandad klinga ingår

Priser för Graef UNA 90

4 183 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Graef UNA 90 är en skärmaskin som beskrivs som även beskrivs som en liten och smidig påläggsmaskin.

Den tyska tillverkaren Graef är experter på skärmaskiner och har flera modeller som blivit utsedda till bäst i test. Just Graef UNA 90 får leva på sitt goda omdömen från konsumenter där den har toppbetyg efter vår sammanställning.

Graef UNA 90 har samma motoreffekt på 170W som andra bra skärmaskiner från Graef. Det som gör att skärmaskinen sticker ut jämfört med konkurrenterna är möjligheten att fälla ihop den så att den tar extremt liten plats.

Graef UNA 90 - förvaring i kökslådaFunktionen bidrar till väldigt nöjda konsumenter som beskriver att de dels kan förvara den bakom mikrovågsugnen, i köksskåp eller t.o.m. i en kökslåda.

Som påläggsmaskin fungerar den bra både som köttskivare och brödskivare. Det är således en väldigt allsidig skärmaskin som passar bra i hushållet där man inte behöver en större modell.

Graef UNA 90 är utrustad med glidsäkra fötter så att den inte glider runt när du använder den. Du kan ställa tjockleken upp till 15 mm vilket lämpar sig bra för t.ex. bröd.

För att skydda fingrarna har du givetvis ett fingerskydd. Om du använder det rätt ska dina fingrar aldrig komma i kontakt med klingan och på så sätt slipper du olyckor.

Sammanfattning

Graef UNA 90 är en allsidig maskin som med enkelhet tar sig an så väl bröd som kött och ost. Modellen sticker ut främst för sin smidiga design som går att fälla ihop och perfekt till köket med lite mindre förvaringsmöjligheter.

Priset är relativt högt och det finns klart billigare skärmaskiner att välja på. Samtidigt är det ingen skärmaskin som riktigt utmanar Graef UNA 90 i sin smidiga design. I förvaringsläge är det helt enkelt den minsta skärmaskinen vi hittat.

Ritter E 16 – Toppsäljare

Ritter E 16
 • Bra Produkt 2022
 • Mest sålda skärmaskinen i Tyskland
 • Bästa skärmaskin enligt konsumenter på Amazon
 • Effektiv skärmaskin med specialklinga för skinka, korv och kött
 • Skär upp till 20 mm tjocka bitar
 • Enkel förvaring
 • Säkra funktioner som helskyddad klinga
 • 2 års garanti

Priser för Ritter E 16

1 218 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Ritter är en känd tillverkare av skärmaskiner som har flera bra modeller. Deras Ritter E 16 är en prisvärd skärmaskin som har över 800 kundrecension hos Amazon med ett genomsnittsbetyg på 92 av 100. I denna prisklassen är Ritter E 16 den mest prisvärda skärmaskinen och ett riktigt bra köp. Tyvärr har skärmaskinen blivit svårare att få tag på och säljs idag knappt i Sverige.

Det är ingen tvekan om att Ritter E 16 är den bästa skärmaskinen för runt tusenlappen eller strax där över. Enkelheten att skära de mesta livsmedel till önskat resultat och till en rimlig prislapp gör att många ser detta som en väldigt prisvärd skärmaskin.

Modellen är helt och hållet tillverkad i aluminium och har en säkerhetsbrytare för antingen kontinuerlig drift eller pulsdrift. Skivorna kan göras upp till 20 mm tjocka och allting samlas upp enkelt i behållaren.

Modellen fungerar bra till att skriva så väl skinka som bröd och ost. Det är även Tysklands mest sålda skärmaskin.

Skärmaskinen är lätt att förvara där sladden kan viras upp och förvaras undertill. Måtten är 20,5 x 33,5 x 23 cm för modellen.

Modeller att undvika

Det finns skärmaskiner som lyfts fram som bra i olika sammanhang men som tyvärr brister och är produkter man bör akta sig för. Här nedanför listar vi modeller som vi trillat över som vi inte skulle rekommendera.

Severin AS 3915 – Dåliga kundomdömen

Severin AS 3915Severin AS 3915 är en skärmaskin som säljs av väldigt många återförsäljare i Sverige. Modellen har ett ganska lågt pris och går att hitta för under 1000 kronor vilket också är anledningen till att det är en väldigt populär modell att satsa på för de som vill spara pengar.

Men i prisklassen finns det bättre skärmaskiner som vi listar ovan och just Severin AS 3915 dras med ett tydligt problem och det är dåliga kundomdömen från flera källor.

Att konsumenter på flera håller rapporterar om kvalitetsproblem med Severin AS 3915 får oss att dra öronen åt oss. Samtidigt rekommenderas produkten på olika håll vilket gör att vi här väljer att höja ett varningens finger. Severin som tillverkare har många köksapparat som ofta konkurrerar i det mer prisvänliga segmentet. Men det  är uppenbart med denna produkt att kvaliteten inte alltid håller även om de har andra produkter i andra segment som fått betydligt bättre betyg.

Konsumenter rapporterar om att den är allt ifrån ostadig, ändrar lätt tjocklek av misstag vilket är problematiskt om du inte bara skär t.ex. bröd. Missljud, värmeproblem och andra tydliga kvalitetsmissar där de även tidigt gått sönder gör att det förmodligen är bättre att satsa på ett annat alternativ.

Köpråd – Tänk på detta

Ska du köpa en ny skärmaskin men vet inte riktigt vad du ska välja? Låt oss titta närmare på några av de funktioner och aspekter som skiljer skärmaskinerna åt.

Vissa faktorer är mer viktiga än andra och du bör försöka lista ut vad som är viktigt för dig om du vill hitta den bästa skärmaskinen.

Klinga & Skär

Det finns olika klingor designade för olika livsmedel.

 • Universalklinga – Lätt räfflad klinga avsedd för både kött & bröd
 • Brödklinga – Räfflad klinga avsedd för bröd och liknande livsmedel
 • Köttklinga – Slät klinga som lämpar sig bäst för kött och pålägg

Förutom att skärmaskiner kommer förinstallerad med olika klingor så kan du ofta köpa till det som saknas eller om du har specifikt behov.

Klingornas kvalitet varierar också vilket påverkar resultatet. Klingor som hör till bättre skärmaskiner ger inte bara bättre resultat utan tenderar även att hålla längre.

Motoreffekt

Motoreffekten har en viss betydelse för att maskinen inte ska köra fast och på ett effektivt sätt skära livsmedel med lite motstånd i som t.ex. kött.

Även om motoreffekten mätt i watt inte är den enda avgörande faktorn på motorns kapacitet kan det ger en indikation om värdet är för lågt.

Skärtjocklek

Hur tjocka bitar kan du skära och skiva i maskinen? Tjockleken bestäms av ett reglage på skärmaskinen som ofta ställs från 0 mm upp till 15-20 mm beroende på modell.

Det finns bara enstaka konsumentmodeller som erbjuder mer än 20 mm i tjocklek och har du krav på det begränsas vilka maskiner du kan välja mycket.

Tiltbar

Går det att luta skäret när du skär? Är det en funktion du vill komma åt för att optimera hur livsmedlet skärs?

Funktioner som anpassar skäret varierar mellan modeller. Om du har specifika behov var noga med att de verkligen finns på just den modell du vill köpa.

Barnlås

Säkerheten är viktig och ett barnlås förhindrar små barn från att kunna starta maskinen själv.

Hur barnlåset fungerar påverkar även användningen för dig och varför de ska vara säkert designade men lätta att komma runt för en vuxen person.

Konstruktion & Design

En gedigen konstruktion gör att maskinen har kapacitet att hålla längre.

De bästa skärmaskinerna är ofta tillverkade i rostfritt stål, aluminium och/eller glas. Många delar är även avtagbara som kommer i kontakt med livsmedel så att du lättare ska kunna rengöra skärmaskinen efter användning.

Även om det går att slarva med rengöringen när man bara skivat bröd så är det väldigt viktigt att rengöra när man skurit kött där bakterier annars lätt kan få fästa på olika delar.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Sammanställning över vanligt ställda frågor och svar om skärmaskiner.

 1. Vilken skärmaskin är bäst i test?
 2. Hur fungerar en skärmaskin?
 3. Hur använder man en skärmaskin säkert?
 4. Vad kan man skiva i en skärmaskin?
 5. Finns det små skärmaskiner?

1. Vilken skärmaskin är bäst i test?

Skärmaskinen som är bäst i test hittar du här ovan där vi tar hänsyn till kvalitet, funktionalitet och pris.

Det finns ett stort utbud av skärmaskiner bara i Sverige och att kröna den bästa skärmaskinen är svårt om även pris ska tas med i beräkningarna.

Den maskin som får bästa utmärkelsen av oss lyckas kombinera både kvalitet, funktionalitet och pris på ett rimligt sätt som för vanliga konsumenter. Utöver detta ger vi utmärkelser och rekommendationer för flera andra bra skärmaskiner som är bäst om andra faktorer viktas mer.

2. Hur fungerar en skärmaskin?

En skärmaskin fungerar genom att råvaran du vill skära dras fram och tillbaka mot klingan som skär den i skivor enligt den tjocklek som är vald.

Tjockleken bestäms genom avstånden från kanten till klingan och detta ställs normalt sett med något vred på skärmaskinen. Enklare modeller har ofta en maximal tjocklek på 15 mm medan lite dyrare modeller har 20 mm eller mer.

För att föra fram livsmedlet mot klingan använder du ett redskap som följer med skärmaskinen.

3. Hur använder man en skärmaskin säkert?

För att använda skärmaskinen säkert ska du följa instruktionerna i manualen och använda det medföljande tillbehöret för att mata livsmedlet till skäret.

Det är viktigt att ha en bra rutin och alltid använda det medföljande redskapet som skyddar fingrarna för att komma i kontakt med klingan. Rutinen är viktig för att du inte ska göra misstag när du är trött eller tankspridd så använd alltid detta tillbehör som medföljer alla skärmaskiner.

En del skärmaskiner har även barnlås för att förhindra att maskinen enkelt kan startas om du lämnar den oövervakad en kortare stund. Har man små barn hemma bör skärmaskinen kopplas ur och gärna plockas undan när den inte används.

4. Vad kan man skiva i en skärmaskin?

I en skärmaskin kan du skiva följande:

 • Köttstycken till mindre skivor
 • Pålägg som korv och skinka
 • Bröd och bakelser
 • Grönsaker och frukt

Klingans design är anpassad för att fungera med olika livsmedel. Räfflad klinga lämpar sig bäst för bröd och porösa livsmedel. En slät klinga fungerar bäst på kött och pålägg. Det finns också universal klinga som är lite lätt räfflad för att passa alla ändamål.

Det finns många tips på hur du bäst använder skärmaskinen för att skära upp kött och pålägg.

5. Finns det små skärmaskiner?

Ja, det finns små skärmaskiner.

Faktum är att det finns hopfällbara skärmaskiner som kan placeras i en vanlig kökslåda när de inte används. Perfekt för dig som vill ha en skärmaskin i köket men vill kunna ta undan den för att spara plats.

Det finns också skärmaskiner i olika storlekar där en liten skärmaskin såklart både tar mindre plats att ha framme och är lättare att gömma i ett skåp vid behov.

Utgångna modeller

Modeller som tidigare listats som att vara någon av de bästa skärmaskinerna men som senare har utgått.

BOSCH MAS9454M – Utgått

BOSCH MAS9454M - Bäst i testBOSCH MAS9454M är testvinnaren när man sammanställer funktionalitet med recensioner, kundomdömen och pris. Bosch har länge varit en tillverkare som ofta håller hög kvalitet på sina köksredskap och har åtskilliga produkter som fått bäst i test.

Denna skärmaskin från Bosch låter dig skriva bröd, ost och grönsaker med enkelhet. Tack vare klingan som är s.k. MultiCut slipad så kan du även skära väldigt tunna skivor av kött som t.ex. skinka.

För snygg servering gör Bosch jobbet galant genom att enkelt och snyggt skära upp allting i exakt lika stora skivor och det går både snabbt och enkelt vilket gör det hela mycket roligare.

Tittar man på användarrecensionerna så beskrivs även här enkelheten att skiva upp allt ifrån mjukt bröd innan det ska frysas in till tunna påläggskorvar.

Funktionerna med en motoreffekt på 140 watt, rosfri kniv och en mängd bra säkerhetsfunktioner för att den ska stå stabilt och kunna användas på ett säkert sätt gör den till den skärmaskin som är bäst i test.

Bosch erbjuder även dig 100% nöjdhetsgaranti om du registrerar dig online där du inom 100 dagar kan returnera produkten om du inte är nöjd och få full ersättning.

 • Många bra säkerhetsfunktioner
 • Bra klinga och precision för att skära tunna skivor
 • Mest populära produkt hos Amazon
 • Ställbar tjocklek upp till 15 mm
 • 100% nöjdhetsgaranti i 100 dagar
 • Enastående utlåtande av konsumenter

Modellen har tyvärr utgått men tillhörde en av de bästa skärmaskinerna där pris möter funktion och kvalitet.

Så utser vi bästa skärmaskinen

Vilken skärmaskin som egentligen är bäst i test avgörs genom att vi tittar närmare på de mest sålda och mest populära skärmaskinerna på marknaden.

Vi granskar maskinernas konstruktion, funktion och kvalitet. En bra skärmaskin bör vara tillverkad i bra material som t.ex. rostfritt stål, ha goda inställnings möjligheter och ha bra medföljande klinga.

Oberoende tester av skärmaskiner är få men konsumenters omdömen är betydligt fel. Därför kombinerar vi recensioner och så väl nationella som internationella omdömen av konsumenter. Betygen slås samman samtidigt som vi läser utlåtanden för att hitta vad som är bra med en skärmaskin respektive vilka brister de har.

Priset är också något vi tar hänsyn till när vi avgör vilka utmärkelser som ska delas ut. Många konsumenter har inte råd och vill heller inte lägga en större summa pengar på en skärmaskin och därför tas detta i beaktning. Vi är dock tydliga i våra utmärkelser vem skärmaskinen passar för.

Källor

Tester och recensioner används för att bestämma vilka skärmaskiner som är bäst. Här nedanför listar vi våra källor som vi använt för att lyfta fram de bästa skärmaskinerna.

 • Amazon kundrecensioner – 2022
  Amazon är en av världs största e-handelsplatser på Internet och är etablerade i många länder. Fördelen är att produkter ofta får väldigt många kundrecensioner vilket kan användas för att lista ut om en produkt är bra eller dåligt. I detta fallet med elektriska skärmaskiner och bristen på tester är detta en viktig och bra källa för att kunna skilja agnarna från vetet så att säga. Modeller som fått toppbetyg hos Amazon och där antalet recensioner är många nog att dra slutsatser kring är t.ex. Ritter E16 och Bosch MAS9454. Dessa modeller har inte bara toppbetyg utan räknas även till de två mest populära skärmaskinerna hos Amazon vilket för oss innebär att de är tydliga kandidater till att vara bäst i test.
 • Andra kundomdömen och utlåtanden – 2022
  Som kompletterande källa har vi även försökt hitta andra kundomdömen från andra källor, utlåtanden av yrkesmänniskor och andra betyg eller introduktioner av produkten för att skaffa oss en bra uppfattning om dem. Detta görs främst för att säkra upp att någon källa inte har blivit påverkad av falska omdömen utan vi vill gärna se ett heltäckande positivt betyg när det sammanslås. Det är för oss viktigt att kunna ge korrekta förslag på de bästa skärmaskinerna idag.
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt för att kunna identifiera vilka modeller som utgått och vilka bra skärmaskiner som fortfarande finns kvar på marknaden. I och med Prisjakt även är en portal in till många e-butiker som har kundomdömen för produkterna så används detta delvis för att aggregera kundomdömen för de olika skärmaskinerna. Något som är helt avgörande för att kunna hitta och utse de bästa modellerna.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng