Bästa Köksknivar & Kockknivar

Bästa Köksknivarna

Av de tusentals köksknivar som finns att köpa, vilka är egentligen bäst i test och vad bör man tänka på vid köp?

Vi har granskat och analyserat oberoende tester samt konsumenters omdömen för att hitta de köksknivar som presterar bäst i test och som kommer ta din matlagning till nya nivåer.

Förutom detta så tittar vi även närmare på vilka olika typer av köksknivar där finns och vad du bör tänka på när du handlar nya köksknivar till köket. Ett helt knivset med kvalitetsknivar kostar en slant och ska kännas som en bra investering för många års matlagning.

Visste du t.ex. att skärbrädor sliter olika mycket på knivars egg? Därför vi går också igenom tips på hur du tar hand om dina fina köksknivar på bästa sätt.

Global G-2 20cm – Bäst i Test

Global G-2 20cm
  • Bäst i Test 2021
  • Bäst i test när SVT Plus testade
  • Toppbetyg i testet hos Aftonbladet
  • Väldigt bra kundrecensioner
  • Tillverkad av mycket fint rostfritt stål
  • Stort blad och kniven passar till det mesta

Priser för Global G-2 20cm

898 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
899 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar
899 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar
949 krTill Butik
  • Öppet köp i 30 dagar
1 399 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 60 dagar

Produktbeskrivning

En klassisk kniv från den kända knivtillverkaren Global är G-2 som vunnit många tester och fått väldigt många utmärkelser. Det är också en kniv som fått väldigt bra betyg från kunder som testat den.

Global som tillverkare av knivar håller en väldigt hög kvalitet och det är inget som skiljer i deras testvinnande modell G-2. Det är en s.k. baskniv och klassisk kockkniv som fungerar till det mesta i förberedelserna av råvarorna när du lagar mat.

Knivarna från Global är tillverkat i Cromova 18 som är ett rostfritt stål med väldigt fina egenskaper. Global G-2 är en en normalstor kniv som redan ur förpackning är väldigt vass och man känner byggkvaliteten direkt när man tar i kniven.

När SVT Plus testade knivar så gjorde de ett ganska omfattande test med flera delmoment och Global G-2 vann samtliga test och blev såklart även utsedd till den bästa kockkniven.

Tittar vi på kundrecensioner ser vi liknande goda rekommendationer och är du inte van att hantera knivar med hög kvalitet så är sannolikheten stor att du imponeras.

Det finns knivexperter och konsumenter med djup kärlek till köksknivar som föredrar andra alternativ. För det finns absolut andra alternativ som också är bra men ska man ge ett köpråd där kvalitet och pris möts på ett bra sätt så är Globals knivar svårslagna.

MAC Pro 21 cm – Bra kockkniv

MAC Knives Professional 21cm
  • Bra Produkt 2021
  • Bäst i test när Aftonbladet testade
  • Väldigt bra kundomdömen
  • En mycket bra och exklusiv kökskniv
  • Kanske den bästa allaround-kniven för köket
  • Handslipade i Japan och ruskigt vass

Priser för MAC Knives Professional 21cm

1 595 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar
1 596 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar
1 752 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
1 778 krTill Butik
  • Öppet köp i 30 dagar
1 809 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

En av de bästa knivarna du kan få tag på nu är MAC Knives Professional som är riktigt bra knivar i absolut högsta klass. Det är riktigt exklusiva och fina knivar och kammande även hem vinsten när Aftonbladet testade kockknivar.

Kniven är väl utformad och passar bra till mycket i köket. Det snygga trähandtaget ger inte bara en exklusiv och snygg design utan bidrar även till ett riktigt bra och balanserat grepp.

MAC som ursprungligen är ett Japanskt företag är idag världsledande på tillverkning av knivar och läser man kundrecensioner är det inte svårt att förstå att många håller med om knivarnas goda egenskaper och höga kvalitet. Alla knivar från MAC slipas för hand i Japan och kniven är givetvis också rostfri vilket man bör förvänta sig i denna prisklass.

Letar du efter den bästa allroundkniven till köket så är detta ett mycket bra val, kanske även det bästa. När Aftonbladet testade kockknivar så fann de att att just MAC Professional var riktigt bra och balanserad kniv som blev utsedd till bäst i test med nästan full pott i betyg i alla delpoäng. Den vassa spetsen gör att det är enkelt att hantera kött och fisk med den och den klarar givetvis av grönsaker med enkelhet också.

Priset är högre än t.ex. Global G-2 men är också en bättre kniv enligt Aftonbladet. Om det är värt det extra prispåslaget är något du helt enkelt får avgöra. Det bör även uppmärksammas att trähandtaget gör att maskindisk starkt avrekommenderas.

Satake Pro 21 cm – Bra val

Satake Pro 21 cm
  • Bra Produkt 2021
  • 2:a i testet hos Aftonbladet
  • Bra betyg från kunder
  • Mycket bra och balanserad kökskniv
  • Tillverkad i Japanskt stål
  • Exklusivt handtag i pakkaträ

Priser för Satake Pro 21 cm

1 254 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Satake Pro är exklusiva knivar tillverkade det Japanska företaget Satake som samarbetat med svenska kockar för att skapa en bra kniv med rätt balans och prestanda. Resultatet synd tydligt i Aftonbladets test där kockkniven även kniper andraplatsen.

Knivarna i Pro-serien är tillverkade in AUS8-stål som är speciellt anpassat för knivar som gör att de håller länge och kan också enkelt slipas om. Trähandtaget ger ett exklusivt intryck och kniven ligger riktigt skönt i handen på användaren.

Detta är precis som de andra bra allroundknivar för köket som klarar av det mesta. Att satsa på Satake Pro är helt enkelt ett bra val för dig som vill uppgradera till bra köksknivar.

När Aftonbladet testade knivar blev utlåtelsen väldigt bra och den låg inte långt ifrån den vinnande kniven. Den balanserande vikten gör att kniven ligger bra i handen och det tunna bladet gör att det är en fröjd att arbeta med. En liten negativ aspekt är att handtaget är gjort för högerhänta och ligger lite bättre i deras händer.

MAC Chef 20 cm – Testvinnare

MAC Chef 20 cm
  • Bra Produkt 2021
  • Testvinnare hos Råd & Rön
  • Många nöjda kunder
  • Olivslipad kockkniv i exklusiv design
  • Praktiskt allaroundkniv i köket
  • Tillverkad med Japanskt stål

Priser för MAC Chef 20 cm

1 013 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
1 058 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar
1 058 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar
1 095 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Den olivslipade kockkniven MAC Chef en kökskniv som vann det stora testet av knivar som Råd & Rön utfört. Det är ingen tvekan om att detta är en väldigt bra kökskniv som är värd namnet och inget dumt val för dig som vill investera i en riktigt bra kniv.

Man kan säga att Chef-serier från MAC är europeiska knivar men som är tillverkade i deras hårda MAC-stål som är speciellt bra för knivar.  De är givetvis handslipade innan leverans och kommer väldigt vassa.

Detta är utan tvekan ett annat bra alternativ för dig som letar efter riktigt bra allaroundkniv till köket. Den kommer passa bra till så väl hacka grönsaker som att skära kött och ta bort senor.

Tittar man på konsumentbetyget är det heller ingen tvekan om att detta är en bra kniv med många nöjda kunder.

Global knivset – Bästa valet för köket

Global knivset 5st
  • Bra Produkt 2021
  • Knivset med testvinnaren G-2 inkluderat
  • Komplett set med 5 knivar för köket
  • Knivarna är tillverkade i Japan
  • Bra balans och vikt i knivarna
  • Bästa köksknivarna

Priser för Global knivset 5st

3 399 krTill Butik
  • Öppet köp i 30 dagar
3 495 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
5 295 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar
5 295 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Att köpa en bra kniv är givetvis inget dumt val om den går att använda till mycket. Men om du är som många andra känner du förmodligen ett behov av att ha flera knivar och därför kan du passa på att uppgradera alla dina knivar.

Global har ett paket med 5 knivar där bl.a. den testvinnande modellen G-2 ingår. Förutom detta hittar du den större brödkniven G-9 som är räfflad. Du hittar även tre mindre knivar som är GS-5, GS-11 och GS-38. Bokstaven S står för small och indikerar att det är knivar som är lite mindre än de större modellerna i vanliga G-serien.

Alla knivarna är tillverkade med samma stål och design som den välbalanserade och populära GS-2. Det är också av denna anledning som dessa knivar tas emot med sådana lovord från de som testat dem. Om du har billiga IKEA-knivar eller något annat idag kommer du får ett fantastiskt lyft med detta knivset.

Hela setet har inte varit en del av något test, men eftersom G-2 vunnit flera tester och detta set fått väldigt många betyg av konsumenter som testat är det ett säkert kort att satsa på för dig som vill ha de bästa köksknivarna.

Olika typer av köksknivar

Typer av olika köksknivar

Bra matlagning är en konstform som kräver olika knivar. Marknaden av köksknivar är bred och det finns knivar till så gott som vartenda ändamål.

Med detta sagt kan det vara svårt att veta vilka knivar du verkligen behöver i ett kök. Av just denna anledningen har vi slagit slag i saken och listat några vanliga köksknivar som kan vara bra att känna till.

Kockknivar

Global G-2-20cm
Global G-2 är en klassisk kockkniv som även placerat sig bra i tester.

Kockkniven beskrivs lättast som en allroundkniv som kan appliceras på en mängd råvaror. Till sitt utseende är den bred och har ett förhållandevis långt blad. De exakta måtten skiljer sig mellan olika modeller men längden på bladet brukar florera i ett spann mellan 15-30cm.

När det kommer till att skära, hacka eller tärna står kockkniven högt i kurs. Kockkniven kan användas till allt från grönsaker, frukt och örter till kött och fisk.

Det är allmänt vedertaget att kockkniven är en av de mest användbara köksknivarna. Om du ska lägga lite extra pengar på någon kniv är det smart att lägga dessa på en riktigt bra kockkniv.

Japanska knivar

Japanska knivarJapanska knivar skiljer sig från europeiska varianter när det kommer till slipningsvinklar. En japansk kökskniv har i regel en slipvinkel på 12–15 grader medan en europeisk variant brukar ha en vinkel på 20–25 grader.

Med risk för att olika slipningsvinklar inte säger dig så mycket kan man enkelt konstatera att vinkeln har stor inverkan på hur pass vass kniven är.

Den japanska kniven är därmed vassare och i sin tur även hårdare. Dessutom slipas den i en brantare vinkel.

Det finns en hel uppsjö av japanska köksknivar på marknaden. Bland de mest vanliga hittar vi Santoku, Gyutoh och Yanagiba.

Santoku

Santoku lämpar sig primärt för tre olika uppgifter, tärna, strimla och hacka. När det kommer till råvaror är Santoku väldigt allround. Du kan med andra ord ta dig an allt från kött och fisk till grönsaker av alla dess slag. På så sätt har den stora likheter med kockkniven som också är väldigt mångsidig

Santoku skiljer sig dock från kockkniven i att den är 3–10 cm kortare. Bladet är kortare och tunnare vilket gör att Santoku lämpar sig extremt bra när du jobbar med snabba hackrörelser.

Gyutoh

Precis som Santoku är Gyutoh även mycket lik västvärldens kockkniv. Det är en ytterst användbar kniv som generellt sett är lite vassare än kockkniven.

Yanagiba

Om du ämnar tillreda Sashmi och Sushi är Yanagiba ett givet go-to. Det är en ytterst lång kniv som brukar mäta minst 23 cm och uppåt. Förutom till att skära smala sushibitar används Yanagiba till att tranchera kött. Yanagiba bör betraktas som en specialistkniv som banar väg för precisionsarbeten utav rang.

Allknivar

Global GS-11 AllknivEn allkniv är något mittemellan en kockkniv och en skalkniv både när det gäller storlek och utförande. Allkniv kommer speciellt till sin rätta när du ska hacka mindre råvaror såsom grönsaker och frukt.

Det allra vanligaste är att en allkniv har en bladlängd på ca 12–18 cm. Bladet är i sin tur långsmalt med en lätt böjning på själva eggen.

Brödknivar

Brödkniv från VictorinoxEn brödkniv är precis som det låter, en kniv som är avsedd för bröd. Signifikativt för en brödkniv är ett robust handtag och ett långt tandat blad.

Med hjälp av tänderna kan du ta enkelt ta dig igenom bröd, baguetter, scones och skorpor.

Även om brödkniven har ett tydligt användningsområde är den mer mångfacetterad än så. Brödkniven är också mycket effektiv när det kommer till att skära i stora frukter och grönsaker såsom ananas och kål.

Grönsaksknivar

Japansk grönsakskniv från MACI de allra flesta kök är grönsaker en ingrediens som återkommer i var och varannan maträtt. Med tanke på detta vore det inget annat än dumdristigt att inte lägga värde i att ha en bra grönsakskniv.

Många grönsaksknivar har ett högt blad och är kortare än en kockkniv. De får ofta ett några mer rektangulärt utseende även om det finns knivar som skiljer sig kraftigt från stilen.

De mindre varianterna bör med fördel användas till det mer noggranna arbetet. Detta kan inbegripa att skiva små grönsaker eller att hacka vitlök i väldigt små skivor.

Den större grönsakskniven är perfekt om du vill ha en mer mångsidig kniv som kan användas till de flesta grönsakerna.

Ett hett tips är att inte snåla när det kommer till grönsaksknivar. Förutom att du kommer ha stor användning för din grönsakskniv är grönsaker en rolig råvara att skära och hacka.

Filéknivar

Global G-30 FiléknivFilékniven känns igen för sitt långa, smala och mycket vassa blad. Filéknivens utformning ger de perfekta förutsättningarna för att filéa fisk och kött.

Det tåls dock att nämnas att filékniven kräver en viss fingerfärdighet. Det är i allra högsta grad en specialistkniv som ställer krav på användaren. Om du besitter rätt kunskaper finns det å andra sidan ingen kniv med samma höga potential när det kommer till att ta bort ben, hinnor och fett.

Med andra ord är filékniven en rensare utav rang. Dess fina flexibilitet gör att du enkelt kan följa köttet längs benen och rensa bort allt oönskat från råvaran.

Skalknivar

Wüsthof Classic Skalkniv 9 cmSkalkniven är en liten och smal herre som kommer till sin rätta när det kommer till att hacka eller skala grönsaker och frukt.

Bladet är rakt och spetsigt vilket ger dig som användare optimala förutsättningar för att hacka och skala med precision.

Själva skalkniven har allt som en bladlängd mellan 8–12 cm. Tillsammans med det avskalade handtaget kan du enkelt hålla kvar kniven i luften med en fast rörelse.

Det lilla formatet som identifierar skalkniven är ofta praktiskt i många olika tänkbara situationer och varför de ofta är en del av knivset som säljs.

Köttyxa

Satake Kuro - KöttyxaÄven om man kan tycka att köttyxa är ett relativt brutalt namn ligger det inte långt ifrån sanningen. Köttyxan är en robust rackare som kliver in i situationer där eggen på en vanlig kniv riskerar att skadas.

Köttyxan kommer speciellt till sin rätta när det kommer till att skära igenom kraftiga ben eller hårdare grönsaker såsom pumpa.

För att optimera förutsättningarna är köttyxan utrustad med ett tjockare och styvare blad än det du hittar på en vanlig kockkniv. Det finns heller ingen anledning för köttyxan att vara lika vass som en kniv. Detta då köttyxan ska användas till att tränga igenom håra råvaror, inte skära de i fina bitar.

När du köper en köttyxa måste du även vara beredd på att den väger lite mer än en vanlig kniv. En större tyngd är i sin tur viktigt för att du ska kunna hugga igenom benen i köttet.

Att tänka på vid köp av köksknivar

Välja rätt kökskniv

Att välja den kökskniv som är bäst för dig och dina ändamål är inte alltid det lättaste. Marknaden kryllar av intressanta alternativ och det finns en hel uppsjö av modeller som har kvalitéer nog att lyftas fram som bäst i test.

Det är även viktigt att komma ihåg att en bra kökskniv kan du ha så gott som hela livet. Precis som frisörer har sin favoritsax har kocken sina favoritknivar och inte sällan ser vi hur proffskockar har en specifik kniv som följer med de på matresan genom åren. 

Ett gäng riktigt bra köksknivar kan med andra ord vara en livslång investering. Därför gör du helt rätt i att noga överväga vilka modeller du ska välja att satsa på. 

Köksknivar är dock ett brett begrepp som rymmer en mängd olika knivsorter. Med detta sagt blir det svårare att jämföra och ställa de olika modellerna mot varandra. 

Det finns dock några specifika punkter som du med fördel kan ha i bakhuvudet när du tar dig an marknaden för köksknivar.

Förutom ett bra grepp är det väldigt viktigt att kniven är vass och problemfri att underhålla. Härnäst följer ett par punkter som är viktiga att tänka på vid köp av köksknivar. 

Användningsområde

Kökskniv användningsområdeNär du står och väljer mellan olika köksknivar är det viktigt att du bedömer den efter vilket ändamål den är avsedd för. Köksknivar är ett brett begrepp som rymmer många olika knivar med olika egenskaper.

Om du är ute efter att införskaffa dig ett gäng köksknivar finns det fyra olika knivsorter du i regel bör prioritera. Dessa är kockkniven, grönsakskniven, skalkniven och brödkniven. 

Kockkniven är en mångsidig kniv som kännetecknas för ett långt och förhållandevis brett blad. Denna är förmodligen kökets mest användbara kniv vilket betyder att du gör rätt i att lägga lite extra pengar på denna. 

Resterande 3 knivar har namn som antyder varför de är viktiga och vilka egenskaper de ska besitta. 

När du ger dig ut på jakt efter ett gäng köksknivar är det viktigt att du ställer dig frågan ”vilka köksknivar har jag mest användning för”? 

Förutom knivarna vi tidigare nämnt finns det en mängd andra knivar på marknaden. Viktigt är det därför att du ser till dina egna behov och väljer de köksknivar du tror dig ha mest användning för. 

Underhåll

Underhåll av knivarAlla köksknivar kräver något slags underhåll, allt annat är bara en myt. Det är dock sant att olika typer av köksknivar kräver olika mycket underhåll. 

Köksknivar i keramik är till sin natur mer slittåliga än knivar i stål. Detta då keramik är hårdare än stål vilket i sin tur gör att keramiska knivar håller skärpan längre. 

Keramiska knivar är dock lite svårare att slipa än stålknivar vilket gör att du måste byta bladet helt när kniven börjar bli slö. Vilket alternativ som i slutändan är kräver minst underhåll är därmed svårt att säga. Det är dock sant att du med en keramisk kniv i alla fall slipper slipa lika frekvent. 

När du köper ett gäng köksknivar har du även stor nytta av att köpa till lite tillbehör. Att köpa en knivslip, ett skärpstål och ett knivställ är en väldigt god början för att få dina knivar att hålla längre. 

Sist men inte minst bör du vara noggrann med att endast använda knivar till de råvaror de är avsedda för. Att ge sig på ett vitkålshuvud med en filékniv är aldrig en bra idé då detta kan skada eggen och i sin tur knivens vasshet. 

Pris

Ett gäng bra köksknivar gör det så himla mycket roligare att laga mat. En sådan banal sak som att hacka lök kan vara en ren njutning om du har en kniv som bara glider igenom råvaran. 

Med detta sagt gör du alldeles rätt i att inte snåla när det kommer till köksknivar. Lägg extra mycket pengar på de köksknivar du tror dig ha mest användning för. Detta brukar vanligtvis vara kockkniven och grönsakskniven. Väv även in faktumet att du kan ha en kökskniv länge, väl värt är det då att investera lite extra pengar i en riktigt bra modell. 

En kökskniv kostar mellan några hundralappar upp till flera tusenlappar. När det gäller köksknivar är ofta devisen ”ju dyrare desto bättre”. 

Lägg dock märke till att vi skrev ”ofta”, det finns faktiskt riktigt bra köksknivar för strax under tusenlappen.

Skillnaden mellan köksknivar i det dyrare respektive billigare prisregementet ger sig främst till känna på materialval och hur långt tid de tar att tillverka. Dyrare varianter har ofta ett bättre och mer härdat stål vilket gör att de håller sig vassa betydligt längre.  

Det finns dock billigare varianter som kan vara minst lika vassa om man underhåller de i tillräckligt hög grad. Även om dyrare köksknivar håller skärpan längre blir dessa minst lika slappa som billiga varianter om de inte underhålls. 

I övrigt handlar mycket om dina matlagningsambitioner och hur stor användning du har för en riktigt bra kniv. För vissa kanske en billigare variant duger alldeles utmärkt medan andra sätter stort värde i prestation och användarglädje.

Ta hand om dina köksknivar

Ta hand om dina köksknivar

Kökskniven är ingen köp-och-slängprodukt, tvärtom! En kökskniv är en varaktig vän som du lär känna bättre och bättre med åren. Precis som att det är viktigt att vårda sina relationer är det viktigt att du tar hand om dina köksknivar. 

Vad som är optimal skötsel för just din kökskniv kan givetvis skilja sig beroende på vilken sort det rör sig om. Det finns dock några universella skötselråd som får ut det bästa ur dina köksknivar. 

I följande kolumner kommer vi gå igenom några heta tips för att din kökskniv ska hålla längre. Inte minst är en slipad och fräsch kökskniv bra mycket roligare att arbeta med och direkt avgörande för din matlagningsglädje.

Slipa och bryna köksknivar

Slipa knivBara för att du köpt en “bäst i test”- kökskniv har du inte vaccinerat dig mot slappa och slöa resultat. Faktum är att de bästa och dyraste köksknivarna även blir riktigt slöa om du inte slipar de med jämna mellanrum.

Även om det i teorin låter väldigt behagligt är slipning av köksknivar ofta en sak många väljer att skjuta på. Om så är fallet även för dig är det bara att plocka fram din pretentiösa sida och vägra böja dig för annat än perfektion. För det är inte så svårt, det ska bara göras!

Steg 1 att få vassa knivar är att kunna skilja på begreppen slipa och bryna.

Slipar gör man på en slipsten, bryna gör man på ett bryne. Om du vill bibehålla ett bra resultat varje gång bör du göra det till en vana att bryna kniven innan varje användning.

Bryn din kökskniv

När du bryner kniven återställer du temporärt eggens kilform och hjälper kniven att bibehålla sin vassa form. Se det som en tillfällig uppfräschning som möjliggör vassa resultat på nolltid.

Det finns olika sätt att bryna din kökskniv beroende på vilken kökskniv du har. Om du har en keramisk kökskniv ska du gå för ett diamantbryne. Har du en kökskniv av stål är det mest optimala att använda keramiskt bryne.

I rent konkreta termer är ”att bryna” detsamma som att skära ut en tunn skiva ur brynet. Det är bra att känna till att vinkeln skiljer sig mellan europeiska och japanska köksknivar.

Även om detta inte är livsviktigt ska en europeisk kökskniv med fördel brynas i en ungefärlig vinkel om 15-20 grader. Detta då eggen i en europeisk slipning ofta ligger runt 20 grader per eggsida (40 grader totalt). En japansk kökskniv är i sin tur slipad med 15 grader per eggsida och har en sammanlagd vinkel på 30 grader.

Skillnaderna i slipning gör att du med fördel bör brynas europeiska köksknivar i en vinkel om 15-20 grader medan en japansk kökskniv bör brynas i en vinkel om 10 grader.

Som sagt behöver detta inte vara exakt men det är fortfarande bra att känna till om du vill bryna dina köksknivar enligt optimala förutsättningar.

Om bryningen känns svår kan det vara bra att använda sig av penntricket. Penntricket går ut på att du färgar eggen med en spritpenna för att enkelt se var eggen på brynet är placerade. Låt sedan bryna tills spritpennan sakta men säkert tynar bort.

Slipa din kökskniv

Om bryna är ett sätt att fräscha upp din kökskniv är slipning mer ett grundläggande ansiktslyft. Detta behövs inte göras lika ofta vilket gör att många väljer att lämna in sin kökskniv till professionella knivslipare istället. Men det går även mycket bra att göra själv.

Det allra lättaste sättet att slipa din kökskniv är att använda sig av en våtslip. Med detta enkla verktyg kan smidigt återskapa en vass egg på dina köksknivar.

Allt du behöver göra är att fylla våtslipens behållare med vatten och dra kniven mot hjulen i skårorna. Hjulen är utrustade med olika grovlekar vilket gör det allt lättare att få fram ett resultat som går i linje med dina preferenser. Fortsätt att dra din kökskniv genom hjulen tills du når ett önskat resultat.

När det kommer till köksknivar med speciella blad som exempelvis brödknivar är processen alltjämt svårare. Även om det givetvis går är det enklare, mindre tidskrävande och ger bättre resultat om du skickar in din kniv till en professionell knivslipare. Även om detta är något dyrare vinner du ofta på det i längden.

I videon nedan får du en snabbare introduktion till hur du slipar dina knivar på ett bra sätt.

Val av skärbräda

Bra skärbräda till köksknivarDet tåls att sägas gång på gång – valet av skärbräda är extremt viktigt för hållbarheten på din kökskniv. Inte desto mindre viktigt är det att skona ytan du skär på så att du slipper otrevliga jack.

Skärbrädor finns i en mängd olika material och former. De bästa och de allra vanligaste är de skärbrädor som är i plast, trä eller bambu. Även om dessa material ger en bra grund till ett knivskarpt resultat finns det fler aspekter att tänka på.

Allra helst ska du se till att använda en skärbräda som inte är hårdare än kniven. Skärbrädan ska alltså vara mjuk för att livslängden ska maximeras. Av just denna anledningen är skärbrädor i plast vanligt hos både hemmakockar och proffs. Plast är till sin natur väldigt mjukt och är dessutom enkelt att diska.

En liten tumregel är att du bör kika efter en skärbräda som är så mjuk som möjligt utan att det blir ohygieniskt.

Även om skärbrädan är en bra start bör du också undvika att skära med hårda material under såsom en hård diskbänk eller porslin. Detta då ett hårt underliggande material enkelt kan skada knivens egg.

När du väl använt din skärbräda och hackat grönsaker och andra matvaror bör du också tänka på hur du drar av ingredienserna. Använd inte själva skaftet utan vänd på kniven och nyttja skaftet. På så sätt undviker du onödig kontakt och i förlängningen även onödigt slitage.

Diska köksknivar

Diska kökskniv med svamp och torka med handdukSkillnaderna mellan rookies och proffs blir extremt tydliga när man kikar på hur användaren diskar sina knivar. Den största och mest grundläggande regelöverträdelsen är att kasta in köksknivarna i en diskmaskin.

Det är inte bara stilistiskt felaktigt, det är även högst förödande för knivarna. I diskmaskinen slår knivarna följa med bestick och kastas gemensamt runt i en miljö av höga temperaturer och skoningslöst diskmedel.

Resultatet blir slöa knivar samtidigt som eggen och handtaget får sig rejäla törnar. Skadorna blir i regel så förödande att dina knivar aldrig kommer att bli desamma igen. Sen finns det knivar som klarar diskmaskinen betydligt bättre än andra.

Har du trähandtag eller andra känsliga detaljer på kniven så ska de aldrig diskas i maskin.

Med detta sagt är handtvätt det enda alternativet när det kommer till köksknivar. Vattnet ska vara ljummet och handdiskmedel ska användas. När knivarna är rena och fina ska de omedelbart torkas av med en mjuk trasa eller handduk. Att låta knivarna torka i diskstället är aldrig en bra idé utan kan leda till att de förslappas.

Det är ofta svårt att diska en bra kniv med en traditionell diskborste då kniven kommer skära i diskborstens spröt. Använd istället en tvättsvamp så kommer du åt enda ut i eggen utan att skada kniven.

Förvara köksknivar

Själva förvaringen är även en viktig aspekt som kan vara avgörande för hållbarheten på dina köksknivar. Det allra viktigaste är att du inte lägger alla i en låda där de kan skada varandra. Se även till att förvara de torrt och på ett ställe där de är ytterst svåråtkomliga för barn.

Bland mängden lösningar finns det framförallt 3 stycken smarta lösningar som ofta återfinns i köksmiljöer.

Knivblock

knivblockEtt knivblock är ett effektivt sätt att få plats med många knivar på ett och samma ställe. På marknaden återfinns knivbock i olika storlekar och material vilket gör det enklare för dig som vill ha ett stilrent kök.

De allra flesta knivblocken är gjorda i trä, plast eller av block med självslipande yta. Oavsett vad du gäller kan du lita på att du får en praktisk och trygg förvaring.

En högst positiv aspekt med knivbocken är även att de är portabla. Du behöver således inte borra upp något på väggen samtidigt som du kan byta placering efter behov.

Knivlist

knivlistNär det kommer till det rent estetiska är det många som håller knivlisten varmt om hjärtat. Många väljer att placera sin knivlist över köksbänken där man får en bra överblick över vilka knivar som finns att tillgå. Placeringen medför även att knivarna alltid är nära till hands när du behöver dem.

Knivlisten kräver dock att du är säker på dess placering och att du inte har för vana att möblera om. Speciellt fördelaktigt är knivlisten i ett litet kök då den inte tar någon plats på varken bänkytan eller i lådor.

Det är dock viktigt att notera att knivlisten är magnetisk. Detta betyder i sin tur att en knivlist inte är kompatibel med keramiska knivar.

Knivväska

KnivväskaOm du är en riktig dandy är knivväskan ett utmärkt alternativ. Med hjälp av en knivväska kan du enkelt ta med dig dina favoritknivar när du ska på bortamatch i främmande kök.

Knivväskan ser till att knivarna håller sig borta från vatten samtidigt som varken du eller knivarna riskerar att skadas.

På marknaden finns en hel uppsjö av knivväskor att välja mellan. Knivväskan rör sig i en hårdhetsskala mellan mycket hårda och mjukare knivväskor. De mjukare varianterna är ofta att föredra ur ett plats-perspektiv. Denna går i regel att rulla ihop och blir därmed desto enklare att förvara.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Samling med vanliga frågor och svar som brukar dyka upp inför köpet av köksknivar.

  1. Hur ofta bör jag slipa min kökskniv?
  2. Finns det köksknivar som inte behöver slipas?
  3. Kan man slipa keramiska knivar med vanliga våtstenar?
  4. Vilken kökskniv är mest allround?
  5. Hur maximerar jag skärpan på mitt knivblad?
  6. Vad är skillnaden på Santoku och en Kockkniv?
  7. Vilken kökskniv är bäst?

1. Hur ofta bör jag slipa min kökskniv?

Om du frågar en riktig matlagningsnörd hade hen förmodligen svarat varje dag. Detta är inte långt ifrån sanningen men det räcker vanligtvis att bryna dina knivar innan användning. Slipning bör dock göras med jämna mellanrum beroende på hur ofta du använder dina knivar. Detta kan du välja att göra själv med hjälp av våtstenar eller kan du också lämna in dina knivar hos en professionell knivtillverkare.

Längre upp i artikeln har vi ett segment där vi metodiskt går igenom hur du slipar och bryner dina knivar på bästa sätt.

2. Finns det köksknivar som inte behöver slipas?

Att det finns köksknivar som inte behöver slipas är en ren och skär myt. Det finns dock knivar som kräver mindre underhåll men dessa behöver också få sin beskärda del av slipning då och då. Om du är ute efter en kniv som inte behöver underhållas i lika hög grad bör du rikta dig mot keramiska knivar.

3. Kan man slipa keramiska knivar med vanliga våtstenar?

Svar nej, keramiska knivar kan inte slipas med vanliga våtstenar. Keramik är ett extremt hårt material som i sin tur är svårare att slipa ner. Själva materialet i våtstenarna är således mjukare än keramiken vilket gör att effekten blir 0. För att slipa en kökskniv gjord av keramik krävs ett slipverktyg av diamant. Detta då diamant är det enda materialet som är hårdare än keramik.

4. Vilken kökskniv är mest allround?

Sett till antalet användningsmöjligheter råder det inga tvivel om att kockkniven är mest allround. Om du ska lägga lite extra pengar på en kniv är det väl värt att lägga detta på kockkniven. Den är praktisk, lätthanterlig och funkar till en mängd olika råvaror. När vi tittat på test och kundomdömen är det också tydligt att många lyfter fram grönsakskniven som högst användbar.

5. Hur maximerar jag skärpan på mitt knivblad?

Det finns en mängd saker du kan göra för att maximera skärpan på ditt knivblad. En djupare guide på hur du gör detta på bästa sätt återfinns under vårt segment ”Ta hand om dina köksknivar”.

Förutom att regelbundet skärpa och bryna knivbladet kan du investera i en kniv med ett blad som till sin natur håller skärpan länge.

Utöver detta gäller det att du har full koll på rengöring och förvaring. En kniv ska handtvättas i ljummet vatten med en klick handdiskmedel. Kniven ska därefter torkas och förvaras på en plats där den inte ligger och ”skaver” mot andra knivar.

6. Vad är skillnaden på Santoku och en Kockkniv?

Likheterna mellan en japansk Santoku och en västerländsk Kockkniv är många. Det är därmed inte mindre än förståeligt att många blandar ihop dem.

Den centrala skillnaden ligger i att Santoku har en betydligt lättare vikt och att handtaget är mer avskalat. Bladet är dessutom betydligt kortare vilket banar väg för hackning i högre hastigheter.

En Santoku-kniv lämpar sig främst för grönsaker. Att den är lättare och vassare gör också att den kräver lite mer av användaren.

En Kockkniv är än mer allround än en Santoku. Detta då den passar både till att skära i grönsaker och i kött. Vikten är högre och storleken är större. Du får även en mer generös greppyta som kommer väl till pass när du ska skära i sega råvaror eller rött kött.

Kockkniven bör helst kompletteras med mindre knivar när det kommer till detaljinriktat arbete. Ur denna aspekten är Santoku-kniven mer mångsidig då dess vassa blad och lätta vikt banar väg för att hacka och sköra grönsaker med precision.

7. Vilken kökskniv är bäst?

Vilken kökskniv som är bäst är i detta fall extremt svårt att svara på. Detta då köksknivar är ett brett begrepp som rymmer en mäng olika knivsorter. Att säga att en viss modell är bäst är kanske rimligt om man talar om att hacka grönsaker. Denna kökskniv är dock kanske inte lika bra om du ämnar skära i rött kött eller tuffare råvaror.

Med detta sagt är det dock tydligt att varumärkena MAC, Global och Satake har många intressanta modeller. Vi rekommenderar dig att ta en närmare titt på dessa för att hitta modeller som ligger nära dina preferenser och önskemål.

Så valde vi ut de bästa kockknivarna

I valet av de bästa kockknivarna och köksknivarna har vi valt att endast titta på de större vanliga allroundknivarna. Dessa passar för nästan allting som du gör i köket och det är också här många väljer att investera i en bra kniv om de inte köper ett helt set. Detta är också något som syns i tester utförda då dessa modeller är de som är i fokus.

Vi har valt att dels titta på några av de största och bästa testerna utförda i Sverige för att så bra som möjligt spegla de modeller som finns på den svenska marknaden. Vi har sedan kombinerat resultatet med kunders omdöme och med hjälp av den sammanslagningen kunnat presentera de bästa kockknivarna för 2018.

En stor fördel här är att många modeller som tagits fram stannar kvar på marknaden under lång tid till skillnad från elektronik som byts ut varje år. Därför har också äldre tester kunnat vara ett bra underlag för att fram och utse de bästa knivarna för köket.

Vi lägger inte någon egen tolkning på specifika test utan vi litar på de testinstitut, tidningar och andra parter som utfört testen. Vi är däremot kritiska i framtagandet av underlaget och väljer källor med stor tillit och där vi vet att det faktiskt skett ett omfattande test. Kundrecensioner agerar sekundärt här är överlag också viktigt att väga in.

Det vi däremot kommit fram till är att det finns väldigt många bra knivar och knivset att välja mellan. Även om de vi valt utan tvekan hör till de absolut bästa köksknivarna du kan hitta så finns där fler bra kandidater.

Källor & Test

Här nedanför hittar du de test, recensioner och andra källor som vi använt oss av för att kunna presentera de bästa köksknivarna.

  • Test av flera olika kockknivar – 2015 – Aftonbladet
    När Aftonbladet testar knivar blir det tydligt att den dyraste kniven inte alls behöver vara den bästa kniven. Den dyra Kyocera Delux hamnar alltså endast på femte plats och även om den bra på att skära tomater blev det en dålig allroundkniv som inte hanterade kött speciellt bra. Även Jamie Olivers kniv presterar dåligt och hamnar sist i testet men detta var också den billigaste kniven de testade. Först i testet hamnar dock kockkniven från MAC. Det är en klassisk modell som i princip fick toppbetyg i användning, kapacitet och kvalitet vilket gör att det är kökskniven som tar hem bäst i test här. På andra plats hittar vi även här en riktigt bra kniv som är Satake Professional och på tredjeplats hittar vi den mycket populära Global G-2.
  • Stort test av knivar för köket – 2014 – SVT Plus
    SVT testar kockknivar i TV-programmet Plus och här genomgår flera knivar ett stort och omfattande test. Här testades även omslipning av knivarna vilket fungerar bra på samtliga modeller. Bäst betyg i testet fick Global G-2 som var bäst i samtliga moment som testades. Det var den kniv som var vassast från kartong och efter att de hade slipats om. Det bekväma handtaget gör dessutom kniven väldigt praktisk och skön att hantera. En intressant notis i detta testet var att bortsett från testvinnaren blev det svårt att argumentera att de dyrare knivarna hade en bra prestanda sett till priset. Det var istället de billigare knivarna Coline Chef’s Knive och Fiskars Fuzion Cook’s Knife som presterade likvärt eller t.o.m. bättre.
  • 23 knivar i stort test – 2018 – Råd & Rön
    Råd & Rön sätter sig in i 23 olika kockknivar för att se vilken modell som är bäst i test. Här testas skärpan direkt ur förpackning som ett viktigt mått på hur man upplever kniven direkt när man får den. De testar även hur väl knivarna klarar att tappas i golvet och hur lätta de är att skära igenom både grönsaker, kött och fisk. Även rostangrepp och böjlighet av kniven testas. Bäst i test visar sig här MAC Chef vara
  • Prisjakt – 2021
    Vi använder Prisjakt som en del i vårt arbete för att kunna identifiera vilka köksknivar som fortfarande säljs, vilka kockknivar som är populära och i vissa fall även vad för omdömen knivarna fått från konsumenter som provat. Tillsammans med kundomdömen från butikernas egna hemsidor och från andra källor så bildar det en mer komplett och enig bild om hur bra en faktiskt kockkniv är.