Av de tusentals köksknivar som finns att köpa, vilka är egentligen bäst i test och vad bör man tänka på vid köp?
Vi har granskat och analyserat oberoende tester samt konsumenters omdömen för att hitta de köksknivar som presterar bäst i test och som kommer ta din matlagning till nya nivåer.
Förutom detta så tittar vi även närmare på vilka olika typer av köksknivar där finns och vad du bör tänka på när du handlar nya köksknivar till köket. Ett helt knivset med kvalitetsknivar kostar en slant och ska kännas som en bra investering för många års matlagning.
Visste du t.ex. att skärbrädor sliter olika mycket på knivars egg? Därför vi går också igenom tips på hur du tar hand om dina fina köksknivar på bästa sätt.
Global G-2 Kockkniv 20cm – Bäst i Test
- Bäst i test när SVT Plus testade
- Toppbetyg i testet hos Aftonbladet
- Väldigt bra kundrecensioner
- Tillverkad av mycket fint rostfritt stål
- Stort blad och kniven passar till det mesta
Priser för Global G-2 20cm
795 kr | Till Butik | ||
|
En klassisk kniv från den kända knivtillverkaren Global är G-2 som vunnit många tester och fått väldigt många utmärkelser som kockkniv bäst i test. Det är också en kniv som fått väldigt bra betyg från kunder som testat den.
Global som tillverkare av knivar håller en väldigt hög kvalitet och det är inget som skiljer i deras testvinnande modell G-2. Det är en s.k. baskniv och klassisk kockkniv som fungerar till det mesta i förberedelserna av råvarorna när du lagar mat.
Knivarna från Global är tillverkat i Cromova 18 som är ett rostfritt stål med väldigt fina egenskaper. Global G-2 Kockkniv är en en normalstor kniv som redan ur förpackning är väldigt vass och man känner byggkvaliteten direkt när man tar i kniven.
När SVT Plus testade knivar så gjorde de ett ganska omfattande test med flera delmoment och Global G-2 vann samtliga test och blev såklart även utsedd till den bästa kockkniven.
Tittar vi på kundrecensioner ser vi liknande goda rekommendationer och är du inte van att hantera knivar med hög kvalitet så är sannolikheten stor att du imponeras.
Det finns knivexperter och konsumenter med djup kärlek till köksknivar som föredrar andra alternativ. För det finns absolut andra alternativ som också är bra men ska man ge ett köpråd där kvalitet och pris möts på ett bra sätt så är Globals knivar svårslagna.
MAC Pro 21 cm – Bra kockkniv
- Bäst i test när Aftonbladet testade
- Väldigt bra kundomdömen
- En mycket bra och exklusiv kökskniv
- Kanske den bästa allaround-kniven för köket
- Handslipade i Japan och ruskigt vass
Priser för MAC Knives Professional 21cm
1 885 kr | Till Butik | ||
| |||
1 885 kr | Till Butik | ||
|
En av de bästa knivarna du kan få tag på nu är MAC Knives Professional som är riktigt bra knivar i absolut högsta klass. Det är riktigt exklusiva och fina knivar och kammande även hem vinsten när Aftonbladet testade kockknivar med utmärkelsen bäst i test.
Kniven är väl utformad och passar bra till mycket i köket. Det snygga trähandtaget ger inte bara en exklusiv och snygg design utan bidrar även till ett riktigt bra och balanserat grepp.
MAC som ursprungligen är ett Japanskt företag är idag världsledande på tillverkning av knivar och läser man kundrecensioner är det inte svårt att förstå att många håller med om knivarnas goda egenskaper och höga kvalitet. Alla knivar från MAC slipas för hand i Japan och kniven är givetvis också rostfri vilket man bör förvänta sig i denna prisklass.
Letar du efter den bästa allroundkniven till köket så är detta ett mycket bra val, kanske även det bästa. När Aftonbladet testade kockknivar så fann de att att just MAC Professional var riktigt bra och balanserad kniv som blev utsedd till bäst i test med nästan full pott i betyg i alla delpoäng. Den vassa spetsen gör att det är enkelt att hantera kött och fisk med den och den klarar givetvis av grönsaker med enkelhet också.
Den största nackdelen med MAC Pro kockkniv är att trähandtaget gör att du absolut inte bör diska kniven i diskmaskin. Det är känsligt för vatten och bör diskas förhand och torkas direkt efteråt.
Priset är högre än t.ex. Global G-2 men är också en bättre kniv enligt Aftonbladet. Om det är värt det extra prispåslaget är något du helt enkelt får avgöra men att det rör sig om en bäst i test kökskniv är det ingen tvekan om.
Victorinox Kockkniv 22 cm – Bästa Budgetval
- Utsågs till bäst i test av Testfakta
- Toppbetyg av konsumenter som testat
- Mycket prisvärd kockkniv i rostfritt stål
- Skönt trähandtag med bra ergonomi
- Vass och tålig kniv som finns i flera storlekar
Priser för Victorinox Kockkniv 22 cm
856 kr | Till Butik | ||
| |||
951 kr | Till Butik | ||
|
Victorinox Kockkniv med blad i rostfritt stål var den kniv som presterade bäst i test när Testfakta testade 8 kockknivar.
I testet presterade Victorinox Kockkniv väldigt bra med bra skärpa, tålighet och ergonomi. Den hade även ett bra skydd mot korrosion vilket förvisso inte bidrog mycket till slutpoängen.
Det är en välbalanserad och bra kniv som dessutom inte kostar en förmögenhet vilket gör den mycket prisvärd. Den största nackdelen med kniven enligt testet var att handtaget i trä inte tåler vatten bra och kan såldes inte diskas i maskin. En kniv är förvisso lättdiskad förhand och oavsett handtag är det rekommenderat för att behålla skärpan i kniven längre.
Victorinox Kockkniv finns i flera olika storlekar från 12 cm upp till 31 cm beroende på vad du föredrar. Storleken på 22 cm är en bra storlek i klass med många förväntar sig av en normalstor kockkniv.
Avslutningsvis har vi även tittat på konsumenters omdömen som stämmer in bra i kör med testresultat. Det mesta tyder på att Victorinox Kockkniv är en riktigt prisvärd kökskniv och får vår utmärkelse som ”Bästa Budgetval”.
Satake Pro 21 cm – Bra val
- 2:a i testet hos Aftonbladet
- Bra betyg från kunder
- Mycket bra och balanserad kökskniv
- Tillverkad i Japanskt stål
- Exklusivt handtag i pakkaträ
Priser för Satake Pro 21 cm
1 493 kr | Till Butik | ||
|
Satake Pro är exklusiva knivar tillverkade det Japanska företaget Satake som samarbetat med svenska kockar för att skapa en bra kniv med rätt balans och prestanda. Resultatet synd tydligt i Aftonbladets test där kockkniven även kniper andraplatsen.
Knivarna i Pro-serien är tillverkade in AUS8-stål som är speciellt anpassat för knivar som gör att de håller länge och kan också enkelt slipas om. Trähandtaget ger ett exklusivt intryck och kniven ligger riktigt skönt i handen på användaren.
Detta är precis som de andra bra allroundknivar för köket som klarar av det mesta. Att satsa på Satake Pro är helt enkelt ett bra val för dig som vill uppgradera till bra köksknivar.
När Aftonbladet testade knivar blev utlåtelsen väldigt bra och den låg inte långt ifrån den vinnande kniven. Den balanserande vikten gör att kniven ligger bra i handen och det tunna bladet gör att det är en fröjd att arbeta med. En liten negativ aspekt är att handtaget är gjort för högerhänta och ligger lite bättre i deras händer.
Det finns många konsumenter som stämmer in i kören om att Satake Pro 21 cm är den bästa kökskniven du kan köpa och en bra kandidat till vilken modell som bör utses till ”bäst i test”.
MAC Chef 20 cm – Testvinnare
- Testvinnare hos Råd & Rön
- Många nöjda kunder
- Olivslipad kockkniv i exklusiv design
- Praktiskt allaroundkniv i köket
- Tillverkad med Japanskt stål
Priser för MAC Chef 20 cm
1 198 kr | Till Butik | ||
| |||
1 395 kr | Till Butik | ||
|
Den olivslipade kockkniven MAC Chef en kökskniv som vann det stora testet av knivar som Råd & Rön utfört och blev bäst i test. Det är ingen tvekan om att detta är en väldigt bra kökskniv som är värd namnet och inget dumt val för dig som vill investera i en riktigt bra kniv.
Även i Testfaktas test av kockknivar så presterade MAC Chef Universalkniv bra som kammade hem tredjeplatsen med ett väldigt bra betyg och bara 0,3 poäng efter testvinnaren.
Man kan säga att Chef-serier från MAC är europeiska knivar men som är tillverkade i deras hårda MAC-stål som är speciellt bra för knivar. De är handslipade innan leverans och kommer väldigt vassa.
Detta är utan tvekan ett annat bra alternativ för dig som letar efter riktigt bra allaroundkniv till köket. Den kommer passa bra till så väl hacka grönsaker som att skära kött och ta bort senor.
Tittar man på konsumentbetyget är det heller ingen tvekan om att detta är en bra kniv med många nöjda kunder.
Global knivset – Bästa valet för köket
- Knivset med testvinnaren G-2 inkluderat
- Komplett set med 5 knivar för köket
- Knivarna är tillverkade i Japan
- Bra balans och vikt i knivarna
- Bästa köksknivarna
Priser för Global knivset 5st
3 799 kr | Till Butik | ||
|
Att köpa en bra kniv är givetvis inget dumt val om den går att använda till mycket. Men om du är som många andra känner du förmodligen ett behov av att ha flera knivar och därför kan du passa på att uppgradera alla dina knivar.
Global har ett paket med 5 knivar där bl.a. den testvinnande modellen G-2 ingår. Förutom detta hittar du den större brödkniven G-9 som är räfflad. Du hittar även tre mindre knivar som är GS-5, GS-11 och GS-38. Bokstaven S står för small och indikerar att det är knivar som är lite mindre än de större modellerna i vanliga G-serien.
Alla knivarna är tillverkade med samma stål och design som den välbalanserade och populära GS-2. Det är också av denna anledning som dessa knivar tas emot med sådana lovord från de som testat dem. Om du har billiga IKEA-knivar eller något annat idag kommer du får ett fantastiskt lyft med detta knivset.
Hela setet har inte varit en del av något test, men eftersom G-2 vunnit flera tester och detta set fått väldigt många betyg av konsumenter som testat är det ett säkert kort att satsa på för dig som vill ha de bästa köksknivarna.
Knivsetet brukar bli billigare runt höstens reor som Black Week och Black Friday där många passar på att slå till och uppgradera alla knivar på en gång. Det finns många bra knivset att välja på men om vi skulle utse bästa knivsetet så hade Global varit en stark kandidat.
Att tänka på vid köp av köksknivar
Att välja den kökskniv som är bäst för dig och dina ändamål är inte alltid det lättaste. Marknaden kryllar av intressanta alternativ och det finns en hel uppsjö av modeller som har kvalitéer nog att lyftas fram som bäst i test.
Det är även viktigt att komma ihåg att en bra kökskniv kan du ha så gott som hela livet. Precis som frisörer har sin favoritsax har kocken sina favoritknivar och inte sällan ser vi hur proffskockar har en specifik kniv som följer med de på matresan genom åren.
Ett gäng riktigt bra köksknivar kan med andra ord vara en livslång investering. Därför gör du helt rätt i att noga överväga vilka modeller du ska välja att satsa på.
Köksknivar är dock ett brett begrepp som rymmer en mängd olika knivsorter. Med detta sagt blir det svårare att jämföra och ställa de olika modellerna mot varandra.
Det finns dock några specifika punkter som du med fördel kan ha i bakhuvudet när du tar dig an marknaden för köksknivar.
Förutom ett bra grepp är det väldigt viktigt att kniven är vass och problemfri att underhålla. Härnäst följer ett par punkter som är viktiga att tänka på vid köp av köksknivar.
Användningsområde
När du står och väljer mellan olika köksknivar är det viktigt att du bedömer den efter vilket ändamål den är avsedd för. Köksknivar är ett brett begrepp som rymmer många olika knivar med olika egenskaper.
Om du är ute efter att införskaffa dig ett gäng köksknivar finns det fyra olika knivsorter du i regel bör prioritera. Dessa är kockkniven, grönsakskniven, skalkniven och brödkniven.
Kockkniven är en mångsidig kniv som kännetecknas för ett långt och förhållandevis brett blad. Denna är förmodligen kökets mest användbara kniv vilket betyder att du gör rätt i att lägga lite extra pengar på denna. Det är också dessa kockknivar som vi analyserat testresultat och presenterat ovan.
Resterande 3 knivar har namn som antyder varför de är viktiga och vilka egenskaper de ska besitta.
När du ger dig ut på jakt efter ett gäng köksknivar är det viktigt att du ställer dig frågan ”vilka köksknivar har jag mest användning för”?
Förutom knivarna vi tidigare nämnt finns det en mängd andra knivar på marknaden. Viktigt är det därför att du ser till dina egna behov och väljer de köksknivar du tror dig ha mest användning för. Kanske är du jägare och behöver en riktig köttyxa i köket för att din knivsamling ens ska kunna definieras som bäst.
Underhåll
Alla köksknivar kräver något slags underhåll, allt annat är bara en myt. Det är dock sant att olika typer av köksknivar kräver olika mycket underhåll.
Köksknivar i keramik är till sin natur mer slittåliga än knivar i stål. Detta då keramik är hårdare än stål vilket i sin tur gör att keramiska knivar håller skärpan längre.
Keramiska knivar är dock lite svårare att slipa än stålknivar vilket gör att du måste byta bladet helt när kniven börjar bli slö. Vilket alternativ som i slutändan kräver minst underhåll är därmed svårt att säga. Det är dock sant att du med en keramisk kniv i alla fall slipper slipa lika frekvent.
Vi anser dock att det idag är så pass enkelt att slipa knivarna själv eller skicka iväg dem så att de slipas av experter att ett knivset i rostfritt stål av hög kvalitet förmodligen är det som är bäst.
Många oberoende tester har även tittat på slittåligheten hos knivarna och varför en kökskniv som presterat bäst i test förmodligen är ett bättre och säkrare val än en kniv som inte testats alls.
När du köper ett gäng köksknivar har du även stor nytta av att köpa till lite tillbehör. Att köpa en knivslip, ett skärpstål och ett knivställ är en väldigt god början för att få dina knivar att hålla längre.
Sist men inte minst bör du vara noggrann med att endast använda knivar till de råvaror de är avsedda för. Att ge sig på ett vitkålshuvud med en filékniv är aldrig en bra idé då detta kan skada eggen och i sin tur knivens vasshet.
Ergonomi
En bra kökskniv ska ha god ergonomi där kniven ligger bra i handen samtidigt som den har god balans.
Oavsett om du ska skära eller hacka med kniven så framträder dessa egenskaper tydligt mellan olika köksknivar. Som tur är har flera av testerna tagit hänsyn till användarvänligheten och om knivarna ligger bra i handen. Således är testresultaten en bra indikator på kockknivar som är har god ergonomi.
Balansen och designen av en kniv kan utmärka sig olika beroende på hur van du är att använda en kökskniv. En kock kanske anmärker på vissa faktorer medan en vanlig medborgare lägger vikten vid andra detaljer.
Det är inte ovanligt att just själva balansen uppskattas mer hos erfarna knivanvändare.
Material
Knivar i rostfritt stål har visat sig plocka hem bäst betyg i tester. Det finns dock olika typer av rostfritt stål och det beror på vilka andra material och i vilken omfattning stålet blandas med dessa.
Hur rostfritt stål tas fram påverkar dess hårdhet, tålighet och skydd mot korrosion. Det går således inte att anta att två knivar från olika fabrikat är likvärdiga bara för båda har bladen tillverkade i rostfritt stål.
En annan faktor som är viktig att ta hänsyn till är vilket material handtaget är tillverkat i. Många exklusiva knivar använder här olika typer av träslag men det finns undantag där testvinnare Global G-2 och dess serie av kockknivar är tillverkade helt i rostfritt stål.
Fördelen med en kniv helt tillverkad i rostfritt stål är att de tåler maskindisk mycket bättre. Maskindisk sliter förvisso lite mer på knivens skärpa och du kommer behöva slipa dem oftare även om du är rädd om vad du lägger knivarna i diskmaskinen.
Eftersom knivar rekommenderas att diskas förhand för att behålla skärpan så är valet av trähandtag inte längre så konstigt. Men kom ihåg att torka knivarna så inte träet suger åt sig vätska och förstörs.
Pris
Ett gäng bra köksknivar gör det så himla mycket roligare att laga mat. En sådan banal sak som att hacka lök kan vara en ren njutning om du har en kniv som bara glider igenom råvaran.
Vår poäng är att om du ändå ska investera i nya köksknivar varför inte satsa på något som du tror du kommer vara nöjd med länge? Knivar med hög kvalitet kan slipas många gånger och följa med under decennier medan billigare knivar med sämre kvalitet av rostfritt stål slits snabbare och drabbas av korrosion.
Med detta sagt gör du alldeles rätt i att inte snåla när det kommer till köksknivar. Lägg lite extra pengar på de köksknivar du tror dig ha mest användning för. Detta brukar vanligtvis vara kockkniven och grönsakskniven.
En kökskniv kostar mellan några hundralappar upp till flera tusenlappar. När det gäller köksknivar är ofta devisen ”ju dyrare desto bättre”. Samtidigt får du en avtagande effekt och det är inte säkert skillnaderna är så stora mellan en kniv som kostar 1 000 kr och en som kostar 2 500 kr.
Lägg dock märke till att vi skrev ”ofta”, det finns faktiskt riktigt bra köksknivar som är relativt billiga också. Vissa av dessa har även blivit utsedda till bäst i test och varför ett bra budgetval inte behöver kosta skjortan.
FAQ – Vanliga frågor och svar
Samling med vanliga frågor och svar som brukar dyka upp inför köpet av köksknivar.
- Hur ofta bör jag slipa min kökskniv?
- Finns det köksknivar som inte behöver slipas?
- Kan man slipa keramiska knivar med vanliga våtstenar?
- Vilken kökskniv är mest allround?
- Hur maximerar jag skärpan på mitt knivblad?
- Vad är skillnaden på Santoku och en Kockkniv?
- Vilken kökskniv är bäst i test?
1. Hur ofta bör jag slipa min kökskniv?
Om du frågar en riktig matlagningsnörd hade hen förmodligen svarat varje dag. Detta är inte långt ifrån sanningen men det räcker vanligtvis att bryna dina knivar innan användning.
Slipning bör dock göras med jämna mellanrum beroende på hur ofta du använder dina knivar. Detta kan du välja att göra själv med hjälp av våtstenar eller kan du också lämna in dina knivar hos en professionell knivtillverkare.
Även om du köper ett bra riktigt dyra kvalitetsknivar som utsetts till bäst i test lär de behövas slipas till inom ett år beroende på hur mycket du använder dem.
Du kan läsa mer om hur du slipar dina köksknivar om du vill fördjupa dig i ämnet.
2. Finns det köksknivar som inte behöver slipas?
Att det finns köksknivar som inte behöver slipas är en ren och skär myt. Det finns dock knivar som kräver mindre underhåll men dessa behöver också få sin beskärda del av slipning då och då. Om du är ute efter en kniv som inte behöver underhållas i lika hög grad bör du rikta dig mot keramiska knivar.
Det viktigaste för att hålla knivarna vassa under en längre tid är däremot att ta hand om köksknivarna på rätt sätt.
3. Kan man slipa keramiska knivar med vanliga våtstenar?
Svar nej, keramiska knivar kan inte slipas med vanliga våtstenar. Keramik är ett extremt hårt material som i sin tur är svårare att slipa ner. Själva materialet i våtstenarna är således mjukare än keramiken vilket gör att effekten blir 0. För att slipa en kökskniv gjord av keramik krävs ett slipverktyg av diamant. Detta då diamant är det enda materialet som är hårdare än keramik.
4. Vilken kökskniv är mest allround?
Sett till antalet användningsmöjligheter råder det inga tvivel om att kockkniven är mest allround. Det är också dessa knivar vi granskat för att se vilka som är bäst i test.
Om du ska lägga lite extra pengar på en kniv är det väl värt att lägga detta på kockkniven. Den är praktisk, lätthanterlig och funkar till en mängd olika råvaror. När vi tittat på test och kundomdömen är det också tydligt att många lyfter fram grönsakskniven som högst användbar.
5. Hur maximerar jag skärpan på mitt knivblad?
Det finns en mängd saker du kan göra för att maximera skärpan på ditt knivblad. En djupare guide på hur du gör detta på bästa sätt återfinns under vårt segment ”Ta hand om dina köksknivar”.
Förutom att regelbundet skärpa och bryna knivbladet kan du investera i en kniv med ett blad som till sin natur håller skärpan länge.
Utöver detta gäller det att du har full koll på rengöring och förvaring. En kniv ska handtvättas i ljummet vatten med en klick handdiskmedel. Kniven ska därefter torkas och förvaras på en plats där den inte ligger och ”skaver” mot andra knivar.
6. Vad är skillnaden på Santoku och en Kockkniv?
Likheterna mellan en japansk Santoku och en västerländsk Kockkniv är många. Det är därmed inte mindre än förståeligt att många blandar ihop dem.
Den centrala skillnaden ligger i att Santoku har en betydligt lättare vikt och att handtaget är mer avskalat. Bladet är dessutom betydligt kortare vilket banar väg för hackning i högre hastigheter.
En Santoku-kniv lämpar sig främst för grönsaker. Att den är lättare och vassare gör också att den kräver lite mer av användaren.
En Kockkniv är än mer allround än en Santoku. Detta då den passar både till att skära i grönsaker och i kött. Vikten är högre och storleken är större. Du får även en mer generös greppyta som kommer väl till pass när du ska skära i sega råvaror eller rött kött.
Kockkniven bör helst kompletteras med mindre knivar när det kommer till detaljinriktat arbete. Ur denna aspekten är Santoku-kniven mer mångsidig då dess vassa blad och lätta vikt banar väg för att hacka och sköra grönsaker med precision.
7. Vilken kökskniv är bäst i test?
Den bästa kökskniven är Global G-2 Kockkniv i vår granskning. Men det finns fler bra alternativ som också vunnit tester och kan vara riktigt bra val.
Vilken kökskniv som är bäst är svårt att svara på. Detta då köksknivar är ett brett begrepp som rymmer en mäng olika knivsorter. Att säga att en viss modell är bäst är kanske rimligt om man talar om att hacka grönsaker. Denna kökskniv är dock kanske inte lika bra om du ämnar skära i rött kött eller tuffare råvaror.
Med detta sagt är det dock tydligt att varumärkena MAC, Global och Satake har många intressanta modeller där flera av deras knivar blivit testvinnare och kammat hem bäst i test-utmärkelser. Vi rekommenderar dig att ta en närmare titt på dessa för att hitta modeller som ligger nära dina preferenser och önskemål.
Olika typer av köksknivar
Bra matlagning är en konstform som kräver olika knivar. Marknaden av köksknivar är bred och det finns knivar till så gott som vartenda ändamål.
Med detta sagt kan det vara svårt att veta vilka knivar du verkligen behöver i ett kök. Av just denna anledningen har vi slagit slag i saken och listat några vanliga köksknivar som kan vara bra att känna till.
Kockknivar
Kockkniven beskrivs lättast som en allroundkniv som kan appliceras på en mängd råvaror. Till sitt utseende är den bred och har ett förhållandevis långt blad. De exakta måtten skiljer sig mellan olika modeller men längden på bladet brukar florera i ett spann mellan 15-30cm.
När det kommer till att skära, hacka eller tärna står kockkniven högt i kurs. Kockkniven kan användas till allt från grönsaker, frukt och örter till kött och fisk.
Det är allmänt vedertaget att kockkniven är en av de mest användbara köksknivarna. Om du ska lägga lite extra pengar på någon kniv är det smart att lägga dessa på en riktigt bra kockkniv.
Japanska knivar
Japanska knivar skiljer sig från europeiska varianter när det kommer till slipningsvinklar. En japansk kökskniv har i regel en slipvinkel på 12–15 grader medan en europeisk variant brukar ha en vinkel på 20–25 grader.
Med risk för att olika slipningsvinklar inte säger dig så mycket kan man enkelt konstatera att vinkeln har stor inverkan på hur pass vass kniven är.
Den japanska kniven är därmed vassare och i sin tur även hårdare. Dessutom slipas den i en brantare vinkel.
Det finns en hel uppsjö av japanska köksknivar på marknaden. Bland de mest vanliga hittar vi Santoku, Gyutoh och Yanagiba.
Santoku
Santoku lämpar sig primärt för tre olika uppgifter, tärna, strimla och hacka. När det kommer till råvaror är Santoku väldigt allround. Du kan med andra ord ta dig an allt från kött och fisk till grönsaker av alla dess slag. På så sätt har den stora likheter med kockkniven som också är väldigt mångsidig
Santoku skiljer sig dock från kockkniven i att den är 3–10 cm kortare. Bladet är kortare och tunnare vilket gör att Santoku lämpar sig extremt bra när du jobbar med snabba hackrörelser.
Gyutoh
Precis som Santoku är Gyutoh även mycket lik västvärldens kockkniv. Det är en ytterst användbar kniv som generellt sett är lite vassare än kockkniven.
Yanagiba
Om du ämnar tillreda Sashmi och Sushi är Yanagiba ett givet go-to. Det är en ytterst lång kniv som brukar mäta minst 23 cm och uppåt. Förutom till att skära smala sushibitar används Yanagiba till att tranchera kött. Yanagiba bör betraktas som en specialistkniv som banar väg för precisionsarbeten utav rang.
Allknivar
En allkniv är något mittemellan en kockkniv och en skalkniv både när det gäller storlek och utförande. Allkniv kommer speciellt till sin rätta när du ska hacka mindre råvaror såsom grönsaker och frukt.
Det allra vanligaste är att en allkniv har en bladlängd på ca 12–18 cm. Bladet är i sin tur långsmalt med en lätt böjning på själva eggen.
Brödknivar
En brödkniv är precis som det låter, en kniv som är avsedd för bröd. Signifikativt för en brödkniv är ett robust handtag och ett långt tandat blad.
Med hjälp av tänderna kan du ta enkelt ta dig igenom bröd, baguetter, scones och skorpor.
Även om brödkniven har ett tydligt användningsområde är den mer mångfacetterad än så. Brödkniven är också mycket effektiv när det kommer till att skära i stora frukter och grönsaker såsom ananas och kål.
Grönsaksknivar
I de allra flesta kök är grönsaker en ingrediens som återkommer i var och varannan maträtt. Med tanke på detta vore det inget annat än dumdristigt att inte lägga värde i att ha en bra grönsakskniv.
Många grönsaksknivar har ett högt blad och är kortare än en kockkniv. De får ofta ett några mer rektangulärt utseende även om det finns knivar som skiljer sig kraftigt från stilen.
De mindre varianterna bör med fördel användas till det mer noggranna arbetet. Detta kan inbegripa att skiva små grönsaker eller att hacka vitlök i väldigt små skivor.
Den större grönsakskniven är perfekt om du vill ha en mer mångsidig kniv som kan användas till de flesta grönsakerna.
Ett hett tips är att inte snåla när det kommer till grönsaksknivar. Förutom att du kommer ha stor användning för din grönsakskniv är grönsaker en rolig råvara att skära och hacka.
Filéknivar
Filékniven känns igen för sitt långa, smala och mycket vassa blad. Filéknivens utformning ger de perfekta förutsättningarna för att filéa fisk och kött.
Det tåls dock att nämnas att filékniven kräver en viss fingerfärdighet. Det är i allra högsta grad en specialistkniv som ställer krav på användaren. Om du besitter rätt kunskaper finns det å andra sidan ingen kniv med samma höga potential när det kommer till att ta bort ben, hinnor och fett.
Med andra ord är filékniven en rensare utav rang. Dess fina flexibilitet gör att du enkelt kan följa köttet längs benen och rensa bort allt oönskat från råvaran.
Skalknivar
Skalkniven är en liten och smal herre som kommer till sin rätta när det kommer till att hacka eller skala grönsaker och frukt.
Bladet är rakt och spetsigt vilket ger dig som användare optimala förutsättningar för att hacka och skala med precision.
Själva skalkniven har allt som en bladlängd mellan 8–12 cm. Tillsammans med det avskalade handtaget kan du enkelt hålla kvar kniven i luften med en fast rörelse.
Det lilla formatet som identifierar skalkniven är ofta praktiskt i många olika tänkbara situationer och varför de ofta är en del av knivset som säljs.
Köttyxa
Även om man kan tycka att köttyxa är ett relativt brutalt namn ligger det inte långt ifrån sanningen. Köttyxan är en robust rackare som kliver in i situationer där eggen på en vanlig kniv riskerar att skadas.
Köttyxan kommer speciellt till sin rätta när det kommer till att skära igenom kraftiga ben eller hårdare grönsaker såsom pumpa.
För att optimera förutsättningarna är köttyxan utrustad med ett tjockare och styvare blad än det du hittar på en vanlig kockkniv. Det finns heller ingen anledning för köttyxan att vara lika vass som en kniv. Detta då köttyxan ska användas till att tränga igenom håra råvaror, inte skära de i fina bitar.
När du köper en köttyxa måste du även vara beredd på att den väger lite mer än en vanlig kniv. En större tyngd är i sin tur viktigt för att du ska kunna hugga igenom benen i köttet.
Så valde vi ut kökskniv bäst i test
I valet av de bästa kockknivarna och köksknivarna har vi valt att endast titta på de större vanliga allroundknivarna. Dessa passar för nästan allting som du gör i köket och det är också här många väljer att investera i en bra kniv om de inte köper ett helt set. Detta är också något som syns i tester utförda då dessa modeller är de som är i fokus.
Vi har valt att dels titta på några av de största och bästa testerna utförda i Sverige för att så bra som möjligt spegla de modeller som finns på den svenska marknaden. Vi har sedan kombinerat resultatet med kunders omdöme och med hjälp av den sammanslagningen kunnat presentera de bästa kockknivarna för 2018.
En stor fördel här är att många modeller som tagits fram stannar kvar på marknaden under lång tid till skillnad från elektronik som byts ut varje år. Därför har också äldre tester kunnat vara ett bra underlag för att fram och utse de bästa knivarna för köket.
Vi lägger inte någon egen tolkning på specifika test utan vi litar på de testinstitut, tidningar och andra parter som utfört testen. Vi är däremot kritiska i framtagandet av underlaget och väljer källor med stor tillit och där vi vet att det faktiskt skett ett omfattande test. Kundrecensioner agerar sekundärt här är överlag också viktigt att väga in.
Det vi däremot kommit fram till är att det finns väldigt många bra knivar och knivset att välja mellan. Även om de vi valt utan tvekan hör till de absolut bästa köksknivarna du kan hitta så finns där fler bra kandidater.
Källor & Test
Här nedanför hittar du de test, recensioner och andra källor som vi använt oss av för att kunna presentera kökskniv bäst i test samt andra bra modeller.
- 8 kockknivar testade – 2019 – Testfakta
Testfakta har på uppdrag av Nordisk Media testat 8 kockknivar i en prisklass upp till 1500 kr. I testet har skärpa/slittålighet, användning, slagtålighet samt korrosion testats. Bäst i test blev Victorinox Rosenträ som också är en av de billigaste knivarna i testet. Den fick 8,0 eller högre i alla deltester med ett slutbetyg på 8,3. På andraplats i testet hittar vi Ikea Briljera som är testets billigaste kniv följt av MAC Chef Universalkniv. Andra knivar i testet var Sabatier Lion Ideal, Yaxell Zen, Fiskars Norr, Global G2 och Mora of Sweden Classic 1891. Vissa knivar utmärker sig som dåliga i vissa test som t.ex. Ikea och Yaxell som båda var känsliga för korrosion. - 23 knivar i stort test – 2018 – Råd & Rön
Råd & Rön sätter sig in i 23 olika kockknivar för att se vilken modell som är bäst i test. Här testas skärpan direkt ur förpackning som ett viktigt mått på hur man upplever kniven direkt när man får den. De testar även hur väl knivarna klarar att tappas i golvet och hur lätta de är att skära igenom både grönsaker, kött och fisk. Även rostangrepp och böjlighet av kniven testas. Bäst i test visar sig här vara MAC Chef. - Test av flera olika kockknivar – 2015 – Aftonbladet
När Aftonbladet testar knivar blir det tydligt att den dyraste kniven inte alls behöver vara den bästa kniven. Den dyra Kyocera Delux hamnar alltså endast på femte plats och även om den bra på att skära tomater blev det en dålig allroundkniv som inte hanterade kött speciellt bra. Även Jamie Olivers kniv presterar dåligt och hamnar sist i testet men detta var också den billigaste kniven de testade. Först i testet hamnar dock kockkniven från MAC. Det är en klassisk modell som i princip fick toppbetyg i användning, kapacitet och kvalitet vilket gör att det är kökskniven som tar hem bäst i test här. På andra plats hittar vi även här en riktigt bra kniv som är Satake Professional och på tredjeplats hittar vi den mycket populära Global G-2. - Stort test av knivar för köket – 2014 – SVT Plus
SVT testar kockknivar i TV-programmet Plus och här genomgår flera knivar ett stort och omfattande test. Här testades även omslipning av knivarna vilket fungerar bra på samtliga modeller. Bäst betyg i testet fick Global G-2 som var bäst i samtliga moment som testades. Det var den kniv som var vassast från kartong och efter att de hade slipats om. Det bekväma handtaget gör dessutom kniven väldigt praktisk och skön att hantera. En intressant notis i detta testet var att bortsett från testvinnaren blev det svårt att argumentera att de dyrare knivarna hade en bra prestanda sett till priset. Det var istället de billigare knivarna Coline Chef’s Knive och Fiskars Fuzion Cook’s Knife som presterade likvärt eller t.o.m. bättre. - Prisjakt – 2022
Vi använder Prisjakt som en del i vårt arbete för att kunna identifiera vilka köksknivar som fortfarande säljs, vilka kockknivar som är populära och i vissa fall även vad för omdömen knivarna fått från konsumenter som provat. Tillsammans med kundomdömen från butikernas egna hemsidor och från andra källor så bildar det en mer komplett och enig bild om hur bra en faktiskt kockkniv är. - Konsumentomdömen – 2022
Konsumenters omdömen har varit en viktig faktor för att utvärdera hur knivarna presterar över tid. Det är dels viktigt att knivarna lever upp till förväntningarna som de marknadsför med men också att de håller bra över tid. Dessa parametrar är det främst konsumenterna som kan mäta och vi aggregerar resultatet från flera källor för att få ett bra underlag till vilka de bästa köksknivarna är.