Gör egna pommes frites

Guide: Så gör du egna goda pommes frites

Finns det någon som inte gillar nygjorda, varma och krispiga pommes frites? Det är veganskt, kan göras nyttigt och är väldigt gott att äta för sig eller som tillbehör till andra rätter.

Här kommer en enkel guide hur du kan göra perfekta pommes frites hemma. Från potatis till perfekta pommes, precis enligt dina preferenser.

Välj potatis och gör förberedelser

För den bekväme eller för dig som redan hittat färdigskurna pommes frites i frysdisken är förberedelserna i princip redan klara. I annat fall behöver du välja potatis och skära till dem.

Den bästa potatissorten för pommes frites är fast potatis där mjölig potatis inte ger den konsistens man förväntar sig.

Skära potatisen

Skära potatis till pommes fritesPotatisen kan sedan med fördel skäras i stavar som du kan ugnsbaka eller fritera efter eget önskemål. Fritering med olja är generellt mycket mer onyttigt och varför varmluftsfritösen i många fall kan kombinera det bästa från två världar.

Det kan vara svårt att skära allt för tunna stavar om du ska göra det själv i stil med pommes strips men lite tjockare bitar i klass med vanliga pommes frites fungerar bra.

Ett bra redskap här kan vara en mandolin som har möjligheten att skära stavar med tillbehör så du snabbt kan få snygga stänger av så väl potatis som sötpotatis, rödbetor eller vad du föredrar.

Vanliga köksknivar fungerar givetvis också och du börjar med att skiva potatisen i ca 1 cm tjocka skivor. Därefter skär du varje skiva för att få ut stänger. För att arbetat ska fungera smidigt är det bra om dina knivar är slipade och vassa.

Många väljer att skala potatisen men skalet är fullt ätbart och kan ge en bra karaktär när de är friterade. Tänk dock på att om du väljer att inte skala bör du tvätta av dem så gott det går innan.

Andra förberedelser

Du kan med fördel låta stavarna ligga i vatten innan du friterar dem för att få bort lite av stärkelsen. Du kan även förkoka dem lite beroende på vilken tjocklek du valt. Fritering går ofta fort och om dina stavar är lite tjockare är det inte säkert att hela hinner tillagas.

Pommes frites i en fritös

Fritera pommes fritesI fritöser friteras potatisen i olja. Temperaturen är viktig vid fritering. Är oljan för varm kan potatisen fortfarande vara rå när utsidan ser perfekt ut. Var dock alltid försiktigt när du håller på med varm olja. Det är lätt att bränna sig.

Bäst resultat får du om du dubbelfriterar potatisen. Värm upp oljan till 170–180 °C. Fritera potatisstavarna i några minuter. Ta upp dem och låt rinna av på hushållspapper. Precis före servering friterar du potatisstavarna en gång till. De ska få fin färg och en spröd yta.

Det finns många olika fritöser att välja mellan på marknaden. Innan du köper en fritös kan det vara bra att fundera över hur stor och effektfull fritös du behöver. Lagar du ofta mat till en stor familj behöver du en större fritös. Nackdelen med en stor fritös är att den kräver ett större förvaringsutrymme när den inte används.

Du kan fritera i samma olja flera gånger men det beror också på vad du friterar. Friterar du till exempel fisk kan oljan ta smak efter fisken och då behöver du byta oljan oftare.

En fritös kan avge matos så placera den nära köksfläkten så den kan användas för att få bort det. Öppnar du köksfönstret för extra vädring riskerar du att matosen sprider sig i bostaden.

Fördelarna med en riktig fritös är att det blir exakt det resultatet som du förväntar dig av krispiga pommes frites. Dessutom är de relativt billiga att köpa så passa på att köp en av de bästa fritöserna enligt tester.

Den olja som är kvar i fritösen, eller i kastrullen om du friterar pommes på spisen, ska inte hällas ut i diskhon. Det kan orsaka stopp i avloppet. Du kan hälla oljan på petflaskor och lämna dem på återvinningscentralen eller slänga dem i restavfallet i vissa kommuner.

Pommes frites i en varmluftsfritös (airfryer)

Pommes frites i varmluftsfritösKan du få krispiga pommes frites utan att fritera i varm olja? Ja, det finns så kallade varmluftsfritöser på marknaden där du kan tillaga fettsnåla pommes frites.

En varmluftsfritös använder en modern teknik med upphettad, cirkulerande varmluft istället för olja. Samma teknik används i en ugn med varmluftsfunktion men i en varmluftsfritös finns en mer kraftfull fläkt och luften omsluter bättre.

Resultatet blir en krispig potatis med en mjuk insida. Det går att tillsätta lite olja, en matsked eller så, för att verkligen få till en fin yta som liknar den du får när du friterar i olja.

En varmluftsfritös är enkel att rengöra. En nackdel med en varmluftsfritös är att det blir ytterligare en pryl som ska få plats i köket. Och andra sidan kan den användes till mycket så som hela kycklingar, nuggets, pommes frites m.m.

När vi tittade på de bästa varmluftsfritöserna och testkörde matlagning imponerande mångsidigheten i flera modeller. Snabbare tillagning och med ett krispigare resultat än vad en vanlig ugn levererar.

Pommes frites i en kastrull

Nu är det dags att plocka fram dina köksknivar igen. Skala och dela potatisen i stavar. Låt ligga i kallt vatten för att få bort stärkelsen. Torka av potatisen innan du friterar den.

Häll upp olja i en vid vanlig kastrull. Oljan ska täcka all potatis. Värm oljan till mellan 170 och 180 °C.

Lägg försiktigt ner potatisstavarna. Ta inte för mycket i varje omgång. Då kan potatisen klibba fast mot varandra och temperaturen på oljan sjunker. Du kan behöva fritera i omgångar om du ska göra pommes frites till många.

Ta upp potatis efter några minuter och låt den rinna av på en bit hushållspapper. Hetta upp oljan igen och fritera potatisen en gång till precis före servering.

Pommes frites i ugnen

Pommes frites i ugnDet går att göra pommes frites i ugnen också. Det blir inte riktigt samma resultat som när du friterar i olja men det är smidigt och enkelt. Du behöver inte passa potatisen på samma sätt och det går åt väldigt mycket mindre olja.

Plocka fram köksknivarna igen. Skala och dela potatisen i stavar. Du kan blötlägga potatisen men det är inte nödvändigt när du ska göra pommes frites i ugn.

Lägg potatisstavarna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja. Rosta i 225 °C i cirka 30 minuter. Rör om efter halva tiden.