Snabbare matlagning

Snabba upp matlagningen med dessa redskap & maskiner

Matlagning kan ibland kännas som en tung syssla att ta sig an när man kommer hem efter en lång och intensiv dag. Det finns en rad olika köksredskap och maskiner som kan hjälpa dig att effektivisera din matlagning – och bli blixtsnabb i köket.

Med rätt utrustning i köket blir det lättare, och ofta mycket roligare att laga mat. Och när det är roligt så brukar maten smaka bättre med.

Här kommer ett urval av olika köksartiklar som kan underlätta för dig i din vardag!

Mandolin – Skiva tunt blixtsnabbt

Mandolin - skiva snabbtDet är inte undra på att professionella kockar världen över håller det här verktyget högt. Mandolinen är ett fantastiskt användbart och smidigt redskap att ha i köksutrustningen som påskyndar förberedelserna mycket.

En mandolin är förhållandevis billig att köpa, med tanke på att du kan använda den till så mycket. Den tar dessutom knappt upp någon plats i köket och är lätt att förvara.

Med en mandolin kan du skiva nästan vad som helst. Allt från grönsaker för sallad, till potatis för att göra pommes frites. I jämförelse med att använda en kökskniv får du både ett bättre resultat och det går mycket snabbare.

På de flesta mandoliner kan man även ställa in vilken tjocklek man vill ha på råvaran, beroende på vad man ska skiva eller strimla.

Mandolinen är väldigt effektiv – men se till att vara försiktig när du använder den. Det är ganska lätt att skada sig om man inte är uppmärksam på det mycket vassa bladet. Därför kommer mandolinerna med hållare som du bör använda.

Som med de flesta hushållsartiklar finns ett brett sortiment när det kommer till olika mandoliner. Det finns bra och billiga mandoliner som är prisvärda köp men för maximal kvalitet och funktionalitet rekommenderas någon av mandolinerna som är bäst i test.

Lökhackare

Hacka lök - tidskrävande
Hacka lök med vanlig kökskniv kan vara tidskrävande. Lökhackare är små smidiga verktyg som fixar hackandet på några få sekunder.

Att hacka lök är väl inte direkt känt som någons favoritsyssla. Det är tidskrävande och pilligt. Dessutom svider och tåras ögonen och fingrarna luktar lök i flera dagar efteråt.

Med en bra lökhackare kan du bli snabbare i köket, och orka ta dig an de där maträtterna du struntat i att laga bara för att de var för tidskrävande.

Lökhackare kommer i många olika utföranden, både elektriska och manuella. Det de har gemensamt är att de är mycket säkra att använda.

Löken eller grönsakerna hackas upp i en behållare vilket gör det svårt att skada sig på de vassa bladen. Elektriska lökhackare har ofta en lite större behållare. Brukar du hacka upp mycket lök är det en god idé att satsa på en elektrisk modell.

Om du har skurit lök på en skärbräda brukar skärbrädan alltid ta smak av löken. Med en lökhackare slipper du ha en särskild lökskärbräda eller riskera att alla andra råvaror får en konstig bismak.

När du är färdig med lökhackaren behöver du bara diska upp de olika delarna och den är redo att användas igen. Har du en elektrisk lökhackare torkar du av motordelen med en fuktig trasa. De andra delarna kan du diska som vanligt.

Matberedare

Matberedare för snabbare matlagningMatberedaren är en sann och trogen assistent i köket som kan hjälpa dig med många olika sysslor. Den hjälper dig spara tid då du helt enkelt kan förlita dig på den helt med vissa moment i matlagningen.

Många skulle nog säga att en mandolin är ett behändigt och billigt substitut till matberedaren. Men man måste också komma ihåg att en matberedare är otroligt mångsidig och flexibel.

En matberedare kan bland annat:

  • hacka grönsaker
  • blanda såser
  • skiva rotfrukter
  • riva ost
  • mala

…och mycket, mycket mer.

Matberedaren kan minst sagt vara en tillgång i de flesta kök, oavsett hur duktig du är eller vilken typ av mat du lagar.

Tycker du det är trist att hacka lök? Då kan du helt enkelt låta matberedaren ta hand om det jobbet åt dig, medan du fokuserar på det du tycker är roligt med matlagning.

För att matberedaren ska vara ett smidigt verktyg krävs det att tillbehören är lätta att rengöra och med fördel kan köras i diskmaskin. Många av de bästa matberedarna säkerställer detta och är en grundfaktor för att det ska gå fortare att förbereda och laga maten.

Varför göra matlagningen snabbare?

Det finns många fördelar med att göra matlagningen snabbare och även för dig som älskar att stå i köket är det ofta tidskrävande moment som är skönt att skära ner tiden på.

Bra verktyg och köksmaskiner kan dels korta ner själva förberedelserna för att få till ingredienserna och blandningar till maten, men de är också lätta att rengöra där de med fördel kan köras i diskmaskinen.

Det sägs att de flesta uppgifter är roligare med rätt verktyg och det spelar egentligen ingen roll om du ska laga bilen, renovera bostaden eller laga mat så har detta stor betydelse.

Om det är roligare att stå i köket då arbetet går fortare blir du även mer erfaren vilket påskyndar mycket arbete och förberedelser också. I slutändan drar du dig kanske inte från det där julbaket som skulle kunna vara väldigt roligt eller att fixa det där grymma receptet vid middagsbjudningar.

Vid fester och middagsbjudningar är det också väldigt mycket som tar tid i planeringen. Då är det skönt om man investerat i bra köksredskap och maskiner som kan påskynda tillagningen av så väl förrätt, huvudrätt, sallad och efterrätt.