Skiva och hacka säkert

Så skivar & hackar du råvaror snabbt och säkert

Att laga mat snabbt och effektivt har såklart sina fördelar och mycket av arbetet som du kan spara tid på i köket är just skivandet, hackandet och förberedelserna.

En god teknik som arbetas upp över tid är såklart A och O för att effektivisera matlagningen. Men något många inte tänker på, som egentligen är mycket viktigare, är att man lagar mat på ett säkert sätt.

Om du skurit dig på en kökskniv någon gång, vet du att det givetvis gör ont och kan vara ganska obehagligt. Man kan dessutom skada sig ordentligt om man har riktig otur.

Troligtvis vill du att matlagningen ska gå så fort som möjligt. Det går ju inte snabbare om du måste plåstra om dig själv var och varannan gång du hackar lök.

Använd din kockkniv på ett säkert sätt

En slö kniv är kockens värsta fiende. Inte bara för att den gör det svårare att vara effektiv, utan också för att den rentav kan vara farlig att använda.

Om kockkniven är slö är det lätt hänt att man tar i mer för att skära igenom råvaran. Då är det lätt att man slinter och skadar sig på knivens egg. Detta vill du givetvis undvika.

En ordentligt slipad kniv däremot, kan ta sig igenom det mesta med enkelhet. Risken för att skära sig minskar och du blir snabbare med kniven.

Det är också mycket viktigt att du håller kniven och råvarorna på rätt sätt för att inte skada dig.

Så här kan du till exempel gå till väga om du vill hacka en lök på ett säkert sätt:

  • Forma något av en kupa med handen som håller löken, så att naglarna faller in och du får en fri yta att skära genom.
  • Låt kniven guidas av knogarna som, om du håller korrekt, ser till att eggen är långt ifrån fingertopparna.
  • Börja lätt och försiktigt om du är nybörjare, så kan du trappa upp och hacka snabbare ju mer du övar.

Se till att använda en kniv som ligger bekvämt i handen, med ett handtag som har bra grepp. Vi har tittat närmare på flera kockknivar som presterat bäst i test och som är riktigt bra köp om du vill investera i bra köksredskap.

I videon nedan kan du se några bra grundläggande tekniker och tips illustreras som du kan ta till dig om du vill bli bättre med kockkniven.

Om du bemästrar kockkniven blir matlagningen snabbare, säkrare och inte minst roligare. Det är inte heller helt fel att kunna skryta med sina färdigheter framför middagsgästerna!

Skärmaskin

Att införskaffa en skärmaskin, eller påläggsmaskin, till sitt kök kan verka lite överflödigt men det har klara fördelar om man skivar mycket kött eller bröd själv.

Om du har behovet av att skiva mycket kött eller bröd själv så kan en skärmaskin vara en vettig investering. Det finns flera prisvärda och bra skärmaskiner att väljer på som presterat bra i tester och som riktar sig till konsumenter.

Skiva kött tunt och snyggt med skärmaskinFaktum är att en skärmaskin kan vara en fantastisk tillgång även i ett ödmjukt hemmakök. Med den kan du skiva charkprodukter i tunna jämna skivor. Du får snabbt och enkelt ett perfekt resultat – varje gång.

Om du gillar att baka eget bröd kan skärmaskinen även snabbt skiva upp brödet i jämna skivor som du enkelt kan frysa in.

Skärmaskinen är ett redskap som har en ganska stor, rund klinga. De finns i olika storlekar men de flesta tar ändå upp en del plats och är tunga. Fundera på var du ska förvara den när den inte används innan du bestämmer dig för en modell.

En av de absolut största fördelarna med att använda en skärmaskin är att man kan skiva charkprodukter och råvaror riktigt tunt. Detta då man kan justera klingan så den skär av så tunt som 1 mm.

En skärmaskin är bra att använda för att skiva:

  • tunna pålägg av kött till exempelvis mackor och carpaccio
  • ost
  • rotfrukter och frukter.

Givetvis behöver du inte en särskild maskin för detta, du kan såklart använda en vanlig kockkniv med. Men med skärmaskinen går det oerhört fort och det blir jämna fina skivor som inte varierar i tjocklek.

Mandolinen – snabb och smidig

Mandolin - skiva tunt, snabbt och säkert
Viktigt att användare hållaren när man använder mandolinen för att inte riskera att skära av toppen på fingret.

Om du inte känner för att investera i en stor skärmaskin till ditt kök är mandolinen ett effektivt och smidigt verktyg för att snabbt skiva mindre råvaror.

Även mandolinen kan justeras så du får exakt den tjocklek du vill ha på skivorna du skär upp.

För råvaran fram och tillbaka över knivbladet som sitter i mitten av verktyget. Då får du snabbt och enkelt ut jämna skivor på skärbrädan.

Å andra sidan måste man vara försiktig när man använder en mandolin. När du skivar något litet eller det inte är mycket kvar på grönsaken bör du använda handskyddet som extra säkerhet. Det har taggar på ena sidan som håller fast grönsaken. Du kan hålla i ”handtaget” och fortsätta skiva säkert.

En bra mandolin finns att köpa för några hundra kronor medan testvinnande mandoliner med utbytbara skär, hög kvalitet och diskmaskinsäkra kostar något mer.

Ha kul i köket, men var inte vårdslös

Var inte rädd för att ta ut svängarna i köket. Tvärtom, testa nya tekniker och redskap som kan göra dig till en bättre hemmakock.

Men var försiktig. Det är bättre att ta sin tid i början och lära sig hantera de vassa verktygen på ett säkert sätt.