Bästa Traktörpanna

Bästa Traktörpanna

En bra traktörpanna borde vara lika självklar i köket som en bra stekpanna. Vi har tittat närmare på vilka traktörpannor som som presterat bäst i tester.

Traktörpannan är ett mångsidigt stekkärl som påminner mycket om en stekpanna fast har högre kant, tvärare vinklar och kommer ofta med lock. Det gör att de passa väldigt bra för att tillaga såser där en stekpanna ofta blir för liten.

Precis som med stekpannor varierar kvaliteten mycket och det har tydligt märks i tester där nonstick-beläggningen, värmespridning och kvalitet varierar kraftigt.

Här nedanför hittar du de bästa traktörpannorna i olika prissegment och längre ner i artikeln kan du läsa fler tips om hur du gör ett bra köp.

Scanpan CTX Traktörpanna – Bästa Valet

Scanpan CTX Traktörpanna
 • Bästa Valet 2022
 • Scanpan CTX har fått bäst i test
 • Mycket populär traktörpanna i lyxig kvalitet
 • Bra keramisk beläggning med non-stick egenskaper
 • Fungerar på alla värmekällor, inkl. induktion
 • Går att diska i diskmaskin
 • Går att placera i ugn upp till 260 grader

Priser för Scanpan CTX Traktörpanna

1 699 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Testvinnaren Scanpan CTX som håller titeln som den bästa stekpannan är ett säkert kort att satsa på för den som vill ha den bästa traktörpannan. Stekpannan har flera vinter och skillnaderna med traktörpannan i tillverkning och design är små.

Den danska tillverkaren Scanpan tillverkar produkter med väldigt hög kvalitet och deras CTX-serie håller en mycket hög lyxkvalitet som presterar väldigt bra i tester. Modellens främsta nackdelar blir således priset men för en traktörpanna som håller i många år är det en värdig investering till köket. Bland annat så använder sig mästerkocken Tommy Myllymäki av just Scanpan CTX.

Denna traktörpanna är tillverkad i kombination av rostfritt stål och med keramisk non-stick beläggning som gör att det är enkelt att diska och arbeta med pannan.

Den keramiska non-sick beläggning är fri från PFOA-ämnen vilket gör att din hälsa bevaras och samtidigt är beläggning hård nog för att du ska kunna använda metallredskap i pannan.

Traktörpannan Scanpan CTX har 10 års garanti mot tillverkar fel och går att diska i diskmaskin även om handdisk rekommenderas.

Sammanfattning

Scanpan CTX är en testvinnande serie som mottagit bra betyg i flera tester och kommit ut som bäst i test och finns som både stekpanna och traktörpanna i diverse storlekar.

Är du på jakt efter en traktörpanna i absolut toppkvalitet som rekommenderas av så väl kockar som testpaneler och konsumenter så har du hittat helt rätt. Priset kanske avskräcker vissa konsumenter och även om det finns billigare alternativ är detta den bästa traktörpannan du kan köpa under 2022.

AMT Gastroguss A728 – Bra val

AMT Gastroguss A728
 • Bra Produkt 2022
 • Mycket bra traktörpanna med non-stickbeläggning
 • Bra betyg från konsumenter som testat den
 • Fungerar bra på induktionshällar
 • Handgjuten i aluminium

Priser för AMT Gastroguss A728

1 454 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

AMT Gastroguss A728 Traktörpanna 28cm är en populär traktörpanna som uppskattas av en bred skara konsumenter. Det tyska kockförbundet har gett AMT Gastroguss priset som ”The Worlds Best Pan” vilket minst sagt talar för att detta är ett mycket bra köp.

Traktörpannan från AMT Gastroguss erbjuder två olika typer av garantier. Du har 25 års garanti på bottens planhet och tre års garanti på tillverkningsfel i beläggningen. Även om man kan tycka att garantin på tillverkningsfel i beläggningen kan vara något längre är det ändå betryggande att få någon slags garanti.

AMT Gastroguss A728 Traktörpanna 28cm

Vidare är AMT Gastroguss A728 handgjuten i aluminium med en 10 mm tjock botten. Själva kanten är 7 cm hög vilket gör att du kan tillaga stora mängder av diverse maträtter.

Speciellt iögonfallande är 4 lagers non-stick beläggningen vilket ger en jämn värmefördelning och en lägre energiförbrukning.

Handtaget är värmetåligt och kan placeras i en ugn vars temperatur är upp till 240 grader.

AMT Gastroguss A728 är helt fri från kemikalien PFOA och materialet är 100% återvinningsbart.

Sammanfattning

AMT Gastroguss A728 är en traktörpanna som har väldigt bra betyg och är omtyckt av många konsumenter som valt att satsa på den.

Priset är inte speciellt lågt men och andra sidan kostar de bästa traktörpannorna betydligt mer. Går du ner i pris tappar du ofta kvalitet och värmeegenskaper som de bästa traktörpannorna bjuder på.

Letar du i denna prisklass så är AMT Gastroguss A728 ett mycket bra val.

Fiskars All Steel 26 cm – Prisvärd Traktörpanna

Fiskars All Steel 26 cm
 • Bra Produkt 2022
 • Mycket prisvärd traktörpanna med lock
 • Bra betyg från konsumenter som testat den
 • God värmespridning 
 • Ett smart lock med ånghål medföljer

Priser för Fiskars All Steel 26 cm

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Fiskars All Steel 26 cmDenna stilrena traktörpannan från det finska företaget Fiskars har erhållit bra betyg från testande konsumenter. Fiskars All Steel Traktörpanna 26cm kan med fördel användas för att tillaga smakrika grytor eller köttbitar och den erbjuder en mycket bra stekyta.

Fiskars har hyrt in den hyllade designbyrån Pentagon design för att formge denna traktörpanna. Resultatet blev en traktörpanna i rostfritt stål och en stilfull look som nått stor popularitet bland konsumenter.

Som tidigare nämnt har Fiskars All Steel en mycket bra stekyta vilket beror på den keramiska Ceratec-beläggning som ger en bra värmespridning. SJälva botten är även tillverkad av 3 olika skikt vilket i allra högsta grad optimerar den goda värmespridningen och produktens stekegenskaper.

Utformningen på traktörpannan är fördelaktig och enligt Fiskars själv är den framtagen för att passa till alla typer av spisar, vilket även inkluderar induktionshäll.

Fiskars All Steel 26cm är likt många andra traktörpannor kompatibel med gratinering i ugn. Den tål temperaturer på upp till 240 grader vilket är fullt tillräckligt för de flesta ändamålen.

Fiskars är i allra högsta grad ett anrikt varumärke som grundades redan år 1649. Dess produkter har haft stort genomslag i norden men även på den internationella arenan. Att de varit med länge syns tydligt på produkterna då det sällan tummas på kvalitén. Fiskars All Steel 26cm är utrustad med slitstarkt material vilket även gör att traktörpannan är tålig mot repor.

Det medföljer ett smart lock med ånghål vilket utökar användningsområdet ytterligare.

Sammanfattning

Fiskars All Steel Traktörpanna 26cm är en favorit hos många konsumenter och det mesta tyder på att det är en riktigt bra traktörpanna.

Just serien Fiskars All Steel har presterat bra i andra tester där de fått toppbetyg. Det rör sig onekligen om kvalitetsprodukter som dessutom då och då går att hugga till bra priser.

Vi anser att Fiskars All Steel Traktörpanna 26cm är ett bra och prisvärt val för dig som vill ha hög kvalitet till ett så rimligt pris som möjligt.

Skeppshult Traktörpanna 28cm – Bästa i gjutjärn

Skeppshult Traktörpanna i Gjutjärn
 • Bra Produkt 2022
 • Bästa traktörpannan i gjutjärn
 • 28 cm i diameter och kommer med glaslock
 • Från svenska tillverkaren Skeppshult
 • 25 års garanti

Priser för Skeppshult Traktörpanna i Gjutjärn

1 159 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Skeppshult är kända för sina stekkärl i gjutjärn och de har givetvis även en väldigt bra traktörpanna i gjutjärn som är ett självklart val för den som föredrar det.

Gjutjärn innebär ofta ett tyngre stekkärl men de är också tidlösa och håller en livstid om man tar hand om dem. De saknar non-stick beläggning men detta är sällan ett problem då de ofta är lätta att diska rent under varmt vatten.

Gjutjärn ger en väldigt jämn värme vid tillagning och det är svårt för råvarorna att kyla ner järnet vilket i många situationer är väldigt bra. En traktörpanna i gjutjärn kommer ge dig samma goda stekegenskaper som en stekpanna men också möjligheten att tillaga grytor och andra såsiga rätter.

Skeppshult ger 25 års garanti och traktörpannan är 28 cm i diameter där ett glaslock följer med. Givetvis fungerar det även på induktionshäll.

Sammanfattning

Gjutjärn är svårslaget om man föredrar en lite tyngre och robust traktörpanna med de klassiska egenskaperna. I detta segmentet är Skeppshult Traktörpanna ett riktigt bra val med sin höga svenska kvalitet och långa garanti.

Nackdelen med gjutjärnstraktörpanna är utan tvekan den högre vikten och att ytan är känslig mot diskmedel för rengöring. Men samtidigt är det en traktörpanna som kan vara lika bra eller t.o.m. bättre efter 10 år än vad den är när du köpte den, om du tar hand om den. Det är egenskaper man i princip inte hittar med något annat material.

Scanpan Fusion 5 Traktörpanna – Bra val

Scanpan Fusion 5 Traktörpanna
 • Bra Produkt 2022
 • Billigare traktörpanna i toppklass
 • Hög kvalitet tillverkad i aluminium och rostfritt stål
 • Prisbelönt tillverkare - Scanpan
 • 26 cm i diameter och 3,1 liter volym
 • Extra handtag för enklare hantering

Priser för Scanpan Fusion 5 Traktörpanna

1 349 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Prisbelöna Scanpan och deras Fusion 5 serie innehåller givetvis en traktörpanna också. Scanpan Fusion 5 är köksredskap tillverkade till aluminium och rostfritt stål för bra tålighet och värmespridning.

Fusion 5 från Scanpan är lite billigare än deras CTX-serie men är fortfarande redskap i väldigt hög kvalitet vilket även tester visat där Fusion 5 placerat sig bäst i sitt prissegment.

Traktörpannan kommer med lock tillverkat i rostfritt stål och handtagen är också tillverkade i det. Detta är en panna som håller väldigt länge, har riktigt bra egenskaper och som även kan användas i ugnen upp till 260 grader.

Denna traktörpanna kan diskas i diskmaskin men som oftast rekommenderas handdisk. Givetvis fungerar denna panna på alla värmekällor så som induktion.

En trevlig detalj är det extra handtaget som gör att traktörpannan är lätt att lyfta med två händer om den är full med mat.

Sammanfattning

Scanpan har varit ledande inom tillverkning av stekkärl till köket och både deras CTX-serie och Fusion-serie har mottagit bra betyg och fått utmärkelser som bäst i test.

Generellt sett ska Fusion 5-serien vara något billigare än CTX men har också en annan konstruktion med rostfritt stål för längre hållbarhet jämfört med de med nonstick-beläggning.

Materialvalet påverkar hållbarheten, värmefördelningen och maxtemperatur i ugn. Oavsett vad du väljer är Fusion 5 från Scanpan en av de bästa traktörpannorna.

Traktörpanna i koppar

Det vanligaste är idag att traktörpannor och även andra stekpannor tillverkas i något lättmetallmaterial som t.ex. aluminium i kombination med rostfritt stål. Däremot finns det några produkter som även applicerat koppar på utsidan.

Koppar har bäst värmeledningsförmåga av dessa metaller vilket kan förbättra så att en jämn värme uppstår i traktörpannan. Koppar är dock ett dyrt material och drar ofta upp priset något samtidigt som de förbättrade egenskaperna ofta är minimala. En tydlig skillnad är dock designen där koppar ge en väldigt glansig och fin finish på produkten.

Eva Solo – Traktörpanna i koppar

Eva Solo Traktörpanna i koppar
 • Bra Produkt 2022
 • Bra traktörpanna i koppar
 • Från varumärket Eva Solo
 • Två handtag för lättare hantering
 • Snygg finish tack vare koppar

Priser för Eva Solo Traktörpanna i koppar

1 555 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Ett prisvärt varumärke för köksredskap och annan köksutrustning är Eva Solo. De har en prisvärd traktörpanna i koppar som kan vara intressant för dig som vill åt kopparns goda värmeledningsförmåga och snygga finish.

Traktörpannan är tillverkad i tre lager av olika metaller vilket alla de bästa kopparpannor och grytor är. Ytterst har du ett lager koppar för en snygg finish följt av aluminium för ytterligare bra värmespridning. Innerst i kastrullen har du ett laget av rostfritt stål som är hårt och tåler att hantera köksredskap.

Koppar är ett material som fungerar på alla värmekällor vilket även gäller induktionshällar. Rengöring och skötsel är att handdisk rekommenderas.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar om traktörpannor.

 1. Vad är en traktörpanna?
 2. Vad används en traktörpanna till?
 3. Vilken traktörpanna är bäst?
 4. Kan traktörpanna ersätta stekpanna?
 5. Hur länge håller en traktörpanna?
 6. Kommer alla traktörpannor med lock?

1. Vad är en traktörpanna?

En traktörpanna skulle förenklat kunna förklaras som en stekpanna fast med högre kanter och som ofta finns med lock. Det räknas som både ett kokkärl och stekpanna och kan användas till väldigt mycket.

Traktörpannorna har vanligtvis och snävar vinklar mellan botten och kanterna. Det gör att de fungerar sämre än stekpannor för att vända något med stekspaden som t.ex. pannkakor. Men de höga kanterna hos traktörpannan är väldigt effektiva för tillagning av såser och gryträtter.

Locket som ofta följer med traktörpannan är smidigt för att låta mat sjuda under en längre tid vilket kan bidra till mer mört kött och utan risk att för mycket vätska avdunstar eller kokar över.

De bästa traktörpannorna kan i många fall användas som substitut till en bra stekpanna.

2. Vad används en traktörpanna till?

Traktörpanna används för en mängd olika rätter. Precis som med en stekpanna kan du bryna men där traktörpannan fungerar bäst är för rätter med såser.

Ett klassiskt exempel är köttfärssås som lätt översvämmar en vanlig stekpanna och där traktörpannan med sitt lock även kan tillåta att den puttra/sjuda på låg värme.

Även om många klarar sig bra utan en traktörpanna är det svårt att ta bort från kökssortimentet när man väl vant sig vid dess fördelar.

3. Vilken traktörpanna är bäst?

Vilken traktörpanna som är bäst beror lite på vilka behov och önskemål du som köpare har.

Vi går igenom flera av de populäraste och bästa traktörpannorna här ovan. Däremot finns det stora skillnader mellan olika individer beroende på vad du vill ha.

Exempelvis kan pris, material och design ha betydelse för ditt val.

4. Kan traktörpanna ersätta stekpanna?

Ja, i många fall kan en traktörpanna ersätta stekpannan.

Vissa rätter som tar upp hela stekpannan där man enkelt vill komma åt med en stekspade så blir traktörpannan dock klumpig. Detta gäller exempelvis pannkakor och omelett som inte alls fungerar lika bra på en traktörpanna som i en stekpanna.

Har man ont om plats kan man välja en traktörpanna och kombinera med ett lite mindre stekjärn. Oftast är storleken viktigare på en traktörpanna som ofta ska rymma mer.

5. Hur länge håller en traktörpanna?

Många av de bästa traktörpannorna håller i flera år. De flesta produkter med nonstickbeläggning ställer dock krav på att de används rätt så inte ytan slits på ett felaktigt sätt.

En traktörpanna i helt i rostfritt stål eller gjutjärn kommer ha väldigt lång hållbarhet. De kommer dock dra på sig karaktär med tiden men funktionen kvarstår länge.

6. Kommer alla traktörpannor med lock?

Nej, alla traktörpannor säljs inte med lock.

Ett lock till traktörpannan kan vara användbart men används heller inte alltid. Om du vet med dig att du inte behöver locket kan du spara lite pengar på köpet, samt slippa förvaringen av locket.

Så valde vi ut de bästa

Specifika tester på traktörpannor är svårt att hitta och således är det svårt att hänvisa till tester där dessa exklusivt testas och ställs mot varandra.

Det man däremot kan göra är att titta på stekpannor som testas i en betydligt större utsträckning. Eftersom skillnaderna mellan en stekpanna och en traktörpanna i praktiken bara är högre och rakar kanter med lock så brukar många märken ha liknande modeller.

Man kan även jämföra teknikerna med de kastruller som testas för att utesluta så där inte är designproblem med lock eller liknande.

Avslutningsvis så är vissa traktörpannor inkluderade i tester som jämför olika stekpannor och där kan man i vissa fall utläsa hur de placerar sig och vilka som är bäst.

Kundomdömen och recensioner står som viktiga pelare i att avgöra vilka traktörpannor som är bäst. Genom att värva samman dessa med alla andra faktorer kan vi förmodligen lista de bästa traktörpannorna på ett korrekt sett.

Källor & Test

Källor, test och recensioner som vi använt oss av för att lista de bästa traktörpannorna.

 • Bästa stekpannornaTestat.nu
  Vi har använt vår sammanställning av test av stekpannor för att utvärdera bra modeller. Eftersom designen är så pass lik är det stor sannolikhet att de bästa traktörpannorna bygger på samma teknik som de bästa stekpannorna. Skillnaden med högre kant är inte tillräckligt stor för att direkt anta att det är andra modeller som är bäst när det kommer till traktörpannor. Detta är dock inte den enda källan.
 • Prisjakt – 2022
  Prisjakt är en perfekt plats att ta reda på vilka traktörpannor som är mest populära och som fortfarande säljs på bred front i de större butikerna. Det kan ge en signaler om modeller som är tänkt att finnas kvar eller modeller som fasas ut. Även kundomdömen och liknande kan signalera om vilka produkter som är bäst och vilka man bör undvika.
 • Konsumentomdömen – 2022
  Vi samlat in och aggregerat resultat från konsumenter från så väl svenska källor som internationella. Konsumenter ger ofta en bra bild av hur traktörpannorna presterar över tid och vilka som faktiskt är så bra som förväntningarna säger. Det ger oss också en insikt i vilka traktörpannor som presterar sämre och kan således filtrera bort dem även om de varit testvinnare och fått utmärkelser som ”bäst i test”.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng