Rengöra och diska stekpanna

Så rengör du din stekpanna på rätt sätt

Du har antagligen mer än en gång försökt skrubba en stekpanna ren med lite för tuffa redskap. Bara för att redan vid nästa användningstillfälle inse att ytan är förstörd och att den inte längre går att använda.

Om du tar hand om dina stekpannor på rätt sätt, och använder bra redskap och medel, så är detta problem ett minne blott. Då kan de bli trogna vänner i köket i många år och fortsätta att erbjuda dig de fina egenskaper du köpte dem för.

Det är dock viktigt att tänka på att olika typer av stekpannor kräver olika typer av skötsel. Därför kommer du att i den här artikeln att lära dig mer om hur du rengör just din stekpanna på rätt sätt!

Olika typer av stekpannor

För att din matlagning ska gå så enkelt och effektivt som möjligt gäller det att välja en stekpanna som passar för den mat du ska tillaga. Det ger dig inte bara bättre kontroll, utan stekpannan kommer dessutom att hålla längre.

Att använda rätt stekpanna för rätt ändamål gör nämligen att du undviker onödigt slitage. Ska du till exempel låta en gryta stå och puttra länge på spisen passar det bättre med en tjockbottnad stekpanna. Den är nämligen utformad för att klara av varmare och längre matlagning.

Ska du däremot snabbt få en fin stekyta på dina grönsaker passar en stekpanna med tunnare botten bättre. Den kommer nämligen att erbjuda en snabbare uppvärmning och är avsedd just för lättare stekning och förvällning.

Förutom materialskillnader hos modellerna finns där olika stekpannor och även andra kokkärl som kan användas för att uppnå olika fördelar i köket. Materialet och dess ytbehandling har stor betydelse för hur du ska rengöra stekpannan.

Allmänna underhållstips

Ett generellt underhållstips som passar för alla typer av stekpannor är att aldrig skölja den i kallt vatten när du precis är klar. Eftersom metaller kan röra sig vid snabba temperaturförändringar kan detta resultera i att stekpannan ändrar form, samtidigt som det kan förstöra beläggningen.

Du bör också använda ett redskap som passar i den stekpanna du lagar mat i. En stekpanna med non-stick-beläggning passar bäst ihop med köksredskap av silikon, plast eller trä för att inte ytan ska skadas. Redskap av metall passar i sin tur bättre i stekpannor av rostfritt stål och gjutjärn.

Däremot finns det som sagt specifika rengörings- och underhållstips för olika material och stekpannor. Fortsätt läsa för att ta reda på vad du bör ha i åtanke vid rengöringen av dina stekpannor.

Tips för att rengöra en stekpanna av gjutjärn

En stekpanna av gjutjärn kan hålla i årtionden om du tar hand om den på rätt sätt. Har du till exempel ärvt en gjutjärnspanna är den troligtvis redan instekt, men om du köper en ny ska den stekas in med matolja.

Diska och rengöra gjutjärnspannaDetta skapar ett skyddande lager i pannan som gör att maten inte bränner fast. För att detta inte ska försvinna är det därför viktigt att du endast rengör den med varmt vatten och en ren borste. Undvik alltså diskmedel och andra produkter som kan ta bort det skyddande lagret.

En stekpanna av gjutjärn ska heller inte diskas i diskmaskin. Skulle du råka ut för riktigt envisa fläckar kan du prova att använda en stålborste eller stålull, men då kan det vara bra att steka in en ny skyddande yta efteråt.

Skulle du trots allt välja diskmedel är det kritiskt att pannan smörjs in direkt. Det finns annars en stor risk att gjutjärnspannan rostar. Ställ heller aldrig pannan med vatten över natten då samma sak kan uppstå.

Tips för att rengöra en stekpanna med non-stick-beläggning

Rengöra stekpanna non-stick-beläggningEn belagd stekpanna kan vara en keramisk stekpanna, en teflonpanna eller en stekpanna med någon annan form av non-stick-beläggning som hindrar maten från att brännas fast. Detta skyddande lager gör dem dessutom enkla att rengöra och det går bra att diska dem i diskmaskin.

Allra bäst resultat och hållbarhet får du dock om du diskar din non-stick-stekpanna för hand med vanligt diskmedel. Kom också ihåg att endast använda köksredskap av silikon, plast eller trä får att inte skada beläggningen.

Non-stick-beläggningen bidrar till att stekpannan blir väldigt enkel att rengöra och övrigt material kan användas för att hålla nere vikten. Det göra att ergonomin ofta blir bra och det är inte konstigt att dessa stekpannor utnämns till bäst i test.

Tips för att rengöra en stekpanna av kolstål

Precis som gjutjärnspannan så behöver en stekpanna av kolstål stekas in för att behålla sina skyddande egenskaper. Detta ska göras innan första användningen och därefter med jämna mellanrum med lite neutral olja.

Detta gör att du inte får rengöra kolstålspannor med diskmedel och de bör heller inte ligga i blöt i mer än en minut, eftersom detta kan skada den naturliga beläggningen.

Tips för att rengöra en stekpanna av koppar

En stekpanna av koppar är både vacker att titta på och effektiv att laga mat i. Dessutom är den enkel att rengöra då du kan välja att antingen diska den för hand med diskmedel eller att diska den i diskmaskin.

Viktigt att tänka på är dock att allt för många turer i diskmaskinen och för hög värme på spisen kan göra att kopparstekpannan börjar skifta i färg. Ett tips är då att polera upp den med lite ättika eller vanligt putsmedel!