Bästa Stekpanna

Stekpannor – Bäst i Test

Stekpannan är en av de mest använda köksredskapen i våra kök men ändå är det många som kör billiga stekjärn med dålig kvalitet, ojämn värme och där det bränner fast vid matlagning.

Men vilka är egentligen de bästa stekpannorna och vad kostar det att investera i en testvinnare? På denna sida går vi igenom de stekpannor som utsetts till bäst i test i oberoende tester och som är tydliga kundfavoriter.

En bra stekpanna är en investering som ska hålla många år men det är svårt att få en modell som är bra på allt. En stekpanna som premierar enkelhet brister ofta i hållbarhet medan andra modeller har andra fördelar. Längre ner kan du läsa mer om vilka fördelar olika material har och vilka förväntningar som är rimliga på en bra stekpanna/stekjärn idag.

Här nedanför kan läsa mer om de bästa stekpannorna 2022. Vi lyfter fram både för- och nackdelar med stekpannorna för att göra det lättare för dig att välja och köpa rätt.

Scanpan CTX Ceramic Titanium – Bäst i test

Scanpan CTX Ceramic Titanium
  • Bäst i Test 2022
  • Bäst i test hos Aftonbladet 2020
  • Toppbetyg från konsumenter
  • Slimmad design och non-stick beläggning
  • Tillverkad i rostfritt stål & fungerar på induktion
  • Tål maskindisk men rekommenderas ej
  • 5 års garanti mot tillverkningsfel

Priser för Scanpan CTX Ceramic Titanium

1 219 krTill Butik
  • Öppet köp i 30 dagar
1 219 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
1 249 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Scanpan CTX Ceramic Titanium är en stekpanna i toppklass som blivit utsedd till bäst i test och är älskad av konsumenter – i alla fall till en början.

Scanpan CTX Ceramic Titanium - stekpanna bäst i testScanpan har lyckats fenomenalt bra med att ta fram en stekpanna som har god ergonomi, bra egenskaper och en utmärkt nonstick-beläggning från start. Det är helt enkelt inte konstigt att tester upplever stekpannan som särklass bäst.

En tydlig nackdel är dock att beläggningen inte verkar hålla måttet i längden. Många konsumenter är besvikna på att beläggningen ger vika efter ca 2 års användning och ibland även innan dess. Detta trots att de hävdar exemplarisk skötsel enligt anvisningarna.

Kortisigt är det dock få stekpannor som presterar bättre och varför vi även kan se enormt många positiva omdömen från konsumenter som köpt och testat produkten.

I övrigt har Scanpan CTX Ceramic Titanium en lyxig finish som är både slimmad och har en minimalistisk design. Tack vare nonstickbeläggningen är den mycket enkel att rengöra så länge den finns kvar och stora delar av stekpannan är tillverkad i rostfritt stål.

Stekpannan tåler även ugnsvärme upp till 260 grader vilket är i en klass för sig också. Pannan blir snabbt varm och fördelar värmen väldigt bra över hela stekytan vilket många billigare modeller misslyckas med.

Givetvis fungerar den bra även på induktionshällar.

Slutsats

Om du jämför nya stekpannor vilket normalt sett oberoende tester gör så är det inte konstigt att Scanpan CTX Ceramic Titanium kommer ut som bäst i test. Det är en genomtänkt stekpanna med jämn värme, bra funktioner och en mycket trevlig non-stick-beläggning vilket testerna tydligt kan visa.

Även bland konsumenter är det överväldigande betyget bra och den får mycket högt genomsnittsbetyg efter vår sammanställning. Det letar sig dock igenom ett antal recensioner som informerar om att beläggningen ger upp efter ca 2 års användning.

Det är inte ovanligt att beläggningen släpper efter 2 års tid och även om vi tycker den borde hålla längre för en stekpanna i denna prisklass är vi inte helt förvånade. Det är helt enkelt något du bör vara beredd på oavsett fabrikat som har ytbeläggning som ska vara nonstick.

Gör det stekpannan prisvärd? Nej, det är väl där du som konsument måste överväga om det är värt att ha en stekpanna i toppklass som endast har en hållbarhet på något år. Det finns billigare alternativ som är fullt rimliga med tanke på detta.

Tefal Unlimited Premium – Bästa Budgetval

Tefal Unlimited Premium
  • Bästa Budgetval 2022
  • Toppbetyg i Råd & Röns test
  • Bra betyg från konsumenter
  • Mycket prisvärt stekjärn
  • Stark nonstickbeläggning
  • Jämn värmespridning
  • Finns i flera storlekar

Priser för Tefal Unlimited Premium

799 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

När Råd och Rön testade stekpannor under 2021 var det många modeller som deltog i resultatet där Tefal Unlimited Premium Stekpanna 28cm kom ut med toppbetyg.

Stekpannan är av en enkel modell och tillhör den lägre prisklassen. Det är en stekpanna som på många sätt lever upp till förväntningarna på en bra vanlig stekpanna med non-stickbeläggning.

I testet presterade Tefal Unlimited Premium bra på att steka ägg, pannkakor och hade en någorlunda jämn temperatur och bra hanterbarhet. Den klarade även testets temperaturchock bra vilket gör att den passar ganska bra i många vanliga hushåll.

Även bland konsumenter har stekpannan fått bra betyg av de som testat och det mesta tyder på att det är en riktigt prisvärd modell.

Stekpannan är utrustad med en beläggning som Tefal kallar för Titanium Anti-Scratch och ska vara 6 gånger starkare än Tefals vanliga nonstickbeläggning samt tåla metallredskap. I testet hos Råd & Rön visar förvisso att det är relativt tåligt mot repor men det är ändå rekommenderat att undvika onödigt slitage.

Botten på Tefal Unlimited Premium är lite tjockare och ger en stabilare värme och bra värmespridning över hela pannan. Nackdelen är att du får vänta en minut längre jämfört med stekpannorna som har tunnare botten eller optimerat värmeöverföringen bättre.

Stekpannan finns i flera storlekar om 20, 24, 28 och 30 cm vilket ger dig möjligheten att välja den storlek du föredrar. Det är t.ex. inte dumt att ha ett mindre stekjärn på 20 cm och ett lite större på 28-30 cm.

Slutsats

Tefal Unlimited Premium är utan tvekan en väldigt bra stekpanna som fått toppbetyg i oberoende test där den genomgått flera tuffa testomgångar. Samtidigt har den fått bra betyg av konsumenter som testat.

I den lägre prisklassen är det ingen tvekan om att Tefal Unlimited Premium tillhör de absolut bästa stekpannorna och vår rekommendation som bästa budgetvalet.

Ikeas stekpannor i 365+ serien är bra alternativ även om de presterade sämre i testet. Föredrar du rejälare stekjärn i gjutjärn eller kolstål finns även det men det är inte lika enklare att underhålla även om de lär ha klart längre hållbarhet. De olika för- och nackdelarna med material och beläggningar går vi igenom längre ner i artikeln.

Satake Stekpanna – Prisvärt lättviktsgjutjärn

Satake Stekpanna 28cm
  • Bra Produkt 2022
  • Toppbetyg av konsumenter som testat
  • Tillverkat i lättviktsgjutjärn
  • Bra nonstick-beläggning
  • många redskap fungerar i stekpannan
  • Finns i flera storlekar

Priser för Satake Stekpanna 28cm

339 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 14 dagar
499 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
810 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Satake Stekpanna i lättviktsgjutjärn är ett av de bästa stekjärnen i den lägre prisklassen du kan välja med toppbetyg från konsumenter som testat.

De klassiska stekjärnen i gjutjärn är pålitliga stekpannor med jämn värmespridning som håller i flera decennier men som kräver lite extra underhåll. Stekpannor i lättviktsgjutjärn bär på liknande egenskaper men väger mindre.

Satake Stekpanna - lättviktsgjutjärnSatake Stekpanna på 28 cm i diameter har en vikt på 1,8 kg vilket är mer än vanliga lätta stekpannor tillverkade i aluminium och teflon som non-stickbeläggning. Däremot är de inte extremt mycket tyngre än de bästa stekpannorna med flera lager metall och rostfritt stål.

Stekjärnet fungerar på att alla spisar inkl. induktion och unikt för ett stekjärn tillverkat i gjutjärn är att det även har en non-stickbeläggning. Beläggningen har kritiserats av vissa konsumenter och vissa verkar haft oturen att beläggningen gett vika tidigt.

Även om det specificeras som att stekjärnet tåler maskindisk gör du klokt i att endast diska förhand. Modellen finns i olika storlekar från 20 cm upp till 32 cm så du kan köpa de storlekar du föredrar.

Slutsats

Även om du kanske inte kan förvänta dig samma höga kvalitet som dyrare stekpannor är det mycket som tyder på att du får väldigt mycket för pengarna om du kan få tag på stekjärnet för under 500 kronor.

När vi sammanställde konsumenternas omdömen var snittbetyget extremt högt och även om det finns ett antal konsumenter som haft problem med beläggningen tidigt tyder det mesta på att den håller i alla fall ett par års tid.

I prisklassen är det få stekjärn som når upp till denna kvalitet och en bra utmanare till bästa budgetvalet.

Scanpan Pro IQ – Testvinnare

Scanpan Pro IQ Stekpanna 28cm
  • Bra Produkt 2022
  • Bäst i test hos Aftonbladet 2018
  • Toppbetyg från konsumenter som testat
  • Non-stick beläggning
  • Fungerar på alla spisar
  • Lätt och ergonomisk design

Priser för Scanpan Pro IQ Stekpanna 28cm

1 253 krTill Butik
  • Öppet köp i 30 dagar
1 253 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
1 253 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Scanpan Pro IQ har idag funnits ute på marknaden i ett antal år och vi har inte kunnat hitta några större negativa omdömen från konsumenter vilket är väldigt bra. Vår sammanställning tyder snarare på ett högt snittbetyg med nöjda konsumenter.

Tillsammans med att modellen utsågs som bäst i test när Aftonbladet testade stekpannor under 2018 gör den även har ett gott testresultat i bagaget.

En kul detalj med Scanpan Pro IQ är att den är tillverkad förhand av 100 % återvunnen aluminium på Scanpans fabrik i Danmark. På så sätt är det kanske ett av de mest miljövänliga alternativen att vända sig till.

Stekpannan har inga ömma delar och tål ugnsvärme upp till 260 °C vilket gör att den lämpar sig väldigt bra för den som vill kunna använda den både på spisen och i ugnen.

Botten på Scanpan Pro IQ är tillverkat i rostfri stål vilket är riktigt bra då det även gör att stekpannan fungerar på induktionshällar och alla andra typer av spisar. Den har också en keramisk non-stick-beläggning som gör att det är mycket enklare att diska. Dessutom går den att diska i maskin om man önskar även om rekommendationerna brukar vara att diska förhand för bästa hållbarhet.

Det är ergonomiskt utformat och lätt att arbeta. Den låga vikten på stekpannan tillskrivs en av kvalifikationerna för modellen i både testet och bland konsumenter som testat.

Slutsats

Scanpan Pro IQ är en stekpanna som fått väldigt bra betyg av så väl konsumenter som i tester. Baserat på det enskilda resultatet är det mycket som tyder på att Scanpan Pro IQ är en av de bästa stekpannorna du kan köpa.

Det är dock troligt att den har samma beläggning som CTX-modellen och det finns således en risk att nonstick-beläggningen blir sämre efter ca 2 års användning. Vi har dock inte kunnat bekräfta eller dementera detta.

de Buyer Mineral B Element – Bästa i Kolstål

de Buyer Mineral B Element
  • Bra Produkt 2022
  • Bästa stekpannan i kolstål
  • Mycket bra betyg överlag
  • Unika egenskaper och hållbart
  • Lättare att hantera än gjutjärnspanna
  • Anses av vissa vara bästa typen av stekpanna

Priser för de Buyer Mineral B Element

599 krTill Butik
  • Öppet köp i 30 dagar
599 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Det finns en del konsumenter och kockar som föredrar kolstål framför teflon, keramiska och andra material. de Buyer Mineral B Element är exempel på en sådan stekpanna som fått väldigt bra betyg.

Kolstål har unika egenskaper som vi går in djupare på längre ner i artikeln. I praktiken krävs mer underhåll och speciellt initialt när du precis köpt produkten. I utbyte får du ett långlivat stekjärn med naturlig nonstickbeläggning.

Vid leverans kommer den täckt med ett lager vax som du måste rengöra. Detta är för att skydda stekjärnet då den inte är rostfri. Genom att spola varmt vatten på den och sedan torka av den med hushållspapper kan du få bort det.

Stekjärnet ska precis som gjutjärnspannor inte diskas i maskin och man ska inte använda diskmedel om man kan undvika det. Efter att den är rengjord ska den även oljas in med t.ex. olivolja och lite hushållspapper.

Sköter man de Buyer Mineral B Element och kolstålspannan rätt så byggs det upp en naturligt bra non stick-beläggning vilket gör att du enkelt kan diska av den med bara varmvatten.

Är man van vid gjutjärnspannor så kan kolstålspannor vara ett bra alternativ då skötseln är sig väldigt lik. Men samtidigt får du ett mycket lättare och mer bekvämlig stekpanna att arbeta med.

Slutsats

de Buyer Mineral B Element är en av de bästa stekpannorna tillverkade i kolstål och varför vi har med det som alternativ här.

Alla gillar inte det för det krävs mer underhåll än en traditionell stekpanna med nonstickbeläggning, speciellt initialt när det behöver brännas in. Däremot är det pålitligt och har lång hållbarhet om du tar hand om det.

Ronneby Bruk Ultra Light Pro – Populär stekpanna

Ronneby Bruk Ultra Light Pro
  • Bra Produkt 2022
  • Mycket populärt alternativ av konsumenter
  • Ultralätt gjutjärn på 1,7 kg
  • Tål höga ugnstemperaturer
  • Klassisk svensk tillverkare

Priser för Ronneby Bruk Ultra Light Pro

649 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
649 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Tittar man kundomdömen och recensioner så dyker den ultralätta gjutjärnsstekpannan från Ronneby Bruk upp titt som tätt som en favorit.

Ronneby Bruk har länge tillverkat bra stekpannor och där deras klassiska gjutjärnsstekpannor varit klassiska favoriter. De är ock väldigt tunga men deras stekjärn Ultra Light Pro löser den biten på ett enastående sätt.

Vikten för deras lätta gjutjärnsstekpanna är ca 1,7 kg vilket är runt ett kilo mindre än motsvarande vanliga i gjutjärn. Vikten varierar dock marginellt lite då alla modeller är handgjorda hos Ronneby Bruk.

Ultra Light Pro tål att användas i ugn med höga temperaturer och stekpannan fungerar även på induktionshäll.

Många finner trygghet i gjutjärn då vi vet att järn är ett väldigt bra material som både är hållbart och inte farligt utan snarare bra om vi får i oss i rimliga mängder.

Gjutjärn är lätt att hantera och rengöra om man tar hand om det. Lättast är att diska det i varmt vatten medan de är varma (men inte stekheta). Skulle det vara svårt att rengöra kan man använda lite diskmedel.

Slutsats

Stekjärn i gjutjärn är de mest klassiska modellerna som finns. De är extremt pålitliga men kräver underhåll och väger en hel del. Lättgjutjärnspannor som Ronneby Bruk Ultra Light Pro minskar dock vikten rejält och gör de till riktigt bra utmanare.

Det finns många konsumenter som föredrar gjutjärn framför de med nonstickbeläggning och det är inte svårt att förstå då du får en jämn prestanda som håller i många år. Nackdelen är det ökade underhållet som ställer högre krav på att du tar hand om det och smörjer in det vid behov.

Fiskars/Hackman All Steel – Bäst hos SVT

Hackman All Steel
  • Bästa stekpanna när SVT Plus tester
  • Omtyckt modell av konsumenter
  • Enastående non-stickbeläggning och slitageskydd
  • Tål hög värme och kan maskindiskas vid behov
  • Populär modell som är bra att laga mat med

Priser för Hackman All Steel

696 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Hackman All Steel blev testvinnare när TV-programmet Plus under 2015 testade flera stekpannor. Modellen utmärkte sig med en enastående bra non-stick-beläggning i form av en keramisk Ceratec-beläggning och att den var mycket mer slittålig än övriga stekpannor.

Hackman All Steel fick i slutändan bära titeln som bäst i test då den även var den stekpanna som var lättast att laga mat i och klarade alla tester väldigt bra. Den stora nackdelen ansågs vara vikten på 1,6 kg men det är betydligt lägre än de i gjutjärn.

Eftersom stekpannan varit ute på marknaden länge har många konsumenter haft möjligheten att testa den under längre tid. De visar på betydligt större brister där beläggningen håller några månader upp till ett år.

Hackman All Steel är en stekpanna som tål maskindisk men för bästa livslängd och undvika onödigt slitage rekommenderas handdisk och gärna direkt efter att den används vilket tack vara non-stickbeläggningen görs i ett hafs.

Tillverkaren av stekpannan är Fiskars och modellen är 28 cm i diameter med en bottenyta på 23,3 cm. Modellen tåler hög värme vilket även gör att det går bra att flambera i stekpannan.

Slutsats

Fiskars All Steel ansågs länge vara ett av de bästa stekjärnen i den lägre prisklassen men idag står det klart att beläggningen inte riktigt håller måttet.

Trots att stekpannan blev bäst i testet hos SVT målar konsumenterna upp en annan bild över stekpannan. Med beläggning som endast håller någon månad innan mat bränner fast är problematiskt.

Det är dock långt ifrån alla konsumenter som målar upp den bilden men det är rimligt att anta att skyddet slits bort relativt snabbt.

Tänka på vid köp av stekpanna

Det finns en del att känna till om stekpannor för att kunna göra ett bra köp. Du kan givetvis satsa på något av modellerna ovan vilket tillhör de absolut bästa stekpannorna på marknaden. Testvinnarna har använts av kockar och har bra egenskaper för att kunna laga mat på ett bra och roligt sätt.

Värme

En av de viktigaste aspekterna med en stekpanna är att den ska kunna återge en jämn värmefördelning ut över hela stekytan. Skillnader i temperatur kan göra tillagning av kött, fisk och andra större bitar mycket svårare och med sämre resultat.

Ett stekjärn som snabbt blir varmt kommer även har sämre egenskaper för att bibehålla värmen om något kallt läggs på. Detta behöver dock inte innebär ett problem om man har en bra spis och där stekpannan endast fördelar och sprider värmen. En tjock gjutjärnsstekpanna kan således vara bra på äldre och långsamma spisar för viss typ av matlagning då det krävs mer för att värma upp och kyla av dem.

En annan viktig aspekt är temperaturen som stekpannan klarar av att hantera. Vill du kunna steka och sedan placera pannan i ugnen? I så fall bör den klara av höga temperaturer och vara designad för det. Liknande gäller om du önskar flambera direkt i stekpannan.

Ergonomi

Ergonomin för stekpannor är viktigt och framför allt för kockar som använder stekjärnen och stekpannorna regelbundet. De bästa stekpannorna har en ganska låg vikt men allt runt 1,5 kg brukar anses vara någorlunda enkelt att hantera för de flesta.

Klassiska gjutjärnsstekpannor är exempel på tunga pjäser som väger upp och omkring 3 kilo vilket gör dem väldigt otympliga. Fyller man sedan stekjärnet med kött och sås så har man helt plötsligt en stekpanna som kräver två händer vilket för de flesta inte är optimalt och blir ett moment som är jobbigt.

Nonstick-beläggning

Beläggningen är annan viktigt aspekt och hänger starkt ihop med vilka material som stekpannan är tillverkad i. Tittar man på testvinnarna och de modeller som fått bäst i test så verkar det som att stekpannor i rostfri stål i kombination med en keramisk beläggning klarat sig bäst.

Gjutjärnsstekpannor och stekpannor i kolstål har fördelen att de inte behöver någon beläggning utan bygger upp det själv. Tar man hand om stekjärnen på ett bra sätt så håller de väldigt länge men samtidigt är där nackdelar i skötsel och enkelhet som man får med en keramisk stekpanna.

En bra beläggning kommer göra tillagning av pannkakor, omelett och liknande rätter mycket lättare. Samtidigt håller stekpannan under väldigt lång tid där de år ut och år in kan leverera samma härliga upplevelse.

Stekpannans design & utformning

Design och utformning har också en stor betydelse. Storleken på stekjärn bestäms i diameter och gäller från över kant till kant. Det innebär att många stekjärn som lutar har en lägre bottenyta än det som anges när man köper. Detta gäller praktiskt taget alla stekpannor men hur mycket väggarna lutar skiljer sig.

En video där testvinnaren från Scanpan används.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Vanligt ställda frågor om stekpannor och vilka som är bäst.

  1. Vilken stekpanna är bäst?
  2. Hur länge håller en stekpanna?
  3. Hur varm blir en stekpanna?
  4. Hur stor stekpanna ska man välja?
  5. Ska man välja keramisk stekpanna eller med teflon?
  6. Hur förlänger man livslängden på stekpannor?
  7. Vad är non-stick-beläggning?
  8. Ska man köpa stekpannor i flera storlekar?
  9. Hur rengör jag bäst en stekpanna?

1. Vilken stekpanna är bäst?

Scanpan har i flera tester genom åren visat sig prestera riktigt bra. De har flera modeller som utsätts till bäst i test och det är ingen tvekan om att de presterar riktigt bra i nyskick.

Stekpannor slits dock olika snabbt och åsikterna går kraftigt isär vilken stekpanna som är bäst över tid.

En klassisk stekpanna i gjutjärn håller extremt bra över tid och väldigt slitstark men har nackdelarna att de är tunga och otympliga att använda. Samtidigt saknar de non-stick-beläggning och kan vara jobbigare att diska.

De flesta föredrar de smidigare stekpannorna med keramisk beläggning eller med teflon som båda är non-stick och gör rengöring mycket lättare. Dessa ytor slits dock och efter en tid kommer stekpannan vara klart sämre.

Det finns andra alternativ också som t.ex. kolstål men de ställer unika krav hantering och renhållning vilket i sin tur inte uppskattas av alla konsumenter.

2. Hur länge håller en stekpanna?

Stekpannor livslängd varierar en hel del beroende på modell.

De populäraste stekpannorna som är lätta att arbeta med och har non-stick-beläggning eller keramisk beläggning håller ett bra skick i ett antal år.

Den exakta livslängden beror mycket på hur du hanterar dem, vilken värme du utsätter dem för och vilka köksredskap du använder tillsammans med dem.

Vill du att dina stekpannor har nära inpå nyskick i över 2-3 år så är det bättre att satsa på gjutjärn eller kolstål. Men då får du leva med andra nackdelar.

3. Hur varm blir en stekpanna?

För vanlig stekning och bryning når stekpannor upp mot 200 °C. Temperaturen 170-180 °C brukar anses vara optimalt för bryning av steksmör och anses vara redo att användas.

De flesta stekpannor mår inte bra av temperaturer en bit över 200 °C och kan ta skada. Klassiska gjutjärn och stekjärn fixar högre temperaturer och är mer tåliga men även de kan ta stryk.

4. Hur stor stekpanna ska man välja?

En stekpanna på 28 cm i diameter brukar anses vara en normalstor stekpanna.

Det finns mindre modeller som t.ex. 24 cm som kan vara bra för att steka pannkakor och annat mindre i. Samtidigt finns det större modeller som t.ex. 32 cm rymmer mer och kan vara lämpliga i andra situationer.

5. Ska man välja keramisk stekpanna eller med teflon?

Både keramiska stekpannor och de med teflon har non-stick-beläggning.

I tester har dock de med teflon (PTFE) presterat bättre och anses vara de som är bäst i test.

Däremot skiljer sig hållbarheten och stekpannor med non-stick-beläggning PTFE har visat sig slitas ut efter 2-3 år. I många fall bedömer konsumenterna att de vill köpa ny stekpanna då.

6. Hur förlänger man livslängden på stekpannor?

Följa instruktionerna i manualen som medföljer din stekpanna.

Men generellt bör man inte värma upp stekpannan till för hög värme, undvika diskmaskin och inte använda köksredskap i metall vid matlagning då det kan slita på ytan.

7. Vad är non-stick-beläggning?

En non-stick-beläggning är en yta som stekpannan är behandlad med som gör att mat inte fastnar där. Tanken är att det ska vara lätt att diska av för hand och det mesta ska lossna bara man spolar med vatten.

Keramiska beläggningar eller t.ex. teflon i form av PTFE är vanliga exempel på non-stick-material.

8. Ska man köpa stekpannor i flera storlekar?

Om du idag planerar att byta ut alla dina stekpannor så kan det vara bra att köpa mer än en.

Två stekpannor brukar anses vara minimum i större hushåll och det kan vara smart att välja en lite mindre och en medelstor.

Vissa rätter kan behöva mer än en stekpanna och ibland kan det bli mer effektivt om du kan använda två samtidigt.

Ett annat tips är att köpa en bra traktörpanna som påminner mycket om en stekpanna fast har högre kanter/vinklar samt kommer med lock. Det är inte ovanligt att du kan kombinera olika typer av kokkärl och stekpannor som kan komplettera varandra på ett bra sätt.

Med en traktörpanna kan du steka färs, köttbullar och mycket mer precis som i en stekpanna, däremot gör kanterna det lite svårare att använda en stekspade. Fördelen är däremot att de är ypperligt bra för såser som t.ex. om du vill laga köttfärssås.

9. Hur rengör jag bäst en stekpanna?

Det bästa sättet att rengöra sin stekpanna är att låta den svalna något efter användning men rengöra den när den fortfarande är varm.

Eftersom det är vanligt att man vill servera maten direkt efter tillagning kan du med fördel försöka diska den direkt efteråt.

Det är alltid rekommenderat att diska stekpannor förhand. Torka borta eventuellt fett med hushållspapper och släng i matavfallet. Huruvida du ska diska med diskmedel eller bara varmvatten beror på materialet.

En gjutjärnsstekpanna eller vad som ofta klassiskt beskrivs som stekjärn ska inte diskas med diskmedel. Fettet behövs för att skydda järnet och utan det rostar materialet i kontakt med vatten. Det är en process som börjar direkt när den utsätts för vatten.

Om du tvingas använda diskmedel till ett gjutjärnsstekpanna så rekommenderas att torka bort allt vatten och olja in stekpannan direkt igen med t.ex. matolja.

Material på stekpannor

Olika material och tillverkningstekniker av stekpannor med för- och nackdelar.

Stekpanna i gjutjärn

Gjutjärn har varit ett material som används i decennier för stekpannor och är än idag ett väldigt populärt material på stekpannor.

Gjutjärn har fördelen att det ger en väldigt bra och jämn värme medan nackdelen är att de väger mycket och tar lite längre tid att värma upp. De ultralätta gjutjärnsstekpannorna har dock gjort att vikten sjunkit med ca 1 kilo och närmar sig normaltunga stekjärn.

En stekpanna i gjutjärn är dock något som håller länge och kan enkelt hålla flera decennier om man tar hand om det och inte sliter onödigt mycket med diskmedel och smörjer in det vid behov (t.ex. efter man diskat det).

Gjutjärn går heller inte att diska i diskmaskin och saknar non-stickbeläggning som gör att mat inte fastnar.

Ett alternativ till en gjutjärnsstekpanna är att istället köpa en i kolstål. Stekpannor kolstål fungerar i praktiken som en gjutjärn men är mycket lättare i sin vikt och smidigare i sin design. Däremot påminner de mycket om varandra i hur man tar hand om produkten, hur den diskas m.m.

Stekpanna i teflon

Teflon var länge ett populärt ämne att tillverka stekpannor i. Materialet har flera fördelar som att det väger väldigt lite, är enkelt att rengöra och kostar inte så mycket att ta fram.

Teflon fick dock stora skriverier om att det kunde vara väldigt cancerframkallande vilket gjort att materialet inte används idag på samma sätt. Teorierna låg att om teflon upphettades till tillräckligt höga temperaturer så kunde materialet avge ämnen som var hälsofarliga.

Samma diskussion fördes även kring att använda visp, stekspade och liknande i metall när beläggningen var teflon så orsakades repor vilket då gjorde att det farliga ämnet hamnade i maten.

Det finns fortfarande teflonpannor och ett exempel är IKEA 365+ som använder detta som nonstick-beläggning. Det mesta tyder idag på att teflonpannor inte är farliga om de används korrekt. Vid normal matlagning och med rätt köksredskap som inte är gjorda av metall så betraktas de inte som hälsofarliga.

Det största problemet med teflon är vid tillverkning av av dem då de kemikalier som används är väldigt farliga för människan och kan orsaka allvarlig förgiftning som t.ex. leder till missbildningar i foster. Detta är ett problem där teflonpannor tillverkas och ställer krav på arbetsmiljön där. Det kan vara svårt som konsument att veta hur tillverkningen går till och hur bra det faktiskt är. Av denna anledning väljer många att inte köpa en stekpanna i teflon, det är också en anledning varför vi inte valt att lyfta fram IKEA 365+ som ett prisvärt alternativ. Vi har inte kunnat identifiera hur det tillverkas och vilket ansvar IKEA tar.

Keramisk stekpanna

Stekpannor med keramisk yta har en skyddande behandling som ger en non-stickeffekt där maten inte fastnar lika enkelt. Det gör det mycket enklare att rengöra stekpannan efter att den använts, men underlättare även vid tillagning då mat som ska vändas inte bränner fast lika enkelt.

Flera omtyckta modeller använder denna tekniken och kan vara något att hålla utkik efter om du vill hitta den bästa stekpannan.

Det finns rapporter om att keramiska stekpannor med tiden tappar sin beläggning och blir sämre. Detta varierar kraftigt mellan olika modeller och påverkas även mycket av hur man använder stekpannan.

Rostfria modeller

Rostfria modeller är till skillnad från gjutjärn tillverkat i det hårdare materialet stål och är även rostfritt vilket ger fördelar som lättare vikt och möjligheten att diska stekjärnet i diskmaskin.

Även om stekjärnen inte rekommenderas att diskas i maskin så går det och det marknadsförs även som det. Detta kan vara bra att känna till vid tidspress och middagsbjudningar att man kan köra ner stekpannan i maskinen och få den ren utan att några direkt skadliga effekter uppstår.

Däremot misstänks det att non-stickbeläggningen i stekpannan tar onödigt mycket slitage i diskmaskinen och att livstiden för ditt stekjärn förkortas.

Flera av de modeller som fått bäst i test i tester och recensioner bygger i grunden på en rostfri grund med olika typer av tekniker för beläggning sen.

Så valde vi ut de bästa stekpannorna

Vi har granskat de senaste oberoende testerna och analyserat deras metoder och testresultat för att få en inblick i vilka stekpannor/stekjärn som är bäst i test.

Oberoende tester som ställer flera stekpannor mot varandra tenderar att vara bra underlag för att hitta de bästa produkterna och filtrera bort de som presterar absolut sämst. Ett visst hänsynstagande till pris görs här där billigare stekpannor med väldigt bra betyg kan tas med även om de inte placerats sig i absoluta toppen.

Vi jämför sedan urvalet av stekpannor mot vad konsumenter tycker. Förutom att vi aggregerat resultatet från flera källor för att få en bred bas med många omdömen så läser vi även vad konsumenterna skriver. Vi försöker identifiera röda trådar och kvalitetsproblem som är återkommande hos många konsumenter.

Stekpannor som inte klarar vår kvalitetskontroll och granskning gallras bort. Kvar återstår de bästa stekpannorna som presterat bra i väl tester men som också inte fått dåligt betyg av konsumenter.

Källor / Tester

Källhänvisningar för tester och recensioner som vi använt för att presentera de bästa stekpannorna.

  • 28 Stekpannor testade – 2021 – Råd & Rön
    Råd & Rön har lanserat ett nytt test under hösten 2021 där de testat 28 olika stekpannor från flera olika tillverkare som Tefal, Fissler, WMF, Ikea m.fl. De har dock inte inkluderat stekpannor från t.ex. Scanpan som i flera andra tester blivit utsedda till bäst i test. Även den populära tillverkare Satake saknas i testet. Vi tycker det är märkligt då man valt många modeller från vissa tillverkare men inga alls från andra välkända. Bland de testade modellerna så presterade Tefal Easy Chef bäst och kammade hem både utmärkelsen ”Bäst i Test” och ”Bra köp”. På andraplats placerade sig Tefal Unlimited Premium följt av WMF Durado, Tefal Excellence och Fiskars All Steel. Bristen på att få med de populäraste produkterna i ett så stort test gör att resultatet och slutsatserna blir skeva redan från början. I övrigt testar Råd & Rön stekpannorna hårt och utsätter dem får flera bra deltest där t.ex. tålighet och värmefördelning jämförs.
  • Test av 9 keramiska & PTFE stekpannor – 2021 – Testfakta
    Testfakta har testat 9st olika stekpannor i laboratorium för att se hur de presterar i uppvärmning, värmespridning, ojämnheter och slitstyrka. Scanpan TechnIQ presterade bäst i test med ett totalbetyg på 9,3 av 10. Andraplatsen följdes åt av Tefal  Jamie Oliver Cook’s Classic som fick 9,1 i betyg och på tredjeplats återfinner Fiskars Hard Face. Andra stekpannor i testet var IKEA 365+, Tefal Ceramic Control, WMF Steak Profi, Green Pan Premiere, Anders Petter Stenfors, Satake Honeycomb. Stekpannorna var antingen keramiska eller behandlade med PTFE (teflon) för att ge anti-stick-beläggning.
  • Test av 13 stycken stekpannor – 2020 – Aftonbladet.se
    Aftonbladet har låtit 3 kockar testa stekpannor. Stekpannan som blev utsedd till bäst i test är Scanpan CTX vilket är samma stekpanna som kom först i ett liknande test några år bak i tiden. Andra stekpannor som presterade bra i testet var TechnIQ som också kommer från danska Scanpan. Men även Anders Petter Stenfors, Tefal Jamie Oliver Premium, Culimat Mathias Dahlgren och Skeppshult Professional som alla kammade hem 4 av 5 i betyg.
  • Test av 10 stycken olika stekpannor – 2018 – Aftonbladet.se
    Aftonbladet Plus gjorde ett nytt test av de 10 stekpannorna Anders Petter Signerat, Demeyere Multiline, Fiskars all steel, Green pan Barcelona infinity, Le Creuset – Toughened steel professional, Professional secrets 28, Scanpan CTX Ceramic, Scanpan Pro IQ, Skeppshult Professional rak och Tefal Jamie Oliver Premium. Bäst i test blev inte helt oväntat Scanpan Pro IQ följt av den tidigare testvinnaren Scanpan CTX Ceramic. Även Tefal Jamie Oliver Premium placerade sig bra.
  • Aftonbladet Plus testar flera stekpannor – 2016 – Aftonbladet.se
    Testet i Aftonbladet utfördes av kocken Markus Löfgren och där Scanpan CTX Ceramic Titanium utsågs till bästa stekpannan i testet. På andra plats kom Skeppshult Professional och på tredjeplats kom Anders Petter Stenfors stekpanna.
  • SVT Plus testar stekpannor – 2015 – SVT.se
    TV-programmet Plus tester stekpannor som genomgår flera kliniska tester. På värmespridningen vinner stekpannan från IKEA men de andra modellerna ligger väldigt nära. I användarvänlighet och slit-tålighet kommer Hackman All steel in som segrare och som även tar hem titeln som bäst i test av alla stekpannorna. På tredje plats i testet dyker Jamie Olivers modell från Tefal upp.
  • Prisjakt – 2022
    Vi har använt oss av Prisjakt för att få en uppfattning om vilka stekjärn som är mest populära bland konsumenter. Vi får också en uppfattning om de stekjärn som blivit utsedda till bäst i test fortfarande säljs eller om de ersatts av någon annan produkt.
  • Konsumentomdömen – 2022
    Konsumentomdömen tillhör några av de absolut viktigaste källorna för att utvärdera huruvida stekpannor och stekjärn presterar över tid. Konsumenter som är besvikna över att testvinnande modeller börjat gå sönder eller prestera sämre efter 1-2 år är inte sena med att berätta om det. Det gör att vi får en bättre förståelse för hur stekpannorna faktiskt presterar över tid. Det är dock viktigt att väga in bias, förväntningar och handhavandefel för att inte döma ut produkter.