Stekpannor – Bäst i Test

Bästa Stekpannorna

Stekpannan är en av de mest använda köksredskapen i våra kök men ändå är det många som kör billiga stekjärn med dålig kvalitet, ojämn värme och där det bränner fast vid matlagning.

Men vilka är egentligen de bästa stekpannorna och vad kostar det att investera i en testvinnare? På denna sida går vi igenom de stekpannor som utsetts till bäst i test i oberoende tester och som är tydliga kundfavoriter.

En bra stekpanna är en investering som håller många år och gör matlagningen både roligare och bättre. Dessutom visar testerna att många bra modeller kostar inte så mycket.

Scanpan CTX Ceramic Titanium – Bäst i test

Scanpan CTX Ceramic Titanium
  • Bäst i test hos Aftonbladet 2016
  • Toppbetyg från konsumenter
  • Slimmad design och non-stick beläggning
  • Tillverkad i rostfritt stål & fungerar på induktion
  • Tål maskindisk men rekommenderas ej
  • 10 års garanti mot tillverkningsfel

Priser för Scanpan CTX Ceramic Titanium

1 195 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 365 dagar
1 195 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
1 195 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar
1 499 krTill Butik
  • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

För dig som vill ha en riktigt bra stekpanna i toppklass så rekommenderas Scanpan CTX Ceramic Titanium som utsågs i bäst i test när Aftonbladet Plus testade flera stekpannor under 2016.

Det är också en stekpanna som fått väldigt bra betyg om man tittar på kundrecensioner vilket stärker bedömningen om att det är en testvinnare.

Stekpannan från Scanpan har en lyxig finish som är både slimmad och har en minimalistisk design. Stekpannan är tillverkad i rostfritt stål och har sedan en väldigt bra beläggning för att motverka att något fastnar i stekpannan.

Stekpannan tåler även ugnsvärme upp till 260 grader vilket är i en klass för sig också. Pannan blir snabbt varm och fördelar värmen väldigt bra över hela stekytan vilket många billigare modeller misslyckas med.

Givetvis fungerar stekpannan på induktionshällar.

Hackman All steel – Bäst hos SVT

Hackman All Steel
  • Bästa stekpanna när SVT Plus tester
  • Omtyckt modell av konsumenter
  • Enastående non-stickbeläggning och slitageskydd
  • Tål hög värme och kan maskindiskas vid behov
  • Populär modell som är bra att laga mat med

Priser för Hackman All Steel

485 krTill Butik
  • Gratis frakt över 499 kr
  • Öppet köp i 90 dagar
489 krTill Butik
  • Gratis frakt över 500 kr
  • Öppet köp i 14 dagar
499 krTill Butik
  • Öppet köp i 30 dagar
499 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar
799 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 365 dagar

Produktbeskrivning

Hackman All Steel blev testvinnare när TV-programmet Plus under 2015 testade flera stekpannor. Modellen utmärkte sig med en enastående bra non-stick-beläggning och att den var mycket mer slittålig än övriga stekpannor.

Hackman All Steel fick i slutändan bära titeln som bäst i test då den även var den stekpanna som var lättast att laga mat i och klarade alla tester väldigt bra. Den stora nackdelen ansågs vara vikten på 1,6 kg men det är betydligt lägre än de i gjutjärn.

Hackman All Steel är en stekpanna som tål maskindisk men för bästa livslängd och undvika onödigt slitage rekommenderas handdisk och gärna direkt efter att den används vilket tack vara non-stickbeläggningen görs i ett hafs.

Tillverkaren av stekpannan är Fiskars och modellen är 28 cm i diameter med en bottenyta på 23,3 cm. Modellen tåler hög värme vilket även gör att det går bra att flambera i stekpannan.

Jamie Oliver SS Stekpanna

Jamie Oliver SS
  • Bäst i test i Aftonbladets test 2015
  • Tredje plats när SVT Plus testade stekpannor
  • Toppbetyg i kundrecensioner
  • Praktisk och smidig stekpanna att laga mat i
  • Tål diskmaskin och fungerar på induktion

Priser för Jamie Oliver SS

399 krTill Butik
  • Gratis frakt över 499 kr
  • Öppet köp i 90 dagar
529 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 365 dagar
529 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Stekpannan från Tefal som tagits fram Jamie Oliver är en populär modell som även placerat sig bra i tester. Jamie Oliver SS (Stainless Steel) är tillverkad i rostfritt stål och med en non-stickbeläggning som gör att stekpannan har en längre livslängd och tåler köksredskap.

Jamie Olivers stekpanna blev testvinnare 2015 när Aftonbladet gjorde ett test på stekpannor och den kom även på tredje plats när SVT Plus testade samma år.

En intressant funktion med Jamie Olivers stekpanna är den Thermo spot som finns i mitten av stekpannan och som indikerar när stekpannan är varm och kan börja användas.

SVT berömde stekpannan för att den var trevlig att steka i och lätt att komma åt med stekspaden vilket kan vara eller mindre enkelt beroende på stekpannans design.

Handtaget på stekpannan från Jamie Oliver är tillverkat i rostfritt stål och har en praktisk hängögla samt silikon som ger ett bra och skönt grepp.

Stekpannan går att diska i diskmaskin och den fungerar bra att använda på induktion.

Ronneby Bruk Ultra Light Pro – Kundfavorit

Ronneby Bruk Ultra Light Pro
  • Mycket populärt alternativ av konsumenter
  • Ultralätt gjutjärn på 1,7 kg
  • Tål höga ugnstemperaturer
  • Klassisk svensk tillverkare

Priser för Ronneby Bruk Ultra Light Pro

579 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Tittar man kundomdömen och recensioner så dyker den ultralätta gjutjärnsstekpannan från Ronneby Bruk upp titt som tätt som en favorit.

Ronneby Bruk har länge tillverkat bra stekpannor och där deras klassiska gjutjärnsstekpannor varit klassiska favoriter. De är ock väldigt tunga men deras stekjärn Ultra Light Pro löser den biten på ett enastående sätt.

Vikten för deras lätta gjutjärnsstekpanna är ca 1,7 kg vilket är runt ett kilo mindre än motsvarande vanliga i gjutjärn. Vikten varierar dock marginellt lite då alla modeller är handgjorda hos Ronneby Bruk.

Ultra Light Pro tål att användas i ugn med höga temperaturer och stekpannan fungerar även på induktionshäll.

Många finner trygghet i gjutjärn då vi vet att järn är ett väldigt bra material som både är hållbart och inte farligt utan snarare bra om vi får i oss i rimliga mängder.

Gjutjärn är lätt att hantera och rengöra om man tar hand om det. Lättast är att diska det i varmt vatten medan de är varma (men inte stekheta). Skulle det vara svårt att rengöra kan man använda lite diskmedel.

Fynda Stekpanna på Black Friday

Black FridayFunderar du på att köpa en ny stekpanna? Då bör du kanske spana in Black Friday som är årets stora readag där i princip alla stora e-butiker är med.

Black Friday är en shoppingdag som firas fredagen efter Thanksgiving i USA. Du kan läsa mer om detta på vår kampanj-sida där vi listar butiker och erbjudanden.

Att handla på Black Friday kan ofta innebära att man sparar upp mot 50 % om man är duktig på att leta erbjudanden. Snittet för nedsatta produkter är dock mycket lägre och ligger mellan 10-20 % i de största kategorierna. Har du tur kanske du kan hitta en bra stekpanna samtidigt som du sparar ett par hundra kronor.

Tänka på vid köp av stekpanna

Det finns en del att känna till om stekpannor för att kunna göra ett bra köp. Du kan givetvis satsa på något av modellerna ovan vilket tillhör de absolut bästa stekpannorna på marknaden. Testvinnarna har använts av kockar och bra egenskaper för att kunna laga mat på ett bra och roligt sätt.

En av de viktigaste aspekterna med en stekpanna är att den ska kunna återge en jämn värmefördelning ut över hela stekytan. Skillnader i temperatur kan göra tillagning av kött, fisk och andra större bitar mycket svårare och med sämre resultat.

Det är givetvis bra om en stekpanna blir snabbt varm men det många tycker gjutjärn är bra alternativ även om de tar lite längre tid på sig att bli varma så håller de en väldigt jämn värme. Hur snabbt stekjärnet blir varmt har även till stor del betydelse av vilken spis man använder.

Ergonomin för stekpannor är viktigt och framför allt för kockar som använder stekjärnen och stekpannorna regelbundet. De bästa stekpannorna har en ganska låg vikt men allt runt 1,5 kg brukar anses vara någorlunda enkelt att hantera för de flesta.

Klassiska gjutjärnsstekpannor är exempel på tunga pjäser som väger upp och omkring 3 kilo vilket gör dem väldigt otympliga. Fyller man sedan stekjärnet med kött och sås så har man helt plötsligt en stekpanna som kräver två händer vilket för de flesta inte är optimalt och blir ett moment som är jobbigt.

Beläggningen är annan viktigt aspekt och hänger starkt ihop med vilka material som stekpannan är tillverkad i. Tittar man på testvinnarna och de modeller som fått bäst i test så verkar det som att stekpannor i rostfri stål och som har en bra beläggning är de som rekommenderas och kommer ut på topp.

Gjutjärnsstekpannor har fördelen att de inte behöver någon beläggning och tar man hand om stekjärnen på ett bra sätt så håller dem väldigt länge men samtidigt ger dem inte den non-stick-beläggningen som de som har en avancerad och bra keramisk beläggning.

En bra beläggning kommer göra tillagning av pannkakor, omelett och liknande rätter mycket lättare. Samtidigt håller stekpannan under väldigt lång tid där de år ut och år in kan leverera samma härliga upplevelse.

Design och utformning har också en stor betydelse. Storleken på stekjärn bestäms i diameter och gäller från över kant till kant. Det innebär att många stekjärn som lutar har en lägre bottenyta än det som anges när man köper. Detta gäller praktiskt taget alla stekpannor men hur mycket väggarna lutar skiljer sig.

En video där testvinnaren från Scanpan används.

Rengöring av stekpannor

Stekpannor är rätt lätta att rengöra och hålla i ordning om man använder rätt teknik och tajming. Att rengöra sin stekpanna rätt innebär även att den håller längre och förblir lätt att rengöra.

Stekpannor som går att köra i diskmaskinen rekommenderas ändå att du diskar förhand och det görs lättast genom att diska dem medan de fortfarande är varma, men inte direkt efter att de varit på spisen och är stekvarma vilket kan få fett att skvätta och skada dig och andra i köket.

Stekpannor tillverkade i rostfritt stål, teflon och som har beläggningar brukar vara ganska tunna och tåler diskmedel även om det i många fall kan räcka med endast varmt vatten.

En stekpanna i gjutjärn ska absolut inte diskas i diskmaskin då det kommer förstöra ditt stekjärn. Det ska helst diskas när det är medelvarmt (har svalnat en kort stund från spisen) och med varmt vatten. Skulle inte all smuts gå bort kan man använda lite diskmedel.

Om du har ett gjutjärnsstekpanna så kan du även smörja in pannan med lite oliv olja och hushållspapper efter du diskat det och gärna om du använt diskmedel då det löst upp alla oljor och fett i stekpannan.

Material på stekpannor

Stekpanna i gjutjärn

Gjutjärn har varit ett material som används i decennier för stekpannor och är än idag ett väldigt populärt material på stekpannor.

Gjutjärn har fördelen att det ger en väldigt bra och jämn värme medan nackdelen är att de väger mycket och tar lite längre tid att värma upp. De ultralätta gjutjärnsstekpannorna har dock gjort att vikten sjunkit med ca 1 kilo och närmar sig normaltunga stekjärn.

En stekpanna i gjutjärn är dock något som håller länge och kan enkelt hålla flera decennier om man tar hand om det och inte sliter onödigt mycket med diskmedel och smörjer in det vid behov (t.ex. efter man diskat det).

Gjutjärn går heller inte att diska i diskmaskin och saknar non-stickbeläggning som gör att mat inte fastnar.

Stekpanna i teflon

Teflon var länge ett populärt ämne att tillverka stekpannor i. Materialet har flera fördelar som att det väger väldigt lite, är enkelt att rengöra och kostar inte så mycket att ta fram.

Teflon fick dock stora skriverier om att det kunde vara väldigt cancerframkallande vilket gjort att materialet inte används idag. Teorierna låg att om teflon upphettades till tillräckligt höga temperaturer så kunde materialet avge ämnen som var hälsofarliga.

Samma diskussion fördes även kring att använda visp, stekspade och liknande i metall när beläggningen var teflon så orsakades repor vilket argumenterades var hälsofarligt.

Idag är det inte så vanligt att hitta stekpannor tillverkade i teflon och många non-stick beläggningar kör andra material.

Keramisk stekpanna

Stekpannor med keramisk yta har en skyddande behandling som ger en non-stickeffekt där maten inte fastnar lika enkelt.

Flera omtyckta modeller använder denna tekniken och kan vara något att hålla utkik efter om du vill hitta den bästa stekpannan.

Rostfria modeller

Rostfria modeller är till skillnad från gjutjärn tillverkat i det hårdare materialet stål och är även rostfritt vilket ger fördelar som lättare vikt och möjligheten att diska stekjärnet i diskmaskin.

Även om stekjärnen inte rekommenderas att diskas i maskin så går det och det marknadsförs även som det. Detta kan vara bra att känna till vid tidspress och middagsbjudningar att man kan köra ner stekpannan i maskinen och få den ren utan att några direkt skadliga effekter uppstår.

Däremot misstänks det att non-stickbeläggningen i stekpannan tar onödigt mycket slitage i diskmaskinen och att livstiden för ditt stekjärn förkortas.

Flera av de modeller som fått bäst i test i tester och recensioner bygger i grunden på en rostfri grund med olika typer av tekniker för beläggning sen.

Källor / Tester

Källhänvisningar för tester och recensioner som vi använt för att presentera de bästa stekpannorna.

  • Aftonbladet Plus testar flera stekpannor – 2016 – Aftonbladet.se
    Testet i Aftonbladet utfördes av kocken Markus Löfgren och där Scanpan CTX Ceramic Titanium utsågs till bästa stekpannan i testet. På andra plats kom Skeppshult Professional och på tredjeplats kom Anders Petter Stenfors stekpanna.
  • SVT Plus testar stekpannor – 2015 – SVT.se
    TV-programmet Plus tester stekpannor som genomgår flera kliniska tester. På värmespridningen vinner stekpannan från IKEA men de andra modellerna ligger väldigt nära. I användarvänlighet och slit-tålighet kommer Hackman All steel in som segrare och som även tar hem titeln som bäst i test av alla stekpannorna. På tredje plats i testet dyker Jamie Olivers modell från Tefal upp.
  • Kundomdöme Tefal Jamie Oliver – Amazon
    I Skrivande stund har 36 omdömen lämnats för Jamie Olivers stekpanna där hela 30 stycken ger fullt pott och de andra sex omdömena ger 4 av 5. Det är en av många källor som visar på att Jamie Oliver SS Stekpanna från Tefal är ett populärt och omtyckt val.