Stekpannor – Bäst i Test

Bästa Stekpannorna

Stekpannan är en av de mest använda köksredskapen i våra kök men ändå är det många som kör billiga stekjärn med dålig kvalitet, ojämn värme och där det bränner fast vid matlagning.

Men vilka är egentligen de bästa stekpannorna och vad kostar det att investera i en testvinnare? På denna sida går vi igenom de stekpannor som utsetts till bäst i test i oberoende tester och som är tydliga kundfavoriter.

En bra stekpanna är en investering som håller många år och gör matlagningen både roligare och bättre. Dessutom visar testerna att många bra modeller kostar inte en förmögenhet och kan vara en bra investering oavsett om du väljer en keramisk stekpanna eller t.ex. en med kolstål eller gjutjärn.

Scanpan CTX Ceramic Titanium – Bäst i test

Scanpan CTX Ceramic Titanium
  • Bäst i test hos Aftonbladet 2016
  • Toppbetyg från konsumenter
  • Slimmad design och non-stick beläggning
  • Tillverkad i rostfritt stål & fungerar på induktion
  • Tål maskindisk men rekommenderas ej
  • 10 års garanti mot tillverkningsfel

Priser för Scanpan CTX Ceramic Titanium

989 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar
1 049 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar
1 199 krTill Butik
  • Öppet köp i 30 dagar
1 199 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
1 495 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

För dig som vill ha en riktigt bra stekpanna i toppklass så rekommenderas Scanpan CTX Ceramic Titanium som utsågs i bäst i test när Aftonbladet Plus testade flera stekpannor under 2016.

Det är en keramisk stekpanna som fått väldigt bra betyg om man tittar på kundrecensioner vilket stärker bedömningen om att det är en av de bästa stekpannorna du kan satsa på.

Stekpannan från Scanpan har en lyxig finish som är både slimmad och har en minimalistisk design. Stekpannan är tillverkad i rostfritt stål och har sedan en väldigt bra keramisk beläggning i stekpannan som gör att mat inte lika enkelt bränns fast. Något som gör diskningen mycket enklare.

Stekpannan tåler även ugnsvärme upp till 260 grader vilket är i en klass för sig också. Pannan blir snabbt varm och fördelar värmen väldigt bra över hela stekytan vilket många billigare modeller misslyckas med.

Botten på stekpannan är tillverkad i rostfritt stål vilket även gör att den fungerar bra på induktionshällar. Det finns helt klart stekpannor som är billigare än Scanpan CTX Ceramic Titanium, men det är samtidigt ingen extremt dyr investering för att få en väldigt bra köksprodukt att arbeta med i flera år framöver.

Värt att tänka på är att den keramiska beläggningen kan skadas om man inte använder sig av stekspadar och andra verktyg av plast/gummi.

Hackman All steel – Bäst hos SVT

Hackman All Steel
  • Bästa stekpanna när SVT Plus tester
  • Omtyckt modell av konsumenter
  • Enastående non-stickbeläggning och slitageskydd
  • Tål hög värme och kan maskindiskas vid behov
  • Populär modell som är bra att laga mat med

Priser för Hackman All Steel

549 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
649 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 14 dagar
799 krTill Butik
  • Öppet köp i 30 dagar
895 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Hackman All Steel blev testvinnare när TV-programmet Plus under 2015 testade flera stekpannor. Modellen utmärkte sig med en enastående bra non-stick-beläggning i form av en keramisk Ceratec-beläggning och att den var mycket mer slittålig än övriga stekpannor.

Hackman All Steel fick i slutändan bära titeln som bäst i test då den även var den stekpanna som var lättast att laga mat i och klarade alla tester väldigt bra. Den stora nackdelen ansågs vara vikten på 1,6 kg men det är betydligt lägre än de i gjutjärn.

Hackman All Steel är en stekpanna som tål maskindisk men för bästa livslängd och undvika onödigt slitage rekommenderas handdisk och gärna direkt efter att den används vilket tack vara non-stickbeläggningen görs i ett hafs.

Tillverkaren av stekpannan är Fiskars och modellen är 28 cm i diameter med en bottenyta på 23,3 cm. Modellen tåler hög värme vilket även gör att det går bra att flambera i stekpannan.

Stekpannan har fått ett väldigt bra betyg även av konsumenter som testat den och prisnivån är något lägre än andra toppmodeller, vilket gör modellen intressant för den som vill göra ett prisvärt köp.

Scanpan Pro IQ – Testvinnare

Scanpan Pro IQ Stekpanna 28cm
  • Bäst i test hos Aftonbladet 2018
  • Toppbetyg från konsumenter som testat
  • Non-stick beläggning
  • Fungerar på alla spisar
  • Lätt och ergonomisk design

Priser för Scanpan Pro IQ Stekpanna 28cm

1 099 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar
1 099 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
1 299 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar
1 495 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar
1 499 krTill Butik
  • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Scanpan Pro IQ är ett relativt nytt stekjärn från den testvinnande tillverkaren Scanpan. Den keramiska stekpannan lanserades inför 2018 och blivit ett populärt alternativ för många som vill köpa det bästa stekjärnet.

En kul detalj med Scanpan Pro IQ är att den är tillverkad förhand av 100 % återvunnen aluminium på Scanpans fabrik i Danmark. På så sätt är det kanske ett av de mest miljövänliga alternativen att vända sig till.

Stekjärnet har inga ömma delar och tål ugnsvärme upp till 260 °C vilket gör att den lämpar sig väldigt bra för den som vill kunna använda stekjärnet både på spisen och i ugnen.

Botten på stekjärnet är tillverkat i rostfri stål vilket är riktigt bra då det även gör att stekjärnet fungerar på induktionshällar och alla andra typer av spisar. Stekjärnet har också en keramisk non-stick-beläggning som gör att det är mycket enklare att diska. Dessutom går den att diska i maskin om man önskar även om rekommendationerna brukar vara att diska förhand för bästa hållbarhet.

Det är ergonomiskt utformat och lätt att arbeta. Den låga vikten på stekjärnet tillskrivs en av kvalifikationerna för stekjärnet i både testet och bland konsumenter som testat.

Stekpannan tog hem förstaplatsen och blev bäst i test när Aftonbladet testade stekjärn & stekpannor under 2018. De konsumenter som testat Scanpan Pro IQ och lämnat omdöme  verkar stå eniga i kör om att detta är ett av de bästa keramiska stekpannorna.

Jamie Oliver SS Stekpanna

Jamie Oliver SS
  • Bäst i test i Aftonbladets test 2015
  • Tredje plats när SVT Plus testade stekpannor
  • Toppbetyg i kundrecensioner
  • Praktisk och smidig stekpanna att laga mat i
  • Tål diskmaskin och fungerar på induktion

Priser för Jamie Oliver SS

409 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 14 dagar
654 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Stekpannan från Tefal som tagits fram av Jamie Oliver är en populär modell som även placerat sig bra i tester. Jamie Oliver SS (Stainless Steel) är tillverkad i rostfritt stål och med en non-stickbeläggning som gör att stekpannan har en längre livslängd och tåler köksredskap.

Jamie Olivers stekpanna blev testvinnare 2015 när Aftonbladet gjorde ett test på stekpannor och den kom även på tredje plats när SVT Plus testade samma år.

En intressant funktion med Jamie Olivers stekpanna är den Thermo spot som finns i mitten av stekpannan och som indikerar när stekpannan är varm och kan börja användas.

SVT berömde stekpannan för att den var trevlig att steka i och lätt att komma åt med stekspaden vilket kan vara mer eller mindre enkelt beroende på stekpannans design.

Handtaget på stekpannan från Jamie Oliver är tillverkat i rostfritt stål och har en praktisk hängögla samt silikon som ger ett bra och skönt grepp.

Stekpannan går att diska i diskmaskin och den fungerar bra att använda på induktion.

de Buyer Mineral B Element – Kolstål

de Buyer Mineral B Element
  • Bästa stekpannan i kolstål
  • Mycket bra betyg överlag
  • Unika egenskaper och hållbart
  • Lättare att hantera än gjutjärnspanna
  • Anses av vissa vara bästa typen av stekpanna

Priser för de Buyer Mineral B Element

599 krTill Butik
  • Öppet köp i 30 dagar
599 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
626 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Det finns en del konsumenter och kockar som föredrar kolstål framför teflon, keramiska och andra material. de Buyer Mineral B Element är exempel på en sådan stekpanna som fått väldigt bra betyg.

Kolstål har unika egenskaper och håller väldigt bra om man tar hand om den på rätt sätt. Vissa ser detta som begränsningar, medan andra ser möjligheterna i det. Gillar man bekvämligheterna med en keramisk stekpanna så är det inte säkert att en stekpanna i kolstål är rätt alternativ.

När du får den är den täckt i ett lager av vax som du måste rengöra. Detta är för att skydda stekpannan då den inte är rostfri. Genom att spola varmt vatten på den och sedan torka av den med hushållspapper kan du få bort det.

Stekpannan ska precis som gjutjärnspannor inte diskas i maskin och man ska inte använda diskmedel om man kan undvika det. Efter att den är rengjord ska den även oljas in med t.ex. olivolja och lite hushållspapper.

Sköter man de Buyer Mineral B Element och kolstålspannan rätt så byggs det upp en naturligt bra non stick-beläggning vilket gör att du enkelt kan diska av den med bara varmvatten.

Är man van vid gjutjärnspannor så kan kolstålspannor vara ett bra alternativ då skötseln är sig väldigt lik. Men samtidigt får du ett mycket lättare och mer bekvämlig stekpanna att arbeta med.

de Buyer Mineral B Element är en av de bästa stekpannorna tillverkade i kolstål och varför vi har med det som alternativ här. Alla gillar inte det, men de som gör ger stekpannan riktigt bra betyg.

Ronneby Bruk Ultra Light Pro – Kundfavorit

Ronneby Bruk Ultra Light Pro
  • Mycket populärt alternativ av konsumenter
  • Ultralätt gjutjärn på 1,7 kg
  • Tål höga ugnstemperaturer
  • Klassisk svensk tillverkare

Priser för Ronneby Bruk Ultra Light Pro

449 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 14 dagar
469 krTill Butik
  • Gratis frakt över 499 kr
  • Öppet köp i 30 dagar
469 krTill Butik
  • Gratis frakt över 499 kr
  • Öppet köp i 30 dagar
659 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Tittar man kundomdömen och recensioner så dyker den ultralätta gjutjärnsstekpannan från Ronneby Bruk upp titt som tätt som en favorit.

Ronneby Bruk har länge tillverkat bra stekpannor och där deras klassiska gjutjärnsstekpannor varit klassiska favoriter. De är ock väldigt tunga men deras stekjärn Ultra Light Pro löser den biten på ett enastående sätt.

Vikten för deras lätta gjutjärnsstekpanna är ca 1,7 kg vilket är runt ett kilo mindre än motsvarande vanliga i gjutjärn. Vikten varierar dock marginellt lite då alla modeller är handgjorda hos Ronneby Bruk.

Ultra Light Pro tål att användas i ugn med höga temperaturer och stekpannan fungerar även på induktionshäll.

Många finner trygghet i gjutjärn då vi vet att järn är ett väldigt bra material som både är hållbart och inte farligt utan snarare bra om vi får i oss i rimliga mängder.

Gjutjärn är lätt att hantera och rengöra om man tar hand om det. Lättast är att diska det i varmt vatten medan de är varma (men inte stekheta). Skulle det vara svårt att rengöra kan man använda lite diskmedel.

Tänka på vid köp av stekpanna

Det finns en del att känna till om stekpannor för att kunna göra ett bra köp. Du kan givetvis satsa på något av modellerna ovan vilket tillhör de absolut bästa stekpannorna på marknaden. Testvinnarna har använts av kockar och har bra egenskaper för att kunna laga mat på ett bra och roligt sätt.

Värme

En av de viktigaste aspekterna med en stekpanna är att den ska kunna återge en jämn värmefördelning ut över hela stekytan. Skillnader i temperatur kan göra tillagning av kött, fisk och andra större bitar mycket svårare och med sämre resultat.

Ett stekjärn som snabbt blir varmt kommer även har sämre egenskaper för att bibehålla värmen om något kallt läggs på. Detta behöver dock inte innebär ett problem om man har en bra spis och där stekpannan endast fördelar och sprider värmen. En tjock gjutjärnsstekpanna kan således vara bra på äldre och långsamma spisar för viss typ av matlagning då det krävs mer för att värma upp och kyla av dem.

En annan viktig aspekt är temperaturen som stekpannan klarar av att hantera. Vill du kunna steka och sedan placera pannan i ugnen? I så fall bör den klara av höga temperaturer och vara designad för det. Liknande gäller om du önskar flambera direkt i stekpannan.

Ergonomi

Ergonomin för stekpannor är viktigt och framför allt för kockar som använder stekjärnen och stekpannorna regelbundet. De bästa stekpannorna har en ganska låg vikt men allt runt 1,5 kg brukar anses vara någorlunda enkelt att hantera för de flesta.

Klassiska gjutjärnsstekpannor är exempel på tunga pjäser som väger upp och omkring 3 kilo vilket gör dem väldigt otympliga. Fyller man sedan stekjärnet med kött och sås så har man helt plötsligt en stekpanna som kräver två händer vilket för de flesta inte är optimalt och blir ett moment som är jobbigt.

Nonstick-beläggning

Beläggningen är annan viktigt aspekt och hänger starkt ihop med vilka material som stekpannan är tillverkad i. Tittar man på testvinnarna och de modeller som fått bäst i test så verkar det som att stekpannor i rostfri stål i kombination med en keramisk beläggning klarat sig bäst.

Gjutjärnsstekpannor och stekpannor i kolstål har fördelen att de inte behöver någon beläggning utan bygger upp det själv. Tar man hand om stekjärnen på ett bra sätt så håller de väldigt länge men samtidigt är där nackdelar i skötsel och enkelhet som man får med en keramisk stekpanna.

En bra beläggning kommer göra tillagning av pannkakor, omelett och liknande rätter mycket lättare. Samtidigt håller stekpannan under väldigt lång tid där de år ut och år in kan leverera samma härliga upplevelse.

Stekpannans design & utformning

Design och utformning har också en stor betydelse. Storleken på stekjärn bestäms i diameter och gäller från över kant till kant. Det innebär att många stekjärn som lutar har en lägre bottenyta än det som anges när man köper. Detta gäller praktiskt taget alla stekpannor men hur mycket väggarna lutar skiljer sig.

En video där testvinnaren från Scanpan används.

Rengöring av stekpannor

Stekpannor är rätt lätta att rengöra och hålla i ordning om man använder rätt teknik och tajming. Att rengöra sin stekpanna rätt innebär även att den håller längre och förblir lätt att rengöra.

Stekpannor som går att köra i diskmaskinen rekommenderas ändå att du diskar förhand och det görs lättast genom att diska dem medan de fortfarande är varma, men inte direkt efter att de varit på spisen och är stekvarma vilket kan få fett att skvätta och skada dig och andra i köket.

Stekpannor tillverkade i rostfritt stål med teflon och som har beläggningar brukar vara ganska tunna och tåler diskmedel även om det i många fall kan räcka med endast varmt vatten.

En stekpanna i gjutjärn ska absolut inte diskas i diskmaskin då det kommer förstöra ditt stekjärn. Gjutjärnsstekpannor ska helst diskas när det är medelvarmt (har svalnat en kort stund från spisen) och med varmt vatten. Skulle inte all smuts gå bort kan man använda lite diskmedel, men det löser också upp den skyddande hinnan man bygger upp över tid.

Precis som med gjutjärnsstekpannor så fungerar stekpannor i kolstål på liknande sätt. Du vill inte diska dem i maskin och du vill helst undvika diskmedel om du kan.

Om du har ett gjutjärnsstekpanna eller en i kolstål så kan du även smörja in pannan med lite olivolja och hushållspapper efter du diskat det och speciellt om du använt diskmedel då det löst upp alla oljor och fett i stekpannan.

Material på stekpannor

Olika material och tillverkningstekniker av stekpannor med för- och nackdelar.

Stekpanna i gjutjärn

Gjutjärn har varit ett material som används i decennier för stekpannor och är än idag ett väldigt populärt material på stekpannor.

Gjutjärn har fördelen att det ger en väldigt bra och jämn värme medan nackdelen är att de väger mycket och tar lite längre tid att värma upp. De ultralätta gjutjärnsstekpannorna har dock gjort att vikten sjunkit med ca 1 kilo och närmar sig normaltunga stekjärn.

En stekpanna i gjutjärn är dock något som håller länge och kan enkelt hålla flera decennier om man tar hand om det och inte sliter onödigt mycket med diskmedel och smörjer in det vid behov (t.ex. efter man diskat det).

Gjutjärn går heller inte att diska i diskmaskin och saknar non-stickbeläggning som gör att mat inte fastnar.

Ett alternativ till en gjutjärnsstekpanna är att istället köpa en i kolstål. Stekpannor kolstål fungerar i praktiken som en gjutjärn men är mycket lättare i sin vikt och smidigare i sin design. Däremot påminner de mycket om varandra i hur man tar hand om produkten, hur den diskas m.m.

Stekpanna i teflon

Teflon var länge ett populärt ämne att tillverka stekpannor i. Materialet har flera fördelar som att det väger väldigt lite, är enkelt att rengöra och kostar inte så mycket att ta fram.

Teflon fick dock stora skriverier om att det kunde vara väldigt cancerframkallande vilket gjort att materialet inte används idag på samma sätt. Teorierna låg att om teflon upphettades till tillräckligt höga temperaturer så kunde materialet avge ämnen som var hälsofarliga.

Samma diskussion fördes även kring att använda visp, stekspade och liknande i metall när beläggningen var teflon så orsakades repor vilket då gjorde att det farliga ämnet hamnade i maten.

Det finns fortfarande teflonpannor och ett exempel är IKEA 365+ som använder detta som nonstick-beläggning. Det mesta tyder idag på att teflonpannor inte är farliga om de används korrekt. Vid normal matlagning och med rätt köksredskap som inte är gjorda av metall så betraktas de inte som hälsofarliga.

Det största problemet med teflon är vid tillverkning av av dem då de kemikalier som används är väldigt farliga för människan och kan orsaka allvarlig förgiftning som t.ex. leder till missbildningar i foster. Detta är ett problem där teflonpannor tillverkas och ställer krav på arbetsmiljön där. Det kan vara svårt som konsument att veta hur tillverkningen går till och hur bra det faktiskt är. Av denna anledning väljer många att inte köpa en stekpanna i teflon, det är också en anledning varför vi inte valt att lyfta fram IKEA 365+ som ett prisvärt alternativ. Vi har inte kunnat identifiera hur det tillverkas och vilket ansvar IKEA tar.

Keramisk stekpanna

Stekpannor med keramisk yta har en skyddande behandling som ger en non-stickeffekt där maten inte fastnar lika enkelt. Det gör det mycket enklare att rengöra stekpannan efter att den använts, men underlättare även vid tillagning då mat som ska vändas inte bränner fast lika enkelt.

Flera omtyckta modeller använder denna tekniken och kan vara något att hålla utkik efter om du vill hitta den bästa stekpannan.

Det finns rapporter om att keramiska stekpannor med tiden tappar sin beläggning och blir sämre. Detta varierar kraftigt mellan olika modeller och påverkas även mycket av hur man använder stekpannan.

Rostfria modeller

Rostfria modeller är till skillnad från gjutjärn tillverkat i det hårdare materialet stål och är även rostfritt vilket ger fördelar som lättare vikt och möjligheten att diska stekjärnet i diskmaskin.

Även om stekjärnen inte rekommenderas att diskas i maskin så går det och det marknadsförs även som det. Detta kan vara bra att känna till vid tidspress och middagsbjudningar att man kan köra ner stekpannan i maskinen och få den ren utan att några direkt skadliga effekter uppstår.

Däremot misstänks det att non-stickbeläggningen i stekpannan tar onödigt mycket slitage i diskmaskinen och att livstiden för ditt stekjärn förkortas.

Flera av de modeller som fått bäst i test i tester och recensioner bygger i grunden på en rostfri grund med olika typer av tekniker för beläggning sen.

Källor / Tester

Källhänvisningar för tester och recensioner som vi använt för att presentera de bästa stekpannorna.

  • Test av 10 stycken olika stekpannor – 2018 – Aftonbladet.se
    Aftonbladet Plus gjorde ett nytt test av de 10 stekpannorna Anders Petter Signerat, Demeyere Multiline, Fiskars all steel, Green pan Barcelona infinity, Le Creuset – Toughened steel professional, Professional secrets 28, Scanpan CTX Ceramic, Scanpan Pro IQ, Skeppshult Professional rak och Tefal Jamie Oliver Premium. Bäst i test blev inte helt oväntat Scanpan Pro IQ följt av den tidigare testvinnaren Scanpan CTX Ceramic. Även Tefal Jamie Oliver Premium placerade sig bra.
  • Aftonbladet Plus testar flera stekpannor – 2016 – Aftonbladet.se
    Testet i Aftonbladet utfördes av kocken Markus Löfgren och där Scanpan CTX Ceramic Titanium utsågs till bästa stekpannan i testet. På andra plats kom Skeppshult Professional och på tredjeplats kom Anders Petter Stenfors stekpanna.
  • SVT Plus testar stekpannor – 2015 – SVT.se
    TV-programmet Plus tester stekpannor som genomgår flera kliniska tester. På värmespridningen vinner stekpannan från IKEA men de andra modellerna ligger väldigt nära. I användarvänlighet och slit-tålighet kommer Hackman All steel in som segrare och som även tar hem titeln som bäst i test av alla stekpannorna. På tredje plats i testet dyker Jamie Olivers modell från Tefal upp.
  • 14 stekpannor testade – 2011 – Råd & Rön
    Ett gammalt test av stekpannor utfört av Råd & Rön. Det är svårt att använda resultatet rent praktiskt idag för att se vilka modeller man ska köpa. Testet är helt enkelt för gammalt för att se vilka produkter som är bäst. I testresultatet placerade sig dock IKEA 365+ väldigt bra och knep en tredjeplats. Även om den inte fick lika bra poäng som stekpannan som fick bäst i test så argumenterade Råd & Rön för att man kunde köpa flera stekpannor från IKEA till samma pris som testvinnaren.
  • Kundomdöme Tefal Jamie Oliver – 2019 – Amazon
    I Skrivande stund har 36 omdömen lämnats för Jamie Olivers stekpanna där hela 30 stycken ger fullt pott och de andra sex omdömena ger 4 av 5. Det är en av många källor som visar på att Jamie Oliver SS Stekpanna från Tefal är ett populärt och omtyckt val.
  • Prisjakt – 2019
    Vi har använt oss av Prisjakt för att få en uppfattning om vilka stekjärn som är mest populära bland konsumenter. Vi får också en uppfattning om de stekjärn som blivit utsedda till bäst i test fortfarande säljs eller om de ersatts av någon annan produkt.