Bästa Sauteusen

Bästa Sauteusen

En bra sauteuse är ett fantastiskt stekkärl som gör det mycket lättare att lyckas bra med t.ex. såser, risotto och känsliga råvaror som fisk och grönsaker. Vi går igenom de bästa modellerna så att du kan få en en sauteuse som presterar grymt bra.

Även om sauteusen påminner mycket om en kastrull räknas det som ett stekkärl men som är riktigt bra att tillaga just såser i. Designen på sauteusen  är en blandning mellan wokpannan och en kastrull där de rundade kanterna och tjocka botten gör att du får en mildare och jämnare värme.

Här nedanför listar vi de sauteuserna som fått bäst omdöme och betyg av konsumenter och i tester.

Scanpan Fusion 5 – Bäst i test

Scanpan Fusion 5 Sauteuse - Bäst i testDet danska varumärket Scanpan har med sin Fusion 5 serie en riktigt bra sauteuse värdig namnet. Scanpan som varit testvinnare i en mängd olika tester för både sin Fusion 5 serie men även deras CTX-serie. CTX-serien saknar dock en sauteuse men det finns dock både vanliga kastruller och traktörpanna i den serien.

Fusion 5 är serie som tillverkas i multilagerkonstruktion där aluminium och rostfritt stål varvas med varandra för att ge bästa värmeledningsförmåga och slitstark yta.

Handtaget är tillverkat i rostfritt stål och ger en snygg finish till kastrullen samtidigt som det minimerar värmespridningen ut i handtaget. Insidan av kastrullen är högblank och lätt att diska samt att du hittar en tydlig måttmarkering som är praktiskt att använda.

En fördel med att hela sauteusen är tillverkad i metall är att den går att sätta in i ugnen och klarar upp till 260 grader. Sauteusen fungerar också på alla typer av värmekällor och då även induktionshällar.

Du kan enkelt köra din Scanpan Fusion 5 sauteuse i diskmaskinen men handdisk rekommenderas. Scanpan Fusion 5 är en serie som är populär i köket bland kockar och sauteusen är en riktigt bra produkt med.

Sett till andra tester och kundomdömen är detta en av de bästa sauteuserna du kan hitta. Modellen finns i tre storlekar om 18 cm (1,3 l), 20 cm (1,8 l) och 22 cm (2,7 l).

 • Testvinnande ScanPan
 • Populärt tillverkare bland proffskockar
 • Tillverkad i flera lager av aluminium och rostfritt stål
 • Finns i 3 storlekar & klarar induktionshäll
 • Klarar av ugn upp till 260 grader
Priser för Scanpan Fusion 5 Sauteuse 20 cm (1,8 l)
 • Öppet köp i 30 dagar
1 099 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
1 099 krTill Butik

Fissler Original Pro – Bra sauteuse

Fissler Original Pro SauteuseEn av de mest populära valen av märken bland kockar är Fissler och deras serie Original Pro är produkter som håller en väldigt hög kvalitet.

Sauteusen har en tjockbotten som gör att du får en jämn värme och är enkelt att arbetar med för råvaror som är känsliga att tillagas i vanliga kastruller. Såser och andra mejeriprodukter är typiska exempel för detta. Att minimera risken att bränna en sås gör att all matlagning blir mindre stressande och du får en helt annan kontroll när du är i köket.

Sauteusen i Fisslers Original Pro-serie har en bred droppfri kant som gör att det lätt att hälla upp såser utan att riskera att mycket av såsen rinner längs ytterkanten.

För en så optimal värmefördelning som möjligt så tillverkas hela botten i lager av aluminium och rostfritt stål. De yttersta kanterna är alltid rostfritt stål vilket gör att de klarar av många tuffa köksredskap samtidigt som du kan använda dem i ugnen och diska dem i diskmaskin.

Vill du ha den absolut bästa sauteusen så kan Fissler Original Pro vara en given kandidat. Modellen finns tre storlekar på 16 cm, 20 cm och 24 cm i diameter. Volymen för sauteusen blir således 0,9 liter, 1,7 liter och 2,8 liter vilket ger dig möjligheten att välja det som passar bäst in för ditt behov.

 • Fissler – många kockars favorit
 • En av de bästa sauteuserna
 • Tjock botten för jämn värmespridning
 • Tillverkad i aluminium & rostfritt stål
 • Finns i 3 storlekar

Culimat Sauteuse – Bra alternativ

Culimat SauteuseStjärnkocken Mathias Dahlgren som bland annat har vunnit den stora kock-tävlingen Bocuse d’or ligger bakom denna serie som tillverkas av Culimat.

Denna sauteuse passar lika bra i ett proffskök hos en fin restaurang som det gör i hemmet hos de som vill ha en riktigt bra sauteuse att tillaga mat i.

Modellen från Culimat är tillverkad i rostfritt stål och uppbyggd med 5 lagar som skapar en 2,5 mm tjock stomme för optimal värmespridning.

Den eleganta designen gör att man i vissa fall enkelt kan använda sauteusen för att servera direkt på bordet.

Den runda botten gör att denna sauteuse är riktigt bra att använda vid tillagning av tjockare såser som lätt annars bränner fast men där vispen nu enkelt kommer åt. Speciellt såser baserad på mejeriprodukter eller risotto är exempel på detta.

Denna sauteuse finns i 4 olika storlekar från 18-26 cm i diameter och med volym från 1,5 liter till 4,5 liter vilket är väldigt mycket jämfört med andra sauteuser.

 • Populärt val av sauteuse med elegant design
 • Framtagen av stjärnkocken Mathias Dahlgren
 • Finns i 4 storlekar (18-26 cm)
 • Tillverkad i flera lager av rostfritt stål
 • Bra värmespridning och rundad botten
Priser för Culimat Sauteuse 20 cm
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
804 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
804 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
804 krTill Butik
 • Öppet köp i 30 dagar
1 249 krTill Butik

Kastrullset med sauteuse

Tillhör du dem som samlat på dig olika kastruller och stekkärl genom åren och där egentligen ingen håller riktigt hög kvalitet? Det är inte ovanligt att man har en uppsjö risiga verktyg inköpta från IKEA och andra billigare ställen eller att ens halvdyra stekpanna efter ganska många år ändå håller på att slitas ut?

Det är ingen dum idé att investera i ett rejält kastrullset från någon av de testvinnande tillverkarna som Scanpan eller Fissler. En bra stekpanna och kastrullset där sauteuse inkluderas kostar förvisso några tusenlappar men samtidigt har du utrustning som håller i väldigt många år och som kommer prestera riktigt bra under en lång tid. Det är något som gör matlagningen både bättre och roligare.

Om du dessutom idag har kastruller och stekkärl i teflon eller andra sämre non-stick beläggning så kanske dessutom matlagningen blir mer hälsosam och minskar risken att få i sig dåliga ämnen som kan vara cancerframkallande.

Vad är en sauteuse?

En sauteuse är ett stekkärl som påminner om en kastrull fast med rundad kant längs botten som minskar värmetrycket mot innehållet och är vänligare mot vissa råvaror.

Sauteuse är ett ord som kommer från franskan och sautera betyder att ”skaka eller studsa” och namnet kom när man vill steka och bryna till något väldigt snabbt.

Sauteusen är en kombination av en wokpanna och en kastrull i sitt utformande och används främst av tillagning av känsliga råvaror som fisk och grönsaker men även för såser, risotto och liknande ändamål.

För den som funderar på att köpa sin första kastrull när man flyttar hemifrån så kan sauteusen vara ett tänkbart val. På många sätt är den mer allsidig än en vanlig kastrull där de runda kanterna gör det lätt för vispen att komma åt.

Även om många hushåll saknar en bra sauteuse är det sällan optimalt att köpa flera kastruller om man saknar en sauteuse då den ofta kompletterar bättre.

Så väljer du en bra sauteuse

En bra sauteuse behöver vissa egenskaper för att vara bra. För dig som inte vill köpa din sauteuse online eller någon av modellerna vi rekommenderar som de bästa så kan det vara vettigt att känna till vad du ska leta efter.

Det finns sauteuser i olika material men en kombination av rostfritt stål och aluminium är ofta det bästa. Aluminiumet bidrar till en jämn värmespridning med sina fina egenskaper och det rostfria stålet är hållbart och reptåligt.

Botten på en bra sauteuse måste vara lite tjockare vilket egentligen är samma egenskap man vill ha på en bra kastrull. En tjock botten gör att sauteusen inte svänger i värme lika mycket och det är lättare att få till en kontrollerad tillagning som inte bränner fast.

Det som gör sauteusen så bra till att göra såser i är just att den runda botten gör att vispen lätt kommer åt överallt och det gör att du minskar risken avsevärt att någonting bränns fast.

Så valde vi ut bästa sauteusen

Det finns inga tester på sauteuser gjorda i Sverige vilket gör det svårt att direkt baserat på det välja ut vilken sauteuse som är bäst i test.

Det vi däremot kan använda oss av är samma fina egenskaper som stekpannor och kastruller har. Eftersom en sauteuse i praktiken är ett stekjärn som utseendemässigt mer påminner om en kastrull är dessa tester intressanta att titta på. Både när det kommer till kastruller och stekpannor så har Scanpan presterat väldigt bra och de är ett säkert kort att satsa på.

Efter att ha läst rekommendationerna om Scanpan Fusion 5 och att deras sauteuse är väldigt bra blir det en bra kandidat likt några andra populära tillverkare.

Kundomdömen och kritik från konsumenter har också legat till grund för att välja ut de bästa sauteuserna.

Källor och Test

Test, recensioner och andra källor som vi använt för att presentera de bästa sauteuserna.

 • Prisjakt – 2018
  Vi har använt Prisjakt för att säkerställa att testvinnare och sauteuser med bra betyg fortfarande är produkter som säljs online. Samtidigt har kundomdömen i de fall de finns använts för att bekräfta eller dementera om någon produkt verkligen är bäst eller inte. Prisjakt har även kunnat användas för att se vilka sauteuser som är mest populära vilket även kan ge en fingervisning om vilka modeller man bör titta närmare på.
 • Tester av kastruller och stekpannor – 2018
  Eftersom tester på specifikt sauteuser saknas har vi fått vända oss till tester på stekpannor och kastruller som generellt sett har ett större intresse. Här har vi kunnat använda testresultat och deras produktomdömen för att utvärdera vilka tillverkare och serier som varit bäst. Eftersom en sauteuse är en mix mellan wokpanna och kastrull är egenskaperna för stekpannor och kastruller förmodligen överförbara på en sauteuse tillverkad med samma teknik.