Kok- och stekkärl till köket

Kokkärl och stekpannor du måste ha i köket

Upplever du ofta att maten fastnar i stekpannan eller att du inte får upp en tillräckligt hög värme i kokkärlet? Marknaden erbjuder en hel uppsjö av olika grytor, kastruller och stekpannor och ibland kan det vara svårt att veta vilken som passar bäst för olika typer av mat.

Din utrustning ska passa både din kompetens i köket och den maträtt du planerar att tillaga. Det kan dessutom vara en god idé att fundera över om du vill satsa på stekpannor och kastruller som kostar mindre eller om de hellre ska erbjuda en längre hållbarhet.

I den här artikeln kommer du att lära dig mer om olika typer av kokkärl och stekpannor så att du lättare kan göra rätt val och lära dig att tillaga maten på ett bättre och effektivare sätt.

Läs vidare för att ta reda på för- och nackdelarna med olika kokkärl och stekpannor samt vilka modeller just du bör ha i köket.

Kastruller

kastrull på spisenEtt av de absolut vanligaste kärlen som används vid tillagning av mat är den gamla hederliga kastrullen. En klassiskt utformad kastrull består av höga kanter och lock, samt ett långt handtag som gör den enkel att hantera.

Satsa gärna på kastruller i olika storlekar för att alltid ha ett passande alternativ till hands beroende på hur stor mängd och vilken typ av mat du ska tillaga.

En kastrull med tunn botten och nonstick-beläggning går snabbare att värma upp och rengöra. Vill du däremot ha en kastrull som håller länge bör du istället satsa på belagda aluminiummodeller med tjockare botten.

Kastruller – användningsområde

Kastruller är ett mångsidigt kokkärl som kan användas för en mängd olika maträtter. En liten kastrull passar till exempel utmärkt för att koka ägg eller gröt till frukosten, medan en stor kastrull är ett passande val för när du ska koka upp en större mängd pastavatten eller tillaga en soppa.

För- och nackdelar med kastruller

Fördelar:

 • Finns i alla möjliga prisklasser och passar därför allas plånböcker
 • Kan användas både för snabbmat och för långkok
 • De kan ofta staplas ovanpå varandra och tar därför upp lite plats i köket

Nackdelar:

 • Alla kastruller passar inte för alla typer av hällar, så se till att välja en modell som fungerar på din spis
 • Kastrullernas beläggningar kan spricka eller repas om du använder fel köksredskap eller inte tar hand om dem på rätt sätt

Grytor

Gryta på spisenNäst på listan kommer grytan – ett kokkärl som i mångt och mycket liknar kastrullen med sina höga kanter och lock. Däremot är den istället ofta utrustad med två öron mitt emot varandra istället för ett långt handtag.

Även här kan det vara bra att ha några olika modeller att välja mellan i köket, både när det kommer till storlek och material.

Olika typer av grytor och deras användningsområde

Grytan är ett perfekt val för såväl tillagning som uppvärmning av soppor, såser, grytor och till och med bröd. Den kan nämligen användas både på spisen och i ugnen och är därför något som alla bör ha i köket.

Grytor finns i flera storlekar och material, vilket gör det enkelt att välja modell efter maträtt och din egen ambitions- och kunskapsnivå. En bra investering är till exempel en gryta i gjuten aluminium med keramisk non-stick-beläggning eftersom den erbjuder effektiv uppvärmning och jämn värmeledning, samtidigt som den är lättviktig och smidig att hantera.

För de som gillar långkok är en gjutjärnsgrytan i hög kvalitet nästa ett måste. Gjutjärn är ett hållbart och robust material som erbjuder goda värmeledande egenskaper och tar du väl hand om den kan den hålla i generationer.

Även om den tar lite längre tid att värma upp så kommer gjutjärnsgrytan att upprätthålla en hög värme utan att behöva använda en särskilt hög temperatur. Det gör den till ett bra val för de tillfällen när du är ute efter jämn och lite långsammare tillagning – perfekt för många goda rätter så som brödbaket, kalopsen, köttfärssåsen, soppan och söndagssteken.

För- och nackdelar med grytor

Fördelar:

 • Marknaden erbjuder grytor i alla prisklasser – från superbilligt till superexklusivt
 • De olika materialvalen gör det möjligt att hitta en gryta som passar de egna behoven
 • Grytor av gjutjärn kan användas både på spisen och i ugnen

Nackdelar:

 • Precis som med kastruller så passar inte alla grytor för alla typer av hällar
 • Vissa material kräver mer underhåll än andra, så se till att välja en modell som passar din ambitionsnivå

Stekpannor

Stekpanna steker grönsakerEtt annat måste i köket är en pålitlig och effektiv stekpanna eller stekjärn. Till skillnad från grytor och kastruller är stekpannan försedd med lägre kanter och behöver inte alltid vara utrustad med ett lock.

Är du ute efter ett riktigt lyxigt alternativ bör du titta närmare på bra stekpannor som presterat bäst i tester. Det finns också många olika material och konsumenter föredrar allt fårn kolstål till aluminium-modeller med bra non-stick-beläggning.

Olika typer av stekpannor och deras användningsområde

En stekpanna kan du använda för alltifrån att steka ägg och bacon till frukosten till att smasha burgare eller få en fin stekyta på oxfilén till middagen. Den är alltså ett måste i köket för såväl nybörjare som gourmander!

Precis som med grytor och kastruller så erbjuder marknaden en hel del olika stekpannemodeller att välja mellan. Satsa till exempel på en non-stick-panna när du vill att matlagningen ska gå smärtfritt och enkelt eller en panna av gjutjärn om du vill att den ska tåla riktigt höga temperaturer.

En stekpanna som du definitivt bör ha hemma i köket är en bra traktörpanna som nästan är som en blandning av en kastrull och stekpanna. Traktörpannor kommer ofta med lock och har högre kanter än en vanlig stekpanna. De passar därför utmärkt för såväl stekning som kokning och kan användas för många typer av maträtter som t.ex. köttfärssåser.

Woka grönsaker i wokpannaGillar du wokade grönsaker och nudelrätter är wokpannan en given modell för dig. Även denna stekpanna är utrustad med högre kanter för att du enkelt ska kunna kasta och röra runt det du wokar, utan att det riskerar att åka ut.

Wokpannor finns i både kolstål, rostfritt stål och gjutjärn och kan vara utrustade med eller utan lock.

Grillälskaren bör i sin tur såklart investera i en kvalitativ och hållbar grillpanna. Grillpannor är ofta tillverkade av gjutjärn för att kunna bli riktigt varma och skapa den där härligt krispiga ytan på det du tillagar.

Många grillmodeller är dessutom designade med en räfflad yta för att ge köttet och grönsakerna en grillad karaktär, oavsett om du ställer pannan på spisen eller grillen.

Slutligen har vi sauteusen. Den kan beskrivas som en klassisk stekpanna, kastrull och traktörpanna i ett! En sauteuse är ofta utformad med välvda kanter och passar utmärkt för stekning, eller sautering som det kallas i detta fall, men också för tillagning av alltifrån risotto till smarriga såser.

Koppar, kolstål eller rostfritt stål – välj det material som passar dig bäst!

För- och nackdelar med stekpannor

Fördelar:

 • Finns tillgängliga i alla möjliga prisklasser
 • Enkelt att hitta en passande modell för dina önskemål
 • Stekpannor av gjutjärn håller i många år
 • Stekpannor med non-stick-beläggning kräver mindre fett under stekning

Nackdelar:

 • Alla stekpannor passar inte för alla hällar
 • Stekpannor av gjutjärn är tunga och kan vara svåra att rengöra
 • Billigare stekpannor kan släppa ifrån sig beläggning som kan hamna i maten

Förhoppningsvis har denna artikel gett dig ett bättre hum om vad de olika kokkärlen och stekpannorna används till och vilka modeller som passar bäst in i ditt kök. Lycka till!