Bästa Köttkvarn

Köttkvarn bäst i testEn bra köttkvarn gör matlagning mycket roligare att kunna göra sin egen färs kan vara bode praktiskt och roligt. Här går vi igenom de bästa köttkvarnarna du kan köpa och vilka olika alternativ du har.

Omfattande tester av köttkvarnar är inte så vanligt men det finns några bra gjorda i Sverige som ger en bra fingervisning om vilka modeller som är bäst i test.

De köttkvarnar som blivit testvinnare i bra tester brukar ha ett ganska högt pris jämfört med de billigare modellerna men vet man att man ska mala kött regelbundet kan det vara smart att investera i en med kvalitet.

Vi tar även om bra alternativ till de bästa köttkvarnarna för dig som vill satsa på något billigare men som ändå fungerar bra.

Bosch MFW68660 – Bäst i test

Bosch köttkvarn bäst i testBosch MFW68660 fick bäst i test i det senaste svenska testet av köttkvarnar utfört 2015. Än idag är det samma toppmodeller som återfinns på butikshyllorna så någon förändring bland testvinnarna har det inte varit. Däremot är denna modell flera hundralappar billigare idag än när den testades.

Bosch MFW68660 har en effekt på 800 W effektivt till skillnad från många billigare modeller på marknaden som endast har runt 400 W här. Det är dock skillnad på den effekt som köttkvarnen får ut i kraft jämfört med den effekt i ström den behöver från vägguttaget. Här använder denna modell 2200 W.

Gemensamt för de testade modellerna vara att köttkvarnen blev bättre ju högre effekt den hade och Bosch MFW68660 är toppmodellen från Bosch. Även kundrecensioner hänvisar till samma sak att detta är en riktigt bra köttkvarn som maler kött snabbt, enkelt och utan att gå sönder direkt.

Du får med tre olika hålskivor så du kan välja tjocklek på färsen själv. Hålen är på 3, 4.8 och 8 mm vilket ger dig bra variation och där du har möjlighet att först köra igenom på större hål innan du väljer att fina till färsen i mindre diameter.

Förutom att köttkvarnen är kraftfull och gör jobbet bra så har du även en backfunktion och tillbehör som korvhorn för att kunna göra egna korvar. Här är även funktion för grönsaksskärare med 4 funktioner, fruktpress och hålskivorna har en praktiskt förvaring så du inte blir av med dem.

Vill du investera i en bra köttkvarn som håller och som gör det roligt att göra så väl köttfärs som fiskfärs så är detta ett väldigt bra val.

Priser för Bosch MFW68660
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 365 dagar
1 582 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 90 dagar
1 690 krTill Butik

Kenwood MG700 – Näst bäst i test

Kenwood MG700 KöttkvarnInte helt oväntat var det Kenwood MG700 som tog andraplatsen i samma test där Bosch vann. Det är dock inte med stora marginaler så Kenwood MG700 är ett väldigt bra alternativ till modellen ovan.

Tittar man på kundrecensioner så syns samma sak med Kenwwod MG700 att det är nöjda kunder som upplever en stor skillnad mot billigare varianter.

Kenwood MG700 fick som positivt att den hade en hög kvalitetskänsla, gjorde färs med utmärkt konsistens och var kraftfull med sina 2000 W. Det negativa var främst att den var något högljudd men och andra sidan finns det inga direkt tystgående köttkvarnar.

Denna köttkvarn kommer på bästa sätt mala färs snabbt och enkelt på ett sätt som gör det roligt. Tillbehören kommer i form av tre hålskivor, kebbetillbehör och korvstoppningstillbehör. Du har två hastighetslägen och ett backläge att välja mellan.

Kvalitetskänslan med Kenwood kommer från att den är tillverkad i aluminium och rostfritt stål som är borstat. En riktigt snygg köttkvarn som kan stå fram i juletid.

Priser för Kenwood MG700
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 365 dagar
2 149 krTill Butik

Philips HR2709 – Liten och smidig

Philips HR2709 - liten köttkvarnEn lite billigare köttkvarn som även tar mindre plats är Philips HR2709 som maler upp till 1,7 kg kött i minuten. Den har en styckningseffekt på 450 W vilket är nästan hälften så lågt som testvinnaren från Bosch.

Ett smart sätt om man har en lite svagare köttkvarn är att skiva bitarna bättre och kanske frysa in dem lite snabbt innan man maler köttet. Fryst kött har en tendens att lättare dela på sig.

En mindre köttkvarn kommer normalt sätt ha mindre motor och således mindre effekt. Detta kan vara ett bra alternativ till den som har ont om plats i skåpen eller om man inte ska mala speciellt ofta.

Kniven som skär köttet är tillverkad i rostfritt stål och gjord för att hålla sig vass länge. Ett smidigt rengöringsverktyg gör det även lättare att rengöra köttkvarnen efteråt och minska tiden för disk.

Motorn i HR2709 ska vara bra för sin storlek och hålla en längre tid. Den kanske inte motsvarar de som fått bäst i test men och andra sidan är det en mindre och billigare modell.

Priser för Philips HR2709
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 365 dagar
829 krTill Butik
  • Gratis frakt
  • Öppet köp i 365 dagar
889 krTill Butik

Manuell köttkvarn

Manuell KöttkvarnEn manuell köttkvarn är något som blivit föråldrat sedan de elektriska köttkvarnar blev bra nog att ta över. Men där finns en viss charm i att ha en manuell köttkvarn och inredningsmässigt kan de tillföra mycket.

När det kommer till att faktiskt mala kött till färs så fungerar det men det är sällan en upplevelse som uppskattas av de flesta. Däremot är det ett billigt alternativ till de bra elektriska köttkvarnarna.

Vi rekommenderar inte dem men är man fast besluten på att investera i en manuell så finns det snygga modeller hos butikerna som vi listar här på sidan.

Fördelar med en köttkvarn

Att äga en egen en bra köttkvarn och göra sin egen färs oavsett om det är nötfärs, grisfärs, fiskfärs eller t.o.m. kycklingfärs så finns det många fördelar.

Den största fördelen är att du kommer aldrig få så färsk färs som när du gör den själv och nymalen färs har en speciellt färsk och fräsch konsistens. Du får även full kontroll på vad det är för kött som används i färsen. Normalt sätt när man gör nötfärs brukar t.ex. högrev passa riktigt bra då det ofta är en ganska fettrik del vilket är bra när det kommer till färs. För lite fett och det du maler kommer bli något annat.

Att ha full kontroll på köttet innebär även att du kan välja ekologiskt och köpt kanske direkt från något lokalt slakteri nära dig. Känslan blir inte bättre än så och det kommer påverka upplevelsen av maten också.

Det kan även vara väldigt roligt att göra egen färs och du har även möjligheten att göra egna korvar. Att kunna servera hemmagjorda och färska korvar på julen eller till grillningen på sommaren är inte bara gott utan riktigt kul.

Det kan faktiskt även vara billigare att ha en köttkvarn och göra sin egen färs än att köpa den i butik. Det beror lite på de aktuella priserna för de kött du är ute efter men även om högrev ska användas så kan det vara billigare att köpa i bit än som färs. Att spara pengar bör dock inte vara den främsta anledningen då marginalerna antagligen inte är så stora.

Att satsa på att investera i någon av de köttkvarnar som fått bäst i test gör att allt detta blir lättare, roligare och något du kan ha en längre tid utan att gå sönder.

Hur du använder en köttkvarn

Att använda en köttkvarn är inte så svårt och det går rätt fort när man lärt sig hur man ska göra.

Montera ihop din köttkvarn enligt anvisningarna som följer med köttkvarnen du köpt. Förbered köttet du vill mala till färs genom att skära det i bitar och här kan mindre bitar göra det lättare för motorn att jobba och ju svagare motor du har ju viktigare är detta. Ett annat knep kan vara att frysa ner köttbitarna som du skurit upp en stund innan du ska mala dem då detta också gör det lättare och inte lika segt för motorn.

När du väl börjat mala så kan du välja att använda den större hålskivan först. Anledningen till detta är att du antagligen vill köra igenom färsen två gånger då fettet på köttbitarna ofta är lokalt vilket syns när man kört igenom färsen en gång bara. Det ser alltså ut som vissa ”maskar” har mer fett än andra vilket de också har. Men genom att köra igenom färsen två gånger så blandas det och får en bättre och mer korrekt fördelning.

Försök hålla färsen kall under hela processen. så fort du malt en hög med färs och är klar, sätt in det i kylen. Färs är väldigt mottagligt för bakterier och ska inte vara framme och bör användas samma dag eller senast nästkommande dag om det förvarats någorlunda förslutet i i kylen.

Om du ska använda det till matlagning så kan du passa på att köra igenom lök och kanske några andra grönsaker efteråt. På så sätt förbereder du dem samtidigt som de kommer göra det lättare att rengöra köttkvarnen efteråt. Just rengöring av köttkvarn är väldigt viktigt.

De bästa köttkvarnarna kommer med alla tillbehör du behöver så som olika hålskivor och tillbehör för korvstoppning.

Vill du göra egna korvar så har Icakuriren en bra film som du kan se här:

Källor / Tester

  • Stort test av populära köttkvarnar – 2015 – nwt.se
    Ett bra test som testade flera bra toppmodeller av köttkvarnar vilket saknats för den svenska marknaden. Testet visar tydligt att de mer påkostade modellerna och de med kraftfulla motorer är de som gör malande till kött en fröjd. Bosch och Kenwood sticker ut med sina toppmodeller som ligger i en prisklass på 1500-2000 kronor ungefär.
  • Test av köttkvarnar – 2012 – Smartson.se
    Ett äldre test av köttkvarnar som tyvärr inte har så mycket att tillföra. Många modellerna har ersatts idag och det har kommit nya sedan dess.