Bästa Köttkvarn

Bästa Köttkvarn

En bra köttkvarn gör det möjligt att göra egen färs och stoppa egna korvar vilket kan ta matlagningen till nya nivåer. Här går vi igenom de bästa köttkvarnarna du kan köpa och vilka olika alternativ du har.

Omfattande tester av köttkvarnar är inte så vanligt men det finns några bra gjorda i Sverige som ger en bra fingervisning om vilka modeller som är bäst i test. Vi har utgått från dessa samtidigt som vi vägt in konsumenternas omdömen för en bättre helhetsbild över vilka köttkvarnar som är bäst.

De bästa köttkvarnarna har ett högre pris än de billigare modellerna på marknaden men det är tydligt att de bästa alternativen maler färs både snabbare och tystare. Dessutom behöver du inte skära köttet i lika små bitar och riskera att motorn inte orkar hantera köttet.

Det finns också mer professionella köttkvarnar som är populära bland t.ex. jägare och gårdsfolk som ibland står inför stora mängder kött man vill mala ner och behöver bättre produkter att förlita sig på. Våra rekommendationer här är dock främst riktade till vanliga konsumenter.

Bosch MFW68660 – Bäst i Test

Bosch MFW68660
 • Bäst i Test 2020
 • Bäst i test när Aftonbladet testade köttkvarnar
 • Mycket bra konsumentbetyg
 • Kraftfull motor och hög byggkvalitet
 • 3 malningsskivor, kebabtillbehör & korvstoppstillbehör ingår
 • Tyst maskin som maler färs snabbt

Priser för Bosch MFW68660

2 999 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Bosch MFW68660 är den bästa fristående köttkvarnen 2022 som riktar sig till vanliga konsumenter.

Modellen har funnits ute på marknaden i många år och samlat på sig ett bra betyg bland konsumenter som testat den. Det gör köttkvarnen till en produkt som är väl testad och ökar tryggheten i köpet.

När Aftonbladet tillsammans med WiseGuide testade köttkvarnar för ett antal år sedan så var det just Bosch MFW68660 som blev utsedd till ”bäst i test”.

Köttkvarnen har en effekt på 800 W effektivt till skillnad från många billigare modeller på marknaden som endast har runt 400 W här. Det är dock skillnad på den effekt som köttkvarnen får ut i kraft jämfört med den effekt i ström den behöver från vägguttaget. Här använder denna modell 2200 W.

I tester har det varit tydligt att starkare motor bidrar till en klart bättre köttkvarn med mindre risk för att maskinen fastnar och att man måste backa. Även konsumenterna bekräftar hur snabbt och enkelt köttkvarnen maler ner kött.

Du får med tre olika hålskivor så du kan välja tjocklek på färsen själv. Hålen är på 3, 4.8 och 8 mm vilket ger dig bra variation och där du har möjlighet att först köra igenom på större hål innan du väljer att fina till färsen i mindre diameter.

Förutom att köttkvarnen är kraftfull och gör jobbet bra så har du även en backfunktion och tillbehör som korvhorn för att kunna göra egna korvar. Här är även funktion för grönsaksskärare med 4 funktioner, fruktpress och hålskivorna har en praktiskt förvaring så du inte blir av med dem.

I testet där Bosch MFW68660 utsågs till bäst i test var den hastigheten på malningen av färs som var ett av trumfkorten för modellen. Det var också den av alla köttkvarnar som hade mest behagligt ljud och modellen står stabilt medan den arbetar. Det enda negativa som togs upp var matningsstaven som ansågs vara lite otymplig.

Sammanfattning

Det mesta tyder på att Bosch MFW68660 är den bästa köttkvarnen du kan köpa och vinner vår utmärkelse för ”Bäst i Test 2022”.

Det finns andra bra alternativ i liknande klass som t.ex. Kenwood MG700 och det finns även billigare alternativ för dig som inte ställer lika höga krav på komponenterna.

Kenwood MG700 – Kraftfull Köttkvarn

Kenwood MG700
 • Bra Produkt 2022
 • Näst bäst i testet av WiseGuide
 • Bra kundomdömen av de som testat
 • Kraftfull motor på 2 000 W
 • Två hastighetslägen & backläge
 • Tillbehör för kebab, korvstoppning och 3 olika malningsskivor
 • Bäst konsistens på färsen av testade köttkvarnar

Priser för Kenwood MG700

2 760 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
2 760 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Inte helt oväntat var det Kenwood MG700 som tog andraplatsen i samma test där Bosch vann. Det är dock inte med stora marginaler så Kenwood MG700 är ett väldigt bra alternativ till modellen ovan.

Tittar man på kundrecensioner så syns samma sak med Kenwwod MG700 att det är nöjda kunder som upplever en stor skillnad mot billigare varianter. Något som än en gång talar för varför man bör satsa på en bra maskin redan från början.

Kenwood MG700 fick som positivt att den hade en hög kvalitetskänsla, gjorde färs med utmärkt konsistens och var kraftfull med sina 2000 W. Det negativa var främst att den var något högljudd men och andra sidan finns det inga direkt tystgående köttkvarnar men ett mer behagligt arbetsljud är såklart inte fel att önska.

Denna köttkvarn kommer på bästa sätt mala färs snabbt och enkelt på ett sätt som gör det roligt. Tillbehören kommer i form av tre hålskivor, kebbetillbehör och korvstoppningstillbehör. Du har två hastighetslägen och ett backläge att välja mellan.

Kvalitetskänslan med Kenwood kommer från att den är tillverkad i aluminium och rostfritt stål som är borstat. En riktigt snygg köttkvarn som kan stå framme i juletid.

Tefal HV8 NE6868 Pro – Bra köttkvarn

Tefal HV8 NE6868 Pro
 • Bra Produkt 2022
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Kraftfull maskin på 2 200 W
 • Upp till 4,5 kg färs per minut
 • 5 tillbehör för färs, kibbeh och korv
 • Backfunktion

Priser för Tefal HV8 NE6868 Pro

1 579 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar
1 795 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Köttkvarnen Tefal HV8 NE6868 Pro är en intressant modell som lanserades under 2020 och som kommer med kraftfulla specifikationer samt bra omdöme från konsumenter som testat den.

Den kraftiga motorn på 2 200 W gör det lättare att mala kött och processen går också relativt fort. Köttkvarnen har kapacitet att mala upp till 4,5 kg kött per minut.

Tefal HV8 NE6868 Pro - förvaringsutrymme i köttkvarnenTefal HV8 NE6868 Pro säljs som en 5-in-1 köttkvarn där du får tre olika skivor för hur finmalt kött du vill ha samt tillbehör för kibbeh och korvstopppning. Alla tillbehör kan snyggt förvaras i köttkvarnen genom att lyfta på locket till förvaringsutrymmet.

Det är enkelt att använda köttkvarnen och du har en start/stop-funktion samt backfunktion om något skulle köra fast. Att göra egen färs utan tillsatser är enkelt och kräver bara att du styckar upp köttet i mindre bitar och får bort brosk, senor och ben innan du maler det. För korvstoppning rekommenderar Tefal 2 personer för att göra jobbet lättare men det går att göra själv också.

Den främre delen av köttkvarnen är tillverkad i metall vilket även gäller hålskivorna som används för malning. Tefal ger även 2 års garanti samt 10 års reperationsgaranti på köttkvarnen vilket kan vara betryggande för dig som är duktig på att spara kvitton.

Produkten väger in på ca 5 kg och står robust när den arbetar och precis som andra köttkvarnar får man förvänta sig ett visst oväsen när den arbetar. Den självvässande kniven är dock klart uppskattad som ger hopp om längre hållbarhet med bra prestanda.

Mycket tyder på att Tefal HV8 NE6868 Pro är en väldigt bra köttkvarn värd pengarna och förmodligen en av de bästa konsumentmodellerna på marknaden. För dig som jagar vilt och maler mycket eget kött kan det fungera bra även om du förmodligen skulle kunna få användning av en mer professionell maskin också.

Emerio MG-201798.1 – Billig köttkvarn

Emerio MG-201798.1
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Mycket billig elektrisk köttkvarn
 • 3 hålskivor medföljer
 • Korvhorn för korvstoppning

Priser för Emerio MG-201798.1

1 062 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
1 095 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Köttkvarnen MG-201798.1 från Emerio är ett billigt alternativ som fått bra betyg och ett rimligt val för dig som vill komma riktigt billigt undan.

Normalt sett ligger elektriska köttkvarnar klart högre i pris än vad Emerio MG-201798.1 gör och i kombination med bra betyg från konsumenter är det en modell väl värd att titta närmare på.

Emerio MG-201798.1 - billig köttkvarn

Trots ett högt snittbetyg av de som testat och recenserat maskinen så hittar vi några problem med maskinen. Antagligen är detta något konsumenterna har överseende med det låga priset men ändå väl värt att nämna.

Det första är att maskinen för en hel del oväsen och mycket tyder på att det är mer än de bästa köttkvarnarna. Ljudnivån kan vara en viktig faktor men ska man bara dra fram köttkvarnen någon gång ibland så kanske det är av mindre betydelse.

Ett större problem med Emerio MG-201798.1 är dock att endast en del av det som kommer i kontakt med kött och råvaror är rostfritt. Dels innebär det att du inte kommer kunna diska delarna i maskin men de är också väldigt känsliga mot vatten och bör torkas noga direkt efter diskning.

Någon konsument beskriver även att det går att montera knivarna i köttkvarnen på fel håll vilket resulterar i att de skör sönder insidan på maskinen. Så det är något du bör vara noga med också.

Emerio MG-201798.1 - tillbehör till köttkvarnenKöttkvarnen har en arbetseffekt på 450 W vilket kan jämföras med testvinnaren Bosch MFW68660 som har 800 W. Det verkar dock inte stoppa maskinen från att faktiskt mala på i ett hyggligt tempo vilket är positivt.

Tillbehören som följer med köttkvarnen Emerio MG-201798.1 är också bra där du har 3 st hålskivor med olika stora hål samt korvhorn för att stoppa korv. Du har också en matningsstav så du kan trycka ner köttet och råvarorna i kvarnen på ett säkert sätt.

Sammanfattning

Emerio MG-201798.1 är en intressant köttkvarn i det lägre prissegmentet men den har lite för många brister för att den ska få utmärkelsen ”Bästa Budgetval” vilket annars hade varit väldigt lämpligt.

Många av bristerna går att jobba runt om man är medveten om dem och det gör att den fortfarande kan vara en väldigt bra köttkvarn för de som vill komma billigt undan med att mala egen färs och göra korv ibland.

Manuell köttkvarn

Manuell KöttkvarnEn manuell köttkvarn är något som blivit föråldrat sedan de elektriska köttkvarnar blev bra nog att ta över. Men där finns en viss charm i att ha en manuell köttkvarn och inredningsmässigt kan de tillföra mycket.

När det kommer till att faktiskt mala kött till färs så fungerar det men det är sällan en upplevelse som uppskattas av de flesta. Däremot är det ett billigt alternativ till de bra elektriska köttkvarnarna.

Vi rekommenderar inte dem men är man fast besluten på att investera i en manuell så finns det snygga modeller hos butikerna som vi listar här på sidan.

Fördelar med en köttkvarn

Att äga en egen en bra köttkvarn och göra sin egen färs oavsett om det är nötfärs, grisfärs, fiskfärs eller t.o.m. kycklingfärs så finns det många fördelar.

Den största fördelen är att du kommer aldrig få så färsk färs som när du gör den själv och nymalen färs har en speciellt färsk och fräsch konsistens. Du får även full kontroll på vad det är för kött som används i färsen. Normalt sätt när man gör nötfärs brukar t.ex. högrev passa riktigt bra då det ofta är en ganska fettrik del vilket är bra när det kommer till färs. För lite fett och det du maler kommer bli något annat.

Att ha full kontroll på köttet innebär även att du kan välja ekologiskt och köpt kanske direkt från något lokalt slakteri nära dig. Känslan blir inte bättre än så och det kommer påverka upplevelsen av maten också.

Det kan även vara väldigt roligt att göra egen färs och du har även möjligheten att göra egna korvar. Att kunna servera hemmagjorda och färska korvar på julen eller till grillningen på sommaren är inte bara gott utan riktigt kul.

Det kan faktiskt även vara billigare att ha en köttkvarn och göra sin egen färs än att köpa den i butik. Det beror lite på de aktuella priserna för de kött du är ute efter men även om högrev ska användas så kan det vara billigare att köpa i bit än som färs. Att spara pengar bör dock inte vara den främsta anledningen då marginalerna antagligen inte är så stora.

Att satsa på att investera i någon av de köttkvarnar som fått bäst i test gör att allt detta blir lättare, roligare och något du kan ha en längre tid utan att gå sönder.

Hur du använder en köttkvarn

Att använda en köttkvarn är inte så svårt och det går rätt fort när man lärt sig hur man ska göra.

Montera ihop din köttkvarn enligt anvisningarna som följer med köttkvarnen du köpt. Förbered köttet du vill mala till färs genom att skära det i bitar och här kan mindre bitar göra det lättare för motorn att jobba och ju svagare motor du har ju viktigare är detta. Ett annat knep kan vara att frysa ner köttbitarna som du skurit upp en stund innan du ska mala dem då detta också gör det lättare och inte lika segt för motorn.

När du väl börjat mala så kan du välja att använda den större hålskivan först. Anledningen till detta är att du antagligen vill köra igenom färsen två gånger då fettet på köttbitarna ofta är lokalt vilket syns när man kört igenom färsen en gång bara. Det ser alltså ut som vissa ”maskar” har mer fett än andra vilket de också har. Men genom att köra igenom färsen två gånger så blandas det och får en bättre och mer korrekt fördelning.

Försök hålla färsen kall under hela processen. så fort du malt en hög med färs och är klar, sätt in det i kylen. Färs är väldigt mottagligt för bakterier och ska inte vara framme och bör användas samma dag eller senast nästkommande dag om det förvarats någorlunda förslutet i i kylen.

Om du ska använda det till matlagning så kan du passa på att köra igenom lök och kanske några andra grönsaker efteråt. På så sätt förbereder du dem samtidigt som de kommer göra det lättare att rengöra köttkvarnen efteråt. Just rengöring av köttkvarn är väldigt viktigt.

De bästa köttkvarnarna kommer med alla tillbehör du behöver så som olika hålskivor och tillbehör för korvstoppning.

Vill du göra egna korvar så har Icakuriren en bra film som du kan se här:

Utgångna modeller

Köttkvarnar som tidigare utsetts till bäst i test eller varit rekommenderade men som senare har utgått eller är svåra att få tag på.

Philips HR2709 – Liten och smidig

Philips HR2709
 • Liten köttkvarn från Philips
 • 1600 W motor med styckningseffekt på 450 W
 • Maler upp till 1,7 kg kött i minuten
 • Billigt alternativ för nybörjaren
 • Smidigt rengöringsverktyg

Priser för Philips HR2709

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

En lite billigare köttkvarn som även tar mindre plats är Philips HR2709 som maler upp till 1,7 kg kött i minuten. Den har en styckningseffekt på 450 W vilket är nästan hälften så lågt som testvinnaren från Bosch.

Ett smart sätt om man har en lite svagare köttkvarn är att skiva bitarna bättre och kanske frysa in dem lite snabbt innan man maler köttet. Fryst kött har en tendens att lättare dela på sig.

En mindre köttkvarn kommer normalt sätt ha mindre motor och således mindre effekt. Detta kan vara ett bra alternativ till den som har ont om plats i skåpen eller om man inte ska mala speciellt ofta.

Kniven som skär köttet är tillverkad i rostfritt stål och gjord för att hålla sig vass länge. Ett smidigt rengöringsverktyg gör det även lättare att rengöra köttkvarnen efteråt och minska tiden för disk.

Motorn i HR2709 ska vara bra för sin storlek och hålla en längre tid. Den kanske inte motsvarar de som fått bäst i test men och andra sidan är det en mindre och billigare modell.

Hur vi utsåg de bästa köttkvarnarna

För att välja ut de bästa köttkvarnarna har vi i första hand tittat på tester gjorda i Sverige där testföretag ställer flera modeller mot varandra.

När produkter ställs mot varandra framgår ofta tydliga skillnader som ljudnivå, hastigheter, enkelhet och andra smarta funktioner. Det blir lätt att få en uppfattning om vilken tillverkar som lyckats bra med sin köttkvarn jämfört med de som inte lyckats alls bra.

Så även om testunderlaget från dessa typer av tester är riktigt bra och använda det tillsammans blir en bra grund för att utse vilken köttkvarn som är bäst i test av alla tester som gjorts, så är det ändå inte en komplett bild man får.

Kvalitetsproblem där motorn går sönder efter en tids användning är sällan något dessa typer av tester kan avgöra. Utan köttkvarnarna testas med en handfull av testscenarion och sedan betygsätts dem efter det. Men om en köttkvarn med bristande kvalitet tenderar att gå sönder efter några månaders användning så måste man vända sig till någon annan källa för att få denna information.

Här är kundrecensioner och omdömen från de konsumenter som testat köttkvarnar bästa resursen. Konsumenter tenderar nämligen att gnälla och lämna dåliga betyg när produkter slutar fungera och det är något vi sett många gånger. En produkt som har många dåliga betyg i förhållande till goda är t.ex. en dålig signal på detta område.

Om ni har synpunkter på hur vi tagit fram de bästa köttkvarnarna eller har förslag på andra modeller som borde lyftas fram så hör gärna av er till oss och berätta vilken modell du tycker saknas och varför. Utbudet av köttkvarnar är dock begränsat i Sverige

Källor / Tester

Källor och test som vi använt oss av för att utse de bästa köttkvarnarna.

 • Test av flera köttkvarnar – 2015 – Aftonbladet
  Aftonbladet testar sex köttkvarnar för att se vilken modell som är bäst i test baserat på att mala kött. Testet utfördes av testföretaget WiseGuide. Kött i centimeterstora bitar har körts i maskinerna för att dels få grovmalt och finmald färs. Här har tidtagning gjorts för att se hur snabba modellerna är men även ljudnivå har mätts för att få en uppfattning om vilket oväsen de eventuellt bidrar med. Användning, kapacitet och kvalitet är de moment som betygen avser och 5 plus är det det högsta betyget. Bäst i testet blev Bosch MFW68660 som nästan fick full poäng eller ett snittpoäng på 4,66 av 5. Maskinen arbetade snabbast av de testade köttkvarnarna och hade även ett behagligt arbetsljud. Den stod stabilt på bordet men hade en otymplig matningsstav vilket var det som drog ner betyget i kvalitet. Även Kenwood MG700 presterar bra i testet och kammar hem snittbetyget 4,33 av 5. Modellens främsta egenskaper framhölls som kraftfull med hög kvalitet och bra konsistens på färsen men med något högt arbetsljud. På tredjeplats återfinns Braun G1500 men det är en modell som utgått sedan testet gjordes. Tefal HV8 är en liten köttkvarn som hamnade på fjärdeplats men det är också tydligt att det inte alls är samma kvalitet som på modellerna från Bosch och Kenwood.
 • Stort test av populära köttkvarnar – 2015 – nwt.se
  Ett bra test som testade flera bra toppmodeller av köttkvarnar vilket saknats för den svenska marknaden. Testet visar tydligt att de mer påkostade modellerna och de med kraftfulla motorer är de som gör malande till kött en fröjd. Bosch och Kenwood sticker ut med sina toppmodeller som ligger i en prisklass på 1500-2000 kronor ungefär.
 • Test av köttkvarnar – 2012 – Smartson.se
  Ett äldre test av köttkvarnar som tyvärr inte har så mycket att tillföra. Många modellerna har ersatts idag och det har kommit nya sedan dess.
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt för att identifiera vilka köttkvarnar av de som presterar bäst som fortfarande är till salu. Prisjämförelsen ger också en bra insyn i vilka modeller som är nya, vilka butiker som säljer köttkvarnarna och i vissa fall en indikation på vad konsumenter som testat dem tycker.
 • Konsumentomdömen – 2022
  Konsumentomdömen är viktiga för att identifiera vilka köttkvarnar som faktiskt är bäst. Det är inte ovanligt att produkter som blivit utsedda till bäst i test visar sig ha problem där t.ex. motorn lägger av eller en rem i maskinen går sönder. Kvalitetsbrister innebär garantiärenden och här är konsumenterna bästa källa för att säkerställa att produkterna håller vad dem lovar.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng