Planera julbaket

Allt du behöver inför ett stort julbak

Veckorna före jul är det dags att ladda för årets stora julbak. Men vilka köksmaskiner och redskap behöver man egentligen för att julbaket ska gå enkelt och smidigt?

I den här guiden kan du lära dig mer om köksassistenter, matberedare och hur dessa underlättar julbaket. Du får också tips om andra redskap och verktyg som kan vara bra att ha hemma för att lyckas med bakningen.

Så kavla upp ärmarna och ta fram sockerbagaren inom dig!

Matberedare – Prisvärd hjälpreda

En matberedare underlättar enormt mycket i köket. Den kan till exempel hacka, riva och skiva. Matberedaren kan helt enkelt hjälpa dig med mycket arbete som tar tid och som i ärlighetens namn är ganska tråkigt att göra för hand.

matberedare - hacka nötter
En matberedare är t.ex. smidigt för att hacka nötter och förbereda olika ingredienser.

Under julbaket kan du bland annat mala mandel till mandelmusslorna och hacka mandel till glöggen med matberedare. Den kan också mixa ihop mjöl och smör till en deg, strimla frukt till olika bakverk och riva choklad till julgodiset.

I en matberedare kan du också vispa grädde och slå en majonnäs. Inte så dumt till julens alla middagar och desserter! Matberedaren kan faktiskt också hjälpa till att blanda smeten till julens köttbullar och krossa pepparkakor till en smarrig saffranscheesecake.

Mycket av tillbehören och dekoration i julbaket lämpar sig väl för matberedaren då dess primära uppgift är just att skiva, hacka och strimla råvaror baserat på vilka skär du sätter på.

Köksassistenten som är en betydligt större pjäs hanterar degknådning mycket bättre än matberedare. Flera köksassistenter har faktiskt matberedare som tillbehör och kan göras om till det då.

Bra saker att tänka på vid köp av en matberedare

Om du inte äger en matberedare idag men vill investera i en så bör du titta närmare på de bästa matberedarna på marknaden. Här nedanför är några aspekter som är viktiga att ta hänsyn till:

 • effekt och hastighet
 • ljudvolym
 • storlek och kapacitet
 • tillbehör och funktioner
 • rengöring.

Köksassistent – Mästare på degknådning

Köksassistent - perfekt för att vispa och knåda degEn köksassistent används för att knåda en deg till bull- eller brödbaket och vispa en smet till olika kakor och maränger.

Många köksassistenter kan kompletteras med tillbehör som utökar maskinens möjligheter. Köksassistenten kan då fungera som bland annat en mixer, en foodprocessor, en köttkvarn eller t.o.m. en matberedare.

Köksassistenter är ofta en ganska dyr investering och som bör vara en medveten satsning till köket. Bland köksassistenterna som är bäst i test ligger prislappen ofta över 4 000 kronor för grundutförandet vilket erbjuder degknådning och blandning.

Det finns många fördelar med en köksassistent. Den kan hjälpa dig med tunga moment i köket och ofta blir det faktiskt till och med bättre än om du hade gjort det för hand.

Köksassistenten passar till exempel perfekt när du ska knåda en tung deg eller när du ska vispa upp något till en härligt luftig konsistens. Att använda en köksassistent är också tidsbesparande.

Bra saker att tänka på vid köp av en köksassistent

 • design
 • effekt och hastighet
 • storlek
 • tillbehör och funktioner
 • rengöring.

Skillnader på en köksassistent och en matberedare

Förenklat kan man säga att köksassistenten blandar degar, smetar, såser och röror och matberedaren hackar, river och skivar.

Det finns dock många olika modeller av köksmaskiner på marknaden och vissa kan kompletteras med olika tillbehör för att klara fler uppgifter.

Nackdelarna med alla typer av köksmaskiner är att de tar upp utrymme i köket. För den som gillar att baka och bakar ofta brukar det ändå vara en god investering med en köksassistent. Hjälpen som en köksmaskin ger överväger nackdelarna. Det finns riktigt snygga köksmaskiner som gärna kan stå framme på köksbänken även när de inte används.

Du får också räkna med att köksmaskiner kostar en del. Här får du göra en avvägning mellan priset och hur ofta du kommer att använda den.

Det finns även stavmixer och vanlig blender som du också använda dig av som komplement eller substitut när du bakar. De knådar förvisso ingen deg men kan hjälpa till med vispning och hackning av ingredienser.

Praktiska och smarta bakredskap till köket

Tillbehör baka julbakFör att bakningen ska bli enkel och smidig behöver du, förutom matberedare och köksassistent, också funktionella bakredskap tillverkade i tåliga och hållbara material. Det finns till exempel flexibla bakformar i silikon och formar tillverkade i aluminium med non-stickbeläggning.

Bakformar kan vara runda eller rektangulära men det finns också bakformar som ser ut som bland annat snöstjärnor och snögubbar. Det blir en extra fin touch på julbaket. Det finns också muffinsformar med olika julmotiv.

Förutom bakformar behöver du en hel del andra saker. Här kommer en lista med redskap som är bra att ha hemma inför julbaket

 • bunkar och skålar
 • mått och måttsats
 • hushållsvåg
 • vispar
 • degskrapa och slickepott
 • kavel
 • spritspåse

Det blir både enklare och roligare att baka när du har praktiska och användarvänliga bakredskap hemma. Du kanske till och med får inspiration att baka något riktigt avancerat till jul i år!

Bra råvaror

En köksassistent, en matberedare och olika bakredskap behöver du för att lyckas riktigt bra med julbaket men du behöver såklart också fina råvaror. Genom att köpa råvaror av god kvalitet kommer du också att få en godare smak på bakverken.

Våga smaksätta bullarna, pajerna, kakorna och godiset med juliga kryddor. Dra på lite extra med saffran, kardemumma, kanel, nejlika, ingefära, vanilj och apelsin.

Nu kommer du att kunna servera fantastiska lussebullar, pepparkakor, saffransbiscotti, klenätter, kola, knäck och allt annat som du vill ha med på julens dessertbord.

Till sist – julbaka tillsammans

Om en person ska göra allt blir det tungt och tidskrävande. Baka tillsammans! Bjud gärna över goda vänner en lördag i advent och baka julens goda sötsaker.

Glöm inte heller bort barnen. De kan hjälpa till med allt från att forma lussebullar till att stansa ut pepparkakor, dekorera julmuffins med strössel och sätta fast godis på pepparkakshuset. Barn brukar också vara väldigt duktiga på att provsmaka!