Knåda deg köksassistent

Så tar köksassistenten hand om degknådningen

Har du försökt baka bröd och bullar men känner att degknådandet är jobbigt? I så fall borde du överväga att ta hjälp av en bra köksassistent.

De flesta gillar doften av nybakat bröd och bullar. Oavsett om du vill baka ofta eller inför högtider som t.ex. julbak så är en köksassistent guld värt som hjälper dig att knåda degen.

Den klassiska metoden att knåda degen för hand eller använda sig av elvisp med degkrokar är långt ifrån lika effektivt som en köksassistent. Dels klarar den större satser men du har också båda händerna fria vilket underlättar arbetet avsevärt.

De bästa köksassistenterna klarar av att hantera stora mängder deg bra även om det skiljer lite mellan modellerna. Degkrokar ingår också som standard så det är heller inget du behöver leta efter.

Så knådar du den perfekta degen med en köksassistent

Du behöver självklart ingen köksassistent för att göra en deg – det har ju fungerat alldeles utmärkt med händer i flera årtusenden. En maskin med degkrok kommer dock garanterat att spara dig både tid och energi.

  1. Fäst din degkrok i köksassistenten. Till vissa maskiner finns även tillbehör som kallas för degrulle som, istället för att rotera i mitten, jobbar sig fram längs sidorna av bunken.
  2. Börja med att hälla i vätskan till degen i bunken och addera sedan mjölet lite i taget. Oftast behövs inte lika mycket mjöl som det står i receptet och därför är det bättre att avvakta för att se när degen börjar gå ihop.
  3. Arbeta degen i minst 8–10 minuter på den hastighetsinställning som maskinen rekommenderar. Genom att knåda degen länge får du en smidig och fast konsistens med starka glutentrådar.
  4. Du vet att degen är klar när den släpper från kanterna samt när du kan ta en liten degbit och dra ut den tunt, utan att den går sönder.

Klassiska recept att baka efter är egna bröd smaksatta efter dina önskemål, kanelbullar och givetvis lussekatter vid jul.

Så fungerar en köksassistent

Så fungerar en köksassistentKöksassistenten är en allsidig köksmaskin som erbjuder en stark motor som kan driva många olika tillbehör. De flesta tillbehör köpes till vid behov och kan vara allt ifrån blender till pastamaskin, köttkvarn och matberedare.

Det vanligaste är att en stor skål med visp, slev och degkrokar följer med köksassistenten från början. Du kan då automatiskt med fria händer vispa, knåda deg eller blanda röror med maskinen. För bakande, julpyssel och annat arbete räcker detta långt men du kan som sagt bredda användningsområdet ytterligare.

Många blandar ihop köksassistenter med matberedare men en matberedare har för avsikt att hacka, skiva, strimla eller på annat sätt dela råvaror och förbereda dem för sallad eller matlagning. Vissa matberedare kommer också med degkrokar och andra tillbehör som gör att förväxling uppstår men det är ofta betydligt mindre och svagare maskiner.

Fördelen med degknådandet

En stor fördel med att knåda deg med en köksassistent är att det går betydligt snabbare än att knåda för hand. Två minuters degknådning med en köksassistent motsvarar ungefär 10–12 minuters knådning för hand.

Degknådning i köksassistentSamtidigt som maskinen jobbar har du båda händer fria att fylla på med mjöl eller förbereda nästa steg i bakningen.

Så vill du spara både tid och energi när det är dags för degknådning är en köksassistent helt rätt maskin för dig. De flesta kommer utrustade med både flatblandare, ballongvisp och degkrok i startkitet, men det finns även degkrokar att köpa till separat.

Degkroken fästs i köksassistentens hävarm eller fällbara drivhuvud. När du sedan sätter på maskinen kommer den att börjar röra sig i ett cirkulerade mönster som säkerställer ett noggrant och bra resultat varje gång.

Gillar du att baka bröd och vill snabba på processen kan även en bakmaskin vara ett alternativ som både blandar ingredienserna och bakar hela brödet åt dig. Det är dock ett bröd åt gången som gäller då.

Vilken köksassistent passar dig?

Olika köksassistenter kommer med olika garantier, funktioner, motorstyrka och volym. Vilken modell som är bäst för dig beror på vilka övriga behov du har då just degknådning är en av basfunktionerna.

Det finns dock bättre och sämre fabrikat med allt ifrån något enstaka år som garanti upp till 10 år. I vår sammanställning över de bästa och testade köksassistenterna finns där flera bra alternativ i olika prisklasser.