Gör egen pasta

Så gör du egen närodlad & miljövänlig pasta

Många vill äta mer närodlad och miljövänlig mat. I den här artikeln kan du läsa mer om närodlad och miljövänlig pasta. Visst låter det bra? Pasta är enkel, billig och god mat och du kan faktiskt göra egen pasta hemma med klimatsmarta råvaror.

Det är inte så svårt och krångligt att göra hemmagjord pasta som många tror. Du kan göra den för hand med hjälp av en kavel och köksknivar men du kan också ta hjälp av en köksassistent och en pastamaskin.

Pastamaskiner är inte speciellt dyra investeringar som ökar möjligheterna i att göra egen pasta med stöd för flera olika sorter från spaghetti, lasagne, fettuccine m.m. Du kan titta närmare på de bästa pastamaskinerna av så väl elektriska som manuella om du vill köpa.

Fortsätt att läsa och lär dig allt om hur du lagar god pasta hemma med mindre klimatpåverkan.

Pasta – en närodlad och miljövänlig maträtt

I södra Italien görs pastadeg ofta bara på mjöl och vatten men vi i Sverige gör gärna som italienarna i norr, nämligen pastadeg på mjöl och ägg.

pastadegAtt göra egen pasta hemma är godare och enklare än du tror. Det finns många närodlade och ekologiska produkter i våra butiker idag och det är inte svårt att hitta ett bra mjöl och fina ägg till pastadegen.

Vilket mjöl ska man då använda? Grunden i pastadegen är just mjölet så det är viktigt att du väljer ett bra mjöl. Durumvete är ett mjöl som med sina långa glutentrådar passar perfekt till pasta. Mjölet innehåller också mycket protein.

Durumvete odlas traditionellt i medelhavsländerna. Det är nämligen en ganska kräsen gröda som vill ha ett soligt och torrt klimat.

Man har dock gjort olika försök att odla durumvete i Sverige och idag finns odlingar på bland annat Gotland och på Ven i Öresund. Det finns med andra ord svenskt durumvete att köpa.

Redskap till pastatillverkningen

Pastadegen kan du göra för hand på ett bakbord eller i en köksassistent eller matberedare. Till många köksassistenter finns det speciella pastamaskiner att köpa till. När du fått en smidig deg lägger du den i plastfolie och låter den vila.

Nu är det dags att kavla ut degen. Det kan du göra med hjälp av en kavel men du kan också använda en pastamaskin. Då delar du upp degen i mindre bitar och kör igenom dem i maskinen flera gånger.

Göra egen pasta med pastamaskinOm du vill använda en pastamaskin kan det vara bra att titta närmare på pastamaskiner som är bäst i test. Manuella modeller är billigare men enkelheten ökar mycket med de elektriska.

Försök att få pastadegen så tunn som möjligt. Skär sedan pastan i önskade former med en kökskniv eller med hjälp av pastamaskinen. Till en pastamaskin brukar det finnas tillsatser för några av de vanligaste pastasorterna som till exempel spaghetti eller tagliatelle.

Visste du förresten att det finns flera hundra olika pastasorter. Några av de vanligaste är:

  • Spaghetti – lång cylinderformad pasta
  • Tagliatelle – långsmal bandpasta
  • Farfalle – fjärilsformad pasta
  • Ravioli – fylld pasta
  • Canelloni – pastarör
  • Fusilli – skruvad pasta
  • Pappardelle – bandpasta

Häng pastan på tork

När du gjort klart pastan är det fördelaktigt att hänga pastan på tork då det minskar risken att pastan smakar deg och ökar chansen att konsistensen blir rätt.

Hänga pasta på tork
Du kan använda t.ex. köksredskap i trä och hänga upp pastan på. Men en renodlad torkställning för pasta rekommenderas till dig som vill satsa mer på hemmagjord pasta.

Det finns speciella pastatorkställningar avsedda för att just hänga pastan på tork. Det är effektiva för uppgiften och kan köpas för ett par hundra kronor. Gör du pasta ofta kan det vara en väl värd investering.

Om du är ny på att göra pasta och kanske inte ens köpt någon pastamaskin än så finns det andra metoder att lösa uppgiften på.

Du kan t.ex. använda träslevar som du hänger upp och kan hänga pastan över. Det finns t.o.m. tips om att använda ett kvastskaft vilket dock kanske inte är det mest hygieniska alternativet.

Koka pastan på ett miljövänligt sätt

Koka pasta i kastrullNär du ska koka pasta behöver du rikligt med vatten med salt i. Koka gärna upp en del av vattnet i en vattenkokare och resten av vattnet i en stor kastrull. Sätt ett lock på kastrullen och kokare på lägre reglage på spisen för att spara energi.

När pastan är färdigkokt kan du använda det varma pastavattnet för att blöta upp intorkad disk. Du kan också hälla upp vattnet i diskhon och låta värmen från vattnet gå ut i rummet.

Ät gärna pasta som en vegetarisk rätt

Spannmål som pasta, bröd och gryn har en lägre miljöpåverkan jämfört med kött och fisk. Köper du dessutom ekologiska och närodlade råvaror till din pastadeg minskar du ytterligare på miljögifterna.

Pastarätt med kantarellsås
En god pastarätt med inspirerande kantarellsås och självplockade kantareller.

Vegetariska middagar med pasta tillverkad på ekologiska och närodlade produkter är därför ett bra miljövänligt alternativ. Det är dessutom billigt att laga och framför allt väldigt gott!

Pastan kan varieras i det oändliga. Du kan smaksätta pastadegen med till exempel spenat, tomater eller olika örter. Du kan göra ravioli med olika fyllningar och du kan koka många olika pastasåser till middagen. Vad sägs om en smakrik tomatsås med vitlök eller en krämig ostsås?

Våga göra egen pasta

Med några få ingredienser, egentligen bara närodlat durumvete och ekologiska ägg, kan du göra egen pasta hemma. En del använder också lite olivolja, vatten och salt i pastadegen. En god ekologisk olivolja brukar inte vara några problem att hitta i mataffären.

Visst är det fascinerande att så få ingredienser – mjöl, ägg och eventuellt lite salt vatten och olivolja – kan skapa något så gott som pasta?

Har du en köksassistent och en pastamaskin underlättar detta men det går lika bra att knåda för hand, kavla ut med en kavel och skära till pastadegen med vassa köksknivar. Lycka till med pastatillverkningen!