När du vill bjuda på en mustig gryta är det långkok som gäller. Det går fort och smidigt men tar samtidigt lång tid. Det låter motstridigt men vi ska förklara vad vi menar med att långkok både tar kort och lång tid.
Snabba tips för att lyckas med långkoket
Sammanställning av snabba tips för att lyckas med långkoket.
- Använd kött med ben och märg. Det bidrar med smak och karaktär.
- Ta fram köttet och låt det bli rumstempererat. Bryn det först i en stekpanna för extra smak.
- Bryn gärna också torkade krysddor och tomatpurén. Det ger extra smak.
- Lägg i lök och rotfrukter för ytterligare smak.
- Kokspadet kan du göra aspå vatten, buljong och lite vin.
- Skum på ytan kan ge en bitter smak. Ta därför bort skummet som bildas på ytan.
- Låt gryta sjuda, inte stormkoka.
- Smaka av grytan innan du ställer fram den på bordet. Du kan behöva lite extra salt och peppar för att höja smakerna på slutet. Balansera med sötman och syra. Du kan till exempel smaka av med lite gelé och några droppar citronsaft eller vinäger.
- Spara grytspadet om det blir något kvar. Sila av, frys in och använd till såser, soppor och nya långkok.
- Titta närmare på slow cooker som är en bra, prisvärd och miljövänlig metod att göra långkok med.
Vad är ett långkok?
Att låta matlagningen ta tid är ingen ny matlagningsmetod. För länge sedan lagade man mat i kokgropar i marken och idag gör vi långkok i en gjutjärnsgryta eller i en slow cooker i köket.
När kött får koka länge blir det mört och grytan få en mustig och rik smak samtidigt som alla vitaminer och näringsämnen bibehålls. Du kan göra allt från en boeuf bourguignon till en köttfärssås, en gulasch eller en god köttsoppa.
För att lyckas bäst med långkoket ska du använda bindvävsrikt kött och låta det koka långsamt. Köttet ska upp till en innertemperatur på över 70 grader för att det ska bli riktigt saftigt och mört. Bindväven i köttet omvandlas då till gelatin och binder köttvätskan.
Framdelskött insprängt med fett och bindväv passar utmärkt till långkok. Du kan till exempel använda högrev, kalvbringa, fläsklägg, fransyska och ytterlår. En stor fördel är att den här typen av kött ofta är ganska billigt att köpa.
Låt grytan stå och puttra i 1,5–2 timmar. Ibland behövs till och med längre tid. Grytan blir mer smakrik och mustig ju längre den kokar.
Kort och lång tid på samma gång
Nu ska vi förklara vad vi menar med att ett långkok tar kort och lång tid på samma gång. Jo, när väl maten puttrar på spisen sköter den sig själv. Den ska koka länge men du behöver inte passa den. Du kan läsa tidningen eller göra dina läxor i lugn och ro.
Att förbereda grytan ta inte heller lång tid. I vissa recept ska köttet kokas helt och i andra recept delar du köttet först i bitar. Sedan skalar du och hackar de rotfrukter och grönsaker som ska puttra tillsammans med köttet och tillsätter vätska och kryddor.
Detta betyder att du får en god gryta med liten och kort arbetsinsats men grytan ska koka länge – kort och lång tid på samma gång.
Vegetariska långkok
Även grönsaker och rotfrukter får härligt mustiga smaker när de får puttra på låg värme under lång tid.
Det tar inte lika lång tid att göra en grönsaksgryta som att koka en köttgryta men en fransk ratatouille eller en italiensk tomatsås blir fantastiskt smakrik om den får koka ihop ordentligt i en gryta.
Vilken gryta passar bra att använda till långkok?
Att välja rätt gryta för långkoket kan hjälpa dig mycket och i vissa fall är det helt nödvändigt för att få önskat resultat.
Gjutjärnsgryta
En bra gjutjärnsgryta har en naturligt jämn värmefördelning. Den är tålig och slitstark och du får en extra dos järn i maten. En gjutjärnsgryta lämpar sig väl till långkok på låga temperaturer. Du behöver inte vakta och röra om i grytan hela tiden.
Många gjutjärnsgrytor går bra att sätta in i ugnen också. Du kan t.ex. förvärma på spisen och sätta in i ugnen och det går även bra att tillaga t.ex. pulled pork och andra rätter direkt i ugnen på låg temperatur över många timmar.
En gjutjärnsgryta är också trevlig att ställa fram direkt på matbordet vid servering. Tar du hand om din gjutjärnsgryta håller den länge.
Slow cooker
En slow cooker är en eldriven gryta. Du kan förbereda maten på morgonen och när du kommer hem efter jobbet är middagen klar.
Grytan håller en låg och jämn temperatur och du kan ställa in tillagningstid med en timerfunktion. Grytan kan också hålla maten varm.
Du behöver inte röra om medan maten tillagas i slow cooker och det finns ingen risk att den bränns vid. Den sköter sig helt själv.
I en slow cooker kan du tillaga kött, fisk och grönsaker. Fisk och grönsaker tar inte lika lång tid som kött.
Om du inte äger någon slow cooker idag kan det vara ett bra tillfälle att titta närmare på en. Det finns ett stort urval men en bra början är att titta på tester och se vilka slow cookers som är bäst där.
Att den är elektrisk och endast värmer upp sig själv innebär också att den totalt sätt använder klart mindre energi än motsvarande på spisen. Det blir således även miljövänligt.
Lergryta
En lergryta är en klassisk gryta som använts i flera århundraden. En lergryta ska du lägga i vatten före användning.
Traktörpanna
En traktörpanna är ett mellanting mellan en stekpanna och en kastrull. Den har större stekyta än en kastrull och högre kanter än en stekpanna.
En traktörpanna är ofta tillverkad i metall och kan därför också användas i ugnen om handtaget tillåter det. Det är ofta handtaget är behandlat med gummi eller liknande och det är då sannolikt att den inte klarar höga temperaturer i ugnen.
Volymen i traktörpannan är också begränsande och varför man normalt sett rekommenderar långkok i gjutjärnsgryta eller slow cooker.
Kastrull & grytor
Kastruller lämpar sig inte så bra för långkok då deras volym är för liten generellt sett.
Vanliga traditionella grytor fungerar åt ”kortare” långkok och kan användas för klassiska rätter som kalops m.m. Riktigt långa långkok är däremot svårt även där och blir ofta allt annat än energieffektivt.