Koka perfekta riset

Koka perfekta riset: Kastrull eller riskokare?

Ris är en smidig och billig basvara som går att användas till en mängd olika maträtter. Jasminris är kanske det mest populära riset men även klibbigt ris för t.ex. sushi eller smaksatt ris till andra rätter förekommer.

Däremot kan det vara lättare sagt än gjort att koka riset till en perfekt konsistens, utan att det bränner fast i botten på kastrullen eller att vattnet kokar över på spisen. Det gör att många väljer bort ris till maten och går miste om denna fantastiska ingrediens.

Oavsett om du är en av dem som valt bort riset på grund av dess knepiga tillagning eller om du vill anta utmaningen att lära dig att koka det till perfektion ska du läsa vidare.

I den här artikeln kan du nämligen läsa mer om hur du kokar ris på bästa sätt samt för- och nackdelarna med kastrull vs. riskokare.

Olika typer av ris

Olika typer av risRis används i matlagning över hela världen och odlas främst i Afrika och Kina. Totalt finns det över 1000 olika varianter av ris där några av de vanligaste sorterna är basmatiris, jasminris, råris och fullkornsris.

Även om de olika rissorterna påminner om varandra så ska de tillagas på lite olika sätt. Läs därför instruktionerna på förpackningen för att kontrollera risets tillagningstid, vattenmängd och andra specifika instruktioner.

Ris bör dessutom sköljas av innan du kokar det för att bli av med överflödig stärkelse, göra det mer lättsmält och för att det inte ska bränna fast lika lätt. Att skölja av det under rinnande vatten är bättre än ingenting, men absolut bäst resultat får du om du blötlägger riset över natten i en skål.

Snabbtips för kastrull

Att koka ris i kastrull behöver inte vara svårt och det finns några enkla knep du kan använda dig av för att snabbt koka ris utan att mäta upp mängd. Det fungerar bäst för jasminris man passar även till andra rissorter.

Estimera upp önskad mängd ris genom att hälla det i en torr kastrull. Ett bra mått är ca 0,75 dl jasminris per person till vardags.

skölja ris i kastrullRis har ganska höga mängder arsenik (vilket är giftigt i större mängder) och bör helt enkelt sköljas då det markant minskar mängden. Spola av riset genom att hälla kallt vatten från kranen direkt över riset i kastrullen. Häll sedan av vattnet försiktigt utan att riset följer med (häll av tills riset börjar vilja följa med). Upprepa totalt 2 gånger.

När du hällt av vatten/sköljt två gånger så häller du upp nytt vatten så vattennivån lägger sig ca 1,5 cm över riset. Du kan mäta med pekfingret och vattnet ska då täcka fingertoppen, upp över nageln mot första (sista) knogen på fingret.

Sätt sedan kastrullen med lock på på spisen på hög värme. Slå sedan om till låg värme precis när det börjar koka. Har du en äldre spis som håller värmen i plattan längre så kan du justera ner temperaturen precis innan det börjar koka.

Låt sedan riset koka på värmeläge 1 av 6 tills vattnet har kokats bort (ca 15-20 minuter). Riset är sedan klart för servering.

Fördelar med en riskokare

Perfekt ris med riskokareOm du ändå inte lyckas att koka riset till en bra konsistens eller bränner fast det i kastrullen kan det vara värt att testa en riskokare.

Riskokaren har faktiskt många fler fördelar och ska inte ses som en köksmaskin för de som inte kan koka ris i kastrull. Riskokaren ger dig mer kontroll och mer tid att fokusera på övrig matlagning.

En riskokare är en köksmaskin som är utformad just för att tillaga ris på bästa möjliga sätt, oavsett vilken sort du väljer att tillaga. Detta utan att du behöver övervaka spisen med rädsla för att vattnet ska koka över eller att riset ska bränna fast i kastrullen.

Riskokare har kommit att bli otroligt populära och marknaden erbjuder därför mängder av olika varianter i alla prisklasser. Vissa är avancerade och vackert designade, medan andra kommer i lite mer enkla utföranden.

Utöver att ha en mindre kastrull att hålla reda på erbjuder riskokaren följande fördelar:

1. Enkel användning

Även om olika riskokare kan vara olika utformade så är en gemensam nämnare att de är otroligt enkla att använda. Ofta har de bara två knappar att hålla reda på – en för kokning och en för uppvärmning.

Det enda du behöver göra är att mäta upp rätt mängd ris och vatten, hälla det i riskokaren och sedan trycka på startknappen. Därefter sköter maskinen jobbet och meddelar dig när riset är perfekt tillagat och redo att avnjutas.

2. Kräver minimal uppsikt

Till skillnad från en kastrull där du kan behöva hålla lite koll för att riset inte ska koka över eller brännas fast så kräver en riskokare ingen uppsikt alls.

Efter den angivna tillagningstiden stängs kokfunktionen av automatiskt, vilket ger dig möjlighet att fokusera på någon annan del av matlagningen eller något helt annat.

Det går däremot inte snabbare att koka riset i en riskokare än i en kastrull. Så även om du sparar tid på att inte hela tiden behöva hålla koll på kastrullen är själva tillagningstiden densamma.

3. Håller riset varmt

I och med att de flesta riskokare även har en värmefunktion kan de hjälpa till att hålla riset varmt efter att det är klart. Kokar du riset i kastrull kan du förvisso låta locket ligga kvar för att stänga inne värmen, men till sist blir riset kallt.

Tack vare riskokarens värmefunktion behöver du inte planera din matlagning in i minsta detalj. För även om riset skulle bli klart innan de andra ingredienserna kommer det att ha en perfekt temperatur när det är dags att äta.

4. Perfekt tillagning

En av riskokarens främsta egenskaper är att den tillagar riset perfekt varje gång. För även om du oftast lyckas med att koka riset i kastrull är det ändå större risk för misslyckanden.

Det kan räcka med att du lämnar köket en kortare stund för att det ska hinna bli för överkokt eller bränna fast i botten. Och det finns nästan inget jobbigare än att försöka få bort fastbränt ris från en kastrull.

5. Smidig att rengöra

Många riskokare är utformade med non-stick-beläggning på insidan för att riset inte ska bränna fast, samtidigt som det gör dem otroligt lätta att rengöra. Oftast räcker det med att endast rengöra själva byttan och vissa modeller går att diska i diskmaskinen.

Det du måste tänka på om din riskokare har en non-stick-beläggning är att inte använda verktyg av metall när du rör runt i byttan efter som att det kommer att förstöra ytan. Använd därför hellre en slev eller sked av plast eller trä.