Gör egen läsk och kolsyrade drycker

Är du trött på att kånka hem tunga matkassar med bubbelvatten och läsk? Kanske har även ett sting av dåligt samvete över den stora mängden plast börjat smyga sig på? Samtidigt vill du inte vara utan vare sig bubbelvatten eller läsk, utan vill kunna fortsätta att njuta av god kolsyrad dryck.

Då har du lösningen här – investera i en bra kolsyremaskin! En kolsyremaskin är en otroligt smidig pryl att ha hemma när du snabbt vill göra egen läsk och bubbelvatten. Dessutom blir det billigare i längden och du kommer att kunna experimentera bland en mängd olika smaker.

Låter detta som något för dig? Fortsätt läsa och få mer information om hur en kolsyremaskin fungerar och vilka typer av drycker den kan hjälpa dig att skapa.

Hur fungerar en kolsyremaskin?

kolsyremaskin
SodaStream har länge haft några av de bästa kolsyremaskinerna på marknaden.

På marknaden finns det en mängd olika tillverkare och modeller av kolsyremaskiner. De flesta fungerar dock på i princip samma sätt och består av liknande delar – en ställning, en kolsyrecylinder och en flaska.

Flaskan fylls med vatten och fästs i ställningen över en öppning där kolsyran sedan sprutas ner i för att tillsätta bubblor i vattnet. Efter att du har fått ditt kolsyrade vatten kan du välja att antingen dricka det som det är eller att addera valfri smak.

Kolsyrecylindrarna kan vanligtvis beställas från tillverkarna, men säljs idag även hos flera stora butikskedjor. Där kan du även lämna in din gamla tomma cylinder så att den kan fyllas upp på nytt, vilket bidrar till en cirkulär process som både är hållbar och smidig.

Utöver att kolsyremaskinen gör det enkelt och snabbt att skapa goda drycker helt efter din egen smak är hela grejen med att göra egen kolsyrad dryck rolig för hela familjen. Barnen kan få vara med och trycka på kolsyreknappen och bestämma sina egna smaker på läsken, medan du håller koll på sockermängden!

Vilka drycker kan du göra i en kolsyremaskin?

En kolsyremaskin kan alltså användas till så mycket mer än bara kolsyrat vatten. Idag finns det mängder av smaksättare att välja bland som är specifikt framtagna för just bubbelvattenmaskiner, men du kan också blanda till dina helt egna smaker.

Nedan följer några exempel på goda törstsläckare som du kan göra i din kolsyremaskin på bara några sekunder:

Egen läsk

Göra egen läskGillar du läsk kan du enkelt skapa din egen med hjälp av en bubbelvattenmaskin. Börja alltid med att göra klart ditt kolsyrat vatten, eftersom smaksättare riskerar att få drycken att bubbla över om du har i den innan kolsyretillsättningen.

Efter att du har tillsatt bubblor i ditt vatten adderar du helt enkelt en smak du gillar. Välj bland de smaksättare med smak av bland annat apelsin, cola, citron eller hallon som finns på marknaden, eller addera helt vanlig saft eller fruktjuice.

När du skapar din egen läsk gör du inte bara en bra sak för miljön genom att minska din plastförbrukning och använda ditt eget vatten, utan du kan också själv bestämma sockermängden. Addera till exempel en sockerfri smaksättare, saft eller juice så kan du njuta av egen läsk, helt utan socker.

Lemonad

Vad läskar bättre en solig sommardag än en syrlig och lagom söt lemonad? Det enda du behöver är kolsyrat vatten, citroner och socker.

Börja med att skapa önskad mängd kolsyrat vatten med hjälp din kolsyremaskin. Blanda sedan ihop citronsaft och socker efter tycke och smak och häll ner i en karaff. Addera sedan det kolsyrade vattnet och blanda ihop.

Var försiktig så att du inte häller i allt vatten på en gång eftersom det kan skapa en kemisk reaktion och få den kolsyrade drycken att svämma över.

Kolsyrat vatten med eller utan smak

Självklart kan du även använda din kolsyremaskin till att göra helt vanligt bubbelvatten. Tack vare att vattnet du får från kranen är energisnålt och lokalproducerat är det ett bättre alternativ än att köpa bubbelvatten på flaska.

Drick det som det är eller gör det lite extra roligt genom att tillsätta en god smak. Ett tips är att blanda ner ingefära och citron för en god spännande smak eller att bara lägga ner några gurkskivor för en uppfriskande kolsyrad dryck.

Låt citronen och ingefäran / gurkskivorna ligga och dra en stund innan servering för att vattnet verkligen ska hinna ta till sig smakerna.