Tryckkokare lagar mat bättre

Därför ska du ha en tryckkokare

Tryckkokare har växt fram som ett populärt kokkärl i köket och det är inte svårt att förstå varför när man sammanställer fördelarna.

Till skillnad från andra kokkärl och tillagningsmetoder går det både fort att tillaga mat och du behåller även mer av näringsämnen och vitaminer från råvarorna.

Fördelar med en tryckkokare

Tryckkokare med grönsakerTryckkokares påminner designmässigt om en vanligt kastrull fast är helt tätsluten med ett mer avancerat lock.

När tryckkokaren står på platten och temperaturen ökar så stiger även trycket. Eftersom den är tät kan inte trycket utjämnas utan fortsätter att stiga.

Effekten är att vattnet inte börjar koka förrän vid ca 120 grader då trycket är så pass högt att kokpunkten ökar. Det gör att du kan tillaga maten vid högre temperatur vilket påskyndar tillagningen.

Det höga trycket gör det också svårt för vitaminer och mineraler att lämna råvarorna när de tillagas. Det är inte ovanligt att väldigt mycket vitaminer och mineraler lämnar maten när man kokar den och kommer ut i vatten fast med tryckkokare blir det klart mindre vilket ger nyttigare mat.

Processen gör även att du tar tillvara på energin och utnyttjar det höga trycket för mindre mängd energi för att tillaga maten.

  • Tillaga mat snabbare med högre temperatur
  • Behåller fler näringsämnen i maten
  • Mer energieffektiv tillagning

Nackdelar med tryckkokare

Det finns inga direkta nackdelar jämfört med en vanlig kastrull mer än möjligtvis priset då en tryckkokare kostar lite mer i inköp men är samtidigt billigare och bättre i drift.

När vi sammanställde de bästa tryckkokarna för att se vilka modeller som presterat bäst i test och fått bra betyg från konsumenter låg prisbilden dock bara lite över vanliga kastruller.

Kan du tänka dig att lägga några hundralappar extra kan du få en prisbelönt tryckkokare och antagligen inte är mycket dyrare än de bästa kastrullerna.

  • Priset något högre än vanliga kastruller

Hur använder jag en tryckkokare?

En tryckkokare används i princip som en vanlig kastrull, det vill säga du värmer upp den på en platta på spisen. Du måste dock alltid ha i åtminstone lite vätska i kokaren för att trycket ska skapas genom ångan.

Du kan använda vatten, mjölk, buljong eller annan vätska när du lagar mat i din tryckkokare. Här är det bara din fantasi (och ditt recept) som sätter gränserna.

Tryckkokare släpper inte ut ångaNär trycket är tillräckligt stor i tryckkokaren så släpps ånga ut genom tryckventilen. Det är både en säkerhetsfunktion för att tryckkokaren inte ska bygga upp för mycket tryck men också ett sätt att se att allt fungerar som tänkt.

Eftersom en tryckkokare är så snabb, är det bra att hålla lite koll på maten så att den inte blir överkokt. Grönsaker går till exempel mycket snabbare att tillaga i en tryckkokare, så här gäller det att övervaka kokningen noga!

Det är viktigt att locket är fastsatt och låst under hela tillagningstiden. När tillagningen är klar behöver du sänka trycket i tryckkokaren. Det kan du till exempel göra genom att spola kallt vatten på locket och sedan öppna kokaren.

Om du kokat kött eller grönsaker i tryckkokaren kan du med fördel spara vätskan efteråt, då denna är full av både smaker och näringsämnen och därför går utmärkt att använda som bas för soppor och såser.

Hur väljer jag tryckkokare?

Tryckkokare finns i ett flertal olika storlekar och modeller, precis som traditionella kokkärl som kastruller eller stekpannor.

Det finns lite olika aspekter att ta hänsyn till när du väljer en bra tryckkokare. För att göra det lätt att förstå så är följande viktigt att ta hänsyn till:

  • Storlek (volym i liter) – Hur stor tryckkokare behöver du?
  • Tryckinställning – Vill du kunna välja mellan olika tryckinställningar?
  • Maskindisk – Vill du att kastrullen går att diska i diskmaskinen?
  • Induktion – Är det viktigt att den fungerar på induktionshäll?
  • Ångkokning – Ska den även kunna användas för ångkokning?

Vad skiljer crockpot mot tryckkokare?

Crockpot, eller Crock-Pot är en slow cooker som används framförallt för långkok där maten tillagas under lång tid.

Slow cookers är elektriska maskiner som används fritt från spisen och ger olika inställningar av program m.m. En tryckkokare används direkt på spisen och skiljer sig således både i syfte och användningsområde.

Om du är intresserad av att köpa en bra slow cookers hittar du de bästa modellerna här, inkl. flera från tillverkaren Crock-Pot.

Går det att koka ris i tryckkokare?

Ja, det går att koka ris i tryckkokare och är dessutom ett väldigt energieffektivt sätt.

Jasminris tillagas på ca 5 minuter i en tryckkokare och plattan kan i princip stängas av så fort trycket nått maximalt effekt.

I jämförelse med en riskokare går det fortare att koka riset men resultatet är inte bättre då riskokaren är svårslagen i det segmentet. Är du på jakt efter att koka det perfekta riset bör du i första hand titta på en bra riskokare.

Riskokaren är dock en elektrisk maskin som kopplas till elnätet och kan i vissa fall även användas för ångkokning och ibland även som slow cooker om maskinen anses vara en multicooker.