Grovdammsugare bäst i test

Bästa Grovdammsugare

Vilken är egentligen den bästa grovdammsugaren för renoveringar och byggprojekt hemma? Vi har tittat närmare på modellerna som presterat bäst i test.

En bra grovdammsugare är guld värt för dig som funderar på renoveringar som orsakar byggdamm. De klarar även av att suga upp fuktiga material och vätska vilket en vanlig dammsugare inte gör.

Genom att granska oberoende tester, recensioner och omdömen från konsumenter har vi sammanställt de grovdammsugare som presterat bäst för privat bruk.

Tänk på att om du står för inför större renoveringar och byggprojekt så kan en professionell grovdammsugare vara bättre och ge den funktionalitet, styrka och uthållighet som behövs för uppgiften.

Nilfisk Multi II 30 T INOX VSC EU – Bäst i Test

Nilfisk Multi II 30 T INOX VSC EU
 • Bäst i Test 2022
 • Utsedd till bäst i test när grovdammsugare testades
 • Låg prisnivå gör den populär
 • Semiautomatisk rengöringsfunktion
 • Multiadapter som funkar till en mängd elverktyg
 • Generös dammsugarpåse på 30 liter

Priser för Nilfisk Multi II 30 T INOX VSC EU

2 023 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 027 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 618 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Nilfisk Multi II 30 T INOX VSC EU är den bästa grovdammsugaren för hemmaprojekt och mindre till medelstora renoveringar.

Grovdammsugaren blev utsedd till bäst i test när Byggahus.se testade ett stort antal modeller och kom på andraplats i testet hos Gör Det Själv.

Nilfisk Multi II 30 T INOX VSC EU har hög prestanda och en variabel sugstyrka vilket innebär att du lätt kan anpassa kraften efter omständigheterna. Användarvänligheten har bland annat uppmärksammats i flertalet test och kundomdömena är generellt sett mycket positiva.

Motorn är kraftfull med en effekt på 1400 watt. Sugkapaciteten är på 2 500 liter i minuten vilket betyder att grovdammsugaren effektivt kan suga upp slipdamm och spån.

Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox - grovdammsugare vattenVidare klarar grovdammsugaren från Nilfisk att ta upp 23 liter vatten innan den ger upp. Dammsugarpåsen rymmer i sin helhet 30 liter avfall vilket innebär att den klarar av att ta upp extra avfall utöver 23 liter vatten. I relation till andra grovdammsugare på marknaden är detta mycket bra.

Nilfisk Multi II 30 T INOX VSC EU är utrustad med en indikator som signalerar när det är dags att rengöra filtret. Själva rengöringsprocessen är dessutom väldigt enkel då grovdammsugaren i stora drag sköter processen själv. Genom ett enkelt knapptryck skickar motorn iväg en luftvåg som gör att filtret vibrerar extra mycket. Då filtret är placerat inuti själva behållaren kan det fort bli blött om du suger upp vatten. Om det inte torkat nog mycket av vibrationen kan du plocka av det och fortsätta dammsuga utan filtret.

Nilfisk Multi II 30 T INOX VSC EU - Grovdammsugare borrning

Grovdammsugaren har en 5 meter lång sladd vilket i sin tur ger dig en räckvidd på 10 meter. Själva sladden är även följsam för att du med enkelhet ska kunna rengöra större utrymmen utomhus eller invändigt.

Det finns också hållare på sidan av grovdammsugaren som gör att du kan hänga upp både slang och strömkabel när du inte använder maskinen.

Nilfisk som företag erbjuder 12 månaders garanti mot fabrikations- och materialfel. Detta är enligt oss i minsta laget då många andra företag har en mer generös garanti på upp till 3 år.

En annan nackdel med Nilfisk Multi II 30 T INOX VSC EU är att den efter en längre tids konsekvent användande blir överhettad och beskrivs som normalt av tillverkaren. Efter ca 30-60 minuter kan detta kicka in i varma miljöer och du måste låta maskinen kylas av innan den kan köras igen.

Möjligheterna att ansluta grovdammsugaren till ett externt elverktyg är goda då adaptern passar till tre olika storlekar. Detta är dock modellens största nackdel då arbetspassen inte kommer kunna vara jättelånga utan att maskinen överhettas och stänger av sig själv.

Sammanfattningsvis så presterar Nilfisk Multi II 30 T INOX VSC EU väldigt bra och med två väldigt bra placeringar i olika tester är den en bra kandidat för utmärkelsen grovdammsugare bäst i test. Funktioner, kvalitet och ljudnivå lyfts fram som marknadsledande medan sugstyrkan står sig bra mot andra modeller.

Bosch Advanced VAC20 – Mycket prisvärd

Bosch Advanced VAC20
 • Bra Produkt 2022
 • Bra testresultat i flera tester
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Våtdammsugning med bra funktioner
 • Flera tillbehör beroende på uppgift
 • Uttag för elverktyg direkt på dammsugaren

Priser för Bosch Advanced VAC20

1 846 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
1 850 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Bosch Advanced VAC20 är en prisvärd grovdammsugare som även presterat väldigt bra i tester.

När magasinet Gör Det Själv testade grovdammsugare under 2022 så fick Bosch Advanced VAC20 väldigt bra betyg och knep åt sig utmärkelsen ”Bra köp” där den hade nästan maxpoäng i styrka och bra delpoäng i funktioner, kvalitet och ljudnivå.

Även när Byggahus.se testade grovdammsugare presterade modellen bra och knep åt sig en delad tredjeplats. Det lägre priset jämfört med modellerna som blivit utsedda till bäst i test gör den till ett mycket prisvärt val.

Det finns billigare grovdammsugare men samtidigt är Bosch Advanced VAC20 inte dyr och erbjuder större funktionalitet och ett bra köp för de som ska renovera huset eller hålla på andra byggprojekt hemmavid.

Den fungerar även som våtdammsugare där du har möjlighet att suga upp vätska. Behållaren rymmer totalt 20 liter vilket är en rätt normal storlek för konsumentversioner. Du har också ett dräneringsrör som du kan öppna och tömma vätskan direkt till en avloppsbrunn.

Bosch Advanced VAC20 - sticksåg kopplad direkt till grovdammsugareEn praktiskt funktion är uttaget för elverktyg som gör att du kan koppla din sticksåg, cirkelsåg eller slipmaskin direkt till grovdammsugaren och endast ha en förlängningskabel.

Bosch Advanced VAC20 har en klar nackdel och det är kabeln som endast är 2,2 m lång vilket är i kortaste laget. Samtidigt brukar inte billiga grovdammsugare för konsumenter ha mycket längre så det kanske man bara får acceptera.

I övrigt har du har bra med tillbehör som golvmunstycke, borstinsats, fogmunstycke m.m. som förvaras direkt på grovdammsugaren.

Förutom bra testresultat och rimlig prisbild så har grovdammsugaren fått bra betyg av konsumenter som testat. Den lever upp bra till de förväntningar som ställs på maskinen vilket gör att Bosch Advanced VAC20 blir en prisvärd produkt väl värd att fundera över.

Milwaukee AS 300 ELCP – Bra grovdammsugare

Milwaukee AS 300 ELCP
 • Bra Produkt 2022
 • Utnämnd till bäst i test av ”Gör Det Själv” 2020
 • Bra betyg från testande konsumenter
 • 3 års garanti vid registrering på Milwaukee.com
 • Låg ljudprofil
 • Hög effektivitet på 1500 watt
 • Flertalet tillbehör medföljer

Priser för Milwaukee AS 300 ELCP

6 876 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

När det kommer till kraftfullhet och effektivitet är Milwaukee AS 300 ELCP bland de bästa i branschen. När konsumentmagasinet ”Gör Det Själv” testade grovdammsugare kammade Milwaukee AS 300 ELCP hem utmärkelsen ”bäst i test” vilket skvallrar om att detta är en grovdammsugare med vidsträckta kvalitéer.

Milwaukee AS 300 ELCP - Grovdammsugare bäst i testDet är tydligt att designteamet bakom Milwaukee AS 300 ELCP varit noga med att endast använda sig av kvalitativa material. Konstruktionen är robust utan att den blir alltför klumpig. Vikten på 10 kilo är varken låg eller hög utan är i mångt och mycket i linje med andra grovdammsugare på marknaden.

Effekten på 1500 watt imponerar och gör att grovdammsugaren snabbt kan suga upp överblivet material och smuts. Behållaren på 30 liter är också tillräckligt stor för att du ska kunna städa några gånger innan du tömmer innehållet.

Vid köp av en Milwaukee AS 300 ELCP medföljer flertalet användbara tillbehör. Du får bland annat golvmunstycke, filterpåse i fleece, dammsugarpåse och två stycken maskinadapter. De extra tillbehören gör att du får utvidgade användningsområden för din grovdammsugare.

De olika tillbehören i kombination med kraftfullheten gör att Milwaukee AS 300 ELCP fungerar utmärkt som vattendammsugare. Våta golv är alltså inga problem och grovdammsugaren från Milwaukee kan ta sig an stora högar med skräp på nolltid.

Trots betydande kraftfullhet har Milwaukee AS 300 ELCP en relativt låg ljudprofil. Detta beror främst på att man utrustat grovdammsugaren med en tystgående fläkt och ljudnivån blir därför i stort lägre.

Om du registrerar grovdammsugaren på Milwaukees hemsida får du tre års extra garanti. Detta generösa erbjudande gäller bara om registreringen sker inom 4 veckor från inköpsdatumet.

Den enda egentliga nackdelen med Milwaukee AS 300 ELCP är priset. Prissättningen är betydligt högre än konkurrerande modeller trots att den inte är överlägsen funktionsmässigt. Bortsett från detta är det svårt att kritisera Milwaukee AS 300 ELCP. Om du är ute efter en bäst-i-test grovdammsugare och inte drar dig för att investera lite extra pengar är detta med stor sannolikhet det bästa alternativet.

Kärcher WD 3 – Bästa Budgetval

Kärcher WD 3
 • Bästa Budgetval 2022
 • Toppbetyg från konsumenter
 • Mycket grovdammsugare för pengarna
 • Avtagbara munstycken
 • Behållare på 17 liter
 • Låg vikt och smidig storlek

Priser för Kärcher WD 3

1 062 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Kärcher WD 3 är i jämförelse med många andra alternativ en relativt liten och smidig grovdammsugare som fått toppbetyg från konsumenter som testat den.

För många mindre hemmaprojekt som slipning av väggspackel, lättare byggprojekt eller städning av bilen så fungerar Kärcher WD 3 bra. Således har du som konsument en möjlighet att spara en slant på köpet också.

När vi sammanställde konsumenternas omdömen för Kärcher WD 3 var det inte mycket negativt kritik som letade sig fram. En del av orsakerna till det är de lägre förväntningarna på en så pass prisvärd grovdammsugare som denna.

Det finns dock vissa störiga moment med Kärcher WD 3 som att den rullar på 3 hjul och gärna välter om någonting kommer i vägen. Det krävs inte mycket mer än en liten spackelspade för att grovdammsugaren ska välta medan man dammsuger byggdamm och drar i den något.

Konstruktionen är också något plastig och i vissa situationer hade man kanske haft mer nytta av en grovdammsugare med högre sugeffekt än de 200 W. Men för en prislapp under 1 000 kr räcker den långt för många och varför vi anser att Kärcher WD 3 är en av de bästa budgetval du kan välja.

Med en behållare som rymmer 17 liter kan du dammsuga relativt mycket byggdamm och vätska innan du behöver byta påse. Du har en relativt god kabellängd på 4 meter som förvisso måste viras in för hand men som ändå ger dig bra räckvidd.

Med en vikt på ca 5,5 kg utan tillbehör är Kärcher WD 3 även lätt att handskas med och den har de flesta funktioner och tillbehör som behövs för många mindre renoveringar i hemmet. Är du i behov av en grovdammsugare och vill komma billigt undan så kan Kärcher WD 3 vara rätt val om projektet du står inför inte är för stort.

Metabo ASA 25 L PC – Mycket bra testresultat

Metabo ASA 25 L PC
 • Bra Produkt 2022
 • Andraplats i test av “Gör Det Själv” 2020
 • Positiva omdömen från testande konsumenter
 • Låg vikt och tyst ljudprofil
 • Kompakt konstruktion

Priser för Metabo ASA 25 L PC

2 864 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 864 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Metabo ASA 25 L PC har en kompakt design och väl genomtänkta materialval. Även om den saknar några viktiga funktioner var helhetsintrycket så pass bra att “Gör Det Själv” valde att placera den på andraplats i sitt stora test av grovdammsugare 2020.

De aningen knappa användningsmöjligheterna innebär att Metabo ASA 25 L PC endast är lämpad för våt och torrsug. Detta gör dock grovdammsugaren från Metabo riktigt bra och modellen är godkänd för yrkesmässig användning.

Vidare har Metabo ASA 25 L PC en låg vikt på 8,3 kilo vilket öppnar upp för mobil användning. Den största anledningen till den låga vikten är en kompakt konstruktion och noggranna materialval.

Metabo ASA 25 L PC grovdammsugaUr ett ergonomiskt perspektiv håller Metabo ASA 25 L PC en mycket hög standard. Grovdammsugaren är relativt tystlåten. Tyngdpunkten är låg och bakhjulen är stora. Detta gör den ytterst lätt att manövrera och förflytta över hinder som kan dyka upp på vägen.

Grovdammsugaren är försedd med utrymmen där slang och andra tillbehör kan fästas så att de inte tar upp så mycket plats vid förvaring. Detta är speciellt fördelaktigt om du liksom många andra privatpersoner förvarar verktyg och maskiner i ett förråd där det finns begränsat med utrymme.

Effekten på 1250 watt är inte särskilt imponerande men det är samtidigt i linje med vad andra grovdammsugare i samma prisklass erbjuder. Metabo ASA 25 L PC har likt många andra modeller på marknaden en blåsfunktion som gör att den kan användas för att blåsa bort löv och annat oönskat avfall.

Med Metabo ASA 25 L PC får du visserligen begränsade funktionsmöjligheter men du får samtidigt högklassig ergonomi. Det tåls att sägas att Metabo ASA 25 L PC inte är mil efter konkurrenterna på de punkterna men avsaknaden blir ändå tydlig när man testar sugkraften.

Summan är att Metabo ASA 25 L PC är en mycket bra grovdammsugare som förmodligen är fullt tillräcklig för dina behov. Prisläget är lågt och du får definitivt valuta för pengarna om du väljer att gå för en Metabo ASA 25 L PC.

Att tänka på vid köp av en grovdammsugare

Om du planerar att investera i en grovdammsugare finns det några grundläggande punkter som kan vara bra att ha kännedom kring. En av de viktigaste är tiden, alltså hur mycket kommer du använda din grovdammsugare? Om du planerar att köpa en grovdammsugare som är ämnad till professionell verksamhet spelar det förmodligen inte så stor roll om den är större och mer robust i sin konstruktion. I byggnadsmiljöer brukar detta vara mer fördelaktigt då de mer robusta grovdammsugarna oftast har större kapacitet till att suga in grövre och mer avfall.

Om du däremot som privatperson ska använda grovdammsugaren är det i regel mer fördelaktigt om den är lätt att stuva undan. Få privatpersoner har ett sådant stort förråd att de har möjlighet att låta maskiner uppta större förvaringsytor. Du kanske också planerar att använda grovdammsugaren till bilen och då är det viktigt att den är enkel och smidig att förflytta.

Nedan kommer vi gå igenom några aspekter som är viktiga att tänka på innan du bestämmer dig för en grovdammsugare. Följande information ska förhoppningsvis även ge dig redskap som hjälper dig att få en större förståelse för grovdammsugarens egenskaper och användningsområden.

Ergonomi

När du står och velar mellan modellerna kan det kännas lockande att välja en grovdammsugare som har en stor och rymlig behållare. Att inte behöva tömma dammsugarpåsen lika ofta kan givetvis kännas lockande men det kommer också med den naturliga konsekvensen att dammsugaren blir större och mer klumpig. En större modell är mer ansträngande att flytta runt och det kan krävas muskelkraft för att få den över trösklar och kilar.

Det är också viktigt att grovdammsugaren är tillräckligt smidig för att du lätt ska kunna bära den med en hand genom dörrar och andra eventuella hinder. I detta avseendet är det behjälpligt om grovdammsugaren har en hanterbar vikt så att du har kraft till att enkelt lyfta maskinen.

Grovdammsugarens tyngdpunkt är även avgörande för hur smidig förflyttningen är. Maskiner som är högre kan i värsta fall tippa när de dras runt över golvet. Alltför små hjul ger också sämre stabilitet och du bör därför istället satsa på en modell med färre stora hjul.

En längre sladd ger större rörelsefrihet. Viktigt är dock att inte välja en alltför lång sladd då den kan trassla in sig. Det kan också vara svårt att hålla reda på en sladd som sträcker sig över hela rummet eller uteplatsen. Vi rekommenderar därför att du väljer en medellång sladd. Detta kan i sin tur kompenseras med en förlängningssladd om du någon gång skulle vara i behov av en längre sladdlängd.

Torr- & Våtsugning

De allra flesta grovdammsugarna på marknaden kombinerar torr och våtsugning. Detta innebär att de kan rengöra på både våta och torra ytor i bilen, garaget eller i din hemmiljö.

När du rengör med våtsugning ska du plocka bort dammsugarpåsen då denna i regel inte tål så mycket vatten. Det finns också särskilda munstycken som bättre passar till våta ytor samt munstycken som passar lika bra till både våta och torra ytor.

Ett mer modernt alternativ till dammsugarpåsar i papper är att istället använda sig av mikrofiber. Dessa är inte lika känsliga mot vatten och bättre lämpade om du planerar att dammsuga i våta miljöer.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Samling av vanliga frågor med svar som kan dyka upp inför köpet av en grovdammsugare.

 1. Vad är skillnaden mellan en vanlig dammsugare och en grovdammsugare?
 2. Hur fungerar en grovdammsugare?
 3. Vilken grovdammsugare är bäst?
 4. Måste man ha en grovdammsugare för renoveringar?
 5. Vad är en våtdammsugare?
 6. Vad skiljer professionella modeller mot enklare grovdammsugare?
 7. Kan man koppla samman grovdammsugare och elverktyg?

1. Vad är skillnaden mellan en vanlig dammsugare och en grovdammsugare?

Grovdammsugare för privata renoveringar och snickerierDet är egentligen ingen större skillnad mellan en vanlig dammsugare och en grovdammsugare när det kommer till hur de fungerar i grunden. Båda suger upp oönskat material i hemmet och på arbetsplatsen.

Skillnaden ligger i att grovdammsugaren är bättre lämpad till att suga upp svårare och mer krävande avfall.  Vatten, spån eller slipdamm är en baggis för grovdammsugaren medan samma avfall riskerar att skada en vanlig dammsugare.

När finputs eller industridamm hamnar i påsen på en vanlig dammsugare spottar den reflexmässigt ut det igen. En grovdammsugare har en desto mer tålig påse vilket gör att den behåller det besvärliga avfallet.

Inte minst innehar grovdammsugaren möjligheten till att direkt anslutas till önskat elverktyg med matchande munstycke. Vissa grovdammsugare kan även starta och stänga av sig själv beroende på om elverktyget är igång vilket är en mycket smidig funktion för de som använder det dagligen.

2. Hur fungerar en grovdammsugare?

Likt en vanlig dammsugare skapar grovdammsugaren ett undertryck i behållaren som gör att maskinen suger upp materialet som kommer i dess väg. Damm eller annat smuts samlas i behållaren och när det inte längre går att suga upp mer smuts är det dags att tömma behållaren.

En grovdammsugare går att använda både med eller utan dammsugarpåse. Om du ska suga upp torrt material rekommenderas du dock att använda en dammsugarpåse. Om du ämnar suga upp vått material är det bättre om du undviker dammsugarpåsen då den är gjord av material som inte klarar så mycket vatten eller vätska.

Detta är grunddragen som är genomgående i hur en grovdammsugare fungerar. Modeller i den högre prisklassen innehar ofta ytterligare finessrika funktioner som underlättar din rengöring. Enkla saker som att en lampa som lyser när behållaren är full eller att du har möjlighet att reglera sugstyrkan kan vara två smarta hjälpmedel.

3. Vilken grovdammsugare är bäst?

Det går inte att entydigt svara på frågan och proklamera att en viss grovdammsugare är bäst. Vi kan omöjligen ta hänsyn till varje konsuments preferens och ändamål vilket gör det svårt att ge ett rättmätigt svar på frågan.

De olika modellerna florerar i olika prissegment. Om du inte har problem med att investera en extra slant i din grovdammsugare kanske testvinnaren Milwaukee AS 300 ELCP är ett bra alternativ för dig.

I övrigt rekommenderar vi dig att ta en titt på samtliga grovdammsugare som vi lyfter fram i vår artikel. Vi tror oss ha hittat en bra bredd av modeller där någon förmodligen kommer passa dig utmärkt. Om inte någon faller dig perfekt i smaken hoppas vi ha gett dig verktyg så att du på egen hand ska kunna hitta grovdammsugaren som faller dig bäst i smaken.

4. Måste man ha en grovdammsugare för renoveringar?

Om renoveringarna resulterar i byggdamm så är det starkt rekommenderat att hyra eller köpa en grovdammsugare som du kan använda.

En vanlig dammsugare kan ta skada av att dammsuga upp byggdamm även om väldigt små mängder brukar fungera bra. Så fort du t.ex. ska slipa lite större spacklade ytor kommer mängden damm att bli ganska mycket och du bör i alla fall fundera på en billig grovdammsugare.

Tyngre avfall som tapeter, spån och andra rester i renoveringar fyller och stoppar flödet av luft snabbt i en vanlig dammsugare vilket riskerar att slita på motorn. I och med att det idag finns ganska billiga och ändå bra grovdammsugare är det väl värt att ta en närmare titt på det.

5. Vad är en våtdammsugare?

Kärcher Våtdammsugare i industri
Kärcher Våtdammsugare används inom industrin

Våtdammsugare används ofta som term för grovdammsugare som är mer specialiserade på att suga upp vatten. De gör det ofta på ett bättre sätt och har fler munstycken optimerade för den uppgiften.

Rena våtdammsugare är vanliga inom industrier där man behöver dammsuga upp överflödig vätska på golvet i lokalen eller på platser där det samlats mycket vätska.

Funderar du på en våtdammsugare privat så bör du vara medveten om att det sällan är en paradgren för de billigaste grovdammsugarna. Här kan det vara värt att gå upp lite i prisklass för att få bättre sugeffekt, rätt munstycken och en modell som klarar uppgiften bättre.

6. Vad skiljer professionella modeller mot enklare grovdammsugare?

Grovdammsugare professionell användning
Grovdammsugare för professionellt användande är ofta mer kraftfulla och bättre på vissa specifika uppgifter.

Grovdammsugare riktade till professionellt användande är i grunden väldigt lika vanliga enklare grovdammsugare för privat användning.

Skillnaden ligger istället i storlek, kapacitet och speciella funktioner som främst behövs inom industrier och branscher men sällan bland vanliga konsumenter.

Att gå runt med ett vanlig enkel grovdammsugare på ett bygge är inte hållbart och blir i sig en kostsam process då det tar längre tid att slutföra uppgiften. Samma sak gäller i industrier med mycket damm och rester. En kraftfull grovdammsugare med mer kapacitet kortar ner arbetstiden.

7. Kan man koppla samman grovdammsugare och elverktyg?

Ja, grovdammsugare och elverktyg är gjorda för att samarbeta. Men hur bra de passar ihop skiljer sig.

Det är inte ovanligt att maskiner som sprider byggdamm kan kopplas samman med dammsugare direkt för att minska mängden damm och flis som sprider sig. Här är cirkelsåg, sticksåg, bordcirkelsåg, kap- och geringssåg m.fl. exempel på verktyg som kan samarbeta med grovdammsugaren.

Sugrör i rätt passform behövs

Sugröret från grovdammsugaren måste ha rätt dimensioner för att passa med elverktyget som du vill koppla samman. Vanligtvis följs vissa standarder här så det brukar inte vara ett problem även om det finns fall när annan storlek behövs.

Elverktyget kan få ström direkt från grovdammsugaren

För att slipp flera förlängningskablar, grendoser eller andra lösningar så har de bättre grovdammsugarna uttag för elverktyg i form av en 230V-uttag.

Du ansluter alltså din maskins strömkabel direkt till uttaget på grovdammsugaren och slipper således en del sladdproblem när du arbetar. Det är speciellt effektivt när du jobbar dig över en yta och annars regelbundet hade varit tvungen att dra eller flytta kablarna.

Modeller som utgått

Bra grovdammsugare som nyligen utgått från sortimentet.

Kärcher WD 6 P Premium – Mycket bra grovdammsugare

Kärcher WD 6 P Premium
 • Bra Produkt 2021
 • Delad andraplats i test av “Gör Det Själv”
 • Mycket bra betyg från testande konsumenter
 • Variabel sugstyrka
 • Munstycken och andra tillbehör medföljer
 • Hög effekt på 1300 W

Priser för Kärcher WD 6 P Premium

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Kärcher WD 6 P Premium är en funktionsrik grovdammsugare som trots många finesser går att komma över för ett billig pris. Gör Det Själv uppskattade dess funktioner så pass mycket att de placerade Kärcher WD 6 P Premium på en delad andraplats i deras test.

Kärcher WD 6 P Premium - Grovdammsugare vått golvGrovdammsugaren från tyska Kärcher genomsyras av en detaljrikedom som uppskattats av en mängd konsumenter likväl som testpaneler. När du ska ta ut filtret trycker du bara på toppen av maskinen för att det ska lösgöras. Maskinen rensar också sitt egna filter om du placerar sugslangen så att den riktas upp i maskinen.

Effekten är på 1300 watt vilket placerar den i övre skiktet bland grovdammsugare när det kommer till kraftfullhet. Detta kommer dock med konsekvensen att Kärcher WD 6 P Premium har en relativt hög ljudprofil, högre än många konkurrenter.

Vidare erbjuder Kärcher WD 6 P Premium en bra räckvidd som gör att du med stor sannolikhet kommer nå in i husets alla hörn. Elkabeln är 6 meter vilket kommer med en tillhörande sladd på 2,2 meter.

Kärcher WD 6 P Premium - Vått golvEn anmärkningsvärd egenskap är det variabla suget som fungerar både vid vanligt bruk och när ett elverktyg är anslutet. Faktumet att du kan reglera sugstyrkan gör att det blir lättare att få större kontroll över vad du suger upp. Det finns även stora möjligheter till att dra på med mycket kraft om du skulle behöva suga upp större högar med besvärligt avfall.

Kärcher WD 6 P Premium funkar bra till både våta och torra ytor. Detta då det medföljer en mängd tillbehör och munstycken som gör det möjligt att anpassa grovdammsugaren efter ditt ändamål.

Nackdelen med Kärcher WD 6 P Premium är att den är något otymplig i sin konstruktion. Vikten är relativt hög och hjulen är små. Detta gör att det kan uppstå problem om du ska ta dig över trösklar eller andra hinder.

Höga kundbetyg samt positiva omnämnanden i flertalet tester ger sken av att Kärcher WD 6 P Premium är ett mycket bra alternativ. Fördelarna väger över nackdelarna och helhetsbetyget blir därför högt. Dessutom är grovdammsugaren relativt billig i pris vilket betyder att du får mycket kvalité för pengarna.

Så valde vi ut grovdammsugare bäst i test

De flesta stora elektronikkedjorna och byggvaruhusen är återförsäljare av grovdammsugare. Då grovdammsugare är ett populärt renhållningsredskap har marknaden följt med efterfrågan vilket betyder att det finns en hel uppsjö av modeller att välja mellan.

Trots att många konsumenter uppskattar grovdammsugarens kraftfullhet och effektivitet är det rätt glest med digitala omdömen och professionella tester av deras egenskaper. Råd & Rön som är en av Sveriges bästa utförare av tester har t.ex. inte satt tänderna i grovdammsugare. Vi har dock funnit ett antal tester som vi tycker är relevanta och dessa har även kompletterats med kundomdömen. Konsumentmagasinet “Gör Det Själv” har bland annat publicerat ett test som gett oss en bra inblick i några populära grovdammsugare.

Ett bra sätt att undersöka hur bra kvalitén är på de olika modellerna är att titta närmare på kundomdömen. Tester av produkter utförs så gott som alltid när produkten är helt ny. Det är därmed svårt att få sig en rättmätig bild av kvalitén och hur produkterna åldras över tid. Ur detta avseendet är recensioner och omdömen från testande konsumenter speciellt fördelaktiga. Kunder är ofta snabba med att publicera information kring diverse fel och defekter som kan uppstå efter en tids användning.

Källor & Test

Här nedanför finner du vår sammanställning över test, recensioner och andra källor som ligger till grund för hur de bästa grovdammsugarna valdes ut.

 • 6 grovdammsugare testade – 2022 – Gör Det Själv
  Tidningen Gör Det Själv hat testat 6st grovdammsugare. Testet tittar på modellernas styrka, funktioner, kvalitet och ljudnivå. Styrkan väger tyngts medan funktioner och kvalitet mer eller mindre delar på resterande betyg. Ljudnivån vägs endast in som 5% i totalbetyget. Kärcher WD 6 P Premium Renovation blev testvinnare med 9,6 av 10 i betyg följt av Nilfisk Multi II 30 T INOX VSC EU. Inte långt efter kommer den billigare Bosch Advanced VAC20 på en stabil tredjeplats. Einhell TE-VC 1925 SA, Kärcher WD 3 P och Nilfisk Buddy II 18 T kommer in med klart sämre betyg.
 • Test av nio olika grovdammsugare – 2020 – Byggahus.se
  Nio grovdammsugare testas av Byggahus.se för att se vilken som är bäst i test. I testet har grovdammsugare använts under en renovering för att se hur de presterar i verkligen miljö. Grovdammsugarna har också testats i sugförmåga av byggdamm och hur lätta de är att förflytta och dra runt medan de används. Nilfisk Multi II 30 T Inox VSC presterade bäst i test och fick utmärkelsen grovdammsugare bäst i test. På andraplats hittar vi Kärcher WD 6 Premium följt av tre modeller som delar på betyget 3,5 av 5 vilket är Bosch Advanced­Vac 20, Husqvarna WDC 325L och Stihl SE 62. Andra grovdammsugare i testet är Einhell TC-VC 1820 S, Bosch EasyVac 3, Biltema 1600 WD och Biltema 1200 WD.
 • Test av de bästa grovdammsugarna på marknaden – 2020 – Gör Det Själv
  Konsumentmagasinet “Gör Det Själv” har än en gång bidragit med nyttig information kring hur marknadsläget ser ut. Gör Det Själv består av en oberoende testpanel som utför tester i syfte att informera konsumenten om diverse populära modeller. En positiv aspekt med “Gör Det Själv” är att de har en förståelse för att alla konsumenter inte är identiska. Därför presenteras produkter som tillhör både det högre och lägre prisregementet. Testet vi har använt oss av är från 2020 vilket betyder att de flesta modellerna som presenterats fortfarande är till salu. Information kring prisläge och lagerstatus har kompletterats med uppgifter från prisjakt.se. Grovdammsugare har ställts mot varandra på lika grunder vilket ger upphov till ett mer rättmätigt resultat. I testet förekommer 6 olika grovdammsugare och de har fått mellan 1-5 stjärnor. Bäst i test blev den kraftfulla modellen Milwaukee AS 300 ELCP. Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox, KÄRCHER WD 6 P PREMIUM och METABO ASA 25 L PC mottog också höga betyg. Gör Det Själv har under flera år publicerat en mängd tester. De har därför byggt upp en stark legitimitet vilket har gjort att vi ser deras tester som högst relevanta.
 • Välj rätt grovdammsugare – 2016 – Byggahus.se
  Byggahus.se bedriver redaktionellt arbete i syfte att informera konsumenter kring allt som rör renovering och andra saker som är relaterade till huset. Här publiceras faktaartiklar, nyheter och forumdiskussioner som ofta tar avstamp i särskilda produkter som gjort extra bra ifrån sig. Ibland utför Byggahus också egna oberoende tester av produkter för att sedan publicera uttömmande information kring deras egenskaper. Tyvärr har de inte utfört ett test som rör grovdammsugare men de har en artikel som går igenom vad som är viktigt att tänka på när du köper en grovdammsugare. Vi har kikat på denna artikel för att få en fördjupad kunskap kring vilka egenskaper och funktioner som är viktiga att ha i åtanke när man ska köpa en grovdammsugare.
 • Test av 5 olika grovdammsugare – 2019 – Bäst-i-test
  Testpanelen består av både amatörer och experter som har någorlunda förkunskaper inom ämnet. Testvinnare i deras test blev Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox som vi valde att kategorisera som ett “mycket bra val” i vår artikel. Övriga produkter som fick högt betyg i deras test var KÄRCHER WD 6 P PREMIUM och Bosch Advanced VAC20. De har varit ett bra komplement till testet av “Gör Det Själv”. Många av modellerna återkommer i båda testerna vilket har gjort att vi kunnat väga resultaten mot varandra och därmed kunnat skapa oss ett bra helhetsbetyg.
 • Prisjakt – 2022
  Prisjakt är tillsammans med Pricerunner störst i Sverige när det kommer till prisjämförelser. Vi använder ofta prisjakt för att få en bild av prisläget av de olika modellerna samt för att säkerställa att de fortfarande är till salu. I vårt arbete med artikeln “bästa grovdammsugare” har Prisjakt erbjudit bra information kring marknadsläget. Under fliken “omdömen” får konsumenterna själva tycka till om produkterna. Trots att det inte funnits mycket underlag när det kommer till grovdammsugare har det funnits tillräckligt med omdömen för att vi ska kunna se mönster när det gäller popularitetsnivåer. Att se vad testande konsumenter tycker om produkterna är viktigt så att man inte enbart stirrar sig blind på experternas utlåtande.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng