Roborock Q Revo test

Test av Roborock Q Revo

Vi har testat Roborock Q Revo som på pappret mer eller mindre ser ut att vara en teknologisk pärla som tar städningen till nya nivåer.

När det kommer till robotdammsugare 2023 så är det självtömning, påfyllning av vatten och självrengöring som summerar crème de la crème, något Q Revo har fullt stöd för. Dessutom utmärker sig modellen med två roterande moppar som ska effektivisera våttorkning av golvet.

Nyfiken? Häng med i vår djupdykning av varje fantastisk funktion eller snabbspola till vår slutgiltiga bedömning för att få veta om denna robotdammsugare är värd att göra plats för i ditt hem.

Uppackning & Installation

Roborock Q Revo förpackningRoborock har gjort sig känd som en tillverkare med hög kvalitet och som ligger i framkant för robotdammsugare och andra maskiner för hemmastädning.

Det är därför trevligt att öppna förpackningen och mötas av en layout som känns väldigt genomtänkt och där delarna ligger tryggt förpackade.

Det första vi möts av när vi öppnar kartongen är en snabbinstallationsguide som tar oss igenom uppackning och installation av laddstation och andra detaljer för att få robotdammsugaren på plats.

Roborock Q Revo - enkla installationsanvisningar
Enkla och tydliga installationsanvisningar

Själva installationen av Roborock Q Revo är väldigt enkel och det är inte speciellt många delar som ska monteras ihop för att komma igång. Laddstationen har en plattform som ska tryckas på plats och strömkabeln till laddstationen ska sättas på plats och snurras i kabelvindan på baksidan.

Det ligger en dammsugarpåse i förpackningen men det är en extra för laddstationen har redan en monterad från början. Det är positivt då det ger dig gott om tid innan du behöver köpa fler påsar.

Roborock Q Revo - delar i förpackningenDu kan sätta dig in i manualen om du vill eller bara ladda ner Roborock-appen, scanna QR-koden under huven och lägga till den i appen. För att göra detta behöver du som med andra robotdammsugare ansluta den till ditt Wi-Fi.

Ett tips här är att om du vill skydda din integritet maximalt är att sätta upp ett gästnätverk som alla smarta prylar kan ansluta till medan dina privata enheter använder det vanliga nätet. De flesta bra Wi-Fi routers erbjuder detta idag, samtidigt som du har ett gästnätverk redo just för gäster som kommer på besök.

Kartläggning & App

Roborock-appen eller Xiaomi Home-appen (som också kan användas) är väldigt välutvecklade appar idag med mycket bra funktionalitet och inställningar.

När vi nyligen testade Roborock S8 så använde vi oss av Xiaomi Home-appen och denna gång valde vi Roborock-appen. Hur de fungerar och ser ut är väldigt likartat så vad du väljer är helt upp till dig här.

Funktionaliteten för vad du kan göra i appen för Q Revo är också mer eller mindre identiskt med Roborock S8 när det gäller hantering av karta, rum, zoner m.m. Skillnaden ligger istället främst i specifika inställningar som är unikt med Roborock Q Revo.

Du kan därför läsa mer ingående om app-funktionerna i Roborock S8 test.

Zoner och virtuella väggar

Du kan enkelt skapa no-go-zoner, no-mop-zoner och virtuella väggar på kartan för att få robotdammsugaren att hantera olika delar av kartan på rätt sätt, eller för att optimera navigering.

No-go-zoner är bra för rum eller ytor du inte alls vill att den kör in på. Virtuella väggar är bra för att hindra den från att försöka korsa ett visst område. Kanske har du någon ojämnhet i golvet som den fastnar på. No-mop-zoner är bra för zoner som du inte vill ska våttorkas.

Skapa rum

Editera rum i Roborock appEfter att du låtit robotdammsugaren scanna av planlösningen så kan du dela upp kartan i olika rum. När du sedan delat in rummen kan du namnge dem och placera ut möbler m.m.

Att skapa rum är effektivt då det finns funktioner som låter dig städa utvalda rum genom få knapptryckningar. Du kan också organisera i vilken ordning Roborock Q Revo ska städa de olika rummen när du startar en ny städning av bostaden. Du kanske vill att köket ska städas sist men ligger geografiskt som rum två. Då kan du ändra det i inställningarna, vilket är väldigt smidigt.

Välja typ av golv

En annan nyheter hos de nya versionerna av Roborocks robotdammsugare är att välja vilken typ av golv du har i de olika rummen och riktningen på underlaget. Det gör att robotdammsugaren kan köra längs med brädorna.

Fördelen med detta är att om lite slitage uppstår över lång tid så görs det med golvets riktning vilket är mycket mer naturligt. Lite slitage som går på fel riktning i förhållande till träet kan se onaturligt ut och därför är detta en väldigt uppskattad och efterlängtad funktion som minskar risken med problem över många års användande.

Fler appfunktioner & inställningar

Q Revo dockinställningar
Unika dockinställningar för Q Revo jämfört många andra Roborock-modeller.

Det finns en uppsjö inställningar i appen, så låt oss snabbt titta närmare på dem lite snabbt.

 • Reactive 3D Obstacle Avoidance – Funktion som scannar omgivningen och försöker skapa en 3D bild av omgivningens hinder utan att använda en riktig kamera. Här kan du aktivera funktioner som förlitar sig mer på detta system för att minska antalet gånger robotdammsugare kör in i hinder.
 • Mattinställningar – Välj hur robotdammsugaren ska hantera mattor genom att ställa in sugkraft, om moppen ska höjas eller om den ska hålla sig borta från mattor helt och hållet. Du kan även ställa in att den ska städa alla mattor först innan den börjar med städa alla rum i sin helhet. På så sätt kan den vänta med att fukta moppen tills dess att mattorna har städats klart. Du kan också ange djuprengöring av mattor där den dammsuger dem en extra gång när den är klar med varje rum.
 • Schemaläggning & Röststyrning – Välj att styra din robotdammsugare med röststyrning genom att ansluta appen och enheten till Google Assistant och Amazon Alexa.
 • Dockinställningar – Inställningar som avser laddstationen och vad som ska hända när robotdammsugaren dockats. Här kan du ställa in autotömning , rengöring av mopp och torkning av mopp. Du kan även justera frekvensen av rengöring av mopp där robotdammsugaren återvänder till dockan för att rengöra moppen när den använts X minuter.

Problem med golvspeglar

Helt enligt förväntningarna så fick Roborock Q Revo problem med golvspeglarna. Det är inte hela världen men det tar lite längre tid att kartlägga planlösningen och det lämnar scannade ytor som den tror existerar men som inte existerar på riktigt.

Sensorerna LiDAR som kartlägger planlösningen skickar ut ljus som studsar i spegeln och sen ut i rummet. De återvänder sedan till spegeln och robotdammsugaren men ger illusionen av att det finns ett spegelvänt rum.

Vi hade önskat att detta gick att hantera i appen men inga tillverkare verkar ha någon lösning på detta. Nu får man nöja sig med att markera ut området med no-go-zon, alternativt en virtuell vägg (om den faktiskt kan ta sig till andra sidan via en annan väg).

Det vi hade velat se är möjligheten att berätta för den att det är golvspeglar så den förstår att det som den ser är en spegling av rummet den befinner sig i och inte ett nytt rum. Det hade förbättrat navigeringen och det hade förbättrat kartans utseende i appen.

Rent funktionellt fungerar det dock bra när man väl märkt upp området korrekt i appen.

Förberedelser innan första körning

Roborock Q Revo - vattentank dockstationDe enda förberedelserna förutom att konfigurera Roborock Q Revo i appen och låta den kartlägga planlösningen är att låta den ladda klart och fylla på vattentanken med rent vatten till dockstationen.

Det är rymliga behållare för både rent vatten och smutsvatten som finns i stationen, vilket är positivt för att minska regelbundet underhåll som robotdammsugaren behöver.

När vattentanken är fylld och placerad kan du påbörja städning. Nu kommer robotdammsugaren att fylla på sitt vatten från tankbehållaren och blötlägga mopparna med hjälp av samma vatten. Även rengöringsprocessen av mopparna fungerar nu och allt smutsigt vatten går till den andra behållaren med smutsvatten.

Navigering & Hinder

Roborock Q Revo städresultat med karta
Städresultat av en full körning för Q Revo.

Vi upplever inte att Roborock Q Revo haft några problem att navigera och ta sig förbi de vanliga hindren som finns i våra tester. Det inkluderar möblerben, mindre tröskel, mattor och lite lösa kablar längs någon vägg.

Hinder som skor och liknande föremål hanterar den också bra medan mindre småsaker kan bli mer problematiskt. Ibland identifieras dem och den kör runt medan i andra situationer som knuffas de bort. Mindre föremål med trådar kan enkelt fastna i robotdammsugaren men det är inget unikt med just Q Revo.

Vår planlösning som vi testar med har en yta på ca 65 m² och den klarade de flesta uppgifter väldigt bra. Det uppstår några småfel här och där men inget anmärkningsvärt som bör påverka betyget. Den städade ytan på 68 minuter vilket kan jämföras med Roborock S8 på 62 minuter och Roborock S7 på 70 minuter.

Testresultat: Städning

Roborock Q Revo städar effektivt av alla ytorRobotdammsugarens syfte är i slutändan att städa bostaden och den ska kunna både suga upp damm effektivt och gärna våttorka riktigt bra.

Roborock Q Revo är en robotdammsugare som är optimerad för att ha bra mopp-funktion som kan våttorka golvet bättre än vad en vanlig robotdammsugare kan göra. Det märks i designen jämfört med Roborock S8 som t.ex. har plats för dubbla huvudborstar för att samla upp damm.

Dammsugning och rengöring

Det är en relevant jämförelse att titta på Roborock S8 som en jämförelse och en utgångspunkt för prissegmentet.

Det är ingen tvekan om att vi förväntar oss ett bättre resultat av Roborock S8 som har marginellt mer sugkraft men också två borstar som jobbar tillsammans. Det ska ge bättre resultat helt enkelt.

Jämför vi med billigare alternativ är dock sugkraften på 5500 Pa väldigt bra och tillhör de bättre modellerna på marknaden. Att Roborock Q Revo endast har en huvudborste blir endast märkbart när vi jämför S8:an som är en av få som har dubbla. Rent tekniskt har alltså Roborock Q Revo bra förutsättningar att prestera bra.

Roborock Q Revo dammsuger bra i vårt testDetta är också något vi ser i testet. Lös smuts och damm plockas upp med enkelhet och en bra huvudborste i kombination med bra sugkraft gör att den hanterar städuppgifterna riktigt bra. Ska vi vara helt ärliga är det svårt att se någon stor skillnad jämfört med S8:an men den finns där om man upprepat kör över områden med t.ex. grus som skor dragit in.

Vi tycker dock den hanterar uppgiften väldigt bra och sidoborsten fungerar på samma sätt som i andra liknande modeller från så väl Roborock som alternativ. Med andra ord kan den innersta hörnan vid väggar inte kommas åt lika bra och det kan byggas upp lite smuts där över tid, men det är något du kommer få leta efter.

Våttorkning av golv

När mopparna ska fram och smuts ska gnuggas bort så är det Roborock Q Revo hemmaarena som den matchen spelas på. Det är tydligt att roterande moppar har en annan kapacitet att rengöra och gnugga bort fläckar jämfört med den vibrerande fiberduken som finns på t.ex. Roborock S8, och skillnaden blir ännu större mot enklare modeller som bara släpar fiberduken efter sig.

Roborock Q Revo moppar golvetMoppning av golvet görs väldigt bra och att det kan kombineras med bra inställningar för att fylla på vatten, rengöra mopparna och samla smutsvatten i egen behållare syr ihop detta till en riktigt trevlig helhetslösning.

Tar du bort automatisk rengöring har du istället moppar som väldigt frekvent behöver rengöras manuellt. Det är dessutom viktigt att de rengörs för roterande moppar kan teoretiskt orsaka mer slitage på golvet om t.ex. grus fastnat i dem.

Vi har efter flera rundor försökt se om den lämnar några mikrorepor i parketten men vi har inte kunnat se detta. Men i ett hem som drar in mycket grus och där mycket av golvet är av trä så är det möjligt att Roborock Q Revo är en för kraftfull lösning som skulle kunna leda till onödigt slitage med tiden. Detta är spekulativt från oss då vi vet att trägolv är ett levande material och kan få slitage av vassa föremål som rör sig mot ytan.

På klinkers fungerar det dock riktigt bra och här ser inte samma risker då det materialet är hårdare.

Rengöring av mattor

Roborock Q Revo lyfter moppen över mattan
När mattorna är platta stöter inte moppen emot mattan, något som kan hända på lite tjockare mattor.

I grundinställningarna så känner Roborock Q Revo själv av när den stöter på mattor och höjer mopparna från golvet samtidigt som sugkraften ökar till maxnivån. För en tunnare matta innebär höjningen att mopparna inte alls kommer i kontakt med mattan, medan för en lite tjockare och mjukare matta så kommer troligtvis komma i kontakt.

Att mopparna kommer i kontakt med matten behöver inte vara ett problem. Men ju ljusare matta du har och desto smutsigare mopparna är, desto större risk är det att det över tid leder till att mattan kan bli smutsig.

Roborock Q Revo - moppen slår emot tjockare mattaHar du en väldigt ljus och tjock matta som är fluffig där hjulen sjunker ner i så kan det vara smart att sätta no-go-zon om du värdesätter mattans skick. Då får du istället dammsuga den ytan manuellt, alternativt montera av mopparna helt vilket faktiskt är väldigt enkelt då de endast sitter fast med magnetism.

Roborock Q Revo har också stöd för att först städa mattor innan den vanliga städningen påbörjas. Då väntar robotdammsugaren med att blötlägga moppen tills dess att den är klar med mattorna, ett bra alternativ om du har ljusa mattor som du tror kan vara känsliga.

Batteri & Laddning

Roborock Q Revo dockstation för laddning, tömning och rengöringBatteritid och laddningstid är viktiga egenskaper att ta hänsyn till vid köp av en robotdammsugare och det blir extra viktigt om man vill köra flera efterföljande städningar på kort tid eller om man har en stor planlösning.

I jämförelse med Roborock S8 så har Roborock Q Revo sämre batteritid och förbrukar sin energi snabbare. De har samma batterikapacitet så Q Revo förbrukar mer energi på samma yta vilket vi då antar har att göra med mopparna som roterar.

Vår planlösning som vi testar på består av tre större rum, med en del hinder på ca 65 m². Vi försöker alltid ställa in planlösningen så att den är så identisk som möjligt för varje test och här förbrukade Roborock Q Revo 47% av sitt batteri, vilket är ganska mycket.

Det bör också tilläggas att många robotdammsugare beger sig hemåt till dockstationen för laddning när batteriet sjunker ner mot 20-30%, för att sedan fortsätta städningen när de laddat klart. Har du därför en väldigt stor planlösning eller vill köra dubbla städningar efter varandra kan det blir tufft för Q Revo medan då t.ex. Roborock S8 hanterar lite större ytor. Specifikationsmässigt skiljer det inte så mycket utan är angivet till 140 minuter för Q Revo och 180 minuter för S8:an.

Skillnaden blir också lite större när S8:an städade planlösningen lite snabbare på sina 62 minuter jämfört Q Revo som behövde 68 minuter.

Smartare laddning

Roborock Q Revo har teknologi för att effektivisera laddningen och dels har den möjligheten att ladda 30% snabbare jämfört med äldre modeller, vilket är praktiskt.

Men du kan även ställa in att den ska ladda på natten när elpriset är lägre och undvika att ladda fullt under dagen. Detta är ännu en pinne som hamnar rätt för den som vill helt automatisera städningen i hemmet. Även om funktionen inte bistår med enorma besparingar för den enskilde kunden kan det få en klart större effekt globalt.

Rengöring & underhåll

Den automatiska tömningen av dammbehållaren och rengöringen av mopparna minskar mängden regelbundet underhåll en hel del. Det är också det som är poängen med dessa större dockstationer och det är att du ska kunna köra din robotdammsugare med schemaläggning utan att behöva titta till den och tömma behållare eller fylla på vätska manuellt.

Man kommer dock aldrig helt bort från underhåll och samma sak gäller även Roborock Q Revo. Har du personer i hushållet med långt hår och kanske något husdjur som fäller djurhår/päls som kommer du antagligen behöva fixa till huvudborsten och sidoborsten lite då och då.

Själva vattentanken och dammsugarpåsen håller rätt länge men kör du städning varannan dag kan det trots allt ändå bli lite under håll efter 2-3 veckor. Överlag är det dock mindre än det konsekventa tilltittandet som enklare modeller tyvärr kräver.

Appen håller koll på livslängden för sidoborste, huvudborste och filter som annars kommer behöva tvättas och bytas med tiden. Men det blir först efter ganska många timmars körande. Även sensorer kan behöva torkas av lite snabbt med en fuktig trasa, men även det brukar appen vara duktig på att påminna om.

Sammanfattning & Betyg

Roborock Q Revo
Utmärkelse Bästa Premiumval 2023 av Testat.nu
 • Mycket imponerande testresultat i vårt test
 • Bra betyg från konsumenter som testat
Fördelar
 • Smidig navigering och hantering av hinder
 • Bra dammsugning av damm och grus
 • Moppfunktion i absolut toppklass
 • Automatisk tömning av smuts
 • Automatisk rengöring och påfyllning av vatten
 • Välfungerande app med många inställningar
Nackdelar
 • Använder något mer batteri, vilket kan påverka stora planlösningar

Priser för Roborock Q Revo

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Roborock Q Revo placerar sig i premiumsegmentet för robotdammsugare, men är ändå mindre kostsam än sin främsta konkurrent, Roborock S8 Pro Ultra. Trots att den inte matchar S8-seriens sugkapacitet, levererar den imponerande resultat och visar inga betydande brister.

Q Revo utmärker sig särskilt med sin effektiva mopp-funktion, som snabbt och effektivt eliminerar svårare fläckar. Detta gör den till en av de mest kompletta lösningarna för golvvård på marknaden.

Tack vare en avancerad dockstation kan enheten fungera autonomt under längre perioder, vilket ger dig möjligheten att njuta av ett smartare och mer självskött hem.

De nackdelar vi noterat är mest spekulativa och rör främst batteritiden, vilket kan vara en faktor för vissa användare.

Sammanfattningsvis är Roborock Q Revo inte bara ett utmärkt val för dem som söker en högpresterande, självgående robotdammsugare, utan också ett prisvärt alternativ i denna högkvalitativa kategori. Vi sticker ut hakan och ger den utmärkelsen ”Bästa Premiumval 2023”.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng