Roborock S8 Test

Test av Roborock S8

Vi har testat robotdammsugaren Roborock S8, uppföljaren på den väldigt populära S7:an som fick toppbetyg i vårt tidigare test.

Roborock S8 närbildRoborock S8 tillhör segmentet av de mest avancerade modellerna du kan köpa och är bestyckad med de senaste funktionerna för bättre och snabbare städning. Vi har tittat närmare på hur den presterar jämfört andra robotdammsugare och om den lever upp till ikonen som en värdig uppföljare till Roborock S7.

I våra tester har vi granskat dammsugning, våttorkning, navigeringsfunktioner och andra smarta inställningar i appen.

Uppackning & Installation

Normalt sett brukar vi gå igenom uppackningen mer noggrant men gällande Roborock S8 har vi testat en produkt som tidigare testats av någon annan. Således saknas det en del emballage och vi var tvungna att städa upp efter förra användaren.

Installationen är väldigt enkel och vi använde oss av Xiaomi Home-appen där vi tryckte på att lägga till enhet samtidigt som vi tryckte ned två knappar på robotdammsugaren för att ansluta till ny app.

Därefter var det bara att följa anvisningarna och låta konfigurationen slutföras innan enheten är tillagd som en del i det smarta hemmet.

En rekommendation är att börja med att låta Robotdammsugaren gör en snabb genomsökningen av bostaden för att kartlägga planlösningen. Därefter kan du i lugn och ro gå igenom och anpassa kartan efter dina önskemål, samt titta närmare på de städinställningar som finns.

Kartläggning & App

Roborock S8 gör det enkelt att kartlägga bostaden för att effektivisera städningen. Du kan välja att låta robotdammsugaren städa och samtidigt skapa en ny karta över din planlösning eller så kan du snabbt be den skapa en karta genom att låta den köra igenom rummen och registrera planlösningen med dess LiDAR-system.

När väl kartan är skapad kan du anpassa den så att du underlättar städningen, kan dirigera åtkomst och effektivisera användningen.

Zoner och virtuella väggar

Roborock S8 - karta med no-go-zoner
Roborock S8 – karta med no go-zoner (röda)

En funktion som funnits i flera generationer av robotdammsugare och knappast är något nytt i Roborock S-serien är möjligheten att skapa zoner och virtuella väggar som robotdammsugaren ska förhålla sig till.

No go-zoner är ytor där robotdammsugaren inte får städa. Det kan t.ex. vara någon känslig matta, rum där du inte vill den kör in eller mindre ytor där du hellre föredrar att städa själv.

No mop-zoner är inte helt oväntat ytor där robotdammsugaren inte ska våttorka golvet utan höja moppen precis som om det vore en matta.

Virtuella väggar är precis som det låter en virtuell vägg där robotdammsugaren inte får köra över. Däremot kommer den försöka städa på andra sidan väggen men ta en annan väg dit.

Skapa rum

Roborock S8 - slå ihop rum
Här slår vi ihop rummen som Roborock själv skapat.

Skapa rum görs enkelt på kartan genom att dela upp befintliga rum eller slå samman befintliga rum. Efter att Roborock S8 gjort sin första karta över planlösningen så kommer den försöka skapa rummen automatiskt. Det blir inte alltid rätt så du kan behöva korrigera var gränserna för olika rum går själv.

Syftet med att skapa rum är att du automatiskt får zoner som känns naturliga och du kan städa genom att välja vilka rum som ska städas. Faktum är att Roborock S8 även har en funktion som gör det möjligt att förutbestämt välja vilken ordningen rummen ska städas i när en städning börjar.

Fördelen med att kunna välja det är att du kanske vill att köket som är mest smutsigt ska städas sist. I normala fall städar den ut efter sin placering för att så effektivt som möjligt städa hela bostaden, men det kanske inte är det mest praktiska eller det mest hygieniska.

En annan fördel är att om du vill moppa golvet men har rum med mattor du inte vill att moppen alls kommer i kontakt med så kan du börja städa dem. Då väntar robotdammsugaren med att blöta duken för våttorkning.

Det är osäkert om funktionen kommer till äldre Roborock så som S7 men det är en väldigt trevlig funktion som ger ökad kontroll på städningen.

Välja typ av golv

Roborock S8 - städa längs golvetEn ny funktion med Roborock S8 jämfört S7:an är att du nu kan välja vilket typ av golv som finns i de olika rummen och du kan välja vilket håll golvet ligger åt.

Syftet är att städar längs med hur golvet är lagt för att om det skulle uppstå slitage med tiden så följer det riktningen på golvet, vilket gör att det känns naturligt.

Roborock S8 har hårdare borstar i gummi undertill som hjälper till att suga in smuts. Har man ett känsligt golv och borstarna städar mycket grus kan det möjligtvis resultera i små repor. Vi har teststädat på parkettgolv men vi ser inga tecken på slitage även efter flera städningar och då har vi även kört liknande borstar från andra robotdammsugare.

Fler appfunktioner & inställningar

Vi har främst använt oss av Xiaomi Home’s app eftersom vi samlat många produkter där och den ska fungera bra med Roborock S8 också.  Men vi har även tittat närmare på Roborocks egna app som är rekommenderad om man följer bruksanvisningarna.

Det går att konfigurera flera delar av städningen så som:

Reactive 3D Obstacle Avoidance

Roborock S8 - radar och hinderFunktionen använder strukturerat ljus för att läsa av formen av objekt och genom AI försöka identifiera vad det är för objekt. Funktion ersätter kamera i äldre modeller vilket har två fördelar i form av att fungera bättre i mörker men också högre integritet.

Funktionen går att stänga av helt och hållet om du önskar det. Vi tycker dock den fungerar väldigt bra i våra tester och effektiviserar städningen och känns som ett självklart val att ha aktiverat.

Bland inställningarna kan du även aktivera funktionen för att förutse väggar och andra hinder för att minska antalet gånger robotdammsugaren kör in i hinder. Du kan också markera om du har husdjur i hushållet vilket ökar känsligheten mot att undvika det som kan tros vara husdjursavföring.

Inställningar för mattor

Roborock S8 - inställningar för mattaHur Roborock S8 ska hantera och agera vid mattor går att ställa in på flera sätt.

Standardläget är ”Dynamic Lift” vilket innebär att moppen lyfts 5mm från golvet när robotdammsugaren kör upp på mattan. Det är en lämplig inställning för låga och medelhöga mattor där moppen inte alls kommer i kontakt med mattan.

Du kan också ställa in ”Avoid” för att robotdammsugaren ska försöka undvika alla mattor. Ett bättre val om du har lite fluffigare och ljusa mattor som kan vara känsliga om de kommer i kontakt med moppen.

Du kan också helt stänga hänsynstagande och moppa även mattorna genom att aktivera ”Ignore”. Som förklaringen i bilden säger så lämpar det sig för mattor som du kan tänka dig att moppa.

Du kan också göra inställningar för att maximera sugkraften på mattor, vilket då växlar upp från det läget du valt för städningen till maximalt när den hittar en matta. Det kan förbättra städningen och resultatet på mattor.

Den sista inställningen för ”Deep Carpet Cleaning” innebär att robotdammsugaren återvänder till mattorna när den städat rummet som vanligt och försöker städa dem en gång till genom att köra från andra hållet.

Schemaläggning & Röststyrning

Det finns flera möjligheter att skapa schemaläggningar efter dina egna behov. Dels kan du välja när en städning ska påbörjas, vilka veckodagar det gäller och vilka rum som ska städas.

Du kan också anpassa städinställningarna för respektive schemaläggning där du väljer sugkraft, moppning och intensitet på städningen.

Du kan också i Xiaomi Home skapa schemaläggningar som ska utföras i förhållande till andra smarta enheters status. Har du två robotdammsugare av någon anledning så kan du låta den andra påbörja sin städning när den första är klar.

Både Roborock-appen och Xiaomi Home har stöd för röstassistent som Google Assistant och Amazon Alexa.

Problem med golvspeglar

Roborock S8 - problem med golvspegel
Golvspeglar skapar illusionen av ett större rum som den gärna vill utforska.

Vid kartläggningen stötte Roborock S8 på stora golvspeglar och precis som alla andra robotdammsugare vi testat så uppfattar den speglarna som ett parallellt rum.

Radar- och ljussignalerna studsar mot spegeln ut i rummet och sedan tillbaka till robotdammsugaren via spegeln. Det gör att den uppfattar det som att där är en yta som den kan städa på det hållet.

Det löser man lättast med att lägga en större no go-zon för området. Svårare kan det däremot bli om du har ett rum på andra sidan. Då kan du behöva lösa det med virtuella väggar för att robotdammsugaren ska kunna hitta dit enkelt.

Navigering & Hinder

Roborock S8 - städresultat och navigeringRoborock S8 är den snabbaste robotdammsugaren som vi testat och lyckades städa klart vår yta på ca 63 m² på 62 minuter. Att endast städa ungefär en kvadratmeter per minut kan tyckas vara långsamt, men i kombination med hinder som stolsben blir det snabbt imponerande.

Tidigare S7 städar samma yta på på strax över 70 minuter och här ligger även flera toppmodeller från andra tillverkare. Vi har konstaterat att S8:an rör sig snabbare och mer genomtänkt över rummet. När vi analyserade mönstret för hur den städat av respektive rum är det effektivt där varje yta städats av succesivt utan konstiga rörelser, något många andra modeller tenderar att ha ibland.

Roborock S8 - mindre tröskelDen har har inte haft några problem med de mindre nivåskillnaderna i bostaden och tar sig enkelt över dem och mattkanter utan problem. Stolsben och bordsben stör effektiviteten men den jobbar sig effektivt runt på ett bra sätt.

Roborock S8 har ingen inbyggd kamera vilket kan jämföras med Roborock S6 MaxV och S7 MaxV. Detta är ett steg i att öka integriteten då ingen kamera helt eliminerar risken att säkerhetshål skulle kunna leda till att bilder kan spridas till obehöriga.

Roborock S8 - navigerar enkelt mellan stolsben
Roborock S8 navigerar smidigt mellan stolsbenen under bordet.

För att identifiera objekt och hinder använder sig Roborock S8 istället av infrarött ljus som fungerar både dagtid och nattetid. Den kan rendera 3D-objekt av hinder för att identifiera om den ska hålla sig borta eller försöka städa området. Det gör att den trots avsaknad av kamera kan identifiera husdjursavföring, spilld vätska, kablar, skor och många andra fenomen som en robotdammsugare står inför.

Som alltid är dessa funktioner inte hundraprocentiga men Roborock S8 har gjort ett bra jobb att identifiera de hinder vi lagt ut och hittat de kablar som ligger synliga. Även skor identifiera och hantera på ett bra sätt för att slippa fastna i skosnören. I slutändan är det en funktion som minskar risken att något går fel.

Städning

Roborock S8 bredvid Roborock S7
Roborock S8 (till vänster) bredvid den äldre Roborock S7 (till höger).

Städresultatet är bra med Roborock S8 och vi hittar inga tydliga missar efter städningen.

Robotdammsugare tenderar att inte nå riktigt samma nivå som en manuell städning med efterföljande våttorkning, men de kommer nära och kan med fördel lättare köras regelbundet. Det gör att det går att få ett renare snittresultat jämfört med manuell veckostädning.

Dammsugning

I jämförelse med andra robotdammsugare så dammsuger Roborock S8 väldigt bra. Den har en högre sugeffekt än många billigare modeller och det är tydligt att den tillhör toppsegmentet för 2023.

Roborock S8 - sidoborsteBorstarnas effektivitet att fånga upp smuts är väldigt viktig för ett bra städresultat. Här jobbar både sidoborsten och de två huvudborstarna bra tillsammans för att så effektivt som möjligt fånga upp smuts som kan sugas in i dammbehållaren.

Huvudborstarna på Roborock S8 är lite tillverkade i gummi och är hårdare än mjuka motsvarigheter med fransar.

Roborock S8 - 2 huvudborstar i gummi

Vi skulle säga att den största skillnaden som vi upplevt i våra tester är att de lite hårdare i gummi håller mycket bättre, är lättare att rengöra och ger ett väldigt bra resultat att få upp smutsen. Nackdelen vi funnit med dem är att det gör att robotdammsugaren låter lite mer när de roterar mot golvet.

Gällande dammsugning av djurhår fungerar den också väldigt bra för vårt test. På hårda golv tar den mer eller mindre upp allt och även det mesta på mattor. På en hårdare dörrmatta där päls sätter sig djupare så får den inte upp det som satt sig lite hårdare i mattan.

Våttorkning

Moppning eller våttorkning med Roborock S8 är också en funktion som fungerar väldigt bra. Det är inte helt oväntat då det bygger vidare på samma VibraRise-teknik som lanserades i Roborock S7.

Det innebär att du moppen vibrera lätt mot golvet vilket ger en klart bättre effekt för att torka upp fläckar. Samtidigt kan robotdammsugaren höja moppen från kontakt med underlaget när den kör in i no-mop zoner eller automtiskt identifierar en matta.

Tekniken gör städningen mycket lättare för robotdammsugaren kan städa hela våningsplanet i en körning (förutsatt att batteriet räcker). Den våttorkar det som ska moppas och dammsuger endast de områden som endast ska dammsugas.

Roborock S8 - montering av moppAtt förbereda Roborock S8 för våttorkning är enkelt genom att se till så att vattentanken har vatten i tanken och sedan fukta trasan för moppen. Om du ska städa ett rum där du inte vill moppa av känslighet mot fukt eller om du vill starta städningen långt senare så kan du låta bli att fukta trasan manuellt.

Det finns flera inställningar för moppning av golvet. Dels kan du ställa in hur intensivt moppen ska ”skrubba” mot golvet men också hur intensivt den kör över varje yta. Vissa funktioner rekommenderas endast om dammsugning redan gjorts och du kan då använda moppen för att skura golvet extra noggrant.

Batteri & Laddning

Roborock S8 laddstation
Roborock S8 laddstation med tillhörande golvskydd placerat intill för visuell effekt.

Laddstationen för den vanliga Roborock S8 påminner mycket om den som finns för Roborock S7. Laddstationen är liten och lätt att placera ut och skulle möjligtvis även kunna döljas under möbler om utrymmet i övrigt är tillräckligt för att den ska hitta in- och ut.

Själva laddningen är relativt snabbt och sällan något problem om du inte har ett väldigt stor våningsplan som ska städas. I det tysta läget (lägre sugkraft) så anges batteriet kunna räcka till 300 m². Det stämmer förmodligen ganska bra med våra beräkningar men kräver att ytorna är relativt lätta att navigera. Ju fler hinder, ju längre tid kommer städningen att ta.

Få hushåll har så stora våningsplan så att Roborock S8 inte kan städa allting i en städning även om man dragit på med maximal sugeffekt och noggrannare städning. Skulle den mot förmodan inte bli klar så slutför den automatiskt städningen när batteriet har laddats upp.

Förutom laddstationen följer det även med ett golvskydd som förhindrar att en fuktig golvmopp droppar mot golvet. Golvskyddet sitter inte fast i laddstationen utan har egen dubbelhäftande tejp. Det är lite synd då det tvingar oss att förmodligen fästa det i golvet. Det hade varit bättre om golvskyddet istället var fäst i laddstationen.

Rengöring & underhåll

Roborock S8 - tömning av dammbehållarenDen enklaste versionen av Roborock S8 kräver att du själv underhåller, rengör och tömmer robotdammsugaren regelbundet. Ju smutsigare din bostad är desto oftare lär du behöva tömma behållaren, rengöra moppen och fylla på med vatten.

De större modellerna S8+ och S8 Pro Ultra har förbättrade system för detta, men även där kommer sensorerna behöva torkas av och visst underhåll finns. Skillnaden där är dock att de blir mer automatiska och du kan göra fler städningar innan du behöver rycka in.

Själva underhållet när det kommer till sensorer, byta borstar och andra detaljer så finns det att hålla koll på direkt i appen. Du ser status för hur lång livstid de har och du kan nollställa när sensorerna senast rengjordes. Precis som med tidigare versioner av Roborocks modeller.

Roborock S8+ & S8 Pro Ultra

Roborock S8+ och S8 Pro UltraDet är ingen tvekan om att Roborock S8 är en väldigt bra robotdammsugare men den blir bättre om du tittar på S8+ och S8 Pro Ultra. De har större laddstationer som även agerar tömnings- och rengöringsstationer.

Med Roborock S8+ får du automatisk tömning av dammbehållaren så du slipper tömma denna själv. När S8+ återvänder till laddstationen så töms innehållet över till en dammsugarpåse som förvaras i laddstationen. Smidigt och innebär att du kan dammsuga i många veckor innan du behöver se över läget.

Med den lyxigaste modellen Roborock S8 Pro Ultra får du en ännu större laddstation som förutom automatisk tömning av dammbehållaren även utför automatisk mopptvätt och påfyllning av vattentanken. Det finns alltså tre behållare i stationen för dammsugpåse, rent vatten och smutsigt vatten. Nu kan du även automatisera moppningen i väldigt många städningar framöver.

Det finns mindre skillnader på själva robotdammsugaren med hur stor vattentank och dammbehållare de har. Däremot behöver S8+ och S8 Pro Ultra inte lika stora behållare då de töms när de återvänder för laddning.

Givetvis finns där en prisskillnad mellan modellerna här och du får betala några extra tusenlappar för mellanmodellen som har automatisk tömning och det dubbla priset för den mest avancerade modellen. Men detta är helt klart premiumalternativ för den som vill ha det bästa som kan erbjudas 2023.

Sammanfattning & Betyg

Vi hade höga förväntningar på Roborock S8 eftersom den är tänkt att ersätta en av de bättre robotdammsugarna som etablerat sig på marknaden. Och den lever upp till dessa förväntningar på ett bra sätt.

Roborock S8 känns som en komplett produkt som erbjuder väldigt bra dammsugning, god våttorkning och smart navigering. Oavsett om du använder Xiaomi home-app eller Roborock-appen så hittar du lätt inställningarna för att anpassa den till din behov.

Roborock S8 är den billigaste modellen i serien och kommer utan automatisk tömning och rengöring vid laddstationen. Trots det kostar den en hel del, vilket blir modellens främsta nackdel. Det är inte den robotdammsugaren man lär välja om man vill komma billigt undan, utan snarare om man vill ha något av det bästa.

Prisnivåerna har klättrat uppåt de senaste åren och det gäller inte bara Roborocks modeller. Vi ser mer teknik leta sig in i robotdammsugarna vilket drar upp priserna. Med en markering för det ser vi ändå Roborock S8 på många sätt som den bästa robotdammsugaren 2023 och vinner vår utmärkelse ”Bäst i Test 2023”.

Roborock S8
Utmärkelse Bäst i Test 2023 av Testat.nu
 • Mycket bra resultat i våra tester av robotdammsugaren
 • Väldigt bra resultat i andra oberoende tester
Fördelar
 • Avancerad och välutvecklad robotdammsugare
 • Mycket bra städresultat med hög sugeffekt
 • Välutvecklad mopp med höjningsfunktion
 • Bra navigering och kartläggning för att undvika hinder
 • Smidiga borstar som är lätta att underhålla
 • Många inställningar och anpassningar
Nackdelar
 • Huvudborstarna gör lite mer ljud ifrån sig jämfört mjukare alternativ
 • Något högt pris för att i grundutförande sakna automatisk tömning

Priser för Roborock S8

5 290 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng