Bästa Skaftdammsugare

Bästa Skaft- & Handdammsugare

Skaftdammsugare har växt fram som populära alternativ till dammsugare i hemmet – men hur bra är dem egentligen och vilka är bäst i test? Det hittar du svaret på i denna artikel!

Skaft- och handdammsugaren är sladdlösa dammsugare som är praktiska för att snabbt dammsuga av ytor i hemmet eller bilen. Tester visar att de fungerar bäst som komplement till robotdammsugare eller traditionell dammsugare.

Vi har granskat oberoende tester och recensioner för att se vilka skaftdammsugare som presterar bäst. Vi har sedan jämfört resultatet mot konsumenters omdöme där de testas i hemmen för ett bättre och mer komplett resultat.

Här nedanför finner du de 2-in-1 skaft- samt handdammsugare som presterat bäst i vår sammanställning och längre ner kan du läsa mer om vad du bör tänka på och vad du bör undvika för att bli nöjd.

Roborock Dyad Pro – Skaftdammsugare med mopp

Roborock Dyad Pro
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
 • Imponerande resultat i flera deltester vi gjorde
 • Fått bra betyg av konsumenter som testat
Fördelar
 • Mycket bra städresultat på damm och grus
 • Effektiv på djurhår i vårt test
 • Bästa våttorkningsfunktion bland skaftdammsugare
 • Kan städa upp grisiga spill enkelt
 • Automatisk rengöring vid stationen
 • Självkörande gör den enkel att föra framför sig
Nackdelar
 • Hög vikt (4,5+ kg) gör den ibland svår att hantera
 • Osmidiga i trånga utrymmen
 • Kan inte vinklas för att nå långt in under möbler
 • Blöt smuts förlänger tömningsprocessen

Priser för Roborock Dyad Pro

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Vi har under 2023 testat Roborock Dyad Pro som är en 2-in-1 skaftdammsugare med våttorkningsfunktion. Faktum är att den även kan torka ytor som badrum och tvättstuga.

Roborock Dyad Pro väger mer än traditionella skaftdammsugare på grund av sin kraftiga motor med en sugkraft på 17 000 Pa, kraftiga munstycke och vattentank för rent vatten samt smutsvatten.

För att göra Roborock Dyad Pro lätt att använda är den självdrivande och du behöver bara hålla handtaget så rör sig maskinen enkelt över golvet. Det är väldigt praktiskt om du ska röra dig just framåt men arbetar mot dig i trängre utrymmen där du vill dra den fram och tillbaka.

Roborock Dyad Pro - våttorkar parkettgolv med skaftdammsugareVåttorkningsfunktionen är väldigt bra med bara rent vatten och tar med lätthet bort enklare fläckar på golvet. Det är den maskin som kommer närmast traditionell våttorkning som vi använt och faktum är att du slipper gnugga då rullarna gör det automatiskt. Dessutom kan du tillsätta rengöringsmedel för bättre effekt.

Den största fördelen med skaftdammsugaren är dess förmåga att hantera riktigt grisiga situationer och mycket vätska enkelt. I vårt djupgående test av Roborock Dyad Pro så körde vi rakt över spilld mjölk och cornflakes med ett väldigt bra resultat.

Laddstationen erbjuder sedan självrengöring som använder rent vatten för att rengöra rullarna och startar sedan en torkningsprocess av rullarna.

I jämförelse med en vanlig skaftdammsugare (utan mopp), så får du här inte 2-in-1 med handdammsugare som är smidig för att dammsuga av möbler eller städa bilen. Även flexibiliteten att komma in under möbler är något du tappar.

I kombination med den väger mer så är Roborock Dyad Pro inte ett självklart val för alla. Om du däremot verkligen vill ha en kraftfull modell som våttorkar bra, kan suga upp mer eller mindre allt samtidigt som den torkar ytan, så är det troligtvis den bästa skaftdammsugaren du kan köpa. På dessa meriter är den väl värd att rekommenderas.

Samsung Jet 90 Multi – Bäst i Test

Samsung Jet 90 Multi
 • Bäst i Test 2022
 • Mycket bra testresultat i flera tester
 • Bra städresultat för olika typer av smuts
 • Mycket bra betyg av konsumenter som testat
 • Hög tillverkningskvalitet och design
 • Bra batteritid på 10 min (max sugeffekt)
 • Flera bra tillbehör för städning av ytor

Priser för Samsung Jet 90 Multi

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Samsung Jet 75 Multi - skaftdammsugare för hemmetSamsung Jet 90 är en skaftdammsugare som visat sig prestera väldigt bra i tester och är en av de bästa modellerna du kan köpa under 2022.

När Råd & Rön testade skaft- och handdammsugare som uppdaterats under 2021 så presterade den lite enklare Samsung Jet 75 väldigt bra och delar förstaplatsen med utmärkelsen ”Bäst i Test”.

Även när Aftonbladet under 2022 testade skaftdammsugare så fick den väldigt bra betyg även om den klart dyrare Dyson V15 Detect Absolute blev bäst i det testet.

Även den välrenommerade Youtube-kanalen Vacuum Wars imponeras av den goda sugkraften med bra batteritid jämfört med många konkurrerande sladdlösa dammsugare.

Samsung Jet 75 Multi - Skaftdammsugare under möblerÄven konsumenter stämmer in i kören av bra prestanda och något som vi lyckats identifiera är att den har en högre byggkvalitet än t.ex. Dyson och känns betydligt mindre plastig tack vare sin konstruktion med delar i metall.

Samsung Jet 90 Multi kommer med flera munstycken och funktioner som gör det lättare att dammsuga av hushållets mer svåråtkomliga områden som t.ex. persienner och lampor.

Munstyckena kan även komma väl till pass när du frikopplar och får handdammsugaren för städning av möbler, vitvaror eller i bilen. Har du husdjur fungerar detta även utmärkt för att snabbt dammsuga av möbler från djurhår.

Batteritiden är angiven upp till en timme men som de flesta tester tydligt visar är detta en siffra som hänvisar till låg sugkraft samt vanligt munstycke och inte motordrivet.

Samsung Jet 75 - sladdlösa handdammsugare

I testerna framkommer det att Samsung Jet 90 Multi klarar av ca 10 minuter på maximal sugkraft och med motordrivet munstycke. Det kan tyckas vara lågt men faktum är att det är bland det bästa du kan få i en skaftdammsugare under 2022 med den kapaciteten.

Sänker du sugkraften till medium så kommer du istället få en bra bit över 20 minuters dammsugande vilket gör Samsung Jet 90 Multi till ett riktigt bra komplement i hushållet till robotdammsugare eller vanlig dammsugare (om du föredrar storstädning med det).

Men om inte ens batteritiden anses vara dålig jämfört med konkurrenter, så är det inte helt och hållet en perfekt maskin. Testarna hänvisar till att ergonomin kunnat vara lite bättre och att viktfördelningen kunnat varit bättre i förhållande till handtaget.

Slutsats

Efter vår granskning och sammanställning tyder all data vi funnit på att Samsung Jet 90 Multi är en av de bästa hand- och skaftdammsugare som du kan köpa under 2022. Priset är högt men det finns flera dyrare modeller som inte presterar bättre och går du ner i pris tappar du tydligt kapacitet enligt testerna.

Det gör att Samsung Jet 90 Multi får utmärkelsen ”Bäst i Test” av oss.

Kan du tänka dig att gå upp i pris så är Dyson V15 Detect Absolute förmodligen ett bättre val men alla sina olika munstycken och höga effekt.

Xiaomi Dreame T20  – Bästa Budgetvalet

Xiaomi Dreame T20
 • Bästa Budgetval 2022
 • Mycket prisvärd skaftdammsugare
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Bra sugeffekt och inställningar
 • 30 min batteritid i auto, 10 min i turbo
 • 5 medföljande munstycken + laddstation

Priser för Xiaomi Dreame T20

2 813 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Xiaomi Dreame T20 är en väldigt prisvärd sladdlös skaftdammsugare och är en av de bästa alternativen i en något lägre prisnivå. Den har fått bra omdömen av konsumenter som testat och även presterat väldigt bra i professionella recensioner som testat sugförmågan och användning.

Även om Xiaomi Dreame T20 inte är den absolut billigaste skaft- och handdammsugaren på marknaden så är det ett bra budgetval i det bättre segmentet. Att gå ner mycket mer i pris gör det också svårt för den som fortfarande vill ha en någorlunda bra produkt.

Xiaomi Dreame T20 - laddstation med alla tillbehörPrecis som de lite mer påkostade och dyra konkurrenterna så kommer denna med en smidig dockningsstation där du kan förvara och ladda din sladdlösa dammsugare.

Batteritiden är upp till 70 minuter i eco-läget medan auto-läget ger ca 30 minuter. I turbo-läget med maximal sugkraft får du 10 minuters drifttid vilket ändå är klart godkänt med tanke på prisklassen. Auto-läget har möjligheten att justera sugkraften själv genom att t.ex. känna av om det är en matta och då öka sugeffekten.

Det tar 4 timmar för batteriet i skaftdammsugaren att laddas fullt. Det är egentligen inget märkvärdigt jämfört andra modeller men kan bli problem för dig som vill städa hela bostaden innan gästerna kommer över.

Det följer med 5 stycken olika munstycken där soft-roller-munstycket är standard som fungerar väldigt bra för hårda golv. Rullen i munstycket hjälper till att fånga upp smuts vilket visat sig prestera väldigt bra.

Det följer också med en elektrisk kvalsterborste som kan användas till sängen, platt munstycke för möbler och säten, längre munstycke för svåråtkomlig utrymmen och en böjbar borste.

Xiaomi Dreame T20 - handdammsugareDet är 2-in-1 lösning där du både kan använda den som skaftdammsugare och endast som en liten effektivt handdammsugare. Munstyckena passar oavsett om du vill använda skaftet eller ej, så du har en allsidig dammsugare som fungerar för så väl golv, möbler och till bilen.

Skaftdammsugaren Xiaomi Dreame T20 är också utrustad med HEPA-filter som fångar upp till 99,9 % av mikroskopiska partiklar vilket förbättrar inomhusklimatet och en bra funktion för de som vill ersätta sin vanliga dammsugare.

Givetvis är Dreame T20 också fri från dammsugarpåse och har endast en behållare som tömmer i valfri papperskorg.

Slutsats

Med goda funktioner, bra sugförmåga, filter, flera munstycken och bra batteritid så är Xiaomi Dreame T20 ett mycket intressant och prisvärt alternativ. Med bra omdömen av de som testat kniper den utmärkelsen för Bästa Budgetval 2022.

I fjol rekommenderade vi sladdlösa Xiaomi Dreame V10 som bästa budgetval och T20 är en bra ersättare för denna plats som förbättrat funktionerna och batteritiderna något.

Det finns ännu billigare skaft- och handdammsugare att köpa men tyvärr innebär det stora kompromisser i sugeffekt, batteritid eller tillbehör. Vi kan dock se att det finns vissa konsumenter som klarar sig bra med ännu enklare modell men var noga medveten om vad du väljer.

Dyson V8 Absolute Plus – Mycket bra val

Dyson V8 Absolute Plus
 • Bra Produkt 2022
 • Bäst men dyrast i Aftonbladets test
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Betyget 5 av 5 när Expert Reviews testade den
 • Full pott med 10 av 10 i betyg hos Trusted Reviews
 • Har HEPA-filter för uppsamling av partiklar
 • Bästa kandidat som ersättare för vanlig dammsugare

Priser för Dyson V8 Absolute Plus

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Skaftdammsugaren Dyson V8 Absolute är en modell som tagit marknaden med storm och har varit ett av de bästa alternativen under 2020 trots att den varit ute på marknaden i flera år.

Modellen utsågs bl.a. till bäst i test när Aftonbladet testade skaftdammsugare och handdammsugare under 2017. Under 2020 när Råd & Rön testade hela 77 olika alternativ så tog den hem delad andraplats.

I Aftonbladets test av skaftdammsugare fann de att just Dyson V8 Absolute var den bästa allround-dammsugaren som du kunde köpa av de testade modellerna. Det är inte en av de billigaste modellerna men samtidigt måste man upp i prisklass för att få en sladdlösa dammsugare som kan komma nära att ersätta en vanlig dammsugare.

Dyson V8 Absolute under möblerKonsumenter som valt att satsa på Dyson V8 Absolute är också väldigt nöjda och det spelar i princip inte någon roll var man läser om kundrecensioner så är det överväldigande positiva betyg som lämnas. Det är helt enkelt inte konstigt att Dyson V8 Absolute rankas som en av de bästa sladdlösa dammsugarna på marknaden.

Vi har även tittat på två expertrecensioner från de internationella sidorna Expert Reviews och Trusted Reviews som båda lämnar fullt betyg och den enda nackdelen tycks vara priset.

Dyson V8 Absolute har med sin kapacitet och goda sugförmåga en viss möjlighet att helt ersätta en vanliga dammsugare men det beror delvis på dina behov. Skaftdammsugaren är betydligt mer smidig, har en klart godkänd sugeffekt och kan även enkelt göras om till en handdammsugare genom att koppla av skaftet.

Den har överlag en kraftig sugeffekt och det finns även ett turboläge som kan användas om man vill öka suget ytterligare, men då sjunker också batteritiden som är uppmätt till 40 minuter.

Dyson V8 Absolute munstyckenDesignen med motorn högt upp i handtaget och ett smalt skaft ner till munstycket har blivit allt vanligare och Dyson är inte längre unika med detta.

De olika munstyckena är lätta att koppla på för att städa av olika ytor från golv till väggar och möbler. Även djurhår kan enkelt dammsugas upp även om det ofta kräver hög effekt för bra resultat.

Dammsugaren har ett inbyggt HEPA-filter som gör att många allergener och andra farliga ämnen fastnar när du använder dammsugaren. Om du ska ersätta din traditionella dammsugare är just HEPA-filter en viktig aspekt att ta hänsyn till då det förbättrar inomhusklimatet. Filtret används både när du använder skaftdammsugaren och handdammsugaren.

Dyson V8 Absolute har mottagit kritik för att den upplevs som väldigt plastig vilket är återkommande kritik vi hittat. Det finns också en besvikelse för de som hoppats helt kunna ersätta sin vanliga dammsugare då batteritiden inte räcker till för att städa en hel lägenhet, men det är något alla skaftdammsugare mer eller mindre dras med.

Slutsats

Det är ingen tvekan om att Dyson V8 Absolute (Plus) är en av de bästa skaftdammsugare du kan köpa om du letar efter ett komplement i hushållet för att snabbt städa köket eller att använda vid städning av bilen. Det finns dock flera intressanta alternativ idag och Dyson V8 Absolute anses inte längre vara ett självklart val jämfört med för några år sedan.

Under 2021-2022 har fler modeller visat framfötterna och både Bosch BSS81POW samt Samsung Jet 75 är skaftdammsugare som presterar bra och som får bättre resultat i vissa deltester. Även Dysons dyrare modeller som V11 och V15 är också intressanta men samtidigt dyrare.

Dyson V15 Detect Absolute – Bästa Premiumval

Dyson V15 Detect Absolute
 • Bästa Premiumval 2022
 • Bäst i Test hos Aftonbladet 2022
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Väldigt många bra munstycken för olika situationer
 • Bra batteritid på 9-14 minuter i max sugeffekt
 • Vägghållare och laddstation
 • Smarta funktioner gör städningen lättare

Priser för Dyson V15 Detect Absolute

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Dyson V15 Detect Absolute skaftdammsugareDyson V15 Detect Absolute lanserades under 2021 och anses på många sätt vara den absolut bästa skaftdammsugaren du kan köpa just nu – om du vill betala för det.

När Aftonbladet under 2022 testade skaftdammsugare så var det inte helt oväntat att Dyson V15 Detect Absolute blev testvinnare och blev utsedd till bäst i test en bra bit före konkurrenterna.

När dammsugaren testades var det tydligt att munstyckena och funktioner förbättrats över den redan populära och omtyckta V11-serien hos Dyson.

Batteriet är likvärdigt som i V11 och ger mellan 9-14 minuters batteritid i högsta effekt beroende på vilket munstycke du använder. Det är i klass med de bästa alternativen du kan köpa men sticker heller inte ut.

Dyson V15 Detect Absolute kommer med en smutssensor som kan avgöra hur mycket smuts som kommer in. I kombination med att känna av mjukt samt hårt underlag kan dammsugaren genom auto-läge själv justera sugeffekten efter behov. Det är något som förlänger batteritiden jämfört med att bara köra på maximal effekt.

Dyson V15 Detect Absolute - laser för smutsEn uppskattad nyhet i testerna var den gröna lasern som är monterad på det mjuka munstycket avsett för golvrengöring. Den lyser upp damm, hår och annan smuts som gör det tydligare att se även i upplysta områden. Funktionen är således mer än bara gimmick och förbättrar städningen.

För praktiskt taget alla typer av smuts från damm till hår, cornflakes och pärlor så hanterar Dyson V15 Detect Absolute städningen riktigt bra i testet som utfördes av Vacuum Wars och en av de bästa sladdlösa skaftdammsugare de testat.

De olika medföljande munstyckena används för städning av olika ytor och behov. Golv, möbler, svåråtkomliga ytor och päls/hår från husdjuret avgör vilket tillbehör som är bäst.

Slutsats

För 2022 är det få skaft- och handdammsugare som presterar i klass med Dyson V15 Detect Absolute och om du vill köpa en fullfjädrad produkt med många munstycken, vägghållare m.m. så är detta ett mycket bra köp.

I kombination med det goda testresultatet där den utklassade motståndarna i Aftonbladets test och med väldigt bra recensioner och omdömen så är detta förmodligen den bästa skaftdammsugaren 2022 om du inte bryr dig om priset som är modellens stora nackdel.

Bosch BSS81POW – Mycket bra val

Bosch BSS81POW
 • Bra Produkt 2022
 • Utsågs till bäst i test av Råd & Rön
 • 2-in-1 med handdammsugare
 • Många bra munstycken för olika syften
 • Uppladdningsbart & utbytbart batteri
 • Snabbladdningsfunktion

Priser för Bosch BSS81POW

5 293 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Bosch BSS81POW är en mycket kraftfull skaft- och handdammsugare som presterar väldigt bra i test.

När Råd & Rön under 2021 utökade sitt test av skaftdammsugare stod det klart att det var Bosch BSS81POW som presterade bäst i test totalt sett med delad förstaplats med Samsung Jet 75 Multi.

Den sladdlösa dammsugaren plockade i testet hem bra poäng i delmomenten för dammsugning även om det fanns modeller som presterade bättre. När helhetspoängen för Miljö, Batteri och Hanterbarhet vägdes samman vad det dock Bosch BSS81POW som kom ut som knapp segrare.

Bosch BSS81POW dammsuga persiennerSkaftdammsugaren har ett godkänt batteri som ger användning i ca 30 minuter vid normalt läge men endast 10 minuter i turboläget med det elektroniska munstycket på.

10 minuter kan tyckas vara kort tid men ligger i linje med andra skaftdammsugare med samma sugeffekt.

En fördel kan dock vara att batteriet är utbytbart mot andra batterier som ingår i Bosch Home-serien så du kan teoretiskt ha flera batterier redo även om det nog uppfattas mer klumpigt än bekvämt.

Batteriet går att snabbladda på 70 minuter eller en mer traditionell laddning genom dockningsstationen som tar 5,5 timmar.

Som handdammsugare presterar Bosch BSS81POW också bra och kan enkelt användas för att dammsuga soffan, bilen och andra ytor där man normalt sett inte vill ha skaftdammsugare för att det blir otympligt. Det finns även specifik möbelborste som munstycke till handdammsugaren. Även persienner och andra svårstädade ytor görs lättare med hjälp av handdammsugaren.

Slutsats

Tillbehören och mångsidigheten med Bosch BSS81POW är väldigt tydlig. En stark motor och god sugeffekt gör att skaft- och handdammsugaren kan prestera väldigt bra och i vissa fall en direkt ersättare till vanlig dammsugare i alla fall om du har en robotdammsugare som gör grovjobbet med golvet.

Det goda testresultatet med bra omdömen från konsumenter som testat den sladdlösa skaftdammsugaren gör den till en bra produkt under 2022.

Roborock Mace H6 – Mycket bra val

Roborock Mace H6
 • Bra Produkt 2022
 • Mycket bra betyg av konsumenter
 • Mycket prisvärd skaftdammsugare i toppsegment
 • Lättviktig handdammsugare för bra ergonomi
 • Många munstycken att välja på
 • Bra batteritid och smidigt väggfäste

Priser för Roborock Mace H6

4 296 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Roborock är en tillverkare som slagit igenom stort med sina robotdammsugare som utsetts till bäst i test flera år i rad. Med deras Roborock Mace H6 verkar de även kunnat ta sig in i toppen av de bästa hand- och skaftdammsugarna.

I dagsläget finns det inga oberoende tester av produkten men det finns flera videorecensioner som tittare närmare på Roborock Mace H6 och det ser minst sagt ut som en väldigt imponerande skaftdammsugare. Det har även börjat trillat in kundomdömen från de som hunnit testa modellen sedan dess lansering under 2020. Även här ser det extremt positivt ut.

Roborock Mace H6 har väldigt intressanta specifikationer med mycket god batteritid, smidigt laddningsstativ som kan monteras på väggen och bra snabbladdningsfunktioner. I jämförelse med Dyson V11 som presterat extremt bra i tester så har den i många fall lika bra värden eller bättre. En nackdel som lyfts fram är dock en mindre smutsbehållare som således kommer behöva tömmas något oftare men som också håller nere vikten.

Roborock Mace H6 handdammsugare handdammsugare till bilen

En mycket stor fördel från vårt perspektiv är just vikten som är väldigt låg med Roborock Mace H6. Handdammsugaren väger in på endast ca 1,5 kg vilket gör att den är mycket lättare att använda för städning av ytor som är otympliga. Här inkluderas väggar, tag, persienner, hyllor m.m.

En annan mycket smidig funktion är att det finns en knapp för att aktivera låst sugläge vilket gör att du slipper hålla inne knappen för att skaftdammsugaren ska suga. Detta låsläge kan underlätta en del typ av städning väldigt mycket.

Många bra extra munstycken gör även städning av olika ytor mycket enklare. Dessa munstycken sitter dessutom smidigt förvarat på väggfästet så de är lätta att komma åt.

Mycket tyder på att Roborock Mace H6 tillhör en av de bästa skaft- och handdammsugarna för 2022. Den har en väldigt bra prisnivå som gör den till ett prisvärt alternativen i toppen och det skulle inte förvåna oss om den kniper förstaplatser och blir utsedd till bäst i test i framtiden.

Dyson V11 Absolute Extra – Bra Premiumval

Dyson V11 Absolute Extra
 • Bra Produkt 2022
 • Mycket kraftfull premiummodell
 • Andraplats i Råd & Röns test
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • Kraftfullaste sugeffekt i tester
 • 8 olika munstycken och dockningsstation

Priser för Dyson V11 Absolute Extra

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Dyson V11 Absolute Extra skaftdammsugareDyson V11 Absolute Extra är en mycket kraftfull skaftdammsugare med sugeffekt i absolut toppklass. Det något saftiga priset gör dock att det kvalar in som ett premiumalternativ men det är inte utan stil det sker.

När Råd & Rön hade testat skaft- och handdammsugare under 2020 så plockade Dyson V11 Absolute Extra hem en delad andraplats. Däremot presterade den bättre än testvinnaren i dammsugning och har en sugeffekt som imponerar. I jämförelse med vissa andra modeller är den på denna punkt upp till 10 gånger kraftigare.

Det är svårt att inte fascineras över kapaciteten som Dyson lyckats trycka in i deras V11-serie. Den mycket kraftfulla motorn med extremt bra sugeffekt, 8 olika munstycken och väldigt god batteritid på upp till 60 minuter gör att det utan tvekan är en av de bästa och mest kraftfulla alternativen. Dyson själva påstår att den har större sugkraft än någon annan sladdlösa dammsugare vid munstycket.

Skaftdammsugaren har även ett helsystemsfilter som fångar upp till 99,97% av alla små partiklar likt allergener vilket hjälper till att förbättra och rena inomhusluften.

Den har också en smidig dockningsstation som gör det enkelt att förvara och ladda dammsugaren. Tömning av dammbehållaren görs också väldigt enkelt med den inbyggda mekanismen vilket minskar mängden smuts som hamnar utanför vid tömning

Det är ingen tvekan om att Dyson V11 Absolute Extra är en av de bästa hand- och skaftdammsugarna på marknaden. Det är en av de modeller som har en god möjlighet att kunna komplettera en vanlig dammsugare.

Tänk på detta vid köp av skaftdammsugare

Oavsett om du är på jakt efter en bra skaftdammsugare eller handdammsugare så finns det vissa aspekter att ta hänsyn till för att du ska bli nöjd med köpet.

Sugeffekt

Sugeffekt olika lägen på handdammsugareSugeffekten har en direkt korrelationen till hur bra dammsugaren klarar av att hantera de olika uppgifterna som den ställs inför. Även om det inte är den enda faktorn som har betydelse så är en bra sugeffekt ett tecken på en modell som har en stark motor som orkar suga in smutsen.

Sugeffekten på skaftdammsugare och handdammsugare är sämre än många vanliga dammsugare. Orsaken är helt enkelt att de är sladdlösa och ett batteri har svårt att avge samma effekt som en sladd till vägguttaget ger. Det finns också större möjligheter att få in en kraftigare motor i en vanlig dammsugare.

Skaftdammsugare har dock blivit mycket bättre men det är stor skillnad på de bästa modellerna och de sämsta här. En bra sugeffekt är extra viktigt om du vill att din 2-in-1 handdammsugare ska ha något hopp om att ersätta din vanliga dammsugare.

Dammsugning

Dammsugning med handdammsugareFörmågan att suga in smuts, smulor m.m. är den väsentliga funktionen som en bra dammsugare ska klara av. Detta bestäms delvis av sugeffekten som vi nämnt ovan men utformningen av munstycken gör också väldigt mycket.

I tester är det tydligt att vissa skaftdammsugare är mycket bättre på att hantera viss typ av smuts än andra modeller. Samma sak gäller olika underlag som hårt golv, mattor eller springor. I Råd & Röns test är det tydligt att trots vissa skaftdammsugare fått bra betyg kan de få bottenbetyg i städförmåga i springor medan andra får toppbetyg i deltestet.

Vissa skaftdammsugare kommer med ett munstycke som har en elektrisk soft-roll vilket underlättar städning av så väl mattor som golv. Dyson har detta i flera av sina toppmodeller som t.ex. deras V8 och V11. Nackdelen är dock att dessa munstycken presterar mycket sämre mot större smutsbitar som t.ex. corn flakes-bitar. Detta sänkte betyget i Råd & Röns test men är i praktiken inte ett stort problem då det bara är att koppla loss skaftet och köra med handdammsugaren som fixar det galant.

Kontentan är dock att olika modeller är bra på olika uppgifter och det kan vara dumt att köpa grisen i säcken här vilket lätt blir fallet om man inte väljer någon sladdlös dammsugare som blivit utsedd till bäst i test.

Munstycken

munstycken till skaftdammsugare och handdammsugare
Exempel på 5 av 8 munstycken som följer med Dysons bästa handdammsugare.

Många av de bästa skaft- och handdammsugarna kommer med väldigt många olika munstycken som bäst lämpar sig för olika uppgifter. Man kommer ofta långt på några få vanliga munstycken men det är inte fel med extra alternativ när man gör storstädning, städar bilen eller ställs inför en udda städuppgift.

Skaftdammsugarna kommer såklart alltid med någon form av munstycke som är avsett att användas på golv och mattor. Dessa skiljer sig dock väldigt mycket åt och baserat på tester verkar de munstyckena med en elektrisk soft-roll som hjälper till att dra upp smutsen vara en effektiv lösning i många situationer. Andra skaftdammsugare har mer vanliga munstycken som inte har någon extra effekt.

Genom att byta munstycken har du möjlighet att städa av andra ytor än bara golv. Möbler, säten, gardiner, tak, väggar, bilen m.m. är exempel på områden som ibland kan behöva städas av och där det är skönt med ett bra munstycke i kombination med en sladdlös dammsugare.

Detta kanske är mest väsentligt för dig som vill att skaft- och handdammsugaren ska ersätta din vanliga dammsugare och inte bara vara ett komplement.

Batteritid och laddningstid

Ett bra batteri är viktigt för att ge en lång batteritid så man inte behöver avbryta städningen för att ladda sin sladdlösa dammsugare under tiden. Ju kraftfullare motor och sugeffekt som dammsugaren kan uppnå, ju kraftfullare batteri kommer också behövas.

De kraftfullaste lägena med maximal sugeffekt så är ofta batteritiden inte mer än 8-15 minuter beroende på vilken toppmodell vi tittar på. Däremot behövs detta läge sällan användas mer än i situationer när en lägre sugeffekt inte klarar av uppgiften lika bra. Ett exempel kan t.ex. att vara dammsuga upp smuts från mattor.

Många av de skaftdammsugare som presterat bra i tester och utsetts till bäst i test klarar ofta av normal städning runt 30-40 minuter innan de behöver laddas. Billigare sladdlösa dammsugare kan dock prestera sämre här. Var säker på att välja en modell som passar dina behov.

Laddningstiden är också en faktor man kan väga in. Vissa sladdlösa dammsugare har snabbladdningsfunktion som gör att du inte behöver vänta lika länge om i fall att batteriet tar slut.

Handdammsugare som ersättare till vanliga

Handdammsugare ersättare vanlig dammsugareDet är många som letar efter en ersättare till vanliga dammsugare och väljer att köpa en sladdlös handdammsugare för att täcka städningen helt och hållet.

Ett stort problem med handdammsugarna är att väldigt få modeller är kapabla till att ersätta en vanlig dammsugare och det finns flera anledningar till detta.

Den främsta anledningen är motorkraften och sugeffekten som finns i en traditionell dammsugare är normalt sett starkare än skaftdammsugare som är batteridrivna. Det finns några få undantag här där de bästa skaft- och handdammsugarna kan prestera som en vanlig dammsugare i medelklassen.

Även om flera av de skaftdammsugare som presterat bäst i tester idag kan nå riktigt bra resultat i sugeffekt så rör det sig ofta om 10-15 minuters dammsugande innan de behöver laddas. Således är de sällan lämpliga som ersättare om du bor i en större lägenhet eller hus.

En vanlig dammsugare kan lätt använda sig av 1500 W från vägguttaget och det är väldigt mycket mer än energi än vad vanliga batterier kan ge. Därför måste man ha förståelse att handdammsugare helt enkelt inte kan prestera på samma nivå där.

Men de bästa skaftdammsugarna presterar ändå väldigt bra med sina unika munstycken och har en bra sugeffekt. Vissa av dessa modeller är även bra på att komma under möbler och är utrustade med HEPA-filter. Dessa funktionerna tillsammans gör dem mer lämpade som en ersättare till den vanliga dammsugaren.

HEPA-filter är viktigt för att fånga upp dåliga partiklar, allergener m.m. så att inomhusklimatet kan förbättras genom städning. Är du pälsdjursallergiker är det också ett viktigt redskap att minska på symtomen genom städning.

De flesta landar i slutsatsen att skaftdammsugaren är ett komplement till antingen en vanlig dammsugare eller robotdammsugaren. Då kan man använda skaft- och handdammsugaren där den lämpar sig bäst. För många ytor och städning av bil är t.ex. handdammsugaren oslagbar och lättare att använda.

Ljudnivå

På grund av aerodynamiska aspekter är det svårt att få en tyst dammsugare. Kanske är det rent av omöjligt och du kommer inte hitta någon dammsugare som knappt låter något alls.

Decibelskalan
Decibelskalan från den lägsta ljudnivån upp till vad som uppfattas som smärtsamt för människan. Varje steg på trappan i grafen ökar ljudnivån med mer än 8 gånger från föregående steg.

Istället får du inse att du väljer mellan dammsugare som väsnas olika mycket. Det bästa mätvärdet för detta är deras ljudnivå mätt i Decibel (dB). Det viktigaste att förstå med decibelskalan är att den är logaritmisk, vilket innebär att för varje 3 steg så dubblas ljudets styrka.

När det kommer till konsumentprodukter så är det inte ovanligt att du snarare stöter på förkortningen dB(A) vilket innebär att det rör sig om ett A-viktat värde vilket är en mer rättvis jämförelse då man slår samman frekvenser och viktar ljudfrekvenser mer om de uppfattas som mer högljudda.

Bilar och lastbilar ligger ungefär runt 70-80 dB, vilket också är här många dammsugare ligger. Typen av ljud skiljer såklart mellan lastbilar och dammsugare men själva ljudstyrkan är likartad.

Någonting som ökar i kvadrat blir snabbt väldigt mycket också. Om 63 dB är dubbelt så högt ljud som 60 dB, så innebär det att 66 dB är fyra gånger så högt ljud som 60 dB och 69 dB är hela åtta gånger så högt som 60 dB.

Om du vill ha en tyst dammsugare så är det bästa du kan göra är att försöka hitta en dammsugare som låter så lite som möjligt. Skaftdammsugare låter lite mindre än måna vanliga dammsugare men samtidigt har de oftast också en sämre sugeffekt.

Ljudnivån är ofta något som tas med i bedömningen i tester av skaftdammsugare och handdammsugare. Således kan utmärkelser som ”bäst i test” vara en indikation på att de även tillhör de tystare alternativen men samtidigt behöver det inte vara den bästa på just det området.

LED-ljus & Laser

Skaftdammsugare med ljus
Dyson V15 Detect Absolute har ljus som tydligt lyser upp smuts och damm med golvmunstycket.

En funktion som inte finns hos alla skaftdammsugare men som letat sig in i premiumsegmentet är att vissa golvmunstycken har LED-ljus eller laser.

Genom att skicka ut ljus i höjd med golvet kan smuts lättare identifieras och det är lättare att se var du redan rengjort.

Funktionen kan tyckas meningslös men tester visar att det är inte ovanligt att man ofta missar vissa ytor när man dammsugare. Dessutom är det extremt tillfredställande att se all smuts som sugs upp.

Det är fullt rimligt att inte se detta som en avgörande faktor när du väljer skaftdammsugare men det är bra att känna till om du väljer mellan två modeller. Det är också troligt att de dyrare modellerna med denna ljusfunktion även är kraftfullare och har längre batteritid.

FAQ – Vanliga frågor och svar

En sammanställning av vanligt ställa frågor om skaftdammsugare och handdammsugare.

 1. Vad skiljer handdammsugare från skaftdammsugare?
 2. Vilken skaftdammsugare är bäst i test?
 3. Finns det skaftdammsugare med sladd?
 4. Kan skaftdammsugare ersätta vanlig dammsugare?
 5. Har alla en 2-in-1 handdammsugare?
 6. Låter handdammsugare mycket?
 7. Är billiga skaftdammsugare bra?
 8. Hur fungerar en skaftdammsugare?
 9. Har skaftdammsugare någon dammsugarpåse?
 10. Är det enkelt att tömma handdammsugarna?
 11. När är det rea på skaftdammsugare?

1. Vad skiljer handdammsugare från skaftdammsugare?

Handdammsugare som namn används ofta för att beskriva vad som egentligen heter skaftdammsugare och i nästan alla fall efterfrågas sladdlösa modeller.

I praktiken är dock handdammsugarna små handhållna dammsugare som kan användas för att städa av ytor där man inte önskar ett långt teleskop. I takt med att utvecklingen gått framåt har dock många modeller idag blivit s.k. 2-in-1 modeller som kan beskrivas som en skaftdammsugare där man även kan enkelt få en handdammsugare om man så önskar.

2. Vilken skaftdammsugare är bäst i test?

Vilken skaftdammsugare som är bäst i test är något vi går in närmare på ovan. Vi sammanställer testresultat och recensioner från flera källor för att kunna presentera de hand- och skaftdammsugare som är bäst.

Eftersom väldigt många som letar efter handdammsugare egentligen letar efter en sladdlös 2-in-1 skaftdammsugare så är det vårt urval fokuserar på.

3. Finns det skaftdammsugare med sladd?

Det finns skaftdammsugare med sladd och även om de idag är betydligt mer ovanliga så existerar de fortfarande. Skaftdammsugaren är ingen ny uppfinning utan har funnits med sladd sedan i alla fall 60-talet.

Idag letar nästan alla efter sladdlösa modeller då de ger en mycket bättre flexibilitet.

4. Kan skaftdammsugare ersätta vanlig dammsugare?

Ja, fast det är ett omdiskuterat område där alla inte är överens.

Vår ståndpunkt är att en bra sladdlös skaftdammsugare med god sugförmåga och filter för utblåsluften är en möjlig ersättare till vanliga dammsugare. Men de kommer antagligen kosta flera gånger mer än vad en bra vanlig dammsugare gör och blir inte heller lika kraftig.

Ur storstädningsperspektiv där man städa igenom hela sin bostad och komma åt ytor man normalt sett inte städar så är det stor risk batteriet tar slut och behöver laddas. Du kan givetvis passa på att ta en matpaus eller göra något annat under tiden men det kan vara lätt frustrerande.

Är man van vid en bra vanlig dammsugare så ska man komma ihåg att de har en bättre sugeffekt och det går inte att riktigt förvänta sig samma från en skaft- eller handdammsugare. Däremot är resultatet bra nog för att de bästa skaftdammsugarna ska kunna ersätta en vanlig dammsugare.

5. Har alla en 2-in-1 handdammsugare?

Nej, alla skaftdammsugare har inte en inbyggd handdammsugare som går att lossa. Det finns modeller som endast är en enda komplett skaftdammsugare och något man bör se upp med om man önskar få flexibiliteten med tillgång till handdammsugare.

Vissa skaftdammsugare får åtkomst till sin handdammsugare genom att bara lossa skaftet och det långa röret för att på så sätt ha omvandlat handtaget till en handdammsugare. I dessa situationer är det bara att sätta på önskat munstycke för att köra vidare.

Andra modeller har mer en inbyggd handdammsugare centralt placerat som du ”klickar ut”. Vissa av dessa modeller lider även av problemet att där inte finns munstycken för dessa.

6. Låter handdammsugare mycket?

Ja, alla dammsugare låter relativt mycket om man jämför med normal samtalsnivå.

Skillnaden mellan dammsugare är dock väldigt stor också. De skaftdammsugare som definieras som tysta låter avsevärt mindre än normala modeller.

7. Är billiga skaftdammsugare bra?

De kan vara det för vissa specifika uppgifter. De billigaste skaft- och handdammsugarna är dock inte någon bra ersättare till en vanlig dammsugare.

Billiga skaftdammsugare tvingas kompromissa på motor, sugeffekt, batteritid och andra väsentliga delar för att hålla nere priset vilket gör de mindre bra för vanliga storstädningar. De kan dock fungera helt okej för att städa undan spill i köket/soffan mellan de gånger man använder vanlig dammsugare.

8. Hur fungerar en skaftdammsugare?

En skaftdammsugare fungerar precis som en vanlig dammsugare fast med två väsentliga skillnader:

 1. Ingen dammsugarpåse används normalt sett. Istället är modellerna fria från det och har en dammbehållare med filter där all smuts samlas.
 2. Motor och dammbehållare sitter monterad i skaftet eller handtaget beroende på modell. På så sätt slipper du släpa med dig dammsugarna bakom dig.

9. Har skaftdammsugare någon dammsugarpåse?

Nej, de flesta skaftdammsugare använder en dammbehållare med filter som samlar upp smutsen. Det bidrar dock till att rengöring och tömning är något mer komplicerat men är också mer miljövänligt och du slipper påminnas om att du glömt köpa dammsugarpåsar vilket många uppskattar.

10. Är det enkelt att tömma handdammsugarna?

Ja, det är relativt enkelt och tar inte så många minuter. Hållaren är ofta väldigt enkel att ta loss från själva dammsugaren men tömningen kan innebära spill med vissa modeller.

Det är inte heller ovanligt att själva dammbehållaren går att dela i flera delar. Du kan t.ex. ta ut filtret som skyddar motorn och rengöra den. Ju fler delar du ska ta isär vid tömning/rengöring innebär att momentet är mer omständigt.

11. När är det rea på skaftdammsugare?

Både skaftdammsugare och handdammsugare kommer titt som tätt ut med nedsatta priser.

Vill man göra bästa möjliga erbjudande så är det nog rekommenderat att ha en bra uppfattning om prisnivåerna för de modellerna man kan tänka sig och sedan avvakta Black Week eller Mellandagsrean som är årets stora rea-dagar.

Så valde vi ut de bästa skaft- & handdammsugarna

Vi har vänt oss till de senaste testerna utförda på handdammsugare för att få en uppfattning om vilka modeller som presterar bäst i tester. Dessa testresultat har aggregerats där modeller som placerat sig bra i flera tester är en stark indikation på att vara det bästa valet.

För att få en bredare inblick i handdammsugare har vi även kompletterat med expertrecensioner som då fokuserat på att testa en specifik dammsugare. Detta ger en tydligare inblick i specifika modeller och ofta en mycket djupare genomgång än vad de bredare testerna bidrar med.

Förutom resultatet från tester och recensioner väger vi även försiktigt in kundomdömen för att stärka bilden om vilken handdammsugare som är bäst i test.

Vi är övertygade om att just kundomdömen är viktiga aspekter för att spegla hur bra en produkt faktiskt är över tid. Om många kunder är missnöjda med kvalitet och problematiska garantiärenden kan det vara en indikation på att modellens brister inte hunnit framkomma i de tester som gjorts.

Vårt mål är att presentera de bästa handdammsugarna på bästa möjliga grunder baserat på dessa källor.

Källor & Test

De källor vi använt oss av för att presentera de bästa handdammsugarna.

 • Test av Roborock Dyad Pro – 2023 – Testat.nu
  Vi har testat Roborock Dyad Pro som är en skaftdammsugare med kombinerad dammsugning och våttorkning. Modellen presterar väldigt bra i moment som våttorkning och med otroligt bra kapacitet att städa upp matrester och spillda rester även om det ser mycket ut. Nackdelen är att modellen är något klumpig och inte lika smidig som traditionella skaftdammsugare.
 • Test av 10 skaft- och handdammsugare – 2022 – Aftonbladet
  Aftonbladet Plus har testat 10 skaftdammsugare för att se vilka sladdlösa dammsugare som är bäst i test. Aftonbladet har testat skaftdammsugarna på olika underlag i hemmamiljö för att efterlikna normala användningsområden. De ha bl.a. testat hur bra de olika dammsugarna kommer in under möbler så som byråer, soffor m.m. De har testat sugegenskaper på olika material för att avgöra hur bra de är på att plocka upp smuts. Nackdelen med testet är att det inte publiceras något riktigt testprotokoll och det verkar inte vara något djupgående test med tanke på innehållet. Den skaftdammsugare som blev bäst i test var Dyson V15 Detect Absolute Extra. Även Electrolux Ultimate 800 presterade väldigt bra och fick 5 av 5 i betyg. Andra skaftdammsugare som presterade bra i testet var Xiaomi Mi Vacuum G10, Samsung Jet 75 och Dyson Outsize Absolute. Övriga skaft- och handdammsugare som testades var Mi vacum cleaner lite, Philips SpeedPro Max Aqua 8000, Andersson VCH 2.1, Roborock H7 och ON Stick Vacuum 10.
 • Test av 77 olika skaftdammsugare – 2021 – Råd & Rön
  Råd och Rön har testat skaftdammsugare för 2021 och haft med hela 109 modeller i test. Råd & Röns bild av att det inte är dammsugare avsedda för storstädning består och tycker snarare handdammsugarna är komplement för snabbstädning. Råd & Rön har testat hur bra de presterar på olika typer av golv och underlag samt med allt från damm till smulor, corn flakes och djurhår. Bäst i test utsågs den påkostade skaftdammsugaren Bosch BSS81POW och Samsung Jet 75 delar förstaplatsen. På andraplats återfinns flera modeller från Dyson där V8 Absolute, V11 Absolute Extra och V11 Torque Drive Extra är modellerna som kanske är mest intressanta. Tätt följt neråt återfinns modeller som Bosch BBH73275, Bosch BCH7ATH32K, Dyson Cyclone V10 Motorhead, Philips SpeedPro Max XC8043, Philips 8000 Series XC8045, Vorwerk VB100, Dyson Cyclone V10 Absolute och Dyson Cyclone V10 Animal. Det är ingen tvekan om att det finns väldigt många bra skaftdammsugare i ungefär samma segment om man får lita på Råd & Röns test. Vi kan rekommendera att ni som vill gräva er ner på djupet ger er över till dem för att på detaljnivå kunna se hur de olika modellerna står sig i olika uppgifter.
 • Test av fem olika handdammsugare – 2017 – Aftonbladet
  Aftonbladet valde att under 2017 testa batteridrivna handdammsugare för att se om de gör ett bra jobb och om de kan ersätta vanliga dammsugare. De konstaterar att även om resultatet inte blir lika rent med handdammsugare är skillnaden inte så stor och lägger man därtill att handdammsugare slipper sladd och inte behöver någon dammsugarpåse så blir de bäst totalt sätt. I testet var det framförallt två handdammsugare som presterade bra och det var den dyra Dyson V8 Absolute som utsågs till bäst all-around men var väldigt dyr. Den andra modellen Bosch Athlet BCH6ZOOO  är billigare och också bra all-around. Den modellen utsågs även till bäst på djurhår. Electrolux EUP8GREEN är en annan handdammsugare som testades och som fick ett bra betyg men hade problem under möbler.
 • 12 olika handdammsugare i stort test – 2017 – Tek.no
  Norska Tek.no testar hela 13 olika handhållna dammsugare och finner i sitt test att den dyraste handdammsugaren inte är den bästa. Bäst i test är Electrolux Ergorapido ZB3225POW, en handdammsugare som slutade säljas under 2018. På andraplats i testet hittar vi Philips FC6172 och en modell vi tipsar om här på sidan. Den fick 8 av 10 i betyg hos Tek.no och tappade poäng för den bara presterade medel på djurhår. På tredje plats med 7,5 i betyg hittar vi dock den populära Dyson V8 Absolute. Den tappade poäng för batterilivslängden var kort på turbo-läge och presterade inte riktigt bra på parkett.
 • Recension av Dyson V8 Absolute – 2018 – Expert Reviews
  Recensionen av Dyson V8 Absolute jämför modellen mot tidigare modell och där konstateras det att modellen blivit bättre på flera punkter. Den dubbla batteritiden till 40 minuter gör modellen betydligt bättre lämpad för städning och en lägre ljudnivå gör den trevligare att använda. De konstaterar också att Dyson V8 absolute fungerar väldigt bra på alla typer av golv. Betyget är 5 av 5 och den enda negativa detaljen för produkten är priset.
 • Ingående recension & test av Dyson V8 Absolute – 2018 – Trusted Reviews
  Ingående recension av Dyson V8 Absolute visar på att detta är en av de bästa handdammsugarna du kan köpa. Den är bättre än många traditionella dammsugare trots att denna går på batteri och de förbättrade behållaren för smuts, bra luftfilter, bra batteritid och utmärkt verktyg för alla städjobb gör att den får maximala betyget 10 av 10. Även här listas priset som modellens enda nackdel.
 • Xiaomi Dreame V10 recension och städtest – 2020 – Youtube
  Videorecension där skaft- och handdammsugaren Xiaomi Dreame V10 testas utförligt för att se hur den presterar på olika underlag och för att hantera olika typer av smuts. Det är tydligt i testet att skaftdammsugaren gör ett väldigt bra jobb för att få upp smuts och att den möjligtvis även kan användas som direkt ersättare till vanliga dammsugare. Den är däremot inte klockren och har några mindre brister.
 • Prisjakt – 2022
  Prisjakt är en prisjämförelsetjänst som även för information om prisutveckling och i vissa fall kan bidra till en inblick om vad konsumenter tycker om en produkt. Däremot är det aldrig lämpligt att endast använda kundomdömena här som en källa då det visat sig vara väldigt opålitliga i vissa fall. Speciellt Philips produkter verkar vara drabbade av obalanserade recensioner. Prisjakt är även ett utmärkt verktyg för att identifiera hur länge en produkt varit på svenska marknaden, om den slutat säljas och liknande faktorer.
 • Amazon – 2022
  En av världen största e-handelssajter där det ofta finns recensioner av ett stort antal verifierade användare. Amazon kan således bidra till en bra uppfattning om vissa produkter anses vara bra eller dåliga.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng