Bästa Handdammsugare

Bästa Handdammsugare

Handdammsugare har blivit ett populärt val på grund av enkelheten som de bidrar med, men är alla modeller verkligen lika bra? Vi har tagit en närmare titt på de tester och recensioner som gjorts för att lista de bästa modellerna du kan köpa.

Genom att sammanställa testresultatet från olika tester och recensioner kan vi få en tydlig inblick i vilken handdammsugare som är bäst och som verkligen förtjänar att titulera sig som bäst i test.

Du hittar detaljer för källorna längst ner på sidan efter de bästa handdammsugarna har presenterats.

Dyson V8 Absolute – Bäst i test

Dyson V8 Absolute
 • Bäst men dyrast i Aftonbladets test
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Betyget 5 av 5 när Expert Reviews testade den
 • Full pott med 10 av 10 i betyg hos Trusted Reviews
 • Har HEPA-filter för uppsamling av partiklar
 • Bästa kandidat som ersättare för vanlig dammsugare

Priser för Dyson V8 Absolute

5 785 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
5 795 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Den bästa handdammsugaren och en av de mest populära alternativen är batteridrivna Dyson V8 Absolute. Det är en väldigt kraftfull dammsugare som hanterar många underlag och situationer på ett galant sätt.

När Aftonbladet testade skaftdammsugare under 2017 fann dem att just Dyson V8 Absolute var den bästa all-around-dammsugaren som du kunde köpa av de testade modellerna. De poängterade dock att det inte var en av de billigaste modellerna, vilket gör att det kanske inte är den handdammsugaren som flest vill köpa.

Dyson V8 Absolute under möblerKonsumenter som valt att satsa på Dyson V8 Absolute är också väldigt nöjda och det spelar i princip inte någon roll var man läser om kundrecensioner så är det överväldigande positiva betyg som lämnas. Det är helt enkelt inte konstigt att Dyson V8 Absolute rankas som en av de bästa sladdlösa dammsugarna på marknaden.

Vi har även tittat på två expertrecensioner från de internationella sidorna Expert Reviews och Trusted Reviews som båda lämnar fullt betyg och den enda nackdelen tycks vara priset.

Dyson V8 Absolute är den handdammsugare som bäst fungerar som en ersättare till en vanlig dammsugare och den förbättrade batteritiden jämfört med den äldre V6 Absolute gör att denna kan städa av betydligt större ytor innan den behöver laddas. Att den dessutom har bra funktioner för att hantera alla möjliga golv och mattor gör den till en riktigt bra dammsugare.

Den har överlag en kraftig sugeffekt och det finns även ett turboläge som kan användas om man vill öka suget ytterligare, men då sjunker också batteritiden som är uppmätt till 40 minuter.

Dyson V8 Absolute munstyckenJämfört med många andra skaftdammsugare är designen genomtänkt och enastående bra då du har full flexibilitet och kan enkelt komma åt på olika platser. Många andra sladdlösa dammsugare har tjocka skaft hela vägen ner som gör det svårt att komma åt under soffor, sängar och andra möbler. Dyson V8 Absolute hanterar detta enkelt och du kan också montera av skaftet för att få en liten handhållen dammsugare. Med andra ord är detta en 2 in 1 som också är utrustat med HEPA-filter för att ta bort allergiframkallande partiklar i luften.

Det är ingen tvekan om att detta är en av de bästa handdammsugarna du kan köpa. Det finns helt enkelt en anledning varför den utsetts till bäst i test, fått toppbetyg i recension och en stor kör av konsumenter som beundrar produkten. Vill du ersätta din vanliga dammsugare är nog detta det bästa valet om din bostad inte är väldigt stor där drifttiden för batteriet kan bli ett problem.

Philips FC6172 – Bästa värde

Philips FC6172
 • Andraplats i test med 8/10 i betyg hos Tek.no
 • Bra konsumentomdömen av de som testat
 • Många munstycken och tillbehör
 • Speciell rullande borste för djurhår
 • 2-i-1 ger större flexibilitet för städning
 • Bra batteritid (19-65 min beroende på sugeffekt)

Priser för Philips FC6172

2 699 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
2 769 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
2 883 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Philips FC6172 är en väldigt kompetent handdammsugare och tillhör klart en av de bästa skaftdammsugarna du kan köpa. Modellen tog hem en andraplats i testet hos norska Tek.no med ett totalbetyg på 8/10.

I testet framgår det att modellen lanserades under 2017 och är en mycket bra all-around-dammsugare och som kan fungera som en ersättare för vanliga dammsugare. Den har flera bra munstycken och är även en 2-i-1 där du kan koppla loss en mindre handhållen enhet för att dammsuga svåråtkomliga partier som t.ex. bilen, soffan eller andra platser.

Modellen har en bra batteritid på 19 minuter vid det kraftfullaste läget och 65 minuter vid det lägsta. Normalt sätt kommer du antagligen aldrig städa med det svagaste läget så du bör kanske räkna med runt 40 minuter som längst användning.

Philips FC6172 med borste för djurhårI testet presterade Philips FC6172 sämre än testvinnaren på djurhår vilket de också ser som modellens största nackdel då den var speciellt anpassad för detta med extra munstycke. Däremot framstår det inte som att modellen är dålig på detta område, bara sämre än testvinnaren. Däremot verkar den sakna HEPA-filter vilket är en direkt nackdel med modellen.

I övrigt är detta en riktigt bra sladdlös all-around-dammsugare som är enkel att använda och där man slipper sladden. Den fungerar såklart utmärkt för att snabbt dammsuga av köket och andra platser under veckan som blivit extra smutsiga, men även för större helgstädningar.

Detta räknas inte till de billigaste handdammsugarna, men vill man ha någon av de bästa modellerna bör man kanske titta lite högre upp i prislistan ändå. Vi tror detta är en den bästa handdammsugaren sett till prisvärdhet och värde.

Xiaomi Roidmi F8 – Toppmodell

Xiaomi Roidmi F8
 • Toppbetyg från konsumenter som testat den
 • Vinnare av RedDot Award 2018
 • Mycket kraftfull batteri med 55 minuters drifttid
 • Mycket smidig att använda med låg vikt på 2,5 kg
 • Flera tillbehör gör städning av olika ytor bättre

Priser för Xiaomi Roidmi F8

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Xiaomi Roidmi F8 städa bilenXiaomi Roidmi F8 är en relativt ny batteridriven handdammsugare som lanserades i slutet av 2018. Det är en modell som visat sig vara väldigt bra och växt i popularitet kraftigt under 2019. Och det är egentligen inte så konstigt då den presterar enastående bra.

Handdammsugaren Xiaomi Roidmi F8 har en effekt på 410 W och en sugeffekt på 115 W. I jämförelse med vanliga dammsugare kan det tyckas vara svagt, men faktum är att den fungerar väldigt bra i praktiken.

Flera konsumenter som testat modellen vittnar om hur kraftfull och bra den fungerar där den beskrivs ha bättre sugeffekt än många vanliga dammsugare. Samtidigt är den väldigt enkel att hantera då den inte har någon sladd och fungerar även utmärkt att städa bilen med.

Xiaomi Roidmi F8 tillbehörEn stor fördel med just Xiaomi Roidmi F8 är att den har väldigt många bra tillbehör och den går även att använda som en kort skaftdammsugare vilket då gör sig perfekt för att dammsuga andra ytor än golv.

Den sladdlösa dammsugaren använder heller inte någon dammsugarpåse och således kan du enkelt tömma den i valfri soppåse och även värna om miljön. Totalt sätt rymmer behållaren 0,4 liter vilket får ses som helt okej i sammanhanget.

En stor fördel med Xiaomi Roidmi F8 är batteriet som är på 2500 mAh och ger 55 minuters drift. Det är väldigt bra och konkurrerar väldigt bra med andra skaftdammsugare på den fronten.

Det är ingen tvekan om att Xiaomi Roidmi F8 är en väldigt bra handdammsugare på pappret och tittar på vi på de som testat produkten så lämnar de också ett väldigt bra betyg.

Bosch Athlet BCH6ZOOO – Bäst på djurhår

Bosch Athlet BCH6ZOOO
 • Utsågs till bra all-around & bäst på djurhår i ett test
 • Har HEPA-filter för uppsamling av partiklar
 • Upp till 60 minuters batteritid
 • Smart elektriskt borste som munstycke för djurhår
 • Flera andra praktiska munstycken

Priser för Bosch Athlet BCH6ZOOO

2 190 krTill Butik
 • Öppet köp i 90 dagar
2 459 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 459 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Bosch Athlet BCH6ZOOO är en bra modell som är värd att titta närmare på. Modellen placerade sig bra i Aftonbladets test och fick där utmärkelse att vara ett bra all-around alternativ. Den presterade även bäst i test på djurhår vilket kanske är intressant för er som har katter, hundar och andra husdjur som fäller hår.

Ett stort plus är att handdammsugaren har ett inbyggt HEPA-filter vilket tar bort väldigt mycket partiklar som kan vara allergiframkallande. Har man husdjur blir detta extra viktigt för allas skull i hushållet.

Bosch Athlet BCH6ZOOO har en väldigt bra batteritid på upp till 60 minuter och en relativt låg ljudnivå på 79 dB. Knappast något som gör den tyst, men ändå bättre än många andra sladdlösa dammsugare som väsnas mer.

Bosch Athlet BCH6ZOOO - borste för djurhårDet finns totalt 3 olika hastighetslägen att välja mellan, vilket även kommer påverka batteritiden. Det följer med fogmunstycke, golvborste, möbelborste och en slang. Slangen gör att det är lättare att komma åt på ställen där handdammsugaren annars inte hade kommit åt. Men processen framställs som lite otymplig och jobbig i testet. Den elektriska borsten gör det dock enkelt att fånga upp djurhår på möbler.

Det är ingen tvekan om att Bosch Athlet BCH6ZOOO är en bra handdammsugare men samtidigt saknas det lite för att göra den perfekt. Det är t.ex. inte en 2-i-1 alternativ så du kan inte koppla loss en mindre handhållen enhet. Istället följer den med en slang som du kan använda för detta vilket såklart gör det möjligt att städa bilen och andra utrymmen.

Att modellen var bäst på djurhår i testet hos Aftonbladet gör denna modellen kanske mest attraktiv för den som har husdjur. Men den ansågs också vara ett bra all-around alternativ och fick bättre betyg än många andra handdammsugare.

Electrolux EUP8GREEN – Populärt val

Electrolux EUP8GREEN
 • Mycket populär handdammsugare
 • Tredjeplats i Aftonbladets test
 • Påslös modell med 0,8 liter volym
 • Laddstation gör den snabbtillgänglig
 • Tre hastighetslägen att välja på
 • Mycket bra städförmåga på hårda golv

Priser för Electrolux EUP8GREEN

1 622 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
1 789 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
1 839 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
1 839 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
2 816 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Den batteridrivna handdammsugaren Electrolux EUP8GREEN är ett populärt val som många valt att satsa på. Konsumenterna ser överlag nöjda ut med sina köp och modellen presterade även okej i testet hos Aftonbladet, även om den hade tydliga brister.

Electrolux EUP8GREEN med lamporElectrolux EUP8GREEN är riktigt bra på hårda golv vilket gör den utmärkt för de flesta situationer om man önskar en skaftdammsugare som ett bra komplement till en vanliga dammsugare. Modellen är utrustad med LED-lampor framtill som gör att du ser smutsen lättare. Detta är minst sagt en uppskattad funktion som faktiskt hjälper till.

I övrigt är modellen påslös och fungerar likt många andra handdammsugare. Modellens största brister är dock att det inte är en 2-i-1 modell som gör det enkelt att montera av mindre del för att dammsuga av köksbordet, stolar och andra platser där en större dammsugare blir otympligt.

Handdammsugaren saknar också HEPA-filter så den saknar möjligheten att fånga upp de där små partiklarna som istället blåses tillbaka ut i rummet. Detta gör att modellen lämpar sig inte som en ersättare till en vanlig dammsugare och speciellt inte om du har husdjur då dessa allergener är något du vill fånga upp så gott du kan.

Även om modellen är bra utformad för att komma åt smuts vid trösklar och intill kanter så är kroppen ganska tjock vilket gör det svårt och ibland helt omöjligt att dammsuga under möbler. Detta är ännu en anledning som visar att denna dammsugaren fungerar mycket bättre som komplement till en vanlig dammsugare, där denna tar hand om snabbstädning mellan storstädningarna.

Electrolux EUP8GREEN har en väldigt bra batteritid på 80 minuter och det följer såklart med en laddstation som den kan laddas vid samtidigt som den står lättillgänglig när du snabbt vill städa av ytor.

Bosch Readyy’y BBH 22042 – Bästa Budgetmodell

Bosch Readyy'y BBH 22042
 • Bästa Budgetvalet
 • Bra kundomdömen av de som testat
 • Bra komplement till den vanliga dammsugaren
 • 2-i-1 gör det enkelt att städa många ytor
 • Välj mellan 2 hastighetslägen

Priser för Bosch Readyy'y BBH 22042

1 695 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Bosch Readyy'y BBH 22042 dammsuga soffanDet finns billiga handdammsugare som fungerar bra och som är prisvärda i sitt segment. En av dessa modellerna är Bosch Readyy’y BBH22042 som fått väldigt bra omdöme från konsumenter som testat den.

Bosch BBH22042 är en handdammsugare eller skaftdammsugare som vissa kallar dem för. Det är också en 2-i-1 lösning där du kan lossa själva sugenheten och behållaren för att få en mycket mindre handhållen enhet. Detta är riktigt smidigt för att städa av ytor där det större skaftet mest är i vägen. Exempel på detta kan vara brödsmulor på köksbordet eller städning av bilen.

Dammsugaren kan även stå upprätt utan att monteras i laddstationen. Detta gör det enkelt att tillfälligt ställa ifrån sig dammsugaren om man vill plocka upp grejer eller göra något annat. Modellen är väldigt effektiv för just snabbstädning och ett bra komplement till en vanlig dammsugare.

Drifttiden är satt till 44 minuter men har en lång laddtid på 16 timmar. Vi misstänker att detta är tillräckligt bra för att snabbstäda en del av bostadens ytor då och då, men kanske för lite för storstädning av en större bostad. Om batteriet skulle ta slut tar det dessutom lång tid innan den är fulladdad. Det snabbaste läget för hastighet (av 2 möjliga) lär ge en betydligt kortare drifttid också.

Modellen har ett tvättbart filter men saknar HEPA-filter vilket gör att en hel del partiklar som finns i bostäder inte fångas upp. Även detta är en indikator på att dammsugaren kanske är betydligt bättre som komplement än som ersättare till en vanlig dammsugare.

Vi tror att Bosch BBH22042 är ett bra komplement till en vanlig dammsugare. Det är en mycket prisvärd 2-i-1 handdammsugare som gör det möjligt att snabbt och enkelt städa av olika ytor. Men modellen känns inte gjord som någon ersättare till vanlig dammsugare och har helt enkelt för många brister för det.

Handdammsugare som ersättare till vanliga

Handdammsugare ersättare vanlig dammsugareDet är många som letar efter en ersättare till vanliga dammsugare och väljer att köpa en handdammsugare för att täcka städningen helt och hållet.

Ett stort problem med handdammsugarna är att väldigt få modeller är kapabla till att ersätta en vanlig dammsugare och det finns flera anledningar till detta.

Den främsta anledningen är motorkraften och sugeffekten som finns i en traditionell dammsugare är normalt sätt starkare än handdammsugare som är batteridrivna. Det finns några få undantag här där de bästa handdammsugarna kan prestera som en vanlig dammsugare i medelklassen.

En vanlig dammsugare kan lätt använda sig av 1500 W från vägguttaget och det är väldigt mycket mer än energi än vad vanliga batterier kan ge. Därför måste man ha förståelse att handdammsugare helt enkelt inte kan prestera på samma nivå där.

Men de bästa handdammsugarna är ändå väldigt bra och har en bra sugeffekt. Vissa av dessa modeller är även bra på att komma under möbler och är utrustade med HEPA-filter. Dessa funktionerna tillsammans gör dem mer lämpade som en ersättare till den vanliga dammsugaren.

Nackdelen är väl främst att det lätt blir den högre prisklassen du måste titta på och vi listar tydligt vilka modeller som lämpar sig bra för detta här ovan. Om du vill komma billigt undan och redan har en fungerande dammsugare kan ett alternativ vara att köpa en billig handdammsugare som komplement mellan storstädningarna.

Tysta dammsugare – Finns det?

På grund av aerodynamiska aspekter är det svårt att få en tyst dammsugare. Kanske är det rent av omöjligt och du kommer inte hitta någon dammsugare som knappt låter något alls.

Decibelskalan
Decibelskalan från den lägsta ljudnivån upp till vad som uppfattas som smärtsamt för människan. Varje steg på trappan i grafen ökar ljudnivån med mer än 8 gånger från föregående steg.

Istället får du inse att du väljer mellan dammsugare som väsnas olika mycket. Det bästa mätvärdet för detta är deras ljudnivå mätt i Decibel (dB). Det viktigaste att förstå med Decibelskalan är att den är logaritmisk, vilket innebär att för varje 3 steg så dubblas ljudnivån.

Som exempel är 53 dB dubbelt så hög ljudnivå som 50 dB. Och 84 dB är fyra gånger så hög ljudnivå som 78 dB. När man jämför ljudnivå är det viktigt att förstå att varje steg på decibelskalan är en ganska stor skillnad i ljudnivå.

Bilar och lastbilar ligger ungefär runt 70-80 dB, vilket också är här många dammsugare ligger. Typen av ljud är såklart olika men ljudnivån är ungefär densamma. Detta kan jämföras med ett normalt samtal som ligger runt 60 dB.

Någonting som ökar i kvadrat blir snabbt väldigt mycket också. Om 63 dB är dubbelt så högt ljud som 60 dB, så innebär det att 66 dB är fyra gånger så högt ljud som 60 dB och 69 dB är hela åtta gånger så högt.

Det bästa du kan göra är att försöka hitta en dammsugare som låter så lite som möjligt. Men det är heller inte osannolikt att ju bättre sugeffekt den har, ju mer kommer den att väsnas.

Så valde vi ut de bästa handdammsugarna

Vi har vänt oss till de senaste testerna utförda på handdammsugare för att få en uppfattning om vilka modeller som presterar bäst i tester. Dessa testresultat har aggregerats där modeller som placerat sig bra i flera tester är en stark indikation på att vara det bästa valet.

För att få en bredare inblick i handdammsugare har vi även kompletterat med expertrecensioner som då fokuserat på att testa en specifik dammsugare. Detta ger en tydligare inblick i specifika modeller och ofta en mycket djupare genomgång än vad de bredare testerna bidrar med.

Förutom resultatet från tester och recensioner väger vi även försiktigt in kundomdömen för att stärka bilden om vilken handdammsugare som är bäst i test.

Vi är övertygade om att just kundomdömen är viktiga aspekter för att spegla hur bra en produkt faktiskt är över tid. Om många kunder är missnöjda med kvalitet och problematiska garantiärenden kan det vara en indikation på att modellens brister inte hunnit framkomma i de tester som gjorts.

Vårt mål är att presentera de bästa handdammsugarna på bästa möjliga grunder baserat på dessa källor.

Källor & Test

De källor vi använt oss av för att presentera de bästa handdammsugarna.

 • Test av fem olika handdammsugare – 2017 – Aftonbladet
  Aftonbladet valde att under 2017 testa batteridrivna handdammsugare för att se om de gör ett bra jobb och om de kan ersätta vanliga dammsugare. De konstaterar att även om resultatet inte blir lika rent med handdammsugare är skillnaden inte så stor och lägger man därtill att handdammsugare slipper sladd och inte behöver någon dammsugarpåse så blir de bäst totalt sätt. I testet var det framförallt två handdammsugare som presterade bra och det var den dyra Dyson V8 Absolute som utsågs till bäst all-around men var väldigt dyr. Den andra modellen Bosch Athlet BCH6ZOOO  är billigare och också bra all-around. Den modellen utsågs även till bäst på djurhår. Electrolux EUP8GREEN är en annan handdammsugare som testades och som fick ett bra betyg men hade problem under möbler.
 • 12 olika handdammsugare i stort test – 2017 – Tek.no
  Norska Tek.no testar hela 13 olika handhållna dammsugare och finner i sitt test att den dyraste handdammsugaren inte är den bästa. Bäst i test är Electrolux Ergorapido ZB3225POW, en handdammsugare som slutade säljas under 2018. På andraplats i testet hittar vi Philips FC6172 och en modell vi tipsar om här på sidan. Den fick 8 av 10 i betyg hos Tek.no och tappade poäng för den bara presterade medel på djurhår. På tredje plats med 7,5 i betyg hittar vi dock den populära Dyson V8 Absolute. Den tappade poäng för batterilivslängden var kort på turbo-läge och presterade inte riktigt bra på parkett.
 • Recension av Dyson V8 Absolute – 2018 – Expert Reviews
  Recensionen av Dyson V8 Absolute jämför modellen mot tidigare modell och där konstateras det att modellen blivit bättre på flera punkter. Den dubbla batteritiden till 40 minuter gör modellen betydligt bättre lämpad för städning och en lägre ljudnivå gör den trevligare att använda. De konstaterar också att Dyson V8 absolute fungerar väldigt bra på alla typer av golv. Betyget är 5 av 5 och den enda negativa detaljen för produkten är priset.
 • Ingående recension & test av Dyson V8 Absolute – 2018 – Trusted Reviews
  Ingående recension av Dyson V8 Absolute visar på att detta är en av de bästa handdammsugarna du kan köpa. Den är bättre än många traditionella dammsugare trots att denna går på batteri och de förbättrade behållaren för smuts, bra luftfilter, bra batteritid och utmärkt verktyg för alla städjobb gör att den får maximala betyget 10 av 10. Även här listas priset som modellens enda nackdel.
 • Prisjakt – 2018
  Prisjakt är en prisjämförelsetjänst som även för information om prisutveckling och i vissa fall kan bidra till en inblick om vad konsumenter tycker om en produkt. Däremot är det aldrig lämpligt att endast använda kundomdömena här som en källa då det visat sig vara väldigt opålitliga i vissa fall. Speciellt Philips produkter verkar vara drabbade av obalanserade recensioner. Prisjakt är även ett utmärkt verktyg för att identifiera hur länge en produkt varit på svenska marknaden, om den slutat säljas och liknande faktorer.
 • Amazon – 2018
  En av världen största e-handelssajter där det ofta finns recensioner av ett stort antal verifierade användare. Amazon kan således bidra till en bra uppfattning om vissa produkter anses vara bra eller dåliga.