Känner du av snuva, röda ögon som kliar, nysningar så kanske du lider av pälsdjursallergi. Ett bra inomhusklimat och effektiv städning kan hjälpa mycket mot besvären.
Oavsett om du påverkas av allergiframkallande ämnen som följt med in i hemmet utifrån eller om du är pälsdjursallergiker men ändå inte kan tänka dig ett liv utan djur, är en bra inomhusmiljö A och O. Här gäller det alltså att effektivisera städningen.
När du är allergisk mot pälsdjur är det inte själva pälsen du är känslig mot, utan vissa proteiner i djurets saliv, hud och ibland urin. Därför är det viktigt att hålla borta dessa från den plats du vistas mest, nämligen ditt hem.
I den här artikeln kommer du att få bra tips på hur du ska städa ditt hem på ett så effektivt sätt som möjligt för att minska dina eller dina familjemedlemmars allergiska besvär.
Minska problemen genom att skapa en bättre inomhusmiljö
De vanligaste formerna av pälsdjursallergi är allergi mot katt, hund eller häst. Vissa märker bara av små besvär som inte stör dem i vardagen, medan andra kan få röda kliande ögon, hudutslag eller till och med svårt att andas.
Beroende på hur allvarliga dina problem är finns det såklart olika sätt att handskas med dem. Är du mycket allergisk bör du få medicin utskrivet av läkare och undvika kontakt med pälsdjur i så stor utsträckning som möjligt. Är dina besvär milda kan det däremot räcka med grundlig städning regelbundet.
Du kan läsa mer om faktiska symtom och besvär för pälsdjursallergi hos 1177 Vårdguiden.
Undvik att sprida de allergiframkallande ämnena i hemmet
Innan du sätter igång med att effektivisera din städning bör du dock göra ditt bästa för att undvika att få in de allergiframkallande ämnena i hemmet från första början.
Om du inte själv äger några husdjur, men kanske stöter på dem hos vänner eller på arbetsplatsen är det till exempel bra att alltid byta kläder när du kommer hem. Detsamma gäller om du rider och någon annan i familjen är allergisk mot hästar.
Har du ett garage eller groventré kan du till exempel lämna kläderna där och sedan ta en dusch innan du börjar röra dig i andra rum. På så sätt för du inte med proteinerna från djuret som kan vara allergiframkallande vidare in i hemmet.
Städa ofta
Om du själv äger ett husdjur gäller det att hålla hemmet så välstädat och fritt från päls och hudflagor som möjligt. Detta gör du enkelt genom att dammsuga ofta, även i de utrymmen som är trånga eller svåra att komma åt.
Det spelar ingen roll om du använder en skaftdammsugare eller en robotdammsugare, utan det viktiga är att den är utrustad med ett allergentätt filter som stänger in de allergiframkallande ämnena.
En dammsugare utan ett allergentätt filter riskerar istället att sprida de allergiframkallande ämnena i hemmet eftersom de små allergenerna kommer att kunna passera genom dess filter och blåser ut i luften igen. Se därför alltid till att du har HEPA-filter eller motsvarande täthet på filtret.
Det fungerar också bra att använda en centraldammsugare eftersom den skickar ut de uppsugna partiklarna från huset.
Det är också viktigt att noggrant dammsuga mattor och andra textilier som är svåra att tvätta och därmed få rena från katthår och hundhår. Använd ett speciellt textilmunstycke som effektivt kan fånga upp även de minsta partiklarna från tyget.
Våttorkning är effektivt för att avlägsna allergener från hemmet utan att röra upp dem i luften där de lättare tar sig in i den allergiska personens luftvägar. Se även till att torka av andra ytor som bänkskivor, fönsterbrädor och möbler med en fuktig rengöringsduk så ofta som möjligt.
Om du har ett husdjur kan separata möbler för dem vara fördelaktigt då en del av städningen kan centreras runt dessa där man borstar och dammsuger dem. Har du hund eller katt som sover på stolar eller i soffan så dammsug och rengör dem regelbundet också.
Säkerställ en god ventilation och luftrening
Förutom att städa ofta och noggrant är det viktigt att då och då vädra ur hemmet för att minska allergener i inomhusluften. Öppna fönster och dörrar för att skapa ett korsdrag genom hemmet.
Är du pollenallergiker är det bra att vädra på kvällar eller direkt efter det regnat då luften bär mindre pollenpartiklar då.
Det är också bra om ditt ventilationssystem har inbyggda utbytbara filter eftersom dessa hjälper till att fånga upp och stänga inne allergener och partiklar. Det finns ofta i nya fastigheter, men är sällan installerade i äldre byggnader.
Oavsett om du har inbyggda luftfilter eller inte är det också en smart idé att investera i en testvinnande luftrenare. Det är en maskin som är utformad just för att rena luften på allergener och partiklar så att du ska få en hälsosammare inomhusmiljö.
När du köper en luftrenare är det dock viktigt att först kontrollera att den klarar av att fånga upp så små partiklar som allergener från husdjur. Många modeller kommer dessutom med skärmar där du kan se diagram över vilka partiklar det finns mest av i hemmet och hur många maskinen har avlägsnat.