Damm finns överallt i allas hem och går inte att undvika. Men genom regelbundna rutiner att dammsuga, vädra och använda luftrenare kan du förbättra inomhusklimatet rejält.
Hur ofta man städar är en fråga om personlig preferens. För vissa är det oerhört viktigt att ha ett skinande rent hem medan andra inte tycker det är lika viktigt. Men att städa är en hälsofråga. När du dammsuger, moppar och torkar rent bidrar till ett hälsosamt inomhusklimat och minskar risken för allergier och astma.
Veckovis kan du köra snabbare städningar men du bör återkommande lägga in storstädning och då kan det vara bra att utgå från en checklista så du inte missar moment i städningen.
Så ofta bör du städa
Som tumregel är det rimligt att använda dammsugare en gång i veckan, det gäller såväl golv som mattor.
Ytor i kök, toalett och badrum som används ofta och där det lätt samlas mycket bakterier kan vara bra att torka av oftare, till exempel en gång om dagen med mikrofibertrasor.
Av hygienskäl är det smartare att torka av lite varje dag snarare än att storstäda varannan vecka. Låt rengöringsprodukten och trasan stå framme vid toaletten eller ha dem till hands i köket så blir det snabbt en vana att torka av ytorna varje dag.
Många bestämmer en viss dag i veckan för att städa mer grundligt eftersom det underlättar arbetet att skapa rutiner. Då vet alla i familjen vilken dag som gäller och kan vara med och hjälpa till. Andra anlitar städhjälp eller utnyttjar en kombination av båda.
Lite damm är sällan farligt
Damm består till stor del av små partiklar som utsöndrats från oss själva och textiler i bostaden. Men tillsammans med dammet samlas även andra partiklar som allergener, avgaspartiklar, mögel, kemikalier och annat som kan vara farligt för oss människor.
Om du på landet med lite biltrafik i närheten är mängden farliga ämnen i dammet mindre än om du bor i stan där både partiklar från däck och avgaser i större skala letar sig in i bostaden.
Kläder och då speciellt nya kläder som inte tvättats mycket avger också betydligt mer kemikalier än äldre välanvända kläder. Men även andra p
Karolinska Institutet har skrivit en vetenskaplig artikel baserad på forskning som sammanställer hur farligt dammet är och vilka farhågor där finns.
Robotdammsugare städar automatiskt
För att effektivisera städningen är det många som investerar i en robotdammsugare. Det ger mer tid till annan städning, eller fritidssysselsättning.
Med hjälp av en robotdammsugare kan du dammsuga och hålla rent varje dag – även när du inte är hemma. Du kan därmed förbättra inomhusklimatet utan att själv konstant behöva städa.
Det finns många olika modeller och märken på marknaden men generellt för dem alla är att du kan programmera och styra dem. Robotdammsugare kommer åt i trånga utrymmen och under många möbler. Du slipper problem med ryggen eftersom robotdammsugaren gör jobbet åt dig.
De bästa robotdammsugarna har idag även bra moppfunktioner som kan få upp spillrester och fläckar från golvet. De kan även automatiskt identifiera mattor där de höjer moppen och ökar sugkraften för bättre städning.
Luftrenare förbättrar luftkvaliteten
För att hålla ett så gott inomhusklimat som möjligt är det alltså viktigt att dammsuga regelbundet och att vädra.
Du kan också ta hjälp av en luftrenare. Den renar luften med hjälp av kol- och HEPA-filter. Luftrenare hjälper dig få bukt med olika sorters föroreningar som damm, rök, virus, kemikalier, matos och pollen. Det ökar kvaliteten på ditt inomhusklimat.
Speciellt allergiker och astmatiker har funnit stor nytta av luftrenare och varför flera modeller även rekommenderas av Svenska Astma- och Allergiförbundet. De bästa luftrenarna enligt tester är inte speciellt dyra med kan förbättra luftkvaliteten väldigt mycket.
Om du är husdjursallergiker så kan städning minimera symtomen och i bästa fall möjliggöra att du kan ha husdjur. Luftrenare är även här ett mycket bra verktyg för att minska mängden allergener i luften.
Bra ställen att placera luftrenare på är vardagsrummet, sovrummet eller kontoret där man tenderar att spendera mer sammanhängande tid.
Andra tips på bättre inomhusklimat
Vädra ofta, minst en gång om dagen, genom att släppa in luft genom öppna fönster och dörrar. Vill du vädra snabbt, till exempel under vintern, se till att det blir korsdrag.
Moppa golven med en lätt fuktad golvmopp eller mikrofiber cirka en gång i veckan efter att du dammsugit. Då eliminerar du bakterier, får bort smutsfläckar och sveper upp det sista dammet. Undvik för starka kemikalier som sedan spolas ut i avloppsvattnet. Miljövänlig såpa fungerar utmärkt för att skura golv.
Tänk på att elektronik som används ofta snabbt blir riktiga bakteriehärdar. Torka av fjärrkontroller, datorns tangentbord och mobiler med en mikrofiberduk fuktad med lite tvålvatten eller den typen av trasa som används till glasögon.
Kosta på dig att rengöra mobilen varje dag eftersom den används så mycket. Torka mjukt och försiktigt så inte skärmen skadas. Och glöm inte att även torka rent mobilskalet.
En bra skaftdammsugare på batteri kan underlätta småstädandet mycket som är enkel att dammsuga med i några minuter medan du väntar på maten eller kaffet.