Robotdammsugare tröskel

Så väljer du trösklar för robotdammsugaren

Att komma hem till en renstädad bostad utan att behöva lyfta ett finger låter som en dröm för många. Därför blir det också allt vanligare med robotdammsugare. Men en robotdammsugare fungerar inte optimalt i alla utrymmen. Ju fler hinder som trösklar, hörn och höga kanter, desto svårare för robotdammsugaren att ta sig fram.

Så tänk till när du väljer trösklar för robotdammsugaren så att den enkelt och smidigt kan hålla rent, även när du inte själv är hemma.

Om du ännu inte köpt någon robotdammsugare bör du även överväga tester gjorda så du kan hitta en som fungerar bra för din bostad. När vi sammanställde bäst i test robotdammsugare klarade de flesta av tröskelhöjder på 2 cm.

Optimal höjd på trösklar

Höjd på tröskel - robotdammsugareOm du ska välja trösklar som passar för en robotdammsugare finns det ett par saker att ta hänsyn till. En vanlig robotdammsugare klarar trösklar som är mellan 1,2 cm och 2 cm. Högre trösklar eller halvsteg upp eller ned mellan olika rum kan därför bli problematiska för robotdammsugaren att hantera.

I moderna hus används vanligtvis tröskelplattor mellan olika rum. De fungerar bra för robotdammsugare eftersom standardhöjden är låg, bara 9 mm. Inget problem för de flesta robotdammsugare. Dessa låga tröskelplattor används också i hem som behöver bra tillgänglighet för exempelvis rullatorer och rullstolar.

En så kallad falsad tröskel är kanske det vi främst tänker på när vi pratar om trösklar. Den är högre än en tröskelplatta och ligger vanligtvis på mellan 1 och 2 cm.

I vissa äldre hus är det inte ovanligt med ännu högre trösklar eller kanter på över 3 cm och det är svårt för en robotdammsugare att klara av. Faktum är att de flesta modeller inte hanterar det alls.

Detsamma gäller trösklar mot badrum som ofta är högre eftersom det ska gå att vika upp ett tätskikt eller våtrumsmatta mot tröskeln inne i badrummet. Men och andra sidan är det förmodligen bäst att inte låta robotdammsugaren städa badrum och tvättstugor utan det är något man får göra manuellt.

Historiskt skyddade trösklar mot golvdrag mellan rummen och var därför mycket höga, mellan 10 och 15 cm var inte ovanligt.

Mät trösklar innan du köper robotdammsugare

Mät trösklarna hemma innan du köper robotdammsugare för att se vad modellen klarar av. Ju lägre trösklar desto mindre hinder för robotdammsugaren. I vissa fall kan det vara läge att byta till lägre trösklar för att robotdammsugaren ska kunna ta sig fram. Det fungerar ju tyvärr inte om det rör sig om halvsteg mellan rummen.

Bäst fungerar robotdammsugaren så klart i en öppen planlösning utan för mycket möbler där den fritt kan förflytta sig mellan olika rum och ytor utan att stöta i trösklar och andra hinder hela tiden.

Det är bra att vara beredd på att robotdammsugaren klarar av mycket av städjobbet men att du själv får hjälpa till i trånga utrymmen och golvspringor med en vanlig bra dammsugare. Har du bara någon enstaka hög tröskel hemma kan det ändå vara värt att låta robotdammsugaren jobba på och att du sedan lyfter den över tröskeln eller hindret när det behövs.

I äldre hus och bostäder går det ibland inte att lösa utan att förstöra inredningsdetaljer från sekelskiftet eller kräver stora renoveringar. Att investera i en batteridriven skaftdammsugare kan vara det bästa valet för att effektivisera städningen.

Andra aspekter att ta hänsyn till när du köper robotdammsugare

Robotdammsugare fungerar bäst på trägolv. Har du många tjocka mattor bör du se till att din robotdammsugare har hög sugkapacitet så du får med allt damm som samlar sig i mattor. Det är också bra att tänka på om du är allergiker.

Vissa modeller är bättre anpassade för djurhår. Har du ett husdjur som fäller mycket hår så kontrollera kvaliteten på robotdammsugarens rengöringssystem och filter.

Kontrollera utrymmet mellan möbler och golv. Robotdammsugare är inte särskilt höga men har du väldigt låga möbler kan det vara svårt för dem att komma under och rengöra.