Känns det ibland som att du inte vet var du ska börja när det är dags för storstädning? Vad behöver egentligen rengöras och hur kan du göra det på ett så effektivt sätt som möjligt?
Om du bara ser ett enda stort städmoment framför dig är det inte konstigt att det känns lite oöverskådligt, och inte minst ganska jobbigt. Men genom att dela upp hemmet i olika rutor och göra en checklista för varje rum kommer du att göra storstädningen betydligt enklare.
Det är nämligen lätt att missa mindre ytor och skrymslen om du bara rör dig fram och tillbaka mellan olika rum i hemmet. Det är bättre att försöka effektivisera städningen så du får mer tid till annat.
Om du har en robotdammsugare kan du med fördel låta den arbeta under tiden. Robotdammsugare är förvisso bäst på att minska tiden för veckostädningarna men kan ha en roll även i storstädningen.
I den här guiden kommer du därför få en checklista för varje rum så att du enkelt kan pricka av de viktigaste uppgifterna under storstädningen. På så sätt kommer du att få tips på var det är viktigt att städa, göra städningen betydligt mer lättöverskådlig och samtidigt minska risken för att missa något.
Checklista för köket
Köket är ett av de rum i hemmet som lättast och snabbast blir smutsigast. Det är oftast här du och dina familjemedlemmar eller vänner spenderar mest tid. När du lagar mat är det dessutom lätt hänt att det kommer stänk och ångor på bänkskivor och skåpsluckor.
Om du inte redan äger en bra ångtvätt kan det vara bra att fundera på en. Genom ångrengöring kan du döda 99,9% av bakterier och enkelt få loss smuts på så väl kakel som ytor och vask. Ångtvätt kan också användas för golv, badrum och t.o.m. textiler.
Därför behöver köket lite extra kärlek under storstädningen. Här kommer en checklista som du kan kopiera och använda nästa gång du ska rengöra köket:
- Diska rent – Få undan smutsig disk genom att diska eller sätta ner i diskmaskinen
- Torka av ytor – Torka av diskbänk och köksluckor med en fuktig trasa. Om du använder rengöringsmedel så använd ett skonsamt sådant som inte skadar köksinredningen.
- Rengör diskhon – Plocka upp matrester och städa diskon. Rensa avloppet vid behov om det var länge sedan och du känner behovet.
- Rengör kakel och väggar – Ofta skvätter det upp på väggar och kakel vid matlagning och det är inte ovanligt att man själv är blind mot dessa fläckar.
- Städa vitvaror – Torka av insidan av mikrovågsugnen och kylskåpet med rengöringsmedel. Var noggrann så att du får bort eventuella matrester och passa även på att rensa ur kylskåpet på utgångna produkter. Frosta av frysen vid behov och avsluta med att torka av utsidan av vitvarorna.
- Torka av spisen och ugnen – Spis och ugn behöver också rengöras även mellan glasskivorna på ugnsluckan! Här är det också viktigt att välja rätt rengöringsmedel så att du inte riskerar att skada de olika materialen. Om plåtar och ugnsgaller är smutsiga bör du även rengöra dessa. Bikarbonat är ett populärt alternativ mot svåra sotfläckar. Glöm inte dra ut spisen och rengör bakom.
- Spisfläkten – Fläktens filter är viktigt att rengöra och många kolfilter går att rengöra med hjälp av tvättmedel. Diskmedel anses vara för starkt och skadar filtren så använd tvättmedel som du har till kläderna. Det kan vara bra att kolla upp tillverkarens rengöringsinformation eller vad sotaren rekommenderar.
- Torka av köksskåpen – Precis som övriga ytor i köket så kan köksskåpen behöva rengöras. Luckorna på utsidan kan torkas av med en fuktig trasa och insidan av skåpen kan både dammsugas och torkas av efter att de tömts på porslin.
- Rengör köksmöbler – Köksbord och köksstolar kan behöva lite extra kärlek vid en storstädning. Har du barn så ta även en titt på undersidan av köksbordsskivan.
- Golvet – Avsluta med att dammsuga och våttorka golvet.
Checklista för badrummet
Ett annat välanvänt utrymme som behöver lite extra kärlek är badrummet. Här kommer en checklista som du kan använda dig av för att göra städningen snabbare och effektivare:
- Rengöring av toalett – Börja med att hälla ner lite rengöringsmedel i toalettstolen för att låta det verka under tiden du fortsätter med annat.
- Torka av ytor – Torka av handfatet, blandaren, duschen/badkaret och andra ytor med en trasa och ett anpassat rengöringsmedel.
- Slutför rengöring av toalett – Efter att rengöringsmedlet verkat i toaletten i minst 10 minuter kan du nu använda toalettborsten och borsta rent. Du kan även ta loss toalettsitsen och rengöra i duschen eller torka av med städredskap du endast använder för toalett/avlopp.
- Ta bort kalkfläckar – Om du märker att vissa kalkavlagringar är extra tuffa kan du hälla på lite ättiksprit och låta det verka en stund innan du sköljer bort det med vatten. Detta får dock ej användas på natursten eftersom det kan förstöra ytan och orsaka fläckar!
- Rensa avloppen – Rensa avlopp vid handfat och dusch/badkar. Det kan vara väl värt att rensa bortom silen då mycket hår, fett och annat fastnar och täpper till i vattenlåset undertill. Det finns propplösande medel som löser upp det men det rekommenderas inte att användas då det är frätande och kan vara hälsofarligt och skadligt.
- Rengör tvättutrustning – Torka av eventuell tvättmaskin och torktumlare. Rensa filter och andra delar av maskinerna som ingår i rengöringen.
- Putsa speglar – Putsade speglar ger ett snyggt intryck och behöver inte vara svårt att få till. Använd lite putsmedel med hushållspapper (ej toalettpapper) och torka rent speglarna eller använd en fönstertvätt som också kan bistå med fönster i övriga bostaden.
- Golvrengöring – Avsluta med att dammsuga badrumsgolvet och sedan våttorka efteråt.
Checklista för sovrummet
Sovrummet är ett av de rum som går lite snabbare att rengöra, men trots det kan det vara skönt med en checklista:
- Tvätta sängkläder – Tvätta sängkläderna och vädra täcken, kuddar och överkast. När sängen är tom på textilier kan du passa på att dammsuga den för att få bort uppsamlat damm och allergener. Bädda sedan rent – något som ska göras minst varannan vecka.
- Dammtorka ytor – Dammtorka alla ytor i sovrummet med en fuktig rengöringsduk, till exempel nattduksbord, fönsterbrädor, sänglampor, garderober och andra möbler.
- Golvrengöring – Avsluta med att dammsuga och eventuellt våttorka golvet.
Checklista för vardagsrummet
Även om du spenderar mycket tid i vardagsrummet går det oftast betydligt snabbare att göra rent än till exempel köket och badrummet. Nedan kommer en checklista på vad du bör tänka på:
- Vädra textiler – Vädra kuddar, plädar och andra textilier som ligger löst i soffor och fåtöljer.
- Dammsug möbler – Dammsug soffor och fåtöljer med ett speciellt soffmunstycke för att komma åt alla trånga utrymmen och inte riskera att skada tyget.
- Torka av ytor – Dammtorka alla ytor, till exempel möbler, bokhyllor, lampor, fönsterkarmar, fönsterbrädor och tv.
- Golvrengöring – Dammsug golv och mattor och våttorka golvet vid behov.
Att dammsuga möbler behöver inte kräva att du har en dammsugare med speciellt munstycke även om det kan effektivisera dammsugningen.
Om du står i valet att byta dammsugare kan det vara värt att titta på de bästa handdammsugarna som flexibelt och sladdlöst gör att du kan städa så väl trappor som golv och möbler.
Mellan städtillfällena
För att genomföra storstädningen så effektivt som möjligt är det bra om ditt hem är i ett bra grundskick. Mellan städtillfällena bör du därför se till att det är undanplockat hemma och att kläder, leksaker och lösa saker ligger där de ska istället för på golvet eller slängda över stolar.
Ett bra tips är att alltid plocka undan efter dig när du är klar med ett projekt och innan du sätter igång med nästa. Var sak bör ligga på sin plats – dels för att skapa ett mer ordnat intryck och ett mer lättstädat hem, men också för att du lättare ska hitta dina prylar nästa gång du vill använda dem.