Vi har testat robotdammsugaren Dreame D10s Plus. Det är i grunden en lite mer påkostad modell med förbättrad sugförmåga, kamera för att identifiera och undvika objekt, samt tömningsstation för dammet.
Prisnivån vid lansering gör att den glider in en bit över de enklare robotdammsugarna men fortfarande klart billigare än de dyraste lyxmodellerna på marknaden idag. Med kamera och stöd för att identifiera objekt har robotdammsugaren god potential att passa för dig som har barn eller husdjur där små prylar ligger framme. Även den automatiska tömningen av dammbehållaren är praktiskt om du har husdjur då hår och päls tenderar att annars fylla behållaren snabbt.
På pappret ser Dreame D10s Plus ut att vara en mycket bra robotdammsugare och en kandidat för att räknas till en av de bästa modellerna om pris och funktioner tas i beaktning.
Vi har tidigare även testat den äldre Dreame D10 Plus som presterat väldigt bra. Den saknade dock kamera och D10s Plus har fler nya förbättringar som vi ser fram emot att testa.
Uppackning & Installation
Dreame D10s Plus kommer välpaketerad i en ganska stor förpackning jämfört mindre komplexa modeller så som t.ex. Dreame D9 Max som har en klart mindre laddstation.
En av de främsta anledningarna till storleken är att Dreame D10s Plus inte bara har en laddstation utan också en tömningsstation. Efter 1-3 städningar så tömmer automatiskt robotdammsugaren sin dammbehållare till dammsugarpåsen som finns i laddstationen.
I övrigt är materialet väldigt likt de enklare modellerna där vi t.ex. får en sidoborste att trycka på plats, manualer, strömkabel till laddstationen och vattentank med mopp på. Det följer även med en extra dammsugarpåse vilket är klart uppskattat.
Delarna ligger snyggt inplastade och skyddade vid leverans och produkten återger en hög kvalitetskänsla när den packas upp.
Själva installationen är mycket enkel där vi valde att koppla in laddstationen först. Det sitter redan en dammsugarpåse i laddstationen och är således även redo att börja ta emot tömning av damm och smuts.
På baksidan av laddstationen kopplas laddkabeln in och här sitter en praktisk kabellinda som gör att du kan ha en snygg installation om den placeras nära ett eluttag.
Fortsättningsvis tog vi bort stötdämpningsskydden på robotdammsugaren, satte dit sidoborsten och placerade den på laddstationen för att laddas.
Anslut med appen
För att ansluta och konfigurera robotdammsugaren så behöver du ladda ner appen Dreamehome som finns för både iOS och Android.
När du väl installerat appen och loggat in (efter du skapat konto) så får du möjligheten att lägga till enheter. Lättast är att använda kameran på din smartphone och scanna QR-koden som sitter under locket på robotdammsugaren.
I praktiken följde vi bara snabbinstallationsguiden som är några få enkla steg och tar inte mer än 1-2 minuter att slutföra.
Kartläggning & App
När vi väl lagt till Dreame D10s Plus i appen får vi möjligheten att göra en snabb kartläggning där robotdammsugaren kör runt i bostaden och använder sin LIDAR för att kartlägga planlösningen.
Kartan förbättrar du sedan enkelt i appen genom att dela in den i rum, lägga till no go-zoner, no-mop zoner och virtuella väggar.
Zoner och virtuella väggar
Zoner och virtuella väggar är något du använder för att styra vad robotdammsugaren inte får göra. Det är viktiga för att stänga av delar av bostaden eller förhindra att moppning sker på ytor du inte vill (som t.ex. mattor).
No-go zoner använder vi för att helt begränsa ett område som robotdammsugaren inte får köra på. Perfekt för att begränsa hela rum eller ytor i rum som vi inte vill att robotdammsugaren alls städar eller försöker städa.
No-mop zonerna är som sagt praktiskt att sätta ut där du har mattor. När moppen är installerad för våttorkning kör den inte in i dessa områden och du slipper onödigt slitage på mattorna som annars kan uppstå på sikt.
Virtuella väggar begränsar ingen yta men kan stoppa robotdammsugaren att försöka passera just där den är utsatt. Det är smidigt om du vill att robotdammsugaren tar en specifik väg in i ett rum. När vi testade Dreame D10s Plus använde vi en virtuell vägg för att begränsa ytan som uppstår av en golvspegel där robotdammsugaren tror att rummet är dubbelt så stort. Detta är något man lika gärna kan göra (och förmodligen bättre) kan göra med en no-go zon.
Det är dock enkelt att hantera kartan och du har också möjligheten att lägga till flera kartor om du t.ex. vill att dammsugaren fungerar på flera våningsplan. Det finns funktionalitet för att du ska kunna flytta robotdammsugaren till en ny våning och utföra städarbete där, men den klarar tyvärr inte på egen hand av att förflytta sig upp och ner för trappor så där får man snällt bära den.
Skapa rum
När kartan först är skapad så finns det endast ett rum och du behöver dela in det rummet i flera rum för att få bättre funktionalitet. Genom att dela in rummen kommer robotdammsugaren dels städa rum för rum men du kan också göra specifika åtgärder för varje rum, vilket är praktiskt.
Varje rum du delar kan du namnge genom att välja någon av alla fördefinierade rumstyper som köks, vardagsrum, matsal, sovrum m.m. Du kan också välja att skapa et anpassat rum.
Denna process är också enkel att genomföra även om appen gärna hade fått vara lite bättre utvecklad.
Appfunktioner & inställningar
Det finns en hel del inställningarna du kan ändra i appen och vi kommer inte ta upp allting här. Men vi ska nämna några av de bättre och kanske viktigaste.
En av de bättre ändringarna är att ändra språk på rösten från engelska till svenska. Roboten kommunicerar med en röst genom högtalare när den börjar städa, avslutar städning, fastnar eller när annat viktigt händer. Förvånansvärt nog låter detta bättre och tydligare på svenska än på engelska. Du har även möjligheten att justera ljudvolymen vilket är bra.
Schemaläggning är för många användare den viktigaste funktionen. Här har får du en funktion som gör att du kan planer in en städning vid en angiven tidpunkt. I sitt standardutförande upprepas in städningen utan du väljer dag och tid och sen påbörjas städning enligt valda preferenser (t.ex. om du endast önskar att vissa rum städas).
Du kan även planera schemaläggningen ytterligare genom att välja att städningen ska upprepas. Kanske vet du med dig att det är lämpligt att städa vissa tider på dygnet och då kan du välja ut vilka veckodagar detta ska ske. Då kan du t.ex. alltid få det fint och rent tills du kommer hem från jobbet.
För städning finns det flera inställningar du kan göra där du kan välja sugeffekt på dammsugaren. Fördelen med att öka sugeffekten är att mer smuts helt enkelt samlas in på bekostnad av batteritid och ljudnivå. Vi tycker att det lägsta läget fungerar bra för att få upp vanligt damm och djurhår, men vi förstår samtidigt om andra konsumenter skulle ha större behov.
För moppning går det också att välja intensitet som styr hur mycket fukta som kommer ut till moppen. Det ger en viss skillnad i effekt men samtidigt är inte moppningen den stora styrkan i Dreame D10s Plus då den har en ganska liten mopp.
Det går också att justera den automatiska tömningen. Dels går det att stänga av den helt och hållet, vilket kan vara bra om du fått slut på dammsugarpåsar och ändå vill kunna städa för då kan du tömma behållaren manuellt precis som i enklare robotdammsugare. Du kan också ställa in om automatisk tömning ska ske efter varje, varannan eller var tredje städning.
Den enda fördelen vi kommer på att inte vilja automatiskt tömma varje gång är om du har en mindre lägenhet/planlösning och inte vill störas i de sekunderna som uppsugningen sker då det låter en hel del.
Andra funktioner du hittar i appen är:
- Barnlås – Möjlighet att stänga av knapparna på robotdammsugarna så det enda som händer är att pågående städning pausas. Inga andra funktioner fungerar så som att köra tillbaka till laddstationen.
- Mattrengöring – Funktion som automatiskt identifierar mattor och ökar sugeffekten där. Funktionen är inte färdigutvecklad när vi testar Dreame D10s Plus men den fungerar på båda våra mattor.
- AI-igenkänning – Möjligheten att avaktivera AI-igenkänning av objekt. Kameran som sitter framtill används för att försöka identifiera objekt som dammsugaren ska undvika. Här kan du välja om du har husdjur i hushållet för att öka träffsäkerheten på eventuell husdjursavföring som ska undvikas. Du kan välja om bilderna på objekten ska laddas upp och finnas tillgängliga för dig att se.
- Stör-ej läge – Du kan justera tider för när på dygnet robotdammsugaren inte ska störa dig. Det innebär att en robotdammsugare som behövt återvända till stationen för att ladda, inte automatiskt kommer att fortsätta städa om tidsperioden för stör ej inträffat. Automatiskt tömning kommer heller inte att ske, vilket är bra för det låter en hel del. Läget är påslaget som standard mellan klockslagen 22 och 08.
Navigering & Hinder
En bra robotdammsugare ska kunna navigera bra genom hemmets planlösning och göra städningen metodisk och effektiv, yta för yta. Eftersom en av de stora funktionerna med Dreame D10s Plus är dess kamera och AI-funktion för att identifiera objekt så har vi valt att lägga ett extra fokus på just denna del.
Om vi börjar med den vanliga navigeringen så städar robotdammsugarna rum för rum enligt kartan om inga specifika val gjorts. Det första de gör är att köra ett varv längs rummets kanter innan den börjar städa av ytan innanför mer metodiskt. Detta gäller även för D10s Plus.
I jämförelse med Dreame D9 Max så är Dreame D10s Plus långsammare redan på ”paradvarvet” och det går mycket att tillskriva kameran och AI. Den lägger mer tid på att identifiera objekt och försöka förstå sin omgivning, vilket resulterar i långsammare val och arbetsprocess (om där finns val att göra).
Att vi byter snabb städning mot lite långsammare städning gör kanske ingenting för schemalagd städning som ska ske när vi inte är hemma. Men hur är det om man vill städa innan gästerna kommer besök? Förslagsvis plockar man då undan så färre objekt stör städningen och man underlättar då för robotdammsugaren.
Hur Dreame D10s Plus navigerar runt stolsben och andra hinder blir faktiskt lite klumpigare jämfört den enklare D9 Max som endast kan förlita sig på stötsensorn, sin radar och en algoritm för att navigera runt. I alla fall när AI:n är aktiverad och det känns lite som att den gör den onödigt jobbigt för sig ibland. Samtidigt ser vi ingen förlust i total städtid för våningsplanet så om den tappar tid tid tar den in det i andra segment.
Det positiva är däremot att den stöter emot färre objekt vilket kan vara en fördel.
Identifiering & undvika objekt
Hur bra Dreame D10s Plus identifierar objekt kommer med sin kamera och AI kommer mer eller mindre vara helt avgörande för om prisskillnaden är värd den eller ej.
Vi utsatte den därför för flera hinder i vårt test för att se hur den skulle agera på dessa. Dels vill vi se om den identifierar dem som något hinder den bör undvika och dels hur den sen agerar om den identifierat det.
Hindren som vi placerade ut
Vi valde ut några olika hinder för att se hur robotdammsugaren klarade av att hantera dem.
- Strömkabel och nätverkskabel (vit) som låg löst längs väggen
- Ett par skor placerades ut lite slarvigt
- Kattleksaker i form av liten boll och mus
- Ett långt rött snöre i en hög
- En plastficka slängd på golvet
Vi tror att de delvis kan representera en del prylar som kan finnas på golvet när en schemalagd städning påbörjar i vanliga hem. Andra saker som plastfickan är en ren chansning för att se vad som händer.
Så hanterade Dreame D10s Plus de olika objekten:
Om vi börjar med skorna så hade de placerats lite slarvigt och i all hast på golvet för att representera någon som haft lite bråttom och glömt dem där.
När robotdammsugaren hittade skorna var det under slutfasen av ”initieringsvarvet” av rummet. Trots att där fanns yta att köra förbi skorna och slutföra initieringsvarvet så valde Dreame D10s Plus att avbryta den uppgiften och istället fokusera på skorna.
Hade vi inte vetat bättre hade vi nästan kunnat tro att Dreame D10s Plus har någon skofetisch då den vände sig mot skorna, markerade ut dem korrekt på kartan i appen och började sedan stryka sig mot skorna. Den valde förvisso först att försöka köra runt om och vi antar därför att det antagligen var målet men resultatet blev istället att den knuffade runt skorna innan den fortsatte.
Vi gjorde ett uppföljande test på skorna där vi placerade två par skor på en rad (kolumn) intill varandra, vilket mer symboliserar snyggt placerade skor på golvet. Här identifierades också skorna, men från flera vinklar. Skorna rördes aldrig under städningen och här städade D10s Plus snyggt runt om.
Strömkabel och nätverkskabel hanterade den klockrent genom att identifierade båda två och undvek att städa ända inpå dem.
Kattleksakerna gav ett mer varierat resultat där den inte alls lyckades se bollen som något objekt den bör undvika och istället puttade den framför sig ett par vändningar innan bollen lagt sig i ett område den redan städat av.
Musen var dock något som den direkt fick syn på och identifierade som husdjursavföring med 96% sannolikhet. Den hanterade det genom att hålla ett litet avstånd till den medan den körde runt om. Den valde också här att köra runt om på rätt sida så att sidoborsten var bort från objektet den identifierat.
Detta var ett gott tecken på att Dreame D10s Plus kan hitta objekt som den nog inte borde försöka städa och på så sätt städa runt om, vilket är exakt den funktionen vi vill se. Du kan se bilderna här intill hur den hanterar detta i flera steg.
Det långa röda snöret som vi lagt i en hög tänkte vi också var ett potentiellt hot och något robotdammsugaren inte borde vilja försöka dammsuga upp då det riskerar att fastna i sidoborsten eller huvudborsten.
När Dreame D10s Plus kom till snöret identifierades det också som möjligt husdjursavföring med hög sannolikhet (88%).
Dreame D10s Plus försökte att städa runt om snöret men lyckades komma lite för nära med sidoborsten som fick tag i snöret och drog in den i maskinen. Snöret la sig lite snyggt runt huvudborsten och skapade ett missljud när den försökte fortsätta städa med den lindad runt borsten.
Snöret är lätt att ta bort men för oss tyder det på att det finns utvecklingspotential i mjukvaran, hur nära den kör objekten och att den bör välja en sida så sidoborsten inte kommer nära. Det är bättre att den lämnar en decimeter extra ostädat område än att den tar onödiga risker.
Avslutningsvis har vi plastfickan i testet som låg vikt på golvet. Dreame D10s Plus identifierade inte objektet och dammsög upp den vilket gjorde att den täckte stora delar av insugshålet och fortsatt städning hade blivit klart sämre.
Städning
Själva städningen fungerar bra med Dreame D10s Plus och resultatet i sig är där inga klagomål på gällande vanlig dammsugning. Däremot finns det några väl värda detaljer att påpeka och moppfunktionen är inte modellens paradgren.
Dammsugning
Sidoborsten gör ett bra jobb för att fånga upp damm som den runda robotdammsugaren inte kan komma åt och då framför allt in mot hörnor även om borsten aldrig riktigt når hela vägen in i hörnen.
Huvudborsten som är designad av gummi känns mer påkostad och mer robust än t.ex. D9 Max som har en borste med mjukare hår. De är dessutom olika utformade och vilket som ger bäst städresultat har vi dock svårt att avgöra. En huvudborste i gummi lär dock slitas mycket mindre.
Det finns dock en tydlig skillnad och det är ljudnivån där huvudborsten i gummi låter mer mot golvet. Det är inga gigantiska skillnader men det är en märkbar skillnad då borstarna tillsammans med suget är det som bistår med mest oljud från dammsugaren.
Sugeffekten uppmätt i Pascal (Pa) är väldigt bra på Dreame D10s Plus som har 5000 Pa, vilket kan jämföras med enklare robotdammsugare som ofta har 3000 – 4000 Pa. Effektiviteten av städningen påverkas dock mycket av huvudborstens och robotdammsugarens design för att rikta luftsuget rätt och fånga in damm.
Men resultatet är bra och på både hårt golv som mattor städas damm och djurhår upp effektivt.
Moppning
Att kunna våttorka golvet med en mopp är skönt för att få den där extra känslan av nystädat. Mopparna på robotdammsugare är inte lika bra som om en stor manuell mopp som du själv kör med men de kan i bästa fall ge en klart fräschare känsla och få bort små spillfläckar som torkat.
Dreame D10s Plus är dock inte speciellt bra på moppning och det går till stor del att tillskriva den mindre moppen och vattentanken. Moppen är också enkelt designad och har ingen extra funktionalitet mer än att med elektronisk pump tillsätta mer fukta till moppen under städning.
I jämförelse med t.ex. Roborock S7 som hade en av de bättre moppar vi testat så har den modellen både en större mopp och den vibrerar (gnuggar) mot marken vilket ger ett väldigt bra resultat. Samtidigt kan den höja moppen när den inte används och dammsuga mattor i samma körning utan att moppen tas bort. Men den kostar en slant extra och det är ofta så det blir.
Moppen och våttorkningsfunktionen för Dreame D10s Plus är således bristfällig och inte speciellt bra. Men den finns där och den kan bidra till lite fräschare känsla av städningen.
Batteri & Laddning
Dreame D10s Plus har en bra drifttid som specificeras upp till 280 min som tillverkaren själva uppnått i sina tester. Vi har inte testat batteritiden i detalj utan konstaterar att den räcker långt. Vi estimerar att den räcker till ca 150-200 minuter innan den vänder hemåt för att laddas.
I våra tester användes ca 30% av batteriet för att städa en yta på ca 65-70 m² vilket tog 69 minuter när vi plockat undan de flesta hinder som annars kan påverka städtiden negativt.
Ju fler objekt som identifieras av robotdammsugaren desto länger tid kommer städningen för ett rum ta. Fördelen att slippa plocka undan kan ätas upp av klart långsammare städning och att den inte hinner städa hela våningen om du har många kvadratmeter.
I jämförelse med den klart billigare Dreame D9 Max så har båda modellerna 5 200 mAh batteri. Båda modellerna städar ungefär lika snabbt och förbrukar lika mycket batteri på en full städning.
Tömning, rengöring & underhåll
Den automatiska tömningen fungerar bra och effektivt, något vi inte förväntar oss annorlunda sedan testet av den äldre Dreame D10 Plus (saknar bl.a. kamera och AI).
Tömningen är effektiv där smuts och damm förflyttar sig från robotdammsugarens dammbehållare upp till dammsugarpåsen i laddstationen. I våra mer långvariga tester har det inneburit en låg underhållsdrift där vi ungefär var till varannan månad städar av robotdammsugarens sensorer, tvättar filter och klipper bort päls och hår som virat sig fast i vid sidoborste och huvudborste.
Vårt underhållsarbete har därför varit klart mindre än det som rekommenderas i manualen. Hur länge du drar ut på underhållsuppgifterna och rengöringen beror mycket på vilka krav du ställer på t.ex. filtret samt vem som bor i hushållet. Personer med långt hår kommer fälla hår som fångas upp av dammsugarens borstar och således tvingas man för eller senare att rengöra detta.
Rengöringen kan antingen göras grovt och snabbt genom att klippa bort 80-90% med en sax utan att montera av något. Men du kan också ta av borstarna och dess delar för att få en hundraprocentig rengöring.
Appen håller koll på livscykeln för sidoborste, huvudborste, filter och när sensorerna behöver rengöras. Vi tycker inte det är ett måste att byta något av dessa vid den angivna tiden, speciellt inte om de ser bra ut. Är det något man vill byta regelbundet så är det filtret som kan hjälpa till att minska mängden små partiklar som allergener och pollen i hemmet.
Mängden arbete som regelbundet behöver läggas ner är kraftigt reducerat då Dreame D10s Plus har automatisk tömning. Det gör att du kan ha schemalagd städning utan att konsekvent påminna dig själv om att tömma dammbehållaren. Det är en guldkant i vardagen som faktiskt gör robotdammsugarna helt automatiserade över en längre tidsperiod.
Sammanfattning & Betyg
Dreame D10s Plus är en robotdammsugare som imponerar med flera genomtänkta och bra funktioner som också fungerar bra i praktiken.
Den vanliga städningen av damm fungerar väldigt bra och tömningen av dammbehållaren fungerar effektivt, vilket gör att du kan automatisera städningen utan frekvent underhåll.
Moppningen är klart begränsad och i det enklaste laget. Detta är som beskrivit i testet inte modellens paradgren. Det är bra att där finns mopp som kan våttorka golvet men den är klart mindre utvecklad än de bästa modellerna på marknaden.
Gällande Dreame D10s Plus mest framlyfta funktion ligger såklart kameran med AI-identifiering av objekt. Den fungerar men är ganska långt ifrån perfekt. Vi skulle dock säga att den kraftigt reducerar problemen du kan råka ut för när robotdammsugaren städar. Om du vill ha schemalagd städning och har husdjur är detta rätt väg att gå då det kommer minska risken att du råkar städa upp hårbollar, kräk eller latrin.
När allt ska sys ihop så är Dreame D10s Plus ett intressant val för sin prisgrupp. Faktum är att det är svårt att en riktigt bra robotdammsugare med kamera och AI i kombination med självtömning för prislappen idag.
Efter vårt test under 2023 tror vi att Dreame D10s Plus kan vara en av de bästa valen för många konsumenter som letar en bra robotdammsugare i detta prissegment och som inte känner ett starkt behov av optimal mopp-funktion. Du får helt enkelt väldigt mycket för pengarna.
Hade moppfunktionen varit bättre hade det varit en klockren kandidat som bästa robotdammsugare.
- Mycket bra testresultat i vårt test
- Mycket prisvärd robotdammsugare med bra funktioner
- Automatisk tömning minskar regelbundet underhåll
- Bra borstar och sugförmåga dammsuger ytorna bra
- Godkänd kamera & AI för identifiera och undvika objekt
- Välutvecklad app med bra funktioner & inställningar
- Bristfällig mopp-funktion med funktioner och resultat
- Finns mer att önska av AI och objektidentifiering
Priser för Dreame D10s Plus
4 444 kr | Till Butik | ||
| |||
4 490 kr | Till Butik | ||
| |||
5 453 kr | Till Butik | ||
|