Vi har testat robotdammsugaren Dreame D9 Max som är en lite billigare modell 2023 men utrustad med komponenter och funktioner vi endast hittade i de bästa robotdammsugarna för några år sedan.
Den lägre prisnivån gör att den till en mycket intressant utmanare i det lägre prissegmentet för de konsumenter som fortfarande vill ha en väldigt kompetent robotdammsugare.
Om du vill läsa sammanfattningen och slutsatsen så kan du hoppa direkt dit för att få en överblick över fördelarna och nackdelarna vi hittade. I annat fall låt oss börja från början…
Uppackning & Installation
Dreame D9 Max kommer välpaketerad i en smidig förpackning vilket mycket kan tillskrivas den diskreta laddstationen som vi finner väldigt praktisk då den ändå inte kommer med automatisk tömning.
I förpackningen hittar vi förutom själva robotdammsugaren, en laddstation med strömkabel, borste att fästa på robotdammsugaren och en manual samt snabbinstallationsblad.
Allting ligger som sagt väl förpackat men tar inte många minuter att packa upp och installationsprocessen tar inte många minuter.
Efter att vi tagit ut robotdammsugaren ur påsen behöver vi bara dra bort två stötdämpningsdynor som används vid frakten, samt sätta dit borsten undertill. Nu är det bara att koppla in laddstationen och placera robotdammsugaren där för laddningen.
Under tiden den laddar kan du ladda ner Dreames app till din smartphone. För Android som vi använt vid testning har appen fått väldigt dåligt betyg (2.0 / 5) men vi hade inga problem alls i vårt testande och en närmare titt märks att många recensioner härstammar från 2022. Det är vår uppfattning att de tidigare haft problem med appen som senare lösts.
När du väl skapat ett konto i Dreamehome och loggat in så kan du lägga till en enhet. Det görs enkelt genom att scanna QR-koden under luckan på robotdammsugaren och följa anvisningarna. Efter 1-2 minuter är det klart och din robotdammsugare är nu uppkopplad till ditt Wi-Fi och du kan kan styra din Dreame D9 Max även när du inte är hemma.
Det första du bör göra i appen efter att du låtit robotdammsugaren ladda är att kartlägga våningsplanet i din bostad. Har du endast ett våningsplan så blir det istället hela bostaden.
Här valde vi att följa anvisningarna om att plocka undan allt löst på golvet som skor, leksaker och andra små föremål. Ställa möbler som stolar, pallar, sittpuffar m.m. där de ska stå. Stäng även dörrarna till rum du inte vill att den kör in i, som t.ex. badrum och tvättstuga.
Nu lät vi Dreame D9 Max utföra en snabb kartläggning av bostaden. Den körde felfritt längs med väggarna och använde LIDAR för att få en bra förståelse för planläggningen. Väl tillbaka vid laddstationen slutfördes det och vi fick tillgång till kartan i appen och grundinstallationen är klar.
Kartläggning & App
Kartläggningen ger oss en översikt av bostaden men det är fördelaktigt att göra fler inställningar och anpassningar innan du börjar använda din robotdammsugare.
Zoner och virtuella väggar
En viktigt funktion som fungerar bra i appen är att skapa zoner och virtuella väggar.
Zonerna finns som no-go zon där robotdammsugaren då aldrig kommer att besöka oavsett vad. Det är praktiskt för att t.ex. markera ut husdjurens mat- och vattenskålar så den inte försöker välta dem i städningen.
Det finn också en no-mop zon som du kan placera ut där du t.ex. har mattor. På så sätt kommer robotdammsugaren inte att köra där om moppen är monterad. Över tid kan du se onödiga förslitningar på dina mattor om du har moppen monterad och kör över mattorna, vilket är onödigt.
En virtuell vägg är som ett rött sträck på kartan som robotdammsugaren inte kommer att vilja passera. Det kan användas för att avskärma delar av bostaden så den t.ex. inte kör in i rum eller ytor där du inte vill att den ska städa. Men här fungerar no-go zon också.
Den virtuella väggen kan däremot användas för att undvika vissa trösklar eller andra delar av bostaden där du märkt att den har problem. Tillsammans skapar dessa verktyg en möjlighet att få robotdammsugaren att städa där du vill.
Skapa rum
Allting tolkas till en början som ett rum, men detta går att dela upp så du får faktiska rum som representerar din planlösning. Dessa kan du sedan välja typ för vilket är praktiskt då du kan skicka robotdammsugaren till att städa ett specifikt rum, t.ex. köket som antagligen har mer nytta av att städas regelbundet.
Rumsindelaren är lite svår att hantera men fungerar genom att gå in på Karthanteraren och klicka på dela och sedan på ett rum. Då får vi upp en linje som vi ska använda för att skära av rummet. Men det kan kräva lite fingerkänsla för att få bra och check-knappen som du ska klippa på när du är klar för att rumsindelningen ska bli av verkar kräva att man håller inne knapptryckningen och där är ingen bra respons (feedback) till oss när vi klickar.
Det finns förbättringspotential här även om det är något man gör en gång och inte påverkar det dagliga användandet.
Appfunktioner
Det finns en hel del funktioner i appen som kan vara bra att känna till om du är sugen att köpa Dreame D9 Max. Vi har valt att lista de flesta av dem här nedan med korta kommentarer.
- Schemaläggning: Det är möjligt att skapa schemaläggning så robotdammsugaren ger sig ut exakt när du önskar. Standardläget är att den upprepas en gång på en specifik tid, men du kan välja specifika dagar och tider också. Här kan du även välja specifika rum vilket kan vara praktiskt då du kanske lätt kan säkerställa att köket och hallen inte har småsaker framme när du åker till jobb och kan tryckt veta att robotdammsugaren kan städa av dessa ytor.
- Barnlås: Det finns en funktion i appen som aktiverar barnlås som gör att knapparna på robotdammsugaren inte har någon funktion mer än att pausa pågående städning (en säkerhetsfunktion).
- Språk på röst: När robotdammsugaren ger sig iväg för att städa, återkommer för laddning eller fastnar på ett objekt så ”pratar den”. Standardspråket är engelska men det går att ändra till svenska och du har även möjlighet att justera ljudvolymen vilket är bra om du inte vill ha funktionen alls.
- Mattboost: Ökar automatiskt sugeffekten när robotdammsugaren är över mattor. Även om borsten ganska effektivt samlar upp smuts från mattor kan den ökade sugeffekten förbättra resultatet.
- Fjärrkontroll: Du kan manuellt styra din robotdammsugare genom att köra den framåt och rotera (svänga). Användningsområdet är mycket begränsat.
- Användning av tillbehör: Visar status på robotdammsugarens borstar och filter innan de rekommenderas att bytas ut. Borstarna har en beräknad livslängd på 200-300 timmars städning medan filtret bör bytas efter 150 timmar. Detta är ett estimat och det är inte alls säkert du behöver byta efter denna tid.
Navigering & Hinder
I våra tester av Dreame D9 Max så har navigeringen varit väldigt bra. Vi kan inte se att den fastnar någonstans och den städar av rummen effektivt. Den tar sig smidigt runt stolsben, över mattor och trösklar.
När vi analyserar hur den kört genom rum för rum, så har den städat av allting på ett metodiskt vis, vilket du kan se här på den bifogade bilden.
Dreame D9 Max har ingen kamera för att identifiera objekt vilket vissa dyrare och mer påkostade robotdammsugare har idag. Därför är det viktigt att först plocka undan småsaker så den kan städa fritt.
Har du husdjur eller barn kan det lätt leda till att schemaläggning inte blir praktiskt genomförbart. Däremot kan du schemalägga vissa rum eller se till så städningen går igång vid en viss lämplig tid vilket i sig kan vara praktiska funktioner.
Vi har inte haft några trösklar över 1 cm i vårt test och har därför inte kunnat utvärdera hur väl den hanterar lite större hinder. Däremot är det inga problem alls att hantera 1 cm trösklar så vi misstänker att 1,5-2 cm också kan fungera. Dreame själva specificerar 2 cm trösklar och det kan säkerligen stämma.
Rent navigeringsmässigt och möjlighet att ta sig förbi och runt hinder finns där ingenting att klaga på när förväntningarna är rätt. Det krävs helt enkelt att du har småsaker, skosnören, lösa kablar m.m. undanplockat.
Det kommer heller inte fungera speciellt bra om du har gardiner som hänger hela vägen ner i golvet då de kan fångas upp av sidoborsten. Det är erfarenheter vi fått från tidigare tester av robotdammsugare och ett bra tillfälle att sy upp dem 2-3 cm enligt gällande ”standard” för inredning.
Städning
Dreame D9 Max har möjligheten att dammsuga upp smuts och även våttorka golv.
Dammsugning
Dammsugning med Dreame D9 Max fungerar genom att sidoborsten samlar in damm och skickar in det under robotdammsugaren medan undersidan har en stor roterande borste där sugkraften även appliceras.
Resultatet är att det mesta som robotdammsugaren kör över städas upp. Hår, päls, damm och annan smuts fångar den upp på ett bra sätt. Om ett område har väldigt mycket smuts så kan du behöva köra över området flera gånger. Om du t.ex. spiller ut strösocker på golvet så kan du behöva städa ett par gångar innan allt är uppstädat.
Borstarna jobbar effektivt tillsammans men en ganska effektiv sugkraft som är specificerad till 4000 Pa. Det kanske inte säger så mycket egentligen, men resultat är bra och det känns städat efteråt.
Enda nackdelen här är precis som med andra robotdammsugare med liknande design att sidoborsten inte riktigt når hela vägen in i hörnen. Det gör att inte all smuts där städas upp men våra längre tester visar att det sällan är ett problem.
I många hushåll märks det inte, i andra flyttas smutsen och tas i nästa städning och ibland får man helt enkelt städa det manuellt.
Moppning
Att våttorka golvet eller moppa är en funktion som idag återfinns i många robotdammsugare. Det ger ett bredare användningsområde, gör det renare och kan få bort lättare fläckar på golvet som orsakats av spill.
Dreame D9 Max kommer med en enkel lösning där moppen monteras på en vattenbehållare som fästs under robotdammsugaren. Vattentanken ser till så moppen hela tiden är fuktig och sedan kör robotdammsugaren sin vanliga städrutin där den kombinerar dammsugning och moppning.
Vattentanken har elektronik inbyggt som gör att när robotdammsugaren inte används för moppning så fyller den inte på med vatten till moppdynan. Detta är bra då det annars finns en risk att den står och läcker. Däremot saknas det golvskydd under laddstationen och det finns en risk att en fuktig mopp med tiden ändå kan slita onödigt mycket på trägolv. Något att vara lite extra varsam över.
Det är inte den bästa mopplösningen vi sett där t.ex. Roborock S7 har haft en väldigt bra lösning med en vibrerande mopp som lättare gnuggar bort fläckar. Samtidigt klarar S7 av att lyfta moppen när den inte ska användas vilket är praktiskt då den kan dammsuga mattorna och moppen resten i en enda körning. Det är givetvis lockande funktioner men det är också något du får betala extra för och Dreame D9 Max är tänkt att vara ett mycket prisvärt alternativ.
Vill man göra en riktigt våttorkning gör man det ändå bäst manuellt efter robotdammsugaren samlat upp smutsen och det finns ingen robotdammsugare idag som kan ersätta en riktig manuell moppning.
Det är däremot en trevlig bonusfunktion och görs bäst som en andra städomgång. Du kör alltså först en vanlig dammsugning utan att moppa för att sedan använda moppen i en andra körning. För många räcker detta gott och väl som veckostädning.
Batteri & Laddning
Vi upplever att batteriet har en väldigt god räckvidd. I vårt test har en yta på ca 70 m² städats. För vanlig dammsugning med inställning för ökad sugeffekt på mattor så har 33% av batteriet använts för en städning.
Ett lite större våningsplan med fler hinder att städa runt kan leda till att batteriet sjunker ner i spannet 20-30% där robotdammsugaren väljer att bege sig tillbaka till laddstationen för att ladda innan städningen fortsätter.
Själva uppladdningen av batteriet är inte supersnabb och tar ca 2 h efter en städomgång enligt beskrivningen ovan. Skulle inte batteriet räcka för att slutföra städningen av ditt våningsplan kan det därför resultera i att det tar lite tid innan den sista delen blir städat.
I övrigt sköter den sig själv, hittar enkelt tillbaka till stationen och gör laddningen som tänkt.
Tömning, rengöring & underhåll
Tömning av damm- & smutsbehållaren är inte speciellt svårt. Det är bara att lyfta på locket, trycka in haspen för att lossa lådan.
Töm sedan innehållet i papperskorgen och placera tillbaka behållaren för att vara redo för en ny städning. Har du husdjur som fäller hår/päls så räkna med att behållaren fylls på en städning. I en mindre lägenhet där 1-2 personer bor utan husdjur kan behållaren räcka till flera städningar innan den behöver tömmas.
Det finns idag större laddstationer som erbjuder automatisk tömning av dammbehållaren som då sugs in i laddstationen till en dammsugarpåse. Om du har ett lite större hushåll där behållaren snabbt fylls är det ett skönt moment att slippa, något du alltså inte kommer undan med Dreame D9 Max som har en minimalistisk laddstation som saknar detta.
Då och då är det bra att rengöra robotdammsugaren mer noga. Det gäller här att ta en lätt fuktad trasa och torka av sensorerna som täcks med damm och smuts. Appen lär påminna dig om detta och det står mer om hur du gör det i manualen. Samtidigt kan du klippa av hår och rengöra sidoborsten samt huvudborsten.
Filtret som sitter i dammbehållaren går att ta av och kan tvättas/sköljas enligt anvisningarna i manualen. Det rekommenderas att det görs varannan vecka men med tanke på att filtret helt måste lufttorka innan det sätts tillbaka kan det upplevas som lite omständligt. Är du astmatiker eller allergiker ser vi en viss vinning med detta, men annars kan man nog göra det lite mer sällan.
Tömma dammbehållaren är den mest frekventa uppgiften medan rengöringar av borstarna sker mer sällan. Förutom detta finns det även större underhåll som kan behöva göras efter en tid. Borstarna och filter har en beräknad livslängd på 150-300 städtimmar beroende på del. Det är inte säkert du behöver byta ut dem men var medveten om att de slits och filtret kommer till sist inte vara så effektivt som det var från början.
Gällande moppning så kan du ta av moppdynan från vattentanken och tvätta den mer noggrant vid behov. Även denna går att köpa som reservdel och byta med tiden.
Här är ingenting som sticker ut som konstigt gällande underhållet jämfört andra robotdammsugare och Dreame D9 Max är enkel att hantera på så vis.
Sammanfattning & Betyg
Dreame D9 Max är en robotdammsugare som gör mycket rätt och har få brister i de funktioner som finns. Effektiv städning, stöd för våttorkning och bra inställningar i appen gör den till ett väldigt attraktivt val.
De största bristerna med Dreame D9 Max ligger snarare i avsaknaden i funktionalitet som återfinns i dyrare robotdammsugare, men då måste du samtidigt vara beredd att betala extra för det. Automatisk tömning, automatik påfyllning av vattentank, rengöring av moppdynan, höjning av installerad moppdyna och andra idag mer avancerade funktioner saknas här.
Det gör att Dreame D9 Max är en robotdammsugare som konkurrerar i ett lägre prissegment med lite enklare modeller och hur står den sig då? Väldigt bra skulle vi säga!
När vi testade robotdammsugaren för 2023 är det få modeller som gör ett lika bra jobb för prisklassen. För under 3 500 kr får du en robotdammsugare som motsvarar vad modellerna runt 5 000 kr presterade för bara något år sedan. Vi ser den därför som en av de mest prisvärda robotdammsugarna och ett mycket bra val.
- Presterade väldigt bra i våra tester
- Prisvärd robotdammsugare med bra funktioner
- Mycket bra städresultat i vårt test
- Genomtänkt app med bra inställningar
- Bra moppresultat, om än enkel lösning
- Snabb och metodisk navigering och städning av bostaden
- Bra batteritid räcker till hyggligt stora våningsplan
- Även om appen är bra i sin helhet, så har den några språkmissar och förbättringspotential
- Inget golvskydd för moppen
Priser för Dreame D9 Max
2 222 kr | Till Butik | ||
| |||
2 222 kr | Till Butik | ||
| |||
2 901 kr | Till Butik | ||
|