Så effektiviserar du städningen

Bävar du inför storstädningen eftersom den alltid tar så lång tid? Det behöver den verkligen inte göra. Idag finns det mängder av smarta städredskap för ditt hem som gör att du kan lägga både mindre tid och energi på just städning.

I den här artikeln får du tips på hur du får ett renare hem på ett effektivt sätt och vad du bör tänka på för att hålla hemmet så välorganiserat mellan städtillfällena som möjligt.

5 tips för ett mer lättstädat hem

Om du inte vill eller kan ta hjälp av en städfirma, men samtidigt vill hålla hemmet fräscht och välkomnande så finns det flera tips att ta till för att göra städningen effektivare. På så sätt kan du ägna mer tid åt saker som är betydligt roligare än just städning. Nedan följer fem bra tips:

1. Lägg undan saker efter att du har använt dem

plocka undan sakerFör att undvika att dina städtillfällen ska ta mer tid än nödvändigt är det först och främst viktigt att upprätthålla en bra grundnivå. Det gör du enkelt genom att skapa en rutin av att alltid lägga undan de saker du är klar med eller inte använder innan du sätter igång med något nytt.

Istället för att låta studieböckerna ligga framme på köksbordet för att du tänker ”att du snart ska använda dem igen” är det bättre att lägga undan dem direkt. Byter du ofta om när du kommer hem från jobbet? Lägg in de använda kläderna i garderoben direkt istället för att hänga dem över en stol ”så länge”.

På så sätt skapar du ett rent och städat intryck och du slipper börja varje städning med att plocka undan lösa föremål i varje rum.

2. Rensa hemmet på saker du inte använder

gamla oönskade prylarEtt annat bra sätt att få ett mer lättstädat hem är att inte ha onödigt många prylar som bara står och samlar damm. För ju fler saker, desto mer blir det att städa. Släng, återvinn eller lämna in gamla saker för återbruk om du inte använder dem eller om de inte passar in i ditt hem.

Spara endast de prylar du verkligen gillar och använder och få på så sätt ett både härligare och mer lättstädat hem.

3. Låt var sak ha sin plats

bra förvaring i hemmetFör att förenkla tips 1 – alltså att lägga undan dina saker direkt efter att du är klar med dem – är det viktigt att ha ett hem för respektive pryl. Ha till exempel en mapp för viktiga papper, en låda för barnens leksaker, en korg för vantar eller en låda för hundens koppel.

Märk gärna mappen/lådan/korgen/lådan med vad den innehåller för att göra det ännu lättare att hålla ordning bland dina och dina familjemedlemmars prylar.

4. Ställ in tvättkorgar i barnens sovrum

Tvättkorg i barnrumFör att städningen ska flyta på så bra som möjligt gäller det att alla i familjen drar sitt strå till stacken. Ibland kan det dock vara lättare sagt än gjort att få tonåringarna att lägga sin smutstvätt i tvättstugan, men då är det en smart idé att ställa in en tvättkorg på deras rum.

Det gör att tvätten åtminstone inte hamnar på golvet utan att du, eller de, smidigt kan bära med sig korgen till tvättstugan när den är full.

5. Bädda sängen

bädda sängenNågot som kan få ett sovrum att se stökigt ut fast det egentligen inte är det är en obäddad säng. Lägg därför en extra minut varje morgon på att skapa en fin bäddning. Det kommer få rummet att se betydligt mer välkomnande och städat ut.

Dessutom är det alltid skönare att lägga sig i en bäddad säng än i en obäddad när det är dags att sova.

3 smarta produkter för snabbare städning

När det väl är dags att städa är det alltid bra att lägga lite tid på planering och utgå från en checklista. En storstädning inkluderar alltifrån dammsugning, dammtorkning och våttorkning till noggrann rengöring av kök och toalett. Att ha en checklista minskar risken för att du råkar missa något.

Som tidigare nämnt behöver en storstädning inte alltid innebära flera timmars arbete. För utöver ovanstående fem tips för hur du skapar ett mer lättstädat hem finns det nämligen också tips på saker du kan investera i för att effektivisera själva städningen av hemmet.

1. Robotdammsugare

Robotdammsugare avhjälper och ger mer tidEtt av de absolut bästa produkttipsen som kommer hjälpa dig att spara både tid och energi är robotdammsugaren. Den sköter nämligen sig själv och du slipper kånka runt med dammsugaren i hela hemmet.

De bästa robotdammsugarna är utrustade med sensorer som känner av omgivningen så att den kan ta sig över och runt hinder. När den är klar åker den bara tillbaka till sin station där den laddas inför nästa städtillfälle.

Se till att välja en robotdammsugare som har de funktioner du efterfrågar. Är det viktigt att den kan röra sig över både hårda golv och mattor? Ska den både kunna dammsuga och moppa? Jämför olika alternativ och köp den modell som passar dig bäst.

2. Rätt produkter för rätt uppgift

Använd dig alltid av kvalitativa rengöringsprodukter. Det kommer inte bara att göra din städning effektivare, utan gör också att de olika materialen håller längre.

En soffa ska till exempel rengöras med en specifik textilrengöring istället för vanlig universalspray, medan badrummet bör städas med ett anpassat WC-medel för att du snabbt och enkelt ska få bort tuffa kalkfläckar. Med produkter av hög kvalitet kommer du inte behöva att skrubba i flera minuter för att få bort smutsen.

Bra rengöringsprodukter kommer helt enkelt att göra det både lättare och roligare att städa!

3. Dammuppsamlare

När du ska torka av ytorna i hemmet vill du ha något som både kan fånga upp och hålla kvar dammet så att du hela tiden slipper byta hushållspapper eller skaka av mikrofiberduken. Satsa då på en dammvippa. Men inte vilken dammvippa som helst, utan en dammvippa med remsor av syntetiska fibrer.

Dessa fibrer kommer nämligen att fånga upp och hålla kvar alltifrån damm och päls till allergener från de flesta typer av ytor. Det är bara att försiktigt dra den över bordsytorna och prydnadssakerna i bokhyllan för att göra dem dammfria och fina.