Bästa måltiderna för gjutjärnsgryta

5 bästa recepten för gjutjärnsgryta i ugn

Ibland tryter inspirationen när det är dags att knåpa ihop veckans matsedel och ännu oftare räcker inte tiden till för de där allra härligaste maträtterna. Känner du igen dig? Då är gjutjärnsgrytan din räddning!

Med en bra gjutjärnsgryta kan du nämligen tillaga en mängd olika maträtter för hela familjen. Dessutom utan större ansträngning eftersom de flesta av recepten är utformade för att stå och puttra på spisen eller i ugnen på egen hand.

Det framhäver inte bara helt fantastiska smaker, utan ger dig också mer tid över till annat. Ta hjälp av dessa recept och se fram emot härliga grytor, stekar och långkok – både till vardag och fest!

1. Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon i i gjutjärnsgrytaEn riktig klassiker i gjutjärnsgrytan är Boeuf Bourguignon – en fransk köttgryta med inslag av rotsaker, örter, rökt fläsk och rött vin. När ingredienserna får puttra tillsammans i grytan kommer det att skapas en explosion av mustiga smaker.

Det är även ett säkert och uppskattat kort för en middagsbjudning. Rätten kräver inte en oändlig lista av ingredienser och tillagningssteg och när gästerna kliver in i ditt hem kommer de att mötas av en alldeles ljuvlig doft.

Och det bästa av allt är att du med fördel kan tillaga den redan dagen innan så att det mesta är klart på själva middagsdagen. När du låter grytan puttra i en, eller till och med flera dagar, kommer köttet att bli oerhört mört och gott och alla smaker kommer att komma fram på ett bättre sätt.

2. Pulled pork

pulled porkEn annan festfavorit är pulled pork – alltså kött som har dragits isär i tunna och möra strimlor. Visst, det går att köpa färdigt i affären, men du kommer att få en helt annan matupplevelse om du tillagar din pulled pork från grunden.

Använd till exempel en bit fläskkarré och krydda det med salt och peppar. Placera sedan köttet i din gjutjärnsgryta innan du ställer in den i ugnen. Lägg på locket och lämna köttet i ugnen i 4–5 timmar tills det är riktigt mört.

Därefter drar du isär köttbiten med hjälp av en gaffel och blanda de möra strimlorna med barbecuesås för en god och krämig konsistens. Goda tillbehör är gräddfil, bröd, majs och lök!

3. Ugnsstekt kyckling

kyckling i ugnEtt recept som aldrig går ur tiden och som känns lika rätt på en vanlig måndag som på nyårsafton är ugnsstekt kyckling. Det är dessutom en favorit som ofta uppskattas av alla i familjen.

Det passar perfekt för gjutjärnsgrytan eftersom den hela kycklingen blir otroligt saftig och mör av ångorna som stängs inne under locket när den placeras i ugnen. Lägg gärna ner den tillsammans med kryddor, örter och citron för en god och fräsch smak.

Efter att kycklingen har stått någon timme i ugnen kan du ta bort locket och låta den stå kvar i några minuter till för att ge skinnet en härligt krispig och gyllenbrun yta. Servera sedan kycklingen direkt från gjutjärnspannan med dina favorittillbehör!

4. Kalops

Även om många grytor och kötträtter mår bra av att stå länge i ugnen finns det såklart även recept som inte behöver stå och puttra i timmar för att få en god och mustig smak.

Ett av dem är kalops. En klassisk rätt som endast kräver cirka 1,5 timme i ugnen för att få köttet mört och smakrikt. De goda smakerna från morötterna, löken och kryddorna kommer att få en skjuts av värmen från ugnen och att stängas in under locket i gjutjärnsgrytan.

Även här kan du tillaga kalopsen dagen innan och sedan bara värma den på spisen när det är dags att äta. Ett riktigt bra tips för stressiga vardagskvällar när du vill ha något som är både gott och snabbt. Passa även på att göra storkok så att du kan njuta av kalopsen flera dagar!

5. Chiligryta

En rätt som är lika god precis efter tillagning som att äta som rester är chiligryta. Smakerna kommer nästan framme ännu mer när högreven har fått stå och dra till sig av kryddorna, löken och de heta chilifrukterna.

I Mexiko och andra sydamerikanska länder låter man gärna chiligrytan stå och puttra i flera dagar. Viktigt att tänka på då är att hela tiden tillsätta mer vätska för att köttet inte ska bli torrt. Om du inte har flera dagar till godo räcker det gott och väl med några timmar i ugnen.

Servera gärna din chiligryta med tortillabröd, guacamole, riven ost, gräddfil, salsa och bönor för en annorlunda och extra lyxig tacofredag!