Vandringsstavar Bäst i Test

Bästa Vandringsstavarna

Bra vandringsstavar kan underlätta fysiskt krävande vandringar, fastpacking och ultralöpning. Vi har därför tittat närmare på vilka modeller som är de bästa modellerna för 2023.

Vandringsstavar kan underlätta vandring både uppför och nedför tekniskt svår terräng vilket kan resultera i mindre belastning för benen. Det kan också bistå med säkerhet och trygghet i tuffa partier.

Det som definierar de bästa vandringsstavarna är en pålitlig och robust stav som har god komfort och är enkel att hantera. Samtidigt är vikt och pris faktorer som kan vara avgörande.

Här nedanför hittar du först de vandringsstavar som visat sig vara bäst i test.

Black Diamond Trail – Bäst i Test

Black Diamond Trail
 • Bäst i Test 2023
 • Utsedd till bäst i test av Råd & Rön
 • Testvinnare när Testfakta testade
 • Rimlig prislapp ger mycket för pengarna
 • Hög komfort och bra inställningar
 • Hög hållfasthet och stabil konstruktion

Priser för Black Diamond Trail

671 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
959 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar

Black Diamond Trail är de bästa vandringsstavarna efter vår sammanställning av testresultat och omdömen från friluftsmänniskor.

I två oberoende tester så har Black Diamond Trail presterat riktigt bra och fått utmärkelser som ”bäst i test”. Det gäller både när Råd & Rön testade vandringsstavar men även när Testfakta efterföljande gjorde sitt test.

När vi tittar närmare på testresultaten är det tydligt att Black Diamond Trail levererar en hög kvalitet med ett pålitligt teleskopsystem, bra grepp och god ergonomi.

Black Diamond Trail - vandringsstavar hopfälldaEftersom staven vecklas ut genom teleskopsteknik så kan du ställa in längden själv vilket inte går på enkla vikbara vandringsstavar. Det ställer dock krav på bra låsmekanism men detta har Black Diamond Trail lyckats bra med.

Den enda nackdelen med Black Diamond Trail som vi identifierat är att paret väger in på ca 500 gram vilket förvisso inte är ”tungt” men samtidigt mer än ultralätta vandringsstavar. För dig som vill minimera vikten på din packning kan få bättre alternativ genom att välja vandringsstavar tillverkade till stor del i kolfiber.

Black Diamond Trail som är tillverkade i aluminium vilket ger en god hållbarhet och som en allsidig vandringsstav får du väldigt mycket för pengarna. Detta bekräftas även av konsumenter som köpt stavarna då de även lever upp till förväntningarna där.

Sammfanfattning

Black Diamond Trail är vandringsstavar som ger mycket för pengarna. I två oberoende tester har stavarna blivit utsedda till bäst i test och konsumenterna återspeglar sin nöjdhet med stavarna. Det är helt enkelt ett väldigt bra val för många vandrarare och vinner även vår utmärkelse ”Bäst i Test 2023”.

Du kan dock få bättre vandringsstavar om du går upp i pris där t.ex. Black Diamond Distance Carbon FLZ med en klart lägre vikt kan vara ett intressant val.

Läs mer...

Black Diamond Distance Carbon FLZ – Bästa Premiumval

Black Diamond Distance Carbon FLZ
 • Bästa Premiumval 2023
 • Tredjeplats i Råd & Röns test
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Ultralätta vandringsstavar på 170g/stav
 • Vikbara stavar med liten teleskopsdel för längdjustering
 • Bra inställningsmöjligheter och god komfort

Priser för Black Diamond Distance Carbon FLZ

2 395 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Black Diamond Distance Carbon FLZ tillhör de bästa vandringsstavarna du kan köpa och ett mycket bra val för dig som vill ha ett par ultralätta stavar.

Den låga vikten är kopplad till stavarnas konstruktion som mer eller mindre helt är i kolfiber. Det gör att dem väger endast ca 170 gram per stav vilket är väldigt lågt jämfört med de tillverkade i aluminium. Nackdelen är dock att de inte blir lika tåliga för smällar och felaktig belastning.

Black Diamond Distance Carbon FLZ låga vikt gör att dem är bra val för fastpacking och bergslöpning också. Vill du kunna röra dig snabbt över terräng med hjälp av stavar så är vikten av stor betydelse. Samtidigt är dessa stavar lätta att fälla ut och ihop om du konfigurerat dem på förhand.

Black Diamond Distance Carbon FLZ - vikbar stavTrots att Black Diamond Distance Carbon FLZ är vikbara stavar så kan du justera längden något på dem. Detta är för att översta delen har en liten teleskopsteknik vilket gör att du har storlekar mellan 95-110 cm, 110-125 cm och 125-140 cm.

Längden ställs med snabbspänne och tar inte många sekunder medan resten av staven snabbt vecklas ut och låser fast sig i sitt utfällda läge. Detta gäller modellerna som FLZ i namnet medan de med bara Z har fast längd.

Trots den lägre vikten vilket gör den till en bättre vandringsstav på många sätt så fick den nöja sig med en tredjeplats i Råd & Röns test, dock med ett högt poäng.

Bland konsumenter som köpt och testat Black Diamond Distance Carbon FLZ så har den fått väldigt bra betyg och anses vara den bästa vandringsstaven för dig som vill hålla nere vikten av olika skäl.

Sammfanfattning

Black Diamond Distance Carbon FLZ är en lite lyxigare vandringsstav mer eller mindre helt tillverkad i kolfiber som håller nere vikten. Den har bra inställningar och längden på stavarna går att justera inom ett spann på 15 cm vilket ger klara fördelar beroende på om du vandrar uppför eller utför.

Med got testresultat och väldigt bra omdömen från konsumenter så vinner dem utmärkelsen ”Bästa Premiumval” för att vara ett par bra ultralätta vandringsstavar.

Läs mer...

Urberg Classic Hiking Pole G4 – Bästa Budgetval

Urberg Classic Hiking Pole G4
 • Bästa Budgetval 2023
 • Mycket prisvärda vandringsstavar
 • Bra betyg bland konsumenter
 • Ställbar längd mellan 110-135 cm

Priser för Urberg Classic Hiking Pole G4

395 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Urberg Classic Hiking Pole G4 är efter vår sammanställning det bästa budgetvalet för dig som vill komma billigt undan.

Priset för vandringsstavarna är lågt även till ordinariepris men säljs även regelbundet under året till nedsatta priser vilket kan göra dem till ett kap. Det finns dock en anledning till varför de är billigare och de kan helt enkelt inte mäta sig med de bättre stavarna från Black Diamond.

När Testfakta testade vandringsstavar så fick Urberg Classic Hiking Pole G4 nöja sig med 6,3 av 10 betyg och klart efter flera dyrare modeller. Den föll efter med sämre ergonomi och den klarade inte av större belastning.

Urberg Classic Hiking Pole G4 vandringsstavarJust större belastning är något som vissa konsumenter uppmärksammat och kan vara en säkerhetsrisk om du lägger mycket vikt mot stavarna när du t.ex. vandrar utför eller ska hoppa över ett vattendrag.

Längden är ställbar mellan 110-135 cm genom sitt teleskopssystem vilket är enkelt att ställa in.

Vikten landar i sin helhet på 470 gram för båda vilket är helt okej för ett par tillverkade i aluminium. Konsumenter som vägt stavarna utan handledsband och borttaget gummiskydd nedtill registrerar en vikt på mer än så. Även Testfaktas uppmätta vikt för paret är 572 gram vilket helt plötsligt flyttar dem till det tyngre segmentet av alternativen.

Sammanfattning

Urberg Classic Hiking Pole G4 främsta fördelar ligger i priset och att de trots sina brister ändå kan vara en bra vandringsstav om du känner till dem. Har du en låg budget och vill komma billigt undan så kan de absolut vara det bästa köpet.

Det är dock stor skillnad mot de bästa vandringsstavarna men de kostar också det dubbla och ibland mer därtill.

Läs mer...

Black Diamond Distance Carbon Z – Ultralätta stavar

Black Diamond Distance Carbon Z
 • Bra Produkt 2023
 • Mycket bra betyg från konsumenter
 • Ultralätt stavar till mycket låg vikt
 • Perfekt för ultralöpning och fastpacking
 • Mycket enkla att väckla ut och fälla ihop
 • Bra justeringar för rem och handtag

Priser för Black Diamond Distance Carbon Z

2 145 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Black Diamond Distance Carbon Z är lättviktsstavar för vandring med fast längd och som viks ihop.

Den fasta längden och tillverkning i kolfiber gör att vikten minimeras vilket kan vara väldigt fördelaktigt för dig som jagar så minimalistisk vikt som möjligt. Oavsett om du är ultralöpare, tänkt vandra eller göra fastpacking så kan vikten vara av stor betydelse.

Den fasta längden gör att det blir viktigt att välja ett par som har rätt längd för dina behov, något du kan läsa mer om längre ner i vår artikel.

För Black Diamond Distance Carbon Z börjar vikten för de kortaste (110 cm) på 264 g för ett par vilket är väldigt låg vikt. Samtidigt växer endast vikten till 296 g för de längsta på 130 cm.

Det är alltså inte konstigt att stavarna fått så bra mottagande av löpare och andra friluftsmänniskor som prioriterar en väldigt låg vikt.

De är lätt att fälla ihop och fälla ut och tar inte mer än några sekunder när du tränat in momentet. Om du tänkt tävla med stavarna är det inte fel att träna in rörelserna och användning i praktiken så du snabbt kan få ut dem och tillbaka på plats i packningen. Något som normalt sett annars tenderar att bli svårare ju tröttare man är.

Trugorna är som på många andra stavar avtagbara och kan med fördel bytas ut om du t.ex. ska vandra i snö för att få bättre stöd mot snön och inte glida igenom. Även topparna kan bytas mellan metall och gummi beroende på vilket underlag du vandrar mot och vilka lokala föreskrifter som gäller för att inte slita på naturen.

Z-modellerna som saknar teleskopssystem för längdjustering var inte med i något av de test som gjorts men från andra källor kan vi bekräfta att de har samma höga kvalitet. Du tappar justeringsmöjligheter men vinner vikt och sparar en slant när du köper dem.

Nackdelen blir såklart förutom mindre anpassning att du verkligen väljer rätt längd när du köper dem.

Sammanfattning

Black Diamond Distance Carbon Z är otroligt lätta vandringsstavar och det är inte konstigt att de både rekommenderas till löpning men även uppskattas av löpare.

Det höga betyget från konsumenter är inte heller förvånande när Black Diamond lyckats så bra med sina andra vandringsstavar. Just Black Diamond Distance Carbon Z är ett av de bästa valen för dig som vet vilken längd du vill ha och önskar att minimera vikten.

Läs mer...

FAQ – Vanliga frågor & svar

Vanligt ställda frågor om vandringsstavar och vilka som är bäst i test.

 1. Vilken vandringsstav är bäst i test?
 2. Går det att använda skidstavar som vandringsstavar?
 3. Är vikbara eller teleskopsteknik bäst för vandringsstavar?
 4. Går det att använda vandringsstavar för löpning?
 5. Vad skiljer gåstavar från vandringsstavar?
 6. Vilka fördelar är där att använda vandringsstavar?
 7. Vilket material är bäst för vandringsstavar?
 8. Hur långa vandringsstavar ska jag välja?
 9. Hur förvarar man vandringsstavarna när de inte används?

1. Vilken vandringsstav är bäst i test?

Den bästa vandringsstaven enligt tester är Black Diamond Trail. Den är stabil och pålitlig modell som dessutom inte kostar för mycket.

För dig som letar efter ultralätt vandringsstavar finns det dock bättre alternativ som t.ex. Black Diamond Distance Carbon FL Z. Här får du pålitliga och sköna vandringsstavar till en mycket lägre vikt vilket kan vara mycket fördelaktigt.

2. Går det att använda skidstavar som vandringsstavar?

Ja, det går att använda skidstavar som vandringsstavar, men det är inte rekommenderat. Skidstavar är vanligtvis längre och inte lika lätta att justera.

Det kan fungera att använda skidstavar som vandringsstavar, men det finns vissa nackdelar. Skidstavar är vanligtvis längre än vandringsstavar och kan vara svåra att justera. De går sällan att fälla ihop vilket är fördelaktigt när du vandrar och vill förvara dem på ryggsäcken.

Det är bättre att investera i riktiga vandringsstavar om du planerar att vandra regelbundet.

3. Är vikbara eller teleskopsteknik bäst för vandringsstavar?

Det är svårt att ge ett svar om teleskopsteknik är bättre än vikbara och vice versa.

Teleskopsteknik har fördelen att vandringsstaven förvaras inuti sig själv vilket minskar risken för problem när de inte används. Det går också ofta att ställa längden på dem efter behov vilket kan vara mycket praktiskt.

Nackdelen med teleskopsteknik är dock att de kan fällas ihop automatiskt om för mycket tryck läggs på staven. En bra vandringsstav ska klara av en hel del vikt men om du t.ex. vill ta hjälp av stavarna för att hoppa över en liten bäck kan det vara skönt att veta att de går att lita på.

Det viktigaste är att du väljer kvalitetsstavar då det löser många av de grundläggande problemen.

4. Går det att använda vandringsstavar för löpning?

Ja, det finns vandringsstavar som är specifikt designade för att passa för löpning.

Generellt sett vill du ha en lägre vikt på stavar för löpning men annars är det samma principer som gäller. De flesta löparryggsäckar med lite större volym har fästen för stavar där du kan förvara dem hopfällda.

5. Vad skiljer gåstavar från vandringsstavar?

Gåstavar och vandringsstavar skiljer sig åt i flera aspekter. Gåstavar är kortare och vanligtvis utformade för att användas vid träning och rehabilitering, medan vandringsstavar är utformade för att användas under längre vandringar och bergsklättring.

Flera av de populäraste gåstavarna har inbyggd stötdämpning för att man ska kunna applicera ett extra tyck mer armarna. Detta är inte något du vill ha på vandringsstavar då de är tänkt att avlasta benmuskelaturen.

Det finns dock ett överlapp i utbudet och du kan givetvis träna armarna med vandringsstavar medan flera gåstavar skulle kunna användas vid vandring. Det är dock sällan optimalt.

6. Vilka fördelar är där att använda vandringsstavar?

Vandringsstavar har flera fördelar som kan förbättra hur vandringen upplevs. Här är några av de vanligaste fördelarna:

 1. Stabilitet: Vandringsstavar ger extra stabilitet när du vandrar på ojämn och teknik terräng eller klättrar i berg.
 2. Avlastning: Genom att använda vandringsstavar minskar du belastningen på dina knän och fötter, vilket kan minska risken för skador och trötthet.
 3. Bättre balans: Stavarna ger extra balans och hjälper dig att undvika fall på svåra och ojämna terränger.
 4. Ökad kraft: Genom att använda armarna och överkroppen för att driva dig framåt kan du öka din kraft och uthållighet.
 5. Lättare nedstigning: Vandringsstavar hjälper dig att balansera och stödja dig när du går nerför branta backar eller sluttningar.

Sammanfattningsvis kan vandringsstavar göra vandringen både säkrare och bekvämare, vilket kan öka din njutning och prestation under turen.

7. Vilket material är bäst för vandringsstavar?

Kolfiber är det bästa materialet om man föredrar vikt för vandringsstavar. De är lätta, starka och hållbara, vilket gör de till en idealiskt material för vandringsstavar.

Aluminium eller en kombination av aluminium och kolfiber är de absolut vanligaste materialen för vandringsstavar. Desto mer aluminium en stav har, desto mer hållbara är dem på bekostnad av ökad vikt.

Vandringsstavar av kolfiber är dock oftast dyrare än aluminiumstavar, så om budgeten är en faktor kan aluminium vara ett bra alternativ.

8. Hur långa vandringsstavar ska jag välja?

Den längd på vandringsstavar du ska välja beror på din längd och typ av vandring du ska göra. En allmän regel är att vandringsstavar ska vara längden på armen när armen är böjd i en 90 graders vinkel.

Grundregeln gäller när du har utrustningen på dig så säkerställ att du har din vandringskängor på när du väl ska mäta.

Ett annat sätt att generalisera är att ta din kroppslängd och multiplicera med 0,68 för att få längden på lämpliga vandringsstavar. Det är inte ovanligt att vandringsstavar säljs i längder om 5/10 cm så välj det som är närmst.

Ska du främst använda dina vandringsstavar uppför kan du med fördel avrunda neråt om du vill medan något längre är fördelaktigt om du tänkt använda dem som stöd i vandring utför.

9. Hur förvarar man vandringsstavarna när de inte används?

När du inte använder dina vandringsstavar under en vandring kan du fästa dem på utsidan av din packning. Det finns olika sätt att göra detta, men en vanlig metod är att använda speciella fästen eller remmar som är avsedda för just detta ändamål.

För att fästa vandringsstavarna på packningen kan du använda ett par remmar eller fästen som är designade för detta ändamål. De kan köpas separat eller så kan de redan vara inbyggda i din packning. Remmarna fästs runt stavarna och packningen och säkras sedan med spännen eller kardborreband.

Så valde vi ut de bästa vandringsstavarna

För att välja ut de bästa vandringsstavarna så har vi tittat på oberoende tester för att få en bra överblick över vilka produkter som presterat bäst i test.

Vi har sedan följt upp med omdömen från konsumenter och friluftsmänniskor som berättar om sina erfarenheter. Det ger oss en tydligare bild när stavarna faktiskt används i olika miljöer på de sätt som är tänkt. Kvalitet- och designbrister tenderar att registreras vilket vi antecknar för att se om där finns återkommande problem. På samma sätt lyfter vi fram fördelar från denna grupp.

Det slutgiltiga resultatet av vår sammanställning är vandringsstavar som på olika sätt utmärkt sig som väldigt bra och fått höga betyg. De bästa vandringsstavarna i vår testsammanställning är de som presterat bra både i oberoende test men också får den bilden bekräftad av konsumenterna som köpt dem.

Källor & Test

Sammanställning av tester, recensioner, omdömen och andra källor vi använt oss av för att presentera de bästa vandringsstavarna.

 • 7 vandringsstavar testade – 2020 – Testfakta
  Testfakta har testat 7 av de mest populära vandringsstavarna på marknaden från flera olika leverantörer. Black Diamond Trail blev bäst i test med 9,2 av 10 i betyg. Ett klart bättre val jämfört andraplatsen som gick till Silva Trekking 3Z Telescopic som dock fick 8,7 i betyg. På tredjeplats hittar vi Gipron Trekking 759. Andra vandringsstavar i testet var Black Diamond Distance Plus FLZ, Komperdell Highlander Cork Telescopic, Urberg Foldable hiking pole G4 och Camp Sky Carbon Evo.
 • Test av 9st vandringsstavar – 2019 – Råd & Rön
  Råd & Rön har testat ett större antal olika vandringsstavar och bäst i test blev Black Diamond Trail tätt följt av Black Diamond Distance FLZ Poles och Distance Carbon FLZ Poles. Först på fjärdeplats hittar vi ett konkurrerande fabrikat i form av Komperdell C3 Carbon Pro Telescopic. Andra vandringsstavar som testades var Leki Traveller Carbon Telescopic, Fizan Compact Ultralight Telescopic, Silva Trekking 3Z Telescopic, Swix Sonic Tourer Telescopic och Komperdell Highlander Cork Telescopic.
 • Konsumentomdömen – 2023
  Vi har samlat in omdömen från konsumenter och friluftsmänniskor för att få en bättre uppfattning om vilka vandringsstavar som är bäst i test. Konsumenter som använt och testat stavarna i miljöer de är tänkta att användas har ofta bra insyn i dess brister och fördelar.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng