Planerar du din första fjällvandring? Då har du kommit rätt!
Som nybörjare på fjället behöver du ta del av andras erfarenheter och tips för att kunna förbereda dig väl och se till att projektet blir en succé. En fjällvandring ställer i vissa avseenden lite andra krav på förkunskap och planering jämfört med vandring i annan terräng.
Att få ta del av fjällvärldens storslagna vildmark är utan tvekan en ynnest. Som nybörjare är du säkerligen ute efter att njuta av den imponerande naturen och ha roligt. Rätt tänkt! Fjällvandring är nämligen rena medicinen för både kropp och själ.
I den här guiden vill vi ge tips som hjälper dig att lägga grunden till en varm, torr och trygg fjällvistelse späckad med trevliga stunder.
1. Fjällvandring på dina villkor
Bestäm dig i förväg för vilken nivå du ska lägga dig på – det kommer att påverka hela din planering. Allt ifrån packlista till hur du tränar inför vandringen påverkas.
Fjällvärlden bjuder på mil efter mil av markerade leder kantade av fjällstationer och fjällstugor där man kan övernatta. Tält är alltså inte helt nödvändigt men ger förstås en starkare vildmarkskänsla än stugvärmen om natten.
Är man ovan tältare kan man alltid resa tältet i närheten av stugan och för en billig peng använda vissa bekvämligheter.
Att fjällvandra med barn är heller ingen omöjlighet – tvärtom. Kortare lekfulla dagsturer från ett basläger eller fjällstation går att ordna så att både stora och små kan trivas.
Så, låt din fjällvandring ske på dina villkor. Som nybörjare bör du inte gapa efter för mycket utan prova dig fram för att hitta din nivå. Då ökar chansen att vistelsen blir så positiv att du snart vill göra om det, och du kan återkomma med mer erfarenhet för mer avancerade äventyr.
2. Utrusta dig väl
Du vill hålla dig varm, torr och trygg på fjället, och då gäller det att ha rätt vandringsprylar med sig. Utan att överdramatisera kan man ändå säga att felaktig eller bristfällig utrustning är irritationsmoment som bör undvikas.
I fjällmiljö, med snabba skiftningar i temperatur och väderförhållanden, bör säkerhet och skydd prioriteras. Rätt kläder och anpassad utrustning bidrar till detta.
Rätt kläder
Se till att vara införstådd med lager-på-lager-principen så att du kan säkra en behaglig temperatur under turen. Den innebär att man tänker sig tre skikt: underställ, mellanlager och ett skyddande ytlager.
Materialen närmast kroppen bör vara av funktionsmaterial, som till exempel merinoull eller syntet. Bomull blir för fuktigt och kallt då det inte är fukttransporterande. Undvik tunga galonplagg i ytskiktet som skapar invändig fukt vid ansträngning.
Som nybörjare finns det mycket att lära sig om fjällvandring och bra kläder en viktig faktor då väderomställningarna kan ske snabbt.
Väderleken växlar även på sommaren. Här är tips på plagg som är användbara:
- solhatt, som skyddar fina dagar; mössa, som värmer även nattetid;
- tunna vattentäta handskar eller vantar;
- och så förstås extra strumpor i rätt material för att undvika skoskav (se nedan).
Rätt skor
Lätta och impregnerade vandringskängor som är tåliga mot fukt och har bra grepp är ett bra val. Helst väl ingångna så att du vet att de är bekväma.
Ryggsäcken
En bra vandringsryggsäck för fjällvandring ska passa just din kropp och kunna finjusteras så att den hamnar perfekt på höftkammen och inte skaver, är instabil eller ger annat obehag. Räkna med i alla fall 70 liter i volym för en fjällvecka och ungefär 15 kg i bärvikt.
Tält
Om du bestämt dig för att tälta behöver du ett bra vandringstält anpassat för fjällförhållanden. Tunneltält eller kupoltält brukar föredras.
Ett bra tips är att använda ett med väl tilltagen absid för ytterligare väderskydd. På kalfjället kan det ibland uppstå mycket hård vind, så stormlinor som förankrar extra bör tas med för ökad säkerhet.
Sovplatsen
Som skydd mot markkyla har du liggunderlaget som finns i huvudsakligen två typer: uppblåsbart och cellplastvarianten.
Väljer du det uppblåsbara bör du ta med ett lagningskit så du kan laga en skada på liggunderlaget. Liggunderlaget av cellplast kan du behöva två av, för bättre isolering, om du är ute vår eller höst då temperaturen är lägre.
Nattsömnen är viktig för återhämtning när du är ute på tur oavsett om du är proffs eller nybörjare. I fjällmarker kan temperaturen falla även på sommaren så din sovsäck bör klara fem minusgrader.
Helst vill du ha någon av de bästa sovsäckarna som är både lätta och varma, och detta mäts i värmekapacitet per viktenhet. Dun kostar lite mer men leder fortfarande den kampen.
3. Kloka förberedelser
Att trimma och lär känna din utrustning innan du ger dig ut på vidderna är ett viktigt tips, särskilt om du är nybörjare och har nyinköpta attiraljer som du inte använt tidigare.
Vandringskängorna bör du gå in så att de formar sig efter dina fötter och mjuknar lite. Nya skor kan behöva lite tid på sig även om de är av god kvalitet.
Samma sak gäller din vandringsryggsäck som kan vara lite styv som ny. Packa säcken rätt med lämplig vikt, spänn på dig kängorna och ge dig ut på lite långpromenader för att vänja dig. På det är sättet testar du även din kondition.
Vandringstältet bör du lära känna väl. Skydda dig mot missräkningar genom att träna på att resa vandringstältet några gånger i lämplig miljö. Använd stormlinor och allt, så att du känner att du kan hantera en situation där du måste resa tält i mörker eller i hård vind. Allt för din egen säkerhet och trygghet.
Att provsova en natt med liggunderlag och sovsäck är heller inte dumt. Kolla också att stormköket är intakt genom att steka några plättar någon kväll.
Planera din vandring
Om det är bestämt var du ska vandra kan du med fördel titta på lämpliga platser att slå läger. Oavsett om det är vindskydd, vandrarhem eller med tält som du tänkt använda är det bra att ha backup-plan om någon plats inte skulle vara optimal.
Det är även bra att kolla vilka regler som gäller längs rutten du ska vandra. Kolla vad som gäller med allemansrätten men i fjällen och i t.ex. naturreservat gäller ofta striktare regler med fler skyldigheter. Kolla därför vad som gäller i områdena.
4. Ha koll på väder och vind – om det går
Hastiga väderomslag är vardagsmat i fjällvärlden och att bara vädret är ett litet äventyr i sig kan komma som en överraskning för en nybörjare. Fjällvädervarningar måste förstås alltid respekteras. Men även om du har tagit del av aktuella väderprognoser som verkar bra kan du inte lita på dem till hundra procent.
Var alltid förberedd på att anpassa dina rutter och dina kläder efter de yttre förutsättningarna på din fjällvandring, och var ödmjuk inför naturkrafterna.
5. Markerade leder eller karta och kompass?
Varför inte båda? Som nybörjare är det enklast och säkrast med att följa markerad led. Det finns många underbara leder med spektakulära vyer som passar fint för både ovana och mer erfarna fjällvandrare.
Men lämna inte karta och kompass hemma bara för det! Fräscha upp dina kartkunskaper, lär känna området och lek med avståndsbedömningar, samtidigt som du förbättrar din säkerhet.
Ett angeläget säkerhetstips är att du bör meddela färdväg och planerade ankomster till någon utomstående, speciellt om du vandrar utanför led. Ett smart skydd som lindrar konsekvenserna om olyckan är framme.
Lita inte blint på mobilen heller, som laddas ur snabbare vid kyla.
6. Guidade turer
Ett roligt och lärorikt alternativ för nybörjaren kan vara fjällvandring med guide. Med kunnigt sällskap lär du dig snabbt mer om fjällvärldens alla hemligheter och mer om praktiska knep. STF arrangerar dagsturer som kan vara grundplåten till att du sedan känner dig redo för att klara dig själv.
7. Undvik skoskav och att gå dig för varm
Ett viktigt tips är att ta hand om dina fötter och framförallt undvika skoskav. Bra sätt att förebygga skoskav är att ha väl ingångna skor med bra passform. Bär även dubbla strumpor av ull eller syntetmaterial för god fukttransport.
Byt strumpor minst en gång dagligen. Rena fötter och strumpor är det bästa. Känsliga ställen, som hälen kan man också tejpa lite i förebyggande syfte. Packa ned skavsårsplåster.
Att bli överhettad leder till fukt som i sin tur kan leda till att du senare blir kall. Rätta vandringsintensiteten efter kläderna, och tvärtom. Tanken med lager-på-lager-principen är att du tar av och på mellan- och ytterlagren allteftersom aktivitetstyp och väderförhållanden ändras. Försök att inte bli alltför svettig i onödan.
8. Anpassa turen efter kapacitet
Lagom är bäst, brukar vi svenskar säga, och på fjällvandringen är det ett hett tips. Som nybörjare är det dumt att ta sig vatten över huvudet. Det är bra att vara medveten om ungefär vilken kapacitet man har för stunden.
Blir det för ansträngande och svettigt kan även den bäste tappa lusten. Räkna med att fjällmiljön tar lite mer än vanligt på krafterna. Om du i vanliga fall vandrar fem kilometer på en timme kanske du gör två eller tre i fjällen.
9. Mat
På kortare turer (en eller två nätter) kan lite roligare mat tas med utan att vandringsryggsäcken blir för tung. Satsa på på frystorkade rätter om du ska ut på längre fjällvandringar.
Ett gott tips är att piffa upp dem med något extra hemifrån. Hemgjord kryddblandning i burk är bra att ha, tillika salt och olja.
Ordna din mat i färdiga portioner så underlättas tillagningen. Energihöjare som torkad frukt, nötter och choklad är ett välkommet inslag när blodsockret behöver höjas.