Tarp bäst i test

Bästa Tarp för läger & vindskydd

Vi har tittat närmare på recensioner och tester för att se vilka tarpar som är bäst i test.

Tarpen är en oumbärlig följeslagare för alla som gillar att campa eller vandra i naturen. Den kan skydda dig från regn, vind och sol och fungerar som en mångsidig tältduk.

Vilken tarp som är bäst varierar beroende på dina behov och budget. Oavsett vilket utomhusäventyr du tänkt dig har vi tittat närmare på några av de bästa alternativen här nedan.

Hilleberg Tarp 10 UL – Bästa Valet

Hilleberg Tarp 10 UL
 • Bästa Valet 2023
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Rekommenderas av många friluftsmänniskor
 • Finns i två storlekar och tygegenskaper
 • Färdiga hål med staglinor/linsträckare
 • Bra tillbehör för utökad användning

Priser för Hilleberg Tarp 10 UL

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Hilleberg Tarp 10 UL är den bästa tarpen efter vår sammanställning av testresultat och betyg.

Det är en tarp med hög kvalitet, rimlig vikt och en god mångsidighet som gör den till ett väldigt bra val. Oavsett om du ska skydda dig mot vind, regn eller sol så fungerar Hilleberg Tarp 10 UL väldigt bra.

Numret 10 i namnet hänvisar till storleken på tarpen i kvadratmeter där denna har måtten 350 × 290 cm. Den finns även att få i 20 kvadratmeter och har då en kvadratisk storlek om 440 × 440 cm.

Tarpen finns även som både UL- och XP-modeller. Skillnaden är att XP-modellen har högre rivstyrka och är således lite mer tålig. Nackdelen är dock ett påslag på vikten (+250 gram) och ”endast” 3000 mm vattenpelare jämfört UL som har 5000 mm vattenpelare.

Vår bedömning är att UL-modellen av Hilleberg Tarp är ett bättre val för de flesta. Om du däremot inte har något emot det extra viktpåslaget och tänkt använda det som vindskydd så är XP-modellen väl värd att fundera över.

Oavsett vilken modell du väljer mellan Hilleberg Tarp 10/20 så kommer de med staglinor och linsträckare. Vill du fästa tarpen mellan träd kan detta räcka medan tältpinnar och någon form av tarpstänger kan behövas annars.

Tarparna har även designats för att passa bra med Hillebergs mesh-tält som kan ge skydd mot mygg och andra insekter. Det skapar en helhetslösning med låg vikt för två personer till en väldigt låg vikt.

När vi sammanställde konsumenters omdömen och friluftsmänniskors erfarenheter så fick Hilleberg Tarp 10 UL väldigt bra betyg. Den höga kvalitetsfaktorn och smarta funktioner som inbyggd förvaringspåse är positiva aspekter som lyfts fram.

Sammanfattningsvis är det mångsidigheten, kvaliteten och det väldigt goda testresultatet som gör att Hilleberg Tarp 10 UL vinner utmärkelsen som den bästa tarpen 2023.

Sydvang Tarp 9 – Bästa Budgetvalet

Sydvang Tarp 9
 • Bästa Budgetval 2023
 • Mycket prisvärd tarp
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • Vattentät med 3000 mm vattenpelare
 • Inbyggd packpåse i tarpen
 • Relativt låg vikt på 0,745 kg

Priser för Sydvang Tarp 9

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Sydvang Tarp 9 är en tarp i det lägre prissegmentet som fått väldigt bra betyg.

Utmärkande faktorer för tarpen är storlek på 9m² vilket siffran i namnet anspelar på. Den finns även i flera andra storlekar så som 11m², 15 m²och 19m² vilket ger god variation att välja storlek efter dina behov.

Tarpen har ett hyggligt skydd mot regn med en vattenpelare på 3000 mm. Materialet har en tjocklek på 70 D vilket bidrar till att den är relativt hållbar och slitstark. Detta stämmer även bra överens med de rapporter vi hittat från friluftsmänniskor som testat det.

Det är givetvis UV-säkrat material och fungerar således bra att använda som skydd för så väl sol, regn och vind.

Precis som med de flesta tarpar så följer inte tältpluggar eller tarpstänger med när du köper Sydvang Tarp 9. Även om du fäster tarpen mellan träd är det fördelaktigt att ha tältpluggar för att fästa linorna på sidan i marken, så det är väl värt att köpa till om du inte redan har.

Även om inte Sydvang Tarp 9 har samma kvalitetsnivå som Hilleberg är det ett mycket bra val och till ett lägre pris. Det gör att det vinner utmärkelsen som bästa budgetvalet.

Bergans Tarp Medium – Mycket prisvärd tarp

Bergans Tarp Medium
 • Bra Produkt 2023
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Bra prisnivå för tarp med hög kvalitet
 • Godkänd vikt och volym
 • Finns att få i flera storlekar

Priser för Bergans Tarp Medium

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Den norska tillverkaren Bergans of Norway har gjort sig kända för att tillverka friluftsprodukter i hög kvalitet med många nöjda kunder. Deras Tarp Medium är en dessa produkter som uppskattas av många friluftsmänniskor.

Medium-modellen har en storlek på 10m² med måtten 290 × 350 cm. Det gör den stor nog för 2-4 personer att slå läger.

Tarpen är tillverkad i polyester vilket gör den slitstark vilket bekräftas av de konsumenter som testat och lämnat omdömen för tarpen. Den är också vattentät med vattenpelare på 2000 mm vilket dock är något sämre än de bästa tarparna med liknande vikt.

Vikten på Bergans Tarp Medium är 850 gram vilket är något mer än Hellebergs och Sydvang vilket gör att produkten är något sämre på denna punkt.

Överlag är dock Bergans Tarp Medium en prisvärd tarp med bra egenskaper och är absolut inget dåligt köp. Kan du få tag på den till reapris kan det snabbt bli det bästa budgetvalet.

Hilleberg Tarp 5 – Bästa minimala tarp

Hilleberg Tarp 5
 • Bra Produkt 2023
 • Toppbetyg av friluftsmänniskor som testat
 • Mycket smidigt format och låg vikt
 • Staglinor och linsträckare fast i tarpen
 • Smidig förvaringspåse del av tarpen
 • Bra regnskydd med vattenpelare på 5000 mm

Priser för Hilleberg Tarp 5

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Hilleberg Tarp 5 är en mindre Tarp från Hilleberg som skiljer sig rent tekniskt från Hilleberg Tarp 10 UL.

Hilleberg Tarp 5 har ett något lättare material med en tjocklek på 20 D och är tillverkat i nylon för att hålla nere vikten. Den väger in på endast 320 gram och tarpens mått är 315 × 215 cm, vilket är en bra yta för att slå läger för en person.

Du kan också använda dina vandringsstavar som tarpstänger för att slippa bära med dig extra utrustning på äventyren. Tillsammans med några lätta tältpinnar kan du snabbt slå läger och ta skydd från både regn och vind, samt även sol vid behov.

Som regnskydd har den väldigt bra skydd med vattenpelare på 5000 mm och klarar således kraftiga skurar.

Om du ska fästa tarpen högt upp så du kan stå under kommer du behöva hitta fästpunkter högt upp mellan t.ex. 4 träd. Linornas längd är inte designade för att nå ner till marken om takhöjden är för hög och om det är målet är en större tarp ett bättre val.

Tarpen är smidig att förvara och förvaringspåsen som följer med sitter fast i tarpen så du inte blir av med den.

Materialvalet nylon är en fördel för vikten men en nackdel för tjocklek och hållbarhet. Det är en kompromiss men väl värt att vara medveten om då risken är större att tarpen skadas.

Hilleberg Tarp 5 utmärker sig genom god kvalitet och prestanda i ett litet och lätt format. Ska du vandra själv och vill kunna slå läger snabbt är detta ett mycket bra val.

FAQ – Vanliga frågor om tarpar

Vanligt ställda frågor om tarpar och materialval.

 1. Vilken är den bästa tarpen?
 2. Vad är en tarp?
 3. Vilken storlek på tarp är lämplig för mina behov?
 4. Vilket material är tarp gjord av och hur hållbart är det?
 5. Är tarpar vattentäta och kan de skydda mot vind och regn?
 6. Vilka tillbehör behöver jag för att sätta upp min tarp?
 7. Hur länge kan jag förvänta mig att min tarp ska hålla?
 8. Vilka egenskaper är viktigast när jag jämför olika tarpar?
 9. Hur fungerar en tarp tillsammans med hammock?

1. Vilken är den bästa tarpen?

Det är svårt att utse den enskilt bästa tarpen eftersom det finns så pass många olika behov bland konsumenter.

Det vi gjort ovan är att försökt avväga betyg, testresultat, priser, material och andra egenskaper för att utse vilken tarp som är bäst. Det betyder dock inte att det är den bästa tarpen för dig, dina behov och din budget.

2. Vad är en tarp?

En tarp är en lätt och mångsidig form av tältduk som vanligtvis används för att skapa en skyddande överhängning i utomhusmiljöer.

En tarp kan användas på olika sätt, som att skydda mot regn eller sol, skapa en tillfällig vindskydd, eller att skapa en sittplats eller sovplats.

Tarp är vanligtvis tillverkade av slitstarka, vattentäta och lätta material som polyeten eller polyester. Det gör att de är lätta att bära med sig på utflykter och vandringar och varför de är ett populärt alternativ bland vandrare och andra friluftsmänniskor.

3. Vilken storlek på tarp är lämplig för mina behov?

Det beror på vad du ska använda tarp för. Om du vill ha en skyddande tak överhängning för en person eller två personer räcker en mindre tarp som mäter runt 2×3 meter. Om du planerar att använda tarp för att skapa en större skyddande yta, till exempel för en större grupp människor eller för utrustning, kan du behöva en tarp som mäter upp till 6×8 meter.

4. Vilket material är tarp gjord av och hur hållbart är det?

Tarpar är oftast tillverkade av polyeten eller polyester. Polyeten är ett billigare material men har en kortare livslängd än polyester.

Polyester är mer hållbart och kan motstå slitage och solskador bättre än polyeten. Valet av material beror på hur ofta du planerar att använda din tarp och vilka slags väderförhållanden den kommer att utsättas för.

Materialvalet påverkar även vattenpelaren som är ett mått på hur vattentätt materialet är. I takt med att materialet slits så förändras även tarpens förmåga motstå vatten.

5. Är tarpar vattentäta och kan de skydda mot vind och regn?

Ja, nästan alla tarpar är vattentäta och kan skydda mot vind. Tarpen har dock bäst skydd för regn uppifrån och ger mer begränsat skydd för vind som kommer i sidled (om den används som regnskydd).

Som rent vindskydd fungerar tarpen väldigt bra också och kan t.ex. fästas mellan två träd för att ge skydd åt grillplats om vinden ligger på från ett håll.

Behöver du ett optimalt regnskydd som även ger ett omfattande vindskydd så rekommenderas lättare vandringstält som dock väger mer än endast en tarp.

6. Vilka tillbehör behöver jag för att sätta upp min tarp?

För att sätta upp din tarp behöver du vanligtvis tältstänger, tältlinor och tältpinnar. I många fall följer detta med men det kan också säljas som tillbehör.

En tarp kan användas i kombination med liggunderlag där du ligger direkt på marken eller i kombination med en hammock där du slipper direktkontakt med marken. Det bästa tillbehöret beror på väderförhållandet som du ska sova i. Även en bra sovsäck är att föredra oavsett vilket underlag du sover på.

För en minimalistisk packning kan du dock komma ner väldigt lågt i vikt med hjälp av tarp som skydd mot regn.

7. Hur länge kan jag förvänta mig att min tarp ska hålla?

Livslängden på en tarp beror på flera faktorer, som material, användning och förvaring. En tarp av hög kvalitet som används och förvaras på rätt sätt kan hålla i flera år medan en billigare tarp som används ofta kan behöva bytas ut varje säsong.

8. Vilka egenskaper är viktigast när jag jämför olika tarpar?

Några av de viktigaste egenskaperna att tänka på när du jämför tarpar inkluderar:

 • Storlek – Hur stor är tarpen utfälld och hur stor volym tar den upp av din packning?
 • Material – Vilket material är tarpen gjord av och passar det dina krav?
 • Vattentäthet – Hur bra vattenskydd tarpen har och om det räcker för dina behov
 • Hållbarhet – Hur tålig är tarpen för vind, slitage och användning
 • Vikt – Hur mycket tarpen påverkar din packnings totalvikt
 • Hantering – Hur enkelt det är att sätta upp och packa ner tarpen

Andra viktiga faktorer att överväga kan vara UV-skydd, ventilation och möjligheten att koppla ihop flera tarpar för att skapa en större skyddande yta. Du bör också tänka på hur många människor eller utrustning som behöver skyddas under tarpen. Att jämföra dessa olika faktorer kan hjälpa dig att hitta den bästa tarpen.

9. Hur fungerar en tarp tillsammans med hammock?

En tarp kan användas tillsammans med en hammock för att skapa en skyddande tak (överhängning) som skyddar mot sol, regn och vind. När du använder tarp och hammock tillsammans kan du skapa en bekväm och säker sovplats i naturen utan att behöva ta med dig ett tungt och klumpigt tält.

För att sätta upp tarp och hammock tillsammans, behöver du vanligtvis två tältstänger eller träd som du kan fästa tarpens linor på. Placera hammocken mellan tältstängerna eller träden, och fäst sedan tarpens linor på samma ställen för att skapa en tak överhängning över hammocken. Justera tarpens höjd och spänning på linorna för att få rätt passform och skydd.

Det är viktigt att se till att tarpens höjd och spänning är justerad för att undvika att regnvatten samlas på tarpens tak och rinner ner på hammocken. Genom att använda tarp tillsammans med hammock kan du får en bekväm och ganska skyddad sovplats ute i naturen.

Så valde vi ut bästa tarparna

För att hitta de bästa tarparna har vi tittat på recensioner och omdömen av de som testat olika tarpar.

Vi har sammanställt resultatet från flera källor för att få en så bra bild som möjligt över vilka tarpar som presterar bäst.

Bland friluftsmänniskor och konsumenter har vi tittat på omdömen och vad som utmärker tarparna som fått bra betyg.

Allt detta kombineras sedan med produktinformation och prisnivåer för att få ett underlag över vilka modeller som i sin helhet är bästa köpen i olika kategorier.

Källor & Test

Här nedanför kan du se vilka källor över tester, recensioner och omdömen som vi använt oss av för att hitta vilken tarp som är bäst i test.

 • Recensioner av tarpar – 2023 – Utsidan.se
  Utsidan har länge varit en samlingsplats för trogna friluftsmänniskor med stora kunskaper och erfarenheter. Förutom recensioner på flera populära tarpar har de även forum med rekommendationer och andra tips. Vi har fördjupat oss i olika produkter och hur de upplevs av människor som faktiskt använder i naturen.
 • Konsumentomdömen – 2023
  Konsumenternas omdömen för tarpar är något vi sammanställt från flera butiker och andra digitala källor. Det ger oss en bra bild över hur produkterna presterat och om de lever upp till förväntningarna av de som köpt dem.
 • Produktinformation & Prishistorik – 2023 – Prisjakt & Pricerunner
  Produktinformation är viktigt för att säkerställa specifikationerna. Vi vänder oss i första hand till informationen hos tillverkarna och i andrahand till butikernas information. Prishistoriken och dagens aktuella priser jämför vi hos prisjämförelsetjänster som Prisjakt och Pricerunner. Prisnivån är viktig för att placera produkter i rätt kategori, och avgörande för om den är prisvärd och kan rekommenderas.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng