Tips för lättare vandring

12 tips som gör vandringen lättare

Allt fler vill ge sig ut i naturen för att vandra. Som tur är finns det vandringar för alla nivåer över hela landet. Men vare sig du ska vandra i fjällen om vintern eller i skärgården om sommaren finns det en hel del tips att tänka på som gör vandringen lättare.

1. Träna innan vandringen

Träna inför vandring

Vandringen blir garanterat lättare och roligare om du har bra kondition innan du ger dig iväg. Är du ovan vandrare så börja träna upp din fysik för vandring i god tid. Börja med långpromenader utan packning varvat med exempelvis cykling eller simning. Öka gradvis längden och intensiteten på träningen.

Lägg 5 kg vikter i en vandringsryggsäck och spänn på dig på promenaden. Det kan vara ett par flaskor vatten eller några böcker. Om du använder vatten så undvik plastflaskor med luft i för det kommer ge skvalpande oljud medan du går.

Öka sedan gradvis vikten i ryggsäcken men överansträng dig inte. Träningen är till för att göra dig mer vältränad och stark, inte skada dig innan ditt vandringsäventyr.

Några veckor innan avfärd kan du göra en heldagsvandring eller två med fullpackad vandringsryggsäck i din hemmiljö. Då tränar du kroppen och får en känsla för hur tung ryggsäcken är och hur den sitter på kroppen.

Att träna på att vandra med rätt utrustning gör att du bygger fysisk, lär dig hur du ska packa och justerar ryggsäcken rätt.

2. Planera vandringen

Tänk igenom hur lång sträcka du totalt ska gå. Planera dagsetapperna efter hur långt du tror att du orkar vandra beroende på hur ansträngande terrängen är. Var beredd på att detta kan ändras om vädret skulle slå om.

3. Packa rätt

Så packar du ryggsäcken rättPacka rätt för en vandring innebär att packa lätt. Tänk på att du ska kunna bära all din packning själv flera mil varje dag.

En tumregel är att inte packa mer än 25 procent av din egen vikt. En vandringsryggsäck som är alltför tung gör vandringen mer besvärlig. Köp lätt och rymlig utrustning så den inte tar upp en massa vikt i onödan. Tänk på att allt inte måste köpas nytt, det finns gott om begagnat att köpa.

Vi har skrivit en djupare guide om hur du packar din vandringsryggsäck bra som du kan utgå.

Välj en bra ryggsäck

Välj en bra vandringsryggsäck som lämpar sig väl för ditt äventyr och dina preferenser. Vi har skrivit om några av de bästa vandringsryggsäckarna du kan köpa men det finns många fler bra alternativ också.

En vandringsryggsäck som går att öppna upp mycket är lättare att pack och du kan lättare komma åt utrustning utan att behöva ta ut mycket annat. Många fack gör det lättare att sortera samtidigt som det också underlättar åtkomsten av utrustning under vandringen.

Packlista

Skriv en packlista för vandringen i förväg och bocka av allt eftersom du packar. Lägg gärna ut packningen på golvet först så du får en överblick. Vad har du glömt och vad kan du undvara? Skippa alla saker som kan vara ”bra att ha” – de kommer du kanske bära runt på i onödan, och det blir tungt.

Vattentätt

Välj vattentäta packpåsar till underkläder, strumpor, underställ och sovsäck så du håller detta torrt även om ryggsäcken blir blöt eller annat innehåll är fuktigt. Du vill inte komma fram på kvällen och sova i fuktig sovsäck eller upptäcka att ditt ombyte med underkläder är blöta.

Bra balans

Hur du packar ryggsäcken är viktigt för stabilitet och balans. Packa lätta otympliga saker som du inte behöver under dagen i botten, till exempel sovsäck och liggunderlag.

Bygg sedan på med något tyngre bagage som tält och kläder mot ryggen.

Lägg tunga saker som du kan behöva under dagen som stormkök och mat högst upp i ryggsäcken. Lägg det centralt i ryggsäcken och nära ryggplattan för bra balans.

Använd ytterfacken till vattenflaska och regnkläder. I topplocket förvarar du småsaker du lätt vill ha till hands som karta, kompass, solkräm och solglasögon.

4. Välj rätt kläder

Kläder vandringLager på lager för alla väder är det som gäller för att inte frysa. Anpassa rätt kläder efter vädret och ta av och på de olika lagren vid behov.

Ha alltid skalplagg eller regnkläder lättillgängligt i ryggsäcken så du kommer åt dem när vädret växlar.

Tunna långbyxor är bättre än shorts om du vandrar i snårig terräng eller där det är mycket mygg.

Syntetkläder är bättre än bomull när det gäller vandring eftersom de torkar fortare.

Tänk på skorna

Ska du vandra sommartid finns det möjlighet att välja bort tyngre vandringskängor mot lättare och mjukare skor. Prova dig fram och anpassa efter hur vandringsterrängen ser ut och det förväntade vädret.

Gå alltid in vandringsskorna- eller kängorna innan vandringen. Många går med dubbla strumpor i vandringskängorna för att minska risken för skavsår. Känn efter om det är ett alternativ för dig.

Tänk på att fötter som vandrat länge ofta blir svullna så det finns plats för svullna fötter i dina skor. Se till att hålla fötterna torra och varma. Vädra gärna skorna och lufta fötterna – och strumporna – när du tar paus.

5. Välj bra utrustning

Bra vandringsutrustningBra vandringsutrustning är guld värt för att lyckas med vandringen och göra den så lätt som möjligt.

Ju längre sträcka du ska vandra och ju längre tid du ska vara borta från platser där du kan fylla på förnödenheter desto bättre behöver din utrustning vara. Eftersom du måste bära med dig mat och vatten längre behöver övrig utrustning vara lättare.

Vandringsryggsäck

Vi har tidigare hänvisat till att köpa en bra vandringsryggsäck är viktig. Dels behöver den vara stora nog för att husera all din utrustning. Den ska också vara lätt att packa och sitta riktigt bra på din kropp.

Liggunderlag

Uppblåsbara liggunderlagEtt bra liggunderlag och då gärna ett uppblåsbart liggunderlag gör att du får en god isolering mot marken samtidigt som ojämnheter försvinner.

Ett bra uppblåsbart liggunderlag kan vara skillnaden mellan en dålig natts sömn och en gudomlig nattsömn. De uppblåsbara modellerna tar även mindre plats än de klassiska i skumgummi.

Vandrar du i kallare klimat är liggunderlaget en del av den kritiska utrustningen som motverkar att du kyls ner under natten. Då är det viktigt att välja några av de bästa liggunderlagen för tuffare klimat med bra R-värde.

Sovsäck

Varm sovsäckÄven sovsäcken är viktig när det kommer till bra utrustning under vandringen. Under sommarhalvåret ställs det kanske inte för stora krav på sovsäcken och dess isolering men vikt och volym varierar kraftigt.

Det bästa sovsäckarna tar liten plats, kan öppnas för god ventilation och fungerar bra under säsongen du tänkt vandra.

Precis som liggunderlaget är sovsäcken viktig för att sova bra och livsviktig under kallare klimat.

Tält

Kupoltält vandringEtt bra vandringstält ger rätt skydd för vädret och klimatet du ska vandra i samtidigt som det är lätt att resa och bära med sig.

Tältet tar ofta upp en stor del av packningen och varför vandring mellan stugor och  vindskydd kan minimera packningen. Att investera i något av de bästa vandringstälten från början gör att du får en njutning från början och slipper känna att du vill uppgradera dig direkt.

Det finns prisvärda vandringstält som fått väldigt bra betyg i test så du behöver inte nödvändigtvis öppna den största plånboken. Tält går att köpa begagnat också men det är svårt att inspektera och upptäcka brister i förhand. Sömmar som läcker eller andra kvalitetsbrister märks sällan vid inspektion.

Vandringsstavar

Många vandrare tycker att vandringsstavar förenklar vandringen avsevärt.

Vandringsstavar hjälper dig hålla balansen med en tung ryggsäck på ryggen. De är användbara för att ta stöd i ojämn terräng och de avlastar även knän och leder. När du inte använder stavarna kan du enkelt fälla ihop dem och fästa dem utanpå ryggsäcken.

6. Resa tält

resa tältet vid vandringVälj en platt, mjuk och skyddad tältplats så det är lätt att sticka ned tältpinnarna. Se till att marken inte är för blöt. Välj en högre tältplats snarare än en sänka om det är regnigt. Är det soligt, sök en skuggig tältplats. Undvik väldigt högt gräs och se upp för myrstackar.

Resa tältet hemma i trädgården är viktigt för att lära sig hur allting hänger ihop. Underskatta inte hur svårt det kan vara för när du vandrar kanske det är mörkt och blåsigt samtidigt som du är hungrig och blöt. Terrängen är inte som du tänkt dig och när det känns som alla gudarna motarbetar dig är det skönt att inte också behöva lista ut hur tältet ska monteras.

Saknar du instruktionerna så finns det bra grundregler för att resa tältet som du kan utgå från. I praktiken vill du fästa tältet i marken från den riktningen vinden kommer, spänna ut tältet i vindens riktning och sedan föra in tältstängerna innan övriga sidor också fästs i marken.

Blåser det inte är det lättare att fuska med stegen men regn kan också snabbt bli ett problem då du vill få den yttre tältduken på plats så snabbt som möjligt.

7. Ha koll på din rutt

Planera vandringsrutten noga. Kontrollera exempelvis var under vägen det finns dricksvatten. Se till att dela rutten med en släkting eller kompis hemma. Tala också om för dem när du förväntar dig att komma tillbaka så de kan slå larm om du inte dyker upp.

Var också beredd på att du kan behöva korta eller ändra din rutt om vädret blir något helt annat än vad du tänkt dig.

8. Glöm inte första förband och lagningskit

Förstahjälpen kit vid vandringFörhoppningsvis är inte olyckan framme även om skavsåren kan vara det. Glöm inte att packa ner ordentligt med plåster, skavsårsplåster, värktabletter, kompresser, elastisk binda, tejp, sax, vätskeersättning med mera. Förvara sjukvårdsväskan i en vattentät förpackning.

Ta även med ett lagningskitt om det skulle bli en reva i tältet eller någon annan utrustning skulle gå sönder. Det kan bland annat innehålla silvertejp, nål och tråd, säkerhetsnålar, nylonlina och vattenfast lim.

Har du uppblåsbart liggunderlag är det bra att ha med lagningskit så du kan laga det också.

9. Pausa ofta

För att spara på krafterna och njuta av vandringen är det viktigt att pausa. Ett riktmärke är att vandra i 50 minuter och pausa i 10 minuter. Vila gärna fötterna högt när du tar paus. Sitt på ett sittunderlag så du inte blir kall om baken. Stretcha gärna och vila inte för länge. Då finns risken att du blir stel i kroppen.

10. Ät och drick

Drick vid vandringKroppen behöver både vätska och energi på vandringen. Drick lite och ofta för att hålla konstant vätskebalans. Kroppen förbrukar ganska mycket vätska under en vandring, beroende på ansträngningsgrad och temperatur.

Ta med dig ordentligt med mat som du gillar till lunch och middag. Vissa föredrar frystorkat som är lätt att bära medan andra satsar på konserver, pasta och pulversoppor. Förvara snacks som nötter, russin och energibars lättillgängligt i ryggsäcken. Maten är ditt bränsle.

11. Ta hand om dina fötter

Fötterna behöver mycket omsorg för att garantera en behaglig vandring. Förbered dem innan avfärd genom att sitta i fotbad. Fila bort förhårdnader, massera fötterna och smörj in dem ordentligt.

Många erfarna vandrare tejpar fötterna innan vandring för att undvika skavsår. Om du har partier på hälarna, fotknölarna och under fötterna där du lättare får ont tejpar du dessa med medicinsk tejp som leukoplast.

Vädra fötterna regelbundet under vandringen och håll fötterna så torra som det går. Använder du dubbla strumpor för att motverka skavsår ska den närmast foten vara av tunn ull följt av en tjockare yllestrumpa ovanpå.

Byt gärna strumpor om de blivit blöta av svett eller vatten och låt dem torka på ryggsäcken under resten av dagens vandring.

Skulle du mot förmodan få blåsor vilket trots allt ändå inte är så ovanligt så är det bra om du har tillgång till compeed-plåster eller liknande i din utrustning.

12. Är du nybörjare?

Det är aldrig för sent att börja vandra. Låt dig inte avskräckas bara för att vandring är en ganska prylintensiv sport. I stället för att gå ut hårt direkt med en flerdagarsvandring kan du börja försiktigt genom att gå kortare etapper i ditt närområde med en dagsryggsäck.

Följ markerade leder. Det finns många fantastiska lättvandrade leder i vårt avlånga land. Välj en led med lagom långa etapper.

Vänta med att släpa med dig tält och all utrustning tills du blir mer van. I Sverige finns det gott om stugor och vandrarhem att vandra mellan eller dagsturer från en och samma fjällstation.

Gå med guide eller ledare de första gångerna. Svenska Turistföreningen har kunniga guider som leder vandringar på många platser i Sverige. Vissa resebyråer arrangerar också särskilda vandringsresor. Huvudsaken är att du får en trygg och lyckad vandring.

Har du erfarenhet av vandring sedan innan men vill ta steget vidare finns det bra nybörjartips för fjällvandring som kan ge vidare läsning.