Alla gillar och uppskattar en trevlig fest men för den som ordnar festen är det mycket att tänka på. Här får du tio tips för en lyckad fest eller middagsbjudning.
Födelsedagskalas, nyårsparty, kräftskiva eller en mindre middag?
Oavsett vilken typ av fest du planerar är det bra att göra en festplanering. De tipsen du får här kan du applicera på vilken fest som helst, både stora fester med många gäster och mindre tillställningar med bara ett fåtal vänner.
Med en bra planering slipper du mycket av den oro och stress som annars lätt infinner sig.
1. Börja i tid
Börja festplaneringen i god tid. När du börjar planeringen i tid kommer du att ha god koll på alla små detaljer och du kommer att kunna slappna av och ha riktigt roligt på festen.
Det första du ska bestämma är dag och tid för festen. Ska ni fira något speciellt, ett bröllop eller en födelsedag, styr detta datumet. Du behöver dock inte en särskild anledning för att bjuda in till fest. Att få umgås med släkt och vänner räcker långt.
Vill du ha ett särskilt tema på festen är det nu ska du bestämma det. Återupplev mellanstadiet med en 90-talsfest, skapa en magisk fest tillsammans med Disneyprinsessorna, dansa hola hola på ett Hawaiikalas eller be dina gäster komma klädd i en särskild färg. Det finns många roliga teman för kalas och fester. Det är bara din fantasi som sätter gränserna.
2. Gäster och inbjudningar
Gästerna är förstås viktiga – det är ju gästerna som gör hela tillställningen. Vilka ska du bjuda? Planerar du en mindre middag för några få utvalda vänner eller ska det bli ett stort partaj för alla du känner, både släkt och vänner?
Det finns många olika sätt att bjuda in gäster på. Du kan använda sms och sociala medier men det är väldigt uppskattat att få ett inbjudningskort i brevlådan.
Var noga med hur du formulerar dig så att det tydligt framgå vad det är för typ av fest och vilket datum, tid, klädkod och tema som gäller.
Fundera på om det är något annat som gästerna bör veta. Det kan till exempel vara schyst att tipsa om lokala kommunikationsmedel och bra övernattningsmöjligheter i närheten om många av gästerna kommer långväga ifrån.
Fundera också på om du behöver veta något om gästerna. Be till exempel gästerna svara på din inbjudan (OSA) och be dem då samtidigt att berätta om de har några allergier.
Är festen långt fram i tiden kan du skicka ut ett save the date-kort först innan du skickar ut de riktiga inbjudningarna.
3. Dekorationer
Ingen fest utan dekorationer! Gör något roligt redan i entrén. Det är det första gästerna ser och det skapar en härlig feststämning redan från början. Du kan till exempel sätta upp en ljusslinga, hänga upp några ballonger eller en fin girlang.
Har du valt ett särskilt tema bör dekorationerna följa temat. Det finns mycket olika festdekorationer att köpa men du kan också göra egna.
4. Dukning
Skapa ett vackert middagsbord. Det finns mycket dekorationer att köpa, allt från bordskonfetti och serpentiner till fina servetter och ljus. Du kan också vara kreativ och dekorera med sådant som finns ute i naturen. Kanske hittar du några vackra blommor, gröna kvistar, stenar eller kottar?
Hur vill du placera dina gäster runt bordet? En bordsplacering är väldigt trevligt. Försök att skapa en bra blandning där alla dina gäster känner sig bekväma och får en rolig middag.
5. Mat och dryck
Här gäller det verkligen att planera och förbereda så mycket som möjligt. Bjud gärna på några olika rätter så vet du att alla gäster kommer att hitta något som passar dem.
Du ska dock inte bjuda på för många rätter. Det blir bara krångligt att förbereda och svårt att hålla koll på. Lägg upp maten på fina tallrikar och dekorera gärna med färska örter.
Vill du få din egna twist på maten finns det många trevliga recept att utgå ifrån och många rätter kan förberedas dagarna innan vilket minskar stressen avsevärt. Du kan t.ex. göra egen pasta som du kryddar unikt och serverar med god sås.
Om du ska ha fest i en lokal och fixar till mat och tilltugg där, var säker på att du har alla köksmaskiner och köksredskap som du behöver för att lyckas.
Glöm inte bort dessert – alla gillar något sött efter maten – och gärna lite snacks som du enkelt kan ställa fram i skålar under kvällen. Vill du överraska gästerna är en popcornmaskin ett trevligt inslag. Alla gillar popcorn, både stora och små!
Du måste också planera vad du vill bjuda gästerna på att dricka. Det är mycket trevligt att börja med en välkomstdrink.
Tänk på att erbjuda alkoholfria alternativ under hela festen. En ismaskin hjälper dig att servera goda kylda drinkar vilket uppskattas extra mycket under varma sommardagar.
6. Musik
Alla fester behöver musik. Är det en mindre middagsbjudning kan du sätta på skön musik i bakgrunden. Ska ni däremot dansa behöver du förbereda ett dansgolv och ha en bättre ljudanläggning.
Gör gärna olika spellistor innan festen börjar. Om du tycker att det är svårt finns faktiskt många färdiga listor att välja mellan. Till en riktigt stor fest är det festligt att hyra in ett liveband eller en dj.
Är det en temafest får musiken gärna följa temat.
7. Lekar och aktiviteter
Om du har bjudit många gäster som inte känner varandra kan det vara en god idé att börja med en lek så att alla får en chans att lära känna varandra.
En lek eller en aktivitet kan också vara ett sätt att sysselsätta gästerna medan du gör iordning mat och dryck. Förslag på lekar är 5-kamp, tipspromenad, charader, frågesport och musikguiz.
8. Tilltugg och detaljer
Det är mycket att tänka på under själva festdagen, även om du har gjort en bra festplanering.
Om du har en tidsplanering över festen med lite stödpunkter kan det vara lättare för dig som värd eller värdinna att göra rätt övergångar. När är det dags för middag och efterrätt? När ska lekar påbörjas och när ska eventuellt tilltugg plockas fram? Skriv ner så är det lättare att lyckas få rätt på det mesta.
Det är många små detaljer att hålla koll på: marschaller på yttertrappan, is i ismaskinen, nytvättade handdukar i badrummet, mat och dryck i köket samt chips upplagda i skålar och popcorn klara i popcornmaskinen.
Popcornmaskinen är förövrigt ett trevligt moment för så väl barn som vuxna. Barn får trevligt och nyttigt tilltugg medan vuxna kan få en retroresa som ger gåshud och nya förstärka minnen.
9. Städning och disk
Att städa efter ett kalas eller en fest är inte så roligt men det behöver faktiskt inte vara så tidskrävande som man kanske tror. Ställ gärna fram soptunnor i festlokalen där gästerna kan sortera burkar och annat skräp under festen.
Är det ett stort kalas kan du också be om hjälp. Det kan vara skönt att ha någon i köket som hjälper till med maten och diskar allt eftersom.
Du kan också lämna disken och städningen till dagen efter. Ibland är det faktiskt bättre att slappna av och ha roligt och sedan helt enkelt städa och diska morgonen efter kalaset.
Oftast är det just disk och plocka undan som tar längst tid så kan man få hjälp med det sparar man mycket tid i städningen. Övrig städning och själva rengöringen av bostaden eller lokal görs lätt med bra städutrustning.
10. Festdagbok
Efter en lyckad fest, när alla gäster har gått hem, är det bra att skriva ner vilka som var på festen, vad du bjöd på och om festen hade ett speciellt tema. Kanske var det något som inte fungerar så bra? Skriv ner detta också!
Nästa gång du ska ordna en fest tar du fram dina anteckningar och ser om det är något du kan ändra på. Ju fler fester du planerar och ordnar desto bättre partyfixare blir du!
Fixa en festsuccé
Alla fester är roliga men bra planerade fester är ännu roligare. Förhoppningsvis kommer dessa festplaneringstips hjälpa dig att ordna en kul fest där alla dina gäster trivs. Du vet att festen är lyckad när gästerna aldrig vill gå hem!