Hur ska man egentligen bära sig åt för att på bästa sätt hacka löken i lagom stora bitar? Finns det någon speciell teknik som är bättre än andra och spelar det egentligen någon roll vilken kniv man använder? Det och mycket annat tänkte vi svara på i den här guiden.
Vi har samlat proffsens tips på hur löken kan hackas snabbt, effektivt och med samtliga fingrar i behåll.
Fokuset i denna artikel ligger främst på att hacka lök med vanliga köksknivar. Men det är värt att upplysa om att det finns färdiga produkter för att hacka lök, nämligen lökhackare. De kan vara effektiva för dig som vill spara tid eller av andra anledningar har svårt att använda kniv.
Några enkla knep för att bli en framgångsrik lökhackare
- Först och främst – för att få en så smakrik och god lök som det bara går, se till att du hackar löken så nära serveringen som möjligt. Att förbereda flera timmar i förväg kan förvisso vara praktiskt men är definitivt inte alltid det bästa för smaken. Rå lök som lämnas i rumstemperatur för lång tid smakar beskt och får en tråkig bismak.
- Använd en vass och gärna nyslipad kniv. Ta hand om dina knivar på ett bra sätt så slipper du slipa dem lika ofta.
- Skär inte av roten på löken, för ett perfekt resultat ska löken fortfarande hänga ihop när du lägger de första snitten.
- Små lökar som exempelvis schalottenlök kan med fördel läggas i blöt cirka en halvtimme innan den hackas för att skalet lättare ska lossna.
- Sist men inte minst, använd en tillräckligt stor skärbräda!
Hur gör man för att hacka löken som ett proffs?
Börja med att skala och dela löken i halvor. Skär den tvärs över roten så båda halvorna har halva roten kvar.
Skär sedan bort änden utan att komma åt roten. Det är nämligen roten som gör att löken håller ihop. Därefter lägger du vertikala snitt tvärs över men se till att inte skära hela vägen in till roten. Löken ska fortsätta att sitta ihop!
Nu är det dags att vinkla kniven och skära ett par liggande snitt in mot roten. Kniven ska följa parallellt med skärbrädan mot roten och är viktigt för att minska storleken på bitar som hackas i sista steget.
Löken sitter nu fortfarande ihop men har långa stavar som sträcker sig in mot roten. Du kan nu snabbt hacka löken i bitar och storleken på bitarna påverkas mycket av hur täta snitt du gjort samt avståndet du nu hackar i.
Här nedanför är en bra video av Matgeek som nästan gör stegen i samma ordning som ovan.
Tips om du hackar för sallad
För att smaken ska mildras en aning kan hackad eller skivad lök med fördel vila i kallt vatten en stund innan den ska ätas. På så vis mildras smaken vilket höjer smakupplevelsen när löken serveras rå exempelvis i sallader.
Om du gör en dressing av t.ex. olja så kan löken ligga där och då får du en jämn löksmak i hela salladen vilket är väldigt gott jämfört med färska lökbitar som kan smaka för mycket.
12 tips för att undvika rinnande ögon under lökhackandet
De flesta känner nog igen känslan av att drabbas av en fullkomlig tårexplosion när man hackar lök. Det fullkomligen sprutar ur ögonen och i somliga fall kan det vara så obehagligt att hackandet måste avbrytas.
Men det finns några tips som kan vara värda att testa.
Tips 1: Ha lite matolja på kniven. Oljan gör att enzymerna i löken kapslas in så att du förhoppningsvis för stopp på tårflödet.
Tips 2: Vädra ordentligt så att ångorna inte sprids i rummet.
Tips 3: Ett annat smart tips är att hacka löken under köksfläkten.
Tips 4: En mycket kreativ lösning är att hacka löken på botten av en vattenfylld balja.
Tips 5: Att gnugga in skärbrädan med citron innan du sätter igång med lökhackandet kan vara mycket effektivt för att slippa söndergråtna ögon.
Tips 6: Att lägga löken i frysen en timme innan den ska hackas brukar vara väldigt verkningsfullt. En riktigt kall lök gör nämligen så att ögonen rinner mindre.
Tips 7: Stoppa in kniven i frysen innan du sätter igång. En kvart räcker för att den ska bli ordentligt nedkyld.
Tips 8: Använd rätt kniv. En tandad kniv frigör enzymerna lättare vilket bidrar till att du gråter mer. Så en vass kniv utan tänder rekommenderas för en mindre tårfylld upplevelse. Skillnaden mellan en nyslipad kökskniv och en trubbig är större än vad du kanske tror.
Tips 9: Ställ kokande vatten i närheten för att sprida ut de syror som kommer från löken.
Tips 10: Använd solglasögon eller simglasögon. Eller varför inte investera i ett par lökglasögon helt anpassade för ändamålet… Även linser om du har det fungerar väldigt bra som en skyddande hinna.
Tips 11: Byt ut gul lök mot mildare varianter som salladslök.
Tips 12: Ett husmorstips är att tugga tuggummi under tiden man hackar. Det sägs att man då gråter mindre. Om det funkar eller inte låter vi dock vara osagt.
Vilken kniv rekommenderas när man hackar lök?
Det går utmärkt att använda två olika knivar när man ska fixa i ordning löken. Först en lite mindre skalkniv för att skala löken och sedan en större kniv för själva hackandet.
Den grönsakskniv som fungerar bäst för att hacka lök har antingen ett högt långt blad eller ett lågt och mer spetsigt blad. En kockkniv är en kniv som har många användningsområden och den går alldeles utmärkt att använda för att hacka lök. En förutsättning är såklart att kniven är vass och slipad.
Det flesta ser fördelarna med att investera i en bra kockkniv och helt knivset till köket för att få en bättre upplevelse vid matlagning. Vi har skrivit om de bästa kockknivarna för köket vilket är en bra läsning om du vill veta vilka produkter som varit bäst i tester.
Går det lika bra att finfördela löken i en matberedare eller med hjälp av en mixerstav? De flesta kockar svarar nej på den frågan och vi håller med. En matberedare med bra skär kan möjligtvis användas för att snabbt skiva lök medan en mixer endast kommer göra kaos av löken.
Ett alternativ för den som inte vill skära med kniv är att använda en lökhackare. Det är faktiskt snabbare och för vissa människor extremt mycket säkrare om man har någon nedsättning i t.ex. muskler.
Ju vassare kniv man använder, desto färre av lökens celler går förlorade och desto bättre kommer den att smaka!