Kapselmaskin Bäst i Test

Bästa Kapselmaskin

Snabbt, enkelt och smakrikt. Med en kaffemaskin med kapslar dröjer det inte länge innan du har en rykande kopp kaffe i handen. Men vilken kapselmaskin är egentligen bäst i test?

Vi har tagit ett djupdyk i oberoende tester och kundomdömen för att få en heltäckande bild av marknadsläget för kapselmaskiner.

I vår sammanställning kommer vi lyfta fram kapselmaskiner som florerar i båda ytterkanterna rent prismässigt. Även om skillnaderna inte är alltför stora sett till kvalité finns det stora skillnader när det kommer till antal smarta funktioner.

Vi vill gärna erbjuda dig en så bra översikt över marknaden för kapselmaskiner som möjligt. Förutom att presentera modellerna som presterat bäst i tester kommer vi även presentera matnyttig information som vi tror att du kommer ha stor nytta av inför ditt köp.

Nespresso VertuoPlus – Bäst i Test

Nespresso VertuoPlus
 • Bäst i Test 2022
 • Utnämnd till bäst i test av Pricerunner
 • Bäst i test enligt Aftonbladet
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Användarvänlig och enkel att hantera
 • Uppvärmning på bara 20 sekunder
 • Välj bland 27 kaffeblandningar och 5 olika koppstorlekar

Priser för Nespresso VertuoPlus

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Nespresso VertuoPlus är den bästa kapselmaskinen 2022. Med bra testresultat, bäst i test-utmärkelser och bra kundomdömen har den fått högst betyg i vår sammanställning.

Nespresso VertuoPlus har inga extraordinära egenskaper som gör att den sticker ut nämnvärt. Kapselmaskinens största styrka är istället att den håller en genomgående hög standard på alla områden.

Nespresso VertuoPlus kapselmaskinAnvändarvänligheten är hög och Nespresso VertuoPlus är både lätt att starta upp och hantera. Det finns bara en knapp för bryggning och vattneAt når en optimal temperatur på bara 20 sekunder.

Bryggningen sker genom en smart teknik som kallas för Centrifusion. Varje kaffekapsel från Nespresso har en unik streckkod som i sin tur avgör flöde, temperatur, vattenvolym och bryggtid. Processen sköter sig själv och efter att du har tryckt på startknappen återstår det bara för dig att nöjt stå och bevittna hur den perfekta koppen tar form.

En ytterst positiv aspekt med Nespresso VertuoPlus som uppmärksammas i tester och recensioner är att du kan få ditt kaffe i alla former och storlekar. Kaffemaskinen gör det möjligt för dig att välja och vraka bland 27 kaffeblandningar och 5 olika koppstorlekar baserat på vilken kapsel du väljer.

Själva konstruktionen är också värd ett extra plus i kanten. Nespresso VertuoPlus är utrustad med en kopphållare som går att justera i 4 olika lägen beroende på vilken koppstorlek du ämnar använda. Vattenbehållaren på 1,2 liter går dessutom att omplacera så att den passar kökets utformning. Välj själv om du vill placera vattentanken till höger, vänster eller bakom maskinen.

Även om Nespresso VertuoPlus kammat hem epitetet ”bäst i test” i flertalet tester är kapselmaskinen givetvis inte helt fläckfri. Kritiken riktas dock främst mot kapslarna och inte åt maskinen i sig.

Nespresso VertuoPlus - gott kaffe med kapselmaskinVertuoPlus har ett nyutvecklat kapselsystem vilket gör att kaffekapslarna i skrivande stund inte går att få tag på i vanliga matvarubutiker. Detta betyder att du måste vända dig till en specialbutik eller beställa hem ett gäng kapslar med jämna mellanrum. Om du inte bor i närheten av en nespresso-butik går även det ”spontana” kaffeköpet förlorat och du kanske inte känner dig lika manad att prova nya sorter.

Ett annat minus som drar ner helhetsbetyget något är att kapselmaskinen saknar mjölkångare. Det är med andra ord inte möjligt att skumma mjölk direkt i maskinen. Du kan dock köpa till en mjölkskummare för en inte alltför dyr peng.

De många positiva aspekterna med Nespresso VertuoPlus överskuggar dock de mindre bra. Kapselmaskinen har ett stort mått av användarvänlighet och det är barnsligt enkelt att få sig en god kopp kaffe. Prissättningen ligger även på en överkomlig nivå och det mesta tyder på att Nespresso VertuoPlus förtjänar utmärkelsen som ”bäst i test”.

Nespresso Pixie C61/D61 – Mycket bra val

Nespresso Pixie C61/D61
 • Bra Produkt 2022
 • Mycket höga betyg från konsumenter som testat
 • Bra omdömen i test från Pricerunner
 • Industriellt avskalad design i rostfritt material
 • Användarvänlig och lätt att förstå sig på
 • Smart bakgrundsbelysning
 • Stora valmöjligheter på kaffet

Priser för Nespresso Pixie C61/D61

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Om du är ute efter en smidig och kompakt kapselmaskin är Nespresso Pixie C61/D61 förmodligen det bästa valet. Den industriellt avskalade designen ger även utlopp för en elegant känsla vilket uppmärksammas gång på gång i tester och recensioner.

”Less is more” är ledorden som med största sannolikhet förföljt Nespresso under arbetet med att ta fram Pixie C60/D60 och senare uppföljaren C61/D61.

Nespresso Pixie C61/D61 är utrustad med bakgrundsbelysning i vitt för att signalera att kapselmaskinen är klar att använda. När vattenbehållaren är tom växlar bakgrundsbelysningen till en röd färg för att snabbt upplysa användaren om att allt inte står rätt till.

Det krävs knappast någon närmare titt i instruktionsboken för att bemästra kaffemaskinen och dess funktioner. Allt är väldigt logiskt och redan efter första användningen bör det mesta vara solklart.

Nespresso Pixie C61/D61 - kaffekapslar och maskinBland tester och recensioner är det många som berömmer det smarta muggstället. Denna går enkelt att fälla upp – eller fälla ihop beroende på hur stor kopp du vill använda. Muggstället fungerar även som droppkopp för att motverka onödigt spill.

Tömningen av kaffekapslar är även den problemfri. Allt du behöver är ett enhandsgrepp för att plocka bort behållaren och tömma kapslarna. Kapslarna ligger stadigt i behållaren och det finns minimal risk för stänk.

Nespresso har ett stort utbud av kaffekapslar och det är därmed problemfritt att hitta kaffeblandningar som faller dig och din familj i smaken.

Ett solklart minus som dock är genomgående för alla kaffemaskiner med kapslar från Nespresso är att deras originella kapslar främst säljs av specialbutiker. Det är med andra ord inte möjligt att glida förbi närmaste livsmedelsbutik och inhandla ett gäng kaffekapslar.

Nespresso Pixie är i det stora hela en mikroversion av dyrare och mer robusta kapselmaskiner från Nespresso. Detta betyder att den både fått ärva sina syskons bra – men även sämre egenskaper. Detta betyder att Pixie – likt andra Nespresso-maskiner saknar mjölkångare vilket sänker helhetsbetyget något.

Trots några smärre minus råder det ingen tvekan om att kapselmaskinen håller en mycket hög kvalité och bygger vidare på den populära C60/D60 som släpptes redan 2014. Den finstämda balansen mellan smakfull design och god byggkvalitet hyllas i både recensioner och tester. Det mesta talar för att du kommer sitta nöjd om du väljer att gå för en Nespresso Pixie C61/D61.

Nescafé Dolce Gusto Mini Me – Bästa Budgetval

Nescafé Dolce Gusto Mini Me
 • Bästa Budgetval 2022
 • Belönad med 4/5 stjärnor i test av Aftonbladet
 • Utnämnd till bästa billiga kaffemaskin av Pricerunner
 • Smidig och kompakt design
 • Passande för både varma och kalla drycker
 • Prisvärd

Priser för Nescafé Dolce Gusto Mini Me

946 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Den mest prisvärda kapselmaskinen är Nescafé Dolce Gusto Mini Me med sitt höga snittbetyg i flera tester och låga pris. Även bland konsumenter uppskattas kaffemaskinen som blivit väldigt populär.

Likt namnet antyder är Nescafé Dolce Gusto Mini Me förhållandevis liten i sin storlek. Nescafé har valt att satsa mer på höjden än bredden i sin konstruktion. Detta gör att Dolce Gusto Mini Me är speciellt attraktiv i kök där utrymmet är begränsat.

Kaffemaskinen är kompatibel med hela Dolce Gusto-sortimentet från Nescafé vilket betyder att du har stora valmöjligheter när det kommer till olika kaffeblandningar och smaker.

Nescafé Dolce Gusto Mini Me kapselkaffeÄven om Nescafé Dolce Gusto Mini Me är lätt att förstå sig på tvingar kapselmaskinen ändå fram baristan inom dig. Via en joystick som sitter på toppen av Mini Me får du själv välja mellan 7 olika vattenmängder. På så sätt styr du också över hur starkt, kontra svagt kaffet ska vara. Via samma joystick kan du också bestämma om du önskar varmt eller kallt kaffe.

Tacksamt nog är utbudet av passande kaffekapslar brett och lättillgängligt. Välj mellan aromatiska och fruktiga blandningar eller luta dig åt mer robusta och klassiska alternativ. Kaffekapslarna går i regel att få tag på i din närmaste matbutik och du behöver därmed inte söka dig till en ”specialbutik”.

I tester och recensioner blir det snabbt tydligt att Nescafé Dolce Gusto Mini Me är det bästa alternativet om du vill ha ditt kapselkaffe så likt vanligt bryggkaffe som möjligt. Nescafé har tagit fram både Zoégas-kapslar (skånerost) och Mollbergs blandning. Justera vattenmängden och förvänta dig en hederlig kopp kaffe i retur.

Om övriga familjen inte ställer sig bakom ditt inköp av en kapselmaskin kan du andas ut. Nescafé Dolce Gusto Mini Me fungerar även till te. Allt du behöver göra är att ersätta kaffekapslarna med tekapslar. Via joysticken kan du sedan bestämma om du önskar ditt te varmt eller kallt.

Det råder ingen tvekan Nescafé Dolce Gusto Mini Me är ett högst prisvärt alternativ och för oss det bästa budgetvalet. Kapselmaskinen varvar en smidig och kompakt design med smarta funktioner. Kundomdömena är dessutom så positiva att man börjar undra varför Nescafé inte väljer att sätta en högre prislapp på kaffemaskinen.

Nespresso Gran Lattissima EN650 – Bästa Premiumval

Nespresso Gran Lattissima EN650
 • Bästa Premiumval 2022
 • Utnämnd till "Bästa Premiumval" i test av Pricerunner
 • Utrustad med en inbyggd mjölkskummare
 • Stor vattentank med kapacitet på 1,3 liter
 • Välutvecklat och smart one-touch system
 • Automatisk avstängning för att spara el
 • Enkel rengöring

Priser för Nespresso Gran Lattissima EN650

3 755 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Nespresso Gran Lattissima EN650 - kapselmaskin sidaNespresso Gran Lattissima EN650 är en högteknologisk kapselmaskin med flertalet intressanta funktioner. Kapselmaskinen florerar visserligen i det högre prisregementet men å andra sidan får du också en mycket användarvänlig och smart maskin i retur.

I tester och kundomdömen får Nespresso Gran Lattissima EN650 mycket beröm för det välutvecklade och smidiga one-touch systemet. Kapselmaskinen har flertalet förprogrammerade recept som du kommer åt genom ett enkelt knapptryck.

Med Gran Lattissima EN650 får du en mjölkskummare och kapselmaskin i ett. Detta betyder att hela familjens kaffepreferenser kan komma till tals. Brygg en krämig cappucino eller latte eller skippa mjölken och gå för en klassisk kopp kaffe utan mjölk.

Inte minst är det också mycket smidigt att mjölkbehållaren går att ta loss från kaffemaskinen vilket förenklar rengöringen markant. Mjölkbehållaren går även att placera i kylen om det skulle vara så att det blir lite mjölk över. På så sätt slipper du hälla ut mjölkslattar vilket är positivt för både ekonomi och miljö.

Vattentanken är avtagbar och har en väl tilltagen kapacitet på 1,3 liter. När vattnet börjar ta slut lossar du enkelt på vattenbehållaren och fyller på med fräscht vatten.

Nespresso Gran Lattissima EN650 håller även en hög standard när det kommer till design och utseende. Dess kompakta och eleganta framtoning får ytterligare draghjälp av de högkvalitativa materialvalen.

Trots att denna premiumkapselmaskin är något större än andra kapselmaskiner från Nespresso känns den knappast klumpig i köket. Många kunder vittnar om att de högt ställda kraven på estetik gör att de gärna låter Nespresso Gran Lattissima EN650 inta en central plats bland köksinredningen.

Nespresso Gran Lattissima EN650 - gott kaffe med mjölkskummare

Den enskilt viktigaste aspekten med en kaffemaskin är givetvis smaken och inte designen. Nespresso Gran Lattissima EN650 är utrustad med 19 bars tryck och bryggkvalité i världsklass. Välj och vraka bland dina kaffefavoriter och låt kapselmaskinen förgylla din dryck med ett perfekt skum (crema).

Ur en säkerhetsaspekt håller Nespresso Gran Lattissima EN650 även en genomgående hög standard. Den automatiska avstängningen träder i kraft efter en stunds inaktivitet för att minska energiförbrukningen och brandrisken.

Nespresso har ett brett sortiment av kaffekapslar som täcker allt från aromatiska och fruktiga blandningar till klassiska och mer välbalanserade toner. Ett smärre minus som dock är genomgående för alla Nespressos kapselmaskiner är att du tyvärr måste vända dig till specialbutiker för att få tag i originella kapslar. Detta betyder tyvärr att det ”spontana” kaffeköpet ofta går förlorat.

För dig som gärna låter gott kaffe smaka lite extra är Gran Lattissima EN650 ett utmärkt val. Den eleganta designen och de välutvecklade funktionerna är i en klass för sig och det finns få modeller som på allvar kan konkurrera med Nespresso Gran Lattissima EN650. Om du inte planerar att använda mjölkskummaren särskilt ofta finns det dock billigare kapselmaskiner som gör jobbet minst lika bra.

Nespresso Essenza Mini C30 – Bra val

Nespresso Essenza Mini C30
 • Höga betyg från kunder som testat
 • Bra betyg i test av Pricerunner
 • Användarvänlig och lätt att förstå sig på
 • Kompakt och smidig storlek
 • Snabb uppvärmning på 25 sekunder
 • 19 bars vattentryck

Priser för Nespresso Essenza Mini C30

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Nespresso Essenza Mini C30När det kommer till kapselmaskiner i miniformat står Nespresso Essenza Mini C30 högt i kurs. Essenza Mini är Nespressos mest kompakta kapselmaskin och passar utmärkt om du vill ha en utrymmessnål maskin som inte tar så mycket plats i köket.

I tester och kundomdömen blir det snabbt tydligt att Nespresso Essenza Mini C30 inte vimlar av extraordinära funktioner. Detta betyder dock inte att Nespresso gjort avkall på de mest centrala egenskaperna.

Med Nespresso Essenza Mini C40 behöver du avsätta minimalt med tid för att få dig en god kopp kaffe. Bryggprocessen sköter sig själv och det tar inte mer än 25 sekunder innan vattnet är varmt.

Likt andra kapselmaskiner från Nespresso är Essenza Mini C30 utrustad med en tryckpump på 19 bars. Detta är fullt tillräckligt för att vattnet ska kunna tränga igenom kapselfiltret och släppa fram kaffets 900 olika aromer.

Själva kaffekapslarna är utformade på ett sätt som gör att vattnet extraheras jämnt genom det malda kaffet. Essenza Mini C30 är även programmerade så kaffet bryggs under perfekt temperatur och tid. Allt för att varje arom ska kunna utvecklas till fullo!

Nespresso Essenza Mini C30 - kapsel till kaffeDet behövs ingen närmare titt i instruktionsboken för att man ska förstå hur kaffemaskinen fungerar. Allt du egentligen behöver veta är hur man lägger i en kapsel och hur man fyller på vatten. Ingen atomforskning direkt! När detta är klart återstår bara några enkla knapptryck innan kaffet är färdigt för servering.

Du har två justeringsmöjligheter när det kommer till koppstorlek. Nespresso Essenza Mini C40 har två förprogrammerade program där du kan välja mellan Espresso (liten) och Lungo (stor). Det säger sig själv att ju mindre vätska du väljer, ju starkare blir kaffet.

Likt andra kapselmaskiner på marknaden har Essenza Mini även ett energisparläge och en inställning för automatisk avstängning. En ytterst positiv funktion ur både ett miljö- och säkerhetsmässigt perspektiv.

Allt som allt är Nespresso Essenza Mini C30 en pålitlig kapselmaskin som brygger gott kaffe. Den enskilt största fördelen med kapselmaskinen är att den är kompakt och att den enkelt går att stuva in i köket. Essenza Mini C30 har fått goda recensioner från kunder som testat och om du inte är på jakt efter extraordinära funktioner är denna modell fullt tillräcklig.

Bosch Tassimo Happy – Budgetval

Bosch Tassimo Happy
 • Mycket höga betyg i kundomdömen
 • Billig och avskalad - enkel att använda
 • Kompakt och smart design
 • Avtagbar vattenbehållare på 0,7 liter
 • Välj mellan 40 olika dryckessorter
 • Lätt att rengöra

Priser för Bosch Tassimo Happy

438 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Om du inte har några större preferenser gällande extraordinära funktioner är Bosch Tassimo Happy T10 ett högst gångbart alternativ. Kapselmaskinen får höga betyg från kunder som testat vilket tyder på att du får mycket valuta för pengarna.

Bosch Tassimo Happy T10 är enkel att förstå sig på och en rykande kopp espresso är bara några knapptryck bort. Placera din favorit-kaffekapsel i behållaren, tryck på start, och maskinen sköter resten själv.

Inställningsmöjligheterna för kaffemaskinen är få. Allt sker genom streckkoden som är placerad på kaffekapseln. Streckkoden ger Tassimo Happy T10 all information gällande optimal mängd, tryck och temperatur. Mer okomplicerat än så blir det inte.

Kapselmaskinen är utrustad med en automatisk avstängningsfunktion som träder i kraft när maskinen inte används. På så sätt behöver du aldrig drabbas av den ångestgivande frågeställningen, ”stängde jag verkligen av kaffemaskinen”?

Vattentanken rymmer 0,7 liter vilket är i linje med många konkurrerande modeller. När vattnet börjar ta slut är det bara att plocka av vattenbehållaren och fylla på nytt.

En annan positiv aspekt med Tassimo Happy T10 är att du kan välja mellan en hel uppsjö av smaker och kaffeblandningar. Espresso, filterkaffe, latte macchiato och cappuccino. Listan kan göras lång! Inte minst erbjuder Tassimo även kapslar för andra varma drycker såsom varm choklad och te.

Tyvärr är Tassimos kaffekapslar främst en beställningsvara. Du kan med andra ord inte räkna med att din närmaste matvarubutik har passande kaffekapslar i sitt sortiment.

Som tidigare nämnt är Bosch Tassimo Happy T10 avskalad funktionsmässigt vilket betyder att du får räkna med några minus. Ett minus som uppmärksammats i tester och kundomdömen är att Tassimo Happy T10 tyvärr saknar uppsamlare för kapslar. Detta behöver dock inte vara ett problem om du inte tycker det är alltför mödosamt att slänga kapslarna efter varje användning.

Att tänka på vid köp av kapselmaskin

Kapselmaskin tips

Kapselmaskinen är ett populärt alternativ bland olika bryggtekniker då det medför mycket enkelhet men samtidigt är det en långsiktig investering. Det vore därför ett direkt tjänstefel att inte upplysa er läsare om viktiga saker att tänka på inför ett köp.

Merparten av alla kapselmaskiner som ligger ute till försäljning är kapabla till att brygga en god espresso. Det som skiljer de billigare modellerna från de lite mer kostsamma är istället smarta funktioner, design och hur pass användarvänliga de är.

En billigare kapselmaskin är allt som oftast endast kapabel att erbjuda en och på sin höjd två olika storlekar på kaffet. På en mer avancerad modell är valmöjligheterna större och vissa modeller erbjuder så mycket som fem olika koppstorlekar.

Även om vi tidigare i artikeln gått igenom ett ex antal ”bäst i test” modeller vill vi även att du ska ha möjlighet att bilda dig en egen uppfattning. Vi kommer därför härnäst gå djupare in på ett par aspekter som vi tror att du kommer ha stor nytta av i jakten på den perfekta kapselmaskinen.

Funktioner

Hela marknadsidén med en kapselmaskin är att den ska vara lätt att använda och kunna erbjuda gott kaffe på nolltid. Med detta sagt är det fullt förståeligt att de flesta modellerna är relativt avskalade rent funktionsmässigt.

Det finns dock vissa funktioner som kan lyfta din kaffeupplevelse till ytterligare nivåer. Nedan kommer vi gå igenom några funktioner som kan vara bra att känna till. Du får sedan själv avgöra om dessa är viktiga för dig eller ej.

Mjölkskummare

Nespresso Gran Lattissima EN650 med mjölkskummare
Nespresso Gran Lattissima EN650 är en lite dyrare kapselmaskin med mjölkskummare.

En central funktion eller egenskap som skiljer de billigare från de mer välutvecklade modellerna är mjölkskummarens vara eller inte vara. Oavsett om du är en latteälskare eller bara vill ha en klick skummad mjölk i ditt kaffe är detta en funktion som kan höja kaffeupplevelsen markant.

En mjölkskummare går givetvis att köpa separat men detta medför i sin tur lite extra arbete. Du måste då själv applicera mjölken i kaffet vilket brukar medföra att man inte använder mjölkskummaren lika frekvent.

Om du ska gå för en kapselmaskin där mjölkskummaren är integrerad i konstruktionen måste du gå upp lite prismässigt. Det är dessutom endast ett fåtal modeller som erbjuder denna funktion vilket gör att du i sin tur också får ett något smalare urval.

En ofrånkomlig konsekvens av en integrerad mjölkskummare är att du måste avsätta lite extra platsutrymme för din kapselmaskin. Av förklarliga skäl blir maskinen lite större vilket kan vara en viktig faktor att känna till om utrymmet i köket redan tidigare är begränsad.

När det gäller rengöringsprocessen är denna i regel väldigt smärtfri. I alla modeller vi behandlat i sammanställningen har mjölkskummaren varit avtagbar. På så sätt kan du enkelt skölja ur behållaren efter användning.

Vilka drycker kan man brygga?

Kapselmaskin - olika drycker och storlekarÄven om kapselmaskinen i regel främst är framtagen för att brygga kaffe kan det vara intressant att undersöka vilka valmöjligheter du har.

Vissa modeller erbjuder bryggning av både varma och kalla drycker. Detta betyder att du genom några enkla knapptryck kan få din latte väl kyld. Perfekt när sommarvärmen gör sitt intåg och du kanske hellre vill ha något läskande i solen.

Varumärkets kapselutbud spelar stor roll när det kommer till vilka olika drycker du kan brygga. Det säger sig själv att ju mer valmöjligheter du har ju större möjlighet har du att tillfredsställa hela familjens dryckespreferenser.

Majoriteten av modellerna har kompatibla kapslar som även gör det möjligt att tillreda te och varm choklad. Processen är då densamma förutom att du lägger i en annan kapsel. Även om det finns bättre alternativ för det ändamålet så är det alltid ett plus när maskinen är flexibel.

Är det möjligt att välja storlek på koppen?

Möjligheten att kunna välja storlek på koppen är en funktion där man märker stor skillnad på modeller i det högre respektive lägre prisregementet.

Billigare modeller erbjuder i största allmänhet endast 1 eller på sin höjd 2 olika koppstorlekar. De olika storlekarna innefattar då så gott som alltid Espresso (liten) och Lungo (stor).

Högst upp i vår sammanställning av bäst i test-kapselmaskiner återfinns modeller som erbjuder upp till 5 olika koppstorlekar. Det säger sig själv att ju mer koppstorlekar du har att välja mellan- ju större spelrum har du när det kommer till smak och variation.

Användarvänlighet

Användarvänlighet hos KapselmaskinerEn kaffemaskin med kapslar ska vara lätt att förstå sig på och du ska inte behöva närläsa bruksanvisningen för att ringa in de mest centrala funktionerna.

Modeller i det högre prisregementet är generellt sett mer avancerade än de billigare kapselmaskinerna. Även om du tids nog lär dig alla knapptryck är det fortfarande enerverande om man nu köpt en kapselmaskin för att den ska leverera en espresso snabbt, enkelt och problemfritt.

Användarvänligheten förstärks även om kapselmaskinen är utrustad med ECO-mode och automatisk avstängningsfunktion. På så sätt behöver du inte oroa dig för någon brandrisk eller att kapselmaskinen står och drar massa el i onödan.

Inte minst ska en kapselmaskin också vara enkel att rengöra. Ju fler delar som är avtagbara ju lättare är det att rengöra kapselmaskinen. Ur detta avseendet syns en tydlig skillnad mellan olika modellerna. De allra flesta har i alla fall en avtagbar vattenbehållare vilket är en väldigt bra början.

Vi anser att den ideala tillredningsprocessen bör se ut på följande sätt:

 1. Fyll vattenbehållaren med vatten
 2. Anslut elkontakten
 3. Förse kaffemaskinen med en kapsel
 4. Sätt koppen på mugghållaren
 5. Välj storlek på koppen
 6. Tryck på startknappen
 7. Klart

Denna process bör inte ta mer än 30-60 sekunder. Om tillagningsprocessen är mer krävande än så får du själv ta ställning till om du tycker att resultatet är värt mödan. I annat fall kan helautomatiska espressomaskiner vara ett intressant alternativ.

Pris

När vi scannat marknadsläget och gått igenom tester har vi främst stött på kapselmaskiner som florerar i ett prisspann mellan 500-3000 kronor.

Det finns dock kapselmaskiner som kostar betydligt mer än så och som därtill också är utrustade med mer högteknologiska funktioner.

Om du tittar i det nedre prissegmentet är det svårt att komma under 500 kr. Det skulle i så fall vara om någon återförsäljare har en kampanj som gör att priset dyker en aning.

Bland modellerna som har kommit högt upp i vår bäst-i-test-lista ligger de flesta kapselmaskinerna i ett prisspann mellan 1000 kronor och 2000 kronor. Om du vill gå för den bästa premiummodellen får du gå upp lite i pris. Motsatsen gäller för den bästa budgetmodellen.

Skillnaden mellan en espressomaskin och kapselmaskin

Kapselmaskinen slog ner med dunder och brak när den först lanserades under 80-talet. Först nu blev espresso mer lättillgänglig för konsumentmarknaden och många valde snabbt att hoppa på tåget.

Espressomaskinen är dock inte utkonkurrerad, tvärtom. Espressomaskinen har fortfarande många fördelar som kapselmaskinen har svårt att konkurrera mot och vi har även tittat närmare på de bästa espressomaskinerna.

Vi kommer härnäst gå in närmare på vilka för och nackdelar som finns med en kapselmaskin respektive en espressomaskin. Vi kommer även förklara de grundläggande skillnaderna så att du får en bättre överblick över vad som passar bäst för just dig.

Kapselmaskin

kaffekapslar från NespressoKapselmaskinen är enkel att använda och du behöver ingen djupare kaffekunskap för att kunna brygga en smakrik kopp. Inte minst är bryggningsprocessen snabb och effektiv och du behöver ofta inte vänta mer än 30 sekunder innan kaffet är redo för servering.

Processen sköter i det stora hela sig själv. Allt du behöver göra är att slänga in din favoritkapsel och se till så att vattentanken är full. När koppen är placerad på kopphållaren behöver du i regel bara trycka på start för att maskineriet ska sätta igång.

Allt som oftast är det streckkoden som avgör hur kapselmaskinen ska behandla kapslarna. Denna avgör vattentrycket och vilken temperatur maskinen ska operera i för att alla aromer ska utsöndras ordentligt.

Om man jämför kapselmaskinen med espressomaskinen är det även stor skillnad prismässigt. Med kapselmaskinen kommer du relativt billigt undan medan du måste vara beredd att avsätta än mer pengar om du väljer en espressomaskin.

En annan positiv aspekt med kapselmaskinen är att den generellt sett behöver minimalt med rengöring och underhåll. Bortsett från att den behöver avkalkas med jämna mellanrum kommer du ofta undan med att torka av och skölja ur vattenbehållaren.

Kapslarna slinker även problemfritt ner i kapselbehållaren som de flesta kapselmaskinerna är utrustade med. Denna behövs i regel bara tömmas cirka var tionde gång och rengörs därmed lika ofta.

Kaffemaskin med kapslar har dock två centrala nackdelar som är genomgående för samtliga modeller och varumärken. Det ena är priset på kapslarna, och den andra är dina begränsade valmöjligheter när det kommer till smaken.

Även om kapselmaskinen i sig kostar mindre än en traditionell espressomaskin springer kostnaderna snabbt iväg. Kaffekapslarna är bra mycket dyrare än bönorna som man kan använda i en espressomaskin. Om du använder din kapselmaskin flera gånger om dagen kan det årliga priset för kaffe bli flera tusenlappar dyrare.

Faktumet att du inte själv maler bönorna gör också att du inte har samma möjlighet att styra över smakens utgång. Dessutom är kaffet aldrig riktigt färskt eftersom kaffet på förhand mals ner i kapslarna.

Kapselmaskinen är dock fortfarande det bästa alternativet om du inte vill spendera alltför många minuter av din morgonstund på att tillaga en smakrik kopp kaffe.

Espressomaskin

Espressomaskin vs kapselmaskinEspressomaskinen är i en klass för sig när det kommer till smaken. Baristan har själv stora möjligheter att påverka smakutgången och det blir därmed enklare att få kaffet precis som man vill ha det.

Användaren har närmast oändligt många bönor att välja på. Allt som oftast är espressomaskinen även utrustad med en mängd specialfunktioner vilket öppnar upp möjligheten till finlir.

Oavsett om du vill mixa dina favoritkaffesorter eller finjustera styrkan finns det en möjlighet för dig. Detta är en av de stora anledningarna till att caféer närmast uteslutande använder sig av espressomaskiner när de tillreder sitt kaffe.

Likt tidigare nämnt är espressomaskin allt som oftast mer kostnadseffektiv när köpet väl är gjort. Detta beror främst på att kaffet oftast är billigare än kapselkaffe. Om du så vill har du också möjlighet att införskaffa riktigt billiga bönor. En möjlighet som inte i samma utsträckning finns för kapselkaffe.

Espressomaskinen och kapselmaskinen varandras motsatser sett till tiden det tar att förbereda en kopp kaffe. Medan kapselmaskinen erbjuder en okomplicerad process måste du avsätta allt mer tid om du väljer en halvautomatisk espressomaskin.

Helautomatiska espressomaskiner är förvisso ganska snabba på att göra en espresso och vissa fall även mjölkbaserade kaffedrycker som caffelatte och cappuccino.  Men en bra sådan maskin kostar en hyfsad slant att köpa in från början och då är kanske en billig kapselmaskin ändå fördelaktig.

Rengöringsarbetet blir även mer tidskrävande med en espressomaskin i kontrast till den lättskötta kapselmaskinen. Om du använder espressomaskinen frekvent får du räkna med att rengöra espressomaskinen ordentligt minst 1 gång i veckan.

Slutats

I detta fallet är det omöjligt för oss att förorda det ena eller det andra alternativet. Allt handlar egentligen om dig och dina kaffevanor.

Om espressomaskinen och dess härliga smak ska vara värt mödan vill det till att du antingen har ordentligt med tid på morgonen eller att du satsar på en helautomatisk maskin.

Planerar du att dricka flera goda kaffekoppar om dagen och inte vill avsätta mycket tid per kopp så kapselmaskinen ett enkelt val. Alternativet är investera i en fin helautomatisk espressomaskin vilket många också gör.

Allt kokas i slutändan ner till hur du är som person. Är du en användare som värdesätter enkelhet och bekvämlighet eller en finsmakare som gärna låter ditt kaffe ta lite extra tid? Svaret på den frågan säger mycket om vilken kapselmaskin som är bäst för just dig.

Det är dock just espressomaskinen som kapselmaskinen främst bör jämföras mot. I jämförelse med t.ex. en vanlig kaffebryggare skiljer sig resultatet mycket åt.

Designhörnan

Ett snyggt kök har på senare år blivit ett lika viktigt uttryck utåt som vardagsrummet.

Skillnaden mellan en bänkskiva i granit och en bänkskiva i marmor har aldrig varit större. Trenden har även smittat av sig på vitvaror och marknaden kryllar numera av redskap och utrustning som ger köket ett extra ansiktslyft.

Designnörden kan nu andas ut och spetsa öronen. Härnäst kommer vi tipsa om 1 kapselmaskin som inte nådde hela vägen funktionsmässigt men som är så pass väldesignad att den förtjänar att lyftas fram.

DeLonghi Infinissima EDG 260 – Elegant design

DeLonghi Infinissima EDG 260
 • Välarbetad och elegant design
 • Bra betyg från kunder som testat
 • Finns i många färger
 • Välj mellan 30 olika dryckessmaker
 • Utrustad med ECO-läge
 • Justerbar droppbrickan i 3 olika lägen

Priser för DeLonghi Infinissima EDG 260

2 161 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

I termer om designsnygga kapselmaskiner är det få modeller som kan mäta sig med DeLonghi Infinissima EDG 260. Den iögonfallande designen sticker ut och ger din köksmiljö en extra touch av elegans.

DeLonghi Infinissima EDG 260 finns att köpa i många olika färger. Om du vill sticka ut ordentligt kanske du ska satsa på den röda varianten. För den lite mer återhållsamma konsumenten finns fortfarande vit, svart och grå/antracit att välja på.

Rent funktionsmässigt ligger Delonghi Infinissima EDG 260 på en jämn nivå. Kapselmaskinen sticker inte ut på något plan utan ligger snarare i nivå med sina konkurrenter i samma prisklass.

Kapselmaskinen är kompatibel med Nescafé Dolce Gusto multidrycksystem vilket betyder att du har mer än 30 olika dryckessmaker att välja mellan. Detta inbegriper både varma och kalla drycker. Aromerna bibehålls och utsöndras vid tillredning tack vare det tätt förseglade kapselsystemet.

ECO-läget sätter igång endast 5 minuter efter att den senaste koppen har blivit bryggd. På så sätt spar du både el och gör en insats för miljön.

Själva utformningen av kapselmaskinen domineras av en smal bredd och en lite mer tilltagen höjd. På så sätt är DeLonghi Infinissima EDG 260 enkel att stuva in i de allra flesta utrymmen.

Med DeLonghi Infinissima EDG 260 har du möjlighet att justera droppbrickan i tre olika lägen. Detta betyder att du kan använda dig av koppar som har en höjd på upp till 15 centimeter.

DeLonghi Infinissima EDG 260 är en kapselmaskin som trivs väldigt bra i blickfånget. Ett utmärkt alternativ om du värdesätter design och vill ha en kapselmaskin som sticker ut lite extra.

FAQ/ Vanliga frågor och svar

Här samlar vi vanliga frågor och svar som brukar dyka upp inför köpet av en kapselmaskin.

 1. Hur fungerar en kapselmaskin?
 2. Var kan man köpa passande kapslar till maskinen?
 3. Är det dyrt med kaffekapslar?
 4. Hur rengör jag min kapselmaskin på bästa sätt?
 5. Hur ofta bör jag avkalka min kapselmaskin?
 6. Vilken kapselmaskin är bäst?

1. Hur fungerar en kapselmaskin?

En kapselmaskin brygger kaffe med hjälp av enportions kaffekapslar som sköter dosering och kaffestyrka själv. Kaffekapslen sätts enkelt in i maskinen och bryggningsprocessen sätts omedelbart igång.

Kapselmaskinen öppnar själv kapseln och låter den varvas med ett specifikt och noga uträknat vattentryck. Kaffet och vattnet blandas i optimal temperatur så att de rätta aromerna får chansen att kliva fram.

Koppen placeras på kopphållaren som du allt som oftast kan höja och sänka vid behov. När koppen är placerad på kopphållaren och du tryckt på start återstår det bara för dig att nöjt bevittna hur en rykande kopp kaffe tar form.

Kapselmaskinen brygger kaffe snabbt, smidigt och enkelt. Det tar i regel inte mer än 30 sekunder innan kaffet är färdigt för servering.

2. Var kan man köpa passande kapslar till maskinen?

Vilken kapsel som passar till din kaffemaskin är helt beroende på vilket märke det rör sig om. Vissa kapselmaskiner kräver att kapseln kommer från samma varumärke. Andra kapselmaskiner är inte alls lika känsliga.

Nespresso hade länge ett patent som gjorde att ingen annan än de själva fick designa kapslar som passade till deras maskiner. Patentet löpte ut 2012 och numera har det vuxit fram icke originella ”kopiekapslar” som även funkar till Nespressos maskiner.

Om du inte är en finsmakare går det alltså att köra icke originella kaffekapslar till din Nespresso-maskin. Dessa återfinns allt som oftast i sortimentet i välsorterade matvarubutiker, ofta till halva priset.

Bland tester och recensioner framgår det dock att du inte riktigt får samma goda smak som med Nespressos egna kapslar.

Om du vill få tag på Nespressos egna kapslar får du räkna med att vända dig till en specialbutik eller deras egna hemsida.

Var du kan köpa passande kapslar till din kapselmaskin är alltså helt beroende på varumärket. Vårt tips är att kika i närliggande matvarubutiker om de har ett sortiment som täcker dina kapselpreferenser.

Ifall inte närmaste matvarubutik bjuder upp till dans får du vända dig till specialbutiker eller varumärkets officiella hemsida. Var noga med att välja en kapsel som du alldeles säkert vet kommer att fungera i din maskin.

3. Är det dyrt med kaffekapslar?

KaffekapslarOm du är en person som dricker 6-8 koppar kaffe om dagen blir det snabbt dyrt att använda sig av en kapselmaskin.

Om du har en Nespresso-maskin och vill använda dig av originella Nespresso-kompatibla kapslar får du räkna med att betala mellan 3-8 kronor per kapsel.

Det finns dock billigare kapselmaskiner och kaffekapslar som inte kostar riktigt så mycket. Nespresso är kapselmaskinens Rolls Royce vilket definitivt återspeglar sig på kapselpriset.

Andra varumärken såsom Bosch och Nescafé har kapslar som ligger mellan 1,5 och 3 kronor per kapsel. Det finns även allt som oftast ”icke-originella” kaffekapslar i din närmaste matvarubutiker. Dessa kan passa till massvis med olika varumärken och ligger inte alls lika högt i pris.

Det finns heller inte någon negativ insats i att testa använda icke-originella kaffekapslar i sin kapselmaskin. Garantin fortsätter att gälla som vanligt oavsett om du väljer en kaffekapsel från varumärkets egna sortiment eller ej.

4. Hur rengör jag min kapselmaskin på bästa sätt?

Även om det finns en viss skillnad mellan varumärken när det kommer till hur man bäst rengör kapselmaskinen finns det några riktlinjer som är bra att förhålla sig till.

För att bibehålla vattnet fräscht och motverka att kapselmaskinen slits ut i onödan rekommenderar vi att du tömmer vattenbehållaren när maskinen inte används.

Om kapselmaskinen är utrustad med en mjölkskummare bör denna också rengöras och sköljas  efter varje användning. Detta är främst av hygienskäl då mjölkrester i rumstemperatur sällan är en utmärkt kombination. Tacksamt nog är mjölkskummaren avtagbar vilket gör rengöringsprocessen allt enklare.

Det är även viktigt att komma ihåg att rensa utloppen med jämna mellanrum så att det inte fastnar massa restprodukter. Vid köp av Nespressos kapselmaskiner medföljer en rengöringsnål så att du enkelt kan se till så att kalk och andra orenligheter inte kan etablera sig i och på maskinen.

Du bör även avkalka din kapselmaskin med jämna mellanrum. Närmare riktlinjer kring avkalkning kommer vi gå igenom i nästkommande frågeställning.

5. Hur ofta bör jag avkalka min kapselmaskin?

Avkalkning för NespressoLikt andra kaffemaskiner kräver en kapselmaskin regelbunden avkalkning. Hur ofta du bör avkalka din kapselmaskin är givetvis beroende på hur pass ofta du brygger kaffe.

En tumregel är dock att kapselmaskiner bör avkalkas minst varannan månad. Det finns dock flertalet bakomliggande faktorer som kan bidra till att en mer frekvent avkalkning är att föredra.

En sådan faktor kan vara vattnets hårdhet och kalkhalt. Som ni säkert vet skiljer sig vattnets hårdhet mycket beroende på var man bor i Sverige. Ju mer kalcium- och magnesiumjoner vattnet innehåller desto oftare bör du avkalka din kapaselmaskin.

Fördelarna med att regelbundet avkalka sin kapselmaskin är många. Dels förlänger du kapselmaskinens livslängd och förebygger funktionsfel. Dessutom kan du vara desto mer säker på att vattengenomströmningen fungerar bra och att kaffekvalitén inte börjar svikta.

Om du väljer att inte avkalka din kaffemaskin under lång tid så finns det risker med att köra avkalkningsprogrammet. Kalken som efter lång tid börjat agera tätning i systemet tas bort och det finns risk att din maskin börjar läcka vatten.

Det bästa är således att följa tillverkarens rekommendationer för avkalkning men om du inte vill då så är det antagligen bättre att inte köra några avkalkningsprogram alls.

6. Vilken kapselmaskin är bäst?

Det är alltjämt svårt att med full kraft peka ut en modell och framhålla den som bäst. Marknaden för kapselmaskiner är stor och det finns många modeller som mycket väl har gjort sig förtjänt av utmärkningen som ”bäst i test”.

Allt beror på dina preferenser och huruvida du planerar att utnyttja alla funktionaliteter till fullo eller ej. Om du är en gedigen kaffedrickare kanske det är värt att gå upp i pris medan en ”nöjesdrickare” knappast behöver gå för en modell som kostar mer än 2500 kronor.

När vi tog oss an tester och recensioner var det dock några kapselmaskiner som lyste lite extra starkt. Nespresso dominerar marknaden i stort och deras Vertuo Plus placerar sig högt i samtliga tester vi kikat närmare på. Även Nespresso Gran Lattissima står sig bra men helhetsbetyget sänks något till följd av det aningen höga priset.

Även om det är svårt att besvara frågan tyder det mesta på att Nespresso Vertuo Plus är den bästa kapselmaskinen som marknaden har att erbjuda just nu.

Så valde vi ut de bästa kapselmaskinerna

I vårt arbete med att ta fram de bästa kapselmaskinerna har vi främst böjt oss åt tester och kundomdömen för att få fram ett rättvist resultat.

Kapselmaskinen är en lockande produkt för många. Inom loppet av en minut kan du förvänta dig en rykande och färsk kopp espresso. Detta har i sin tur gjort att allt fler varumärken valt att hoppa på tåget och det finns numera en hel uppsjö av produkter att välja mellan.

Trots att kapselmaskins-marknaden numera vimlar av produkter finns det ett varumärke som tämligen ohotat kammar hem topplaceringar i tester. Så gott som alla kapselmaskiner från Nespresso har så pass välutvecklade funktioner att övriga varumärken ofta blir utkonkurrerade.

Trots att det vid första anblick kan se ut som att Nespresso har monopol på marknaden finns det andra alternativ som även presterar väl i tester. Dessa säljs inte sällan till ett billigare pris och om du inte vill ha en värsting-modell kan dessa vara fullt så bra.

Utan att gå djupare in på specifika varumärken är det tydligt att Nespresso, Bosch, Nescafé och DeLonghi har flera intressanta modeller. Detta kom inte som en chock då samma varumärken även dominerade sammanställningen när vi tog oss an espressomaskiner i ett tidigare test.

I vår sammanställning av de bästa kapselmaskinerna på marknaden har vi främst utgått från 5 olika kriterier. Dessa är användarvänlighet, funktioner, pris, smak och tillgång till kaffekapslar. Dessa kriterier har sedan sammanvävts med testresultat och hur pass väl kapselmaskinerna står sig i kundomdömen och recensioner.

När det gäller källor vill vi rikta ett speciellt stort tack till Aftonbladet+, Pricerunner, Prisjakt och Tretti. Dessa har varit speciellt användbara för vår sammanställning och bidragit med adekvat information kring funktionaliteter och bra saker att tänka på. Inte minst har de varit till stor hjälp i sökandet efter den kapselmaskin som förtjänar att lyftas fram som bäst i test.

Källor & Test

Nedan listar vi vår sammanställning över test, recensioner och andra källor som ligger till grund för hur de bästa kapselmaskinerna valdes ut.

 • Kapselkaffe ”Bäst i test” – 2019 – Aftonbladet+
  På Aftonbladet+ publiceras en mängd tester som hjälper konsumenter att göra rätt val. I detta test tar panelen sig an kapselmaskiner och testar 8 populära varianter. Testpanelen består av 8 oberoende amatörer som fått ansöka om uppdraget. Även om dessa inte tillför någon expertkunskap är resultatet ändå ett bra mått på vad gemene svensson uppskattar. Även i detta test blir Nespresso Vertuo Plus framröstad till ”bäst i test”. Även om Aftonbladet+ endast testade 8 stycken kapselmaskiner är det intressant att se att se att Vertuo Plus än en gång presterar bra. I övrigt har vi tagit sparsamt med hänsyn till testresultatet. Att endast testa 8 olika varianter ger en liten väl smal bild av vad marknaden egentligen erbjuder.
 • Kaffemaskin med kapslar: 15 modeller i test – 2021- Pricerunner
  Pricerunner har sedan starten 1999 seglat upp som en av de absolut största när det kommer till prisjämförelser. Under de senaste åren har de dessutom utvidgat sin verksamhet till att även innefatta tester av produkter. Vi har tagit hjälp av testet Kaffemaskin med kapslar: 15 modeller i test för att bilda oss en uppfattning om marknadsläget. I testet framträder ett antal kapselmaskiner som vi förstått är väldigt populära bland konsumenter. I tester förekommer bland annat  Nespresso Vertuo Plus som vi har valt att framlyfta som ”bäst i test” i vår sammanställning. I Pricerunners test får även Nespresso Lattissima Touch och Nescafé Dolce Gusto Mini Me höga placeringar. Då vi inte till fullo kan lita på att Pricerunner är helt opartiska har vi tagit hjälp av deras test med viss reservation. Testresultatet har vägts mot kundrecensioner och andra tester för att få fram ett opartiskt resultat där utfallet ligger nära verkligheten.
 • Prisjakt – 2022
  Prisjakt är en populär prisjämförelsetjänst som hjälper konsumenter att hitta det bästa priset. Prisjakt gör det enkelt för besökaren att sortera sökresultatet efter ett attribut som är mest relevant för ändamålet. Vi har främst gått in under fliken ”omdömen” för att snabbt få en överblick över de bästa kapselmaskinerna på marknaden. I detta fall har kunderna varit flitiga med att lämna omdömen vilket har gjort att vi kunnat lägga alltmer tyngd på utfallet. Prisjakt har bistått med värdefull information kring de olika kapselmaskinernas popularitet vilket varit till stor hjälp för vår sammanställning.
 • Konsumentomdömen – 2022
  Vi har använt oss av konsumentomdömen från flera källor för att sedan aggregera data och få en uppfattning om vilka kapselmaskiner som är bäst. Resultatet kompletterar oberoende tester på ett bra sätt då konsumenterna använder maskinerna under en längre tid och kan redovisa kvalitetsbrister på ett annat sätt.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng