Så gör du cappuccino och caffelatte

Det är aldrig fel att avnjuta en slät kopp kaffe – men det är inte heller särskilt svårt att göra sin heta dryck lite mer festlig.

Cappuccino och caffelatte (caffè latte) är definitivt några av flaggskeppen när det kommer till välkända kaffedrycker som blivit populära runt om i världen.

Båda dryckerna använder sig av huvudingredienserna espresso med skummad mjölk. Även om detta görs bäst med halvautomatisk espressomaskin och mjölkskummare så går det att få till med enklare bryggutrustning.

Cappuccino

Kopp med cappuccinoNär du gör en cappuccino är du helt enkelt ute efter en stark kaffedryck som kompletteras av det lena mjölkskummet som gifter sig utmärkt med det kraftfulla kaffet.

Cappuccino görs med en del espresso vilket kräver en espressomaskin där du under högt tryckt kan trycka ut koncentrerad kaffedryck. Ett alternativ är att försöka ersätta det med starkt och mörkt bryggkaffe om du saknar tillgång till espressomaskin, resultatet blir dock inte lika bra.

Även skummad mjölk är nyckeln till en fyllig och god cappuccino. Det görs lättast och bäst med hjälp av en mjölkskummare. En del helautomatiska espressomaskiner har det inbyggt på ett eller annat sätt. Men mjölkskummare säljs även separat.

Om du är osäker på vad som är bäst mellan hel- och halvautomatisk espressomaskin kan du läsa denna artikel som belyser just det.

Instruktioner för Cappuccino

För att göra en hemmagjord cappuccino är allt du behöver 0,5 deciliter kaffe och 1 deciliter mjölk – busenkelt!

  1. Mal ner espressobönor i en kaffekvarn eller låt espressomaskinen göra jobbet åt dig.
  2. Brygg en vanlig eller dubbel espresso beroende på hur stor cappuccino du önskar.
  3. Skumma mjölken! Använd helst mjölkskummare eller värm mjölken till drygt 60° i en kastrull och vispa under tiden för att skapa mjölkskummet på toppen av mjölken. Du vet att det är färdigt när mjölken börjar ryka ordentligt.
  4. Häll den heta mjölken över kaffet. Använd sedan en sked för att lägga det resterande mjölkskummet ovanpå kaffet.
  5. Nu är kaffet klart, och då finns det bara en sak kvar att göra – njuta av din hemmagjorda cappuccino!

Caffelatte

CaffelatteNär du ska göra en caffè latte (Caffelatte) är det i grunden väldigt likt cappuccino. Nu är smaken dock mildare eftersom du använder en större mängd skummad mjölk.

En caffelatte serveras gärna i ett glas som lämpar sig väl för drycken men en större kaffekopp fungerar också bra. Givetvis går det bra att vara flexibel men du bör anpassa mängden efter volymen på din kopp.

Instruktioner för Caffelatte

Ett bra mått att utgå ifrån är 3 till 6 centiliter starkt kaffe, som blandas med cirka två deciliter mjölk.

  1. Mal dina bönor i en kaffekvarn för att sedan använda i din halvautomatiska espressomaskin eller låt din helautomatiska espressomaskin brygga din espresso. Kan du inte brygga espresso så använd starkt bryggkaffe men du bör räkna med sämre resultat.
  2. Skumma mjölken genom att använda mjölkskummare. Om du inte har det att tillgå så kan du vispa mjölk under uppvärmning i kastrull. Använd en termometer i början om du är osäker på när mjölken uppgår till över 65° då den är redo att användas.
  3. Häll försiktigt i mjölken i espresson och du har skapat en caffelatte.

Sammanfattning

Sådär! Nu är du nästintill en fullfjädrad barista. Var inte rädd för att testa ytterligare ingredienser som socker eller kanel för att få lite extra flärd på din dryck.

Idag finns det väldigt många prisvärda espressomaskiner som gör vardagen lättare och godare. Om du vill unna dig lite extra lyx i vardagen kan det vara väl värt att uppgradera eller komplettera med ny kaffemaskin.

Experimentera dig fram med olika metoder för att hitta just ditt sätt att göra din perfekta cappuccino eller latte!