Miljövänligt kaffe

Miljövänligt kaffe – så gör du det bäst

Att brygga miljövänligt kaffe handlar mycket om att vara medveten om vilka varor som finns på marknaden, samt att se till att välja de kaffesorter som är hållbara för vårt klimat.

Det är inte alls komplicerat eller särskilt dyrt att brygga kaffe med ett klimatsmart tänk. Dock vet inte alla kaffedrickare vad man bör tänka på för att vara snäll mot planeten.

Runtom i världen dricks det hela två miljarder koppar kaffe varje dag. Förutom att kaffet är en viktig del i många människors liv så genererar det även en hel del avfall. Därför får du här några miljövänliga tips, så att även du sätta på kaffebryggaren med gott samvete.

Välj ett schyst kaffe – slopa resten

Arvid Nordquist - miljövänligt kaffe
Arvid Nordquist är ett exempel på miljövänligt kaffe som är klimatkompenserat, kravmärkt och fair trade. Du kan läsa deras hållbarhetsarbete för vad de gör.

Kolla efter märkningar när du köper kaffe. De bästa produkterna att köpa är märkta med garantier för att de är miljövänliga produkter.

Märkningar att kika efter i butiken:

  • Ekologisk (KRAV-märkt) – bland annat mindre skogsskövling och gift i naturen.
  • Fair trade – garanterar att kaffet är producerat under schysta förhållanden.
  • Klimatkompenserad produkt. Men kolla så att det tydligt framgår på vilket sätt den har kompenserats.

Det finns många varumärken som ser till att deras kaffe lever upp till dessa garantier för hållbarhet. Fråga efter dem i din butik, men även på restauranger eller kaféer. Gör miljön en tjänst och se till att ha schysta bönor i din kaffekvarn!

De flesta märken som säljer kaffe så som Arvid Nordquist, Zoegas, Gevalia m.fl. har idag miljövänliga alternativ som både klimatkompenseras och är fair trade.

Undvik besprutat kaffe

Du kanske någon gång tänkt att det inte spelar så stor roll vad man köper och nöjt dig med ett “vanligt” kaffe. Faktum är att det är stor skillnad, och det spelar stor roll.

Bland de livsmedel som är mest besprutade i hela världen ligger det vanliga kaffet inte långt ner på topplistan.

Besprutning behöver inte alltid innebära något skadligt. Men på väldigt många kaffeplantage används flertalet giftiga bekämpningsmedel, vilka inte ens är lagliga att använda i Sverige.

Bojkotta giftmedel och välj ett kaffe som producerats under bra förhållanden, där man inte utnyttjat naturen på ett skadligt sätt.

Testa återanvändningsbara produkter

Valet av bryggningsmetod och kaffemaskin påverkar också miljön då vissa metoder ger mer avfall än andra.

Med andra ord finns det bättre och sämre metoder för att brygga kaffet där t.ex. den klassiska kaffekokaren med sitt filter inte nödvändigtvis är det bästa valet.

Investera i en mokabryggare

För dig som gillar espressoliknande kaffe är en mokabryggare ett utmärkt alternativ till den traditionella kaffebryggaren. En klassisk mokabryggare är tillverkad av rostfritt stål eller aluminium och ställs direkt på spisplattan.

Du fyller på vatten längst ner på kaffebryggaren. När vattnet börjar koka trycks det upp i ett rör och genom ett filter med finmalet kaffe. När allt vatten har gått igenom filtret är kaffet klart.

När du är färdig sköljer du av alla delarna i varmt vatten. Sedan är mokabryggaren redo att användas igen.

Espressomaskiner

Helautomatisk espressomaskin brygger kaffeBåde hel- och halvautomatiska espressomaskiner är effektiva kaffemaskiner som inte ger mer avfall än kaffesumpen.

Enkelheten med att endast trycka på en knapp och snabbt få en eller två koppar kaffe eller espresso är också något som gjort att espressomaskinerna letat sig in i fler och fler hem.

Även om du skulle skumma mjölk så kan du använda dig av havredrycker som fungerar väldigt bra att skumma för en helt vegansk cappuccino eller caffelatte.

De bästa espressomaskinerna som är helautomatiska kostar förvisso mer än enklare bryggningsmetoder och de är inte så smidiga om man vill göra kaffe till många personer. De ger dock mycket livskvalitet i vardagen och varför de intagit många hem bredvid den klassisiga kaffebryggaren.

Vill du ha maximal kontroll när du brygger espresso är det halvautomatiska espressomaskin du ska kolla närmare på. Det är samma typ av espressomaskin som caféer och duktiga baristas använder sig av.

Olika kaffefilter

Att brygga kaffe i en vanlig kaffebryggare är inte så dåligt för miljön i sig, och det är inte heller vanliga kaffefilter. De är ofta tillverkade av biologiskt nedbrytbart papper och går att använda fler än en gång.

Men om du vill minimera klimatavtrycket och utgifterna kan det vara en god idé att investera i ett helt återanvändningsbart kaffefilter. Det enda du behöver göra är att rengöra det efter användning. Sen är det redo att fyllas med nytt kaffe igen.

Ett återanvändningsbart filter är:

  • miljövänligt
  • kostnadsbesparande
  • lätt att rengöra, antingen för hand eller i maskin.

Kaffekapslar

Kapselmaskin med kaffeKapselkaffe är mycket utbrett i hela världen och ett enkelt sätt för att snabbt få en kopp.

Tyvärr bidrar kapselindustrin till en hel del onödigt avfall eftersom varje portion kräver en egen förpackning. Dessutom är förpackningarna inte sällan gjorda i plast.

Därför bör du kanske byta ut de vanliga kapslarna mot en som du kan använda hur länge som helst. Det finns nämligen kapslar gjorda i metall, som du aldrig behöver slänga.

Dessa fyller man enkelt med ett finmalet kaffepulver och stoppar i kapselmaskinen som vanligt. Det är fortfarande inte optimalt, men det är mycket snällare mot miljön. Om du har en egen kaffekvarn kan du köpa ekologiska kaffebönor och mala kaffet själv.

Det går att köpa bättre och sämre kapslar till de flesta kapselmaskiner. Så om du vill utgå från de kapselmaskiner som är bäst kan du med stor sannolikhet hitta bättre och sämre kapslar för miljön.

Kaffekapslar är ett sämre val och gör sig bäst i situationer där kapslarna blir väldigt praktiska. I hemmet kan man oftast göra kaffet på ett smidigt sätt utan att

Kaffepressen – en sann miljövän

Presskannan erbjuder ett fantastiskt sätt att göra kaffe som också är hållbart för miljön.

Det är ett väldigt smidigt och enkelt sätt att brygga kaffe på. Det skadar ju inte heller att detta sker helt utan avfall, eftersom varken filter eller kapslar behövs med denna metod.

Grovmal en klimatsmart kaffeböna i din kaffekvarn, sen är du redo att brygga ett grönare kaffe!

Vill du se vilka kaffepressar som presterat bäst i test så bör du läsa denna artikel. Där går vi in på djupet över vilka modeller som är bäst och varför presskaffet är ett bra val.

Slutligen

Det krävs inga större uppoffringar för att bli en mer miljömedveten kaffedrickare.

Välj dina produkter med omsorg för att minska klimatavtrycket så mycket som möjligt.

Satsa på grönare kaffe – med samma goda smak!