Koffein i kaffe

Koffein i kaffe: hur farligt är det?

Väldigt många konsumerar koffein i någon form flera gånger, dagligen – inte minst i Sverige.

I Sverige är kaffet för de flesta en självklarhet i vardagen. Men hur farligt är vårt koffeinintag egentligen? Kan det påverka vår hälsa negativt eller är det totalt harmlöst?

Du kanske hört mycket om världens i särklass största livsmedel, men här följer svaren du letat efter.

Är koffein i kaffe farligt?

För att ge det korta svaret: nej. Att inta koffein genom att dricka kaffe är i allmänhet inte farligt för en genomsnittlig, frisk människa.

Väldigt många livsmedel är såklart farliga om de konsumeras i allt för stora mängder. Detsamma gäller givetvis kaffe och koffein.

Lindrig förgiftning efter 17 koppar kaffe

Enligt studier som Livsmedelsverket hänvisar till så kan du uppnå lindrig förgiftning när du fått i dig 20 mg koffein per kilo kroppsvikt. Väger du 60 kg kan du alltså nå detta tillstånd om du får i dig 1200 mg koffein.

En kopp vanligt bryggkaffe från kaffekokaren innehåller ungefär 70 mg koffein vilket då motsvarar 17 koppar kaffe. För energidryck hade du behövt dricka 6-7 stora burkar för att nå samma effekt.

Dödlig dos kräver starkare källor av koffein

Hur allvarlig förgiftning du utsätts för delas sedan gradvis in uppåt tills en nivå på ca 150 – 200 mg per kilo kroppsvikt som anses vara dödlig dos. Det motsvarar 128 koppar kaffe räknat på den lägre gränsen för en person som väger 60 kg.

Det blir således omöjligt att överdosera koffein genom kaffe till den grad att du uppnår dödlig dos även om du skulle dricka extrema mängder kaffe.

Skillnaden mellan kaffedrycker och bönor

Koffein i olika kaffebönor

Koffein löser sig väldigt lätt från den malda bönorna och töms ganska snabbt på den mängd koffein som finns i dem. Valet av bönor har en viss betydelse såklart men i annat fall handlar det främst om mängd kaffe som används för bryggning.

En espressokopp får snabbt samma mängd koffein som en vanlig stor kopp kaffe om samma mängd kaffebönor används. Det blir förvisso mer per volymenhet i espresson men det är för att den är mer koncentrerad.

Oavsett vilken bryggmetod du väljer kan du istället utgå ifrån att den största delen av allt koffein i bönorna kommer att tas tillvara på.

Således behöver du heller inte känna någon oro om du ska brygga kaffe genom en Delonghi espressomaskin eller om du väljer en mer klassisk bryggmetod.

Människor reagerar olika på koffeinintag

Ett måttligt kaffedrickande är inte alls farligt. Däremot kan somliga uppleva biverkningar av kaffe som andra inte alls upplever.

En stor orsak till detta är att kroppen vänjer sig vid koffein. Om du vant kroppen vid t.ex. 4 koppar kaffe före lunch krävs det minst den mängden för att få en verkligt uppiggande effekt.

Någon som normalt inte dricker koffeinhaltiga drycker kan reagera ganska kraftigt efter enbart 2 koppar kaffe även om biverkningarna normalt sett inte är farlig.

För mycket koffein kan leda till obehagliga biverkningar som

  • hjärtklappning
  • ångest
  • yrsel
  • magont/diarré
  • illamående.

Det är nog bäst att undvika, eller ta det väldigt lugnt med kaffedrickandet om du upplever biverkningar av det.

Det är vida känt att kaffe kan påverka ens sömn. Vissa får svårt att sova av att dricka kaffe flera timmar innan läggdags. Andra kan ta en kopp precis innan läggdags och ändå somna.

Har du problem att sova på kvällen och dricker kaffe under dagen, prova att ta sista koppen senast klockan 14-15. Du kan även prova att minska intaget något vilket ökar chansen att koffeinet inte stör din sömn.

Kan vara farligt för vissa människor

De flesta får inga biverkningar av kaffe. Däremot finns rekommendationer som avråder dig från att dricka för mycket av det, beroende på dig och din hälsostatus – till exempel:

  • Gravida kvinnor bör inte konsumera mer än 200 milligram kaffe om dagen. Detta motsvarar ungefär 2-3 koppar kaffe. Mer än så kan påverka fostret negativt.
  • Barn bör enligt Livsmedelsverket inte dricka kaffe alls. Detta då barn är känsligare och kan må illa av kaffet och i vissa fall hjärtklappning.
  • Om du har hjärt- eller kärlsjukdomar är det viktigt att du rådfrågar din läkare om ditt koffeinintag. Oavsett om du inte får biverkningar är det viktigt att vara säker.

Slutligen

Det är onödigt att gå runt och vara rädd för att dricka kaffe –  utan du kan med gott samvete avnjuta både vanligt kaffe som cappuccino och caffelatte.

Se bara till att lyssna på kroppen om du får obehagliga biverkningar av koffeinet. Kom ihåg att det krävs ofantliga mängder koffein för att kaffedrickandet ska innebära direkt livsfara.