Att välja en bra tältplats och lägerplats efter en lång dags vandring kan lätt bli jobbigt om terrängen inte samarbetar.
Det är inte ovanligt att många vandrare planerar i förväg och utefter karta tänker ut olika lägerplatser för olika dagar. Du kan även ha flera alternativ för en dag beroende på väder, hur långt du kommit och om någon plats inte visade sig fungera så bra.
Drömmen om den perfekta tältplatsen med bra utsikt och solnedgång är inte alltid det mest optimala. Vädret kan från ena dagen till en annan göra den perfekta tältplatsen till en rent ut sagt farlig lägerplats.
Det viktigaste är att vara trygg och säker samtidigt som du kan få bra sömn inför nästa dag. Ibland går det att kombinera med andra önskemål och ibland inte.
Faktorer som påverkar val av lägerplats
För att göra det lättare att hitta en bra lägerplats och tältplats hittar du här en sammanställning över faktorer att tänka på.
Du kan se det som hållpunkter när du planerar din vandring och funderar över bar platser att slå läger och resa tältet.
- Rättigheter & Skyldigheter
- Marktyp och närmiljö
- Sol
- Vind
- Närhet till vatten
- Högsta punkt
- Djurliv
- Eldning
Det första du ska fråga dig är dock var det är tillåtet för dig att tälta. Allemansrätten ger dig naturligtvis stora valmöjligheter men det betyder ändå inte att du kan slå läger precis var som helst.
Bland annat måste du välja en plats där du inte löper risk att störa markägaren. Slå till exempel inte läger i närheten av boningshus, eller på betesmark, planteringar eller mark där jorden brukas.
1 .Rättigheter & Skyldigheter
I Sverige har vi allemansrätten som ger oss rätt att tälta på de flesta platser under 24 timmar. Det finns dock rimliga undantag till dessa rättigheter som du måste känna till.
Vissa platser har tältförbud medan andra platser också har vistelseförbud.
- Privat mark nära boningshus – Vistelseförbud & Tältförbud
- Betesmark – Förbud att tälta då marken är känslig
- Planteringar som t.ex. åkermark – Vistelseförbud & Tältförbud
- Naturreservat – Normalt endast tillåtet på utmärkta tältplatser
- Nationalparker – Generellt förbud, kan finnas anvisade tältplatser
Generellt sätt finns det alltså väldigt många platser där du fritt kan vandra och röra dig i Sverige. Tältreglerna är generösa men det medför också skyldigheter om att respektera de få förbud som finns och lämna platsen på samma sätt som när man kom.
Vill du värna om den svenska naturen kan du passa på att plocka upp lite skräp som tidigare friluftsmänniskor råkat lämnat efter sig. Om alla är välvilliga till att plocka upp lite extra skräp som man själv inte orsakat får vi en fin natur och vi slipper att alla misstag samlas på hög.
2. Marktyp och närmiljö
Marktypen du söker för din lägerplats ska vara torr, plan, jämn och lagom mjuk.
Om det regnar kan fuktig mark vara svår att undvika men i torrt väder desto enklare. Observera dock att fukt kan ligga kvar sedan tidigare i vissa marktyper så undersök terrängen noga. Tält ska tåla lite väta underifrån men tåligheten varierar mellan olika modeller.
Se till att underlaget är så plant och jämnt som möjligt. Om det lutar riskerar man att vakna på sidan av eller vid foten av liggunderlaget.
Sedan ska naturligtvis kottar och pinnar städas bort. Undvik att placera vandringstältet ovanpå stenar och rötter som inte bara stör nattsömnen utan också sliter onödigt på tältbotten och liggunderlag.
Lagom mjuk mark är att föredra. Är det för hårt, som ett tunt lager jord på en klippa, blir det svårt att få ner tältpinnarna. Sitt- och liggkvaliteten blir också sämre. Väldigt mjuk mark som till exempel mossa kan innehålla eller dra åt sig fukt och dessutom dölja vassa stenar eller pinnar i sitt innanmäte.
Närmiljö
Närmiljön är också viktig. Att välja tältplats i närheten av ett vattendrag kan vara trevligt, men tänk på att vattensamlingar drar till sig kall luft och mygg.
Vattendrag som bäckar och åar kan snabbt öka i vattennivå vid nederbörd eller under våren när snön på bergstopparna smälter.
Reser du tältet exempelvis vid en sjö, försök då hitta en lägerplats några höjd- och längdmeter från strandkanten.
Om du vandrar och tältar utomlands är det även värt att påminna om tidvatten som kan påverka kustens vattennivåer mycket.
3. Sol och regn
Solsken gillar väl de flesta. Men direkt solljus mot tältet kan leda till att det blir olidligt varmt därinne. Välj morgonskugga om du är på vandring då det är finväder, speciellt på sommaren. Kvällssol rekommenderas dock, för pyssel och mys på lägerplatsen efter middagen.
Skulle du tälta på vinterhalvåret däremot, då dagarna är korta, kan morgonsol vara att föredra.
Regn är en annan fara man bör ha i åtanke även när prognosen för vädret inte sagt något. I många landskap kan vädret snabbt ställas om och regn dra in. Det är därför viktigt att välja en tältplats som inte är känslig för nederbörd.
Med tanke på att det kan komma regn under natten är det bra att undvika naturliga svackor som tältplats. Blåser det mycket kan det vara lockande att placera tältet i en grop och man kan lätt glömma att överväga hur det påverkas av nederbörd.
Om du vandrar i fjällmiljö fundera på hur regnet som tar sig ner från topparna påverkar din tänkta lägerplats.
4. Vind
Blåser det hårt ska du självklart söka en skyddad tältplats som ger lä. Ge dock akt på att hård vind kan orsaka nedfallande grenar. Inspektera träden ovanför lägerplatsen så att de inte ser alltför gamla och risiga ut.
Men vinden är inte alltid din ovän! En lättare bris vädrar ur ditt vandringstält, reducerar kondens och blåser bort oönskat sällskap som mygg, knott och andra flygfän.
Vid fjällvandring, då du befinner dig ovan trädgränsen, är väder och framförallt vind en viktig faktor att ha med i beräkningen. Här kan vindarna bli extremt starka och du behöver kompatibel utrustning i form av ändamålsenligt tält, stormlinor med mera. Då gäller också att planera lägerplatsen väl för att kunna söka lä om det behövs.
5. Närhet till vatten
Varma dagar är ett kvällsdopp förstås härligt. Utöver detta blir också matlagning, disk, tvätt, personlig hygien och eldsläckning så mycket enklare om du väljer en lägerplats med ett vattendrag i närheten.
Gör dock inte allt på samma ställe. Är det ett vattenflöde (som en bäck), placera då stationen för matlagningsvatten högst upp, och sedan disk, tvätt och personlig hygien i tur och ordning nedströms. Fel bakterier kan leda till magsjuka.
En sak till: om du slår läger havsnära behöver du ta hänsyn till ebb och flod, så att du inte plötsligt har tältet fullt av vatten.
6. Högsta punkt
Oavsett om du vandrar bland åsar eller i fjällen bland riktiga berg är det bra att ha i åtanke var den högsta punkten är om oväder drar in.
I just fjällandskapet kan vädret snabbt ställas om och att ha slagit väder på fel plats kan snabbt bli ett problem. Det är inte ovanligt att räddningsinsatser måste sättas in för att hjälpa friluftsmänniskor som underskattat hur vädret kan ställas om.
Även om du är väl förberedd och tränat för att vandra så är det inte smart att placera sin lägerplats på toppen av en bergsrygg. Om ett oväder med åska drar in har du onödigt hög risk för att blixten ska slå ner nära dig. Det är oftast mycket bättre att ha valt en lägerplats en bit ner på bergssidan.
7. Djurliv
I naturen finns djuren, så är det. På en vandring behöver man oftast mest hålla reda på smådjuren. Mygg trivs bäst i fuktmarker men kan hållas på visst avstånd med lite vind har vi redan sagt. Andra gulliga kryp man vill hålla avstånd till är fästingar och myror.
Undvik att resa tältet i högt eller halvhögt gräs där fästingar kan sitta och dingla. Håll också koll på närbelägna myrstackar och eventuella myrstigar om du inte vill ha objudna gäster.
Många stränder i södra Sverige är naturskyddade områden då de är viktiga delar i fågellivet där. Normalt sätt är det förbjudet att tälta på många områden men ha alltid i åtanke att inte störa eventuellt djurliv.
8. Eldning
Mys vid lägerelden? Ja! Men se alltid till att det går att elda säkert och ha vatten tillhands. Före, för att fukta marken runt eldstaden, och efter för att släcka.
Kolla med allemansrätten hur det står till med rätten att göra upp eld och var noga med att det inte råder eldningsförbud. Tältet bör inte heller placeras nära eldstaden eftersom tältduken kan ta skada av hoppande glödbitar.
Detsamma gäller sovsäckar och uppblåsbara liggunderlag. Elda endast på säker plats, gärna i en befintlig eldstad.
Färdiga lägerplatser
I vissa områden längs ordnade vandringsleder finns färdiga lägerplatser som du som vandrare kan nyttja.
Dessa iordningställda tältplatser kan vara utrustade med diverse bekvämligheter som vindskydd, eldstad, ved och toalett. Ibland kan det behövas ett kort för att använda dessa stationer.
Några tips till slut
Börja sökandet efter tältplats i god tid. Om du planerar väl slipper du obehagliga överraskningar och din vandring blir en njutning för kropp och själ, som det var menat.
Var extra noga om du ger dig ut på höst eller vår då mörkret faller tidigare. Att resa tält utan tillräckligt med ljus är tålamodsprövande och rörigt.
Om du ännu inte köpt något tält kan du titta närmare vandringstälten som är bäst.
Ett nytt tält kan ge nya utmaningar vid montering så träna gärna flera gånger innan du ger dig iväg. Det är stor skillnad på att i lugn och ro montera ett tält i trädgården jämfört med att stressa i skymning när ett oväder är på väg in.
På samma sätt är det väldigt bra att ha stenkoll på din packlista för vandringen. Se till så du vet hur allt ska packas och var du hittar det som behövs.