Laga uppblåsbart liggunderlag i naturen

Har olyckan redan varit framme? Befinner du dig på vandring i skog och mark för att njuta av vår underbara natur bara för att upptäcka att ditt uppblåsbara liggunderlag läcker?

Ta några djupa andetag! Det går förmodligen går att reparera. Det första du behöver göra är att lokalisera läckan för att sedan kunna laga hålet och säkra nattsömnen.

Lokalisera läckan eller punkteringen

Blåsa upp liggunderlagBörja med att säkerställa att det verkligen rör sig om en läcka och inte att något annat är problem som sekundär ventil som släppt.

Om du är säker på att det faktiskt rör sig om en läcka behöver du hitta var skadan är. Det kan vara svårt om du är ute i naturen och inte har tillgång till alla redskap i hushållet

Ett sätt är att försöka sänka ner liggunderlaget i vatten och trycka ut luft och se om du hittar var det bubblar. Det kräver förvisso en lite större samling vatten men har du nära till en sjö kan det vara ett sätt.

Den klassiska metoden att spraya en blandning av såpa och vatten för att se var det bildas såpbubblor fungerar också bra men inte säkert du har det att tillgå.

Rent fungerar fungerar klart mycket sämre även om det kan hjälpa dig att hitta det. Se dock till och inte slösa på vatten du inte har råd att spendera.

Att blåsa upp och trycka ut luft för att försöka hitta var hålet är med handen är den långsammaste metoden men också det många tyvärr måste vända sig till.

Det finns några delar av liggunderlaget som är värt att titta närmare på om du inte hittar det som du kan läsa om här nedan.

Ventilerna

Även om du redan konstaterat att du inte slarvat vid stängningen av ventilerna kan de vara trasiga eller skadade. Sänk ner dem i vatten och se om några luftbubblor dyker upp.

Gamla lagningar

Om ditt uppblåsbara liggunderlag har lagningar sedan tidigare kollar du upp dem först. Gör en liten grop i madrassen med fingrarna, med lagningen i botten, och fyll på med vatten. Tänk på att om den gamla lagningen är lite rynkig kan lite luft fastnat i något veck. Vänta därför på kontinuerlig bubbelström innan du konstaterar läcka.

Hela liggunderlaget

Nu får du metodiskt gå igenom ditt liggunderlag om du fortfarande inte hittat punkteringen. Genom att mixa vatten med tvål eller diskmedel kan du skapa en tvålblandning som kan hjälpa dig hitta hålet.

Ett väldigt litet hål ger ifrån sig små mängder luft, så när du strukit på tvålblandningen kan bubblorna vara små och ge sig till känna långsamt. Prova med olika tjocklek på tvållagret och ha tålamod. En svamp kan passa att applicera med.

Laga skadan

Lagningskit för uppblåsbara liggunderlag från Exped
Exempel på lagningskit till uppblåsbara liggunderlag från Exped

Förhoppningsvis har du varit förutseende och tagit med dig ett lagningskit. Bäst är om det följde med när du köpte liggunderlaget så att du kan följa de instruktioner och lagningsmetoder som tillverkaren förespråkar.

Det kan vara viktigt att laga enligt instruktionsbladet om du vill att garantin fortfarande ska gälla.

Har du egna lagningslappar och lim men inga instruktioner, tänk på följande:

 • Töm ur luften.
 • Rengör och torka torrt. Lagningslappar fäster dåligt på smuts och fukt. (Alla material tål dock inte alkohol som rengöringsmedel.)
 • Slipa inte i onödan. Om ett litet sandpapper har medföljt ska det bara användas med försiktighet runt hålet.
 • Lim. Minimala hål kan tätas med enbart ett bra lim, men om du är osäker använder du både lim och lagningslapp för bäst lagning.
 • Jämnt och tätt. Lagningslappen måste sluta helt tätt om den ska fungera. Stryk försiktigt på den och jämna ut och låt torka under tryck.

Om du inte har lagningslappar och lim med dig kanske du ändå har packat ner vävtejp (kallas också gaffa- eller silvertejp). Med lite tur kan en sådan provisorisk lagning faktiskt fungera.

Att laga liggunderlaget med t.ex. silvertejp är just endast provisoriskt och du bör inte förävänta dig något långvarigt resultat.

Förebyggande tänk

Sist kommer vi till lite förebyggande tänk, vilket kanske inte är så dumt om du är i packningsfasen inför vandringen när du läser det här och inte alls befinner dig i vildmarken inför fullbordat faktum.

 1. Ta alltid med ett lagningskit till ditt uppblåsbara liggunderlag, helst tillverkarens egna med instruktioner.
 2. Ta med reservdelar till ventilerna om de skulle fallera.
 3. Följ tillverkarens skötselråd när du hanterar din utrustning.
 4. Tänk på att inte utsätta ditt liggunderlag för stark värme – sol eller eld – då det kan bildas övertryck.
 5. Se upp med gnistor från eldstaden.
 6. Tänk på var du lägger liggunderlaget och vilken yta som är under. Vassa klippkanter kan snabbt skära hål även på väldigt bra liggunderlag och är en onödig risk att ta.