Termos – Bäst i Test

Bästa Termosen

Termosen är den självklara produkten för dig som vill ta med dig kaffe eller varmchoklad hemifrån på vintern. Men termosen är också väldigt bra på att hålla kyla under sommaren och är helt enkelt ett perfekt tillbehör för de allra flesta utflykter, stora som små!

Men vilken termos håller värmen bäst och vilken har en konstruktion som inte läcker? Vi går igenom de bästa termosarna och listar de modeller som fått bäst i test.

En termos är ingen dyr investering så det finns ingen anledning att inte satsa på någon av de bästa modellerna för att investera i något som man kan använda väl i många år.

Thermos Light & Compact – Bäst i test

Thermos Light & Compact
 • Bäst i test när Testfakta testade termosar
 • Bästa Termosen när Råd & Rön testade
 • Mycket bra värmeisolering
 • Bäst stöttålighet och användarvänlighet
 • Finns i flera storlekar

Priser för Thermos Light & Compact

388 krTill Butik
 • Gratis frakt över 500 kr
 • Öppet köp i 365 dagar

Produktbeskrivning

Thermos Light & Compact är en termos som varit med ett tag men modellen är framtagen av det dominerade märket Thermos som inte helt oväntat tillverkar termosar.

Just Thermos Light & Compact blev testvinnare när Råd & Rön testade produkten redan 2010 och när Testfakta gjorde ett omfattande test av termos under 2017 så blev modellen bäst i test igen.

Testfakta gjorde ett omfattande test där testade värmestabilitet, stöttålighet och användarvänlighet. Denna termosen var enklast att använda, hade bäst stöttålighet och bäst värmeisolering. Det är alltså en termos som slog de andra termosarna i alla deltester.

Som exempel hade kokhett vatten en temperatur på 95 grader efter en timme och 60 grader efter ett dygn. Detta uppmättes i rumstemperatur på 20 grader men även när man sänkte temperaturen till minus tio grader för att motsvara en kall vinterdag så blev uppmätningen 94 grader efter en timme och 52 grader efter ett dygn. Endast en annan termos presterade likvärt här.

Korken på Thermos Light & Compact är automat-typ och skruvas alltså endast av om du ska fylla på eller hälla ut allt innehåll.

Thermos Steel King – Liten kundfavorit

Thermos Steel King 0,47l
 • Samma tillverkare som testvinnaren hos Testfakta
 • Bra betyg från konsumenter
 • Rejäl skruvkork utan klick-funktion
 • Bra värmeisolering och hög kvalitet
 • Finns i en mindre och en större storlek

Priser för Thermos Steel King 0,47l

229 krTill Butik
 • Gratis frakt över 800 kr
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Thermos Steel King är en serie termosar från testvinnande tillverkaren Thermos. Här återfinns vanliga termosar, mattermosar och även denna mindre termosen på 0,47 l i volym som blivit en klar kundfavorit.

Just volymen gör att du har två rejäla koppar kaffe eller annan varm dryck att ta med dig vilket i många fall räcker långt för en person.

Kunder som provat modellen berättar om en hög byggkvalitet, bra värmeisolering och en rejäl skruvkork som gör att modellen kommer antagligen hålla i all evighet. Just skruvkorkar gör att läckage är ett icke-problem och samtidigt finns där ingen risk att någon klick-lösning går sönder med tiden.

För dig som vill ha en större termos finns det även större modeller upp till 1,2 liter i just Thermos Steel King serie.

Stanley Classic Vacuum Bottle – Klassisk termos

Stanley Classic Vacuum Bottle 1l
 • Klassisk modell med smart design
 • Finns i flera storlekar från 0,47 l till 1,9 l
 • Populär modell bland konsumenter
 • Pålitlig skruvkork som håller länge

Priser för Stanley Classic Vacuum Bottle 1l

569 krTill Butik
 • Gratis frakt över 800 kr
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Stanley Classic Vacuum Bottle är en klassisk termos som är populär modell bland många friluftsmänniskor. Denna termos har varit med i spelet ett bra tag men det är inte konstigt då den har en väldigt bra byggkvalitet.

Termosen var med i testet hos Testfakta men placerade sig inte i topp 3 placeringarna av de termosar som testades. Det klagades lite på handtaget som inte var bra att använda vid upphällning. Det är däremot inte självklart att handtaget är tänkt att användas vid upphällning vilket såklart kan vara förvirrande.

Modellen har dock väldigt bra värmeisolering vilket både testet och kundrecensioner skvallrar om. Det är inga problem att låta termosen hålla varmdryck i upp till 24 timmar.

Termosen finns i flera olika storlekar och även större modeller på upp till 1,9 liter förekommer. Perfekt för dig som känt behovet av en stor och bra termos att med sig.

Stabilotherm Steel Thermos

Stabilotherm Steel Thermos
 • 2:a i testet hos Icakuriren
 • Unik färgglad design på termosen
 • Bra värmeisolering
 • Ett bra grepp och 5 års garanti
 • Svensktillverkad

Priser för Stabilotherm Steel Thermos

211 krTill Butik
 • Gratis frakt över 500 kr
 • Öppet köp i 30 dagar
289 krTill Butik
 • Gratis frakt över 395 kr
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Stabilotherm Steel Thermos sägs vara en okrossbar termos med en väldigt bra stöttålighet. Modellen känns enkelt igen med sin unika design som går att få i olika färger.

I testet hos Icakuriren så testade de 10 olika termosar och på andraplats kliver just Stabilotherm Steel Thermos in med väldigt bra värmeisolering, ett bra grepp och har 5 års garanti.

En nackdel med modellen var att det var svårt att utläsa om modellen var stängd eller öppen. Termosen hade även en tendens att droppa lite efter att den stängts. Detta är dock inte samma sak som läckage utan innebär att där kan finns lite vätska kvar i korken som inte rinner tillbaka efter att man stängt.

Modellen finns att få i två storlekar om 0,5 liter och 0,7 liter. I testet hos Icakuriren var det den större modellen som testades.

Som en fotnot kan det vara värt att nämna att Stabilotherm är ett svenskt varumärke som sedan 1984 tillverkat termosar i Sverige.

Tips vid köp och val av termos

Det finns några snabba tips som kan vara bra att känna till när man ska köpa termos. Efter att vi gått igenom flera tester och läst kundrecensioner så har vi några punkter med tips som vi gärna delar med oss av.

 • Värmeisolering – Även om där är en tydlig skillnad mellan den bästa och sämsta termosen så finns det många väldigt bra modeller som kan hålla dryck varmt i upp till 24 timmar.
 • Storlek – För att drycken ska hålla sig varm (eller kall) länge så är det bäst att hela termosen fylls. Välj därför en storlek på termosen som du kan fylla och använda. 0,5 liter ger 2 stora koppar medan 0,7-1 liter ger 3 och 4 stora koppar med dryck.
 • Användningsområde – Att ta med sig varm dryck till en fika med familjen kräver kanske en stor termos och man behöver inte tänka mer på det. Ska man dock ta med mycket dryck själv som ska drickas över en längre tid vid flera tillfällen så ger två mindre termosar ett bättre resultat (beskrivs i detalj här nedan)
 • Munstycke – Klicklösningar för att öppna termosen är en populär teknik som används i fler termosar. Många kunder visar dock att de hellre har en skruvkork. Vissa skruvkorkar skruvas av helt, andra skruvas ett varv för att öppna upp så man kan hälla ut dryck utan att ta av korken helt. Klick-lösningar som börjar strula släpper ut mer värme och kan leda till läckage.

Värmeisolering viktig detalj för termosar

Termosen är en gammal uppfinning och fungerar idag på samma sätt som förr. Genom en konstruktion av dubbla väggar och vakuumkammare runt hela termosen så uppnås optimal värmeisolering då vakuum inte leder värme.

Vakuum kan däremot inte skydda mot värmestrålningen och här finns det olika tekniker med glansig och blank behandling av insidan av termosen så att så mycket av möjligt att detta studsar tillbaka vilket gör att vätskan behålls varm under så lång tid som möjligt.

Den svagaste länken på en termos är därför mynningen där vätska hälls i och ut. I de flesta termosar är detta dock inget hinder från att hålla kaffe eller varm choklad varmt nog att avnjutas många timmar senare. Men korkens värmeisoleringsförmåga ha stor betydelse och hur mycket värme som släpps ut när man häller upp dryck.

Här kan det enkelt skilja ett par timmar mellan sämre och bättre termosar.

När Testfakta gjorde sitt test med 10 olika termosar så var ett deltest att hälla i kokhett vatten för att sedan göra mätningar efter 1 timme och efter 24 timmar. Efter den första timmen skiljde det endast 2 grader mellan den bästa och sämsta termosen efter en timme. Den bästa Thermos Light & Compact hade 95 grader och den sämsta termosen uppmätte 93 grader här.

Tittar man däremot på hur skillnaden såg ut efter 24 timmar så skiljer det 12 grader från 60 grader ner till 48 grader. Här blir det tydligt att det finns skillnader mellan termosar och varför det kan vara smart att lägga på en liten peng för att få en bra modell.

Det är dock lätt att resonera som så att du aldrig kommer vänta i 24 timmar och det stämmer för de flesta. Men ibland vill man öppna termosen flera gånger och ibland vill man ta sista slurken flera timmar efter att man hällt upp det. I sådana scenarion är det väldigt viktigt att ha en bra termos.

Snabbt kallt efter att man tagit första koppen

Från det tillfälle man hällt upp den första koppen från termosen så kommer resterande innehåll snabbt att tappa temperatur. Det förklaras enkelt med att volymen som du hällt upp i koppen för att dricka ersatts med luft.

Helt plötsligt är där en luftkammare i termosen som har en temperatur som motsvarar luften. Inomhus blir det alltså runt 20 grader men utomhus på vintern kan det lätt vara minus 10 grader i luften. Det som händer inuti termosen är att temperaturen mellan dryck och luft jämnas ut. Termosen skyddar bara värmen från att komma ut och kylan från att komma in men om båda är inuti har termosen ingen effekt.

Om du vet med dig att du ska vara borta ett tag och kanske vill dricka en kopp kaffe efter 3 timmar, en annan efter 5 timmar och en sista efter 7-8 timmar. I ett sådant fall kommer sista koppen garanterat inte vara varm och det spelar ingen roll vilken termos du har så länge modellen inte skulle kunna krympa för att passa det mindre innehållet.

Den enda lämpliga lösningen här är att köpa 2 termosar istället. Istället för att köpa en stor termos på 1 liter att dela på som familj/par, köp 2 eller 3 stycken termosar som rymmer 0,5 liter. Det kommer även passa sig väl vid utflykter när halva skaran önskar varm choklad och den andra kaffe.

Materialets betydelse

Termosar tillverkas normalt sätt av rostfritt stål för att hålla nere materialkostnaden men det är inte omöjligt att vissa dyrare modeller använder glas i kombination. Glas har flera fördelar att använda i en termos men det minskar också hur stöttålig modellen är.

Vakuumeffekten och den glansiga ytan är något de flesta termosar använder sig av och det gäller så väl billigare som dyrare varianter.

Stöttåliga termosar kan vara tyngre då de ofta har en tjockare konstruktion av metall och något som kan lämpa sig extra väl för vissa användare.

Skruvkork – Enkelhet är ibland bäst

Många termosar har problem med läckage och det är mindre roligt när man befinner sig i en bil eller någon annanstans när kaffet inte bara spills ut utan faktiskt blöter ner någon.

En klassisk skruvkork har visat sig vara det säkraste kortet för termosar men inte nödvändigtvis det bästa. En skruvkork där du måste skruva av hela korken för att sedan hälla upp gör att det inte uppstår någon osäkerhet när den är öppen eller stängd.

Det är heller inte så att där är något mellanläge där lite dryck kan finnas kvar i korten och som kan rinna ut efter att man faktiskt stängt den. Problem som dessa är vanligare än vad man kan tro och försvinner helt om du väljer en modell med skruvkork.

Nackdelen med skruvkorken är att du släpper ut mer värme än vad du hade behövt göra med en smartare lösning.

Test & Källor

Här nedanför listar vi de test och källor som vi använt oss av för att kunna presentera de bästa termosarna här på sidan.

 • 8 Termosar testas inför hösten – 2017 – Testfakta
  Testfakta testar 8 olika modeller av termosar. Vi ställer oss lite frågande till vilka termos som valts ut då testvinnaren är en populär produkt som ställs mot någon dyrare och sedan billiga termosar från Ica och Clas Ohlson. Thermos Light & Compact gick ut som vinnare i testet med bra värmeisolering, bra stöttålighet och lätt att använda hamnade på 4,4 i betyg av 5 möjliga. På andra plats återfinns en billig termos från Ica, nämligen Ica Cook & Eat Termos. Denna hade också bra värmeisolering och klarar sig bra tack vare en skruvkork. På tredjeplats hittar vi Asaklitt från Clas Ohlson. Detta är också en billig termos som i testet presterar helt okej men tittar man på kundomdömen hos Clas Ohlson själv finns där mycket kvar att önska på modellen.
 • Test av termosar – 2013 – Icakuriren
  Icakuriren testar tio olika termosar med ett intressant resultat. Termosarna förvärmdes med varmt vatten och sedan lästes temperaturen av efter 1, 2 och 4 timmar utan att korken öppnas. Sämst värmeisolering hade modellerna från Ikea och Jula som båda är riktigt billiga termosar. Bäst i test blev modellen FBB från Thermos som är en tillverkar som har flera toppresterande termosar. På Andraplats i testet hittas Stabilotherm ståltermos med 0,7 liter volym. Modellen håller värmen bra och hade ett bra grepp och hela 5 års garanti. Nackdelarna var att det var svårt att se om skruvkorken var öppen eller stängd och att den droppade lite.
 • Prisjakt – 2018
  Prisjakt har använts för att säkerställa att de termosar som fått bäst i test fortfarande säljs. Många tester av termosar har modeller som försvunnit från marknaden och dessa går således inte att lyfta fram eftersom möjligheterna att köpa dem är dåliga eller existerar inte. Prisjakt är även ett bra sätt att hitta vilka modeller som är mest populära och som fått bra betyg av konsumenter.