Har du någon gång provat vandra med en felpackad ryggsäck inser du snabbt hur besvärande det kan vara. Vi tittar närmare på hur du kan packa din vandringsryggsäck på ett smart sätt.
Det första problemet som kan uppstå är att utrustning är packad i fel ordning. Du vill inte behöva tömma ryggsäcken för att komma åt en skaljacka eller mat. Samtidigt är det viktigt med en bra balans för att ryggsäcken ska sitta bra.
Som du säkert förstår är valet av en bra vandringsryggsäck viktigt för att du ska få plats med all utrustning men också för att du inte vill ha en för stor ryggsäck för ändamålet.
Grundregler för att packa ryggsäcken bra
Det finns ett antal grundregler för att lyckas bra med packningen av ryggsäcken inför vandring men också i andra sammanhang.
Grundreglerna tar dig långt och du kan arbeta utefter dem för att sedan få en personlig anpassning som passar dina önskemål.
Du kan utgå från packlista till vandring för att få en bättre uppfattning om allt som kan tänkas behöva få plats i ryggsäcken.
Tung utrustning nära ryggraden
En generell grundregel är att packa allting som är tungt nära ryggraden och ovanför höften. Ett klassiskt exempel på detta är tältet och matlagningsutrustning som ofta väger en del.
Dels vill du att det tyngre ligger nära ryggplattan men också centralt i ryggsäcken. Det gör att det är mycket lättare att balansera och ryggsäcken kommer följa dina rörelser mycket bättre.
Många stora vandringsryggsäckar går ner långt och då vill du undvika att lägga tyngre utrustningen i botten av ryggsäcken. Detta utrymmet kan med fördel användas för sovsäcken eller liggunderlaget i så fall. Det är också utrustning du inte behöver använda förrän du slagit läger och varför de lättare kan läggas där.
Förutom bättre balans så bidrar denna grundregel även till att axlar och rygg avlastas och vandringen blir mer bekväm.
Stort men lätt i botten
Som sagt är tricket att placera lättare saker i botten. Men det bör också vara sånt du inte behöver under dagen. Bäst i botten är det att ha sovsäcken och liggunderlaget. Stora, otympliga men relativt lätta delar av ditt bagage.
Sidofack för ombyten & mindre lätta prylar
Hela ryggsäcken görs sällan upp av ett enda stort fack och på sidorna är det vanligt att det finns separata sidofack som är lätta att komma åt.
Här är det perfekt att förvara ombyten som du kan tänkas vilja snabbt komma åt under dagen. Exempelvis en skaljacka om blåsten börjar komma men även ditt regnställ eller en tjockare tröja.
Fördela vikten jämt
Se till att inte majoriteten av dina saker råkar hamna på ena sidan. Fördela vikten symmetriskt så du inte får slagsida när du står upp med vandringsryggsäcken på.
Hitta lätt med packpåsar
Dela gärna upp packningen i packpåsar. Väljer du olika färger på påsarna som grönt för underkläder, gult för underställ och så vidare är det lättare att hålla ordning och hitta vad du söker i ryggsäcken.
Se till att åtminstone några av packpåsarna är vattentäta för extra underkläder och underställ som du verkligen inte vill ska bli blöta och fuktiga under vandringen. Det kan även vara en god idé att lägga sovsäcken i en vattentät packpåse. Ingen vill gå och lägga sig i en fuktig sovsäck på kvällen.
Mat och kök högt upp
Både mat och kök är lite tyngre att bära med sig. Och du kommer garanterat behöva dem under dagen när du stannar för lunch och fika. Lägg dem därför närmre toppen av ryggsäcken så du lätt kan komma åt dem.
Topplocket för småsaker
I topplocket är det också lämpligt att förvara små saker du lätt vill komma åt som kartan, kompassen, ficklampa, powerbank, solglasögon, första hjälpen kit m.m.
Vissa saker kan du fästa på utsidan av ryggsäcken. Men undvik att hänga på för mycket eftersom det lätt gör ryggsäcken klumpig och du riskerar att fastna i grenar och buskar. Dessutom finns risken att du tappar det du hängt utanpå.
Videos för att packa rätt
Att illustrera packningen genom en video är allt underlättande vilket bl.a. Naturkompaniet gjort i en kort video som tar upp det viktigaste.
Även Lundhags har tagit fram en bra video som går igenom grundreglerna för en bra packning med personliga tips och preferenser.
Även Martin på Astro Sweden visar hur packning går till en lite mer ”otymplig” ryggsäck som inte går att öppna lika stort som vissa modeller. Det ger också en bättre bild på hur snabbt och oförlåtligt en felpackning kan bli.
Provpacka innan avfärd
Det finns mycket utrustning du behöver ha med dig på vandring och då speciellt om du ska vara borta flera nätter. Gå igenom utrustningen och provapacka den flera gånger så du lär dig var allt ska ligga.
Börja med att sprida ut allt du tänkt ta med dig på golvet så du får en överblick. Finns det något du kan undvara? Eller är det något du har glömt? Provpacka sedan vandringsryggsäcken. Sätt på dig den och känn hur vikten känns på kroppen och se till att ryggsäcken sitter bekvämt och välbalanserat.
Om du ska vandra och vara borta flera dagar är det bra att träna inför vandringen så du dels klarar de fysiska ansträngningarna men också att du vänjer dig med att bära ryggsäcken. Passa på att packa ryggsäcken som om du skulle varit borta länge även för träningsvandring.
Hur stor vandringsryggsäck behöver jag?
Det beror på vilken typ av vandring du ska göra. Ska du vandra på dagsutflykter från en basstation? Då behöver du bara en dagsryggsäck med saker för dagen som exempelvis innehåller regnkläder, matsäck, termos och vattenflaska, förstärkningsjacka, första förband-kit, karta och kompass. Resten lämnar du i stugan eller tältet som du utgår ifrån.
Ska du däremot vandra mellan flera olika vandringsstugor behöver du en större ryggsäck som också härbärgerar kläder, toalettartiklar och sovsäck samt eventuellt mat beroende på hur du planerat din vandring.
Slutligen, om du ska vandra och sova ute i naturen under en vecka behöver du en ryggsäck som också klarar vandringstält, liggunderlag, sovsäck, mat, stormkök och andra förnödenheter.
Den bästa vandringsryggsäcken lämnar inte mycket eller inget utrymme över när du packat den. Att välja en ryggsäck som rymmer 80 liter när du endast behöver 50 liter är inte optimalt även om det tills viss mån går att komma undan med.
Avlasta rygg och axlar
För att orka bära all din packning flera mil om dagen i varierad terräng är vandringsryggsäckens bärsystem viktigt för att avlasta kroppen.
Låt höftbältet vila på höften så att benen och höfterna bär tyngden. Det är lätt hänt att höftbältet hamnar runt midjan. Där gör det ingen nytta.
Axelremmarna bör ha kontakt med kroppen hela vägen. Spänn åt så de passar din rygglängd.
Justera bröstremmen. Den fördelar belastningen på överkroppen och håller fast axelremmarna.
Vandringsryggsäcken ska sitta stabilt och bekvämt på ryggen. Det ska nästan kännas som om den är en del av dig. Ungefär 60-70 procent av vikten ska vila på höften och resterande på dina axlar.
Undvik glapp mot skuldra, axel och bröst genom att justera alla remmar. Om den får dig att vackla omkring och tappa balansen behöver du packa om så tyngdpunkten hamnar närmre kroppens egen naturliga tyngdpunkt.
Tips för att minimera vikten
Tänk på vikten när du köper utrustning. Det är tungt nog att bära runt på mat, kläder och andra förnödenheter. Om utrustningen dessutom är onödigt tung kan det göra vandringen påfrestande. Välj lätta varianter om du köper nytt.
En etablerad tumregel är ”3 för 3” vilket innebär att ryggsäck, sovsäck och tält tillsammans ska väga tre kilo.
Enligt ett annat expertråd rekommenderas att vikten på den fullpackade ryggsäcken inte överstiger en tredjedel av den erfarne vandrarens kroppsvikt. En fjärdedel av den oerfarne vandrarens kroppsvikt.
Det är lätt att luras att välja en stor ryggsäck för att man får plats med mer. Men det betyder så klart att du också måste bära mer. Välj även förstärkningsjacka, sovsäck, regnkläder och tält i så lätta och smidiga material som möjligt.