Skära kött

8 Tips för att skära upp eget kött

Det finns både bra och dåliga sätt att skära upp kött på. Det finns också olika verktyg och metoder för att skära kött. I denna guide går vi igenom hur du skär köttet själv på rätt sätt.

Tips 1: Skär köttet åt rätt håll

Enkelt uttryckt man kan man säga att alla typer av kött skiljer sig åt och bör av denna anledning hanteras på olika sätt.

En utmärkt regel innan du sätter igång är att kolla i vilken riktning köttets muskelfibrer går. Köttet ska nämligen skäras tvärs över muskelfibrerna för att det ska bli så lättuggat som möjligt. Att skära längs med fibrerna gör att köttet blir segt och svårtuggat.

En flankstek blir till exempel fyra gånger så seg om den skärs längs med fibrerna i stället för rakt av och generellt sett kan man säga att ju kraftigare muskelfibrer desto viktigare är det att identifiera dem innan du sätter igång att skära köttet. För vem vill äta segt kött?

Tips 2: Använd rätt kniv

Skära kött med kockknivKökets olika knivar har alla sitt eget användningsområde. En kockkniv är en allroundkniv som kan användas för många råvaror. Kockkniven har ett brett blad som sitter högt upp så att man inte slår i skärbrädan när man hackar.

För att kniven ska hållas i gott skick och fortsätta att vara vass bör den skötas med omsorg:

  • kör inte kockkniven i diskmaskin
  • använd skärbrädor i trä eller plast som är skonsamma mot eggen
  • slipa knivarna regelbundet
  • ta bort eventuella rostfläckar med ett poler-gummi
  • förvara kniven i block eller på list hellre än i låda.

Tips 3:  Låt köttet vila

Låt köttet vila innan det skärs uppHar du tillagat större köttstycken i ugn eller på indirekt värme ska du låta det vila innan du skär upp det.

Oxfilé, entrecôte och rostbiff är exempel på hela köttbitar som mår bra av att viras in i aluminiumfolie och lämnas i 15 – 20 minuter innan det skivas. När köttet vilar stabiliseras proteinerna vilket i sin tur gör att köttsaften stannar kvar i köttet när det skärs upp. Dessutom blir färgen snyggare om köttet lämnas ifred en stund innan det skivas.

Tänk på att köttets innertemperatur stiger under tiden som det vilar. Ta ut köttet 1 – 2 grader under önskad temperatur för mindre bitar och upp till 3 – 4 grader för större styckningsdetaljer.

Tips 4: Använd skärmaskin

Skära kött med skärmaskinSkärmaskinen är ett ypperligt verktyg eller snarare köksmaskin som kan användas för att skära upp allt ifrån bröd till kött.

Att skära upp väldigt tunna bitar kött är svårt med en vanlig kockkniv och det är här skärmaskinen skiner som mest. Möjligheten att skära upp tunna bitar till pålägg, snacks eller buffé.

Skärmaskiner finns i olika prisklasser och med en rad olika funktioner. Med hjälp av en skärmaskin är det möjligt att skära perfekt tunna skivor av kött som rostbiff, korv, skinka och charkuterier.

Bland de bästa skärmaskinerna sett till tester finns det flera prisvärda alternativ för dig som endast tänkt använda skärmaskinen ett par gånger i månaden eller mer sällan.

Tips 5: Tranchera helstekt kyckling, julskinka och stek

Tranchera köttAtt tranchera innebär att köttet skärs upp i riktigt tunna skivor, så tunna som bara ett par millimeter. För ett bra resultat används med fördel en trancherkniv. Trancherknivar kallas i dagligt tal för förskärare. Att tranchera vid bordet är mycket socialt och ett trevligt sätt att servera måltiden.

Vill man inte tranchera vid bordet går det att i förväg skära upp ett antal skivor men lämna en del av steken hel. Använd även en tranchergaffel så blir det lätt att hålla steken på plats när den skärs upp.

Tips 6: Använd olika skärbrädor

Se till att du använder olika skärbrädor för olika råvaror och håll skärbrädorna rena från bakterier.

Att skära upp tillagat kött är klart bättre än ej tillagat kött då det finns risk för bakterier som t.ex. salmonella som kan sprida sig till salladen. Därför är det bra att särskilja på kött och grönt när du använder skärbrädor i köket.

På samma sätt är det viktigt att skilja på tillagat kött och rått kött. Nötkött som kan ätas rått är betydligt mer förlåtande här jämfört med t.ex. kyckling och griskött som är klart med riskabelt med tanke på bakterier.

Satsa på bra skärbrädor som du kan särskilja enkelt. De bästa skärbrädorna i plast har normalt sett markeringar i märke eller färg för att göra detta lättare för dig.

Tips 7: Skära ankbröst

För att ankbröst ska bli så mört som möjligt ska det skäras på snedden, lite diagonalt på bredden. Tänk ungefär som när du skär brödskivor från ett avlångt bröd.

Tips 8: Skära entrecote

Kanske har du någon gång köpt en hel bit entrecôte men är osäker på hur du ska gå vidare. För att köttet ska bli saftigt och gott ska det skäras i tjocka skivor. För bästa resultat ska köttbitarna nämligen stekas eller grillas på hög värme. Skär inte bort fettet innan stekning! Fettet gör köttet extra smakrikt.