Rengöring av skärbräda

Så håller du dina skärbrädor rena

Ett måste i köket är en uppsättning av kvalitativa skärbrädor. En bra skärbräda gör inte bara matlagningen smidigare, utan den förlänger även livet på dina knivar och är ofta en snygg detalj på köksbänken.

Du bör satsa på flera skärbrädor i olika storlekar och material eftersom det finns modeller som passar olika bra för olika saker. Genom att använda separata skärbrädor för särskilda livsmedel minskar du också risken för korskontaminering.

I den här guiden kan du läsa mer om fördelarna med de olika materialen, om det är något material du ska undvika och också hur du tar hand om dina skärbrädor på bästa sätt.

Välj rätt skärbräda för rätt uppgift

Skärbrädornas uppgift är att fungera som underlag för de råvaror du behöver skära, hacka, strimla eller dela under matlagningen. En snygg modell kan dock lika gärna användas som dekorativ bricka eller uppläggningsfat, vilket ger dem flera användningsområden.

Skärbrädor för kött och fågel
En bra tumregel är att inte blanda skärbrädor som används för fisk och fågel med vegetariska livsmedel som inte ska tillagas. På så sätt minskar du risken att bakterier letar sig in i salladen.

Fundera därför på vad du behöver för typ av skärbräda och vilka egenskaper som är viktigast. Ska den vara funktionell och lätt att rengöra eller ska den även kunna fungera som en snygg inredningsdetalj i köket?

En annan viktig sak att tänka på när du ska köpa en ny skärbräda är att inte tumma på kvaliteten. Genom att välja en skärbräda av hög kvalitet håller du dina köksknivar fina ännu längre eftersom de är tillverkade av material som inte skadar eggen eller gör kniven slö. Även om att slipning av köksknivarna ingår i skötseln vill du inte slita ner eggen för snabbt.

Är det viktigt att skärbrädan ska vara skonsam mot dina knivar finns det egentligen bara två material att välja mellan – trä och plast. En stenskärbräda är alldeles för hård för knivens egg och passar därför bättre för dekoration eller servering.

Om du är intresserad av att köpa en bra skärbräda så bör du titta närmare på de bästa skärbrädorna enligt tester.

Rengöring av skärbrädor av trä eller plast

När du väl har bestämt dig för vilken skärbräda du ska satsa på är det viktigt att veta hur du ska rengöra och vårda den för att den ska hålla sig fin så länge som möjligt. Detta gäller såklart även för dina nuvarande skärbrädor, så om du inte har följt dessa steg är det hög tid att börja nu!

Skärbrädor av plast

Plast är ett slitstarkt material med många fördelar. Det är lätt att rengöra, lättviktigt och skonsamt mot dina knivar.

Däremot undviker många plast på grund av att det innehåller petroleumbaserade ämnen som kan frigöras när du skär mot den. Ett tips om du vill undvika att få detta i maten är att byta ut plastskärbrädan mot en skärbräda gjord av sockerrör. Att använda naturligt nedbrytbara ämnen gynnar både miljön och din hälsa.

diska skärbräda i plast

En fördel med skärbrädor av plast eller sockerrör är att de finns tillgängliga i en mängd olika färger. Det gör att du enkelt kan hålla isär vilken skärbräda som används till vilken råvara. Använd till exempel en färg till fisk, en färg till rå kyckling och en färg till grönsaker.

Ytterligare en fördel är att de ofta är väldigt billiga och går att diska i diskmaskin. Tack vare att plast är ett så pass oporöst material är en plastskärbräda enkel att hålla ren från matrester och bakterier.

Det är dock viktigt att återvinna din skärbräda efter ett par år eller när du märker att reporna efter kniven har blivit för många eller för djupa. Skårorna kommer nämligen att göra det svårare att få skärbrädan helt ren, vilket bidrar till att det kommer att börja samlas och bildas bakterier.

Under de år som du använder din plastskärbräda är det därför viktigt att diska den noggrant, antingen för hand eller i diskmaskin, direkt efter användning för att det inte ska hinna samlas några bakterier.

Skärbrädor av trä

Vill du ha en skärbräda som både är skonsam, vacker och lätt att rengöra bör du välja en modell av trä. Träskärbrädor kan vara tillverkade av alltifrån bok, ek, ask och teak med antingen parallell eller vinkelrät riktning på fibrerna.

Försök att hitta en skärbräda med stående trä där du skär mot själva ändträet. Ändträ är den sida av träbiten som är vinkelrät mot fibrernas längdriktning. Fördelen med detta är att ytan kommer att läka sig själv efter att du har skurit mot den, eftersom fibrerna klarar av att dra ihop sig.

Skärbräda trä - rengöringDetta gör att en skärbräda av trä till och med är ett mer hygieniskt val än en skärbräda av plast om du tar hand om den på rätt sätt. Förutom att fibrerna läker sig själva när det uppstår små skåror så trivs bakterier inte lika bra i trä som i plast.

En sak som är viktig att tänka på när du använder träskärbrädor är att trä är ett betydligt porösare material än plast och därför suger åt sig vatten lättare. Du måste därför olja in den med jämna mellanrum för att hålla den mättad.

Innan första användningen samt med jämna mellanrum när den börjar att kännas torr bör du olja in brädan med paraffinolja för att ge den ett bra skydd. Skulle den dessutom kännas sliten kan du slipa ner det översta lagret med ett sandpapper så kommer ytan att bli som ny igen.

Du bör också undvika att diska brädan i diskmaskinen, att låta mat ligga och torka in eller att blötlägga den. Behöver du desinficera träskärbrädan kan du använda ättika och vinäger eller skrubba rent den med salt och låta det dra i en halvtimme.

Gör du detta kan en träskärbräda av hög kvalitet hålla under hela livet.