Ta hand om köksknivar

Ta hand om dina köksknivar

Kökskniven är ingen köp-och-slängprodukt, tvärtom! En kökskniv är en varaktig vän som du lär känna bättre och bättre med åren. Precis som att det är viktigt att vårda sina relationer är det viktigt att du tar hand om dina köksknivar. 

Vad som är optimal skötsel för just din kökskniv kan givetvis skilja sig beroende på vilken sort det rör sig om. Det finns dock några universella skötselråd som får ut det bästa ur dina köksknivar. 

I följande kolumner kommer vi gå igenom några heta tips för att din kökskniv ska hålla längre. Inte minst är en slipad och fräsch kökskniv bra mycket roligare att arbeta med och direkt avgörande för din matlagningsglädje.

Slipa och bryna köksknivar

Slipa knivBara för att du köpt en kökskniv som är bäst i test har du inte vaccinerat dig mot slappa och slöa resultat. Faktum är att de bästa och dyraste köksknivarna även blir riktigt slöa om du inte slipar de med jämna mellanrum.

Även om det i teorin låter väldigt behagligt är slipning av köksknivar ofta en sak många väljer att skjuta på. Om så är fallet även för dig är det bara att plocka fram din pretentiösa sida och vägra böja dig för annat än perfektion. För det är inte så svårt, det ska bara göras!

Steg 1 att få vassa knivar är att kunna skilja på begreppen slipa och bryna.

Slipar gör man på en slipsten, bryna gör man på ett bryne. Om du vill bibehålla ett bra resultat varje gång bör du göra det till en vana att bryna kniven innan varje användning. Bra rutiner för knivarna är nyckeln för att ta hand om dem så de håller länge.

Bryn din kökskniv

När du bryner kniven återställer du temporärt eggens kilform och hjälper kniven att bibehålla sin vassa form. Se det som en tillfällig uppfräschning som möjliggör vassa resultat på nolltid.

Det finns olika sätt att bryna din kökskniv beroende på vilken kökskniv du har. Om du har en keramisk kökskniv ska du gå för ett diamantbryne. Har du en kökskniv av stål är det mest optimala att använda keramiskt bryne.

I rent konkreta termer är ”att bryna” detsamma som att skära ut en tunn skiva ur brynet. Det är bra att känna till att vinkeln skiljer sig mellan europeiska och japanska köksknivar.

Även om detta inte är livsviktigt ska en europeisk kökskniv med fördel brynas i en ungefärlig vinkel om 15-20 grader. Detta då eggen i en europeisk slipning ofta ligger runt 20 grader per eggsida (40 grader totalt). En japansk kökskniv är i sin tur slipad med 15 grader per eggsida och har en sammanlagd vinkel på 30 grader.

Skillnaderna i slipning gör att du med fördel bör brynas europeiska köksknivar i en vinkel om 15-20 grader medan en japansk kökskniv bör brynas i en vinkel om 10 grader.

Som sagt behöver detta inte vara exakt men det är fortfarande bra att känna till om du vill bryna dina köksknivar enligt optimala förutsättningar.

Om bryningen känns svår kan det vara bra att använda sig av penntricket. Penntricket går ut på att du färgar eggen med en spritpenna för att enkelt se var eggen på brynet är placerade. Låt sedan bryna tills spritpennan sakta men säkert tynar bort.

Slipa din kökskniv

Om bryna är ett sätt att fräscha upp din kökskniv är slipning mer ett grundläggande ansiktslyft. Detta behövs inte göras lika ofta vilket gör att många väljer att lämna in sin kökskniv till professionella knivslipare istället. Men det går även mycket bra att göra själv.

Det allra lättaste sättet att slipa din kökskniv är att använda sig av en våtslip. Med detta enkla verktyg kan smidigt återskapa en vass egg på dina köksknivar.

Allt du behöver göra är att fylla våtslipens behållare med vatten och dra kniven mot hjulen i skårorna. Hjulen är utrustade med olika grovlekar vilket gör det allt lättare att få fram ett resultat som går i linje med dina preferenser. Fortsätt att dra din kökskniv genom hjulen tills du når ett önskat resultat.

När det kommer till köksknivar med speciella blad som exempelvis brödknivar är processen alltjämt svårare. Även om det givetvis går är det enklare, mindre tidskrävande och ger bättre resultat om du skickar in din kniv till en professionell knivslipare. Även om detta är något dyrare vinner du ofta på det i längden.

I videon nedan får du en snabbare introduktion till hur du slipar dina knivar på ett bra sätt.

Val av skärbräda

Bra skärbräda till köksknivarDet tåls att sägas gång på gång – valet av skärbräda är extremt viktigt för hållbarheten på din kökskniv. Inte desto mindre viktigt är det att skona ytan du skär på så att du slipper otrevliga jack.

Vill du ta hand om dina köksknivar är det viktigt att du väljer en bra skärbräda som är skonsam mot knivarnas egg.

Skärbrädor finns i en mängd olika material och former. De bästa och de allra vanligaste är de skärbrädor som är i plast, trä eller bambu. Även om dessa material ger en bra grund till ett knivskarpt resultat finns det fler aspekter att tänka på.

Allra helst ska du se till att använda en skärbräda som inte är hårdare än kniven. Skärbrädan ska alltså vara mjuk för att livslängden ska maximeras. Av just denna anledningen är skärbrädor i plast vanligt hos både hemmakockar och proffs. Plast är till sin natur väldigt mjukt och är dessutom enkelt att diska.

En liten tumregel är att du bör kika efter en skärbräda som är så mjuk som möjligt utan att det blir ohygieniskt.

Även om skärbrädan är en bra start bör du också undvika att skära med hårda material under såsom en hård diskbänk eller porslin. Detta då ett hårt underliggande material enkelt kan skada knivens egg.

När du väl använt din skärbräda och hackat grönsaker och andra matvaror bör du också tänka på hur du drar av ingredienserna. Använd inte själva skaftet utan vänd på kniven och nyttja skaftet. På så sätt undviker du onödig kontakt och i förlängningen även onödigt slitage.

Diska köksknivar

Diska kökskniv med svamp och torka med handdukSkillnaderna mellan rookies och proffs blir extremt tydliga när man kikar på hur användaren diskar sina knivar. Den största och mest grundläggande regelöverträdelsen är att kasta in köksknivarna i en diskmaskin.

Det är inte bara stilistiskt felaktigt, det är även högst förödande för knivarna. I diskmaskinen slår knivarna följa med bestick och kastas gemensamt runt i en miljö av höga temperaturer och skoningslöst diskmedel.

Resultatet blir slöa knivar samtidigt som eggen och handtaget får sig rejäla törnar. Skadorna blir i regel så förödande att dina knivar aldrig kommer att bli desamma igen. Sen finns det knivar som klarar diskmaskinen betydligt bättre än andra.

Har du trähandtag eller andra känsliga detaljer på kniven så ska de aldrig diskas i maskin.

Med detta sagt är handtvätt det enda alternativet när det kommer till köksknivar. Vattnet ska vara ljummet och handdiskmedel ska användas. När knivarna är rena och fina ska de omedelbart torkas av med en mjuk trasa eller handduk. Att låta knivarna torka i diskstället är aldrig en bra idé utan kan leda till att de förslappas.

Det är ofta svårt att diska en bra kniv med en traditionell diskborste då kniven kommer skära i diskborstens spröt. Använd istället en tvättsvamp så kommer du åt enda ut i eggen utan att skada kniven.

Förvara köksknivar

Själva förvaringen av köksknivarna är även en viktig aspekt som kan vara avgörande för hållbarheten. Det allra viktigaste är att du inte lägger alla i en låda där de kan skada varandra. Se även till att förvara de torrt och på ett ställe där de är ytterst svåråtkomliga för barn.

Tänk på hur du förvarar dina knivar och tveka på att investera i en snygg lösning för köket så du kan ta hand om knivarna på rätt sätt.

Knivblock

knivblockEtt knivblock är ett effektivt sätt att få plats med många knivar på ett och samma ställe. På marknaden återfinns knivbock i olika storlekar och material vilket gör det enklare för dig som vill ha ett stilrent kök.

De allra flesta knivblocken är gjorda i trä, plast eller av block med självslipande yta. Oavsett vad du gäller kan du lita på att du får en praktisk och trygg förvaring.

En högst positiv aspekt med knivbocken är även att de är portabla. Du behöver således inte borra upp något på väggen samtidigt som du kan byta placering efter behov.

I vårt test över bästa knivblocken hittade vi flera modeller som utmärker sig och andra modeller som dras med problem som kan skada knivarna.

Knivlist

knivlistNär det kommer till det rent estetiska är det många som håller knivlisten varmt om hjärtat. Många väljer att placera sin knivlist över köksbänken där man får en bra överblick över vilka knivar som finns att tillgå. Placeringen medför även att knivarna alltid är nära till hands när du behöver dem.

Knivlisten kräver dock att du är säker på dess placering och att du inte har för vana att möblera om. Speciellt fördelaktigt är knivlisten i ett litet kök då den inte tar någon plats på varken bänkytan eller i lådor.

Det är dock viktigt att notera att knivlisten är magnetisk. Detta betyder i sin tur att en knivlist inte är kompatibel med keramiska knivar.

Knivväska

KnivväskaOm du är en riktig dandy är knivväskan ett utmärkt alternativ. Med hjälp av en knivväska kan du enkelt ta med dig dina favoritknivar när du ska på bortamatch i främmande kök.

Knivväskan ser till att knivarna håller sig borta från vatten samtidigt som varken du eller knivarna riskerar att skadas.

På marknaden finns en hel uppsjö av knivväskor att välja mellan. Knivväskan rör sig i en hårdhetsskala mellan mycket hårda och mjukare knivväskor. De mjukare varianterna är ofta att föredra ur ett plats-perspektiv. Denna går i regel att rulla ihop och blir därmed desto enklare att förvara.